2025-02-21 0 views
朋友住在九龍城,之前問他有什麼泰國菜館推薦,給我推薦了這一間,特別是燒牛肉,這次就特別來九龍城試一試。平日食晚飯時間來這邊,基本上也不用排隊,有左右兩間門店。燒牛肉,朋友推薦的泰式燒牛肉,牛肉到半熟,切片,再淋上泰式酸辣醬汁,以芥蘭墊底。牛肉的速度剛剛好,感覺就算沒有泰式醬汁也很好吃,反而醬汁的酸度和咸度有點蓋過了風頭。不過那個醬汁絕對是沾鞋底也好吃的程度👍🏻加辣的炒飯🥹超級香,濃味之選!沒留意牛肉底有菜墊底,不小心又點了個炒芥蘭😂蔬菜攝取量相當充足的一天。

平日食晚飯時間來這邊,基本上也不用排隊,有左右兩間門店。

加辣的炒飯🥹超級香,濃味之選!

2025-02-21 0 views
最近去咗九龍城,發現咗一間抵食又美味的泰國菜餐廳,絕對值得一試!呢度的菜式唔單止價錢平,而且份量大,味道夠鑊氣,真係好滿足。首先介紹一下餐牌上的幾款必試菜式:- *蒜蓉包 $32* :蒜香濃郁,外脆內軟,絕對係完美的開胃小食。- *泰式雞絲炒粉絲 $63* :粉絲煙韌,雞絲入味,完全唔油膩。- *泰式炸春卷 $63* :外脆內嫩,春卷餡料豐富,配上泰式甜酸醬,絕對係一流。- *串燒豬 $15* :燒得剛剛好,豬肉香嫩多汁,每口都係享受。- *串燒雞腎 $16* :雞腎煙韌,燒得外脆內嫩,食過唔會後悔。- *串燒墨魚鬚 $20* :墨魚鬚鮮甜彈牙,燒得外焦內嫩,好好味。- *串燒雞全翼 $21* :雞翼入味,燒得金黃香脆,絕對係一大享受。- *椰青 $40* :椰青解渴又清甜,絕對係消暑神器。呢度仲有一個好處就係唔使加一,真係好抵食!雖然成日都要等位,但好彩翻枱快,唔使等好耐。總括來講,呢間餐廳真係九龍城抵食泰菜的不二之選,絕對值得一試!

首先介紹一下餐牌上的幾款必試菜式:

- *椰青 $40* :椰青解渴又清甜,絕對係消暑神器。

2025-02-20 0 views
今天晚上,我和太太到九龍城泰發泰國餐廳的地方,準備享受一頓美味的晚餐。一進門,就感受到濃厚的泰國風情,牆上掛著色彩繽紛的食物圖片,讓人瞬間心情愉悅。我們點了幾道招牌菜,首先上桌的是青檸明爐魚,魚肉鮮嫩,香氣四溢,酸酸甜甜的青檸味道非常開胃。接著是咸魚炒芥蘭,咸魚的鹹香與芥蘭的清脆完美結合,令人回味無窮。然後是泰式芒果蟹肉粒炒飯,飯粒粒分明,蟹肉鮮甜,再加上芒果的香味,真是絕配。最後,我們點了泰式椰汁沙冰和椰青作為飲品,椰汁沙冰滑溜爽口,而椰青則清新解暑。整體餐點讓我們的味蕾大開,真是一頓難忘的晚餐。

2025-01-28 389 views
同班朋友去完啟德睇演唱會,諗住去啟德嗰邊或者土瓜灣食嘢。但係有朋友建議話去九龍城食,咁我就即刻諗起想試呢一間泰國菜。一行四人,都等咗一段時間,因為比較多人排隊係兩人。啲朋友實在太肚餓,去咗隔離買串燒,我就繼續喺度等。還好都係等咗唔夠半個鐘。班朋友其實每人已經食咗幾串串燒,嚟到竟然又叫串燒拼盤同埋雞全翼,一律清晒。事實上個拼盤真係性價比幾高,又啱啱好嘅人見,重點係真係好抵食,全翼都醃得好入味。另外點咗青咖喱牛肉,青咖喱係我至愛,點埋蒜蓉包簡直係完美嘅配合。椰菜苗就大棵咗少少,不過都好食唔會有渣。個冬陰功湯酸辣適中,但係個蝦肉就淋咗少少。食埋個芒果糯米飯簡直圓滿嘅休止符,點解休止符?因為最可惜係未試到佢哋d生蝦,期待下次有貨啦。
2025-01-13 663 views
九龍城是泰菜的集中地,區內有數以拾計的泰國菜,這裏是個人最喜歡國餐廳。泰式燒雞(半隻)$78,雞皮香脆可口,雞肉鮮嫩,味道適中。泰式生蝦$85,有六隻生蝦,每隻上面都有蒜片和辣椒🌶️,加上酸辣可口的醬汁,味道甚至豐富。泰式乾炒河$59,河粉爽滑可口,豬肉份量十足,加上香脆可口的芥蘭,感覺健康又惹味。泰式芒果沙冰$30,甜度適中,芒果味道十足,是夏天消暑的佳品。椰青$40,椰青水味道清甜可口,椰青肉鮮嫩,既可以喝,又可以吃。芒果糯米飯$63,五色糯米飯,顏色吸引,煙煙韌韌,加上芒果味道鮮甜,椰汁份量豐富,這個甜品簡直是滿分。👍👍👍👍👍

泰式燒雞(半隻)$78,雞皮香脆可口,雞肉鮮嫩,味道適中。

每星期去九龍城探完媽咪後都會係附近搵食~近期就食到間美味兼性價比高嘅泰發泰國餐廳~餐廳有兩個連住嘅舖位都唔算好大~每晚六點後就開始要等位~所以我每次都會趕係六點前去到餐廳🫢~一連幾星期探完媽咪都去咗幫襯佢~睇怕真係愛上了~𝓎𝓊𝓂𝓂𝓎( ˘ ³˘)♥︎今次都係兩個人想試下唔同嘢☞︎芒果酸炸盲曹沙律~第一次食~好鬼正~又酸又辣又脆又香口~必食~🤤😋😍👍☞︎串燒套餐(燒魷魚鬚、燒雞腎、燒豬)~每次都必食~今次雞腎燒得最正~😍👍☞︎椰青海鮮焗飯~佢哋嘅椰青系列真係一絕~飯有清甜嘅椰青味~海鮮新鮮~👍☞︎泰式炒芥蘭☞︎泰式龍眼冰#ThaiFatThailandRestaurant#九龍城美食#ThaiFood

今次都係兩個人想試下唔同嘢

椰青海鮮焗飯
泰式炒芥藍
泰式龍眼冰
2024-12-19 721 views
我有幾個好朋友是泰國人,介紹了我一間他們覺得很好吃的泰國餐廳而且是泰國人開的「泰發」。我們今天晚上不想煮飯,我們就去吃了泰發,我看到他的餐牌他們很多都是跟外面有一點不一樣的。點了泰國朋友叫我一定要吃,招牌魚沙拉是盲鰽魚,不得不講真的很好吃,魚外皮非常的酥脆,醬汁調的真的很好吃酸酸鹹鹹的是我最愛的那一款,又有很多沙拉菜及芒果絲拌著吃,非常美味。我很喜歡吃泰國的大頭蝦,所以我點了一個大蝦粉絲煲,蝦非常的新鮮,粉絲及蝦煮得非常的入味。我們這一次只點了兩樣菜,光是那個魚已經非常大條,蝦子大還有很多粉絲,所以沒辦法再點,所以只吃了兩道菜,可是總歸來講他是非常好吃,下次我還會再來,試一下我朋友說的其他招牌菜。
2024-12-18
$280 (Dinner)
  • 鹽燒盲鰽
  • 大頭蝦粉絲煲
2024-11-21 1247 views
在泰發泰國餐廳,我們品嚐了幾道令人難以忘懷的泰國美食,每道菜都展現泰國料理的獨特風味和層次感。從香氣四溢的蒜蓉牛油燒珍寶大頭蝦,到口感豐富的香葉煎蛋辣椒肉碎炒飯,每一道菜都讓人驚喜。看見鄰座的大頭蝦碩大,不得不點蒜蓉牛油燒珍寶大頭蝦。新鮮的珍寶大頭蝦搭配濃郁的蒜蓉和牛油,蝦肉吸收香氣,口感鮮美。烹調的火候掌握得宜,蝦肉嫩滑,帶有微微的焦香味,十分開胃。主食我們要了香葉煎蛋辣椒肉碎炒飯,最大亮點在於它的層次感。煎至金黃的蛋白外脆內嫩,搭配上微微流心的蛋黃,每一口都能感受到香葉與辣椒的清新與肉碎的鮮美,這種搭配使炒飯口感更加豐富。炒飯的米粒分明,經過高溫翻炒後,吸收了蛋汁、肉汁和調味料的香氣,讓人忍不住多吃幾口。而泰式冬蔭湯米,湯底味道豐富,酸辣適中,搭配米粉的滑順口感,讓人一試難忘。湯底加入新鮮的海鮮和香菜,提升整體層次。對於喜愛泰式辛辣味的人來說,是絕對不可錯過的選擇。至於招牌檸檬燒牛肉,以檸檬的清新酸味為主,燒牛肉的搭配使其更具風味。牛肉烹調至恰到好處,保持肉質的嫩滑,並且吸收了檸檬香氣。整體口感清爽,不會讓人感到油膩。來到泰式餐廳,不得不吃芒果糯米飯。此菜式共有五種味道,包含班蘭、

來到泰式餐廳,不得不吃芒果糯米飯。此菜式共有五種味道,包含班蘭、柴糯米等等,然後配以香甜的芒果和椰漿製成,口感柔滑且充滿熱帶風情,每一口都感受到幸福。

泰發泰國餐廳 (九龍城)
地址:九龍城城南道8號東昇閣地舖
2024-11-17 1230 views
朋友說很久沒吃過泰國菜,我們異口同聲地說,不如去九龍城吃吧!以前說到泰國菜定會想到九龍城,於是上網搜尋後決定選這間泰發泰國餐廳吃晚飯。冬蔭功湯(中),要了小辣,口味剛好,入面的大蝦比想像中大隻,份量都幾多,有7-8碗,我們兩個人下次叫小的份量應該就夠了。再來就是泰式生菜包,有少少辣,豬肉炒得好香,味道適中。泰國青芒軟殼蟹沙律,落了酸辣汁,酸酸辣辣的,軟殼蟹份量都不少,炸得剛好。泰式炒金邊粉,味道濃,入面的蝦很彈牙,不錯!飲品方面我點了芒果沙冰,很濃的芒果味😋珍多冰,椰汁味濃好飲。這家餐廳份量比想像中多,味道不錯,兩個人點多了吃得很飽。

再來就是泰式生菜包,有少少辣,豬肉炒得好香,味道適中。

泰式炒金邊粉,味道濃,入面的蝦很彈牙,不錯!

飲品方面我點了芒果沙冰,很濃的芒果味😋
珍多冰,椰汁味濃好飲。

這家餐廳份量比想像中多,味道不錯,兩個人點多了吃得很飽。
炒飯極咸 超難食$68 有豬頸肉 臘腸 三色豆…真係好泰式👍🏻👍🏻味道似超咸嘅西炒飯 明明成間舖都係泰國人 真係唔明叫佢再炒過 黎到冇分別 都係好撚咸 店員十問9唔應😡😡😡叫杯水都唔應人隔離幾張枱都一直有催單2019年果陣食覺得性價比好高 都幾好食依加完全唔惦 十分失望埋單$100 好彩跌左依$100,以後都唔會再黎九龍城食依啲地舖
炒飯極咸 超難食
$68 有豬頸肉 臘腸 三色豆…
真係好泰式👍🏻👍🏻

2019年果陣食
覺得性價比好高 都幾好食
依加完全唔惦 十分失望

2024-07-23 3479 views
木瓜沙律🥗大量既木瓜絲配沙律菜同車厘茄 味道正常偏淡 鍾意清淡既朋友仔可以一試😊 肉碎生菜包🥬生菜新鮮爽脆 肉碎份量暴多 包晒所有生菜都有餘 可以伴飯繼續食😆呢間係我食過咁多間既生菜包最唔辣既一間 食得好舒服 岩晒我😋蝦醬炒飯🦐好鍾意呢碟蝦醬炒飯 唔吝嗇嘅肉鬆同泰式臘腸佈滿整個蝦醬炒飯😍😍😍而且蝦醬味都夠濃 一次過食左三碗✌🏻黃咖哩炒大蜆食咖哩點可以冇薄餅 個咖哩醬係有椰香味~點埋一齊食係好夾👍🏼蜆肉都肥美 價錢係絕對性價比高💯椰青椰青大大個 清甜新鮮 夏天熱辣辣同食辣野必選☀️泰發泰國餐廳 (九龍城)九龍城城南道8號東昇閣地舖#香港#香港美食#打邊爐#自助餐#中菜#西餐#日本菜#食物打卡#相機食先#食好西系列#好食#好好食#鍾意食#打卡餐廳 #打卡美食#食評#foodie#yummy#yummyfood#hongkongfood#hkfoodie

木瓜沙律🥗

肉碎生菜包🥬

蝦醬炒飯🦐

黃咖哩炒大蜆

椰青
椰青大大個 清甜新鮮 夏天熱辣辣同食辣野必選☀️

泰發泰國餐廳 (九龍城)
九龍城城南道8號東昇閣地舖

去完泰國返黎對泰菜念念不忘, 咁就係好出名食泰菜既九龍城再食過啦~~今次黎既泰發泰國餐廳真係好地道, 係100%泰國人主理既泰菜餐廳小店裝修簡約, 地方唔大但都算坐得舒適唔會好迫~~雖然係小店, 但菜式選擇非常多!!講得出既泰國菜呢道都差唔多有齊, 超豐富呢原個西瓜汁 $43原個小西瓜好可愛西瓜好新鮮, 瓜肉鮮紅色, 汁水充盈~~清甜可口, 解渴消暑串燒豬 $15/串燒得剛好, 肉質鮮嫩, 帶有微微煙燻味, 配埋沙嗲醬食更添美味串燒雞 $15/串雞肉肉質鮮嫩幼滑燒墨魚鬚 $20/串墨魚鬚彈牙脆韌有咬口鐵板蠔仔炒蛋 $88超大碟好抵食!!! 鐵板上熱辣辣~~蠔仔非常肥美, 仲要係大大粒, 絕對係非一般既蠔仔蠔肉新鮮, 肥厚多汁, 同蛋香完美融合~~ 而且仲有好多芽菜墊底呢, 芽菜控朋友表示好高興泰式炒通菜 $63通菜新鮮翠綠, 爽脆多汁~~搭配紅椒、蒜頭等配料炒夠晒惹味泰式炒金邊粉 $63有唔少配料, 例如大蝦, 肉粒等~~~麵條Q彈, 同泰式辣椒酸甜醬汁好夾, 口感豐富多層次芒果糯米飯 $43好靚又吸睛既4色糯米飯, 每款都有唔同味道~糯米飯暖暖的入口軟腍煙韌~ 配埋椰汁食味道又豐富芒

小店裝修簡約, 地方唔大但都算坐得舒適唔會好迫~~

雖然係小店, 但菜式選擇非常多!!
講得出既泰國菜呢道都差唔多有齊, 超豐富呢

原個西瓜汁 $43
原個小西瓜好可愛

西瓜好新鮮, 瓜肉鮮紅色, 汁水充盈~~
清甜可口, 解渴消暑
串燒豬 $15/串

串燒雞 $15/串
雞肉肉質鮮嫩幼滑

燒墨魚鬚 $20/串
墨魚鬚彈牙脆韌有咬口
鐵板蠔仔炒蛋 $88
超大碟好抵食!!!
 鐵板上熱辣辣~~
蠔仔非常肥美, 仲要係大大粒, 絕對係非一般既蠔仔

蠔肉新鮮, 肥厚多汁, 同蛋香完美融合~~
而且仲有好多芽菜墊底呢, 芽菜控朋友表示好高興

泰式炒通菜 $63
通菜新鮮翠綠, 爽脆多汁~~
搭配紅椒、蒜頭等配料炒夠晒惹味
泰式炒金邊粉 $63
有唔少配料, 例如大蝦, 肉粒等~~~
麵條Q彈, 同泰式辣椒酸甜醬汁好夾, 口感豐富多層次

芒果糯米飯 $43

好靚又吸睛既4色糯米飯, 每款都有唔同味道~
糯米飯暖暖的入口軟腍煙韌~ 配埋椰汁食味道又豐富

• 鐵板蠔仔炒蛋
  • 原個西瓜汁
  • 芒果糯米飯
2024-07-09 3527 views
去到九龍城隨便入咗一間泰菜館,估唔到有驚喜,嘢食質素高,而且大份,好抵食!生蝦食落鮮味,肉質爽彈牙,配埋泰式酸辣汁真係無敵。餐廳仲有幫手炸埋個蝦頭,一啲都冇浪費,食落仲要好香口碎肉生菜包,今次揀咗豬肉,碎肉食落好香辣好惹味,仲有滿滿嘅肉汁,一啲都唔乾!最推介嘅就係呢一碟檸檬燒牛肉,只係$138,就已經有咁大碟,而且牛肉肉質軟嫩,唔會燒得好老,配埋酸酸地嘅檸檬汁同泰式辣汁,好惹味。蟹肉炒飯飯底炒得好香,蟹肉都算大粒

泰式生蝦

碎肉生菜包  (豬)

檸檬燒牛肉

蟹肉炒飯飯底炒得好香,蟹肉都算大粒
蟹肉炒飯

泰式生蝦
碎肉生菜包  (豬)
蟹肉炒飯
檸檬燒牛肉
坦白講一開始見到呢間舖頭嘅裝修真係完全無好感,只係我同朋友都行街行到有啲攰,想求其坐低食啲嘢醫飽肚,所以對呢間餐廳都冇抱有期望,但竟然高手在民間,呢間絕對會係糧尾/一大班人食泰菜嘅恩物😬✨招牌檸檬燒牛肉🐂呢座牛肉山真係驚艷咗我哋,份量多之餘,亦都好惹味,微微地嘅辣點綴咗檸檬汁,牛肉質地發得又大又鬆軟,雖然牛肉味唔重,但以呢個價錢嚟講,我絕對可以接受,真係做爛市,十分推介👍🏻鐵板蠔仔炒蛋🦪呢碟相當有gimmick,大大粒蠔仔,豐富嘅蛋漿,配有爽口粗壯大豆芽,非常有口感,我自己幾鍾意嘅。但就嫌佢假扮份量多,蠔仔落咗好重粉,食到底有好多煮熟咗凝固嘅粉團。木瓜沙律$59 激量木瓜山😂真係買少見少,小辣偏重口味,唔係行清甜路線,但切得夠幼夠爽口,面頭嘅蕃茄仔都好新鮮好清甜。薄餅味道好差,可以唔嗌,差過喺超市買冰櫃入邊嗰啲😗下次我會試吓蒜蓉包🍞海鮮🦞冬蔭功湯(小)完全地係水溝冬蔭功味精,配冰鮮海鮮,唔OK。椰青水🥥幾新鮮,椰肉都好容易刮到出嚟👍🏻全晚其實食得幾開心,喺九龍城叫咗咁多樣餸都係$400幾蚊,值得推介😎

✨招牌檸檬燒牛肉🐂

鐵板蠔仔炒蛋🦪

薄餅

海鮮🦞冬蔭功湯(小)
完全地係水溝冬蔭功味精,配冰鮮海鮮,唔OK。

椰青水🥥
幾新鮮,椰肉都好容易刮到出嚟👍🏻

木瓜沙律
簿餅(1份2片)
海鮮🦞冬蔭功湯(小)
鐵板蠔仔炒蛋
招牌檸檬燒牛肉
2024-06-26
$250 (Dinner)
招牌檸檬燒牛肉
  • 檸檬燒牛肉
  • 椰青
2024-07-01 1655 views
我女友是住在九龍城。所以搵食係九龍城街坊最容易不過的。傳統中菜。美味泰菜。深宵夜茶。糖水更是必備。美味佳餚。應有盡有。但剛巧行過見到一間泰菜包羅萬有。泰國冬蔭功湯。正宗泰國冬蔭公湯。泰式陰公湯每每給你我他的感覺是以辛辣為主。但這蔭錢湯入口不太辛辣。給予我有少少嶄新的蔭釣湯新層面。比較甜的新口味。但配料依然多到數之不盡。香茅。海蝦。白菌等等。名爐烏頭。泰式明爐烏頭魚。泰國名菜。明爐烏頭魚絕對是香港人必食。這條泰式明爐烏頭魚。配料好多。令到入口味道感覺可口。肉質鮮嫩。魚湯香味再浸入魚身更是相得益彰!

但配料依然多到數之不盡。香茅。海蝦。白菌等等。

2024-05-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)