2021-06-15 2003 views
Japanese food is always our choice for ladies’ gathering. Here offers $250 for sushi set. You can pick sushi by yourself and normally you will get one more sushi which is picked by the chef. We tried few times and the quality is stable. The sushi is fresh and with variety choices.

🍣八貫壽司 w/ 蔥花吞拿魚卷 ($250)有follow開我既都知道我超喜歡呢間餐廳 係不斷回顧 食同一樣野 都食唔厭過種鍾意❤️好啦呢個餐既性價比真係超高🥰我最愛既蔥花吞拿魚卷既魚蓉唔會好冰 份量又好足 仲有6⃣件!另外其實全部壽司都超新鮮 :1️⃣海膽依舊鮮甜大份😍2️⃣拖羅肥美又鮮美 仲要無根😚3️⃣帶子超鮮甜又大舊😆4️⃣甜蝦都係超鮮甜又大舊😋5️⃣其他全部都好食👍🏻每次食完都十萬個飽 又滿足 (疫情期間仲送一件油金魚~抵到🙈)一一評分:😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌝環境: 👍🏻👍🏻👍🏻💰價錢: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一一🙋🏻‍♀️加一🙋🏻‍♀️限時 (星期六、日 繁忙時間分兩節)
🍣八貫壽司 w/ 蔥花吞拿魚卷 ($250)

1️⃣海膽依舊鮮甜大份😍

💰價錢: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🙋🏻‍♀️加一
🙋🏻‍♀️限時 (星期六、日 繁忙時間分兩節)
2021-04-17
2021-04-19 1694 views
今天星期日,約了日本朋友到於銅鑼灣天膳見面午飯,此終覺得吃日本菜還是在銅鑼灣會穩陣點,因為銅鑼灣最多日本人聚居。天膳是久違了一間日本菜館,以吃日本菜來說,天膳的價錢只算是中價食店,吃日本菜是吃食材,而這裡的食材亦物有所值。我們倆人各自點了十二款寿司套餐吃,燒釀明太子雞翼,燒魚,和燒牛舌,銀杏,本想多叫碗拉麵,但還是控制自己食慾會好些。雞翼去骨再釀明太子於內裡,脆皮下的肉仍保持濕潤,內裡咸香的明太子對雞翼味道起了提鮮效果,平平無奇的燒雞翼也因此而變得有趣,不愛吃翼的我也吃了一隻。我在這裡吃寿司是不用點豉油,因為食材好,每星期六也有倆班飛機直達到此,所以今天吃的就是昨晚才到的,違撼是我最愛的玉子卻没有預備,讓我有點失望如此基本的食物竟没有供應。再吃串燒,牛舌較硬,失了水準,燒雞丸皮脆带焦香味,內裡雞肉入口没有違和感,送酒恩物,這裡的食物我仍會再來,但吃慣了港式日本菜可能末必適合吃慣了偽日本菜的吃貨,這裡的價錢和出品比例真的算是合理

2021-04-14 1135 views
The food quality is high and the service is great. Very reasonable price lunch sets for the high grade sushi. I absolutely love love their 三色 Don. The environment is nice and quiet though the view is not as good as some of the other high end places. Will definitely come again for a nice lunch date.
8 件壽司
餐前蒸蛋
三色 Don
2021-04-14
$250 (Lunch)
8 件壽司
餐前蒸蛋
三色 Don
  • 8 件壽司 Lunch Set
2021-03-24 1136 views
照燒雞嚟講,小編已經光顧左呢間餐廳六年有多,而呢一度照燒雞係小編嘅點餐紙上出現咗不只上百次。呢碟雞扒究竟有乜嘢咁吸引?經過長達六年嘅潛伏,店員終於透露咗少少資料⋯首先,呢一隻雞並唔係普通嘅雞,佢係成長於日本四國東部嘅德島縣。而阿波尾雞就係德島縣用咗起馬十年研發出的「靚雞」,特色就係:雞肉脂肪少、有嚼勁、甘甜濃香。而呢一間日式料理店係點樣將呢一個隻簡單嘅阿波未計再次昇華呢?首先,大廚會用熱油多次淋於雞皮表面,從而讓雞皮呈現香脆嘅口感。之後,我就唔知啦⋯(大佬呀人哋啲秘方嚟㗎入正題!雞皮香脆,有油香但不油膩,隱約有種炭燒嘅香氣。雞肉嘅口感呢就一時時,有時候雞肉質感較厚,但雞嘅香味又好出喎!有時肉質比較軟稔,但係雞肉嘅獨有味道就會俾秘製嘅醬汁稍稍遮蓋着。即係各有各好味!!小編係特登開一段講嗰秘製醬汁嘅!呢一個醬汁簡直係將成個菜式推至極致!總括來講就係溫柔敦厚既甜酸掛汁(極好拌飯)!都目前為止小編仲了解到佢哋醬汁嘅主要材料係乜,但大膽推算,應該有蜜糖,梨果蓉。相信我,試咗第一塊沾汁雞肉之後,你隨後嘅每一舊雞肉都需要在醬汁之中「暢泳」。售價:港幣$150(未加10%服務費)電話:28822107

售價:港幣$150(未加10%服務費)
電話:28822107
營業時間:星期一至日
中午十二時至三時(於二時三十分截單);
晚上六時至十一時(於十時三十分截單)
地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心12樓
前往方法:港鐵銅鑼灣站 F1 出口
2021-03-24
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
$220 (Lunch)
2020-08-23 2887 views
原本諗住去大坑食鮨辰,點知去到full jor😩跟住一路打去銅鑼灣中環上環出名少少嘅日本餐廳打咗十幾間都full晒。。。一心諗住試新嘢咖嘛😢最後都係嚟返依間🥺好在依間都唔差照舊都係揀咗自選壽司8貫$250前菜嘅沙律同茶碗蒸都係中上質素自選壽司定食(8貫) $250 8件自選壽司+烏冬/碎蔥吞拿魚腩卷次次嚟都係叫8貫唔要12貫反正壽司選擇又差唔多,而8貫仲有埋烏冬但最吊鬼嘅係唔知點解每次嗌依個set都會有9件😂中拖羅、大拖羅、海膽都好好味大拖羅油香重到不得了海膽好鮮甜好想瘋狂encore依幾款三文魚籽、油甘魚、池魚依啲都唔錯但反而左口魚邊就唔係好夠香得依件有啲失望另外碗烏冬加咗牛肉 (+$20) 🍜今次肉質依然好嫩滑,但就肉味就一般般最後有生果同雪糕 Perfect池
原本諗住去大坑食鮨辰,點知去到full jor😩
跟住一路打去銅鑼灣中環上環出名少少嘅日本餐廳

8件自選壽司+烏冬/碎蔥吞拿魚腩卷
次次嚟都係叫8貫唔要12貫
反正壽司選擇又差唔多,而8貫仲有埋烏冬
但最吊鬼嘅係唔知點解每次嗌依個set都會有9件😂

中拖羅、大拖羅、海膽都好好味
大拖羅油香重到不得了
海膽好鮮甜
好想瘋狂encore依幾款

三文魚籽、油甘魚、池魚依啲都唔錯
但反而左口魚邊就唔係好夠香
得依件有啲失望

另外碗烏冬加咗牛肉 (+$20) 🍜
今次肉質依然好嫩滑,但就肉味就一般般
最後有生果同雪糕
Perfect池
2020-08-18
$300 (Lunch)
每星期最期待既周末~ 難得老公話已經book定檯,今回唔洗我傷腦筋。這次他帶我走到熟悉的大廈,到訪不一樣的餐廳,到鮨店當然要預留sushi counter,店員還細心準備好我地既自帶酒。呢度既自選壽司有8貫+烏冬,同埋12貫壽司,我當然主力食壽司啦!! 對於一個有選擇困難既人黎講,要喺一張自選壽司表內剔選12貫壽司實在唔容易。師傅見我猶豫不決既樣子就提議由他決定吧!由自選變成了廚師發板,心中暗暗增添一份驚喜~師傅先了解我地對食既口味、要求,再決定食材。對於敢試、唔揀食既我地,師傅既創作空間應該又大點!先來沙律味噌湯,吃過開胃菜,第一件,不用說當然是比較清淡的白肉魚:池魚,剛踏入盛產期味道特別鮮甜,入口質感爽脆,略帶油香。象拔蚌,肉質鮮甜帶脆。中拖羅也不負眾望,油分恰到好處,魚味濃郁。魷魚,口感清爽有彈性,爽口彈牙。吃過茶碗蒸此時師傳遞上穴子骨比我地做佐酒小吃一節節既骨節清晰可見,骨頭中既水分完全烤出,入口酥脆。火炙過既金目鯛,令魚油喺粉紅色既魚肉溢出,質感細緻,鮮甜柔滑~活赤貝肉質爽厚,鮮味十足。右口魚本身已經比左口魚肥美,如今加上其魚肝,魚油更香滑至極,油香充斥整個口腔~睇住師傅整我
每星期最期待既周末~
難得老公話已經book定檯,今回唔洗我傷腦筋。
這次他帶我走到熟悉的大廈,到訪不一樣的餐廳,

師傅見我猶豫不決既樣子就提議由他決定吧!
由自選變成了廚師發板,心中暗暗增添一份驚喜~

師傅先了解我地對食既口味、要求,再決定食材。
對於敢試、唔揀食既我地,師傅既創作空間應該又大點!

先來沙律味噌湯,吃過開胃菜,
第一件,不用說當然是比較清淡的白肉魚:
池魚,剛踏入盛產期味道特別鮮甜,入口質感爽脆,略帶油香。
象拔蚌,肉質鮮甜帶脆。
中拖羅也不負眾望,油分恰到好處,魚味濃郁。
魷魚,口感清爽有彈性,爽口彈牙。
吃過茶碗蒸
此時師傳遞上穴子骨比我地做佐酒小吃
一節節既骨節清晰可見,骨頭中既水分完全烤出,入口酥脆。

活赤貝肉質爽厚,鮮味十足。

睇住師傅整我最期待既海膽壽司,簡直垂涎三尺!
橙黃色既海膽肥美豐腴,味道甘甜濃郁,鮮甜度相當高,入口即與米粒融為一體。

平時食鯖魚大多先醃,而眼前既係新鮮冇醃過,
鯖魚要非常新鮮先可以做的。
食返原味既鯖魚,油脂鮮滑可口~

豐腴香甜既牡丹蝦,師傅將蝦頭裡既蝦膏抽出放上牡丹蝦肉上,
將其鮮味昇華,入口不禁閉目細嘗。

火炙大拖羅
炙燒過既魚油香氣從鼻尖走到囗中,先聞其味再嘗其鮮,
整件大拖羅壽司在中裡融化,魚味更突出又不膩。

拖羅卷,中間加上紫蘇葉碎,其辛香氣味更帶出魚鮮。
玉子燒,大概是關東煮法,甜甜的熱烘烘充滿蛋香。
還追加了大拖羅,睇住師傅喺大拖羅上面輕𠝹幾刀,令入口質感更細膩。
最後以雪糕生果作結,完滿又滿足!
Type of Meal
Lunch
第一次食天膳omakase ,發覺全部客人都係熟客。冇服務,好似大排檔冇質素,食物不太新鮮冇衞生,在客人面前用砧板放血,諗起都嘔食完肚痛先至係惡夢🤦🏻‍♂️冇說話可以講,不會再去食
第一次食天膳omakase ,發覺全部客人都係熟客。
冇服務,好似大排檔
冇質素,食物不太新鮮
冇衞生,在客人面前用砧板放血,諗起都嘔

食完肚痛先至係惡夢🤦🏻‍♂️

冇說話可以講,不會再去食
今日同男朋友慶祝紀念日,經網上介紹下決定食omakase。我同男朋友都係日料愛好者,多年來都試過唔少日式餐廳,今次亦係滿心期待光臨”天膳”晚上7時正準時到達餐廳,餐廳只有我們二人,我們被職員安排到角落位置,一坐下就發現枱角有紫菜碎,此時已對餐廳大減印象分。餐廳沒有主動提供餐牌給我們,價錢亦視乎當天材料而定.。只是問我們有什麼不吃便立即上菜。其後進食期間開始陸續多客人,發現大部份客人都是熟客,此時待應開始忽略我們,不停跟熟客聊天。食物水準一般,廚師打開刺身冷凍櫃後長期打開,刺身亦隨處擺放,口感和味道只是比連鎖壽司店千両好一點,這個價錢、質素和服務態度不值得一吃。在銅鑼灣區的廚師發板多到眼花撩亂,比他們好的餐廳應有盡有。
今日同男朋友慶祝紀念日,經網上介紹下決定食omakase。

2020-03-09 1429 views
疫情之下,星期六要去銅鑼灣做啲嘢,就去飯堂食個lunch。食過晚市的Omakase,午市$250 lunch set也食過,老公請客就食$390 lunch set,振興經濟(當然大家都好喜歡Tenzen這裡的魚生好新鮮)有沙律菜、麵豉湯、蒸蛋。每次都很喜歡吃這裏的蒸蛋,蛋超滑,還有帶子在內。蒸蛋的份量不是細細份那種,份量很慷慨,每次都令味蕾很滿足我們點了12件壽司兩份一樣,師傅額外多送一件。嫩粉色肥美的大吞拿魚腩油份分佈如雪花般超靚,這件我哋都留最後吃,為這個lunch 劃上完美的句號。中吞拿魚和赤吞拿魚都很好整體的魚生都好新鮮,一如既往的好。還有生果及雪糕,老公每次都食抹茶雪糕,而我每次都是紅豆雪糕。雖然每次來都吃差不多的食物,不過每次都讓味蕾滿足一餐,亦是精神充電的時候。
疫情之下,星期六要去銅鑼灣做啲嘢,就去飯堂食個lunch。

(當然大家都好喜歡Tenzen這裡的魚生好新鮮

有沙律菜、麵豉湯、蒸蛋。

我們點了12件壽司兩份一樣,師傅額外多送一件。

中吞拿魚和赤吞拿魚都很好

整體的魚生都好新鮮,一如既往的好。

2020-03-07
$430 (Lunch)
2020-02-24 1946 views
有日忽然做嘢做到好崩潰,同同事呻好想食comfort foodFriday lunch即日book好驚無位,但好彩依間有研究左好耐8貫($250)同12貫($390)有咩分別中拖羅啊大拖羅啊海膽啊池魚啊依啲兩邊都有得揀8貫嗰餐仲有埋烏冬為咗想食埋烏冬,就揀咗8貫坐sushi bar睇住師傅整,真係會令人更加期待前菜嘅茶碗蒸自選壽司 (8貫)$250食完前菜啲壽司就到啦係好吸引嘅樣子每款都係中上質素中拖羅真係不得了好想食多幾件🥺海膽都甜嘅,不過太大無乜驚喜烏冬 (加牛肉 $20) 牛肉好好味依$20真係加得夠,大大塊嘅肉肉不過個湯底就一般般啦最後仲有雪糕同生果好滿足嘅一個lunch ah食完已經即刻想嚟食第二次
Friday lunch即日book好驚無位,但好彩依間有
1981 views

研究左好耐8貫($250)同12貫($390)有咩分別
中拖羅啊大拖羅啊海膽啊池魚啊依啲兩邊都有得揀
8貫嗰餐仲有埋烏冬
為咗想食埋烏冬,就揀咗8貫
坐sushi bar睇住師傅整,真係會令人更加期待
前菜嘅茶碗蒸

自選壽司 (8貫)$250

食完前菜啲壽司就到啦
係好吸引嘅樣子
每款都係中上質素

中拖羅真係不得了
好想食多幾件🥺
海膽都甜嘅,不過太大無乜驚喜

烏冬 (加牛肉 $20)

牛肉好好味
依$20真係加得夠,大大塊嘅肉肉
不過個湯底就一般般啦
最後仲有雪糕同生果
好滿足嘅一個lunch ah
食完已經即刻想嚟食第二次
2020-01-10
$300 (Lunch)
2019-12-12 1662 views
朋友話想食日本野, 就黎左呢間, 我地完全係生客, 一入到黎我見到每一個客都同師傅打哂招呼個個都係熟客黎家~~搞到我地好陌生咁~第一次黎呢度, 都幾多選擇~相比起係MENU 上既SET, 我比較鍾情呢D 自選SUSHI SET.8件SET $250, 12 件SET $390.我地叫左$250 個款, 有D 款式有寫住只限叫一件, 一見到時就諗, 唔通會有人叫哂8件UNI 或者8件OTORO>? 哈~ 諗起都開心~~~~不過人係貪心既, 好似食多幾個款式會開心過全部食死一款..我地都爭扎左8件叫D乜好呢?! 除左自己心水外, 都問左店員有冇特別推介..店員姐姐就介紹手寫既款式-- 鰤魚, 銀鱈. 因為佢地係SEASONAL 既款~朋友就試哂呢兩款, 我就只試左銀鱈.呢個係朋友既~~~~佢配烏冬.如果揀左烏冬就唔會跟湯, 我揀左吞拿魚小卷所以就有湯喇~呢個係我既.. 全部都係我中意食既野呀!!!大TORO, 中TORO, 左口魚邊, 海膽,    象拔蚌, 赤貝, 帶子, 銀鱈, 配碎蔥吞拿魚腩卷.我都係第一次食銀鱈魚SUSHI~ 哈~ 個感覺同左口魚差唔多, 不過可以再肥美D~
搞到我地好陌生咁~
第一次黎呢度, 都幾多選擇~

8件SET $250, 12 件SET $390.
我地叫左$250 個款, 有D 款式有寫住只限叫一件,
不過人係貪心既, 好似食多幾個款式會開心過全部食死一款..

我地都爭扎左8件叫D乜好呢?!
除左自己心水外, 都問左店員有冇特別推介..
朋友就試哂呢兩款, 我就只試左銀鱈.
呢個係朋友既~~~~佢配烏冬.
如果揀左烏冬就唔會跟湯, 我揀左吞拿魚小卷所以就有湯喇~

呢個係我既.. 全部都係我中意食既野呀!!!

不過可以再肥美D~
SUSHI 質素好好, 值得呢個價錢~

食哂後重甜品同生果
好滿足呀!!!
下次可以黎ENCORE, 同埋可以坐SUSHI BAR 識下師傅~~哈~

$280 (Lunch)
2019-11-27 1353 views
差不多兩個月冇去銅鑼灣樓上鋪食壽司,忽然醒起已經有一段長時間沒有去過「天膳」,決定重回舊地。銅鑼灣地區雖然很多樓上鋪鮨店,但能夠長時間經營的並不太多,很多小店做了四五年就結束營業、或者改名、或者轉手變成另一間鮨店。印象之中,在銅鑼灣區屹立時間最長、直到今天仍然生存的只有寥寥數間:「廣」、「今村」、「天觴」。最早幫襯的就是「廣」,當年選擇唔多、所以人氣旺盛,亦曾經開設幾間分店;但亦因為太多客人,後期開始變得有點似流水作業式捏壽司,質素下降。適逢越來越多鮨店加入市場競爭,就轉去其他逐間品嚐,已有好長一段時間冇再去「廣」了。「天膳」內部間隔分開左右兩邊。右邊地方較細,佈置成為餐枱區;左邊空間較大,當然佈置成為壽司吧。未夠12:30去到,訂了位的客人尚未到達。當然,筆者也有訂位,並且揀了壽司吧枱的轉角位,方便一邊享受壽司、一邊傾計。每次去鮨店,一定指定坐壽司吧;既可以欣賞師傅手藝,又可以品嚐到最新鮮的壽司。有時候,又可以直接向師傅要求不要採用某些食材。「天膳」已經開業七至八年,唔似進行過任何翻新裝修,感覺有點過時。壽司吧的設計、擺放魚鮮刺身的雪櫃、壽司吧的設備等得,雖然全部都是傳統日本鮨店風格
差不多兩個月冇去銅鑼灣樓上鋪食壽司,忽然醒起已經有一段長時間沒有去過「天膳」,決定重回舊地。銅鑼灣地區雖然很多樓上鋪鮨店,但能夠長時間經營的並不太多,很多小店做了四五年就結束營業、或者改名、或者轉手變成另一間鮨店。印象之中,在銅鑼灣區屹立時間最長、直到今天仍然生存的只有寥寥數間:「廣」「今村」「天觴」。最早幫襯的就是「廣」,當年選擇唔多、所以人氣旺盛,亦曾經開設幾間分店;但亦因為太多客人,後期開始變得有點似流水作業式捏壽司,質素下降。適逢越來越多鮨店加入市場競爭,就轉去其他逐間品嚐,已有好長一段時間冇再去「廣」了。
「天膳」已經開業七至八年,唔似進行過任何翻新裝修,感覺有點過時。壽司吧的設計、擺放魚鮮刺身的雪櫃、壽司吧的設備等得,雖然全部都是傳統日本鮨店風格,但就顯得有點殘舊。餐廳同一時間最多可以招呼40幾位客人,總共有四位壽司師傅,裏面還有一個熟食廚房及和食廚師,另外還有三位侍應姐姐,人手尚算充裕。
並非傳統鮨店路線,餐牌上除了壽司刺身之外,還有各式各樣其他熱和食,有如一間高級居酒屋,隨便一看,就有飛驒牛、喜之次。
自選壽司定食有兩款選擇,8件($250)12件($390)。按比例計算,兩個套餐價錢差不多,12件版本又多兩三款食材選擇,所以揀了兩位自選壽司定食(12件)($390)
每份午市定食都包括前菜、茶碗蒸及味噌湯。可能侍應姐姐並非年輕小姑姐,上菜時稍欠親切殷勤笑容,服務比起其他鮨店稍為遜色。前菜只是非常普通的海帶蘿蔔魚乾,而且太多水份,又冇鮮味,唔好食。味噌湯同樣失望,只是普通味噌湯加腐皮圈。
茶碗蒸有別於近年流行做法,沒有加入任何芡汁,味道有點單調。蒸蛋稍為稠身、但仍然滑溜,蛋香亦因為稠身而更濃;所以即使沒有芡汁,仍然好食。
雖然已經坐在壽司吧枱,但自選壽司定食(12件)($390)同樣是一次過整盤奉上,少了那種即時新鮮享用的優勢。不過,話說回頭,香港初代鮨店的午市壽司定食就是整盤奉上;只是近幾年開張的鮨店,才開始在午市壽司定食也採用逐件上的做法,營造更高級的感覺。12件壽司分別是大とろ油甘金目鯛BB吞拿帆立貝響螺赤貝牡丹蝦左口魚邊生鯖沙甸日本海膽鐵火卷 ⋯⋯ 點解變咗13件? 原來係大師傅特別送多一件 BB吞拿!食材新鮮有光澤,但未至於是最好質素;壽司造型及賣相亦有點參差。味道方面其實是可以的,只不過銅鑼灣有其他更加好的選擇。
自選壽司定食(12件)
自選壽司定食(12件)
鮨店竟然有兒童午餐($130),用了一架粉紅色仿車仔餐碟,大人見到都會忍不住話「嘩」一聲;如果可以再細心一點,男仔用車仔、女仔用公主南瓜車,小朋友一定更加開心。有一小片銀鱈西京燒、六小件卷物及天婦羅,基本上小朋友鍾意食的和食款都有齊。碰巧師傅有一個兩歲半的小女兒,所以主動與小女生攀談:「㚷鍾意三文魚、吞拿魚定吞拿魚蓉?」 小女:「三文魚。我要多啲,但又唔好太多!」結果,就有了六件三文魚卷物。
兒童午餐
天婦羅分別係南瓜、番薯、魚塊及蟹柳;食材非常一般、炸天婦羅技巧亦唔理想,勝在有蔬菜、有海鮮,夠健康。
「天膳」老闆兼壽司大師傅非常健談,與坐在壽司吧枱的客人有講有笑,甚至談及家庭瑣事;與其他大部份鮨店師傅的拘謹及不苟言笑的待客態度有很大分別。12:30入座,1:45埋單;期間不斷有客人陸續到來,很多都是一家大細。師傅話有很多熟客由結婚前開始光顧,到現在變成一家四口,一齊到來用餐,相信必定與老闆的健談態度有很大關係。可能有人會覺得侍應姐姐的服務唔夠殷勤、壽司師傅們又有點隨心;但換過另一個角度,卻多了一份親切感。這裏的壽司未必係最出色,但如果想一家大細開開心心食正宗板前壽司、同時又想有其他熱和食選擇,「天膳」是銅鑼灣的不二選擇。
2019-09-21
$350 (Lunch)
2019-07-14 2682 views
提三次, 食呢間記得記得要book位book位book位!如果lunch hour唔預早訂通常都會無位。有一日心血來潮想請朋友食個飯, 天膳就近近地。比較中意簡自選時令壽司既set lunch, 不過對上一次食係12月, 呢個已經加左20蚊價。每次黎都必點Fatty Tuna Belly同Medium Tuna Belly, 叫哂佢Mark左**既壽司就岩架喇! 呢兩件必定入口即溶, 次次都忍唔住第一件食呢舊, 肥美得黎有少少油脂。不過佢**推介既壽司每樣都只係可以點一舊, 如果唔係佢就蝕哂啦。食完飲啖荼, 下一件食左口魚邊, 個群邊燒左少少, 不過好快凍左就無咁香, 過得去! 日本海膽Oishi! 海膽鮮甜一D都唔腥, 唔細舊, 同埋好彩紫菜夠脆, 一啖過真係唔想佢係推介壽司可以點多幾件! 帶子同魷魚都係正路野, 叫左實無死, 唔叫又唔得啵!另外好喜歡碎蔥吞拿魚腩卷, 不嬲呢個組合就係皇牌, 而且吞拿魚腩走左筋, 唔會食食下突然有渣。唔選擇碎蔥吞拿魚腩卷都可以叫個冷/熱烏冬, 咁就飽肚D。茶碗蒸要第一時間襯熱食, 中間好夠料, 令你每食一啖都有蟹柳或者菇, 蛋亦都非常滑, 熱食就對了

自選

帶子同魷魚都係正路野, 叫左實無死, 唔叫又唔得啵!
自選

茶碗蒸要第一時間襯熱食, 中間好夠料, 令你每食一啖都有蟹柳或者菇, 蛋亦都非常滑, 熱食就對了。

茶碗蒸

食完仲有幾款口味既雪糕比你選擇, 大!滿!足!
茶碗蒸
2019-06-05 1531 views
without focusing on one part of Japanese cuisine, tenzen dips it's hand into sushi, yakitori, shabu shabu, dons and other facets of Japanese cuisine.surprisingly this does not hamper their quality, and each dish served to us was of an acceptable standard. the speed of their service was particularly remarkable, I'm surprised that their sushi chef has not yet chopped off a finger.