2021-06-16
放工約左屋企人去觀塘亞太中心既真味鮮廚食雞煲加火鍋。第一次幫襯當然對餐廳充滿期望喇!套餐分有兩款,一款是配蟹,一款是配龍蝦。我地就食龍蝦喇!雞煲:平時對於雞煲興趣不大,因為又油又咸,仲依度既雞煲大大不同,我竟然要求加多份雞黎食!雞皮口感爽口,雞肉嫩滑,而味道吾會太過咸,辣味會慢慢加辣。刺身:一次性的刺身,有好多款時令刺身。特別提到是鮑魚是整隻上的,口感軟中帶爽口,吾會難於咀嚼,味道鮮甜!而三文魚同帆立貝鮮味十足,又夠晒厚度啊!湯底揀左沙地瓜瑤柱湯鍋,味道清甜。特級安格斯肥牛:顏色鮮艷,牛脂分佈比例平衡。焯後肥牛滲出吾少肉汁,口感滑滑的,牛香味突出!中意食牛既朋友吾可以錯過。海鮮拼盤:真的很誇張的拼盤,包羅萬有!每人會有半隻龍蝦,龍蝦吾會太細太少肉,肉質彈牙又夠鮮味!蟶子同樣大大隻,焯後極爽口又鮮甜!扇貝、貴妃蚌、大蜆三者好鮮又無沙。海蝦夠晒實肉又彈牙啊!鱔片加龍躉腩同樣出眾。其他火鍋配料:配料真系夠晒多之餘,又夠高質!普通配料例如芝士腸、蟹柳、丸類等等也是乾淨,估吾到仲有好耐無食既鵝腸食,脂肪已被清得七七八八,好夠爽口啊!
湯底揀左沙地瓜瑤柱湯鍋,味道清甜。