這家餐廳新裝修走高檔性價比路線,而家新裝修有9折🥰🥰西式復古風格,餐廳內部面積大、座位編排較寬闊,讓人感覺很舒適😌菜品也很精緻、賣相出色,味道很好。兩個人吃燭光晚餐,點了 鵝肝多士、牛扒、意大利飯。加$48配了麵包+餐湯+飲品+甜品。香煎鵝肝多士配蕃茄莎莎 $98鵝肝肥厚香煎過,多士吸收鵝肝肥油香濃脆口,蕃茄莎莎酸甜清新,非常開胃,擺設亦都好精美、呢款係一款性價比高嘅前菜。喜歡鵝肝嘅朋友唔好錯過。炭燒紐西蘭牛肉眼扒•三色胡椒汁•薯菜$198牛扒煮得剛好,賣相吸引牛柳質素高,肉汁多香牛味,口感相當嫩,配上三色黑椒醬味道一流。薯菜新鮮,西蘭花、薯仔、翠玉瓜、車厘茄😍四種顏色非常健康。牛肝菌松露醬芝士意大利飯·$178黑松露醬汁味道濃郁、牛肝菌鮮甜,芝士味濃米飯粒分明有口感,份量亦適中。麵包有兩款,有水準的西餐麵包上餐時都是剛焗過熱辣辣的👍🏻餐湯選了甘筍忌廉湯和羅宋湯·各一,甘筍忌廉湯賣相精美,羅宋湯濃郁,有牛肉碎。意大利奶凍·芒果乳酪杯奶香味濃郁入口奶滑,不會太甜,是女生都愛吃這種。乳酪是餐廳獨特調製,乳酪味非常香濃,而且裏面混合着粒粒果肉,非常有口感,值得嚐嚐。呢間餐廳裝修咗之後,就好似

鵝肝多士配藩茄莎莎

香煎鵝肝多士配蕃茄莎莎 $98

炭燒紐西蘭牛肉眼扒•三色胡椒汁•薯菜$198

牛肝菌松露醬芝士意大利飯·$178

麵包有兩款,有水準的西餐麵包上餐時都是剛焗過熱辣辣的👍🏻
草莓奶凍

意大利奶凍·芒果乳酪杯

呢間餐廳裝修咗之後,就好似升級咗,性價比⬆️ 值得黎👍🏻

鵝肝多士配藩茄莎莎
草莓奶凍
2024-07-25 397 views
元朗The Diamond Restaurant,前身係寶石餐廳,經過重新裝修後,型格時尚,用餐環境闊落。晚市二人套餐,包括酸種麵包籃、是日餐湯、前菜兩款、主菜兩款、茶或咖啡、甜品。羅宋湯:有大量唔同種類既蔬菜,非常足料。忌廉湯:打得綿滑濃郁,口感Creamy。酸種麵包籃:有竹炭麵包和鬆軟嘅餐包,附上牛油配搭。胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律:新鮮既沙律菜、香脆既核桃,配上胡麻沙律醬汁,清新又健康,好適合做開胃既前菜。自家醃製刁草挪威三文魚:用左橄欖油和刁草醃製,令三文魚既鮮味更突出,餐廳招牌菜。炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒配三色胡椒汁及薯菜:肉眼扒肉質鮮嫩,帶炭燒香味,伴碟有焗薯、翠玉瓜、蕃茄仔,色彩繽紛。風乾豬面肉卡邦尼意粉:風乾豬面肉口感酥脆,意粉煮得恰到好處,充滿香濃既芝士味,份量十足。意大利奶凍:入口濃濃奶油香氣,令人無法乳酪:甜而不膩。總結,食物高質又美味,擺盤精緻,服務員態度殷勤,性價比高。

羅宋湯:有大量唔同種類既蔬菜,非常足料。

忌廉湯:打得綿滑濃郁,口感Creamy。

酸種麵包籃:有竹炭麵包和鬆軟嘅餐包,附上牛油配搭。

意大利奶凍:入口濃濃奶油香氣,令人無法

乳酪:甜而不膩。

總結,食物高質又美味,擺盤精緻,服務員態度殷勤,性價比高。
Type of Meal
Dinner
  • 風乾豬面肉卡邦尼意粉
  • 炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒配三色胡椒汁及薯菜
  • 自家醃製刁草挪威三文魚
  • 胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律
#ftf_元朗性價比高 升級改革 鑽石餐廳食物賣相精緻,環境十分有情調,二人餐先$500 ,包兩款前菜、餐湯及飲品,仲有埋甜品,價格相當合宜,沙律一啲都唔Hea底,有三文魚同埋合桃沙律,三文魚自家醃製超香口,沙律都好新鮮清爽!最後既甜品奶凍超有驚喜!奶味香濃,超級滑溜,仲有雲呢拿籽喺入面,配埋草莓醬,味道更豐富!值得一提嘅係,店員都好Nice,本身諗住同朋友合照影相,店員見到都主動幫忙,感覺溫馨又窩心!炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒三色胡椒汁配薯菜⭐️⭐️⭐️⭐️肉味香濃,嗌咗五成熟,火喉控制啱啱好,但略嫌牛扒有啲薄。連配菜都係用心製作,好味!墨西哥辣豬腩片配麥比得包配芒果莎莎⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豬腩肉超軟腍,配上芒果莎莎解膩又清新,放喺彼得包上面連埋菜一齊食十分滋味!🍴 THE DIAMOND RESTAURANT (元朗)📍元朗元朗安樂路1-11號明珠樓地下7-9號舖回頭率🤡🤡🤡🤡性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
#ftf_元朗

性價比高 升級改革 鑽石餐廳

炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒三色胡椒汁配薯菜
⭐️⭐️⭐️⭐️

墨西哥辣豬腩片配麥比得包配芒果莎莎
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 THE DIAMOND RESTAURANT (元朗)
📍元朗元朗安樂路1-11號明珠樓地下7-9號舖
回頭率🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
2024-07-21 297 views
同老公經過寶石餐廳,俾佢個新裝修所吸引咗⋯餐廳前身係寶石餐廳,係一間港式懷舊扒房,主打鐵板餐;而家餐廳改名為The Diamond,經過全面裝修,由懷舊脫變成時尚優雅嘅西餐廳⋯我哋今日揀咗個2人set dinner,包括:-餐包麵包質地既鬆軟又有彈性,食落有啲甘甜味同麥香,感覺唔錯。餐湯羅宋湯非常足料,酸甜濃郁,令人食慾大開!前菜胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律,沙律菜新鮮,爽脆清甜,配上沙律醬、核桃同煙肉,口感層次豐富。自家醃製刁草挪威三文魚,三文魚質感同煙三文魚類似,比煙三文魚少咗個煙熏味同埋冇咁鹹,但味道卻比煙三文魚更有層次⋯主菜炭燒西冷PS頂級牛肉眼扒肉眼扒烤至五成熟,油脂香氣四溢,仲有陣陣炭燒味添!牛肉肉質鮮嫩,咬落牛味香濃,非常juicy!牛肝菌松露醬芝士意大利飯其中一款招牌菜,牛肝菌同黑松露味道完全融入,非常濃郁!意大利飯粒粒分明,軟硬適中,連埋芝士碎一齊食,好食到不得了⋯甜品意大利奶凍,帶有濃郁雲呢拿奶香,絲滑嘅質感,配上酸味味嘅紅桑子醬,配搭得恰到好處,一啲都唔甜膩⋯令我哋嘅晚餐畫上一個完美嘅句號!總括而言,食物質素以呢個價錢嚟講都唔貴,性價比高,值得一試!

我哋今日揀咗個2人set dinner,包括:-

餐包
麵包質地既鬆軟又有彈性,食落有啲甘甜味同麥香,感覺唔錯。

餐湯
羅宋湯非常足料,酸甜濃郁,令人食慾大開!

主菜

• 炭燒西冷PS頂級牛肉眼扒
  • 牛肝菌松露醬芝士意大利飯
  • 意大利奶凍
2024-07-19 230 views
終於等到裝修完可以去食😝好鐘意新裝修啊有種好年輕既感覺❣️唔想用腦諗食咩絕對要揀二人餐👀~不過唔係樣樣岩食所以都決定單點🖐🏻主菜黎講 店員超推介原隻煙燻燒雞 & 炭燒美國牛肩胛扒 💎 雖然少貴但我試完都覺得好值得一試!!如果驚唔夠飽仲可以升級套餐 加$30就會有餐包、餐湯同甜品餐包熱辣辣 加埋半溶牛油超滿足🤤忌廉湯入口超Creamy 好味😋仲可以+20食薯條添啊 超開心🥳跟餐飲品揀左佛手柑檸檬茶 雖然唔洗補錢但都好高質!!飲落微甜 清新又解膩~炭燒美國牛肩胛扒 $298今次叫左7成熟 岩岩好🥹食落好香牛味 突顯到個炭燒香氣入口juicy 好多肉汁 好易咬 一啖一滿足啊!!就咁食 唔點任何醬汁已經好好食想提一提鮮可以選擇可粉紅晶鹽 想重口味少少 可以選擇芥末醬 都夾好好味另外想讚佢既配菜 唔好睇小佢係伴碟 但都可以好好食!!特別係烤薯仔~原隻煙燻燒雞 $308一上枱仙氣十足 老闆親自用煙燻燻滿碟雞再上枱!!一開蓋用個環境都好香煙熏味😍簡直係視覺同嗅覺既享受~佢唔係淨係得個樣架!!成隻雞不論係雞髀定雞胸都好嫩 烹調得岩岩好 而調味都做得好夠 即使係雞骨都有味😙!如果要扣分嘅話係略嫌佢有少少位
終於等到裝修完可以去食😝好鐘意新裝修啊有種好年輕既感覺❣️

如果驚唔夠飽仲可以升級套餐 加$30就會有餐包、餐湯同甜品
餐包熱辣辣 加埋半溶牛油超滿足🤤
忌廉湯入口超Creamy 好味😋

仲可以+20食薯條添啊 超開心🥳

炭燒美國牛肩胛扒 $298
今次叫左7成熟 岩岩好🥹
食落好香牛味 突顯到個炭燒香氣
入口juicy 好多肉汁 好易咬 一啖一滿足啊!!
就咁食 唔點任何醬汁已經好好食
想提一提鮮可以選擇可粉紅晶鹽
想重口味少少 可以選擇芥末醬 都夾好好味

原隻煙燻燒雞 $308
而調味都做得好夠 即使係雞骨都有味😙!
如果要扣分嘅話係略嫌佢有少少位唔夠熟 但整體都係超出我期望👍🏻誠意之作

雖然只係升級左一個套餐
但店員都安排左兩份甜品 好窩心呢🥹🥹

唔知係唔係新裝修關係仲有全單九折💎好開心~我一定會再幫襯❤️
2024-07-19 208 views
剛剛大病一場,康復後立刻與風先生尋找美食,補一補元氣 選了元朗安樂路新裝修的「The Diamond Restaurant 」,由港鐵元朗站B出口,步行3分鐘便到;餐廳裝修時尚簡潔,以灰白啡為主色,設有沙發雅座,用餐空間舒適,非常適合三五知己聚餐;選了晚市二人套餐($498加一),套餐包酸種麵包籃、餐湯與茶或咖啡 ;🥢羅宋湯-必喝之選,非常足料,茄香味濃帶微辣,非常開胃前菜🥢胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律-核桃香脆增加口感;🥢自家醃製刁草挪威三文魚-橄欖油配刁草香,突顯三文魚的鮮味;主菜可選兩款肉類(五選一)🥢炭燒紐西蘭肉眼( 三色胡椒汁、薯菜)-肉眼肉質鮮嫩帶汁,已適度調味,不沾醬汁更顯肉味,配菜鮮脆飯麵類(五選一)🥢風乾豬面肉卡邦尼意粉-份量大,濃香芝士配風乾豬面肉,口感有點像豬油渣,充滿懷舊感,不油膩;🍮甜品🥢意大利奶凍-香滑不過甜,為豐富晚餐劃上完美句號,大滿足二人晚餐份量足,食物高質美味,賣相精緻,侍應服務主動細心,用餐體驗佳,推薦大家到訪與風先生平日到訪,入座近9成,建議大家提前訂座;與侍應閒聊得知,Diamond 與鄰舖的知名泰菜「芭堤雅」為姊妹店,兩間舖頭食物都同樣出色,下回
剛剛大病一場,康復後立刻與風先生尋找美食,補一補元氣

🥢羅宋湯
-必喝之選,非常足料,茄香味濃帶微辣,非常開胃

🥢胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律
-核桃香脆增加口感;
🥢自家醃製刁草挪威三文魚
-橄欖油配刁草香,突顯三文魚的鮮味;

主菜可選兩款
肉類(五選一)
🥢炭燒紐西蘭肉眼( 三色胡椒汁、薯菜)
-肉眼肉質鮮嫩帶汁,已適度調味,不沾醬汁更顯肉味,配菜鮮脆

飯麵類(五選一)
🥢風乾豬面肉卡邦尼意粉

🍮甜品
🥢意大利奶凍
-香滑不過甜,為豐富晚餐劃上完美句號,大滿足

與風先生平日到訪,入座近9成,建議大家提前訂座;

侍應閒聊得知,Diamond 與鄰舖的知名泰菜「芭堤雅」為姊妹店,兩間舖頭食物都同樣出色,下回再與大家分享。
餐包、羅宋湯
風乾豬面肉卡邦尼意粉
2024-07-18
$270 (Dinner)
餐包、羅宋湯
風乾豬面肉卡邦尼意粉
2024-07-17 198 views
今日又係出街食好野既日子,今次簡左The Diamond(前寶石餐廳),餐廳裝修過後現代風格令人眼前一亮,簡單既裝潢帶來舒適既感覺,空間感幾大,唔會有壓迫感貫徹出街食飯唔想點用腦既宗旨,我地直接叫左個二人餐,餐湯轉左酥皮湯,真係好懷舊,而家出便好少酥皮湯飲麵包上枱時仲係微熱,滿意😀前菜有煙三文魚同沙律 ,不得不說好高質既前菜,沙律清甜,但都成功勾起左我地既食欲主菜我地叫左肉眼扒  ,擺盤幾靚喎,肉質都幾嫩,仲有啲薯菜👍🏻另外要左風乾豬面肉卡邦尼意粉,欣賞佢個汁夠濃,啲豬面肉好香口甜品方面我加錢轉左tiramisu,咖啡酒味濃,D cream都幾軟滑,冇顆粒感!奶凍都幾重奶味同滑,不過比上面既士多啤梨醬搶左少少味🤏🏻野飲方面我地要左水果茶同佛手柑鐵觀音茶,味道幾清唔會得糖精/糖漿味而家呢D餐廳真係買少見少,要好好珍惜,希望好快再有機會食多次
麵包上枱時仲係微熱,滿意😀

奶凍都幾重奶味同滑,不過比上面既士多啤梨醬搶左少少味🤏🏻
2024-07-17 160 views
餐廳嘅前身係寶石餐廳,今年裝修完之後就轉左係另一間大規模嘅西餐廳,入到去其實成個場都幾大,至少可以坐到100人以上!裝修完之後真係靚咗好多,之前都有同屋企人嚟食過,屋企人都覺得係一間性價比幾高嘅餐廳,今日咁啱同朋友過嚟食飯,店員亦都非常好,問我哋有冇需要提供甜品寫字服務,不過我哋仲未生日,所以今日暫時唔使🤣🕶️紐西蘭肉眼扒,我哋就叫到七成熟,肉眼扒嘅質素非常高,而且肉質非常鮮嫩,廚師喺控制火候嘅方便做得非常好,肉眼扒係牛肋骨嘅中間,所以油脂豐富而分佈平均,成塊肉眼扒非常好食,牛扒肉味香濃,啱晒鍾意食牛肉既我哋!餐廳嘅黑椒汁非常好食成塊肉眼扒嘅味道更加襯托到,🕶️肉醬意粉,餐廳嘅擺盆非常有心機,靚到忍唔住即刻攞電話出嚟打卡,肉醬意粉嘅味道非常好食,而且佢嘅肉醬同意粉非常match, 絕對唔會有太酸嘅情況出現!咁啱朋友鍾意食意粉,都大贊佢呢一個意粉做得非常有心思,味道上亦出色🕶️意大利奶凍,個面係士多啤梨醬再加埋中間嘅奶凍,酸酸地一開始嘅口感,但係之後有甜,成件事係非常特別同埋夾,好食!🕶️咖啡tiramisu, tiramisu係一個意大利好出名嘅傳統甜品,佢嘅質地都做得非常挺身,而且口感好棉密

🕶️咖啡tiramisu, tiramisu係一個意大利好出名嘅傳統甜品,佢嘅質地都做得非常挺身,而且口感好棉密,好似食緊蛋糕嘅口感,做得非常好食,食落嘅口感亦都非常creamy, 正!
2024-07-15 143 views
難得回娘家,一家人搵地方食飯,見到餐廳剛裝修,地方夠乾淨夠 spacious,冷氣夠同埋樓底高!Lunch 主要serve set lunch, 有餐前麵包,我2個仔好鍾意食個餐前麵包!個湯夠熱,有bacon 碎,又有忌廉味。我地叫既main course 都好好食,牛扒好juicy, 薯條夠熱,老公話好好食!我地叫咗兩個pasta,質素都唔差。期間waitress 無催我地走各樣,完全冇壓力感!見到所有餐具都有佢地餐廳名,好有儀式感,值得一讚!

見到所有餐具都有佢地餐廳名,好有儀式感,值得一讚!
2024-07-07
$150 (Lunch)
The Diamond前身為寶石餐廳,於2017年開業。之前一直以港式情懷提供懷舊鐵板餐。在2024年經過全面裝修及改革,搖身一變成為一間悠閒、提供融合菜式的西餐廳,由多年西餐經驗的大廚聯乘創意無限的新力軍二廚,創作出多款新菜式,其中招牌菜自家醃製刁草三文魚同埋牛肝菌松露醬芝士意大利飯將會係我哋今晚食嘅其中兩樣食物。環境方面,The Diamond屬元朗少有大規模、座位舒適的西餐廳,最多可容納100人,亦設有長卡座,適合大伙兒聚餐。今晚order咗晚市二人套餐$498,性價比極高套餐包括1.酸種麵包籃酸種麵包軟身爽口,質地綿密帶點酸香,配上優質原材料,係一款好入口又有特色嘅麵包。口感平衡,不會過酸過甜,幾好食哦。是日餐湯(忌廉湯)呢碗忌廉湯入口即化,濃郁綿滑,奶香四溢。湯底夠濃郁,加入合適份量忌廉,味道不會過重或過甜。Appetizer 前菜兩款:胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律Romaine Salad with Walnut and Bacon in Sesame Dressing前菜賣相好靚,分量十足。羅馬生菜新鮮脆爽,加上香濃滑順的胡麻醬汁,與煙肉、香脆可口嘅核桃仁完美配搭。每一口也是

今晚order咗晚市二人套餐$498,性價比極高

套餐包括
1.酸種麵包籃

是日餐湯(忌廉湯)

Appetizer 前菜兩款:

胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律

前菜賣相好靚,分量十足。羅馬生菜新鮮脆爽,加上香濃滑順的胡麻醬汁,與煙肉、香脆可口嘅核桃仁完美配搭。每一口也是滋味無窮,層次豐富,口感層次突出。醬汁份量剛好,不會過於濃郁,反而襯托出各種食材的鮮甜滋味。整體來說,好滋味又好味道,大家試過都會很滿意呢!

自家醃製刁草挪威三文魚
Homemade Norwegian Salmon sashimi with Dill Sauce

醃製刁草挪威三文魚前菜實在太吸引,入口即溶,鮮嫩多汁,配上優質新鮮嘅三文魚,味道完全釋放出來。刁草香氣四溢,味道濃郁而不刺激,剛好襯托出三文魚原有嘅鮮甜。分量適中,可以作為前菜開動胃口,更可以作為獨立小食享用。整體來說,前菜水準好高,料理手法出色,十分推介大家嚐試!

Main 主菜一款

炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒 三色胡椒汁 薯菜
Grilled New Zealand PS Grade Rib Eye Steak with Mixed Pepper Sauce

呢塊炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒實在太驚艷啦!入口即化,肉質鮮嫩多汁,微微帶點香煙氣息,十分誘人。配以三色胡椒醬,酸、甜、辣三種味道剛剛好,既襯托出牛肉鮮美本味,又增添了層次感。分量十足,肉質厚實,足夠飽肚。整體來說,呢道主菜味道層次豐富,每一口也是回味無窮,大家一試難忘!

以下選一

牛肝菌松露醬芝士意大利飯
Black Truffle Porcini Mushroom Risotto

呢道主菜實在太吸引啦!入口即化嘅意大利飯,配上濃郁香滑嘅松露醬汁,加埋鮮嫩豐腴嘅牛肝菌,再配以芝士點綴,簡直是絕配!飯粒粒分明,吸收了松露醬汁嘅鮮味,入口即化,真係超級美味!牛肝菌咬一口都好有齒感,又鮮又嫩,配搭得天衣無縫。全碗簡直係完美組合,大家一定要試試呢道極品意大利飯!

Desserts 甜品 所有甜品均屬自家製

意大利奶凍質地細緻綿密,絲滑爽口,入口即化。奶香濃郁,恰到好處,不會過於甜膩。整個甜品清爽雅致,適合作為餐後消食小食,大家一定要試試!
餐飲方面
1.佛手柑鐵觀音檸檬茶

呢款佛手柑鐵觀音檸檬茶香氣四溢,清新怡人。茶湯如玉,入口清甜爽口,餘韻悠長。茶葉鮮嫩,佛手柑柑香滲入,與檸檬酸度剛剛好,層次豐富,令人欲罷不能。十分適合夏日享用,大家一定要試試!
2.餐啡
正常
忌廉湯
醃製刁草挪威三文魚
佛手柑鐵觀音檸檬茶、餐啡
燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒配三色胡椒汁
2024-07-11
$250 (Dinner)
忌廉湯
醃製刁草挪威三文魚
佛手柑鐵觀音檸檬茶、餐啡
燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒配三色胡椒汁
  • 晚市二人套餐
2024-07-12 222 views
今次嚟到元朗呢一間隱世西餐廳,位於小巷嘅地舖,內部裝潢氣氛十分舒適,配上店內播放着英語歌曲,給人一種處於外國西餐廳的感覺。前菜首先上咗忌廉湯同羅宋湯,兩個湯的口感都相當細滑,忌廉湯上有少量麵包粒增加口感,而羅宋湯汁辣度合適,十分開胃。生果乳酪杯先試吓呢度出名嘅生果乳酪杯,入面配料十足,有杏仁、藍莓、士多啤梨乾、合桃、提子乾等,每一啖的口感都相當豐富,配上乳酪亦十分開胃。炸魚手指之後再叫咗炸魚手指,佢嘅份量亦都唔細。入面嘅魚肉有層層分明嘅口感,肉質滑嫩;加上上菜時係啱啱炸好,令到切開嘅時候入面嘅魚肉熱辣辣出晒煙,外層亦都脆卜卜,冇炸嘢油膩嘅感覺,配上嘅兩款汁,茄汁同千島醬,亦都令呢個菜式添加唔少色彩。炭燒紐西蘭肉眼扒伴薯條 接下來就係主角—紐西蘭肉眼扒。今次嗌咗七成熟,塊扒嘅份量都唔細,肉質方面就十分軟熟多汁,每一啖都食得出佢滿滿嘅煙燻味,配上佢嘅醬汁,令到整體味道更加豐富。加上薯條嘅份量都比得唔少,整個套餐吃下來,感受到滿滿的份量感和滿足感。漢堡新鮮、牛肉肉汁Juicy 、薯條大份。仲有個寶石grilled mark 勁得意,啱曬小朋友
配上店內播放着英語歌曲,給人一種處於外國西餐廳的感覺。

生果乳酪杯

炸魚手指

炭燒紐西蘭肉眼扒伴薯條

2024-07-11 186 views
在元朗開業數年的寶石餐廳近日大裝修,從舊派感覺變成優雅氣質,白色牆身加上飾花點綴,落落大方感覺良好。是晚同家人特意過來試試,店內半滿座,氣氛幽靜輕鬆。⭐是日餐湯 & 餐包點主菜可加$38轉餐,包括餐湯、餐包同餐飲,是日餐湯係羅宋湯同忌廉湯,揀左前者,酸酸地好有蔬菜香,幾好飲🤤餐包附卡牛油,個牛油有香草味,正喎。⭐風乾煙腩卡邦尼意粉煙豬腩鹹香惹味,意粉彈牙有嚼勁,不錯啊。⭐香煎三文魚扒配青芥末芹菜汁三文魚扒皮脆肉嫩,肥美好食🤤伴碟的蔬菜同樣煎得香口,正。⭐熱檸茶 & ⭐熱咖啡最後係跟餐餐飲,叫左後上,食完飲杯熱野正好去膩,寫意😆聽講寶石同隔離嘅芭堤雅泰國菜係姐妹店,兩間店都同樣親民,性價比高呀😊

是晚同家人特意過來試試,店內半滿座,氣氛幽靜輕鬆。

⭐是日餐湯 & 餐包

⭐風乾煙腩卡邦尼意粉
煙豬腩鹹香惹味,意粉彈牙有嚼勁,不錯啊。

⭐香煎三文魚扒配青芥末芹菜汁
三文魚扒皮脆肉嫩,肥美好食🤤伴碟的蔬菜同樣煎得香口,正。

⭐熱檸茶 & ⭐熱咖啡
最後係跟餐餐飲,叫左後上,食完飲杯熱野正好去膩,寫意😆

2024-07-09
$250 (Dinner)
2024-07-09 188 views
前身為寶石餐廳,老牌平民扒房。想平平地食個牛扒,係元朗區都不妨是一個選擇。有一晚,突然想「鋸扒」,再度光臨「寶石餐廳」。入到去坐低才發現,整間餐廳煥然一新。同店員查詢,「The Diamond Restaurant」,仍是同一個老闆,只是大翻新而已。仔細觀察環境、餐牌,老闆應該想令餐廳由老牌扒房轉型至中端文青cafe。今次點了晚市二人套餐酸種麵包籃餐湯(南瓜湯) 調味很好,有南瓜味也不會過甜,飲下口會飲出絲滑口的口感。佛手柑青茶:除餐附送 -味道很特別,飲完會「叮」一聲(前菜)胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律有點失望,因為醬汁是家裡也能食到的層次,百佳超級市場也能買到,可以考慮用日本沙律醬(酸)那種提升層次感。(前菜)自家醃製刁草挪威三文魚普普通通,不過不失。(主菜)牛肝菌松露醬芝士意大利飯這個飯有口感,與汁味很襯,但略微份量過少,碟已經薄,飯蓋上面也不厚,顯得不夠大方。(主菜)炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒 三色胡椒汁| 薯條沙律叫了七成熟,完美演繹七成熟的牛扒,將牛扒肉汁鎖住,也保持了肉的鮮嫩,建議不用點醬汁食,會食到牛扒應該有的味道。(甜品)意式咖啡提拉米蘇+$48、意大利奶凍因為右邊免費甜

今次點了晚市二人套餐

酸種麵包籃
佛手柑青茶:除餐附送 -味道很特別,飲完會「叮」一聲
佛手柑清茶、南瓜湯、麵包籃

(前菜)胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律

(前菜)自家醃製刁草挪威三文魚
普普通通,不過不失。
自家醃製刁草挪威三文魚

(主菜)牛肝菌松露醬芝士意大利飯

(主菜)炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒 三色胡椒汁| 薯條沙律

甜品)意式咖啡提拉米蘇+$48、意大利奶凍

因為右邊免費甜品只剩一個,所以升級了一個提拉米蘇,提拉米蘇口感軟滑,內裡有一些冰感的咖啡碎,口感特別,咖啡味很濃烈。

總捨來說,從前身平民扒房餐廳,改修成為中高級路線,食物質素能夠配合餐廳定位,但份量略少,男士可能不夠飽。元朗居民會又失去了一間平民價位餐廳…
佛手柑清茶、南瓜湯、麵包籃
七一同女友去逛下龍豉灘同黃金海岸,到夜晚揾吃本想去屯門的金鳳,最後都係去元朗呢間想去好耐嘅寶石餐廳(喺度睇到先知改咗名),入到去要等位,不過都好快有位,裝修過,如果燈光暗小小氣氛就非常好;食物幾好味(食完個豬都唔記得點稱呼佢),擺盤靚,價錢就有啲偏貴,整體ok有下次。
),擺盤靚,價錢就有啲偏貴,整體ok有下次。
2024-07-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2024-07-05 212 views
以前成日會去排寶石餐廳全新裝修左點可以唔幫鋪, 以前故色故鄉既西餐廳搖身一變變左華麗既高級餐廳🤩 打卡一流而且坐得相當舒適!!晚市主食餐牌有三小頁, 簡潔易睇, 我地兩個人就可以直接叫晚市二人套餐👩‍❤️‍👨前菜:🐟自家醃製刁草挪威三文魚估唔到前菜都咁大份, 表演出餐廳好大方, 醃製過既三文魚, 味道帶微酸食落好鮮👍🏾主菜:🥩炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒出街食牛眼扒最怕就係熟成度過火, 我地叫左5成熟出到黎岩岩好, 切開鮮嫩既肉, 咬落相當Juicy!! 爆發相烈既肉汁味道😋🍄牛肝菌松露醬芝士意大利飯聽店經理講廚師其中一樣最拿手就係煮意大利飯, 食落完全冇令我失望, 每一啖都相當creamy, 松露醬同芝士完全同飯融合, 每啖都滿滿幸福感❤️甜品:🍮意大利奶凍奶凍香滑細緻, 奶味香濃😊🍰意式咖啡提拉米蘇100%肯定係自家製作, 因為非常真材實料, 而且甜度適中唔過份👍🏾飲品:🍫香濃朱古力比較重奶味既朱古力我地好中意🤩總結黎講我覺得兩個人叫呢個二人餐相當抵食, 性價比高, 而且好滿足!!

前菜:
🐟自家醃製刁草挪威三文魚

主菜:
🥩炭燒紐西蘭PS頂級牛肉眼扒

🍄牛肝菌松露醬芝士意大利飯

甜品
🍮意大利奶凍
奶凍香滑細緻, 奶味香濃😊

🍰意式咖啡提拉米蘇

飲品: