2017-08-14 86 views
我們今晚來到銅鑼灣,係因為老公的好友,介紹了一間特別的食肆,這裡主打明太子,係我的認知裏,一間食肆只做一種食物,應該算專門店。因為我們訂了位,所以枱上有我老公的姓氏,呢種安排好特別。我們點了福罔手工啤酒,侍應話全港獨有的,而味道比較濃裂,有花和果香,手工啤酒果然好有性格,有自己嘅啤酒味道,很難形容的,真的無介紹,酒杯雪凍,可以令啤酒保持溫度。另外侍應推介我們,點明太子芝士送啤酒,我喜歡愛飲酒吃芝士,不過飲酒吃芝士都係第一次,估唔到明太子+芝士+啤酒,又幾得意,作為前菜又幾好喎。明太子蛋捲,必須要食的,軟滑甘香,明太子調配煎蛋,凸顯雞蛋的香味。牡蠣加上奶油味很香,好似芝士蛋糕的味道。牛油果三文魚盤,三文魚好新鮮又厚切,加上了明太子和牛油果,就更加和味。燒雞翼燒得好香,廚師將雞翼切成一半,不用手就可以一口吃,又可以送啤酒。鱈卵三色刺身,有三文魚、油甘魚、吞拿魚,三文魚加了明太子切成條狀,油甘魚加了芝麻醬和加了辣味吞拿魚切成粒狀,同平時吃的方式不同,我覺得幾好味。我們要了鐡板豚肉和芝士雞,在Facebook 或IG 打咭,送飲品,我們當然叫兩杯柚子酒,用豚肉和雞來嘆酒,仲好味飯後甜點,我們要

因為我們訂了位,所以枱上有我老公的姓氏,呢種安排好特別。

福崗手工啤酒

明太子芝士

明太子灌湯蛋捲

牡蠣加上奶油味很香,好似芝士蛋糕的味道。

牛油果三文魚盤

明太子燒雞翼

鱈卵三色刺身

鐡板雞
鐡板豚肉

飯後甜點,我們要了甜品拼盤,內有朱古力心太軟、蕃薯、班㦸配雪糕、鹽味雪糕,我最喜歡就是蕃薯。
甜品拼盤

我覺得明太子提鮮力強,大大增加了食物的味道。就好似腐乳、豆板醬、辣椒油一樣,不過能夠將此單一產品,變化這麼多菜餚,真的不簡單。

福崗手工啤酒
鐡板雞
鐡板豚肉
甜品拼盤
2017-08-14 40 views
本身已經好鐘意明太子嘅食物。一路都知道呢間餐廳的明太子好出名,所以黎試下。叫左個三文魚牛油果,蛋卷同三文魚明太子飯。三文魚牛油果個配搭好特別😝加埋明太子汗。yummy三款都好好果,蛋卷一睇就見到好有層次👍🏻👍🏻 整得好好味。

叫左個三文魚牛油果,蛋卷同三文魚明太子飯。
三文魚牛油果個配搭好特別😝加埋明太子汗。yummy
三款都好好果,蛋卷一睇就見到好有層次👍🏻👍🏻 整得好好味。

2017-08-13 60 views
好耐無食鱈卵屋,今日同老公講起突然間好想食,所以下午打定個電話上去Book,夜晚7點半去到就有得入座,個位上面仲有寫我個名,呢間真係非常細心的日本餐廳。入去之後店員帶我地去張枱坐底,原先以為只係普通一張無人坐的枱,點知見到自己個名,其實都幾驚喜。一人先黎一杯Wiskey,入口覺得淡淡地,但點知愈飲愈起勁,兩個人都飲到面紅紅。冰凍Wiskey配明太子好清新!三米魚籽配蘿蔔蓉,連平時我完全唔食蘿蔔蓉,都覺得撈埋左之後好好味,三米魚籽入口脆卜卜會爆開,鹹鮮味!仲有果個辣辣魷魚都好味,辣得黎好刺激,魷魚軟軟地咁。到我至愛的明太子烏冬,只能夠話每次都係因為佢而來,唔好覺得明太子好似好少,其實撈埋之後係剛剛好,個份量有計過,食落唔會得個鹹味,而係仲有鮮甜。個烏冬本身都好好味,入口軟軟綿綿,但唔係煮到爛哂個種,少少彃少少軟。之後叫多碟明太子,用黎配Wiskey,仲可以夾少少撈落唔同菜式,個種鹹鮮味係香港其他地方好少食到。黎多個燒三文魚腩,魚脂香味大爆發,入口有魚油香,魚肉都唔會燒到好柴,係外脆內軟個種感覺。最後加多個招牌鱈卵碗三食,一食就係直接拌勻所有新鮮材料,二食就係加調味配料,三食就加湯,我自己

最後加多個招牌鱈卵碗三食,一食就係直接拌勻所有新鮮材料,二食就係加調味配料,三食就加湯,我自己最中意三食做埋尾,熱辣辣又食到好味材料,非常滿足!
2017-07-12
$300 (Dinner)
2017-08-13 47 views
之前係福岡旅行食左好多明太子野,今日想搵返個味,鱈卵屋係不二之選!!!一見到餐牌忍唔住要叫原味極上明太子,聽講原料同調味料都係嚴格挑選,淨食會有d鹹鹹,但撈飯食一流!再加埋我呢支來自福岡,感覺辣口的繁桝經典清酒(純米酒),我去似去左日本一趟咁!之後又叫左人氣之選1鬆軟明太子上灌蛋卷,比普通蛋卷更香更濃,中間明太太多到流哂出黎又甜又鹹好正!再黎炸竹輪魚蛋明太子,呢個比我最大驚喜,真正外脆內軟,裡面既紫菜炸到超級香,成個卷都好match!跟住係重頭戲三文魚拼三文魚子鱈卵碗,待應好細心教我地點食,首先唔落配料食,食到刺身既原味,落左配料後感覺似壽司,有紫菜同醃料味,之後加湯變成茶漬飯,湯有淡淡既木魚味,冇咁漏!而鱈卵3色刺身拼盤,包括三文魚明太子、博多芝麻醬油甘魚同辣味沙律吞拿魚刺身。睇上去以為得好少,食落原來好多味道方面,油甘魚魚油好多,吞拿魚就較普通,被沙律醬蓋過,但三文魚明太子好配,明太子點綴左三文魚,但所有刺身都好新鮮,冇因爲有醬已用劣質刺身!P.S. 待應服務好好,真係好似置身係日本!

又甜又鹹好正!

P.S. 待應服務好好,真係好似置身係日本!
2017-08-09 62 views
提到日本魚生,多數人都會諗到三文魚同吞拿魚等等,前排係朋友臉書見到呢間鱈卵屋主打鱈魚子菜式,覺得幾特別就黎試下。餐廳位於銅鑼灣永光商業大廈,地鐵站一出行兩步就到,非常方便。可能因為時間尚早,餐廳都未係咁多人,唔駛等就有位,座位都算闊落,檯同檯之間唔會好迫。兩個人叫左兩個主菜同一個小食,份量剛剛好。明太汁燒雞翼 :雞翼用明太子汁燒過後,食落香脆可口,味道帶微辣,餐廳用單骨雞翼燒,咁食既時候更加方便,但得五隻真係唔多夠喉。海鮮鱈卵卷 :用混有鱈魚子既飯做成既飯卷,內餡有三文魚及油甘魚,魚生非常新鮮鮮甜,少量既鱈魚子帶出普通飯卷所無既香氣,令人非常開胃。牡蠣明太子奶油鍋 :上檯時已經聞到好香奶油味,再於檯上慢慢翻滾,香味真係令人流晒口水,店員仲好細心咁間中會幫你攪攪個鍋避免黏底。鍋入面有鱈魚子,蠔,西蘭花,豆腐,金菇同菜,份量十足。當然要先試試個湯啦,非常鮮甜,令人飲到停唔到口,蠔亦好新鮮,配菜沾滿湯後亦非常好味,下次真係要加埋個稻庭烏冬試試。無酒精西班牙雞尾酒 :因我同朋友都唔想飲酒,所以叫左呢杯無酒精雞尾酒。雞尾酒味道似混合果汁,尤其重提子味,但又唔會好甜,配埋少量水果粒,非常清新。今次

兩個人叫左兩個主菜同一個小食,份量剛剛好。

明太汁燒雞翼 :

海鮮鱈卵卷 :

牡蠣明太子奶油鍋 :

無酒精西班牙雞尾酒 :

今次真係第一次試全鱈魚子宴,感覺都幾新鮮。餐廳仲有好多鱈魚子既食品賣,鍾意食鱈魚子既朋友真係可以買返屋企慢慢食。
2017-08-09
$200 (Dinner)
  • 牡蠣明太子奶油鍋
2017-08-09 1619 views
喜愛明太子既我,最近發現呢間位於銅鑼灣軒尼詩道專食明太子料理既「鱈卵屋」,原來係日本係非常受歡迎架,聽朋友講如果放工時間walk in 既話一定有排等,所以都一早book左檯。餐廳近門口既位置有好多明太子產品賣, 全部都係自家製,部分仲有埋recipe等你返屋企可以跟住整添。鱈卵三色刺身拼盤前菜我地揀左鱈卵三色刺身拼盤。三色刺身分別三文魚明太,辣味沙律吞拿魚同埋博多芝麻醬油甘魚,分別載係唔同既兜到,的的骰骰,幾可愛。三文魚明太肥美既三文魚切成條狀再加入明太子,三文魚油脂分佈平均,入口鹹鹹地,食落好開胃,令人食到停唔到口。辣味沙律吞拿魚味道偏腥偏重既吞拿魚切粒後再加入辣味醬汁,味道好特別。博多芝麻醬油甘魚油甘魚配上博多芝麻醬,呢個配搭都係第一次,感覺一D都唔似刺身,而係小食。鬆軟明太子上灌湯蛋卷 韓式蛋卷就食得多,但係日式既就真係唔多機會試,呢份明太子上灌湯蛋卷由多層加入左上湯同蔥花既蛋皮卷成,外表呈金黃色,蔥花卻忍忍若現,蛋皮層次分明,熟既程度剛剛好,所以入口非常鬆軟,水份十足。除此之外,明太子份量亦都好多,食既時候要小心D,免失儀態。炸流心芝士球賣相似豆卜既芝士球,入口時芝士會由中間

鱈卵三色刺身拼盤

三文魚明太

辣味沙律吞拿魚
味道偏腥偏重既吞拿魚切粒後再加入辣味醬汁,味道好特別。

博多芝麻醬油甘魚

炸流心芝士球
賣相似豆卜既芝士球,入口時芝士會由中間滲出,點埋明太子醬都唔會蓋過芝士既味道,食法非常創新。

炸竹輪魚蛋明太子
係竹輪內釀入明太子,再沾上混了海苔粉既炸漿炸成,入口脆得黎又唔油,唔錯。

唔講都唔知原來明太子都可以有咁多唔同既配搭,可以整到唔同既菜式,真係大開眼界呀。
  • 鬆軟明太子上灌湯蛋卷
2017-08-04 65 views
從來未食過食明太子料理,今晚就決定去試下啦環境好舒適,又唔迫 牛油果鱈卵卷 😊 以黑白芝麻裹著的壽司飯內包著滿滿的明太子及新鮮三文魚,口感好豐富!食落仲好香芝士味,明太子的鹹香進一步提升魚生的味道 人氣No.1的: 明太子上灌湯蛋卷~ 💪由多層蛋皮卷成,層次分明,口感十足!熱騰騰的鬆軟蛋卷配上滿滿的明太子, 每一口都吃的到明太子在嘴裡爆出來了,一邊吃、一邊漏! 呢個明太子上湯蛋卷必食!!😋 好味指數爆燈鱈卵碗(三文魚配油甘魚)我最期待的鱈卵碗三食! 三文魚和油金魚,切開細細粒,容易入口,有很多配料。 三食是指有三種食法。 1. 直接魚生拌飯 2. 第二碗混合多款個人喜愛的調味料吃, 3. 第三碗則加入上湯,把它變成茶漬飯。非常好食! 極品的蕃薯 每次都是我必吃的甜品(雖然有D似月餅>< ) 整個混合了忌廉和糖製成的番薯蓉,質地綿密、濃郁香滑,沒有過份的甜膩,還會齒頰留香~這款甜點大推介
從來未食過食明太子料理,今晚就決定去試下啦

環境好舒適,又唔迫

牛油果鱈卵卷
😊

人氣No.1的: 明太子上灌湯蛋卷~ 💪

呢個明太子上湯蛋卷必食!!😋
好味指數爆燈

鱈卵碗(三文魚配油甘魚)

我最期待的鱈卵碗三食!

三文魚和油金魚,切開細細粒,容易入口,有很多配料。
三食是指有三種食法。
1. 直接魚生拌飯
2. 第二碗混合多款個人喜愛的調味料吃,
3. 第三碗則加入上湯,把它變成茶漬飯。非常好食!

極品的蕃薯

每次都是我必吃的甜品(雖然有D似月餅>< )
這款甜點大推介
  • 三文魚拼油甘魚鱈卵碗
  • 鬆軟明太子上灌湯蛋巻
2017-07-31 1320 views
記得好耐之前,有個朋友企左係女人街一間餐廳面前,然後佢話呢間餐廳一D都唔專,佢口中的所謂唔專,就係講緊間餐廳咩都有得賣,西、日、中,我諗佢係想講唔夠專注吧通常專門店都會俾到人品質保證的感覺,鱈卵屋係一間切頭切尾夠晒專注的餐廳,由店名到食品,差唔多所有野都有明太子的足跡餐廳係SOGO隔離的大廈14樓,一出LIFT就到通常有得訂位的餐廳我都會先訂位,又唔洗錢黎到又唔洗等位,咁梗係訂左先啦,檯上放有訂位客人名字的小牌子餐牌一開始說明了明太子的由來,餐廳所使用的明太子都係博多製造,單係「日本直送」呢樣野已經令人有滿滿的信心餐牌太大本不能盡錄,暫時奉上我認為比較特別的那些吧,食品種類真係有好多,好佩服8成以上的食品都有加入明太子THE BREWMASTER ($70)啤酒幾時都係小食的最好配搭,呢款啤酒麥味重,滲出少少的生果味,濃濃的啤酒配明太子係好好的選擇雙拼極上明太子 ($128)黎到明太子專門店點可以唔食完整一條的明太子,雙拼分別係原味同燒明太子,明太子將阿拉斯加鱈魚的魚子加辣椒同其他調味料醃製而成,來源地係福岡,呢兩款明太子各有特色,原味鮮味比較突出,而燒明太子多左一份香氣,一口啤酒再一

餐廳係SOGO隔離的大廈14樓,一出LIFT就到
THE BREWMASTER ($70)
雙拼極上明太子 ($128)
黎到明太子專門店點可以唔食完整一條的明太子,雙拼分別係原味同燒明太子,明太子將阿拉斯加鱈魚的魚子加辣椒同其他調味料醃製而成,來源地係福岡,呢兩款明太子各有特色,原味鮮味比較突出,而燒明太子多左一份香氣,一口啤酒再一口明太子,完美配搭
銀鱈魚特製西京味噌燒 ($128)
明太子係鱈魚的魚子,食左人地D仔女,又點可以漏左食埋媽媽 (變態MODE),銀鱈魚簡單用味噌燒香再加檸檬汁食已經好足夠,有質素的食材用愈簡單的方法煮就最好,可以食得番食物本身的味道,銀鱈魚燒香後的獨特油脂香係無其他魚可以代替到的
鱈卵碗 - 吞拿魚&三文魚子 ($169)
鱈卵碗相信係鱈卵屋的SIGNATURE DISH,餐牌有詳細介紹幾種食法,鱈卵碗有多種食材可以選擇,當然每碗都會有大量明太子伴上
追加鰻魚 ($48)
如果覺得本身的食材唔夠,可以好似我咁追加多D,鰻魚咬落無咩骨,燒得好香
我完全跟晒餐廳介紹的食法,先伴勻整豌飯,試一試原味,然後就可以根據個人口味加唔同的配料
最後就係可以加入日式上湯,變成類似茶漬飯,由凍食加入熱湯後就變左熱食,一碗飯有3種食法,各有特色,一次過滿足晒3個願望
餐廳有唔少明太子相關產品可以買番屋企,我都忍唔住買左一罐番屋企加餸
2017-07-25
$400 (Dinner)
2017-07-19 186 views
今晚下班後相約了朋友到銅鑼灣用膳,去了家名為'鱈卵屋'的日式餐廳。鱈魚卵,即明太子,顧名思義是以明太子作主題的餐廳。我們點了數款明太子料理,見到餐廳有鐵板祭推廣,惠顧鐵板食物再在臉書或IG打咭便贈送飲品,選了杯生啤。Suntory Premium Malt draft beerSuntory 是日本非常有名氣的品牌,這杯premium malt beer 麥味香,泡沫幼滑綿密,口感順滑,夏日炎炎來一杯正好。牛油果吞拿魚刺身辣味沙律吞拿魚肉質鮮嫩,配上香滑的牛油果蓉,再加了微辣的辣汁,很開胃。鬆軟明太上灌湯蛋卷這裡的招牌菜之一,喜歡蛋卷的我當然要試試。蛋卷是剛熟的程度,所以非常鬆軟,比一般乾實的口感截然不同,充滿著蛋香中間包著濃濃鹹香的流心明太子,看到已急不及待品嚐。明太汁燒雞翼用上明太醬汁燒的雞翼,外皮燒得帶點辣而且香脆不膩。餐廳很細心的把雞翼預先拆成單骨,方便進食,配生啤一流。多士拼盤多士配牛油果或蕃茄蓉平時食得多,配明太子真的第一次。明太子塗在多士上一齊烤,香氣溢出,兩者味道非常相襯,有新意。豆腐燒餅明太沙律醬主要用上豆腐做餡的燒餅,沒有加了太多麵粉,比較軟身,香滑的燒餅配上明太沙

牛油果吞拿魚刺身辣味沙律

鬆軟明太上灌湯蛋卷

明太汁燒雞翼

多士拼盤

豆腐燒餅明太沙律醬
主要用上豆腐做餡的燒餅,沒有加了太多麵粉,比較軟身,香滑的燒餅配上明太沙律醬,非常惹味。

這裡的明太子是九州直送,以確保質素新鮮。自問對明太子認識不深,但這頓明太子料理確是既出色又有創意。
$200 (Dinner)
2017-07-16 218 views
最鍾意去居酒屋傾計食飯,最近去左間環境又好食物都唔錯的,食物都好有特色!美田清酒有研究指日本酒有促進血液運行、美顏效果。而出產地更是在明太子的故鄉福岡,非常講究。去咗日本餐廳食嘢梗係飲清酒啦!呢隻清酒係餐廳推介,今次我就選擇凍飲,佢個盛酒器可以放冰,我係第一次見幾特別,呢隻清酒容易入口,入口之後仲有少少甜味。銀鱈魚西京燒經過燒製嘅銀雪魚表面帶有光澤,可見師傅手勢燒得好,將銀雪魚嘅油脂消咗出嚟,表面帶有層焦香,魚皮燒到脆卜卜,都幾好食!炸薯條加芝士明太子我哋呢啲飲酒嘅朋友,點會少得叫薯條呢?熱辣辣脆卜卜嘅薯條已經好好食,仲配上芝士汁明太子,食落去有香濃芝士味再加上少少辣嘅明太子,味道好好味!呢間都幾舒服,下次再試下其他特色食物!

美田清酒

銀鱈魚西京燒

炸薯條加芝士明太子

呢間都幾舒服,下次再試下其他特色食物!
2017-07-14 240 views
已經去過一次覺得食物可以,所以在次光顧但今次既印象係極之差,叫左食物半個鐘末到一開始以為叫既食物係要等耐D,所有職員企晒係度玩電話同傾計,仲要講到好大聲,沒有理過顧客,個時已經係好夜得3枱客,無咩客應該好好做,但到我地問點解我地既野食末到,完全沒有道歉,員工態度差,遲來過我地既客人已經走晒講真呢間野既食物唔係特別好食,份量又少,又貴唔會在去幫襯😡😡😡😡😡平時唔會寫食評,今日係特別嬲,覺得太過份先寫
已經去過一次覺得食物可以,所以在次光顧
但今次既印象係極之差,叫左食物半個鐘末到
講真呢間野既食物唔係特別好食,份量又少,又貴
2017-07-13 154 views
味道可以,但不是特別標青,最大問題係份量少,性價比超低,例如三文魚鰭,$48得3條手指公咁大的魚鰭;鐵板燒豚肉,$100以上,得7-8件手指公大的豚肉...食極唔飽,因為實在好唔抵,所以未食飽都唔咁再叫。除非係明太子迷,否則光顧前務必要考慮清楚,而我自己就好後悔冇選擇茶歺廳rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
2017-07-13
  • 明太子蛋卷
2017-07-07 1959 views
出糧日,又是豪食的時候,上次吃過鱈卵屋的明太子佳餚一直念念不忘,所以今晚再來回味一番,朋友亦讚嘆不已。我最愛這裡的牡蠣明太子奶油鍋,奶油混合明太子,有濃濃的香味,蔬菜與肥美的牡蠣慢火滾煮,如浸牛奶浴般變得又嫩又滑,也沒有因為奶油太多而蓋掉牡蠣的鮮美滋味,味道得宜。朋友愛不釋口溶化的芝士跟炸明太子,裡面不僅有飽滿的芝士,還有橘紅的明太子,朋友一咬都有拉絲的畫面。她很喜歡滑中帶脆的口感,炸物來說真的創意十足,相當新穎。外層炸得金黃酥脆的明太奶油可樂餅包裹著奶油與明太子互相交融,熱呼呼的時候感覺很不錯,滑溜的奶油佔據了我們的味蕾,明太子同時在口中跳躍,美味可口。熱騰騰的鬆軟明太子上灌湯蛋卷的明太子份量蠻多,滿滿的明太子,被包覆在飽含上湯中的蛋卷,每一口都吃的到滿滿的明太子在嘴裡「卜卜卜」的唱歌,這絕對是正宗日式風味的明太子蛋卷呢! 我們都很滿足。我們總愛這裡the brewmaster,因為只有香港供應。the brewmaster甘香不澀的口感相當討好,加上玻璃杯也冰鎮過,喝起來更冰涼,更能發揮其啤酒本身芳郁,麥香回盪在舌尖上。今天出糧關係,心情特別好,所以我們都選吃最好的鰻魚鱈卵大碗飯。

溶化的芝士跟炸明太子

明太奶油可樂餅

the brewmaster

今天出糧關係,心情特別好,所以我們都選吃最好的鰻魚鱈卵大碗飯。想品嚐這大碗飯多重滋味,可參考餐牌食法介紹。
鰻魚鱈卵大碗飯

首先當然先攪拌,原汁原味吃第一碗,然後第二碗混合多款個人喜愛的調味料吃,第三碗則加入上湯,把它變成茶漬飯。
鰻魚鱈卵大碗飯

鰻魚烤得火侯相當不錯,鰻魚嫩軟的口感中除了醬汁外,還帶有些微的焦香。一開始品嚐正統明太子與鰻魚的香濃馥郁,接著灑上紫蘇葉,紫菜,芝麻,芥末,不刺鼻的香味和鰻魚,明太子相互映襯,把它們帶往另一個層次。

最後在倒入旁邊的上湯變成茶漬飯,香味減低了但是留下一個清爽的餘韻,好像鰻魚和明太子回歸大海,漸行漸遠,剛好肚子也飽足。

極品的蕃薯每次都是我必吃的甜品,它那香甜綿密的蕃薯口感,雖然不是原個蕃薯的外形,變作漂亮的糕點樣子,但是它的風味猶存,味道比新鮮蕃薯更蕃薯。
溶化的芝士跟炸明太子
明太奶油可樂餅
the brewmaster
2017-07-02 133 views
這間由鱈魚卵為主題的餐廳,在香港應是第一間吧!由鱈魚卵醃製而成的明太子,可用來作不同的菜式。明太子奶油醬蠔,蠔肉粒粒飽滿,和奶油及明太子混合的醬汁很香!鐵板牛肉配上香蒜辣椒明太汁,少少辣很惹味。牛肉保持嫩滑,值得一試!芝士三文魚牛油果鱈卵卷這個很好吃!牛油果滑溜,和三文魚是絕配,加上鱈卵讓味道更鮮美更特別!蒲燒鰻魚大大塊的鰻魚,加下了很多鰻魚汁,十分不錯。鰻魚肉多汁軟腍,好吃!蕃薯蛋糕很濃郁的蕃薯味,味道很迫真!如份量多一點會更佳。
這間由鱈魚卵為主題的餐廳,在香港應是第一間吧!
由鱈魚卵醃製而成的明太子,可用來作不同的菜式。
鐵板牛肉
配上香蒜辣椒明太汁,少少辣很惹味。
牛肉保持嫩滑,值得一試!
芝士三文魚牛油果鱈卵卷
蒲燒鰻魚
大大塊的鰻魚,加下了很多鰻魚汁,十分不錯。
鰻魚肉多汁軟腍,好吃!
蕃薯蛋糕
很濃郁的蕃薯味,味道很迫真!如份量多一點會更佳。
2017-07-02 127 views
黎到銅鑼灣先醒起今日有遊行活動,成街都好多人,不過都冇阻我今日相約朋友睇戲食好西嘅心情😁 係附近戲院睇完盜墓迷城,原來都有啲驚慄,睇到我成場戲都好肉緊,睇完即刻要搵食黎放鬆下,除咗食好西我真係諗唔到其他更好嘅舒緩心情嘅方法😄(本身為食就真)依家香港地舖租金貴,越來越多餐廳選擇做樓上鋪,其實我個人無咩特別取向,最緊要係食物衛生、乾淨企理、廚房通風做得好!鱈卵屋我同朋友都係第一次來,鋪頭size唔大,但好cozy又坐得舒服👍👍香港好多餐廳而家都分時段制,亦都唔方便坐得耐,反而呢度係約埋三五知己傾計享用美食嘅好地方。👭👬呢度食物質素很好,我哋兩個人簡單叫咗兩個刺身飯、燒銀雪魚、我朋友最愛吃嘅蛋卷、同埋share一個甜品~😋每樣野都己有驚喜,特別有幾樣係坊間未食過😆個飯都可以有幾種食法,睇得出餐廳都好有心思去諗出黎,而且刺身都好足料~希望香港會有更加多餐廳可以咁有心思,研創一啲特別好食嘅菜式!呢間餐廳仲有零售去賣一啲魚子醬嘅產品,不過我都係唔相信自己嘅烹飪技巧,想食明太子嘅話我諗我都係會再嚟鱈卵屋食😜🤗