Restaurant: The Astor
Info:

普慶buffet都幾出名,今次就黎到食早餐,分為幾個corner包括西式早餐區、輕食早餐區、麵包區和中式早餐區,分流措施不錯中式點心當天得素菜餃、牛肉燒賣同叉燒包,味道一般,另外有煎腸粉,呢個唔錯,煎得脆口,配埋甜醬和麻醬一流🥰旁邊仲有粥、鹹豆漿、蒜蓉炒菜最特別係有雞蛋仔,第一次見酒店會供應,睇住職員炮製新鮮熱辣,外脆內韌,口感不錯😋數量都好多,唔洗擔心會食唔到,不過麵包點就比較普通 可能冇自家餅房,麵包唔熱唔鬆軟奄列區配料都多,有6款,不過等候時間都比較耐,得一位廚師去煮,男廚師技術好一般🙈一反蛋就爛咗,煮到偏熟粉麵檔可以自己夾想要既餸再比廚師去煮,可以淨係要菜或餸,煮完之後會再加上高湯

2021-09-26
$200 (Breakfast)
放假抖下都要晨早流流起身食早餐本身覺得有啲反智😂,但見男朋友好期待咁就唯有努力爬起身😌。去到大概9點左右,都已經幾full (早餐無記錯去到10:30)。2人位就枱唔係好大,叫左茶有個茶壺就更加逼🤣。野食唔詳細介紹,但好多種類,基本上你早餐食到既野都有💛。有中式、西式、糕點、生果、salad等等,比較特別係omelette仲有得自己order睇住佢即刻整😚。✅All day breakfast類(?):scrambled egg係清得特別快,炒得偏熟少少但都夠滑,其他都唔錯,係beacon燶左啲就會偏硬。✅香烤薯仔: 最鐘意連皮烤既薯仔!好香又唔會好重seasoning😍,又唔會太硬身,烤到啱啱好。✅中式粉麵: 類似台灣食滷味咁夾餸去個籃到,叫埋呢食咩麵就有staff即刻本整,加埋湯意外地又唔錯,唔算好濃味朝早食啱晒👍🏻。❎包類: 凍左既包會扣分😂,牛角酥同muffin呢啲無得擺番去toaster所以差咁啲,雞蛋仔拎左先見佢整左底新既🙈,凍食味道都ok既,不過一定無熱食咁香。同埋muffin偏甜,食左幾啖就頂唔順🙈。💬入去時門口staff會問有冇試過佢地既自助早餐,無既會簡單介紹下同埋

✅All day breakfast類(?):

💬入去時門口staff會問有冇試過佢地既自助早餐,無既會簡單介紹下同埋帶位去坐👍🏻,好貼心,唔怕睇漏左某啲corner (見過有人講唔知有包類雞蛋仔嗰邊😂)。整體而言早餐相當唔錯,係包類差少少,一次都好難試晒咁多款野食,有機會一定會再黎住eaton食過早餐🤣。
第二日早餐係buffet式,其實都係早餐基本嘢麵包比想像中多款式,特別係法包,已經有好幾種,不過法包我就冇食,因為覺得好神奇地,竟然無焗爐,只有多士爐,所以根本唔知道如何翻熱法包,因為無焗過嘅法包偏硬亦都唔係咁好食~雞蛋仔望落好打卡able, 都好少見酒店有雞蛋仔咁,不過其實放到好淋,所以我就冇食啦~好鐘意食玉桂酥嘅我,拿咗件試,但又係冇得焗返熱,完全失色,其實係咪有焗爐我唔知呢🧐另外佢有奶黃提子酥,但中秋實在食太多奶黃月餅啦😂食到驚驚哋,所以我都冇試嘅~拿咗件朱古力cupcake,不過不失,不過賣相好好飲品位置有樽裝維他奶😍好吸引好懷舊,即刻拿返支~不過近年少甜走甜嘅我,唔係好飲得慣😂覺得好甜😂最後俾我發現原來有無糖熱豆漿,好啱我!飲晒成碗!另外想講,呢間酒店好多碗碟都係懷舊嗰款,幾特別👍🏻放埋一齊幾有懷舊感覺朝早食返啲熱嘢會舒服啲,去咗拿碗烚菜,米粉嗰啲都冇要到,要咗幾粒魚蛋、牛丸,比想像中好,魚蛋同牛丸好夠魚味牛味又彈牙,因為喺街食多數都唔想太出色,本身無乜期望,但估唔到呢到又幾好燒賣就麻麻哋,腸粉反而唔錯👍🏻加埋醬汁仲正👍🏻💰book酒店有不同package包埋⭐️4星/5星🈵分
第二日早餐係buffet式,其實都係早餐基本嘢

拿咗件朱古力cupcake,不過不失,不過賣相好好

最後俾我發現原來有無糖熱豆漿,好啱我!飲晒成碗!
無糖豆漿

燒賣就麻麻哋,腸粉反而唔錯👍🏻加埋醬汁仲正👍🏻

💰book酒店有不同package包埋
⭐️4星/5星🈵分
🚩普慶餐廳 (佐敦)
📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層

2021-09-26
Type of Meal
Breakfast
無糖豆漿
逸東普慶Buffet出晒名難Book😋大多要半個月至一個月前book😂記得五月做緊燒烤主題「普慶烤激樂」時小妹去完都想大讚d食物種類超多😍海鮮生蠔🦞🦪新鮮而且質素吾錯🙌🏻 d熱葷真係好好味又多選擇😋***紐西蘭生蠔🦪、新鮮龍蝦🦞、天婦羅🍤、泰式燒海鮮🐙、炙燒大頭蝦🦐、蒜香檸檬燒蠔🦪、牛油芝士烤焗開邊龍蝦🦞,再食勻南美巴西烤肉串🍢,食客喜愛的牛肉眼🥩、雞腿🍗、各式肉腸等,用炭火燒烤,炭香四溢,滋味滿分。另外,大受食客愛戴的原隻香草烤羊脾🍖及路易斯安那風味烤雞🐥

2021-05-31
Type of Meal
Dinner
  • 生蠔
  • 波士頓龍蝦
  • 天婦羅
  • 自助餐
2021-09-21 775 views
兩星期前book定位同父母去普慶食中秋節飯,因為普慶午餐都有蠔食,又有長者優惠。成人 $308+10%,長者$198+10% (閒日價錢)12點去到唔多人,好快就安排好位置。今次中心位置,book個陣講左唔想坐咁遠,怕老人家拎野食行得遠。真係有做到👍🏻👍🏻👍🏻一開始就拎左海鮮同蠔。蠔雖然唔大隻,但都有海水味同有肥美的。海鮮就小龍蝦,虎蝦同龍蝦鉗都唔錯。蟹同螺就麻麻地,唔食青口就冇拎到。魚生佢有5種揀。三文魚,北寄貝,𩶘魚,八爪魚同希靈魚。新鮮同肥美的,不錯日式炸物同燒物都好食,見個女仔不停手咁炸炸炸😋有蝦,南瓜,蓮藕,蕃薯,冬菇。燒肉眼同豬腩,燒豬腩皮都係硬,食唔到。肉眼對我黎講熟左d,平時係食開3成。呢度差唔多7成了。但肉質都ok的。最好味都係燒菠蘿🍍。今期好似多左d泰國越南野食,有牛肉粉,冬陰功,肉骨茶,泰式拼盤…另外,又係有燒味啦!最尾緊要食甜品啦,雪糕有movenpick 同 HaagenDazs 各4種味道。蛋糕就有7款,同5種甜品杯。重有麵包布丁,中式糖水同夾餅。生果就有蜜瓜,哈密瓜,西瓜同菠蘿。總括黎講選擇多,野食啱哂大人老人家小朋友食。環境又夠闊落,唔會太迫,價錢又優惠

總括黎講選擇多,野食啱哂大人老人家小朋友食。環境又夠闊落,唔會太迫,價錢又優惠。

• 刺身
  • movenpick雪糕
  • 生蠔
2021-09-20 538 views
餐廳設有七個美食專區,提供多款國際美饌各種冰鎮海鮮採購自世界各地,新鮮且選擇多樣亦設有即叫即燒海鮮、即席切肉等自助餐設有午餐及晚餐時段 自從翻新後都無黎過,而家環境比以前浪漫左,燈光柔和了不少!中湯,西湯每天提供一款 環境舒適,食物精緻可配搭不同款式餐包 另有熱盤芝士焗蠔 火焰龍躉球、避風塘炒蟹、辣酒煮翡翠螺、即煎蠔餅等當晚品嚐的炒蟹肉多惹味,極之推薦燒鴨醃得入味,可以夾返2件試試呢!仲有班蘭葉炸雞 香氣十足,雞肉嫩滑朱古力火鍋 可配多款水果 麵包布甸焗得香,味道好仲有燒牛肉,羊架 多款不同蔬菜款式豐富 燒牛肉 牛肉味濃郁佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層消費$500
餐廳設有七個美食專區,提供多款國際美饌
各種冰鎮海鮮採購自世界各地,新鮮且選擇多樣
亦設有即叫即燒海鮮、即席切肉等
自助餐設有午餐及晚餐時段
自從翻新後都無黎過,而家環境比以前浪漫左,燈光柔和了不少!
中湯,西湯每天提供一款 環境舒適,食物精緻
可配搭不同款式餐包 另有熱盤芝士焗蠔
 火焰龍躉球、避風塘炒蟹、辣酒煮翡翠螺、即煎蠔餅等
當晚品嚐的炒蟹肉多惹味,極之推薦
燒鴨醃得入味,可以夾返2件試試呢!
仲有班蘭葉炸雞 香氣十足,雞肉嫩滑
朱古力火鍋 可配多款水果 麵包布甸焗得香,味道好
仲有燒牛肉,羊架 多款不同蔬菜
款式豐富 燒牛肉 牛肉味濃郁

佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層
消費$500
2021-09-19 13477 views
為左個早餐,所以住左一晚酒店之前見好多人都讚普慶個早餐,終於有機會試到亦都無令我失望,為個早餐絕對想再去第二次!就咁walk in去食都唔貴,連加一好似$150有找,絕對抵過出去食個all day ,坐又坐得舒服早餐選擇真係唔少,重點味道都唔錯,對比返同級好似尖咀凱悅、金域假日,佢真係贏曬乳酪旁邊重有d粟米片呀、提子乾呀可以自己加冷盤連配料沙律,以早餐黎講無論配料同醬汁都屬於多選擇還有一款撈好既薯仔沙律包點選擇唔少,醬料又多選擇生果有四款果汁三款還有維他奶粉麵檔炒菇好好味,薯餅又夠脆,d野食真心唔差早餐意粉都有望個樣都知唔差,好夠味Pancake 配鮮忌廉真係無得頂雞蛋仔不能錯過,望住佢新鮮整好就出去拎,外脆內軟有蛋香整體好滿意,滿意過一年前食自助晚餐
為左個早餐,所以住左一晚酒店

之前見好多人都讚普慶個早餐,終於有機會試到
亦都無令我失望,為個早餐絕對想再去第二次!

乳酪

旁邊重有d粟米片呀、提子乾呀可以自己加

冷盤連配料

沙律,以早餐黎講無論配料同醬汁都屬於多選擇
還有一款撈好既薯仔沙律

包點選擇唔少,醬料又多選擇

生果有四款

果汁三款還有維他奶

粉麵檔

炒菇好好味,薯餅又夠脆,d野食真心唔差

早餐意粉都有
望個樣都知唔差,好夠味

Pancake 配鮮忌廉真係無得頂

雞蛋仔不能錯過,望住佢新鮮整好就出去拎,外脆內軟有蛋香

整體好滿意,滿意過一年前食自助晚餐
2021-09-15 586 views
早餐同晚餐都有相同區域,例如凍盤芝士火腿、沙律吧同水果。而早餐比晚餐好既地方係飲品再無限住一杯,可以自己斟果汁、牛奶或者攞枝維他奶。亦可以請侍應落單叫咖啡/茶。其他提供既都係大路野,諸如早餐穀物,即煮奄列,煙肉炒蛋,麵包果醬……只講比較ok既,有迷你牛角包-鬆化、味噌湯-偏甜、三角薯餅-少油,其他中規中矩。
早餐同晚餐都有相同區域,例如凍盤芝士火腿、沙律吧同水果。

2021-09-15 775 views
上網見到介紹逸東酒店既普慶餐廳,下午茶半自助餐,有心太軟、窩夫、梳乎厘等既甜品2小時任食,咁中意食甜品既我又點可能錯過🥰主菜:法式紅酒燉雞 $148紅酒味好重,個人唔太喜歡🙅🏻‍♀️,雞肉質夠淋,食得出燉得夠時間青口辣椒扁意粉配蒜香番茄醬 $148正常,唔特別,但份量有點偏少餐飲叫左凍奶茶糖同奶可以根據自己喜好加,但個人覺得個茶底唔夠濃,個奶亦無咩奶味,加埋一齊,係好淡好淡既奶茶至於甜品,係最失望既地方可能因為睇左網上既介紹,對啲甜品太過高期望,以至於拎到手既時候,有啲失望,個窩夫同個梳乎厘個樣貌同宣傳差太遠🤣🤣,不過係好食既。整體來講,中意食甜品既唔太建議特登book黎食,🙅🏻‍♀️但如果係想有個地方坐下,同朋友傾下計食下野,我覺得係唔錯既選擇🙆🏻‍♀️,因為一來唔貴,二來地方夠大,冷氣又充足,2小時慢慢傾慢慢食係足夠既。

主菜:
法式紅酒燉雞 $148
青口辣椒扁意粉配蒜香番茄醬 $148
正常,唔特別,但份量有點偏少

餐飲叫左凍奶茶

至於甜品,係最失望既地方

2021-06-24
$170 (Tea)
2021-09-14 602 views
餐廳今期菜式主要係東南亞,所以好多重香料既同海鮮款式。特色湯有肉骨茶、冬蔭功,有風味,淺嚐即可。凍海鮮特別既有龍蝦同琵琶蝦,質素可以,冇重雪味、霉肉或者過鹹既問題。芝士火腿留返早餐試,應該都係嗰啲。沙律吧正常,特別在多toppings同sauce。熱葷冇一道比較印象深刻,款多取勝。日式燒鰻魚好食,肥美肉嫩。天婦羅勝在有各式鹽。粉麵檔係越式牛肉粉,牛肉湯桂肉重,牛骨味淡,清湯算。甜品方面,比較特別既有芒果糯米飯,椰汁西米糕,多款曲奇。其中最得我心既係水果撻。Movenpick有提子霖酒,好食。飲品一人一杯,有主題特飲,揀左青檸梳打,味道中規中矩,算比咖啡有新意。
餐廳今期菜式主要係東南亞,所以好多重香料既同海鮮款式。

特色湯有肉骨茶、冬蔭功,有風味,淺嚐即可。

芝士火腿留返早餐試,應該都係嗰啲。

沙律吧正常,特別在多toppings同sauce。

熱葷冇一道比較印象深刻,款多取勝。

日式燒鰻魚好食,肥美肉嫩。天婦羅勝在有各式鹽。

粉麵檔係越式牛肉粉,牛肉湯桂肉重,牛骨味淡,清湯算。

簡單啲食完感覺唔值 冇鴨肝鵝肝冇麵包蟹冇蟹鉗😟大部分野食都好普通唔喺特別好味一係就無乜味CP值低同等價錢可以食其他❌唔會再去❌💰星期日$680連加一🥛包一杯飲品🕡時間1830-2130🔺大概15分鐘前開始入座🍴座位安排咗坐係比較入嘅位置,樓底矮,瑟縮一角,暗暗黑黑咁。如果坐正中庭就好啲,開揚好多。其實整體佈局有啲似八九十年代香港,玩fusion嘅感覺,唔似一間傳統高級酒店,不過都叫新淨啦☑️收碟都快不過都似係一貫假期炒散嘅員工殷勤有餘 比較業餘但好幾次未食完 就想收隻碟😅其實等食客起身離座先收碟 會更好呢度拎嘢食啲碟周圍放 冇統一位置 例如枱底一是枱底一是枱面一是對面個tray次次都唔知邊度拎碟❗️生蠔、凍海鮮 唔係自助❕由職員配給⛔️有少見嘅琵琶蝦但冇味,自己點醬啦唯有⛔️龍蝦有膏,都係冇乜鮮味蟹腳OK,唔會太鹹,偏瘦✅反而海蝦幾好食,爽甜❌生蠔唔係即開🦪細隻,有瘀黑色冷盤最唔好就係放冰,啲冰溶得快浸住啲海鮮😑食到好呢hea😏刺身蝦原隻,正常北寄貝唔錯,鮮甜‼️壽司啲飯好差,一粒粒返散開冇黏性、冇壽司醋味❗️冬蔭公湯友人話好鹹❗️蘑菇湯友人話好稀no good,其實見佢𢳂嗰時都估到😂熱葷真係無乜食
簡單啲

其實等食客起身離座先收碟 會更好

呢度拎嘢食啲碟周圍放 冇統一位置 例如枱底
一是枱底一是枱面一是對面個tray
次次都唔知邊度拎碟

❗️生蠔、凍海鮮 唔係自助
❕由職員配給

⛔️有少見嘅琵琶蝦但冇味,自己點醬啦唯有
⛔️龍蝦有膏,都係冇乜鮮味
蟹腳OK,唔會太鹹,偏瘦
✅反而海蝦幾好食,爽甜
❌生蠔唔係即開🦪細隻,有瘀黑色

冷盤最唔好就係放冰,啲冰溶得快浸住啲海鮮😑食到好呢hea😏

刺身蝦原隻,正常
北寄貝唔錯,鮮甜
‼️壽司啲飯好差,一粒粒返散開冇黏性、冇壽司醋味

❗️冬蔭公湯友人話好鹹
❗️蘑菇湯友人話好稀no good,其實見佢𢳂嗰時都估到😂

熱葷真係無乜食,選擇少
❗️叉燒自己夾,可以揀啲半肥瘦,所以okay
❕燒味隔離有碟,類似避風塘豬頸肉嘅嘢,啲豬頸肉係一啲都唔爽😑

🆗馬來西亞蝦麵似豉油王炒油麵😂味道都可以
❗️串燒睇落好正咁🤭但係串燒肉本身無醃過亦冇香茅味,諗住靠沙嗲醬啦
❗️可惜沙嗲醬就得個咸字😑expect係甜甜地帶花生香,失望
❗️切片新西蘭肉眼友人食左三分一,就話好韌放棄左😂

另有即場串燒、即場天婦羅
不過我見大部份都係蔬菜類,就淨係食左串燒帆立貝,又係無乜味😂❌

🤡食到中途見有出燒龍蝦,滿心期待🤩
點知又係冷盤嗰啲波士頓龍蝦,整返熱咁解🤣上面啲醬唔知係乜醬,反正蝦肉貫徹水準冇味🤫

甜品方面區域唔大,只係得一個雪櫃
仲要大部份都唔係原個蛋糕🍰有啲似放題款式🙄 技術含量太低
✅椰汁西米糕
✅黑白芝麻慕絲
✅焦糖燉蛋,真係大鄉里諗多咗,以為上面嗰層焦糖會用火槍辣一辣,仲走去問職員😂佢望住我嗰個眼神都好唐突下🤣
Okay照試下😜倒走咗層液體狀嘅焦糖😂估唔到燉蛋又幾滑幾creamy😋

❌窩夫全部係整定,乾+硬
🆗即叫即整有班戟,又係唔知點解塊皮好韌,無蛋香

✅雪糕有八款movenpick,唔係雪糕杯,一次最多可以拎三球,嚟貨嘅野無伏👍🏻
🧑🏻‍🍳雪糕位嗰位職員不斷𢳂雪糕咁辛苦,依然保持好好服務態度,值得讚👍🏻👍🏻

有啲款式俾客人拎哂之後,係有轉過嘅
後尾見出左❕芒果糯米飯,可惜糯米比較乾,又唔夠椰奶

💯💯💯全場最好食係哈蜜瓜!!勁甜又多汁😆❤️

2021-09-10 608 views
今天與朋友約食自助早餐,提前一天電話預約並要求坐卡位,餐廳應承。到達餐廳後服務員態度欠佳,命令式叫我們掃描安心出行,我們已經掃描緊,不用吹。我們原定預訂的卡位,服務員帶我們到廁所出面最近的不是卡位抬坐,我們即時說明訂座時要卡位,但為何變成廁所位?服務員說卡位無開,帶我們到其他的不是卡位抬坐。接著我們就見卡位有人坐及還有卡位的座位。我想說,如果吾比卡位,就應該一早講,吾好應承左,去到冇得比我地坐。真係無奈!
2021-09-10
$140 (Breakfast)
2021-09-10 442 views
今次試左佢個冰火下午茶其實就係個半自助餐主菜Menu 整體嚟講可以多元化少少 同埋好多主菜都要加錢 再加埋一今次一行六人 可以樣樣試下素食漢堡食落麻麻安格斯牛肉漢堡比較好食意粉味道唔錯 大大份幾抵食!個羊架係最貴嘅主菜 有半隻龍蝦同埋兩件羊架 龍蝦還好 羊架同行親友表示太羶!到自助餐嘅部分 個即製窩夫好薄冇味又硬左少少 可以唔食 即製Crepe 還好 唔知點解D 配料擺左去另一邊 隔左個雪糕櫃 雪糕係回本之選佢有Movenpick 又有Haagandazs 加埋10款口味嘅雪糕同雪芭!除此之外得3款熱嘅甜品 喺麵包布甸之類 幾好食 同埋有幾款生果 冇咩特別總括嚟講 甜品可以提供多d 選擇例如基本嘅蛋糕🍰 同埋少少冷盤
今次試左佢個冰火下午茶
其實就係個半自助餐
主菜Menu 整體嚟講可以多元化少少
同埋好多主菜都要加錢 再加埋一
今次一行六人 可以樣樣試下

素食漢堡食落麻麻
安格斯牛肉漢堡比較好食
意粉味道唔錯 大大份幾抵食!

雪糕係回本之選

總括嚟講 甜品可以提供多d 選擇
例如基本嘅蛋糕🍰 同埋少少冷盤

• 雪糕
2021-09-09 743 views
呢度午餐自助餐款式都好多,同埋都好多人,好彩提早book定位!海鮮方面,佢有生蠔🦪任食,每人每次最多拎2隻。佢唔算好大隻,但鮮甜無腥味,易入口;蟹鉗🦀大大隻、蟹肉紮實,調味後小小鹹味但無搶到鮮甜嘅肉味。蝦都係新鮮彈牙 🦐 肉眼扒半生熟,滿滿牛味;燒腩肉都燒得外皮香脆,肉汁豐富,香草調味剛好,點埋蜜糖芥末醬中和佢嘅油脂,配搭一流!🥩🥓刺身有5種海鮮選擇,都算新鮮,而且每次都會俾3片,份量好足夠。🍣甜品有Movenpick雪糕任食,正呀!🍦仲有啲熱葷、沙律、串燒等等都幾好食,400蚊左右嘅價錢係值門票價嘅!🤪

甜品有Movenpick雪糕任食,正呀!🍦

2021-09-04
$410 (Lunch)
2021-09-05 465 views
好難得黎食一次buffet, 一早book 好位,樣樣都好好食,而且款式又好多,同大家分享下我地攞左三輪野食,肉眼扒真係好正,好香牛味,而串燒係即叫即燒,雜錦天婦羅都係,好正呀