Restaurant: The 5B Private Corner
Info:

2020-12-29 131 views
The 5B Private Corner 都係我喜愛食堂之一實施左限聚令後, 餐廳少左位, 好多時都要排隊。而且銓通工業大廈D LIFT 真係好慢, 就算外賣自取, 無論上去定走都要等好耐LIFT, 所以近期都已經好少去啦! 分享返以前叫外賣既食評先意大利黑松露什菌意粉黑松露味不太突出, 反而係好似白汁多D, 奶同芝士味重, 有D 膩汁多到滿口都係只能夠說呢個意粉並不是我杯茶因為我期望既汁係重野菌味蒜香茄汁辣肉腸意粉呢個不錯呀! 不過辣肉腸份量就少左D茄汁味都濃! 呢個我係會再叫的

實施左限聚令後, 餐廳少左位, 好多時都要排隊。

分享返以前叫外賣既食評先

茄汁味都濃!
呢個我係會再叫的
2020-08-14
TakeAway
$56 (Lunch)
2020-12-27 126 views
裝修以木系為主,環境寬敞,有一排窗可以睇到海景,好彩遇啱時間嘅話仲可以睇到日落,感覺舒適寫意。店舖仲提供咗一啲board game比客人玩,好啱約埋朋友嚟放鬆一下!香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家制蘋果醬配香草薯條 ($158)因為西班牙黑毛豬所以唔需要全熟,就點咗廚師推介嘅8成熟。豬扒雖然厚身,但用咗慢煮方式去烹調,肉質鬆化爽彈,仲好juicy,而且邊位帶有少少脂肪,食落好香口!點埋自家制蘋果醬,酸酸甜甜,味道清新開胃,仲可以中和一吓油膩感!熱情果菠蘿梳打 ($36)果香十足,味道自然,甜酸可口。

香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家制蘋果醬配香草薯條 ($158)

熱情果菠蘿梳打 ($36)

果香十足,味道自然,甜酸可口。
  • 香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬
  • 餐湯
今日又去工廈覓食😍 見到呢一間 The 5B private corner 好似唔錯咁🙈就踩上去試吓 店舖嘅裝修好特別 周圍都有啲小飾物同埋小擺設🥰不過因為疫情關係所有餐廳都用膠版阻隔住 如果唔係一定會再靚啲🤗🤗今日就叫咗一個holiday set menu ,包左(廚師餐湯+主菜+餐飲)餐湯:甘筍湯顏色鮮艷,味道香甜,加埋少少淡忌廉,味道更加豐富又健康🥰我就叫咗一個All Day Breakfast 🥰 首先買相已經好靚法式牛角包 🥐非常之鬆脆 ,炒蛋就炒得非常之滑,另外仲有煙肉🥓雞肉腸 🌭田園沙律🥗茄汁豆同埋薯餅,非常之豐富同埋夠晒飽肚$108Latte 鮮奶咖啡 $30拉花非常之靚, 咖啡味香濃,估唔到佢哋嘅咖啡都算出色👍🏻👍🏻

餐湯:甘筍湯

顏色鮮艷,味道香甜,加埋少少淡忌廉,味道更加豐富又健康🥰

Latte 鮮奶咖啡 $30
  • 香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬
  • All Day Breakfast
  • 甘筍湯
  • Latte
2020-12-21 145 views
我們是角落生物🐒🎈The 5B Private Corner/We are the corner creatures in private corner./嚟咗呢間工廠隱世Cafe試下佢哋嘅下午茶先🍽一於坐喺角落頭傾偈啦👭煙三文魚炒滑蛋配牛角包(配田園沙律) ($52)本身以為煙三文魚會同滑蛋分開上 點知炒埋一碟喎 一上枱就見到熱辣辣嘅煙三文魚炒蛋出晒煙💨真係餸如其名 「煙」三文魚炒蛋🤣 牛角包正常 覺得好香脆 可以夾埋沙律菜同炒蛋一齊食😋法式肉桂多士(配雲呢拿雪糕) ($58)食落有少似健康版西多士😈麵包炸完加上玉桂粉同朱古力醬係表面 整體味道唔算好甜 麵包外脆中間軟綿 加埋雪糕又凍又熱嘅口感好食🥰 對於肉桂愛好者來講 可能會覺得玉桂味唔夠濃 不過我覺得啱啱好🍎紅棗黑糖薑母茶($48)冬天就想飲下暖粒粒既野暖下個身呢一壺茶甜度適中 薑味較為重 有三至四粒紅棗 飲落去少少辣辣地 但係飲落舒服
我們是角落生物🐒
🎈The 5B Private Corner

嚟咗呢間工廠隱世Cafe試下佢哋嘅下午茶先🍽
一於坐喺角落頭傾偈啦👭

煙三文魚炒滑蛋配牛角包(配田園沙律) ($52)
本身以為煙三文魚會同滑蛋分開上 點知炒埋一碟喎
一上枱就見到熱辣辣嘅煙三文魚炒蛋出晒煙💨
真係餸如其名 「煙」三文魚炒蛋🤣
牛角包正常 覺得好香脆 可以夾埋沙律菜同炒蛋一齊食😋

法式肉桂多士(配雲呢拿雪糕) ($58)
食落有少似健康版西多士😈
麵包炸完加上玉桂粉同朱古力醬係表面 整體味道唔算好甜
麵包外脆中間軟綿 加埋雪糕又凍又熱嘅口感好食🥰
對於肉桂愛好者來講 可能會覺得玉桂味唔夠濃
不過我覺得啱啱好🍎

紅棗黑糖薑母茶($48)
冬天就想飲下暖粒粒既野暖下個身
呢一壺茶甜度適中 薑味較為重 有三至四粒紅棗
飲落去少少辣辣地 但係飲落舒服
環境幾好 佈置唔錯 坐得舒服野食嗌左兩個set 一個係慢煮黑毛豬配蘋果蓉配香草薯條一個係蒜蓉辣椒海鮮意粉另外跟餐加咗個南瓜餅黑毛豬好嫩 肥瘦啱啱好 薯條粗粗地唔太鹹 但唔太覺有香草意粉好惹味 有啲油但可以接受 蝦有啲霉 唔太新鮮 但好味嘅南瓜餅外脆內軟甜甜地幾好食甜品跟餐叫咗車厘子冧酒配雪糕唔知係咪餐牌上嘅圖片太靚嚟到有少少失望似係用罐頭車厘子配啲冧酒再加個雪糕係上邊唔太值得加$28去食staff都好有禮貌態度好好但有啲樓面嘢需要改善返1.有漏單情況 個set跟餐湯 但一直無上到 食完先醒起無左餐湯 問到先至上返甜品係食晒之後再加 但落單過咗15分鐘都未上 要催2.嗌左兩杯熱檸水但出左熱檸茶 不過都肯換番3.跟餐加小食同甜品比起正價平$10-20 但埋單發現收左正價 收多左$33 最終退番現金 希望搞搞個system
環境幾好 佈置唔錯 坐得舒服

蒜蓉辣椒海鮮意粉
慢煮黑毛豬配蘋果蓉
慢煮黑毛豬配蘋果蓉
2020-12-14 190 views
🍽The 5B Private Corner———————————————🐈:個餐廳名好有以前中學嘅感覺☺️,餐廳環境佈滿精緻既小裝飾,有大量打卡位😍😍,基本上每個corner都有嘢想影🤣。坐吧位可以望到出面大馬路同天橋,仲有一望無際嘅天空,景色唔錯架。另外值得一提,啲員工個個都超級nice🥰💕💕!!!!———————————————🌟Impossible Burger 𝚂𝚎𝚝 $𝟷𝟹𝟾個set跟餐湯、餐包、飲品同甜品。個burger好醒神開胃,因為除左蕃茄、酸青瓜,仲有塊菠蘿架🍍😍!!! 完全中和哂有時食burger為食到好漏既感覺!包都好鬆軟,個漢堡排唔算厚身但好juicy,完全食唔出係素牛肉漢堡😳😳,勁!𓂀推介度:8/10_🌟忌廉粟米湯 + 牛油法包湯夠濃夠滑,味道唔錯。牛油法包都鬆軟,不過可以多啲牛油。𓂀推介度:7/10_🌟日式芝士蛋糕好好食啊!淡香既芝士香味👍🏻👍🏻🧀,質地都好夠滑,做得唔錯啊!𓂀推介度:7/10💛💛💛💛💛
🍽The 5B Private Corner
———————————————
———————————————

🌟Impossible Burger 𝚂𝚎𝚝 $𝟷𝟹𝟾
𓂀推介度:8/10

_

🌟忌廉粟米湯 + 牛油法包
湯夠濃夠滑,味道唔錯。牛油法包都鬆軟,不過可以多啲牛油。
𓂀推介度:7/10

_

🌟日式芝士蛋糕
𓂀推介度:7/10

💛💛💛💛💛
  • 蜜糖芥末素牛肉漢堡
2020-12-13 167 views
如果唔係朋友帶我嚟,平時真係唔會行嚟荃灣呢邊嘅工業大廈,估唔到呢度竟然有間咁別緻嘅cafe😆 -我地2個人叫咗2個dinner set (原諒我唔係好記得啲菜式叫咩名)😂😂每個set都會送餐湯同牛油包🫕-跟住到主菜,呢個慢煮黑毛豬煮到8成熟啱啱好,一啲都唔靭,將肉汁鎖哂喺入面😋自家製嘅蘋果醬好清甜,加埋豬肉一齊食係出奇地夾!-另外一個主菜係辣嘅海鮮意粉,唔會太辣但又好香口,唔係好食得辣嘅人應該都會食到,啲海鮮夠新鮮,推介😊😊-每個餐仲送埋甜品,可惜嗰日無雪糕得蛋糕揀,比較推介朱古力芝士蛋糕,唔會太甜之餘口感都好滑~-最後值得一提嘅係店內有好多唔同種類嘅board game玩,啱哂一家大細或者成班朋友一齊嚟消磨時間!

2020-12-13 140 views
位於荃灣工廠區西柴灣角街有一間已經數年的西式餐店, 一直聽聞性價比非常高。 名稱很易記位於5樓B室所以叫5B.餐廳的環境令你忘卻自己正身處於工廠區呢!晚餐時段都有一定支持者,記得預先訂位哦!點了兩個晚餐已經附送多士和餐湯多士香脆,餐湯濃郁,暖粒粒,暖暖胃很不錯。法國牛肝菌忌廉意粉香氣撲鼻,濃郁無比,健康有益之餘配上其他野菌成為菇味香濃的意粉。香煎西班牙黑毛豬經香煎後,黑毛豬肉質鬆化,肉味也濃,油潤甘香,肉嫩多汁,口感味道遠勝一般豬扒,屬高質食材。另外晚餐也跟上甜品 日本芝士和抹茶忌廉蛋糕仔兩款也細緻軟滑,甜度適中

餐廳的環境令你忘卻自己正身處於工廠區呢!

晚餐時段都有一定支持者,記得預先訂位哦!

點了兩個晚餐已經附送多士和餐湯
多士香脆,餐湯濃郁,暖粒粒,暖暖胃很不錯。

法國牛肝菌忌廉意粉

香煎西班牙黑毛豬

另外晚餐也跟上甜品
日本芝士和抹茶忌廉蛋糕仔
兩款也細緻軟滑,甜度適中

Type of Meal
Dinner
2020-12-11 88 views
The 5B private corner喺荃灣工廈入面,真係店如其名夠曬隱蔽。靠牆擺左木書架,好有文學氣息~重有結他同單車,好文青feel~環境好靚又舒適~🥰個晚餐有五道菜咁多,同朋友兩個人嗌一個晚餐就夠曬啦。五道菜包括廚師餐湯、牛油法包、主菜、精選蛋糕/雪糕同咖啡/茶。餐湯係粟米🌽忌廉湯,粟米好甜。牛油🧈法包🥖烘得剛好,口感鬆脆。蒜香🧄辣椒🌶️海鮮🦞意粉🍝見到蒜切成薄片,入口好香蒜蓉味,食落辣辣地,又香又辣,份外滋味。海鮮有蝦同青口。蝦新鮮挺實。青口啖啖肉,一d都唔鯹。意粉軟硬適中。熱檸檬🍋茶茶底好香。檸檬夠新鮮,飲落唔會苦重有檸檬香。抹茶芝士蛋糕🍰抹茶味夠出,試到抹茶嘅澀味同香味。芝士濃淡適中,唔會蓋過抹茶嘅味道。

餐湯係粟米🌽忌廉湯,粟米好甜。
牛油🧈法包🥖烘得剛好,口感鬆脆。

蒜香🧄辣椒🌶️海鮮🦞意粉🍝

熱檸檬🍋茶茶底好香。檸檬夠新鮮,飲落唔會苦重有檸檬香。

抹茶芝士蛋糕🍰

夜晚係荃灣諗唔到食咩,上網見到有人介紹呢間cafe,又咁岩有位就黎左試下。突登揀左窗邊位黎坐,好似感覺chill 啲🤣野食方面叫左個2個套餐,個餐包就麻麻地喇,比較細塊同埋味道一般個湯就唔錯,但就比較偏甜一啲主菜叫左個牛肝菌意粉同埋燒雞配薯蓉😋個薯蓉好滑好好食!而隻燒雞同意粉都唔錯👍🏻最後到個甜品個芝士蛋糕都幾好食,食落質感較實但味道好濃芝士香味😋整體黎講覺得個套餐都幾抵食,有湯野飲仲包埋個蛋糕😋👍🏻👍🏻野食水準就正正常常喇,冇話特別驚喜但大部分都唔錯👍🏻👍🏻而環境方面真係坐得幾舒服,同朋友想搵個地方坐下傾計真係一流。加上餐廳啲員工全部都超級nice!!!!!!! (要講十次🤣)整體感覺係會令我想再返黎幫襯👍🏻之後如果得閒會想再黎試下個burger🤪

突登揀左窗邊位黎坐,好似感覺chill 啲🤣

野食方面

叫左個2個套餐,
個餐包就麻麻地喇,比較細塊同埋味道一般
個湯就唔錯,但就比較偏甜一啲

主菜叫左個牛肝菌意粉同埋燒雞配薯蓉😋

個薯蓉好滑好好食!而隻燒雞同意粉都唔錯👍🏻
最後到個甜品

個芝士蛋糕都幾好食,食落質感較實但味道好濃芝士香味😋

整體黎講覺得個套餐都幾抵食,有湯野飲仲包埋個蛋糕😋👍🏻👍🏻
野食水準就正正常常喇,冇話特別驚喜但大部分都唔錯👍🏻👍🏻
整體感覺係會令我想再返黎幫襯👍🏻
之後如果得閒會想再黎試下個burger🤪
2020-12-04
2020-11-22 252 views
朋友帶路來到遠離市中心,隱藏於工廈中的 The 5B。午飯時段全場爆滿,環境出奇地舒適,接待也好快速迎接到來的客人。我今次點了一個芝士鷄扒意粉,我一刀切落雞扒嚇了一跳,軟到我以為是慢煮,輕輕一切就切開了,切開後見到鷄皮和肉都濕潤,完全同一般焗意粉不同。鷄肉嫩多汁,芝士味濃。真係估不到工廈中隱藏這樣級數的食物。我和我朋友都大囗大囗地食!我估我好快會再回來再食!已記在我的為食地圖!眼見其他好多客都叫了豬扒漢堡包,相信是另一名物,下次我也想一試。
我今次點了一個芝士鷄扒意粉,
芝士鷄扒意粉
芝士鷄扒意粉
👩🏻‍💻今日入到黎荃灣西,發現同工廈既隱世美食都幾有緣份🤣🤣個friend介紹我黎食呢間,就入嚟食佢個牛肝菌忌廉意粉🍝🥰​​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 🍝五道菜晚餐🍝​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 牛油法麭+廚師餐湯​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 主菜​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 精選蛋糕/雪糕+咖啡/茶​​🍝法國牛肝菌忌廉意粉晚餐 HKD$138​🌟超香嘅牛肝菌味,汁煮得好夠濃,意想不到唔多牛肝菌🥰💕除咗牛肝菌之外仲有雞髀菇、蘑菇,好多‼️好多‼️好多‼️🥰 👍🏻用料豐富,幾乎食每一啖,口感都有唔同嘅層次👍🏻💯意粉夠晒大碟,口感適中,都好掛汁,汁係晒底到,真係要撈勻食,就算好多汁都唔會覺得好膩🤤💯👍🏻​​🌟今晚個廚師餐湯係南瓜湯,南瓜味好濃郁,口感香滑,質感夠濃👍🏻😋​🌟牛油法麭香脆,唔乾身,都唔會好硬👍🏻🥰​​🍰朱古力心太軟配雪糕 晚餐+HKD$38​🌟到最後,我都忍唔住要叫個甜品食😋

🍝法國牛肝菌忌廉意粉晚餐 HKD$138​

🌟牛油法麭香脆,唔乾身,都唔會好硬👍🏻🥰​

🍰朱古力心太軟配雪糕 晚餐+HKD$38​
🌟到最後,我都忍唔住要叫個甜品食😋💕但最好係落單既時候叫,因為製作需時👍🏻😋超級好味,一啲都冇後悔嗌咗呢個甜品,心太軟做得非常之咁好💯💕🥰入口即溶又有厚實嘅口感,同雪糕一齊食又熱又凍嘅感覺真係令人驚艷,碟邊係用咗朱古力將來去畫咗花,設計別出心裁,雪糕口感軟滑,奶味濃郁,口感絲滑😋💯

✒️小記:地方闊落,環境舒適,服務殷勤💯👍🏻店內不同角落,置有不同擺設,坐唔同嘅位置都會感受到唔同既氣氛👍🏻💯燈光柔和舒適,真係一個private corner👍🏻食物味道高質👍🏻位置雖然係工業大廈內,但仍然keep住有人黎食晚餐👍🏻
2020-11-18
  • 法國牛肝菌忌廉意粉
  • 朱古力心太軟配雪糕
2020-11-20 2423 views
今天被朋友帶了到荃灣工業區的其中一座工業大廈,他說有間餐廳挺好吃的所以帶我來試試。去到才發現原來我之前也來過,不過是吃另一間餐廳,想不到竟然同一座大廈也有那麼多好吃的餐廳呢!坐下以後,看完餐牌,發現叫套餐的性價比最高,有餐包,湯,主菜,甜品,還有飲品!一次過滿足了你所有的願望!所以我便叫了法式香草烤雞(半隻)配意粉,價值168元。牛油法包+餐湯這裡的牛油法包就沒有烘過的,所以吃起來是軟軟的,有麵包淡淡的香味,配上了牛油,是輕盈的開胃菜。今天的餐湯是南瓜湯,能喝到南瓜蓉,味道清甜可口!法式香草烤雞(半隻)配意粉這個雖然餐牌說要等40分鐘,但實際約20分鐘就送到了!這個烤雞應該是春雞來的,大部分的骨已經去掉了,所以可以很輕鬆就用刀切開。雞皮烤得超過鬆脆,吃起來完全不會有油膩感,不過就要留意的時候可能會有爆汁的機會!雞肉吃起來也不會乾,再配上旁邊酸酸甜甜的醬,更能去除本來的油膩感覺,雞肉更加好吃!旁邊還有沙津,配了柚子醋,份量挺多,吃起來很清新。最後是意粉,是香草蒜蓉牛油味的,味道很濃,十分惹味,意粉軟硬適中,很推薦選配意粉!甜品當天有4款可供選擇,3款芝士蛋糕,1款忌廉蛋糕,我個人喜歡忌廉

牛油法包+餐湯

甜品
當天有4款可供選擇,3款芝士蛋糕,1款忌廉蛋糕,我個人喜歡忌廉蛋糕多點就選了。這個忌廉蛋糕面上的是宇治抹茶味的忌廉蛋糕,配上香濃的牛油蛋糕底,中間還有點堅果碎,而且忌廉不會感覺膩,吃起來口感豐富,很好吃!這個蛋糕挺有特色的!

飲品
我就好普通地選了凍檸茶,挺大的一杯,不會太甜,正常水平!
2020-11-19
2020-11-20 403 views
店家位於工廠區較為偏僻但隱世店舖裝潢以木系為主,座位舒適寬敞窗邊更可以觀賞到荃灣的海景香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 - $168廚師推薦慢煮效果八成熟,中間仍然透少少粉紅色,切開沒有血水滲出能有效保存肉質彈性和肉汁,口感更鮮嫩西班牙產的黑毛豬更肉質較鬆化,肉味也較濃自製果醬有小小顆粒,質感綿密細緻,感覺清新配清盈的柚子醋沙律及酥脆可口的香草薯條抹茶芝士蛋糕芝士蛋糕素來予人甜膩的感覺摻入抹茶粉將茶的甘香帶進芝士蛋糕味道融洽,亦平衝了滯膩感牛油法麭帶微微牛油香,外面質感酥脆和內裡軟熟南瓜湯口感綿密,充滿南瓜的香甜,很清爽凍檸水用上不鏽鋼環保飲管
店家位於工廠區較為偏僻但隱世
店舖裝潢以木系為主,座位舒適寬敞
窗邊更可以觀賞到荃灣的海景
香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬
香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬

香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 - $168
能有效保存肉質彈性和肉汁,口感更鮮嫩
西班牙產的黑毛豬更肉質較鬆化,肉味也較濃
自製果醬有小小顆粒,質感綿密細緻,感覺清新
配清盈的柚子醋沙律及酥脆可口的香草薯條

芝士蛋糕素來予人甜膩的感覺
摻入抹茶粉將茶的甘香帶進芝士蛋糕
味道融洽,亦平衝了滯膩感
牛油法麭

牛油法麭
帶微微牛油香,外面質感酥脆和內裡軟熟

南瓜湯
口感綿密,充滿南瓜的香甜,很清爽
凍檸水

凍檸水
用上不鏽鋼環保飲管
2020-11-19
$168 (Dinner)
2020-11-17 90 views
柴灣角街喺荃灣傳統嘅工業區,完全想像唔到呢度會有一間咁特別嘅Cafe!朋友飲過呢到既咖啡話好好飲,今日就入嚟望住個海景試試佢!-❣️香草薯條🍟薯條新鮮熱辣,面頭撒有香草碎,亦都食得出有落鹽調味,配合佢自家製嘅千島蛋黃醬甜甜酸酸咁,茄汁都唔使落!🤪好好食!連佢隔離嘅沙律菜都係好新鮮,完全唔苦唔澀!-❣️果仁碎朱古力布朗尼好精緻既brownies,店家好細心咁將brownies分成咗《一口size》,每一舊嘅面頭都鋪滿着焗杏仁,趣卜卜既口感連埋中間軟身香濃既朱古力brownie簡直一絕!不過佢配襯左個朱古力雪糕就甜咗少少🤏但整體都係一道非常好食嘅甜品!-❣️熱榛子鮮奶咖啡☕️(右)朋友大推呢杯咖啡!一飲之後發現佢嘅奶非常柔滑,syrup嘅份量唔會太多而蓋過咖啡香,奶泡打得細密輕實,配合靚靚拉花,非常好👍-❣️熱情果菠蘿梳打🍸(左)見到明顯既分層,成個感覺都好熱帶!飲落去有啲似fruit punch🤪不過係靚仔版!-環境方面非常寧靜,望住個海可以靜靜地欣賞成個晚餐!侍應嘅服務亦都好好,有禮貌又快手!呢間小店非常推介俾大家🤟🏼

❣️香草薯條🍟

❣️果仁碎朱古力布朗尼

❣️熱榛子鮮奶咖啡☕️(右)

朋友大推呢杯咖啡!
❣️熱情果菠蘿梳打🍸(左)
環境方面非常寧靜,望住個海可以靜靜地欣賞成個晚餐!

侍應嘅服務亦都好好,有禮貌又快手!
呢間小店非常推介俾大家🤟🏼
2020-11-16
$100 (Other)