對上一次食粥底火鍋已經兩年前了雖然天氣仲係好熱 但係心郁郁想食海鮮🦞🍴7款海鮮+8款配料 HKD200/位•海鮮揀咗:肉蟹 沙白 鮑魚 花甲 海蝦 大尾魷 蟶子-之前試過揀多寶魚 成個粥煮出嚟都好腥 所以今次果斷放棄-沙白同花甲有沙 有啲唔識開口-最想食龍蝦 但今次冇供應•配料揀咗:手打雞骨丸 手打馬蹄雞滑 汕頭牛丸花膠仔 冬瓜 花枝丸 韮菜餃 肥牛-肥牛偏瘦 肉味都幾濃-手打系列比較特別 其他都係一般貨色食到最後 店員會幫手加入南瓜粟米芋頭等落鍋煮成粥 吸哂海鮮精華嘅湯底煮粥仲特別甜!💬以平價取勝 分量唔小 絕對夠飽 另外可以以優惠價加購海鮮或配料💬分時段控制人流 想食嘅話就要預早打個電話預留位置啦!🚩鍋心粥底火鍋 元朗安寧路38號世宙第三座地下23號舖
對上一次食粥底火鍋已經兩年前了

手打雞骨丸 手打馬蹄雞滑 汕頭牛丸
花膠仔 冬瓜 花枝丸 韮菜餃 肥牛
-肥牛偏瘦 肉味都幾濃
-手打系列比較特別 其他都係一般貨色

💬分時段控制人流 想食嘅話就要預早打個電話預留位置啦!

🚩鍋心粥底火鍋
Type of Meal
Dinner
2021-10-01 1735 views
到10月仲有生日飯食同兩個fd 黎左呢間食夜晚5:45-8:00時段。佢地早排食過話ok所以帶我黎食。我之前都同fd食過呢間既觀塘分店- 蒸海鮮餐覺得幾好,可能有期望所以今次元朗食粥底鍋相比之下有d失望。FYI: 今次張order 單唔記得影,用返上次個fd食嗰張attached。想叫$220 set佢又話賣晒,好啦叫最貴嗰個$250, 隔左陣佢又話得一份,搞到淨返嗰兩個fd只可叫最平嗰個$200 set …細蜆仔:我估係沙白蜆花甲,因好幾隻蜆呀蚌呀咁唔識分d waitress 又無講。其中一款勁多沙,就咁肉眼都見到堆沙…..食落口成堆沙….龍蝦:唔大隻,講真佢黎時反轉我見到堆腳嗰個位,仲以為係蟹仔,原來係龍蝦!但食落d肉質都ok。但as above 得一份$220 set 所以得半隻,唯有三個人分⋯肉蟹:雖然細隻但出奇地算多肉。蚌同埋鮑魚:大隻d嗰兩碟我估係蚌(係呱), 蚌同鮑魚都係味道正常。(食蟹食到手污糟所以後面d影食無影相)粟米:算甜响鈴:唔多新鮮,裏面好實/硬咁蝦:唔大隻,但都實淨唔係霉嗰d魚腐:比想像中好味,無碎骨(平時出面食過有時有骨碎骨)手打雞骨丸:正常,食到裏面有一粒
到10月仲有生日飯食

細蜆仔

龍蝦

肉蟹
:雖然細隻但出奇地算多肉。

蚌同埋鮑魚
:大隻d嗰兩碟我估係蚌(係呱), 蚌同鮑魚都係味道正常。

(食蟹食到手污糟所以後面d影食無影相)
粟米
:算甜

响鈴
:唔多新鮮,裏面好實/硬咁

:唔大隻,但都實淨唔係霉嗰d

魚腐
:比想像中好味,無碎骨(平時出面食過有時有骨碎骨)

手打雞骨丸
:正常,食到裏面有一粒粒硬硬地我估係雞軟骨

雞件
:有d肥,唔算鞋,一般不過不失

肥牛/豬梅頭片
:正正常常普普通通

2021-08-30 1734 views
今晚又係屋企附近搵食Walk in 入左呢間粥底火鍋店🐷 🙆🏻‍♀️餐廳有三種收費選項 分別係$200 $220同$250嘅選擇$200就係肉蟹配沙巴蜆$220 就係龍蝦配沙巴蜆而我哋揀咗$250嘅套餐包括肉蟹 龍蝦同沙白蜆💁🏻‍♀️🍤海鮮係按人頭份量比嘅望落去唔算多 但整體來講都算夠個人認為海鮮都算幾新鮮餐廳會有一張instruction教你每樣海鮮係要淥幾耐由於本人實在太驚唔夠熟嘅關係所以就無跟到張instruction(結果係熟嗰頭)所以其實大家跟返個instruction就啱㗎啦👍🏼🌽店員見到大家錄完海鮮就會安排上粟米南瓜同埋芋頭放落去啲粥水到煲之後再俾埋自選嘅八款配料我哋叫咗 竹笙 牛肉 豬肉 蓮藕片 手打馬蹄雞肉滑手打雞軟骨丸 全部都幾好食😋🍚然後最後先會落米煲粥🤓
今晚又係屋企附近搵食

望落去唔算多 但整體來講都算夠
個人認為海鮮都算幾新鮮

餐廳會有一張instruction教你每樣海鮮係要淥幾耐
由於本人實在太驚唔夠熟嘅關係
所以就無跟到張instruction(結果係熟嗰頭)
所以
其實大家跟返個instruction就啱㗎啦👍🏼

之後再俾埋自選嘅八款配料

我哋叫咗 竹笙 牛肉 豬肉 蓮藕片 手打馬蹄雞肉滑
手打雞軟骨丸 全部都幾好食😋

🍚然後最後先會落米煲粥🤓
2021-04-01 3828 views
〰️鍋心滋味五重奏 $434 (二位)第一重本身係肉蟹加沙白蜆(之前有得揀龍蝦🤧)但比左膏蟹我,超級多膏,啖啖都係!沙白鮮甜😋第二重可以七款入面自選五款海鮮海鮮會不定時更換🤩今次遲咗去,得番鮑魚、花甲、大尾魷、刀貝同蟶子揀啲海鮮全部都幾新鮮 有啲上到枱仲郁緊唯獨是花甲有幾隻係開唔到口🙁第三重奏係準備蔬菜當食得七七八八嘅時候準備可以將蔬菜放入湯底包括南瓜粒、芋頭粒同埋粟米件為之後嘅粥做準備🥳第四重奏就係可以喺一堆配料入面揀八款😋最後揀咗雞骨丸、肥牛、竹笙、花膠仔、豬腩片、蟹粉包、汕頭牛丸同埋爽口豬肚最後就係用湯底整粥店員會壓碎頭先落嘅芋頭、南瓜粒之後加芫荽、豬油渣、菜甫食落南瓜味好出都有少少海鮮嘅鮮味〰️蘋果汽水 $18類似蘋果汁但係有啲氣唔會得個甜字(每次嚟呢度都會叫😜)〰️竹蔗水 $16捧住個肚腩走🤰🏻💡舖頭入面有列品嚐各類海鮮嘅時間,仲提供埋計時器〰️〰️📍 鍋心粥底火鍋 (安寧路) (元朗)元朗安寧路38號世宙第三座地下23號舖
〰️鍋心滋味五重奏 $434 (二位)

第一重本身係肉蟹加沙白蜆
(之前有得揀龍蝦🤧)
但比左膏蟹我,超級多膏,啖啖都係!
沙白鮮甜😋

第二重可以七款入面自選五款海鮮
海鮮會不定時更換🤩
今次遲咗去,得番鮑魚、花甲、大尾魷、刀貝同蟶子揀
啲海鮮全部都幾新鮮
有啲上到枱仲郁緊
唯獨是花甲有幾隻係開唔到口🙁

第三重奏係準備蔬菜
當食得七七八八嘅時候
準備可以將蔬菜放入湯底
包括南瓜粒、芋頭粒同埋粟米件
為之後嘅粥做準備🥳

第四重奏就係可以喺一堆配料入面揀八款😋

最後就係用湯底整粥
店員會壓碎頭先落嘅芋頭、南瓜粒
之後加芫荽、豬油渣、菜甫
食落南瓜味好出
都有少少海鮮嘅鮮味

〰️蘋果汽水 $18
類似蘋果汁但係有啲氣
唔會得個甜字
(每次嚟呢度都會叫😜)

〰️竹蔗水 $16

捧住個肚腩走🤰🏻

💡舖頭入面有列品嚐各類海鮮嘅時間,仲提供埋計時器

〰️〰️📍 鍋心粥底火鍋 (安寧路) (元朗)

2020-12-27 3244 views
呢日聖誕夜,約左上朋友屋企一齊過,本身都係諗住叫外賣,臨時3-4點嘅時候先至有人話想打邊爐,即刻買料都得,但又好趕咁,始終買完又要洗...之前聽姑仔講過有打邊爐料外賣,即刻試下打去問,有d海鮮都無,話我地唔介意嘅話都可以照落單,本身餐賣哂嘅海鮮比如蟹、龍蝦,佢就話比多份鮑魚、聖子比我地;(圖中嘅蟹係自己另買)都知我地好炆水訂,有得訂已經好好,所以我地都ok,話7點左右可以拎,不過實在太多單,去到都要等多一陣粥底火鍋比左3枝粥水、加一碗粥成個火鍋套餐d野都幾齊;豉油、蔥、蒜都準備好一包包比你;海鮮都幾新鮮,加上幫你洗埋👍🏻不過我地眼闊肚窄,睇落覺得d料唔係話好多,都驚唔夠飽,不過食到最後係ok嘅,夠飽👍🏻最後食埋個粥,粥底嘅南瓜、芋頭粒比漏咗我地,加上朋友睇錯指示,做法錯左,所以我地覺得個粥底一般啫;黎緊新年又有朋友聚餐,到時再挑戰多次,希望食到個鮮甜美味嘅粥底😋

粥底火鍋比左3枝粥水、加一碗粥

成個火鍋套餐d野都幾齊;豉油、蔥、蒜都準備好一包包比你;

海鮮都幾新鮮,加上幫你洗埋👍🏻

2020-12-25
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$200 (Dinner)
早一日打去book位,3個人食20:30-23:00,兩個半鐘。準時去到,門口已經排左10幾20個人等緊。探完熱就入去坐卡位,坐得舒服寬敞。一坐低就送上蔥蒜末、乾蒜、辣椒粒四樣佐料、醬油供自己調沾醬。枱面有計時器來計算每樣食材滾煮時間。牆上亦貼有建議最佳煮食時間。很貼心又清楚明瞭!然後我地點了肉蟹+沙白蜆鍋底,$200/人,因為龍蝦售罄了,想點龍蝦最好在訂座時預定,$220一位。揀好五款海鮮,等左5分鐘就上齊好快,員工都好周到提供了裝殼的兜,蟹鉗,樣樣齊全放在枱面。服務非常好!蟹係半個for一人。鮑魚一人一隻。按人頭配量,我地三個人份量如下。海鮮除左肉蟹、沙白粥底,仲有另揀左多寶魚、象拔蚌同鮑魚(一人一個)、大尾魷、海蝦(每人2隻)。都好新鮮,蝦同鮑魚仲係郁緊架~~正!因為怕蜆入邊有沙,所以第一樣就煮左蜆先,2分半鐘就食得。點知我第一口食,果然「莫非定律」,第一啖咬落個蜆肉度,每一口都是沙。我吐出來,食其他,之後每粒都乾淨,係得第一粒蜆係滿滿沙。之後都好和味鮮甜,特別係鮑魚、多寶魚,鮑魚好爽口沾醬品嚐到鮮甜,我原本麻麻地鮑魚都覺得好好食,一試難忘!多寶魚好滑、入口即溶咁,大尾魷同海蝦彈
門口已經排左10幾20個人等緊。探完熱就入去坐卡位,
坐得舒服寬敞。

揀好五款海鮮,等左5分鐘就上齊好快,

蟹係半個for一人。鮑魚一人一隻。
按人頭配量,我地三個人份量如下。

蝦同鮑魚仲係郁緊架~~正!

第一啖咬落個蜆肉度,每一口都是沙。我吐出來,食其他,
之後每粒都乾淨,係得第一粒蜆係滿滿沙。之後都好和味鮮甜,
一試難忘!

多寶魚好滑、入口即溶咁,大尾魷同海蝦彈牙,蟹好食,就係食得好麻煩,蟹鉗都要好用力夾先開到來吃,食左好耐
。象拔蚌我自己認為好韌,似香口膠咁咬唔爛,要成舊吞,我覺得麻麻。

食完海鮮就可以落蔬菜:南瓜、芋頭粒,仲有粟米

其他八樣食材揀左:雞骨丸、雞滑、豬梅頭片、豬腩片(
)、肥牛、竹笙、花膠仔、雞塊。我地係食肉獸~~
原本係揀海鮮菇,後來員工話無曬,
於是改點豬腩片,點知錯有錯著~~真係幸運,豬腩片超乎意料地有驚喜
!好驚艷啊一食落口,係無揀錯架....好好食!就係偏肥先好食,滿滿口腔濃濃既油脂香,超級滿足
,(絕對必點豬腩片!!!)不油膩而齒頰留香,每人兩片。

竹笙量幾多、索曬湯既精華;花膠仔都好滑好咬好食
~粟米夠曬甜多汁。
雞塊係滑,不過其他就一般般,不過不失。

原本見其他人推薦:雞骨丸、雞滑,
個人覺得麻麻,個調味重味精,偏鹹。雖然雞骨丸出邊少見,我亦未食過,但試過之後,覺得係唔好味的。

食曬肉之後,就可以搵職員加綿密既米粥,仲有些配料:豬油渣、菜脯、芫茜
。滾左就食得,粥好濃南瓜味,海鮮味就食不太出。食左兩碗粥,仲有剩,
有職業主動詢問要不要外賣盒打包帶走。
服務真係一流、好貼心周到~而且經常幫我們枱收走多餘既空盤、清走殼骨,態度和善溫柔,一百分
。難怪市道唔好,都排長龍等位

埋單$200一位,個價錢食海鮮係好抵,坐得又舒服鬆動,同朋友傾下計,
兩個半鐘慢慢食夠曬。
而野飲方面 選擇就唔算多,
價錢亦偏貴唔抵,所以無嗌野飲。
整體,係值得再去~必點既:鮑魚、花膠仔、肥腩片、多寶魚
。龍蝦無食到唔知,但肉蟹係的確唔錯

2020-10-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 花膠仔
  • 鮑魚
  • 西班牙豬腩片
2020-06-22 3779 views
鋪頭本身有3段時間比人預約,所以唔駛點等就直接入去坐,book 左第一個時段,食完仲可以去食個甜品。入去到全部都係卡位,裝修幾好又幾好坐,加錢揀左個龍蝦set,上菜都0K快,先上海鮮,我仲諗住會有湯底,原來用清水黎煮,朋友話咁食先食到海鮮原來既味道,我本身麻麻地海鮮,所以覺得味道幾淡,上原晒海鮮到其他配料,我覺得配料好食啲,不過除左原來跟餐既8種配料,再加要$20一份,覺得貴左啲就冇加到,所以食完唔太飽,最後有職員幫手攞料黎煮粥,真心覺得怪怪地,食完海鮮又生蝦又貝殼,跟住用同一煲水黎煮粥,總之就唔係好敢食,都試左兩啖,都係果句"好淡"。
Other Info. : 要講最唔滿意係飲品,打邊爐唔係任飲之餘仲要係又貴又細枝,酸梅湯類既飲品仲要係康師傅,呢方面唔改善真係唔會再食。
2020-06-20
$240 (Dinner)
  • 雞骨丸
2020-06-21 2899 views
首先揀左龍蝦+沙白定肉蟹+沙白先之後揀5款海鮮小編揀左鮑魚、多寶魚、花甲、海蝦、大尾魷然後揀8款火鍋配料煲完果個粥底真係鮮甜好味200蚊真心抵!!!仲要唔洗清理海鮮又唔使洗碗碟--鮑魚好有靭勁,慢慢咬D 鮮味慢慢泌出黎蟹膏豐富,d蟹肉亦肥美鮮甜多寶魚魚肉嫩滑,骨都唔算太多海蝦新鮮,上台仲好生猛,跳跳下甘花甲同沙白就略嫌有少少沙選用靚靚肥牛,唔會太肥,肉味濃郁牛丸咬落去爆汁果下好正響鈴索番湯底既精華超味美小籠包略嫌個皮太厚,肉都唔算特別雞肉滑加埋馬蒂,食落爽口唔肥膩唔會好濟

首先揀左龍蝦+沙白定肉蟹+沙白先
之後揀5款海鮮
小編揀左鮑魚、多寶魚、花甲、海蝦、大尾魷
然後揀8款火鍋配料
煲完果個粥底真係鮮甜好味
200蚊真心抵!!!
仲要唔洗清理海鮮又唔使洗碗碟
鮑魚好有靭勁,慢慢咬D 鮮味慢慢泌出黎
蟹膏豐富,d蟹肉亦肥美鮮甜
多寶魚魚肉嫩滑,骨都唔算太多
海蝦新鮮,上台仲好生猛,跳跳下甘
花甲同沙白就略嫌有少少沙
選用靚靚肥牛,唔會太肥,肉味濃郁
牛丸咬落去爆汁果下好正
響鈴索番湯底既精華超味美
小籠包略嫌個皮太厚,肉都唔算特別
雞肉滑加埋馬蒂,食落爽口唔肥膩唔會好濟
2020-06-21 1390 views
父親節呢日黎左食第一次,有龍蝦有鮑魚 有花甲 沙白蜆,d海鮮都麻麻地,仲要花甲 沙白蜆都隻隻有沙,配料揀左8樣,粟米都可以唔好食 唔爽口唔甜,唔知點講了 唔會再去食第二次
2020-05-18 2252 views
跟同事去佐敦吃的時候就覺得非常記憶深刻,聽說元朗開了分店就把媽咪拉去一起吃。我是下午三點打電話預約的,排隊入場都好快。第一個吃的蜆居然瓜左一個,D沙走曬出來。不過店員態度很好,馬上就連粥底重新都換了。只是母親大人似乎有少少陰影,之後個個蜆都要望下入邊確定無沙先放入去。肉蟹,五六份海鮮,八樣非海鮮食材,我都預左會飽到不得了。有服務話有30元幾隻生蠔,媽咪話好抵,我阻止了她,因為真的會好飽。最後煮左粥,打包帶走。個粥味無上次香,可能是因為上次六個人海鮮多。總之是非常抵的一餐!
總之是非常抵的一餐!
2020-05-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$208 (Dinner)
2020-02-07 2246 views
以前都幾好食,勝在價錢$200免加一,叫做有d 海鮮食下..咁既價錢冇咩可要求講真今日心血來潮想去食下...話哂而家都好少人出街...之後一入到去..都好多吉位...但個男職員叫我地坐門口位...但對住門口都好大風好凍,要求轉位但佢話幫我地關左冷氣佢...算!之後黎到叫d 海鮮唔係好新鮮...心諗..真心覺得越做越差,咁既時世做飲食已經好難...野食又唔係叫好,職員d 態度眾要咁差...好啦..叫佢地比杯水叫左19次都冇比..加湯個個都加係冇加比我我做左d 乜呀而家? 只係要求轉位唔轉之後就差落去...走個時眾要啤住哂...真心覺得原來冇人去係有原因..一定冇下次!眾要返到屋企狂飲水...懷疑加咗好多味精...

我做左d 乜呀而家? 只係要求轉位唔轉之後就差落去...

眾要返到屋企狂飲水...懷疑加咗好多味精...
2020-01-06 2300 views
Although the name suggests a hotpot with a congee soup base, this is not the case.The congee is the finale.Step 1 - choice of 7 seafood options, choose 5.Step 2 - Choose a further 8 foods you wish to cook in your hotpot.Drinks are extra.Given the seafood to cook first, a timer and a list of cooking times provided .Portions are based on number of people in your party. My photos based on 4 persons.When seafood all cooked, sweetcorn and pumpkin given to add to soup base.Then you cook the rest of yo
The congee is the finale.

Drinks are extra.

Then you cook the rest of your food choices.
At the end they add plain congee to your remaining soup base.

Ingredients served all fresh and good value for money.
Nice for a party of people.
  • Abalone
2019-12-08 2542 views
><我哋揀咗肉蟹就$200/位全包要嘢飲就另計肉蟹/沙白蜆鮑魚/蝦/花甲/多寶魚/大尾魷/蠔/貴妃蚌 揀5款另外揀8款打邊爐配料最後係加南瓜芋頭 芫荽菜甫粒煮粥張枱可以大d 太多碟唔夠位擺 要自己計時煮 海鮮都新鮮嘅蝦瘋狂彈出嚟 但貝殼類就食到有沙鮑魚腍身魷魚彈牙 但冇話好鮮美 煲到最後個湯底有d濁 所以個粥都唔係咁健康😂><><><><><><><><><><><><鍋心粥底火鍋元朗安寧路38號世宙第三座地下23號舖
我哋揀咗肉蟹就$200/位全包

煲到最後個湯底有d濁 所以個粥都唔係咁健康😂
><><><><><><><><><><><><
鍋心粥底火鍋
2019-12-07 1847 views
朋友特登入來元朗陪我吃海鮮,我一定推介鍋心啦!之前已經吃過兩次,今次星期五好彩有訂位,全場坐滿,我哋係第一檯到,一早落咗龍蝦先,點知等了好耐都未來,一問,原來已經沽清(估計係漏單了),本來一肚氣,好彩有位疑似經理主動送返一份聖子俾我哋,態度亦唔錯,朋友都滿意。龍蝦就唯有下次再食啦!
2019-11-03 2550 views
同朋友慶祝生日,世宙個位置都近朗屏西鐵站,尚算方便,而且比較寧靜。除左海鮮外仲可以加多八碟餸,必食推介有手打雞骨丸同竹笙。雞骨丸有雞軟骨粒粒,口感豐富,竹笙就吸晒啲海鮮湯,正!海鮮有蟹,或者加$20轉龍蝦。本來想試龍蝦,但手慢就已經售罄,要試龍蝦就要早啲落單,因為都好搶手。鮑魚都仲係好新鮮,每枱有個鐘仔提示每款海鮮要煮幾耐,唔怕預唔到時間會過熟。帶子都好大隻鮮甜!魷魚就正正常常。食晒啲海鮮同肉類就到最期待既粥底出場。湯底加左南瓜同竽頭,令煲粥又甜又粉,最後加埋我最愛既芫茜,好好味!最後要讚店員上生日蛋糕既服務態度好好,專登執乾淨張枱黎放蛋糕,夠晒「鍋心」!

帶子都好大隻鮮甜!

魷魚就正正常常。

• 手打雞骨丸