真係好難卜的afternoontea同姊妹一齊去👭👭👭期待左好耐今次係到影相冇咩經驗 所以我地都卜定左下次今次我地研究下點樣影得靚d入到去 估吾到咁細個廳 同吾多枱 吾怪得咁難卜我地2 個安排坐呢張首先黎鹹點先 🫶🏻味道都吾錯 但個人覺得可以再多啲鹹點 因為三文治食到我哋已經飽晒🤣之後order 餐飲 我地order了chocolate 同latte忘記了影東朱古力🥤的相 我呢一杯係latte☕️至於相片上面果小杯其實是餐湯🥣果日係特濃蕃茄湯🍅 真係好蕃茄之後我哋發覺 應該叫杯花茶🤣所以我哋決定再額外order 花茶 解其實呢個Tea 算抵食 因為兩格餐車的甜品同scones 都是無限refill不過胃只得一個 我同姊妹真係試吾晒因為一開頭食三文治都食到好飽 同埋飲咗餐飲所以我哋都order咗好多生果食 解甜🤣個人覺得scones 一般 最值得食係佢最出名的千層蛋糕同花生朱古力都好好食我同姊妹都不是打卡的材料 今次影相有點失敗所以決定要喺聖誕再食多次 呢段期間學習點樣打卡影靚相🤣😆食到最後 覺得都幾滿意 一定encore
真係好難卜的afternoontea

• Pastry Trolley
  • Tea Sandwiches
  • Elegant  surprise
2022-11-20 242 views
要三個月前先訂到嘅一間人氣下午茶 真係滿心歡喜同帶住期待去品嚐 但真心希望愈大失望愈大。。。雖然環境好好 間隔度充足 光線偏暗嚟營造高貴感 服務員喺我哋坐低後亦細心向我哋講解下午茶嘅選擇 可惜食物質素真係好普通 完全唔值喱個價錢 兩位要1098加10%服務費 以我品嚐後嘅定價起碼要減一半。首先第一款上嘅係䶢點 四款唔同味嘅三文治 佢應該係順住濃淡味道排列 先食蝦 之後係蟹肉柚子 然後三文魚籽配煙三文 再到黑松露鵪鶉蛋 麵包似係平時喺樓下普通麵包鋪買嚟嘅方包質素 已經好影響成件三文治嘅口感 至於佢嘅用料同配搭亦唔見出色同特別 最多只能話用料係新鮮 符合最基本要求 食完除咗最後嘅黑松露味覺得好出之外 其他食時都唔覺得突出到佢嘅食材味 根本喺屋企都無難道能製作嘅質素嚟食完三文治 嚟咗一個小杯 內裏是蕃茄湯配巴馬臣芝士 依杯係出色嘅 味道酸酸同芝士味亦好濃烈 成杯好夾 喱杯係全餐最值得讚賞嘅一款之後嚟甜品 先俾下午茶架 有四款甜品 一款桑莓撻 紅絲絨蛋糕 黑森林薄片 同桃味啫喱杯 四款甜品同出面三四星嘅自助餐甜品供應質素差唔多 應該一講你哋都明白係咩味道 唯一我較喜愛嘅會係黑森林嗰款 朱古力

三文治

蕃茄巴馬臣濃湯

唯一我較喜愛嘅會係黑森林嗰款 朱古力味濃 但整體都係質素低下

甜品架

然後再為大家奉上任食scone
兩款基本味 原味及提子 好細個嘅
配搭埋兩款果醬 士多啤梨及香橙 仲有個cream 香橙果醬帶點苦 可能連埋橙皮一齊整 果醬都過得去正常發揮 但個cream就扣哂分 一啲奶味都無 係加埋個scone食時先令到個scone出到啲牛油香 scone 嘅質素亦係好普通 雖然都係暖暖地 但牛油同奶香味唔夠 質地亦乾硬同實 唔鬆 完全唔似五星出品 你食完都唔會想refill

scone

之後會有兩架甜品車車埋嚟俾你選擇同講解 甜品車全部可refill 但整體喱個tea set 都食得飽你嘅 你未必可以refill返 始終甜品都係漏

第一架車有三款甜品加雜莓及醬俾你配搭
有桑莓香檳慕絲 朱古力撻 牛油蛋糕

喱個桑莓香檳係全場最出色嘅一款蛋糕 酸酸甜甜 莓味突出 又帶一點點香檳香氣 亦係唯一想refill嘅一款

朱古力撻就都濃朱古力味 應該用valrhona嚟整 但始終都係無驚艷感

牛油蛋糕都唔駛形容 就係好普通嘅牛油蛋糕

開心果泡芙

榛子拿破崙

朱古力貝殼蛋糕

果仁朱古力

有開心果泡芙 榛子拿破崙 朱古力貝殼蛋糕 檸檬撻 tiramisu 果仁朱古力 服務員話個拿破崙係喱間嘢嘅signature 真係更令我失望 啲皮係淋嘅 唔知擺咗幾耐 雖然有榛子味 但個皮完全唔係拿破崙嘅鬆脆感 唔知係喱個特色還是。。。其他嘅亦不值一提 真係寧願去食其他酒店自助餐都係喱個價同一質素 起碼人哋都仲有其他選擇。唯一可取嘅係佢舊朱古力塊 真係好味嘅

飲品方面 我哋嗌咗一凍一熱朱古力 仲加多一個earl grey tea中和一下 亦係令我哋大失所望 杯熱朱古力三催四請搵咗唔同侍應先肯送過嚟 可能佢哋誤會我哋意思吧?因為餐只包兩款飲品

論味道 凍朱好過熱朱 但凍朱唔係用奶沖成 雖然都好濃味 但始終無咗奶沖嗰種杰身感 同行友人就話水稀稀 唔識欣賞 但我個人認為佢都係好重朱古力味 就算融冰仍不減 只係欠缺奶嘅濃醇感 而杯熱朱就用奶沖成 但明顯朱古力味大減 亦唔夠厚身 茶就正常啦 佢可以不停幫你加熱水refill 。

整體而論 喱間嘢我唔會推介人嚟試 除非你真係重視環境多過食物質素 否則都係唔駛哂喱筆錢 服務亦只係最基本嘅酒店能提供嘅質素 實在名不副實 突出唔到喱間酒店嘅貴氣

蕃茄巴馬臣濃湯
果仁朱古力
#尖沙咀 #oopsie尖沙咀 #oopsie九龍再一次Rosewood系列 今次去試The butterfly room 被列為最難預約下午茶🫖但係竟然比我地walkin到😳哪來的運氣😝今次係Rosewood staycation慶祝生日 所以都係博一博 點知得左🤞🏼●傳統手指三文治● (7.5/10)服務員話要又左食到右 最淡味既開始食到濃味既 三文治有 蘋果蝦,牛油果蟹肉柚子,煙三文魚青瓜三文魚籽,同黑松露鵪鶉蛋。味道層次豐富 但唔係話好驚喜 賣相就夠精緻 ●蕃茄湯配巴馬臣芝士● (8/10)酸酸鹹鹹味道好搭 仲有芝士泡沫🫧係上面黎到甜品啦🍮有一架4件唔可以refill既cakes hmmm😞有d失望呀 唔係咁好食呢再黎係scone配果醬 分別有🍓醬同🍊醬 同clotted cream Scone好香牛油味🧈 鬆化既口感☺️最後有兩架無限任添既甜品車😍我地差不多試曬全部甜品 最好食既係招牌拿破崙同埋yuzu芝士蛋糕 依兩款都係我想encore既甜品🙈去既當日我地係Rosewood staycation慶祝生日 餐廳仲特意準備左生日牌 好有心思🥰可以影下相留念食甜品緊係配茶啦🫖 我地

#尖沙咀 #oopsie尖沙咀 #oopsie九龍

●傳統手指三文治● (7.5/10)

●蕃茄湯配巴馬臣芝士● (8/10)
酸酸鹹鹹味道好搭 仲有芝士泡沫🫧係上面

甜品緊係配茶啦🫖 我地分別叫左服務員推薦既 The Butterflyroom Blend 同埋Choco Mint Truffle
兩款完全係兩款唔同感覺既茶 第一款好fruity清新甜甜地 而第二款聞落已經有好重朱古力味 飲落去到d薄荷清新 幾得意

整體而言 可以一試🙈good experience

食物:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️
💰 1098/2位(加左價)

Celebration
Birthday
𓍯 Tʜᴇ Bᴜᴛᴛᴇʀꜰʟʏ Rᴏᴏᴍ 𓂃 𝐀𝐧 𝐄𝐥𝐞𝐠𝐚𝐧𝐭 𝐓𝐞𝐚 𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐬𝐞𝐰𝐨𝐨𝐝 🫖 Surrounded by 𝘣𝘦𝘢𝘶𝘵𝘪𝘧𝘶𝘭 𝘱𝘪𝘦𝘤𝘦𝘴 𝘣𝘺 𝘋𝘢𝘮𝘪𝘦𝘯 𝘏𝘪𝘳𝘴𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘓𝘪𝘴𝘢 𝘚𝘵𝘪𝘮𝘱𝘴𝘰𝘯, there’s really no better place to indulge in a 𝘣𝘦𝘢𝘶𝘵𝘪𝘧𝘶𝘭 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘰𝘧 𝘳𝘦𝘧𝘪𝘯𝘦𝘥 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺 𝘣𝘪𝘵𝘦𝘴, 𝘢𝘳𝘵𝘧𝘶𝘭 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘢𝘵𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘧𝘦𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯𝘴 than 𝘊𝘢𝘬𝘦𝘴, 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴 & 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 are 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦𝘴𝘪𝘥𝘦 ; 𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭𝘢𝘣𝘭𝘦 too should you have the appetite for it! My second time here after it’s 𝘯𝘦𝘸 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘪𝘯𝘨 ; would say it’s def 𝘸𝘰𝘳𝘵𝘩 𝘵𝘪𝘤𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘧𝘧 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘣𝘶𝘤𝘬𝘦𝘵 𝘭𝘪𝘴𝘵 and a nice experience - 𝘴𝘦𝘭𝘦𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘤𝘢𝘬𝘦𝘴
𓍯 Tʜᴇ Bᴜᴛᴛᴇʀꜰʟʏ Rᴏᴏᴍ 𓂃

𝐀𝐧 𝐄𝐥𝐞𝐠𝐚𝐧𝐭 𝐓𝐞𝐚 𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐬𝐞𝐰𝐨𝐨𝐝 🫖

My second time here after it’s 𝘯𝘦𝘸 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘪𝘯𝘨 ; would say it’s def 𝘸𝘰𝘳𝘵𝘩 𝘵𝘪𝘤𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘧𝘧 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘣𝘶𝘤𝘬𝘦𝘵 𝘭𝘪𝘴𝘵 and a nice experience - 𝘴𝘦𝘭𝘦𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘤𝘢𝘬𝘦𝘴 & 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘤𝘩𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘳𝘰𝘶𝘵𝘪𝘯𝘦𝘭𝘺 so whether the selections are to your taste really depends on luck!

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Afternoon Tea ($1098/2 +10%)
𖤥 Tʜᴇ Bᴜᴛᴛᴇʀꜰʟʏ Rᴏᴏᴍ @thebutterflyroomhongkong
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_afternoontea
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_tst
#thebutterflyroom
2022-11-10
  • Pastry Trolley
  • Classic Scones
  • Confectionery Trolley
2022-11-11 170 views
嚟之前都知道呢度好難book 足足早咗成個幾月先至book到一日平日嘅下午嚟食下午茶🍰鹹點三文治我覺得係最好食嘅🥪😋個包十分之鬆軟 啲料都幾好味之後呢就係甜品 甜品種類唔算話好多 但係因為佢係任食嘅所以其實都會好飽 每樣其實都係試到一件半件😗甜品唔算好出色 但係整體來講甜品係好味嘅 但係唔值咁貴同咁難book🥲我自己就覺得可能因為期望太大 依價錢都真係唔平差唔多成$800一個人 性價比唔係太高 主要都係環境靚 服務好 食物就不過不失啦😊
鹹點三文治我覺得係最好食嘅🥪😋
個包十分之鬆軟 啲料都幾好味

2022-11-10 205 views
✨Afternoon Tea出名人氣嘅下午茶 只限網上訂位分左幾個時段 每個時段限時兩個鐘下午茶有五個course 首先會有四款手指三文治然後有一小杯湯 鬆餅同甜品架另有兩部甜品車供應蛋糕甜點水果等鬆餅同兩部甜品車嘅甜品都可以追加鹹點✨Traditional Finger Sandwiches傳統手指三明治 有四款 分別有鮮蝦沙律 柚子蟹肉牛油果煙三文魚青瓜 黑松露鵪鶉蛋三文治配撘幾清新 仍然濕潤唔乾 都唔錯✨芝士番茄濃湯面層 巴馬臣芝士泡沫 味道帶濃濃芝士鹹香下層 番茄濃湯 味道酸甜香濃 整體幾有驚喜鬆餅✨Classic Scones鬆餅有原味同提子乾兩款 有牛油香 外層口感有少少偏乾硬 幸好中心依然濕潤 但明顯冇之前咁好食clotted cream 口感厚滑 奶香十足自家製果醬 有兩款 都係酸甜清新口味甜點✨Tableside Served Cakes, Pastries and Chocolates甜品時間 會送上一個甜品架 有四款甜點 四款當中有三款係有酒精成份 味道正常普通 另外會有兩部甜品車 供應多款甜點 甜品車供應嘅甜點係可無限追加比較推介嘅有 粒裝果仁朱古力 香濃脆口拿
✨Afternoon Tea

服務態度唔錯 但有啲位可以再做好啲
價錢進取 以呢個價錢呢個食物質素
完全唔成正比 想試可以一試 但唔係必食
用四個字形容佢 名過於實 性價比低
香港瑰麗酒店The Butterfly Room下午茶真心貴,人均要成六舊水,老老實實真係酒店自助餐都食到。今日慶祝大日子,就破費黎試試究竟值唔值得。下午茶只限於網上訂座,預早兩個幾禮拜都訂到星期日,入座時間為兩個鐘頭。有服裝要求:No 運動沙灘服裝男士請穿著密頭鞋及有袖襯衫,並於晚上6:00後穿著長褲我地都唔好酒,當然揀入門既下午茶餐:Selection of Traditional Finger SandwichesClassic SconesServed with clotted cream and homemade jamsTableside Served Cakes, Pastries and ChocolatesServed with a selection of teaHKD1098 for two subject to 10% service charge餐牌只有英文,真高檔呢度野食分開一道一道上。Selection of Traditional Finger Sandwiches先上三文治,三文治賣相普通,4款三文治放係一隻普通碟度,服務員有一一介紹口味。服務員建議由
No 運動沙灘服裝
男士請穿著密頭鞋及有袖襯衫,並於晚上6:00後穿著長褲
我地都唔好酒,當然揀入門既下午茶餐:

Classic Scones

餐牌只有英文,真高檔

呢度野食分開一道一道上。
先上三文治,三文治賣相普通,4款三文治放係一隻普通碟度,服務員有一一介紹口味。服務員建議由淡味食到濃味,由右到左分別係蘋果蝦,牛油果蟹肉柚子,煙三文魚青瓜三文魚籽,同黑松露鵪鶉蛋。三文治看似整得精緻,雖然我已經勁肚餓,不過都覺得味道方面非常普通。味道清淡無特別。
番茄湯

第二道食物係番茄湯配Parmasen cheese。
番茄湯係餐牌上無寫,都幾驚喜。碗湯細細杯,飲落番茄味中帶少少芝士味泡沫。
甜品架,Scones

之後就到無得refill既甜品架,甜品架非常簡單,打卡真係無乜特別,有4款甜品
Raspberry撻

Raspberry撻撻皮正常,入面有Raspberry夾心,上面有忌廉同啫喱,再加少少raspberry乾。呢個係4款當中最好食。
甜品杯

呢個甜品杯係蛋糕加上啫喱同忌廉,完全無特別,平凡得好離譜。
朱古力脆皮包住紅絲絨蛋糕,上面加上忌廉,raspberry乾同銀箔,食落味道唔錯,少膩。
黑森林蛋糕係朱古力薄皮包住黑森林蛋糕餡,上面加上大量朱古力碎,一粒非常重酒味既車厘子同金箔。除咗粒車厘子之外,味道唔錯。
老實講呢4件唔可以refill既甜品質素都係一般。

Classic Scones

甜品架同時上埋一個原味同一個提子scone。另配clotted cream,士多啤梨同香橙果醬。Scones可以refill,第一轉scones唔知係咪凍咗,味道質感都麻麻地。不過到最後一轉可能無人叫,就又夠熱又香牛油味兼鬆鬆地,配clotted cream食都唔錯。Scones細細個,可以食好幾個。個人鍾意提子味多d,因為多一重味道。香橙果醬有好多橙皮,感覺新鮮。士多啤梨果醬就正常。
最後就係兩車甜品車輪流去每張枱向你介紹有咩甜品同分比你。
Raspberry香檳慕絲蛋糕

Raspberry香檳慕絲蛋糕係全場最好食既甜品,切開有6層,raspberry慕絲三層,夾住兩層薄薄海綿蛋糕,上面一層雲呢拿慕絲,最底既中間仲有一層朱古力脆底。食落清新香滑酸酸地兼有脆底,而外層帶微微香檳味。我encore咗一次。
朱古力蛋糕

朱古力蛋糕,下層入面包住少少唔多脆既脆脆,上面一層朱古力慕絲。呢個質素非常普通。

Pound cake切成薄薄一片牛油蛋糕,非常無特別,可以加雲呢拿醬或者raspberry醬食。
Berries

Berries包括黑莓,藍莓,士多啤梨同raspberry,已經加左raspberry醬。味道新鮮度都唔錯。可以再加雲呢拿醬食。我地encore咗好多轉,酸酸地可平衡甜品既甜膩。

另一架甜品車就豐富d。

榛子拿破崙,榛子醬滑溜夠榛子味,不過酥皮唔夠酥脆,只有少少酥膩感,麻麻地,失望。
開心果醬閃電泡芙,開心果醬香滑濃味,上面有少少紅莓乾同銀箔,入面原來有raspberry醬,所以食落酸酸地,不過個泡芙皮就麻麻地。
檸檬撻,撻皮唔太脆,個餡算可以,檸檬味酸酸咪咪,上面有少少檸檬皮,果肉同香滑忌廉。
朱古力皮Magladene,個蛋糕係可以,不過好大個,塊朱古力皮厚身又脆。食完好飽。
松露朱古力,係朱古力脆皮入面有朱古力醬,如果可以加d果味或者果仁就更好。
訂座時講低慶祝就有朱古力慶祝牌。服務員樂意幫手影相。
Tiramisu

Tiramisu細細杯,味道都唔錯,面頭一片薄薄朱古力,仲有金箔添貴氣。

茶一共有13款,有signature,綠茶,紅茶,黑茶,同herbal tea。

Choco Mint Truffle
Red tea with soft notes of vanilla, rich chocolate and a hint of mint
茶水呈棕色,真係好香雲呢拿味,又聞到又飲到,而飲落真係有淡淡朱古力味。

Herbal
Chamomile
Soft and soothing, these rare  chamomile flowers boast a rich honey aroma and yield a golden, theine - free cup
呢個茶色呈淺黃色,聞同飲落都好香菊花味,仲有淡淡蜜糖味。

茶壺用個火爐暖住,而且服務員會不斷添熱水。兩款茶配甜品食都可解膩。

總括而言,甜品真係每一款試一件都夠飽,需要添加時服務員都唔會黑面,服務員態度唔錯,會注意你既需要。兩個鐘頭都夠既,不過快樂時光好快就過,服務員都唔會趕你走,只會叫你埋單同提醒離座時間。

入面有14張枱,距離感勉強可以,枱同枱之間距離唔算闊,合照會影到隔離枱,勝在樓底夠高。不過貝殼形既靠背椅好靚,我張枱有一綠一紅。座位都舒適,4人一枱會較逼。不過甜品方面好食既基本上只得兩款,呢個價錢就黎一次就夠啦。
2022-11-06
$604 (Tea)
Raspberry香檳慕絲蛋糕
Berries
Tiramisu
2022-11-03 222 views
♡︎𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝 𝚏𝚘𝚛 𝚝𝚠𝚘 $𝟷𝟶𝟿𝟾-鹹點四款三文治都好味(≧◡ ≦) ♡每款都好精緻呢✨-𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎 比較普通不過香橙醬幾特別,𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 得黎唔會酸~🍊-甜點方面,整體水平以上個人最鍾意拿破崙同朱古力撻🫶🏻兩架甜品車上嘅蛋糕,同埋咖啡茶都係可以免費𝚛𝚎𝚏𝚒𝚕𝚕,非常吸引( ˘ ³˘)♥︎➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-雖然價錢偏貴,但呢度環境同服務都好好食物𝚘𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 黎講都幾好食絕對推薦一試!💖

鹹點四款三文治都好味(≧◡ ≦) ♡
每款都好精緻呢✨

𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎 比較普通
不過香橙醬幾特別,𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 得黎唔會酸~🍊
甜點方面,整體水平以上
個人最鍾意拿破崙同朱古力撻🫶🏻
兩架甜品車上嘅蛋糕,同埋咖啡茶
都係可以免費𝚛𝚎𝚏𝚒𝚕𝚕,非常吸引( ˘ ³˘)♥︎

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
雖然價錢偏貴,但呢度環境同服務都好好
食物𝚘𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 黎講都幾好食
絕對推薦一試!💖
2022-10-29
Tea
不知道甚麼時候開始,每月一號的日程上總是有緊要事做:訂座!越來越多被收藏下來的餐廳是由每月一號開始接受預約,分身乏術的情況下只好每個月預約幾間慢慢地試。雖然在網上看見的訂座苦況看似很誇張,但我與友人的經驗告訴我們,只要乖乖地專心一意訂座,還是可以一擊即中的啦~❝Afternoon Tea❞ | $1,098/2首先登場的是〔traditional finger sandwiches〕四款口味都好精緻,我最喜歡吞拿魚與三文魚籽那款,鮮味滿滿、麵包又夠鬆化,是令人滿足的鹹點。唯一要留意的是完食的話真的會好飽啊。然後來了一小杯〔tomato soup〕芝士味道香濃、蕃茄甜甜酸酸,是有驚喜的品項呢。鹹食結束後店員就會端上甜品架,有抹茶泡芙、白桃批、士多啤梨撻、朱古力蛋糕,白桃批香香甜甜,口感順滑,甜點的質素會令人滿心期待trolley的到來。〔scone〕也是合符想像中的水準。外層顏色金黃,入口帶微微濕潤與黏度,又不失鬆化口感,牛油香滿瀉,配合clotted cream更美味。而且完食後還可以免費再添一件!最後主角trolley終於繞場一周後到了我們的眼前啦~如果沒有特別想吃的、不想吃的,每款
不知道甚麼時候開始,
每月一號的日程上總是有緊要事做:訂座!
越來越多被收藏下來的餐廳是由每月一號開始接受預約,
分身乏術的情況下只好每個月預約幾間慢慢地試。
雖然在網上看見的訂座苦況看似很誇張,
但我與友人的經驗告訴我們,只要乖乖地專心一意訂座,
還是可以一擊即中的啦~

❝Afternoon Tea❞ | $1,098/2

四款口味都好精緻,我最喜歡吞拿魚與三文魚籽那款,
鮮味滿滿、麵包又夠鬆化,是令人滿足的鹹點。
唯一要留意的是完食的話真的會好飽啊。

然後來了一小杯〔tomato soup〕
芝士味道香濃、蕃茄甜甜酸酸,是有驚喜的品項呢。

鹹食結束後店員就會端上甜品架,
有抹茶泡芙、白桃批、士多啤梨撻、朱古力蛋糕,
白桃批香香甜甜,口感順滑,
甜點的質素會令人滿心期待trolley的到來。

〔scone〕也是合符想像中的水準。
外層顏色金黃,入口帶微微濕潤與黏度,又不失鬆化口感,
牛油香滿瀉,配合clotted cream更美味。
而且完食後還可以免費再添一件!

最後主角trolley終於繞場一周後到了我們的眼前啦~
如果沒有特別想吃的、不想吃的,每款來一件也是好選擇,
我們點了藍莓蛋糕、香芋撻、馬卡龍、
瑪德蓮蛋糕、閃電泡芙、奶凍和招牌品項拿破崙!
還額外要了一點生果解解膩~(但最後還是太飽)

拿破崙是橫放的,不得不說非常貼心,
比起傳統狀態的拿破崙更方便享用,
酥皮不如一般鬆脆,反而是比較實在的那一種,
吉士雖然很香濃,但我還是比較喜歡帶雲尼拿香味的那種~

到訪時的價錢是$9xx/2,已經是加了一次價的結果,
然後在9月份它又再加價啦~
不過個人認為對於甜點愛好者來說還是相當的值得,
畢竟其他酒店級下午茶可能只有4-5件甜點,
這裡的trolley每個都可以隨你任點兩個回合呢~

𓂃𓈒 𓂂𓏸 The Butterfly Room 𓏸𓂂 𓈒𓂃
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
尖沙咀J出口/5mins
下午茶時段為1pm/3:15pm
🐾 The Butterfly Room# Happiness is a butterfly, which when pursued, is always just beyond your grasp, but which, if you will sit down quietly, may alight upon you.
- Nathaniel Hawthorne🐈人越大就發現支出越來越大,番工嘆氣嘅同時亦都冇呢個勇氣辭工,每日都想喺平凡日子裏面做出不平凡嘅嘗試,但係就冇頭緒☹️為咗一洗呢一排嘅憂鬱氣息,於是同人生經驗豐富友人A相約去環境優美嘅The Butterfly Room到high tea兼做下人生相談🐾English Breakfast Tea茶味香濃,就算之後fill咗幾次水味道都唔會好淡🐾Finger Sandwiches- 牛油果及蟹- 煙燻三文魚及魚子醬- 芝士雞肉- 黑松露雞蛋切得整整齊齊,顏色搭配得好靚,莫名其妙地好有療癒感😂每款三文治嘅材料搭配都配得好好,而且食完好有飽足感🙈🐾是日甜品主題為士多啤梨有用tea架承載的甜品係冇得添架,但係甜品車上嘅甜品就係任食❤️
🐾 The Butterfly Room

- Nathaniel Hawthorne

🐾English Breakfast Tea
茶味香濃,就算之後fill咗幾次水味道都唔會好淡

🐾Finger Sandwiches
- 牛油果及蟹
- 煙燻三文魚及魚子醬
- 芝士雞肉
- 黑松露雞蛋

🐾是日甜品主題為士多啤梨
每一款都整得好靚,同埋好好食🤤簡直係視覺同味覺嘅雙重盛宴!最推薦係佢個拿破崙,外皮好香脆,內涵啲吉士醬又唔會太甜,每一啖都好好食❣️

服務態度非常好,好快會嚟收盤,加水,同會問你要唔要加甜品,最緊要係做座位之間相隔好遠~好有privacy傾得好舒服

Overall體驗: 如果將開心比喻成蝴蝶,就會發現你越係刻意去追求就越係得唔到,有時不如放寬心唔好諗咁多,機會自然就會出現😉最重要係學識把握!本身淨係諗住同朋友去散吓心,點知發現The Butterfly Room嘅甜品好食到不得了,發現到寶真開心😚😚😚

Tea
2022-10-16 342 views
Butterfly room 最出名係Afternoon tea,不如今次介紹一下Butterfly room 既set dinner,都幾值得一試💗3 courses set dinner, included champagne and tea/coffee. 兩星期前book定枱,一坐低職員會介紹set dinner menu, 如果唔喜歡set dinner都有少量a la carte. Champagne 牌子係Perrier Jouet, 亦有bar tender即場介紹唔同品牌既Gin酒。揀左杯來自印度既Gin, aftertaste 有少少芒果味,少少苦,for 女仔都容易入口。先來暖暖既餐包,頭盤揀左水牛芝士番茄,番茄味道清新爽甜,分量都唔少老公揀左沙律🥗有半隻流心蛋,用脆燒肉代替bacon, 都幾特別😂Main course大家都揀肉眼牛扒配薯條,肉質柔軟,少少overcooked, 薯條似m記牌😛成樽mini茄汁上好得意🥰最後係我最期待嘅甜品trolley😍😍每人可以揀5款🥰🥰太幸福了吧💗💗每樣都各要一😊最前面係lemon meringue tart, 酸酸甜甜,

成樽mini茄汁上好得意🥰
最後係我最期待嘅甜品trolley😍😍
每人可以揀5款🥰🥰太幸福了吧💗💗

每樣都各要一😊最前面係lemon meringue tart, 酸酸甜甜, 撻底很脆,幾清新
順時針起還有朱古力威化,朱古力香濃,比較滯
Tiramisu, cream太多,冇乜咖啡味
Madeleine cake質地比較實,味道一般
著名的拿破崙,酥皮淋左少少,似乎放得太耐唔太新鮮
整體上餐廳staff服務唔錯,不時問你食物啱唔啱食。昏暗燈光配上輕鬆既音樂用餐,氣氛好chill。甜品雖然有點兒失準,但以Rosewood酒店餐廳來講,6百幾蚊一個set dinner係好值得一試🤩
2022-10-15
Dinner
2022-10-14 227 views
Id say this is only really worth it if you have a sweet tooth.. if you don’t then id recommend you skip it or try it at least once. They honestly have the best mille feuille that I have tried in HK … Also, I wish the savoury portions were bigger cause its too much sweetness from 90% of the high tea.
High  Tea
High  Tea
2022-09-18 322 views
🐽 - Tsim Sha Tsui- The Butterfly Room上回講左St. Regis 既afternoon tea;今次要介紹既同樣係長期人氣高企,超級難book既Butterfly Room;對比起St. Regis,Butterfly Room不論鹹甜點既款色都比較多,而且Scones 同埋甜品車上既甜品都可以任食,性價比感覺上高好多🤣鹹點會以四款唔同既三文治開始,可以因應個人選擇揀相同味道亦可;之後會上Scones 及甜品架,Scones味道不過不失,甜品架對本人而言亦都係中規中矩,唔算太出色;最後會有兩架唔同款式既甜品車可以任揀,主要推介一定係拿破崙,另外我覺得尼到既朱古力類甜品相對地比其他出色,可以主力一試🌟要留意番每隔一段時間都會轉唔同menu,想食既朋友最好check下個期menu係咪岩自己食🤫

上回講左St. Regis 既afternoon tea;

$500 (Tea)
2022-09-17 318 views
尖沙咀瑰麗酒店裡的餐廳 The Butterfly Room最有名的下午茶☕️人稱港女打卡tea set😆一般要提前2-3個月預約!-咸點只有二個,是不同口味的三文治和蕃茄湯然後就是固定會上的四款主打甜品,還有英式鬆餅再之後會有二個侍應分別推着不同的甜品車每款給你介紹每輛車有四至五種甜品,選擇幾多!英式鬆餅及甜品車的都可以隨意refill,不夠就即管再叫,有啲似甜品自助餐我把所有甜品都試了一遍四個主打甜品我覺得一般留意返四個裡有三個有酒精的-我喜歡的甜點有英式鬆餅還有個咖啡忌廉夾心,外層兩塊餅乾夾着的(圖一中間咖啡色的兩個)雖然他們主打甜品,但我更鐘意咸點三文治四款都很有特色很好吃,蕃茄湯超解油膩建議慳住食哈哈😆咸點跟甜點交換輪流食比較舒服-整體來講,比較適合愛吃甜的姐妹限時2個小時,我的時段是平日的1點到3點價錢連服務費,人均600畢竟在五星級酒店裡,這價錢也合理
最有名的下午茶☕️人稱港女打卡tea set😆
一般要提前2-3個月預約!
咸點只有二個,是不同口味的三文治和蕃茄湯
然後就是固定會上的四款主打甜品,還有英式鬆餅
再之後會有二個侍應分別推着不同的甜品車每款給你介紹
每輛車有四至五種甜品,選擇幾多!
我把所有甜品都試了一遍
四個主打甜品我覺得一般
留意返四個裡有三個有酒精的
我喜歡的甜點有英式鬆餅
雖然他們主打甜品,但我更鐘意咸點
三文治四款都很有特色很好吃,蕃茄湯超解油膩
建議慳住食哈哈😆咸點跟甜點交換輪流食比較舒服
整體來講,比較適合愛吃甜的姐妹
限時2個小時,我的時段是平日的1點到3點
價錢連服務費,人均600
畢竟在五星級酒店裡,這價錢也合理
2022-09-05 363 views
講真, 呢個價錢(未計加一都hk$1000)我覺得質素真係算普通, 成個tea set大部分既甜品都好甜,俾你refill又如何,根本唔會有意欲refill⋯甜品架四件甜品不過不失啦,有一件咬落去已經淋曬,四件之中個人覺得黑森林算係最好食要選成個tea set最好食既我覺得係三文治同蕃茄湯⋯味道配搭得唔錯至於可以refill既甜品車,又係極度普通,個人認為杯panna cotta係OK,同芋頭蛋糕囉,叫做無咁甜生果無記錯應該係蜜瓜同哈密瓜⋯完全唔甜, 其中一款可以用無味黎形容⋯總括黎講,呢個價錢,我寧願食第二d….

總括黎講,呢個價錢,我寧願食第二d….
2022-08-27
$600 (Tea)
  • Traditional finger sandwiches