2017-03-14 102 views
晚上到了佐敦附近。肚饿要稳吃,见到间店招牌名几得意就入去望下环境、、 店舖裝修很日本feel,有好多舊式的玩具作裝飾  点了个推荐達人拉麵, 即豬骨湯底拉麵+ 豚肉。湯底味道比較清淡,  ,淡的来又唔会无味。麵質軟硬適中, 豚肉有肥有瘦氣味比較香,咬落又軟腍無禁肥膩感覺、还有一整个糖心蛋、有栗米,木耳,蔥,叉燒,糖心蛋,紫菜。台面还有一整个蒜头自加!介绍真无错小食吃的芝麻雞翼炸得外脆內嫩 芝麻选用的应该是优质芝麻很香
  • 芝麻雞翼
2017-03-11 1185 views
星期六要到佐敦辦點事,屋企樓下的吃得有點厭悶,乾脆到佐敦搵食。拉麵絕對是單人食客的首選,獨樂樂,快靚正。像我們買唔到樓的廢青,久不久日本癮都會發作,達人店內從頭到腳,從內到外,從尾到頂,極有日本小店風。進入這種日本風情畫小店、吃碗拉麵、當去了轉日本。達人拉麵,一碗入魂。一碗入魂大概意思應該是料理人製作的拉麵每一碗都注入融入了他們的靈魂,傾盡全力、精益求精。拉麵的選擇有12款之多,小食、飯類都有,顯然照顧香港人要選擇多多。拉麵套餐,加$28可有多碗迷你飯,真適合大胃王,或者情侶一拉麵加一飯又得,省錢。拉麵是落單並非畫紙仔,店主也溫馨提示,拉麵軟硬粗幼,湯濃或淡也任君選擇。達人拉麵 - 當店一番人氣 $85拉麵,以配料、麵條、湯頭構成的一道麵料理。是最能代表日本的食物之一。即使是單單的豬骨濃湯拉麵,也有百家的做法。拉麵來了,擺盤也美觀。溏心蛋、叉燒、蔥花、木耳、粟米粒,各自安份地在麵條上面。先喝一口湯,味道濃而不重。豬骨湯的味道不會油膩得令人卻步,反而想多喝一口。拉麵最重要的湯頭做對了,接下來吃的麵也不會出岔子。要讓麵條充滿沾滿湯汁,才能每口麵都感受到高湯的威力。麵條的掛湯力很好,每一口麵

達人拉麵 - 當店一番人氣 $85

要讓麵條充滿沾滿湯汁,才能每口麵都感受到高湯的威力。麵條的掛湯力很好,每一口麵都不覺單調。
配料的叉燒十分欣賞,完全不肥膩的豬肉,而且切得薄薄的。曾經吃過拉麵叉燒太肥的關係,吃畢整日都頂住個胃。
溏心蛋,蛋黃晶瑩,蛋白亦非死實實。半熟溏心蛋做得相當出色。

拉麵店在香港要站得住腳極不容易。達人款式多,價格亦非常合理。重點是:拉麵對得起達人的稱呼,一碗入魂。
2017-03-11
$85 (Lunch)
2017-03-07 167 views
今朝早食左公仔麵,晏晝食左米粉,係旺角行完街,行行下最後行到去佐敦都係想食麵。見到拉麵達人,見到佢個門口都有少少日本FEEL,唔好食都睇得先喇,就行左入去食。第一次食呢間拉麵,環境簡單,四周放左D小擺設,裝修唔算好華麗,但好整齊,企理。叫左一個達人拉麵(我估係招牌麵掛),雞軟腳餃子,激辛火藥達人拉麵。一開頭無睇到原來可以簡麵既軟硬度,湯既(杰)稀度。兩碗麵送到上枱個陣,覺得店主好細心,就係個碗係好熱(熱到感覺似係特登預先整熱個碗)。就咁聞,聞到陣陣豬骨香味。先飲一啖湯先,好濃,好重既豬骨味。湯既質地好(杰) , 如果唔中意咁(杰)可以叫店主整稀少少,可能我食得少拉麵,小弟去日本食過D拉麵都無試過咁(杰)既湯。呢個湯可以話係幾特別。辣辛火藥達人,佢既辣係硬野嚟(如果平時唔係食開辣就唔好食呢個),飲湯落去有D辣到哽喉,但好爽(食得辣既朋友就知道種感覺)。總括嚟講,呢間拉麵值得一試,絕對有下次。價錢合理,兩碗麵,一碟餃子,可口可樂,$208。 底食

一開頭無睇到原來可以簡麵既軟硬度,湯既(杰)稀度。

總括嚟講,呢間拉麵值得一試,絕對有下次。

價錢合理,兩碗麵,一碟餃子,可口可樂,$208。 底食
2017-03-06
$100 (Dinner)
2017-02-28 266 views
好友知我喜日本文化,特地約我來吃拉麵。店內裝修確實像日本的拉面店,亦像日本般會先送上一杯冰水。可惜吧台對面的風景是一條小後巷,乾脆拉上窗簾可能比較好。我叫了黑蒜達人 (92元)。湯底很濃,有黑蒜味,是我吃過最棒的湯底,但其他就普通,正常拉麵的味道。小吃叫了芝士蝦球份量有點少,只有5顆。裡面確實有濃厚的芝士,但味道普通,印象不深。 整體來說,食物質素普通,唯一難忘的是湯底和日本風的裝飾,價錢卻偏貴,有點不值。
好友知我喜日本文化,特地約我來吃拉麵。

我叫了黑蒜達人 (92元)。
小吃叫了芝士蝦球

2017-02-19
2017-02-26 197 views
從來都冇寫個食評, 女朋友 話想食拉麵所以就搜尋咗呢一間佐敦都係好高人氣嘅所謂拉麵達人試下 ,但真係超乎想像的未食過咁難食嘅拉麵, 唔明點解都有咁多好評! 首先 店內環境不過不失, 店員態度 也ok, 特別要讚下啲店員我哋兩個坐四人枱食食下有四個人入來員工都冇要我哋坐埋一邊值得讚 !但論食物質素 真係真係 真係食唔出係乜嘢湯底佢話豬骨湯但係我真係試唔出囉,係冇味,真係不知所謂, 加上嗰幾塊叉燒仲要有陣味! 如果以八十幾九十蚊一碗拉麵,免費我都唔會再去食!
但論食物質素 真係真係
2017-02-25 191 views
這拉麵湯頭有豬肉味,看著碗邊泡泡就知道脂肪不低,不過這才是濃郁豬骨湯的證明。麵條是幼直麵,雖然爽口但很快便軟化了,這是我不喜九州拉麵的原因,非店主之罪也。那叉燒可以,玉子淡淡的。總的來說是值得一吃,但「達人」之稱,恐怕是有地域性的。那任吃的辣菜是淡淡的麻辣,雖然疑惑日本麵有麻辣味道嗎?但這個配菜實不俗的。先吃幾口原味,再放一堆辣菜,挺過癮的。只是店內不斷放著高芬貝的音樂,其實安安靜靜享受美食不更好嗎?
日本餃子
日本餃子
達人拉麵
想幫襯呢間小店好耐,今日終於入歷史一事!店舖裝修很日本feel,有好多舊式的玩具作裝飾😂正!我揀咗店員推介的達人拉麵。湯底係濃厚的豬骨湯底,一開之下不太油膩有重重的豬骨香味,係九州風😋配料有粟米木耳和一隻溏心蛋!糖心蛋分數達80分以上!既濃味又流心!讚!呢度落單有別於一般拉麵店,係口頭落單嘅!所以如果你想要多配料或者面的軟硬度要事先跟店員講!而我選擇咗行嘅面,面係右面亦都冇煮過龍👍🏼👍🏼枱面亦有生蒜可給自製蒜蓉!總括依然這間是一間不錯的小店大家可以來試一下!餐牌上有多款的拉麵可供選擇下次會再來😋😋

2017-02-23
$120 (Tea)
2017-02-19 3012 views
晚上到了佐敦附近,午餐時雖然吃過拉麵,但仍意猶未盡,我們晚餐也想吃拉麵。吳松街有一間拉麵達人,聽起來是以各款拉麵作為招牌菜的,我們決定一試。店面以木板為主,很日本的感覺,在電視看過日本的食店,也是差不多的吧:旁邊還有一個像是信箱的東西,日本的拉麵店也不過如此:裏面很有溫馨小店的感覺,擺設和裝飾很像日本居酒屋,有吧枱,也有普通枱:收銀處和門口:我們被安排坐在吧枱,可以看到窗外的風景,不過我們被窗前的小擺設深深吸引了。有很多懷舊小遊戲和極具日本風的裝飾物:還有七彩繽紛的風扇和小型罐裝汽水:餐單是彩色印刷的:我們點了一款小食和兩個拉麵。吉列芝心蝦球$42炸得金黃的外皮很脆很香口,裡面的芝士又濃又軟,還可以拉絲,配上沙律醬很高質。櫻花蝦達人$108材料很豐富,有蝦、蟹柳、溏心蛋和粟米。湯底是濃蝦醬油湯,果然鮮蝦味濃郁,每一條麵都沾上了湯底的味道。溏心蛋滑溜溜的,有蛋獨有的香氣,粟米則很清甜。果然是這店重點推介的!黑蒜達人$92湯底是黑蒜豚骨湯,嘗了一口,蒜味很足,多一分太多,少一分太少。每片豬肉都煮得很軟,幾乎不用咬。埋單$242 ,平均每人$121,以份量來說,屬於偏貴,不過店員服務態度不錯

旁邊還有一個像是信箱的東西,日本的拉麵店也不過如此:
收銀處和門口:
還有七彩繽紛的風扇和小型罐裝汽水:
餐單是彩色印刷的:
我們點了一款小食和兩個拉麵。

吉列芝心蝦球$42

櫻花蝦達人$108

黑蒜達人$92
埋單$242 ,平均每人$121,以份量來說,屬於偏貴,不過店員服務態度不錯,我們頗享受這頓晚餐。
2017-02-19
$121 (Dinner)
  • 吉列芝心蝦球
  • 櫻花蝦達人
  • 黑蒜達人
2017-02-16 84 views
自從偽文青去完日本食過拉麵後,已經愛上了吃拉麵😍今日經過佐敦 竟然被我搵到一間別具日式風味既拉麵小店😃當然要一試啦😆仲要即點即製🙆🏼有誠意!.就試左呢個達人拉麵 日式叉燒加溏心蛋😜半肥瘦叉燒 比例剛剛好👏🏻溏心蛋🥚偽文青最愛😋最正係個濃郁豚骨湯底🍜豬骨味濃 湯底稠身 拉麵爽口 彈牙 吸哂豚骨湯 一啖麵一啖湯🙈😃👏🏻正啊! **拉麵最重要就是湯底 有好既湯底 先能夠煮到一碗好味既拉麵👍🏻.呢間小店確實不錯,絕對有下次🤣雖然店舖細細 但裝修 食物質素 店員服務態度也不錯😃.拉麵達人 (佐敦)佐敦吳松街108號顯發大廈地下4號舖
呢間小店確實不錯,絕對有下次🤣
雖然店舖細細 但裝修 食物質素 店員服務態度也不錯😃

拉麵達人 (佐敦)
佐敦吳松街108號顯發大廈地下4號舖
2017-02-15 140 views
每次經過都好想入去試下,因為這間店鋪門口掛了很多小飾物 就好像日式復古街頭小店一樣💜  餐牌有好多選擇 價錢係拉麵來說不算太貴 大約$80左右就可以享受到😋 裡面環境一啲都不失禮 還非常舒適 牆上掛了一幅字畫寫著「一碗入魂」  我點了一碗達人拉麵 我朋友就叫了博多拉麵 仲有我最愛的章魚燒🐙 物超所值有好多餸大大碗的首先,兩碗拉麵湯底都是豬骨湯底 💙 湯底濃而不膩,層次豐富👍 另外 拉麵是細幼的 非常有口感   食拉麵當然吾少得食溫泉蛋望落去晶瑩剔透 緩緩流出金黃色的蛋黃  熱騰騰的章魚燒🐙 與醬汁的調味得宜同非常有嚼勁,值得一食👍👍
2017-02-14
Type of Meal
Lunch
2017-01-24 128 views
果日突然之間好好好想食拉麵,男朋友仔就帶左我黎拉面達人舖面好日本風,都幾吸引,但我淨係好想食拉麵!當日我就係叫左W達人,男朋友就叫左達人拉麵,首先講個湯底先,我叫既w達人,係鏗魚豚骨湯底,個湯底比較"傑"身,聞落好好好香,飲落就有好濃既魚湯味同埋豬骨湯味,但係我就覺果塊豚肉就太肥,食落好膩。另外,我男朋友果個就係達人拉面,湯底就無W達人咁濃,但都好好味,呢個就會比較岩唔食得太濃既朋友仔,正正我男朋友仔就係呢類人,岩哂佢,講下佢塊叉燒,我會比較中意佢碗拉麵個叉燒,好林,又帶D肥肉,食落好有肉味同肉感,好味道。宜家再講下拉麵入面既配料,特別想講下木耳絲同糖心蛋,原來拉麵加入木耳絲係好match 架,口感會豐富D,同可以減一減油膩感。另外,就係個糖心蛋,好糖心,香蛋味,正。就係呢間喇🤘🏻
果日突然之間好好好想食拉麵,男朋友仔就帶左我黎拉面達人
舖面好日本風,都幾吸引,但我淨係好想食拉麵!
W達人(鏗魚豚骨湯)
但係我就覺果塊豚肉就太肥,食落好膩。

就係呢間喇🤘🏻
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$95 (Dinner)
W達人(鏗魚豚骨湯)
2017-01-21 85 views
同男朋友太中意食日本野今次去咗佐敦呢一間拉麵達人裝修很有日本風格✌🏻很多卡通裝飾餐牌也有很多拉麵款式我們每人點了一款拉麵赤海老達人和濃厚豚肉湯 男朋友的是赤海老達人 湯底味道很濃郁, 還有兩隻糖心蛋和有兩大隻蝦,拉麵的軟硬度可以自由選擇大讚!之後是我的濃厚豚肉湯拉麵有三塊豚肉你也非常濃郁野味!因為本人超愛吃糖心蛋, 很多拉麵店都只得半隻, 但這間拉麵有全隻糖心蛋,所以太滿足了我們還點了一份小食,燒八爪魚丸很大粒! 很有日本風味價錢係拉麵來說,非常合理,下次一定會再來
同男朋友太中意食日本野
今次去咗佐敦呢一間拉麵達人

裝修很有日本風格✌🏻很多卡通裝飾
餐牌也有很多拉麵款式
我們每人點了一款拉麵

赤海老達人和濃厚豚肉湯
男朋友的是赤海老達人
湯底味道很濃郁, 還有兩隻糖心蛋

和有兩大隻蝦,拉麵的軟硬度可以自由選擇

大讚!

之後是我的濃厚豚肉湯拉麵
有三塊豚肉
你也非常濃郁野味!
我們還點了一份小食,燒八爪魚丸

很大粒! 很有日本風味

價錢係拉麵來說,非常合理,下次一定會再來

2017-01-15 199 views
達人拉麵 - 濃厚豚骨湯身邊有個 #拉麵控 的朋友, 要我陪佢去佐敦食拉麵 - 拉麵達人店子細細, 而且充滿日本🇯🇵風味, 充滿日本地道小店情懷拉麵款式有好多, 部份添上地方特色的如博多、北海道的拉麵.第一次嚟食, 一於唔理咁多, 食招牌名 - 達人拉麵 (其實我個人認為係招牌麵而已).....配料 - 粟米、木耳絲、溏水蛋 & 叉燒薄薄的叉燒微微帶肥, 肉質軟軟, 帶肥的部份咬落好香口湯底較濃郁, 因為用上大量豬骨新鮮熬制, 咁稠身一定充滿骨膠原, 所以我都飲咗好多啖如果唔鍾意濃湯, 可以要求淡湯, 同樣麵的硬度都可以要求軟身 / 硬身
達人拉麵 - 濃厚豚骨湯
拉麵款式有好多, 部份添上地方特色的如博多、北海道的拉麵
配料 - 粟米、木耳絲、溏水蛋 & 叉燒
薄薄的叉燒微微帶肥, 肉質軟軟, 帶肥的部份咬落好香口
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
2017-01-15 90 views
在佐敦地鐵站行入去, 找到了《拉麵達人》去到時已滿座, 還好很快有位。餐廳的食客流轉速度頗快, 生意似乎做得不錯。店子小小的, 甚有日本風味, 座位只有約十多個。《櫻花蝦達人》湯頭是櫻花橙紅色, 蝦味濃厚, 似乎師傅已把鮮蝦的精華迫到湯中。拉麵內除了炸蝦和鮮蝦, 底下還有粟米及半熟糖心蛋, 整個拉麵很豐富又營養均衡。拉麵軟硬度中, 質感偏軟, 麵是幼身, 掛湯能力強。半熟蛋處理得亦很好, 非常軟滑, 蛋味香濃。《餃子 》賣相漲卜卜的好過癮, 還細心附上餃子醬油同吃。日式餃子中, 菜肉餡料算是比較多, 外皮烤得脆口, 蠻特別的, 這餃子也值得推介。今晚又轉涼了, 吃完暖笠笠的拉麵也特別舒服, 餃子也很令人留有印象, 這小小的拉麵店蠻受歡迎的。
《櫻花蝦達人》
《餃子 》

2016-12-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Tatsujin Ramen+ Nicely decorated, cosy atmosphere+ Quick, friendly service+ Ramen can be customised (i.e. strength of soup, chewiness of noodles, other condiments)- Limited amount of seating- Cramped, shared tablesTatsujin Ramen - $85+ Good combination of meat and fat on the pork+ Good portion of meat and noodles+ Runny egg is soft and tasty+ Broth is strong and meaty- Noodles are rather chewy, not suitable for everyone's taste- Pork isn't as soft compared to other ramen restaurantsOverall - 4 s
Tatsujin Ramen
+ Quick, friendly service
- Limited amount of seating
- Cramped, shared tables
Tatsujin Ramen - $85
+ Runny egg is soft and tasty
+ Broth is strong and meaty
Overall - 4 stars😋
煎餃子
Dumplings - $38
+ Hot and freshly fried
- Small amount of fillings
- Not especially flavourful, not much taste
Overall - 2 stars😕
2017-01-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$99 (Dinner)