2024-06-08 949 views
隱世又平民價場地都幾大一路見堂食吾算多人但都做幾多外賣單值得一提第一次黎服務員非常耐心推介有什麼菜值得一試9405 鹹檸7 มะนาวดอง+7-up9411 蝶豆花青檸梳打น้ำอัญชันโซดา9503 原隻椰青沙冰 มะพร้าวปั่น好有驚喜沙冰的青甜帶有椰青椰肉9403 龍眼冰 น้ำลำไย3019 原隻南瓜海鮮焗飯 ข้าวผัดฟักทองทะเล要1天前打電話預訂製作時間20mins椰香味樸鼻一般用白飯作焗飯他們用泰國飯做葡萄乾一點也不甜原全足料4004 泰式小食拼盤 ทอดรวม懶人系小食拼盤係最好選擇有4款春卷、蝦餅仲有2款吾係好記得係咩5001 泰式酸辣鳳爪 ยำขาไก่6010 泰式飛天椰菜苗 แขนง-ไฟแดง--少辣 เผ็ดน้อย大顆們最喜歡這菜7012 咖喱軟殼蟹火山包 ขนมปังภูเขาไฟระเบิด ปูนิ่ม伙伴們好欣賞這咖哩仲不停討論咖哩配什麼最何適8009 泰式串燒(半打) ๖ไม้ (6pcs)串燒配沙嗲醬最2818 明爐 ปลาแปะซะ--烏頭 ปากระบอก--青檸湯底 มะนาว有2款魚同幾款湯底可選呢個湯底酸酸地又帶點辣幾開胃魚的鮮甜味出晒黎2816
隱世又平民價

--少辣 เผ็ดน้อย
大顆們最喜歡這菜

伙伴們好欣賞這咖哩
仲不停討論咖哩配什麼最何適

8009 泰式串燒(半打) ๖ไม้ (6pcs)
串燒配沙嗲醬最

2024-06-07
  • 明爐魚
  • 原隻南瓜海鮮焗飯
2024-10-01 0 views
識食之友介紹我到觀塘的泰味🇹🇭泰國餐廳,位於觀塘道時運工業大廈一樓,就在APM附近,地方都算大,環境闊落,佈置亦充滿的泰式風味,店員亦多是泰國人,招呼有禮。我們午市來到,自不然先揀選午市套餐,可以加配飲品及追加小食,性價比高!另外再散叫一些我喜歡的食物如下:🔸咖喱軟殼蟹火山包🔸泰式飛天翡翠苗🔸海鮮冬蔭功湯(細)🔸扭計炒河(午餐)🔸炸蝦餅(追加小食)🔸木瓜沙律(追加小食)🔸芒果糯米飯🔸原個椰青特別想推薦咖喱軟殼蟹火山包,賣相一流不在話下,個咖喱汁真係好好味,用來沾麵包來吃絕配!仲有呢度嘅芒果糯米飯竟然係熱嘅,我都係第一次食,不過咁樣先至係至正宗嘅食法,好香好好味!其他食物質素都好好,回頭率極高👍🏻

🔸咖喱軟殼蟹火山包
🔸泰式飛天翡翠苗
🔸海鮮冬蔭功湯(細)
🔸扭計炒河(午餐)
🔸炸蝦餅(追加小食)
🔸木瓜沙律(追加小食)
🔸芒果糯米飯
🔸原個椰青
其他食物質素都好好,回頭率極高👍🏻

2024-06-25 843 views
香港係一個福地,何時何地想食咩國家菜餚,區區有選擇。今晚就想食泰國菜,剛好公司附近有一間不錯。泰式生蝦非常鮮甜,爽口。炸了蝦頭鬆化兼不浪費。燒鱔肉質脆口,醬汁調味恰到好處,惹味十足。咖喱虎蝦火山包嘩!咖喱汁合胃口,甜而不膩,比起紅咖喱,青咖喱味道溫和,散發出濃郁的香料芬芳。配麵包真一流。虎蝦爽彈口感,絕對食到舔舔脷。紅咖喱魚採用羅非魚,炸完之後再淋上紅咖喱汁,肉質細嫩鮮美,配合香辣嘅醬汁,十分滋味。泰式馬拉盞椰菜苗椰菜苗翠綠爽口,夠鑊氣。少少辣度增加食欲感。
香港係一個福地,何時何地想食咩國家菜餚,區區有選擇。
今晚就想食泰國菜,剛好公司附近有一間不錯。

泰式生蝦
非常鮮甜,爽口。
炸了蝦頭鬆化兼不浪費。

燒鱔
肉質脆口,醬汁調味恰到好處,惹味十足。

咖喱虎蝦火山包
虎蝦爽彈口感,絕對食到舔舔脷。

紅咖喱魚

泰式馬拉盞椰菜苗
椰菜苗翠綠爽口,夠鑊氣。少少辣度增加食欲感。

2024-06-25
前2日同朋友試食呢間泰國餐廳🇹🇭,發覺幾好食😋今個星期五帶男朋友再黎食👨🏻今次叫左醉貓炒金邊粉,豬肉生菜包,燒豬頸肉,泰式春卷,椰汁冰🧉🧊上次黎食係叫醉貓炒河粉,河粉驚喜地炒得好好食,今次再叫,可惜今日河粉賣晒,要轉金邊粉,揀左炒雞肉。少少辣辣地,多配料,有青紅椒,菇,豆,菜同雞肉,都不錯,但都係炒河粉好食啲🫢🌶️🫑豬肉碎生菜包🥬碎肉都大碟,我同男朋友每個人都食到4,5個生菜包,碎肉炒得好食,有少少微酸,配新鮮生菜食,清新健康。🥢🥢燒豬頸肉都不錯👍🏻春卷炸到好脆嘅,點埋個甜酸醬,係幾好嘅小食黎。😊最後送左2件應該係椰汁西米糕比我地食🥥🙂服務方面,職員會定時幫我地斟水同埋清理枱上食完餐碟嘅👏🏻👏🏻收加一服務費都合理另外一提就係上次黎食叫左半打豬牛雞串燒🍡🍢雞串燒特別好食🤤,好滑,有少少驚喜。

醉貓炒金邊粉

豬肉生菜包

燒豬頸肉都不錯👍🏻
燒豬頸肉

春卷炸到好脆嘅,點埋個甜酸醬,係幾好嘅小食黎。😊
泰式春卷

燒豬頸肉
泰式春卷
豬牛雞串燒
2024-02-05 811 views
蝦膏海鮮炒飯得一隻蝦仲要冇味成個飯都冇應有嘅鹹香味 成個冇落鹽嘅揚州炒飯咁 茶記求其炒都好食過佢😢平時食得清淡嘅老人家試完都話冇味 😡搞到要自己落美極先食到 商戶話蝦膏唔同蝦醬係冇蝦醬咁鹹 我梗係知啦 但你連鹹味都冇wor 😡冬陰功湯得酸冇辣 香葉都冇 一d都唔正宗 金邊粉加錢加海鮮都係冇海鮮俾我😮‍💨態度勁差 我話佢個飯冇味 佢淨係不斷重複蝦膏唔係蝦醬 好似我唔識咁 係冇味啊!冇味啊!平時都鍾意食泰國菜多 但第一次食到咁差呢間嘢真係冇第二次
冬陰功湯得酸冇辣 香葉都冇 一d都唔正宗
金邊粉加錢加海鮮都係冇海鮮俾我😮‍💨

平時都鍾意食泰國菜多 但第一次食到咁差
呢間嘢真係冇第二次
Delivery
2023-12-21 830 views
膽粗粗同家人去試食吓哩間泰國餐廳、餐廳菜式好有驚喜、款式有創意、賣相靚有心思、味道好👍🏼性價比高💯💯、去觀塘食過好多間泰菜、呢間確實有驚喜、座位都舒服、老闆殷勤招呼、下次都會繼續幫襯👍🏼👍🏼、
膽粗粗同家人去試食吓哩間泰國餐廳
、餐廳菜式好有驚喜、款式有創意、賣相靚有心思
火山骨
火山骨
🇹🇭🥢🥣觀塘新開滋味泰菜▫️qr code 落單▫️免加一☑️金不換炒蜆 -$98呢個吾錯,蜆數量都多,而且大隻新鮮冇沙,配料仲有菇、三色椒同洋蔥片,個汁好香蒜味,另外都有好多九層塔,幾惹味。☑️明爐魚-烏頭-冬蔭公湯底-$188魚可以揀烏頭或者盲曹,湯底都可以揀青檸或者冬陰功。冬陰功湯底唔錯,夠酸,入面有吾少香料同配料,包括香茅、蔥、芹菜、椰菜、菇、蕃茄。而烏頭都好大條,好多肉,肉比較結實。🆗泰式蛋包鮮蝦金邊粉 -$88呢個同圖片有d不符,圖片係有蛋包住金邊粉,而現實只係炒左蛋入去。碟邊有糖、辣椒粉同埋花生粒,都幾細心,等客人可以選擇加幾多,但整體吾係好夠味,加咗糖會好食少少。蝦有三隻,而配料係得芽菜、蛋同蔥,冇左豆腐乾。
🇹🇭🥢🥣

泰式蛋包鮮蝦金邊粉
金不換炒蜆
明爐魚
2023-11-26 569 views
我在觀塘返工計計埋埋都有十幾年!不同類型餐廳早午晚餐有咩試過!對食物要求都麻木咗好一陣子!呢期和同事路過時運大廈午餐見到新開即刻上去試!第一個感覺係價錢都好實惠!而且佢哋好揼本真係用泰國廚師所以食物真係好正宗有泰國feel !食物亦都好大碟男同事都食到頂住!性價比高值得一讚!佢哋可以keep住呢個水準

Type of Meal
Dinner
冬天的季節,亦是年尾的日子,大型聚會及公司及私人Party特別多,開心嘅氛圍,味蕾自然也有很多要求,難得舊朋友們同時出席,緊係食泰味啦!口味多,味道精彩,色彩繽紛,食材多選擇,簡直齒頰留香,好有好掛住的味道,真泰國囗味。真身處當地一様。由前菜,小食,沙律,炸物,主菜,湯品,火鍋…….. 直到最後第二個胃嘅甜品,特色飲品…….!嘩!精彩到呢!忍唔住…..忍唔住……不停咁order, 真心好出色,真味道,真泰味!已經成為我的一個好好聚腳點!我的飯堂。而且可以包場玩,亦有卡拉OK 及外賣直送服務!!非常貼心既餐館❣️❣️❣️

魷魚
正宗泰甜點
魷魚
正宗泰甜點
2023-11-12 431 views
地點雖然是工業大廈,但是幾容易穩時運工業大廈隔離黃色樓梯一上就係,裝修都幾泰國風味,菜式都好正宗,廚師原來係正宗泰國🇹🇭廚師,出品都唔錯,尤其個烤活鱔又脆皮又鮮啖啖魚油香鰻魚愛好者真係要試一試,火山排骨一上就一大盆,見到隔離臺有龍蝦一問先知好多海鮮都可以提前預訂噶隱藏菜單下次過來再試了,新開張其他都唔係特別多人,甜品不過不失幾好,想食泰國菜噶記得過來試下
2023-11-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-11-06 362 views
朋友介紹話新開張,本身無咩期望。我地8個人食左個海鮮套餐。食材很新鮮,而且真係正宗泰國廚師。除左擺盤靚,而且也好好味。不太濃味,合適香港人口味。份量十分足夠,大家也食得很滿足。唯一缺點,門口不太起眼,差d 找不到門口。
2023-11-02
  • 燒白鱔
  • 燒豬頸肉
  • 泰式生蝦
2023-11-02 320 views
呢間泰國菜餐廳真係好優質!食材新鮮,性價比高👍🏻👍🏻燒白鱔,燒雞焗黃姜飯真係第一次食,好驚喜,好好味😍必點菜式!泰式涼拌貴妃蚌口感好清新,海鮮好新鮮,鮮甜!涼拌生蝦又係超野味😍😍冬陰功湯好足料,咖喱虎蝦配秘⁩制烤酥餅真係絕配👍🏻👍🏻塊餅就算放凍咗都keep住脆…最後仲有甜品拼盤送!👍🏻👍🏻👍🏻服務都好好,位置方便,容易搵…樓下仲有停車場!呢間餐廳係食過一定會返轉頭系列🥰🥰
服務都好好,位置方便,容易搵…樓下仲有停車場!
呢間餐廳係食過一定會返轉頭系列🥰🥰
泰式燒白鱔
2023-10-25
泰式燒白鱔
  • 泰式燒白鱔,燒雞焗黃姜飯,冬陰功湯,咖喱虎蝦,烤酥餅