Restaurant: The Astor
Info:

2021-10-28 941 views
我被消費券帶挈,家人請吃自助午餐,在「普慶餐廳」,餐廳在地庫,地方寬敞,裝璜帶點兒懷舊感,餐廳大堂設有七個美食專區,提供多款中西日多國美饌、冰鎮海鮮、即席切肉、冷熱菜餚、甜品等,我習慣先來巡禮讓眼睛與手機先食,再慢慢細味品嚐。牛肉中心位置帶血部份我沒有興趣,祗吃周邊的牛肉,味道是不錯,但我太怕滲出血水。旁邊的燒豚肉味道像港式燒肉,燒豬皮沒有受歡迎的香酥脆皮,腍腍又靱。遇上沒有油脂燒鴨髀是好味道又淡淡肉,可惜皮不脆口。叉燒鬆軟美味呵!豉油雞尚算不錯!炸茄子與蕃薯的炸漿很薄脆可口!質感很好又很少酒味的威士忌酒心朱古力,吃了幾顆。有果肉芒果雪糕很酸但很開胃消滯,特濃咖啡雪糕有咖啡粒粒,有嚼勁,焦糖合桃很香甜,我嘗試三款雪糕質地都幼滑可口。紫米糖水~我的至愛。

遇上沒有油脂燒鴨髀是好味道又淡淡肉,可惜皮不脆口。

質感很好又很少酒味的威士忌酒心朱古力,吃了幾顆。

紫米糖水~我的至愛。

2021-10-28
$308 (Lunch)
2021-10-26 663 views
前菜揀脆蝦沙律(隻蝦滑好彈牙)和龍蝦湯(濃郁和香味),主菜揀安格斯漢堡拼粗薯條和牛面肉薯蓉,漢堡好juicy及喜歡有炸洋蔥在內。任食雪糕,試到mint chocolate和blueberry cheesecake,找機會再來
2021-10-26 625 views
上年生日打風去普慶食,今年生日打風都係去普慶食。今年驚喜多了,因為而家主題系seafood愛您,seafood種類多,特別喜愛蠔、同大龍蝦。另外要讚下佢地嘅沙律,種類多,又新鮮好味。好多酒店都未必重沙律,但我個人食自助餐時一定係衝去食沙律。 我老公就最欣賞個蜆,味道適中。 雖然佢甜品普通,不過我對其他食物非常滿意!

雖然佢甜品普通,不過我對其他食物非常滿意!
2021-10-25 639 views
🔥實測普慶餐廳東南亞主題自助晚餐 in 逸東酒店 🔥😋一直聽說普慶的自助餐很好吃,所以退房之後,馬上就來吃晚餐啦~🌟凍海鮮類🌟包括新西蘭生蠔、外殼肉比較瘦小的長腳蟹、翡翠螺、青口、大小龍蝦、琵琶蝦、海蝦,除了海蝦的肉質很鮮甜外,其他海鮮的色澤雖然漂亮,但吃下去味道卻偏淡,吃不到海鮮的味道。而且這一區是職員幫忙夾的,沒辦法自己選想要的部位(例如龍蝦一定會給你箝)。⠀🌟冷盤類🌟Cheddar、Brie、Edam、Gouda四款芝士,可配芝麻小麵包、法式麵包等軟硬麵包。煙火腿、煙三文魚、開心果雜肉腸、啤酒凍肉腸、莎樂美腸,旁邊已經細心地配備蜜瓜。⠀🌟沙律類🌟小番茄、紅菜頭、紅蘿蔔絲、酸瓜等自選沙律菜,可以選油醋汁、蜜糖芥末醬、黑醋、橄欖油等各式沙律Dressing。⠀燒烤區先有一時硬一時嫩的新西蘭肉眼扒、豬腩肉、非常香甜的燒菠蘿,後面還推出了香脆的烤乳豬,不過肉的比例不多比較油膩。⠀旁邊還有緊貼潮流的芝士素豬肉炒年糕、香烤素豬肉配西蘭花及黑蒜芝麻,以及西蘭花忌廉湯 日式煙肉雜菌炒意粉、早餐也有吃過的香烤甜薯等西式選擇。⠀而因為適逢酒店的東南亞主題,就有🇻🇳越南代表的燉牛肉和咖喱雞,🇹🇭泰國代
🔥實測普慶餐廳東南亞主題自助晚餐 in 逸東酒店 🔥

🌟凍海鮮類🌟

🌟冷盤類🌟

🌟沙律類🌟

而因為適逢酒店的東南亞主題,就有🇻🇳越南代表的燉牛肉和咖喱雞,🇹🇭泰國代表的香茅雞肉 、香茅豬頸肉、沙爹肉串、泰式蒸魚、燒豬頸肉、烤虎蝦、青咖喱雞、冬陰功、海南雞飯,🇮🇳印度代表的咖喱雞,🇲🇾馬來西亞代表的咖央多士、馬來西亞蝦麵、肉骨茶,🇸🇬新加坡的代表辣椒蟹、辣炒蜆、蝦醬蝦乾蒸豬頸肉、黑椒炒蟹等等。

日式區域有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帶子、甜蝦、希靈魚六款刺身,雜錦壽司,冷麵,中華沙律、醃薑片等日式涼菜,蕃薯、南瓜等蔬果天婦羅,牛柳粒、小蕃薯、秋葵等烤串燒,以及醬油湯烏冬。

中式的代表就有蠔皇扒鮮菇、蟲草花浸時蔬、蒸時令海鮮(當日是魚),油雞、叉燒、燒鴨等燒味,或者素菜餃、蝦肉燒賣、叉燒包等蒸點心。

🌟甜品🌟
包括越式龍眼糖水、煨梨濃米布甸、黑白芝麻慕絲、玄米茶開心果忌廉蛋糕、水信玄餅、甘筍蛋糕 、咖啡忌廉脆脆、白酒果凍、香茅菠蘿椰子忌廉、椰汁西米糕、特色泡芙、意大利咖啡芝士餅,樣子都不太吸引,味道也不算特別好吃。

雪糕是桶裝的Mövenpick,一共八種口味,個人推介楓糖合桃和冧酒提子。

旁邊有即製的原味窩夫和法式可麗餅,但人手不足,只有一個職員,又忙著盛雪糕,等了快五分鐘也沒人弄⋯⋯不過粉團很厚,弄成一坨的樣子,可以不用花時間等。

✏️食物種類非常多非常豐富,但食物質素有些參次,味道可以再改善,加上拿食物的地方相隔太遠,不太方便。
2021-10-25 704 views
家人生日, 預約這間聽聞 好難book位的自助餐 ,唔知點解咁好彩 喺openrice 竟然一book就book到 ,雖然價錢唔算平 ,咁就即管 試下啦!呢間餐廳 幾年前新開的時候,前後食過兩次,第一次感覺非常好,食物很豐富, 所以相隔不久再次幫襯 ,但係第二次 ,發覺食物沒有第一次豐富, 尤其沒有了 大隻肥美的牡丹蝦, 所以 之後沒有再來。今次再嚟, buffet一開始, 大家都湧到海鮮counter排隊, 由於疫情關係, 海鮮都是職員 為你夾, 其實這樣都不錯, 令人感覺很衛生,海鮮的種類很多 ,有兩種蟹, 兩種蜆,龍蝦,龍蝦仔, 如果你向職員說全部都要 ,你就會得到滿滿的一碗海鮮 ,感覺很澎湃震撼, 未食都覺得開心。龍蝦除了凍食還有熱食,在燒牛肉的counter,偶然會推出芥辣焗龍蝦, 上面還放了通粉, 很有創意。刺身方面 ,有三文魚油甘魚吞拿魚, 帶子及甜蝦 ,也很鮮甜, 水準不錯。 熟食方面, 有片皮鴨,海南雞飯 ,意粉 ,中西湯 ,蒸魚, 燒味有叉燒燒鴨油雞, 他們的叉燒很美味 ,據說很出名。在燒牛扒counter, 除了紐西蘭西冷,燒菠蘿外 ,還有腩肉供應 ,他們把腩肉燒

在燒牛扒counter, 除了紐西蘭西冷,燒菠蘿外 ,還有腩肉供應 ,他們把腩肉燒得皮脆肉嫩 ,很有吃燒腩仔的感覺 ,比牛扒更好味。
枱上除了濕紙巾還有藍色飛仔,原來是用來 在 bar counter 換取一杯飲品,除了咖啡檸茶檸水之外,還有special drink , 這天我和另一半各換了一杯special drink , 一杯是西柚梳打另一杯是檸檬梳打 ,味道偏酸但枱上有糖水給你加點甜。

甜品方面,蛋糕的款式不算太多 ,但味道都很好,可說是貴精不貴多。
最後當然要食雪糕,這裏提供七款movenpick雪糕 ,除了常見的士多啤梨朱古力及雲呢拿外,這晚也有薄荷朱古力 特濃咖啡 熱情果芒果及藍莓芝士蛋糕可供選擇。
總括來說 ,食物種類非常多味道很好 ,座位寬敞 ,服務人員收碟速度快 ,是可以回頭的 自助餐

唯一有點瑕疵就是海鮮counter一位比較年長的女職員態度較差, 原本每人只可以取一碗兩隻的生蠔,在中後段沒有人再攞生蠔的時間, 我先拿起一碗兩隻生蠔,然後向她說我想要多兩隻,她便很悔氣的說: 放低啦 !然後很粗暴的再把兩隻生蠔掉進碗內,這位阿姐是全場態度最惡劣的職員

2021-10-23
$600 (Dinner)
  • 海鮮拼盤
✨Story highlight有詳盡食物video✨之前食過幾次lunch buffet都覺得性價比高🤩今次就打算試下dinner buffet實無死啦😭點知就小中伏了價錢 : (另收加一)成人$5️⃣6️⃣8️⃣長者$3️⃣9️⃣8️⃣(60歲以上)之前睇過openrice都話某d staff態度好差🤣今次我都體會到🙂特別係海鮮檔同生蠔阿姐🌚🦞🦀🦪刺身 🐙油甘魚好食👍🏻夠肥美甜蝦🦐都唔錯都算鮮甜帶子好薄切同好似未解凍甘食落有冰沙感覺🥶冷盤海鮮🦞普遍都唔太新鮮無乜鮮味肉質有少少霉🥶牛扒🥩明明之前lunch食過係幾出色架今次試左2次都好fail🤦🏼好硬好鞋又多筋食左1啖就放棄左🥶生蠔🦪張相係1st round時拎🦪都似模似樣味道唔錯但到後期就越拎越細隻(細一半size)🌚同每次拎蠔都比人黑一次面甘🥶熱食🍜燒味唔錯🐷炒蜆幾好食串燒🍡都ok冬蔭公好fail(一d都唔冬蔭公🤣)甜品🍰🧁整體無一樣特別深刻🤦🏼全部都好甜下😢好一般雪糕有hagadaz n movenpick🍦但選擇口味唔多有即場制pancake但得罐頭雜果做配料😂無香蕉唔開心整體都係失望短期內都唔會再去了😢

✨Story highlight有詳盡食物video✨

之前食過幾次lunch buffet都覺得性價比高🤩

價錢 : (另收加一)
成人$5️⃣6️⃣8️⃣
長者$3️⃣9️⃣8️⃣(60歲以上)

之前睇過openrice都話某d staff態度好差🤣

熱食🍜

燒味唔錯🐷
炒蜆幾好食
串燒🍡都ok
冬蔭公好fail(一d都唔冬蔭公🤣)

甜品🍰🧁

有即場制pancake
但得罐頭雜果做配料😂無香蕉唔開心

整體都係失望
短期內都唔會再去了😢
早喺上年同👦🏻聖誕節住過逸東,食完佢嘅早餐決定要再試佢嘅Dinner buffet☺️因為佢嘅選擇真係太多‼️所以上個月👧🏻生日Staycation就決定要試Dinner😚我哋嘅 $1957 package今次包Dinner buffet & breakfast buffet, 食到攬住個肚🤰🏽✨逸東buffet「普慶」餐廳分咗7大個區,有海鮮🦞、沙律🥗、日式炸物🍢、壽司🍣、甜品🍮⋯ etc. 我哋揀啲菜式同大家分享💛P.S. 好鐘意逸東成個感覺都好本地懷舊氣氛,裝修都好有味道,jengggg‼️————————————————————————海鮮區🦞👧🏻同大家介紹buffet其中幾注目嘅部分✨佢嘅海鮮唔係比你自己任夾,係行到埋去要咩就同人講💁🏽‍♀️有生蠔🦪蟹腳、青口同🦞,試咗🦞幾新鮮幾多膏, 但可能用冰浸住太凍唔太食到個味🤣青口味道普通,🦪算大隻鮮甜,唔會腥👍🏼•前菜沙律區🥗👦🏻每次食buffet一定要食沙律先🤪有六款唔同嘅沙律😬意粉、芝士辣肉腸、薯仔沙律等等🤩全部都值得一試👍🏻唔會剩係得幾兜菜俾你自己夾然後倒醬🤭另外亦都有凍肉😬啲肉唔黑而且都唔薄夾蜜瓜食一流😋•日式刺身壽司區🍣👦🏻呢個真

————————————————————————
海鮮區🦞

前菜沙律區🥗

日式刺身壽司區🍣

👦🏻呢個真係有讚有彈😶款式都幾多😬即燒即搓嘅壽司😮唔會擺到啲飯同刺身硬晒😬有👦🏻最鍾意食嘅芝士火炙三文魚腩壽司同其他三款👍🏻仲有冷麵紫姜麵同漬物😝
🙅🏻‍♂️要彈嘅位係啲刺身選擇較少😟有三文魚、吞拿魚、八爪魚同帶子😯最失望係帶子😪無味之餘仲有雪藏味😵‍💫而且仲要用冰墊底🧊攞返個位擺一陣就浸到濕晒🤢

日式串燒及炸物🇯🇵🍢

👦🏻呢區應該係最驚喜嘅地方🤩天婦羅有野菜、菇同埋魷魚😬冇蝦唔覺有咩問題因為炸得太好食🤩苦嘅菜都俾佢炸到甜冇誇張🤨魷魚炸完都依然好Juicy😚串燒都有四至五款🤪燒得啱啱好肉唔會韌蔥唔會生👍🏻👦🏻👧🏻都回咗頭三四次❤️

港式美食區🇭🇰
👦🏻燒味來講算係一般🤭叉燒唔韌但燒鵝太細舊得好少肉🤥👦🏻未試過正宗肉骨茶所以唔知算唔算好味😬但係酸酸地有肉味唔會太濃可以試吓😆

🇹🇭泰式美食區🥘
👧🏻今期Buffet主題係「味覺再旅遊👅」,主要提供亞洲唔同地區嘅美食,其中又點少得🇹🇭‼️
必食嘅雞牛豬串燒🍢,燒🦐,泰式薄餅 & 冬蔭功都齊備😚剛燒好嘅🍢新鮮又軟淋👍🏼鹽燒🦐勁入味,但薄餅就凍咗😢
冇諗過🥘冬蔭功都有😍我係超鐘意㗎‼️辣度都接受到,但覺得再入味啲就prefect❤️配料好足,草菇🦐嗰啲齊晒🌟🌟🌟

熱食區🍲
👦🏻最驚喜就係佢有一大個燒🍍🤩切出嚟又大嚿又甜🤤另外仲有澳洲牛扒🤪切出嚟牛味超夠‼️一啲都唔韌冇過熟🤌🏼兩樣都一定要試😁另外仲有其他唔同菜式👍🏻連最流行嘅素豬扒都有😆蕃茄湯夠濃可以一試👍🏻唔推介嘅一個係炆五花腩😟因為啲豬皮未掹晒啲毛😓

甜品區🍨

👧🏻相信各位女仔同我一樣食buffet最關心嘅就係甜品🧁我覺得種類好夠✨有即製pancake, 🍨同其他小杯甜點👍🏼熱辣辣pancake加上cream, 香蕉同朱古力碎✨太正‼️(太飽冇加雪糕食🤣)小甜點嘅葡萄柚子忌廉蛋糕🍰都正❤️抹茶紅豆慕斯亦唔會膩👍🏼👍🏼

多謝睇到依度嘅你❤️
想知仲有咩食快啲去睇片👀‼️

📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層
🕗0630 - 2130 (Mon - Sun)
💸 全自費‼️
2021-10-14 987 views
普慶自助餐出名食物款式多, 之前試過自助午餐、下午茶、晚餐,係未食過自助早餐。風球底下無聊冇嘢做,就book staycation,見klook特價,577元包一間房同二人自助早餐,覺得幾抵,所以去試下。自助早餐分三個時段,我哋揀最遲嘅時段:九點三到十點半。 一坐低就有侍應問你飲乜嘢,我哋叫咗熱檸水同熱咖啡。平時冇飲開咖啡嘅我,覺得佢啲咖啡幾好飲, 只係落咗少少奶,冇落糖,飲落唔會有苦澀味,仲可以refill添。 攞咗一輪食物返埋位,我篤緊電話,侍應見我枱上面有碗湯,其實我未飲嘅,佢已經問我碗湯仲要唔要呀。佢好心急,我都未飲就想收。食物款式真係好多,乳酪都有三種,仲有好多麥皮、穀物配搭。 中式點心 :燒賣、素餃、菜肉包。點心麻麻地,皮好厚,好少餡,淡口無味。 煙三文魚,質素普通,唔算太鹹,唔多油脂 可以自製all day breakfast,不過炒蛋長期都冇, 薯餅炸得太脆,有啲硬。 配菜款式都算多, 蕃茄、雜菌、焗豆、 薯仔,營養算幾均衡,唔會只係得啲肉。 沙律菜算新鮮 麵包款式繁多,仲有雞蛋仔添。不過雞蛋仔擺得耐淋曬,要食新鮮出爐,先會有外脆內軟嘅口感。 呢個所謂嘅即整奄列,我自
自助早餐分三個時段,我哋揀最遲嘅時段:九點三到十點半。

食物款式真係好多,乳酪都有三種,仲有好多麥皮、穀物配搭。

煙三文魚,質素普通,唔算太鹹,唔多油脂

沙律菜算新鮮

呢個所謂嘅即整奄列,我自己煮得仲好過佢。其實佢只可以用煎蛋嚟形容,薄身,煎到隻蛋熟曬,都唔算係奄列,冇奄列嘅外表,好失敗。

整體嚟講,只可以形容佢係款式比較多嘅自助餐,中式、西式、沙律、水果、飲品,應有盡有,不過質素真係好一般。 如果只係想食飽填滿個肚,一定覺得好抵食。如果想食啲有質素嘅食物,又真係諗唔到有邊款。
2021-10-14
Type of Meal
Breakfast
睇左好多YouTuber 介紹過普慶自助餐,都比好高評價,襯住男朋友生日,我都訂左位黎「食好西」原來普慶餐廳新裝修過,而且隔一段時間有「主題」,今次主題係主打東南亞,雖然本人不好食辣,但出發前都有少少擔心自助餐會唔會好多辣嘅食物,自己會唔會食唔到🥲不過今次東亞南主題都幾貼切,中、日、韓、越、泰等都有。食物種類多,但分隔較開,大家一個點去一個點都要行少少路~~凍海鮮幾好,有琵琶蝦,我第一次食自助餐見到👏🏼👏🏼我覺得長腳蟹夠新鮮,但男朋友略嫌太啲太咸,但我個人幾Okay.自助餐一定要有蠔,有專人洗刷,男朋友大讚今晚啲蠔好味😋每人送兩杯飲品,我叫左杯珍多冰😄下圖係飲品換領卷,設計到成張機票咁,好有心思!掛住食,無花太多時間影相,放多兩張先。👍東南亞主題突出👍食物多選擇👍食物味道同refill 速度快想再encore

不過今次東亞南主題都幾貼切,中、日、韓、越、泰等都有。

食物種類多,但分隔較開,大家一個點去一個點都要行少少路~~

凍海鮮幾好,有琵琶蝦,我第一次食自助餐見到👏🏼👏🏼
涷海鮮

自助餐一定要有蠔,有專人洗刷,男朋友大讚今晚啲蠔好味😋

掛住食,無花太多時間影相,放多兩張先。

👍東南亞主題突出
👍食物多選擇
👍食物味道同refill 速度快

想再encore
Birthday
今次係第二次黎😙😙今次都幾有book位 另外仲訂咗個蛋糕 加左少少錢 兩個人大概$1400 星期日dinner buffet 雖然貴咗少少但係呢個價錢都值得等我介紹下啦 海鮮🦞係真係必食我地食左勁多轉 個日唔算太多人 唔使排隊攞生蠔😍😍我食左勁多轉 餐廳入面d同事都好nice有時見你拎住好多野就會幫你手拎翻埋位 海鮮分別有龍蝦 小龍蝦 麵包蟹 長腳蟹 青口 同大蝦 可以自己揀拎幾多 或者係拎邊一款 全部都好鮮甜😋😋😋😋呢part我比滿分❤️另外,刺身都有好多野食 三文魚同甜蝦仲有帶子係勁大件仲要好甜 又夠凍唔會出現溶冰既情況(之前係其他酒店有試過…-,-)天婦羅全部都係新鮮即刻整 仲要熱辣辣😋😋😋仲有好多款添我覺得最正係甜品🍮超多野食 雪糕任食😚😚😚仲要係movenpick 仲有一個開心果蛋糕超級無敵勁好味下次一定會再黎食
等我介紹下啦 海鮮🦞係真係必食

天婦羅全部都係新鮮即刻整 仲要熱辣辣😋😋😋仲有好多款添

仲有一個開心果蛋糕超級無敵勁好味
下次一定會再黎食

2021-09-18
$650 (Dinner)
2021-10-12 836 views
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💵價錢性價: 👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指數: 👍🏻👍🏻 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻fai.lok住左一晚酒店,當然要去逸東酒店試下佢早餐,逸東酒店早餐係最低層B1 普慶餐廳,早餐由6:30-10:30,分了3段時間,fai.lok係食第2段時間8:00-9:15。西式早餐一般西式早餐有既野都齊全,佢個炒蛋好受歡迎,去左幾轉都冇晒,終於等到。奄列區隔離仲有個奄列位置大排人龍,可能多人排,而且奄列製作需時,真係要等好耐,fai.lok都係到早餐尾段少人啲先去排,廚師會問你要咩材料同加唔加蕃茄,視乎自己喜好,奄列係好食,又多餡料,不過就未去到要大排長龍。湯麵區湯麵區好多麵款揀,配料又多,調味料都好齊全。中式點心中式點心款款都好食,腸粉唔乾又好滑,炒麵炒得香,只係菜肉包就普通左啲,餡都好少下。飲品區好少見酒店早餐有維他奶。熱茶係出面見唔到熱茶,原來如果有需要係可以問侍應拎。水果水果得4款,不過都好夠,水果甜甜地,又新鮮。麵包麵包果醬好多揀,有啲好少見都有,好正,脆酥 或者牛角包個啲都好脆,但軟餐包 或者法包款就比較硬 難咬。Panc
 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

fai.lok住左一晚酒店,
當然要去逸東酒店試下佢早餐,
逸東酒店早餐係最低層B1 普慶餐廳,

早餐由6:30-10:30,分了3段時間,
fai.lok係食第2段時間8:00-9:15。

西式早餐

一般西式早餐有既野都齊全,
佢個炒蛋好受歡迎,
去左幾轉都冇晒,終於等到。

奄列區
隔離仲有個奄列位置大排人龍,
可能多人排,而且奄列製作需時,
真係要等好耐,
fai.lok都係到早餐尾段少人啲先去排,
廚師會問你要咩材料同加唔加蕃茄,視乎自己喜好,
奄列係好食,又多餡料,不過就未去到要大排長龍。

湯麵區

湯麵區好多麵款揀,配料又多,
調味料都好齊全。

中式點心

中式點心款款都好食,
腸粉唔乾又好滑,炒麵炒得香,
只係菜肉包就普通左啲,餡都好少下。

飲品區
好少見酒店早餐有維他奶。

熱茶
係出面見唔到熱茶,
原來如果有需要係可以問侍應拎。

水果
水果得4款,不過都好夠,
水果甜甜地,又新鮮。

麵包

麵包果醬好多揀,有啲好少見都有,好正,
脆酥 或者牛角包個啲都好脆,
但軟餐包 或者法包款就比較硬 難咬。

Pancake
pancake可以食下,腍腍地,加cream好好食。

沙津
沙津醬料就多,但好似沙津款就唔多

芝士
早餐有芝士好似食唔落,
同埋習慣食芝士會配酒,所以冇試到。

凍盤
凍盤都好多款揀,鍾意可以樣樣試下,都唔錯。
2021-10-10
$200 (Breakfast)
記得兩年前去過幾次,果陣時食物水準幾好,服務質素都算中規中矩。自助餐嘅點本位都係生蠔🦪龍蝦🦞(今次無長腳蟹腳)🦀今次去完之後,可以話永久blacklist,想體驗下叫狗嘅服務,可以去體驗下。去拎生蠔嘅時候,見到一大堆開定嘅生蠔比冰蓋住,然後拎起身沖兩下水,以前都有即叫即開。 我絕對唔介意你開曬放係到比冰鎮住(比人任拎任食),但係可唔可以唔係即開又要扮即開,又要限人拎兩舊,啲蠔開完比佢沖完之後既無海水味,又無新鮮嘅滑溜感,感覺似係下就開咗好耐。去到凍海鮮果邊,廚師係個五十幾歲嘅女士,用把街市賣菜嘅聲大叫:要咩,跟住用呼喝聲要你拎啲平價嘅青口同熟蝦🦐,我已多次行到去龍蝦🦞面前,佢都係呼喝我要唔要前面(廉價海鮮)果啲,其實客人想食嘅時候會同你講,唔洗你大聲呼喝,唔需要多次提醒,有陣時仲敲打個鐵桶,問你要唔要。見到有啲斯文客人話要,比曬成盤佢,螺都無講就塞埋比佢,用意十分明顯。當然回本位嘅龍蝦,每人限拎半隻,我問個員工可唔可以要多一隻,佢地就扮聾聽唔到,講幾大聲佢地都唔會比你,跟住就話下一位,但我又好奇怪,又唔敢明寫限攞幾隻龍蝦。我覺得賣三餸飯既態度都好過佢地,員工對客人嘅態度同叫狗🐕無分別,

自助餐嘅點本位都係生蠔🦪龍蝦🦞(今次無長腳蟹腳)🦀

可以去體驗下。

我覺得賣三餸飯既態度都好過佢地,員工對客人嘅態度同叫狗🐕無分別,當你有少少要求或者詢問,就好似麻煩到佢地咁,佢地就勁不耐煩咁答你,一係就唔理你,態度差過熟食市場。大家睇下差評 絕大部份嘅人嘅留言同我相若。

成個海鮮凍盤,只有翡翠螺係算唔錯,其他都係煮到老曬熟過頭,同埋煮完翻雪咗一兩輪,成陣雪味霉味,感覺似係中午/琴晚用淨果啲/預太早準備然後放入雪櫃。

其他東西中規中矩
炸物天婦羅 粉厚過舊肉
燒味一般貨色 勝在movenpick 雪糕
壽司一般 刺身衰過放題 種類少過放題
2021-10-09 740 views
普慶餐廳Dinner Buffet 🍽成日聽到朋友話呢間正呀不過好難Book位所以我係3個星期前Book定先冷盤海鮮🦞有10款可選擇蟹超細隻 冇乜鮮味 其他都唔錯生蠔🦪每次只可攞2隻但剛開始的生蠔勁細隻又好薄太約8點出咗大隻生蠔 食返2隻先滿足到 對生蠔嘅慾望食物種類選擇多 每款都feel到認真製作 大致滿意最鐘意有個日本corner 魚生飯可自行配搭 鐘意加咩都得Sushi精美 天婦羅 🍤串燒 即炸即燒有啲似去咗居酒屋飲品 - 只提供一杯 唔係好夠 甜品 🍮種類多 雪糕有多款食物質數唔錯 值回票價屋企人滿意 係最重要❗️
普慶餐廳Dinner Buffet 🍽

甜品 🍮種類多 雪糕有多款

食物質數唔錯 值回票價
屋企人滿意 係最重要❗️

2021-10-06
$650 (Dinner)
2021-10-06 569 views
今次book Staycation包埋早餐buffet!八百幾蚊包左三餐,好抵呀!但checkin時得翻6:30-8:30時間簡食早餐!其他時間full左🥲第二朝一早就起身落去食早餐!野食都算多選擇!最特別有樽裝維他奶、雞蛋仔、奶皇酥!早餐buffet比較少見到呢d!但雞蛋仔唔係即叫即做,所以都淋左🥲熱盤有中式點心、粥、腸粉、自選食材粉面~冷盤有沙律、火腿、生果!整體大部分食物味道都唔錯!值得encore😍

整體大部分食物味道都唔錯!值得encore😍
2021-10-01 19804 views
中秋前夕同家人食自助餐,係openrice終於揾到仲有酒店有位。知道依間酒店長者(60歲或以上)有discount ,亦都知佢出名多款式,可以就唔同人口味,所以就黎左試下lunch buffet。黎之前餐廳已經幾次confirm booking,都幾周到。環境都闊落,枱同枱之間都有返一定距離。服務都周到,好快幫你加水+收碟。款式方面好多,地方好大,要行晒成個地庫。佢做緊星馬泰主題,所以除左傳統日式、海鮮、甜品區之外,會有個東南亞區。職員仲派左兩張ticket去水吧換特飲,好有心思。自己本身鍾意食熟食,而屋企人鍾意食生,而依間酒店滿足晒我地需要。生野方面有刺身、生蠔、蝦、龍蝦等等。熟食方面有好多款,有意粉、蒸魚、海南雞飯、泰國越南式食物、越式粉麵、喇沙粉麵、即炸天婦羅、烏冬等等。好適合鍾意熟食既朋友,質素都ok。反而西冷就真係難食,好鞋好un 。甜品方面有不同既糕點,中式糖水,西式蛋糕,即製waffle同任食既hagan darz 同moven pick 雪糕。亦有啲糖果同水果,岩晒小朋友同大人。沙律方面都有啲整好左有dressing既沙律,亦可以自製,都適合健康一族!總結,食物款式好多

環境都闊落,枱同枱之間都有返一定距離。

服務都周到,好快幫你加水+收碟。

款式方面好多,地方好大,要行晒成個地庫。

職員仲派左兩張ticket去水吧換特飲,好有心思。

生野方面有刺身、生蠔、蝦、龍蝦等等。

總結,食物款式好多,坐得舒服,岩一家人黎食,如果帶埋長者黎食都幾抵,性價比高!