2023-08-01 125 views
終於等到開幕,一條間有3間不同的泰菜餐廳,這間經常座無虛席,平日晚上亦要排隊等位!所以選擇避開人多時間的下午茶試一試價錢比午市晚市更親民,還包含飲品!亦有加購優惠,價錢亦比晚市平,所以加購了炒菜試試!心想分量應該比正常少,誰料大大杯飲品,食物分量亦正常,男士們應該滿足!食物質素很好,炒菜亦很有鑊氣,非常野味!剛巧遇上職員用膳,聽到廚房傳來泰文,茶水部亦是泰國人,難怪煮出一手正宗泰菜啦!可能新開張關係,員工亦算新手,唯服務有待加強!但整體感覺很好!有機會會再約朋友們試晚市可試多幾款小菜
有機會會再約朋友們試晚市可試多幾款小菜
炒通菜  ,黃咖哩雞飯
龍眼冰,凍咖啡
Tea
炒通菜  ,黃咖哩雞飯
龍眼冰,凍咖啡
2023-07-30 130 views
見佢新開就嚟試吓 lunch唔係好貴$100內搞掂我揀咗泰式濕炒牛河 等咗多過半個鐘先至上菜 期間催咗幾次 服務態度唔係幾好 我哋都未同佢講係爭邊一個就話:「整緊喇!」但都係等咗一排先上菜佢上菜嘅pattern應該係逐個逐個餸咁樣去整,例如一次過整晒pad Thai先再搞其他,所以好睇彩數建議附近嘅打工仔放lunch得一個鐘嘅,千祈唔好食呢一間。唔係食得急,而係差唔多放完lunch你都仲未上菜食物質素只能說大份夾抵食,但未至於好好食
見佢新開就嚟試吓 lunch唔係好貴$100內搞掂

食物質素只能說大份夾抵食,但未至於好好食
2023-07-29 147 views
1)香烤薄餅 — 好似食緊一塊粉皮。雖然係外賣自取,但都識得分塊餅係脆過焗淋咗定根本無脆過。塊餅正正係後者,連餅邊都無脆過。2)青咖哩雞扒 — 青咖哩好明顯係落咗色素,成兜嘢係螢光綠色,無任何咖哩味。雞扒燒到乾曬,啲肉好鞋好難食。3)蛋網鮮蝦炒金邊粉 — 望落係好實好深嘅橙紅色,番茄味有啲太突出,唔難食。4)蒜蓉炒通菜 — 無蒜味。5)冬陰公海鮮湯 — 有蝦、青口同魷魚,魷魚好韌好難咬。6)炸蝦餅 — 8件其實係完整4件切半,不過幾大件幾彈牙,外賣自取都無淋到,係所有嘢最好食。

4)蒜蓉炒通菜 — 無蒜味。

5)冬陰公海鮮湯 — 有蝦、青口同魷魚,魷魚好韌好難咬。

2023-07-29
TakeAway
Dinner
2023-07-29 184 views
服務差,早上11:45到,我哋係第一枱客人,居然帶去全店最差位置,要出聲先肯換枱。以為自己眼花睇唔到有好多「人」坐滿哂。講到出品,好差,無骨雞腳太過酸無香味,口感有啲粉粉地,好奇怪,仲有骨。香葉肉碎飯唔香唔辣無香葉,把鬼。泰式炒粉,只係甜,乜味都冇。最慘係沙爹,係油炸而並非燒,油淋淋咁。本來想支持下新店但係令人非常失望,對面就係Dee Kitchen, 價錢差唔多,出品贏幾條街。連阿仔都話難食。寫呢篇文章告誡自己,以後唔會再嚟
2023-07-29
$150 (Lunch)
上網見到有唔少人介紹專登約埋成班朋友用book枱食 👯‍♀️一行8人 店員話可以盡量安排房我哋坐 因為咁岩我哋係平日去又好好彩當日無乜其他大枱 最後都安排到房俾我地 勁開心!☺️我哋成班朋友都覺得依間真係正!值得推介! 其中青檸明爐魚同咖哩蟹係一!定!要!試!明爐魚酸辣調味啱啱好 勁開胃😻個人口味覺得唔會太辣 (利申:平時食開中辣)魚肉夠厚滑 無乜骨 個汁好正 仲有火熱住🔥!成班朋友狂搶!好想另外嗌一碗湯拎返屋企煮麵食 認真!🤣 可惜無得另外叫湯 咖哩蟹個咖喱真係世界級!🦀🦀唔知點解泰國菜啲咖喱次次都係蟹先會加蛋,但加左真係好食好多!😻因為依個咖喱,薄餅同蒜蓉包都加左幾次!🤣🤣🤣😻😻 無影到好多相 因為次次一上枱唔搶就俾人食左 但唔緊要 因為一定會再去!依兩樣係最滿意,其他都唔錯,好食過好多其他泰國餐廳,食完有好滿足的感覺 !☺️☺️☺️
上網見到有唔少人介紹
專登約埋成班朋友用book枱食 👯‍♀️

我哋成班朋友都覺得依間真係正!值得推介!
其中青檸明爐魚同咖哩蟹係一!定!要!試!
明爐魚酸辣調味啱啱好 勁開胃😻
個人口味覺得唔會太辣 (利申:平時食開中辣)

咖哩蟹個咖喱真係世界級!🦀🦀
因為依個咖喱,薄餅同蒜蓉包都加左幾次!🤣🤣🤣😻😻

2023-07-23 123 views
我們一家三口去試午餐。這裏的set lunch有好多選擇。我們點了招牌推介,海南雞飯,及Pad Thai,又叫了沙嗲及跟餐特價的香茅雞翼。海南雞飯雞夠嫩滑,醬汁調校好味,只是飯不夠熱。特別要讚就是服務親切,有heart👍🏻
2023-07-22
$100 (Lunch)
2023-07-19 224 views
夜晚過黎食好多人排隊,好彩有訂位🫢叫左咖喱蝦,D蝦好大隻,又彈牙🤤仲有爐仔keep warm 好貼心蠔餅鐵板上,D熱氣*渣渣*聲好正🤣所有野食都keep到溫度👍食物味道都岩岩好,吾會話太濃味尤其佢地自家制D醬汁,一流👍D員工都好 nice整體都吾錯,值得一試
夜晚過黎食好多人排隊,好彩有訂位🫢
叫左咖喱蝦,D蝦好大隻,又彈牙🤤
仲有爐仔keep warm 好貼心
蠔餅鐵板上,D熱氣*渣渣*聲好正🤣
所有野食都keep到溫度👍
食物味道都岩岩好,吾會話太濃味
尤其佢地自家制D醬汁,一流👍
D員工都好 nice
整體都吾錯,值得一試
2023-07-19 182 views
經朋友講北角匯開左間新泰國菜,今晚同屋企人試下,坐底原來會送碟蝦片,味道都幾好,食曬問夥計再送多一碟都幾好,3個人叫左4樣野,串燒雙拼,生菜包,同埋酸辣明爐烏頭魚,火山骨,味道同去泰國食差唔多,問左夥計原來d師傅全部泰國人,用料有d有都係泰國空運過來,所以味道先甘正宗!特別真係要讚下個火山骨,骨肉夠淋,主要靠個醬汁吊起d味,酸辣酸辣帶d清新,正,呢個真係推薦大家可以試下,總體黎講,個人覺得幾正宗泰國菜!
生菜包
酸辣明爐烏頭魚
生菜包
酸辣明爐烏頭魚
  • 火山骨
新開既店,緊係要試下啦。只係因此午餐時段真係幾繁忙,等左7分鐘左右先有位。要夾抬,D枱唔算闊,有D逼(我大份sorry😔),我自己食到13:40左右才見有多D位。咁我就叫左個青咖哩燒雞扒飯(多飯😋) ($88)加杯泰式凍啡(跟餐+$8)。。。唔知係咪錯覺,哩到D野真係睇落大過其他地方。1. 凍啡,我自己鐘意走甜多奶,飲落有少少巧克力味,酸澀程度適中,幾好飲,飲完先發覺真係幾多(食完飯後飲埋80%杯,我成個胃凉左🥴)。2. 青咖哩雞飯,真係哇出黎。烤雞扒夠大夠厚,夾起時見到碟上肉汁,就知佢唔會差得去邊。香嫩、多汁、夠香夠大,真係烤得唔錯。青咖哩都係一番滋味,濃度夠,至少唔係水咁,有青豆條、泰國茄子(好似有大粒切半、細粒整粒上?)、辣椒幾片。整體味道柔和、BB辣(譚XX哥10 or 5小辣左右?)、唔知點解會D嗆。叫左多飯唔加錢,啱晒我哩個飯桶🤤,但係正常份量都好似唔少,見隔離3個人每人都食剩1/4 or 1/5,真係細食又唔想浪費可以考慮下叫少飯/麵。總數加一這餐$106,這價錢食一餐質素算中上/上下既飽肚泰國菜我覺得算值,下次再試其他菜式。😺
新開既店,緊係要試下啦。

泰式凍啡

。。唔知係咪錯覺,哩到D野真係睇落大過其他地方。

2. 青咖哩雞飯,真係哇出黎。

泰式凍啡
2023-07-16 190 views
1. 座位安排次序不合理當晚攞飛排隊既有3台客,我係第一台2人,另外第二台3人,第三台2人。排左20分鐘,裡面有4個食客埋單離開,理應係我地第一台客入,但個肥女staff竟然安排左第二台3人先入。然後我要再等多10分鐘先安排到入座。如果佢地係卡位既話,我明(但都唔應該)。但佢地唔係,全部係可以移得開既2人枱,咁點解唔係2人既我地先入?然後再安排第三台既2人一齊入呢?而係俾左張3人排我後面既入左先呢?2. 店鋪環境如果本身係設計對動物友善既餐廳,理應喺座位設計上一定會預留足夠空間。但成間鋪既枱櫈密密麻麻,就連佢地最瘦既staff要行去窗邊既位,都係要攝過去,咁究竟點能夠做到動物友善呢?同時對食客,喺咁狹窄既環境亦令到成個體驗係非常差,因會好擔心後面攞住一碟碟餸既職員經過時,會唔會倒瀉落自己度而要左閃右避。3. 食物當晚叫左個青咖哩牛,都理解唔到點樣可以做到連牛肉都有騷味,蒜蓉包同串燒完全係凍既…只有生蝦叫左好食。4. 埋單呢間野我係透過喺Foodie 社交媒體網站介紹,個度寫明,只要show個post俾佢地睇,就可以享有滿$400減$50。但講真,你呢d其實係一個推廣,好心唔好咁孤寒,用
1. 座位安排次序不合理

2. 店鋪環境

3. 食物

4. 埋單
呢間野我係透過喺Foodie 社交媒體網站介紹,個度寫明,只要show個post俾佢地睇,就可以享有滿$400減$50。但講真,你呢d其實係一個推廣,好心唔好咁孤寒,用口講埋俾其它客知。眼見佢地收錢時,絕大部份客都唔知呢個優惠。到我埋單,要同佢地講,佢先會話咁幫你減返$50。唔可以話佢地欺騙,但就唔老實,對消費者唔公平,要出聲先有得減。

總括黎講,如果你揾唔到邊間好食,都唔好夾硬去食呢間,由環境、到入座安排、以致食物質素,都只係會得到個非常差既經驗。
2023-07-15 183 views
同朋友行行下街發現有間新開既泰式風情的泰國餐廳,仲要係寵物友善餐廳。咁就同朋友一齊入來試下啦~咁我哋就嗌左個清邁秘製串燒雙併,特別想推介秘製串燒豬,肉質厚實有嚼勁,炭火燒過的豬肉挺好味,但秘製串燒雞就差左少小,雞肉雖然嫩彈入味,燒到啲油脂出來,但對比豬,我個人就會揀串燒豬來食🤤頂級蘭王蛋泰式鐵板蠔餅外表煎得金黃色,熱辣辣咁送過來,聞到都覺得好香,然後咬落去,每一口都吃到肥美的蠔仔海味和頂級蘭王蛋濃濃蛋香,吾需要點辣醬都已經好香。值得一試。(雖然無潮洲蠔仔咁香脆,但話曬係2個吾同國家既風味)去到泰國餐廳吾係吾嗌辣肉碎生菜包啊!?肉碎加埋金不換一齊爆炒,同金不換香味結合,肉碎鹹香有致,酸辣度恰到好處,無敵開胃,讓人一口接一口停不下來,可惜生菜份量不太足夠🥲😭🫠之後食泰國野一定要試下明爐魚架啦😆😆咁我哋就嗌左條吾辣既試下,香料望落都好足夠薑、香茅、肉碎呢啲都有。條魚幾乎無鱗。魚肉都好滑,肉嫩鮮甜,而且少骨,真係可以啖啖肉!湯汁都夠味。如果吾係朋友吾食辣,想試下佢條酸辣魚添😭等下次同屋企人來試埋條鹽燒烏頭同酸辣魚總括嚟講,係值得去試下🤤🤤等我下次帶埋屋企人同2隻貓貓都去食嘢先

串燒雙拼

去到泰國餐廳吾係吾嗌辣肉碎生菜包啊!?

之後食泰國野一定要試下明爐魚架啦😆😆
如果吾係朋友吾食辣,想試下佢條酸辣魚添😭
等下次同屋企人來試埋條鹽燒烏頭同酸辣魚

總括嚟講,係值得去試下🤤🤤
等我下次帶埋屋企人同2隻貓貓都去食嘢先

2023-07-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 辣肉碎生菜包
2023-07-15 84 views
見附近新開左間泰國菜,專登過嚟試吓新開張乾淨企理,裝修幾靚嗌咗咖喱軟殼蟹,飛天通菜,蘭王蛋蠔餅,小食拼盤,蒜蓉包,芒果糯米飯咖喱好食,軟殼蟹算大隻,飛天通菜夠惹味,蠔餅好香蛋味,蠔仔大隻,食得出係新鮮小食拼盤,魚餅蝦餅春卷唔係現成嘢,好食芒果糯米飯超好食,糯米非常有咬口,唔會太晏,或者啲飯爛晒,又唔會太甜👍🏻👍🏻👍🏻食緊飯嗰陣侍應都有主動過嚟加水,經理又會過嚟問吓啲嘢好唔好食,抵讚👍🏻
見附近新開左間泰國菜,專登過嚟試吓
新開張乾淨企理,裝修幾靚
咖喱好食,軟殼蟹算大隻,飛天通菜夠惹味,
蠔餅好香蛋味,蠔仔大隻,食得出係新鮮
小食拼盤,魚餅蝦餅春卷唔係現成嘢,好食

2023-07-14
2023-07-12 147 views
見到北角匯開咗間新泰國菜,都幾多人幫襯。諗住試吓,點知中大伏!1. 由一開始坐低起計,足足嗌咗三次要水先畀到,唔知廚房點溝通。2. 嗌咗個肉碎炒飯,等咗20分鐘,然後侍應就黎話肉碎賣晒。講真嗰句,有陣時咁啱賣晒真係冇辦法,但係可以早少少講。咁都算,轉嗌個蝦醬炒飯。點知過多十幾分鐘,侍應又走埋黎話肉碎賣晒,原來蝦醬炒飯都要落肉碎。我都唔知講乜好,可能我孤陋寡聞唔知蝦醬炒飯要落肉碎,但係你侍應冇理由唔知掛。佢問我轉唔轉雞肉碎,但係嗰陣其他餸已經黎晒,等得黎都食晒其他嘢。同埋我已經等咗差唔多40分鐘,唔想再等,叫佢畀咗兩個白飯黎。3. 畀咗兩個白飯黎,點知完全係凍,係少少暖都冇。我都費事出聲,攞啲熱咖哩淋落去拿拿聲食完就算。完全係谷鬼氣。食物質素不合格,服務質素不合格,唔會再幫襯。
見到北角匯開咗間新泰國菜,都幾多人幫襯。
諗住試吓,點知中大伏!

食物質素不合格,服務質素不合格,唔會再幫襯。
2023-07-11 105 views
動物友善餐廳,但店員個個行到埋黎都話自己怕狗....🙈一開始有個蝦片招待,好食既!仲滿心期待。開頭黎個菠蘿炒飯,味道正常,都係暖既,唔係熱!蠔餅,我覺得無咩特別,蠔仔係大隻既,淡淡地。我自己覺得一般。咖哩軟殼蟹,硬到頂唔順要退...服務,我唔覺有咩服務,我比較重食物質素,當然服務好會係更開心啦!新開都咁樣,以後更加唔旨意好食。
動物友善餐廳,但店員個個行到埋黎都話自己怕狗....🙈
一開始有個蝦片招待,好食既!仲滿心期待。
開頭黎個菠蘿炒飯,味道正常,都係暖既,唔係熱!
咖哩軟殼蟹,硬到頂唔順要退...

新開都咁樣,以後更加唔旨意好食。
咖哩軟殼蟹
2023-07-10 117 views
見hkplayndine有佢嘅廣告晚市有得減$50今日就特登去北角試一試佢-總共叫咗五樣菜式同埋一杯嘢飲三色冰味道正常,不過配料好硬其他菜式都普普通通,不太值得特登去北角食總共買單,大約$700 如果要搵泰國菜,有更加多好嘅選擇例如炒河粉 鑊氣香味都不太夠-(都有可能係期望太高)總結所有菜式嘅香料都不太夠上菜速度正常晚市有優惠消費滿400減$50不過如果冇問,就唔會主動有折扣個人認為唔使特登入去食 有少少失望
見hkplayndine有佢嘅廣告晚市有得減$50
今日就特登去北角試一試佢
總共叫咗五樣菜式同埋一杯嘢飲
三色冰味道正常,不過配料好硬
其他菜式都普普通通,不太值得特登去北角食
總共買單,大約$700
如果要搵泰國菜,有更加多好嘅選擇
例如炒河粉 鑊氣香味都不太夠
-(都有可能係期望太高)

總結
所有菜式嘅香料都不太夠
上菜速度正常
晚市有優惠消費滿400減$50
不過如果冇問,就唔會主動有折扣
個人認為唔使特登入去食 有少少失望

蒜蓉多士
青咖喱牛腩
飛天通菜
碎貓炒雞河
冬陰功湯爐魚
2023-07-09
$300 (Dinner)
蒜蓉多士
冬陰功湯爐魚