Restaurant: Tasty Hotpot Palace (Golden Glory Mansion)
Terms & Details:
2024-10-08 588 views
中式宮廷火鍋店~幾有特色既中式宮廷火鍋店,環境無上網睇咁大,不過都幾打卡able,門口有張龍椅,可以著店家提供既衫打下卡🤣每個卡位都寫住乜乜宮咁。食物器皿都好靚,又可以打一輪卡;但店員態度就一般般,個次食有做身份證有幾多個6定8字就有優惠,但問店員就解釋得唔係好清楚又有啲唔耐煩咁,最終送左油甘魚刺身,不過都幾肥美同食得出好新鮮既。🌟 昭陽公主椰子雞鍋 $308 + 🌟 伊比利亞橡和豬 $188 + 🌟 香香宮煮肉丸拼盤 $148 其他食品都唔差既,肉丸新鮮同幾好食,雞鍋好香椰青味,入面都有半隻雞,但性價比一般,牛肉類郁啲已經要$400-$500一碟所以都唔敢叫🤣 唔係食左太多野,最後埋單都要人均$400。總括黎講,打卡或者慶祝可以一試既~🏠店名:香香宮煮 (金輝大廈) 🚘地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
中式宮廷火鍋店~

總括黎講,打卡或者慶祝可以一試既~

🏠店名:香香宮煮 (金輝大廈)
🚘地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
$406 (Dinner)
2024-09-29 644 views
🤩呢間📍位於尖沙咀嘅【香香宮煮】裝修真係充滿古代皇宮嘅感覺,每一個位置都對應唔同嘅宮殿,例如景仁宮/延禧宮/坤寧宮等等,而一入門口嗰張充滿霸氣嘅龍椅,旁邊仲有皇帝皇后妃子嘅衣着,比大家可以一嚐穿越古代嘅感覺,真係別出心裁😋而今次我哋就揀咗幾款佢哋嘅人氣餐點,估唔到除咗環境之外,連食物都咁有驚喜咁有水準🥥昭陽公主·椰子雞湯清甜嘅湯底鋪滿滿滿嘅椰子肉,除咗椰子肉仲有超多🐓三黃雞塊、🌽粟米同埋番薯蜆,飲落去湯頭濃郁之餘仲好夠鮮味,雞肉口感仲好嫩滑添,未開始放配料我哋已經飲咗幾碗湯啦🥩艾莎公主牛肉寶盒想食牛又唔知食咩部位好🤔,就梗係要試吓呢一個寶盒啦,入面有晒🐂手切牛崩沙+🐂手切本地牛肉+🐂新鮮牛展+🐂頂級雪花肥牛+🐂牛黃喉+ 🐂牛肉粒+🐂牛舌花,上枱嗰陣仙氣飄飄,除咗📸打卡賞心悅目之外,質素亦非常高,牛肉夠晒新鮮,而且牛味濃郁口感軟嫩,嗜牛人士千祈唔好錯過🧀松露芝心墨魚丸(4粒)彈牙嘅墨魚丸,咬落去嗰下入邊嘅🧀芝心好似爆漿咁,充斥住成個口腔,除咗芝士嘅味道仲有松露嘅香味,真係一大享受🥓伊比利亞橡果豬大理石紋油花嘅橡果豬,肉味芳香濃郁,口感香甜之餘仲帶有陣陣嘅鮮味🍽香香宮煮響鈴拼盤呢個響鈴充滿

🥥昭陽公主·椰子雞湯

🥩艾莎公主牛肉寶盒

🧀松露芝心墨魚丸(4粒)

🥓伊比利亞橡果豬

🍽香香宮煮響鈴拼盤
呢個響鈴充滿驚喜,拼盤係原味響鈴+鹹蛋黃響鈴,全部都係即叫即炸,上枱嘅時候仲係熱辣辣㗎,而且佢哋嘅響鈴係用特選嘅香炸而成,我哋最喜歡嘅就係佢哋嘅鹹蛋黃響鈴啦,鹹鹹香香,就咁食都已經非常惹味

🥬美濃水蓮
香港比較少有嘅蔬菜,見到就梗係要叫嚟食吓啦,口感仲係清甜爽脆㗎
每次經過尖沙咀,見到呢間火鍋店個名都會好容易被吸引住,個名叫"香香宮煮",真係特別又容易令人記得!於是今日就決定約朋友一齊上去探下呢間特色火鍋店😄一入到火鍋店,系宮廷式嘅佈置做主題,設計非常精緻,睇得出好用心思!我哋首先揀咗個期間限定⭐木瓜龍躉片魚湯鍋做湯底- 完隻木瓜,再加上勁多龍躉片做湯底,龍躉片香滑夠新鮮,滾咗一陣,成啖湯都好清甜!⭐️艾莎公主牛肉寶盒- 牛肉寶盒相當豐又夠精美,有手切牛崩沙、手切本地牛肉、 新鮮牛展、頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花等等,一次過可以食晒甘多種唔同部位,真係滿足又驚喜⭐手打蟹子鮮蝦丸- 鮮蝦丸打非常爽口,肉質彈牙,好食⭐蟹黃餃- 呢個真係超有驚喜,每啖都有蟹粉蟹肉嘅鮮味,同料十足,值得推介⭐香香宮煮響鈴拼盤- 雙拼嘅響鈴,最鍾意就係鹹蛋黃炸響鈴,香口又夠好味⭐伊比利亞橡果豬- 伊比利亞橡果豬,每片都夠薄夠靚,肉質好嫩滑、肉味芳香濃郁,豬肉味濃, 就係一個誠意推介!⭐自家製足料竹蔗茅根- 非常足料,但係飲得出唔係糖水嘅味道,又吾算太甜,真係打邊爐嘅時候必備嘅飲品!

於是今日就決定約朋友一齊上去探下呢間特色火鍋店😄

我哋首先揀咗個期間限定

⭐木瓜龍躉片魚湯鍋做湯底

⭐️艾莎公主牛肉寶盒

⭐手打蟹子鮮蝦丸
- 鮮蝦丸打非常爽口,肉質彈牙,好食

⭐蟹黃餃

⭐香香宮煮響鈴拼盤
- 雙拼嘅響鈴,最鍾意就係鹹蛋黃炸響鈴,香口又夠好味

⭐伊比利亞橡果豬

⭐自家製足料竹蔗茅根
2024-09-21
$400 (Dinner)
  • 竹蔗茅根
2024-09-23 530 views
低銷$4000 已經可以入房,房內環境幾好香香宮煮的打邊爐真的讓人一試難忘!湯底選擇豐富,今日點左一個冬瓜盅 1 個雞湯香氣四溢,正宗又不過火。冬瓜湯清甜淡雅,帶有一股自然的清香,冬瓜煮得軟嫩入味,喝起來清爽解膩,是炎熱天氣下的絕佳選擇。雞湯則濃郁香滑,湯底由老母雞慢火熬製,湯色金黃透亮,充滿濃濃的雞香味,每一口都暖胃又滋補。湯底加熱後和食材的味道完美融合,無論是涮肉還是蔬菜,都能增添美味。相比一般的清湯底,香香宮的冬瓜湯和雞湯湯底更能凸顯食材的鮮美,是打邊爐的必點選擇,讓整個用餐體驗更上一層樓。🫕🍲食材新鮮多樣,肉類鮮嫩彈牙,海鮮爽口,蔬菜脆甜,配料也十分齊全。特別推薦手打蝦滑和肥牛,口感滑溜又有嚼勁,讓人停不下來。相比一般的打邊爐店,這裡的湯底和食材質素明顯優勝,非常值得一試!整體氛圍熱鬧又親切,是和朋友或家人聚餐的好地方。🫕🍲🔥
低銷$4000 已經可以入房,房內環境幾好

2024-09-06
$400 (Dinner)
2024-09-23 496 views
呢間火鍋店好有gimmick 走古代宮廷風格無論係餐廳裝潢 餐牌嘅設計同食物名仲有影相位俾大定扮皇上同妃嬪 非常過癮😂🐥昭陽公主 椰子雞湯鍋 ($308)湯底幾足料 椰青水配半隻三黃雞 加入大量椰子肉同粟米 最驚喜係有蕃薯蜆湯一滾起我地急不及待飲咗碗 鮮甜無比🐮艾莎公主牛肉寶盒 ($498)寶盒擺盤精美 一上枱有乾冰效果 打卡一流七個不同部位 包括安格斯牛肉 手切本地牛 頂級雪花肥牛 新鮮牛展 牛舌 牛肉粒 仲有第一次見嘅牛黃喉 每款肉質都各有特色 🐷伊比利亞橡果豬 ($88)橡果豬有大理石油花 肉味濃郁 肉質軟嫩😈香香宮煮響鈴拼盤 ($88)原味即炸響鈴同黃金炸響鈴 邪惡又好味🦑手打蟹子墨魚丸($68)手打丸爽口彈牙 食倒啖啖墨魚肉🦀蟹黃餃 ($78)呢款餃幾有驚喜 滿滿嘅蟹黃同蟹肉絲配上少少薑醋味 食落真係似食緊大閘蟹咁🍸竹蔗茅根 ($68)非常清甜解膩 配上特色嘅酒壺 又係超適合打卡
呢間火鍋店好有gimmick 走古代宮廷風格
無論係餐廳裝潢 餐牌嘅設計同食物名
仲有影相位俾大定扮皇上同妃嬪 非常過癮😂

🐥昭陽公主 椰子雞湯鍋 ($308)
湯底幾足料 椰青水配半隻三黃雞
加入大量椰子肉同粟米 最驚喜係有蕃薯蜆
湯一滾起我地急不及待飲咗碗 鮮甜無比

🐮艾莎公主牛肉寶盒 ($498)
寶盒擺盤精美 一上枱有乾冰效果 打卡一流

🐷伊比利亞橡果豬 ($88)
橡果豬有大理石油花 肉味濃郁 肉質軟嫩

😈香香宮煮響鈴拼盤 ($88)
原味即炸響鈴同黃金炸響鈴 邪惡又好味

🦑手打蟹子墨魚丸($68)
手打丸爽口彈牙 食倒啖啖墨魚肉

🦀蟹黃餃 ($78)
呢款餃幾有驚喜 滿滿嘅蟹黃同蟹肉絲
配上少少薑醋味 食落真係似食緊大閘蟹咁

🍸竹蔗茅根 ($68)
非常清甜解膩 配上特色嘅酒壺 又係超適合打卡
2024-09-19 378 views
今日去咗尖沙咀嘅呢間香香宮煮度食晚餐 一入到去已經勁大張皇帝座椅 仲有皇帝同娘娘嘅宮廷服可以任玩Cosplay打卡 餐廳裝修好有中式嘅味道,兩個人都坐咗張好闊落嘅大卡位非常舒服 湯底 揀咗椰子雞煲入邊有半隻雞仲有海量嘅椰子肉 建議先飲湯後火鍋 雞湯味濃郁仲有淡淡的椰子香氣,非常清熱解毒艾莎公主牛肉寶盒 可以一次過試到幾款唔同部位嘅牛肉 用咗精緻木盒同乾冰做裝飾 有高貴嘅感覺 入面有牛頸脊 牛肩肉 牛舌 和牛粒 牛黃喉等等最好食就梗係牛頸脊啦油花超多可以做到入口即溶而且牛肉味都幾好 伊比利亞橡果豬 肉色紅潤10分新鮮香香宮煮黃金響鈴 炸得非常香脆,外面包裹住滿滿嘅鹹蛋黃惹味十足 流心芝士黑松露墨魚丸 非常彈牙入面仲包住流心嘅芝士

今日去咗尖沙咀嘅呢間香香宮煮度食晚餐

入面有牛頸脊 牛肩肉 牛舌 和牛粒 牛黃喉等等

伊比利亞橡果豬 肉色紅潤10分新鮮

流心芝士黑松露墨魚丸 非常彈牙入面仲包住流心嘅芝士
2024-09-13 517 views
🍲前排同朋友揀咗呢度慶生, 餐廳宮殿式嘅裝修, 仲有宮廷裝扮可以裝扮一下, 打卡一流! 我哋揀咗昭陽公主椰子雞湯鍋, 滾咗之後飲咗幾咗兩大碗嘅椰子湯, 夠哂滋陰呀😋 雞嘅份量仲要大大份, 好彩我哋空住個肚黎食~.我哋再散嗌咗:牛肉寶盒 (店員拎黎嘅時候已經嘩咗聲, 有齊安格斯牛, 肥牛, 牛肉粒,牛王喉等等靚牛, 食落牛味濃郁)😙 伊比利亞像果豬 (好靚仔嘅紋理, 肉質嫩滑) 松露芝士墨魚丸&龍蝦豚肉餃 (濃濃嘅松露, 咬開時仲有溶化嘅芝士, 好邪惡)😝 最後推介響鈴拼盤 (佢有原味再加黃金響鈴, 嘩,啖啖鹹蛋黃香!!! 超濃郁嘅香味, 好好哋) 邊爐咁熱氣, 我哋仲嗌咗竹蔗茅根飲😆.📌 香香宮煮 (金輝大廈)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
🍲
我哋再散嗌咗:
📌 香香宮煮 (金輝大廈)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
朋友想吃火鍋,腦海立即出現「香香宮煮」。喜歡它的新鮮食物,喜歡它彷宮廷設計的環境,二話不說,再次拜訪。昭陽公主•椰子雞湯鍋店員一端上來就看到有很多椰子,內裏還有蜆和粟米,令湯非常清甜,湯底濃郁而鮮美。雞肉十分鮮嫩,肉質很彈牙。我們都大口大口的喝湯後才打邊爐呢。艾莎公主牛肉寳盒牛肉寶盒非常吸晴,一打開盒子煙霧彌漫,果真是一個寶盒。內含多種牛肉,包括頂級安格斯牛、手切本地牛、雪花肥牛等,每一種都各具特色。安格斯牛肉的肉汁豐富,口感滑嫩,肉質細膩。雪花肥牛則帶柔滑的口感和豐富的油花。牛黃喉爽脆,而牛舌花和牛肉粒多汁順滑,無論賣相口感都值回票價。伊比利亞橡果豬豬肉脂肪均勻滲透,切得頗薄,焯一焯便熟。入口每一啖都是香濃的享受。豬肉的清爽口感不會讓人感到油膩,反而能夠吃到豬肉本身的自然風味鮮香。香香宮煮響鈴拼盤一口咬下,驚喜連連。外皮酥脆的炸香腐皮,搭配鹹蛋黃醬,內部鮮嫩多汁而外層則很香脆,鹹香味十足,令人回味無窮。手打蟹子鮮蝦丸蟹子與鮮蝦很夾,入口彈牙爽滑,每一口都能感受到鮮嫩多汁的口感。韭菜豬肉餃外皮韌性十足,內餡鮮嫩多汁,放在湯內盡吸湯底的精華,口感極佳。自家製足料竹蔗茅根竹蔗茅根以中國特色

昭陽公主•椰子雞湯鍋

艾莎公主牛肉寳盒

伊比利亞橡果豬

香香宮煮響鈴拼盤

手打蟹子鮮蝦丸

韭菜豬肉餃

自家製足料竹蔗茅根
竹蔗茅根以中國特色的器皿盛裝,非常配合這裏的環境,彷彿走進時光隧道,在喝着甜美的飲品。既能解膩又能增添用餐的樂趣。

整體而言,在這裏吃火鍋不僅在口感上各具特色,還能夠帶來豐富的味覺和視覺享受。絕對值得再三光顧。

• 竹蔗茅根
《 👑 香香宮煮📍》————————————————————✨ 打卡必到!宮廷主題火鍋!✨ 多款特色足料火鍋湯底🫶🏻 尖沙咀有兩間分店,都好full🙌🏻 材料高質、擺盤精緻、環境舒適————————————————————🌟 艾莎公主牛肉寶盒 【$498】---打卡必點!成功解鎖仙氣煙霧寶盒🤩多達7款不同牛肉部位,新鮮有色澤頂級雪花肥牛、頂級安格斯牛肉等🐮————————————————————🌟 伊比利亞橡果豬 【$188】---有驚喜到!油花豐富,大理石紋清晰😍豬肉香氣好獨特,非常芳香肉味濃郁肉質嫩滑、肉汁鮮甜,值得點的🐷————————————————————🌟 期間限定·木瓜龍躉片魚湯鍋 【$308】---店員細心切開大大個木瓜,夠清甜🧡龍躉片高質冇骨夠滑,滿滿骨膠原湯底呈現出奶白色,魚香好濃好鮮🐟————————————————————🌟 香香宮煮響鈴拼盤 【$88】---好少見又好好食既鹹蛋黃金沙響鈴💛夠索湯,滿滿鹹蛋黃醬好惹味好邪惡響鈴炸得非常酥脆,食落口感好爽脆😙————————————————————🌟 松露芝心墨魚丸 【$72】---芝士控無法抗拒的流心芝士餡🧀爆汁
《 👑 香香宮煮📍》
✨ 打卡必到!宮廷主題火鍋
✨ 多款特色足料火鍋湯底
🫶🏻 尖沙咀有兩間分店,都好full
🙌🏻 材料高質、擺盤精緻、環境舒適
🌟 艾莎公主牛肉寶盒 【$498】
打卡必點!成功解鎖仙氣煙霧寶盒🤩
多達7款不同牛肉部位,新鮮有色澤
頂級雪花肥牛、頂級安格斯牛肉等🐮
🌟 伊比利亞橡果豬 【$188】
---
有驚喜到!油花豐富,大理石紋清晰😍
豬肉香氣好獨特,非常芳香肉味濃郁
肉質嫩滑、肉汁鮮甜,值得點的🐷
🌟 期間限定·木瓜龍躉片魚湯鍋 【$308】
---
店員細心切開大大個木瓜,夠清甜🧡
龍躉片高質冇骨夠滑,滿滿骨膠原
湯底呈現出奶白色,魚香好濃好鮮🐟
🌟 香香宮煮響鈴拼盤 【$88】
好少見又好好食既鹹蛋黃金沙響鈴💛
夠索湯,滿滿鹹蛋黃醬好惹味好邪惡
響鈴炸得非常酥脆,食落口感好爽脆😙
🌟 松露芝心墨魚丸 【$72】
芝士控無法抗拒的流心芝士餡🧀
爆汁芝心加上松露香好夾好食
墨魚丸爽口彈牙,飽滿足料👍🏻
🌟 香香宮煮餃子拼盤 【$88】
4款不同款既餃子,各有特色😜
粒粒都皮薄餡靚,味道鮮甜可口
韭菜餃、黑松露蟹肉餃、蟹黃餃等🥟
————————————————————
🍱 九宮格醬料調味夠氣派!
🍻 打邊爐怕熱氣就梗係飲返兩杯生啤
Dinner
  • 松露芝心墨魚丸
  • 香香宮煮餃子拼盤
2024-09-05 515 views
#今晚食咩好 去打邊爐🍲一入到去就好大張「皇座」仲可以化身為妃嬪/娘娘/皇上打卡影相📸️每個坐低既位置都係唔同既宮殿⋯真係入到去就覺得自己變左娘娘/皇上我哋叫咗🔽🔽🔽⏺️昭陽公主 • 椰子雞湯鍋湯底清甜同椰子香氣讓我感到驚艷每一啖湯都充滿了椰子自然甜味,非常清爽雞肉滑嫩多汁同湯底味道十分融合番薯蜆加入更加係點睛之筆湯底鮮味和豐富的口感加倍增鮮⏺️艾莎公主寶盒一上檯就煙霧彌漫,氣勢十足彷彿置身於仙境牛肉拼盤有頂級安格斯牛肉、手切本地牛肉、新鮮牛展、頂級雪花肥牛、牛黄喉、牛肉粒和牛舌花牛黄喉口感特別爽脆牛肉質量極高,嫩滑且肉味濃郁,每一啖都令人回味無窮😽⏺️松露芝心墨魚丸(四粒)手打墨魚丸真材實料,口感彈性十足松露味道濃郁特別香墨魚丸內餡充滿濃郁芝士與松露的香氣結合每一啖都充滿驚喜滿足⏺️伊比利亞橡果豬肉質帶有清晰嘅大理石紋,油花均勻肉味芳香濃郁,絕對值得一試豬肉油脂分佈均勻,入口即化😋肉質鮮嫩多汁⏺️香香宮主響鈐拼盤一碟有齊原味和鹹蛋黃兩種口味用特選腐皮炸製而成,脆得似薯片一樣鹹蛋黃味道香濃,雖然有點邪惡,但非常好味,令人欲罷不能腐皮嘅酥脆與鹹蛋黃香濃結合感受到唔同層次口感同風味⏺️美濃水蓮口感清脆爽
#今晚食咩好
去打邊爐🍲
一入到去就好大張「皇座」
仲可以化身為妃嬪/娘娘/皇上
打卡影相📸️每個坐低既位置都係唔同既
宮殿⋯真係入到去就覺得自己變左娘娘/皇上
我哋叫咗🔽🔽🔽

⏺️昭陽公主 • 椰子雞湯鍋
湯底清甜同椰子香氣讓我感到驚艷
每一啖湯都充滿了椰子自然甜味,非常清爽
雞肉滑嫩多汁同湯底味道十分融合
番薯蜆加入更加係點睛之筆
湯底鮮味和豐富的口感加倍增鮮

⏺️艾莎公主寶盒
一上檯就煙霧彌漫,氣勢十足
彷彿置身於仙境
牛黄喉口感特別爽脆
牛肉質量極高,嫩滑且肉味濃郁,
每一啖都令人回味無窮😽

⏺️松露芝心墨魚丸(四粒)
手打墨魚丸真材實料,口感彈性十足
松露味道濃郁特別香
墨魚丸內餡充滿濃郁芝士與松露的香氣結合
每一啖都充滿驚喜滿足

⏺️伊比利亞橡果豬
肉質帶有清晰嘅大理石紋,油花均勻
肉味芳香濃郁,絕對值得一試
豬肉油脂分佈均勻,入口即化😋
肉質鮮嫩多汁

⏺️香香宮主響鈐拼盤
一碟有齊原味和鹹蛋黃兩種口味
用特選腐皮炸製而成,脆得似薯片一樣
鹹蛋黃味道香濃,雖然有點邪惡,
但非常好味,令人欲罷不能
腐皮嘅酥脆與鹹蛋黃香濃結合
感受到唔同層次口感同風味

⏺️美濃水蓮
口感清脆爽口,令整頓餐點增添了一份清新
水蓮嘅清脆口感同其他菜品濃郁風味形成對比,令整頓餐點更加平衡😎

總括來講打卡聚餐幾好地方
  • 昭陽公主·椰子雞湯
2024-09-01 507 views
一入去已經好有氣派,有張超大龍椅,亦都有宮廷服可以俾食客着住坐龍椅打卡📸餐廳入邊嘅卡位都係用唔同嘅宮殿命名,古代宮廷風火鍋🍲環境亦好舒適雅緻,火鍋湯底及配料高質,同朋友暢談非常合適湯底昭陽公主椰子雞湯湯底鋪了很多椰子肉,湯底清甜,內裏有椰青水、三黃雞、粟米🌽及蜆,雞肉十分嫩滑,蜆肉亦都非常飽滿,好鮮味,打邊爐之前飲上一口👍🏻艾沙公主牛肉寶盒🐂牛肉放在寶盒內,一打開飄出陣陣仙氣,十分夢幻✨寶盒有七款牛肉:頂級雪花肥牛 、牛舌、牛𦟌 、牛黃喉、手切牛崩沙、手切本地牛肉及牛肉粒~每款牛肉都好新鮮好高質素,最喜歡頂級雪花肥牛,牛味濃郁夠嫩滑手打蟹子墨魚丸⚪️手打丸當然係不容錯過,墨魚丸打得十分彈牙,配上粒粒蟹籽非常鮮味伊比利亞橡果豬🐖豬肉片有陣陣油花甘香,肉質爽口,豬肉肉味香竹笙竹笙份量唔少,爽口嘅竹笙吸滿了椰子雞湯汁,令人一口接一口打邊爐當然唔少得啤酒🍻一路飲啤酒一路食高質打邊爐,煩惱一掃而空🫶🏻

湯底昭陽公主椰子雞湯

艾沙公主牛肉寶盒🐂

手打蟹子墨魚丸⚪️

伊比利亞橡果豬🐖
豬肉片有陣陣油花甘香,肉質爽口,豬肉肉味香

竹笙
竹笙份量唔少,爽口嘅竹笙吸滿了椰子雞湯汁,令人一口接一口

2024-08-23 599 views
最近為閨蜜慶祝生日,都想揀一個又能夠打卡又有高質食物的餐廳。早前見到一家火鍋店,以宮廷為主題,讓食客可以「做」格格、公主,甚至皇帝。火鍋店以宮廷為主題,每張卡位設有特別的名稱,預延禧宮、坤寧宮、慈寧宮等等。而且還可以穿上角色主題服飾在龍椅裝置前拍照留念。但係提到火鍋店當然重點還是放於食材及湯底。先講湯底,因為是一班女孩子品嚐,於是揀了偏向養生、苦骨膠原的木瓜龍躉魚片湯底,木瓜湯底更鮮甜,內裏還有配料,就是魚片,龍躉魚片魚皮骨膠軟,魚肉滑嫩,感覺很適合女孩子。到火鍋料,如果想一餐品嚐多款不同的牛部位,就必吃艾莎公主牛肉寶盒,內裏有7款牛肉,肉質軟嫩的手切牛崩沙、肉味濃香帶甜手切本地牛肉、有嚼勁的新鮮牛展、油花均勻的頂級雪花肥牛、爽口的牛黃喉、軟腍牛肉粒、軟嫩的牛舌花。想吃豬肉的話,有伊比利亞像粿豬肉片,肉香豐腴。其餘火鍋料又點少得手打丸呢?今次選擇了手打松露之心墨魚丸,墨魚丸彈牙,一咬甘香的芝士湧出,味道層次豐富。另外還有香香宮煮響鈴拼盤,除了原味,還有帶咸蛋黃味的。響鈴新鮮即炸,入口鬆脆,淥一淥,晉級湯汁更惹味。

想吃豬肉的話,有伊比利亞像粿豬肉片,肉香豐腴。

另外還有香香宮煮響鈴拼盤,除了原味,還有帶咸蛋黃味的。

響鈴新鮮即炸,入口鬆脆,淥一淥,晉級湯汁更惹味。
  • 松露芝心墨魚丸
今次再訪以中式宮廷為主題的〔香香宮煮〕火鍋店,是因為看到有新推出期間限定”木瓜龍躉片魚湯鍋”湯底,想啖啖肉吃魚但又唔想有吃到魚骨,龍躉片就最合我心意。一進火鍋店除了看到店內招牌宮廷皇帝龍椅,金碧輝煌的龍椅旁更放了不少宮廷衣服及道具,供食客穿帶去打打卡,我個人就最喜歡坐在窗邊一排梳化卡位,感覺古色古香又有氣氛。【艾莎公主牛肉寶盒】上菜出場方式非常有仙氣,7款不同部位的牛肉放在木製寶盒內,寶盒底用乾冰噴出煙霧登場的效果,店員一打開木盒,冒出白色的煙燻效果,仙氣滿滿,真的很有驚喜而且可以瘋狂地打卡。寶盒內有7款不同部位的牛肉:⭐️手切牛崩沙 – 矜貴的牛部位,切得厚身,但肥瘦剛好,軟腍牛味香。⭐️手切本地牛肉 - 牛肉顏色鮮豔新鮮,入口肉質軟腍而牛味香濃。⭐️新鮮牛展 – 很大的一塊牛展,入口扎實又爽口,很有口感。⭐️頂級雪花肥牛 - 雪花紋油花分佈靚,入口肉質柔軟,充滿香濃牛肉油脂香。⭐️牛黃喉 - 很新鮮,蘸上醬油吃,入口彈牙又爽口,口感極佳。⭐️牛肉粒 – 色澤深紅,沒有肥肉,很有咬口的肉粒。⭐️牛舌花 - 切成薄片,輕輕灼一灼,入口口感爽脆。【伊比利亞橡果豬】橡果豬切成薄片肥瘦比例很好,灼一灼肉質

【艾莎公主牛肉寶盒】

寶盒內有7款不同部位的牛肉:

⭐️牛肉粒 – 色澤深紅,沒有肥肉,很有咬口的肉粒。
⭐️牛舌花 - 切成薄片,輕輕灼一灼,入口口感爽脆。
【伊比利亞橡果豬】

橡果豬切成薄片肥瘦比例很好,灼一灼肉質很嫩滑,而且很有豬肉味道。
【木瓜龍躉片魚湯鍋】

是一款期間限定的湯底,湯底呈現奶白色而且非常足料,加入了大量芽菜令湯底更鮮,中間樹立了個木瓜,周邊亦圍了不少龍躉片及金菇,店員會幫忙切開木瓜,木瓜入口很清甜,建議湯滾起先食龍躉魚片及飲一碗魚湯,龍躉魚片入口肉質爽滑,非常新鮮沒有腥味,而且湯越煲越濃郁亦不膩,很推薦。

【自家製足料竹蔗茅根】
一整壺份量很多,大約有四至五杯份量左右,口感濃厚清甜而且很冰凍,清熱滋潤很適合打邊爐喝。
【手打蟹子墨魚丸(4粒)】
墨魚丸表面很光滑,面層有點蟹子,一咬開有粒粒墨魚肉,很彈牙爽口而且新鮮。

【蟹黃餃】
脹卜卜很飽滿蟹黃餃,一咬開蟹肉味道香濃,而且有一絲絲蟹肉。

【香香宮煮響鈴拼盤】
〈即炸響鈴〉&〈炸黃金響鈴〉炸得非常新鮮鬆化脆口,沒有油膩感,黃金響鈴外層沾上了不少鹹蛋黃,半浸在火鍋的魚湯內吸收精華,又脆又軟的口感交替,雖然有點邪惡,但很好味。
〔香香宮煮〕@tasty_hotpot_palace

香港九龍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
1/F, Golden Glory Mansion, 16 Carnarvon Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong
2024-08-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 木瓜龍躉片魚湯鍋
  • 香香宮煮響鈴拼盤
香香宮煮 係走中國宮廷風的特色主題火鍋店除了仿宮廷裝潢外更提供男女宮廷服讓食客拍照打卡/穿著用膳設獨立VIP包廂🎂生日預訂房間仲免費佈置·💥只要出生年月日有8字即有獎賞(會員)一個8字即送2L生啤 兩個8字即送油甘魚刺身三個8字即享全單88折 四個8字即享全單78折⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🥘香香公主鴛鴦湯鍋。花膠雞湯鍋拼麻辣鴨血鍋用上大量三黃雞熬成🐓金黃色雞湯濃郁香甜原汁原味 滋補養生 再食埋花膠 厚身大大塊雞件煮6分鐘即可 份量好多 嫩滑且雞味濃鴛鴦鍋另一個選擇了麻辣鴨血鍋🌶️ 又麻又香鴨血Q彈入味 這湯底好適合涮肉片 油脂包覆·🥩艾莎公主牛肉寶盒打開寶盒真的驚喜 好豐富 有頂級安格斯牛肉手切本地牛肉 新鮮牛展 頂級雪花肥牛 牛黃喉牛肉粒及牛舌花🐂牛魔王必叫 試齊不同部位蘸料設九宮格 連XO醬都有 按個人喜好調配·🧆松露芝心墨魚丸口味幾多 可選擇4或8粒 手打口感果然唔同墨魚丸彈牙 香濃黑松露味🧀咬開湧出芝心餡·🥓伊比利亞橡果豬擺盤好有心思 橡果豬肉味芳香濃郁 味清不燥油花如大理石紋 簡單涮幾秒就能吃🐖好軟腍·🫔香香宮煮響鈴拼盤分別有原味及黃金即炸響鈴🥢特選腐皮炸香用鹹蛋
香香宮煮 係走中國宮廷風的特色主題火鍋
除了仿宮廷裝潢外
更提供男女宮廷服讓食客拍照打卡/穿著用膳
設獨立VIP包廂🎂生日預訂房間仲免費佈置
💥只要出生年月日有8字即有獎賞(會員)
一個8字即送2L生啤 兩個8字即送油甘魚刺身
三個8字即享全單88折 四個8字即享全單78折
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🥘香香公主鴛鴦湯鍋
。花膠雞湯鍋拼麻辣鴨血鍋
用上大量三黃雞熬成🐓金黃色雞湯濃郁香甜
🦐陳年花雕醉海蝦
陳年花雕酒加上鮮嫩肥美的活海蝦堪稱一絕
酒香四溢 提升了鮮蝦的層次味道🥃口感Q彈
🍺兩杯生啤
點了Hoegaarden和Stella 500ml真係好大杯
一邊打邊爐 一邊飲酒🍻爽啊 慢慢食唔洗急
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
香香宮煮
📍尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A號舖
營業時間:16:00~02:00
📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
營業時間:12:00~24:00
2024-08-15 420 views
一入到門口就見到中國宮廷格局的裝修,好像走進皇宮,卡位座設有不同嘅宮殿。餐廳好有心思,提供古代服裝給客人拍照📷留念,可以一嘗當皇帝皇后的滋味😂。🐔雍穆公主·花膠雞湯鍋 (半隻)用上三黃雞每天新鮮熬製,湯底有好多厚身的花膠,食落口感軟滑。雞的份量雖然半隻都好有份量,肉質好滑雞味香濃。滋補靚湯特別清甜,記得飲啖湯先再打邊爐。👸🏼艾莎公主寶盒好有氣勢😍一上枱煙霧彌漫。這個牛肉拼盤有齊頂級安格斯牛肉、手切本地牛肉、新鮮牛展、頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒同牛舌花,超級豐富!牛黃喉口感特別爽脆,牛肉好高質,嫩滑肉味濃。🍄‍🟫松露芝心墨魚丸(四粒)真材實料手打丸,口感充滿彈性,松露好重手特別香濃。🐷伊比利亞橡果豬估唔到呢個豬咁香!肉質清晰大理石紋般嘅油花,肉味芳香濃郁,好值得食 !香香宮主響鈴拼盤原味同鹹蛋黃各佔一半,用特選腐皮炸香而成,脆到好似食薯片咁脆,仲有好香嘅鹹蛋黃味好邪惡😂不過好好食。🌿美濃水蓮這款蔬菜比較少有,口感清脆爽口。🍧薄荷青檸沙冰🍧芒果椰香珍珠沙冰新推出飲品🤩打邊爐配沙冰,簡直係絕佳組合。飲品賣相好可愛,入面仲有爆珠,透心涼!!!

🐔雍穆公主·花膠雞湯鍋 (半隻)

👸🏼艾莎公主寶盒

🍄‍🟫松露芝心墨魚丸(四粒)
真材實料手打丸,口感充滿彈性,松露好重手特別香濃。

🐷伊比利亞橡果豬

香香宮主響鈴拼盤

🌿美濃水蓮
這款蔬菜比較少有,口感清脆爽口。

🍧薄荷青檸沙冰
🍧芒果椰香珍珠沙冰