Restaurant: The 5B Private Corner
Info:

2020-11-16 121 views
LUNCH 冇帶飯又唔想出去食, 想起好耐冇食過The 5B Private Corner O既BURGER, 於是透過外賣APP 叫外賣啦! 今日好好彩, 銓通唔算多人等LIFT! 平日呢個大廈D LIFT 好慢, 要等好耐先可以搭到, 好令人卻步。拎完外賣又好好彩咁岩有LIFT, 好快就可以返到公司享用午餐。一打開外賣包裝好好, 完全冇漏, 讚! 蜜糖芥末醬菠蘿雞扒漢堡 - 呢個漢堡係我最喜愛, 叫親外賣都會漢堡, 因為堂食好貴, 但外賣只要$50。成個漢堡都厚身, 基本上唔能夠一口食晒。包好特別, 有點點香草, 好鬆軟。雞扒好厚好滑, 仲夾住沙律菜。薯條份量都不少, 係我鍾意O既粗薯條。好味! 其實成個餐份量好大, 如果食晒係超飽, 連埋飲品都只係$56。超級抵! 不過杯咖啡就好一般, 希望可以改善下!

一打開外賣包裝好好, 完全冇漏, 讚!

薯條份量都不少, 係我鍾意O既粗薯條。好味!

蜜糖芥末醬菠蘿雞扒漢堡

不過杯咖啡就好一般, 希望可以改善下!
即磨咖啡 (熱)
2020-11-03
TakeAway
$56 (Lunch)
2020-11-16 84 views
#foodhkdiscoverer黃店_荃灣💛—法國牛肝菌忌廉意粉($138)🍝 聞落去好香牛肝菌味🤫 意粉上面都有好多菇同牛肝菌🍄 好足料🥰 意粉彈牙有咬口🤤 撈勻個味啱啱好😋唔會太咸👍🏻 可以啖啖都有齊菇同意粉🤩 意粉汁食落好creamy🥛同意粉prefect match 🙌🏻 值得一試😎😎—香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬($168) 個dinner set 係5 course menu🙈跟牛油法包🥖廚師餐湯🥣主菜🍛甜品同飲品🧃個廚師餐湯係羅宋湯🍲味道無咩特別😬不過就好足料🤩個牛油法包係淋身不過有咬口嘅😝小編幾鍾意🤭個黑毛豬煎得好香🤤雖然賣相唔係好靚😂不過個味道彌補返🙈個豬排切落去好多汁😙好嫩滑🤫點d 自家製蘋果醬酸酸甜甜幾特 別😳令個肉味更加突出😉豬排大大塊CP 高💫甜品方面有朱古力芝士蛋糕同埋抹茶芝士蛋糕🤩兩個個芝士味都好突出😙口感好creamy😳好邪惡不過好好食🙈—香煎廣島蠔🦪($38) 單點原價$68 3隻🥺 跟餐變$38 3隻🤨 幾抵食👍🏻 所以叫嚟試吓🤓 隻蠔幾新鮮同juicy🤪 調味啱啱好🥳 表面脆pop pop😋 入面竟然一D都唔乾😍 真心推介🥰—Match
#foodhkdiscoverer黃店_荃灣💛

Match latte (跟餐 -50% ➡️ $19) 綠茶味好濃😳有小小苦😝 不過撈埋啲牛奶飲就啱啱好🤭唔會死甜🤪

Rose lychee soda (跟餐 -50% ➡️ $18)🥤 賣相好吸引🤓 有原粒荔枝同玫瑰花瓣🥀聞落去好香玫瑰花味🤤 飲落唔會死甜👍🏻 荔枝味同玫瑰味好夾🥳 小編都幾鍾意🥰

價錢: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋💋
. ——
地點:The 5B Private Corner (荃灣)
地址:荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室
營業時間:12:00-22:00
2K
2020-11-16 78 views
講開工廈餐廳 通常諗起觀塘區 唔跟朋友去荃灣工廈尋寶 都唔知道嗰邊嘅水準一樣高-🐷#香煎慢煮西班牙黑毛豬 ($168) 慢煮除咗牛扒之外 黑毛豬都可以 調味之後 加上橄欖油同迷迭香 焗爐用60度溫度慢煮兩個鐘 慢工出細貨 賣相同味道都唔錯 外皮微焦有香草幽香 肉質鮮嫩 肉汁仍在 醮啲自家製蘋果醬 味道更豐富 呢個主菜可以配香草薯條或意粉 食完成份 非常飽肚-🍹#荔枝梳打荔枝汁味道淡 荔枝香味唔明顯 主要都係梳打水同甜槳 嗜甜嘅朋友應該鍾意-📍#The 5B Private Corner (荃灣)荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室

🐷#香煎慢煮西班牙黑毛豬 ($168)

🍹#荔枝梳打

📍#The 5B Private Corner (荃灣)
荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室
2020-11-09 135 views
返工做嘢咁辛苦,放工就會唔想自己煮喇。所以同個fd 去吃東西,佢㨂左黎呢間荃灣ge cafe.一上到嚟睇,咦,原來我有黎過的。但果次都係跟人去,完全冇記到餐廳個名。只係記得上次d 下午茶好好食。今次嚟食晚餐。叫咗佢個set,包左餐湯餐飲主菜同甜品紅湯配蒜蓉包蒜蓉包唔算太脆,怕熱氣嘅人啱食.紅湯個樣都靚,有蕃茄味,質地水狀。重有好多菜喺入面tim叫咗杯熱檸茶,增加維他命C❤️慢煮煎封鴨脾配自家製無花果醬鴨髀仲係充滿肉汁,啲肉唔乾唔鞋口。鴨皮薄,有油香之餘又唔油膩。仲有幾舊香橙,香甜味可以消除食鴨髀嘅罪惡感。雖然睇落只係得一隻鴨髀,但係都飽肚嫁綠茶芝士蛋糕好靚呀唔會太甜,滿足。綠茶粉比例條配得好好,食到綠茶味之餘又會食到芝士味。呢度有好多board game. 平時同fd gathering 都可以黎呢度. 食完野坐喺度玩得耐都唔會俾人趕走
返工做嘢咁辛苦,放工就會唔想自己煮喇。
所以同個fd 去吃東西,佢㨂左黎呢間荃灣ge cafe.

今次嚟食晚餐。叫咗佢個set,包左餐湯餐飲主菜同甜品

紅湯配蒜蓉包

叫咗杯熱檸茶,增加維他命C❤️

慢煮煎封鴨脾配自家製無花果醬

綠茶芝士蛋糕好靚呀

Type of Meal
Dinner
📍位置有d偏僻, 喺荃灣西站行過嚟約12mins, 當係飯前做下運動啦🤣 🧩見到有幾枱客人玩board game, 以玩board game為主嘅cafe嚟講, 佢嘅質數算唔錯~~ Dinner set可以食到好飽, 慢慢坐🤭 店員話吧檯窗邊位置, 天光嘅時候可以遠眺荃灣海景㗎~ 🍴晚餐set: 餐湯, 法包, 主菜, 甜品, 咖啡/茶 💰HK$138 - $268 ➕ 10% 服務費 🍝 蒜香辣椒海鮮意粉 (HK$138餐) 蝦彈牙, 意粉al dente, 炒得乾身, 如果多啲蒜片洋蔥粒重味少少仲好 (我係濃味人😆) 🥧 甜品當日有抹茶芝士或者抹茶忌廉~ 我揀咗前者, 抹茶味幾出, 芝士唔算太濃 (所以唔滯🤭), 整體唔會太甜‼️

🍴晚餐set: 餐湯, 法包, 主菜, 甜品, 咖啡/茶
💰HK$138 - $268 ➕ 10% 服務費

羅宋湯(配法包)

蒜香辣係海鮮意粉

抹茶芝士蛋糕, 熱檸茶
2020-11-05
$152 (Dinner)
  • 抹茶芝士蛋糕
2020-11-06 190 views
男朋友呢排成日都ot 唔得閒同我食飯咁就約朋友食飯 傾下計但晚飯時間好難舒舒服服坐低慢慢傾又search 下 有無啲神秘角落Google map話西鐵站行過黎要12mins朋友帶我shortcut 8-10mins內就行到😂😂😂餐廳以木系為主題 俾人感覺好溫暖我諗冬天黎 一定會覺得暖立立😊😊但我一黎到就睇中左佢啲 board game🥳🥳🥳Dinner係set dinner 5道菜即係 湯+包 + main + drink + dessert 我叫左G 朋友就要F價錢黎講 算好抵食 岀面餐廳 呢個價錢 多數無dessert 湯係紅湯茄膏味唔會好濃 唔會好刺激加上有好多蔬菜 👍🏻👍🏻👍🏻蒜蓉包牛油好夠 唔算烘到好脆不過我就係鐘意唔脆既包🥳🥳🥳🥳香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 + 薯條黑毛豬本身就好食 所以話用料真係好重要薯條係肥短薯條唔會好油 唔會炸到硬 份量都幾多下再配沙律菜同蕃茄仔 食完一解油膩 perfect 👍🏻煎封慢煮鴨腿配自家製無花果醋 + 薯條呢款係朋友叫既 佢分左少少鴨腿俾我好好食呀😋😋😋好軟熟 又有一層鴨油 好滿足 好juicy 抹茶芝士蛋糕🍰唔會甜 岩晒我呢啲唔太
男朋友呢排成日都ot 唔得閒同我食飯

仲有雪糕 or 加錢轉其他甜品

熱檸茶 + 凍檸水

成功教識左呢個人同我玩😂😂😂
2020-11-05
$180 (Dinner)
2020-11-05 176 views
-#oldszefood #CCBinTsuenWan #黃店-我自己真係對工廈既cafe情有獨鍾🥰 朋友介紹話荃灣西附近既工廈有好多高質黃店cafe 決定去試下😋地點都夠哂private下🙈 出左西鐵站之後仲要行多5-7分鐘到 但google map下應該okay🙊-環境冇令我失望 餐廳枱唔算好多 但坐得好舒服 窗可以望到少少海景😍 仲有d board game 玩下😚-🍴巴拿馬火腿蘆筍忌廉汁燴飯 ($148)份量唔算太多 但味道確實唔錯 不過如果個parma ham 係冷盤擺係面會好食d🙈 Rating:6️⃣/🔟-🍴香煎西班牙黑毛豬($168)黑毛豬有驚喜 本身自己唔係好中意食豬 但佢煎得岩岩好 唔會太un 好有肉味 幾香口 而且仲有蘋果醬同芥辣😋 點蘋果醬會fresh d冇咁濟🤪Rating: 8️⃣/🔟-🍴跟餐加配 黃金廣島蠔($38)炸得好香口 唔會好熱氣 亦唔會太多粉 極推👍🏻Rating: 🔟/🔟-🌟成個dinner set 包湯, main, 甜品仲有野飲😍 甜品仲有自家製cheesecake-The 5B Private Corner (荃灣)📍荃灣柴灣角街38-40號銓通

🍴巴拿馬火腿蘆筍忌廉汁燴飯 ($148)
Rating:6️⃣/🔟

🍴香煎西班牙黑毛豬($168)
Rating: 8️⃣/🔟

🍴跟餐加配 黃金廣島蠔($38)
炸得好香口 唔會好熱氣 亦唔會太多粉 極推👍🏻
Rating: 🔟/🔟

The 5B Private Corner (荃灣)
📍荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室
2020-11-05 112 views
🏠以私人角落命名,果然是一個舒適的環境😴座位闊落,仲有書睇📖,如果我早啲來,出面玻璃窗可以望到海景Tim🌊🌶蒜香辣椒海鮮意粉$138炒香的蒜片和辣椒乾相當惹味,細嚐可以感受到羅勒的清香,材料簡單卻很惹味👍🏻加上足料的青口🦪和蝦🦐,不錯呢🤤🍰抹茶芝士蛋糕隨餐附上,本來沒有特別期望,但是很好吃😍芝士味相當濃郁,口感也是很厚實,加上抹茶淡淡的清澀苦味,一點都不膩😋.另隨餐附上:🥖牛油法包🍲廚師餐湯🧃凍檸茶

🌶蒜香辣椒海鮮意粉$138
加上足料的青口🦪和蝦🦐,不錯呢🤤

🍰抹茶芝士蛋糕
隨餐附上,本來沒有特別期望,但是很好吃😍
另隨餐附上:

🥖牛油法包
🍲廚師餐湯

🧃凍檸茶
2020-10-29
2020-11-04 101 views
最近工作非常忙碌,所以放工就自已一人,嚟到「The 5B Private Corner」食吓嘢,放鬆一下 餐廳位於荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B,cafe佈置簡約,採用木製餐台,入到嚟感覺非常舒適,另外呢度放多款board game,同朋友嚟食下嘢,玩下棋盤遊戲,真是可以玩足一晚 晚餐,包有主、餐湯、牛油法包、甜品、飲品(以半價優惠,可轉特色飲品) 香煎慢煮西巴牙黑毛豬(配自家製蘋果醬+芥末籽芥醬)~表層微微煎過可鎖著肉汁,切開肉質呈現淡淡粉紅,入口超柔軟多汁,厚切黑毛豬扒,口感豐富,蘸蘋果醬一齊食,酸酸甜甜,可中和肥膩感,再加上芥末籽芥醬,令層次更豐富 日式芝士餅~扎實香甜,入口柔軟綿滑 ,芝士味香濃 凍冬薑檸檬蜜~好香冬薑味,入口有點薑辣味,酸酸辣辣,可暖身又滋潤

日式芝士餅~扎實香甜,入口柔軟綿滑 ,芝士味香濃

• 香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬
2020-11-02 68 views
-又是吃素肉的日子加埋是太飽的呢牛油法包+餐湯好夠牛油而且包好脆餐湯係羅宋湯 味道唔會過鹹蜜糖芥茉素牛肉漢堡(薯條+沙律)菠蘿芝士素牛肉酸瓜生菜絕對係一個好足料嘅漢堡唔好以為素牛肉唔會飽係好飽呀薯條係粗薯條而且份量唔少有點可能唔飽仲有個餐後甜品可以揀蛋糕或者雪糕我見佢啲蛋糕咁靚好飽我都想食蛋糕日式芝士抹茶芝士朱古力芝士抹茶忌廉其實我好想試吓佢個抹茶忌廉但無奈地我真係好飽 所以揀咗細件嘅芝士蛋糕好少見到有抹茶味嘅呢款芝士蛋糕好自然地叫咗 佢就好似日式芝士蛋糕變咗抹茶味 唔錯唔錯 仲要餐配都睇得出有心機擺設
又是吃素肉的日子

但無奈地我真係好飽
所以揀咗細件嘅芝士蛋糕
好少見到有抹茶味嘅呢款芝士蛋糕
2020-10-31 146 views
忙左成日放左工,唔想再對住人,想一個人清靜一下和逃避世界一下,所以來到荃灣工廈食晚餐。一個人座係窗邊位望住荃灣海邊叫了一份Set Dinner,, 就是⚛蜜糖芥末素牛肉漢堡(配香草薯條及田園沙律)仲有牛油法包+廚師餐湯 +朱古力芝士蛋糕+凍檸茶。平時我好小食素,但今次來點一次特別的, 估唔到呢個 素牛肉漢堡食落同真牛肉一樣咁都係好 juice, 牛油法包焗得好香脆,用來點一點什菜湯幾好, 香草薯條用上粗薯條咬落特別唔同, 朱古力芝士蛋糕做得唔太甜濃郁岩我口味,食完再飲兩口凍檸茶滿足哂。對住海景嘆完美味的burger🍔,可以忘記一切。

對住海景嘆完美味的burger🍔,可以忘記一切。

2020-10-28 124 views
趁實習前一個月搵朋友聚舊食💛(。・ω・。)已經想食依間好耐,不過喺荃灣有啲遠,今日就搵咗個住荃灣嘅朋友仔一齊食-🍔蜜糖芥末素牛肉漢堡配香草薯條 & 田園沙律|💰138估唔到佢連菠蘿都夠熱,超正講真如果你唔講都估唔到佢係素肉.沙律配黑醋汁好清新-🐖香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬🌟可以揀香草薯條或者意粉|💰168肉好粉嫩好軟淋,豬味夠重自家製蘋果醬超impressive超香嘅蘋果味配埋黑毛豬簡直絕配意粉蒜香味夠,偏硬身我鐘意.🌟餐仲配牛油法包同埋廚師餐湯仲有精選蛋糕雪糕,咖啡/茶,其實好抵餐湯幾多配菜幾好飲,蒜蓉包都夠脆蛋糕超好食-🌸冷泡玫瑰荔枝茶|原價💰42好清香嘅荔枝味,然後會飲到淡淡的玫瑰味用金屬飲管好環保♻️.☕️Hot latte|原價💰30

🍔蜜糖芥末素牛肉漢堡
配香草薯條 & 田園沙律|💰138
估唔到佢連菠蘿都夠熱,超正
講真如果你唔講都估唔到佢係素肉
沙律配黑醋汁好清新

🐖香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬
🌟可以揀香草薯條或者意粉|💰168
肉好粉嫩好軟淋,豬味夠重
自家製蘋果醬超impressive
超香嘅蘋果味配埋黑毛豬簡直絕配
意粉蒜香味夠,偏硬身我鐘意

🌟餐仲配牛油法包同埋廚師餐湯
仲有精選蛋糕雪糕,咖啡/茶,其實好抵
餐湯幾多配菜幾好飲,蒜蓉包都夠脆
蛋糕超好食
🌸冷泡玫瑰荔枝茶|原價💰42
好清香嘅荔枝味,然後會飲到淡淡的玫瑰味
用金屬飲管好環保♻️

☕️Hot latte|原價💰30

2020-10-28 119 views
呢間係工廠大廈嘅樓上cafe,位置有少少偏僻,喺荃灣西站過嚟會近啲。裡面比較大,環境氣氛舒服,裝修都幾靚,好有屋企嘅感覺,靠窗嘅bar位可以直接望到出面嘅荃灣海濱風景,日夜都幾正。另外佢有board game玩,以玩board game 為主嘅cafe嚟講,食物水準係幾OK,嗌一個set dinner已經超飽。📍蜜糖芥末素牛肉漢堡 $138呢個係menu裡面唯一嘅素食,亦都有推薦,佢再配埋香草薯條同田園沙律,所以就試吓。漢堡嘅酸瓜、蕃茄、芥末醬、素牛肉等等都好足料,素牛肉比較冧,質感一定同真牛肉有差別,但味道方面做得幾似,薯條可以再脆啲,有少少冧,又唔算太油。前菜一樣有羅宋湯、蒜蓉包同包嘅嘢飲,個湯同蒜蓉包個味淡咗少少。而是日精選甜品—日式芝士蛋糕真係唔錯,有芝士香得嚟唔會好漏。

📍蜜糖芥末素牛肉漢堡 $138

係附近攞完網上訂購嘅糕點之後,我想起有人提過呢間樓上café,可以對住海景嘆咖啡,心諗都幾寫意呀。可是...一出𨋢,望右邊,已經見到cafe門口,入去坐低就慢慢看餐牌,都幾多款式。初時覺得café位置咁隱蔽都咁多人上嚟,應該食物不錯和坐高枱可以望到個靚景。可是越坐越嘈,好似市集咁嘈🙉,最後之好快快飲完就埋單走人。榛子咖啡 (HK$34)順滑口感,加咗榛子糖漿,都幾香榛子味。抹茶芝士蛋糕 (HK$28)芝士味道重,抹茶味相比下比較淡,喜歡其厚實質感,大小剛好👌🏻

榛子咖啡 (HK$34)
順滑口感,加咗榛子糖漿,都幾香榛子味。

榛子咖啡

抹茶芝士蛋糕 (HK$28)

抹茶芝士蛋糕

榛子咖啡
抹茶芝士蛋糕
榛子咖啡  &  抹茶芝士蛋糕
2020-10-25 125 views
放工終於可以去食好野,好耐冇試過飲咁好飲嘅咖啡。蒜香辣椒海鮮意粉$138意粉軟硬適中,帶陣陣香辣及蒜香味道,海蝦同青口都好新鮮,推介。巴拿馬火腿蘆筍忌廉汁燴飯$148意大利飯好正宗,每一啖都帶有巴拿馬火腿的咸香,味道好濃郁,忌廉汁都好香濃,食落好creamy。兩個餐都附送餐湯及餐包。Private cocktail(+$34)由baileys、rum同espresso組合而成,咖啡及酒味好平衡,推介。Dark beer (+$21)黑啤加咖啡!黑啤味道濃,帶陣陣嘅咖啡味。仲有甜品!係芝士蛋糕
放工終於可以去食好野,好耐冇試過飲咁好飲嘅咖啡。

蒜香辣椒海鮮意粉$138

巴拿馬火腿蘆筍忌廉汁燴飯$148

兩個餐都附送餐湯及餐包。

Private cocktail(+$34)

Dark beer (+$21)

黑啤加咖啡!黑啤味道濃,帶陣陣嘅咖啡味。

仲有甜品!係芝士蛋糕