由於當晚只有我和媽媽二人共進晚餐,於是決定試試前身是夏面館的新店。全店以白色為基調,裝潢簡光鮮,餐桌食具都很別緻。可是每枱之間的距離不太疏離,不過要善用位置都沒法子。侍應的數目不少,勤於替你斟茶落單及跟進,而且都很有禮貌。整體氣氛和感覺都很不錯。食物方面:我們點了鮮肉小籠包,手抓餅,麻醬撈面,雞絲粉皮。餸菜都偏小碟,因此相對地價錢不算便宜。﹣麻醬撈面味道偏鹹,面條相對手拉面就不夠彈牙了,有改善空間。﹣手抓餅及雞絲粉皮,水準一般或以上。﹣鮮肉小籠包,皮薄,餡料足,肉質鮮,湯又熱又夠而不燙口,是必食之選!另外,不要忽略南小館的茶,味道清香,值得留意。我們都問過侍應是甚麼茶,但我忘記了…

﹣手抓餅及雞絲粉皮,水準一般或以上。
必食之選

2012-06-06
$100 (Dinner)
必食之選
  • 鮮肉小籠包
2012-06-07 23 views
逛街逛得累了就找個地方食下午茶南小館,從門面看入去,好像西餐廳,裝潢大方典雅一入去,好多個侍應都會好開心咁笑住用普通話向你講歡迎光臨,感覺好親切好放鬆每個侍應們都是20-30歲左右的年青人,他們的服務超讚,有禮貌,有時還會跟不同的顧客有講有笑,氣氛好生煎包;$40/4麵包質感軟熟,底部內層吸收了肉汁,雖然比較淋身,但滋味無窮底部外層煎得香口,感覺像炸過的包子。因為油是滲入了脆脆的包底中,而不光是在包底的表面。咬下去,雖然煎炸過的地方較厚身,但那鬆脆的口感,帶有一點點的烤焦味,令人回味。包內的肉餡份量較少,肉汁份量亦有待改善,但欣賞肉餡較少肥肉,不膩的同時亦夠軟稔。肉排拉麵;$4x拉麵是擔擔麵,表面的肉碎等配料有點不足,麵的份量亦很少麵很幼細,帶有輕微煙煙韌韌質感,主要都是爽口的,蛋香味不濃。肉排頗厚身和很大塊,肉質軟稔不"鞋",表面的脆炸粉的厚度適中,明顯可見黃色的濃濃蛋汁,有點軟身濕口有點奇怪的是,這肉排帶有咖喱的味道,感覺像在吃和風吉列豬排,失去了上海的半點風味,有點失望這兒提供的茶不是平日我們常喝的水仙普洱,是充滿米香的玄米茶可能我的推測是錯的,但我嗅到和嚐到的都像是我最愛的米通
逛街逛得累了就找個地方食下午茶
南小館,從門面看入去,好像西餐廳,裝潢大方典雅

生煎包;$40/4
麵包質感軟熟,底部內層吸收了肉汁,雖然比較淋身,但滋味無窮

底部外層煎得香口,感覺像炸過的包子。
因為油是滲入了脆脆的包底中,而不光是在包底的表面。

肉排拉麵;$4x
拉麵是擔擔麵,表面的肉碎等配料有點不足,麵的份量亦很少

這兒提供的茶不是平日我們常喝的水仙普洱,是充滿米香的玄米茶

可能我的推測是錯的,但我嗅到和嚐到的都像是我最愛的米通味,是不是玄米茶就不肯定了

這茶清而不淡,把剛才吃過的煎炸食物的餘味都一掃而空,就像飯後甜品一樣,有一定的魔力

離開的時候,侍應們會用廣東話跟你說 “多謝哂,拜拜”
好奇的是,進來時是普通話,怎麼離開時是廣東話呢
2012-06-05
  • 生煎包
(Non-member)
佢ge小籠飽係ok, 細細粒, 多湯, 一口可以食一粒, 不錯蒸素餃就皮太厚, 好淡, 無咩味, 上海婆婆好食d,仲有個湯, 好肥, 好多油响面最重要係埋單時發現茶錢一位係收$12仲要加一你加一我唔怪你, 但$12一位茶就好過份, 我去美心都唔駛$12啦隔離個太太聽到我講, 都嚇左一嚇, 即刻話要飲多几杯,一來唔係正式酒樓, 二來係自己寫紙仔點菜, 三來仲要限時得50分鐘食, 晚餐woo就算有得新開張減$20都唔抵食,如果5個人食, 淨飲都要$12 x 5 x 1.1= 66, 攪咩???我自己就唔會再食....
蒸素餃就皮太厚, 好淡, 無咩味, 上海婆婆好食d,
仲有個湯, 好肥, 好多油响面
最重要係埋單時發現茶錢一位係收$12仲要加一
隔離個太太聽到我講, 都嚇左一嚇, 即刻話要飲多几杯,

就算有得新開張減$20都唔抵食,
我自己就唔會再食....
2012-06-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Dining Offer
Others
  • 茶錢一位$12仲要加一
  • 搶!!!!!!!
上星期五才開張,再加上在附近上班,當然要一試了糖醋排骨 - 味道ok,酸酸甜甜,如果味道再濃少少就更好老重慶擔擔麵 - 竟然比酸辣湯先上,一早整定?? 湯低偏稀,唔夠熱,肉燥少,飲落第一口都重花生醬味(只限第一口),麵質ok,但之後越食越甜老上海酸辣湯 - 一聞上去就好大陣胡椒粉味,食落去超重胡椒粉,而且偏甜,唔好飲鮮肉小籠包 - 皮薄多汁,但肉味唔夠鮮,已經不錯了南小館甜甜拼 - 我撰左茉莉花茶凍,杏仁白玉凍,桂花蜜拉榚及金柚脆麻球。 茉莉花茶凍:口感幾好,但食唔出有茉莉花味。 杏仁白玉凍k,都香杏仁味。 桂花蜜拉榚:由糯米做,口感煙韌,可惜只系在糯米糕上加幾滴桂花蜜,如果將桂花溶入糯米入面比較好。 金柚脆麻球:炸煎堆+吉士餡。
上星期五才開張,再加上在附近上班,當然要一試了

糖醋排骨 - 味道ok,酸酸甜甜,如果味道再濃少少就更好

鮮肉小籠包 - 皮薄多汁,但肉味唔夠鮮,已經不錯了
茉莉花茶凍:口感幾好,但食唔出有茉莉花味。
杏仁白玉凍
k,都香杏仁味。
金柚脆麻球:炸煎堆+吉士餡。
ok~ 糖醋排骨
差~ 老重慶擔擔麵
差~ 酸辣湯
ok~ 鮮肉小籠包
普通~ 左上杏仁白玉凍,左下茉莉花茶凍,右上金柚脆麻球,右下桂花蜜拉榚
Other Info. : 全部都細細碟,十分精緻。(相對甘既價錢甘細碟就唔系平) 女仔細食但又想食多幾款既,這間可以一試 但講真,味道真系有"好大"既改善空間,雖然無食佢地的招牌菜,但如果連普通的菜式都唔好食,真系幾難會再去食:(
2012-06-04
$140 (Dinner)
2012-06-03 11 views
<南小館>九龍灣店六月正式開業,是<小南國>刻意打做的平民版品牌,與<利小館>異曲同工話雖大眾化, 但裝修亦不馬虎,是上一手的<夏麵館>有點相似, 唔同既係走<風月堂>那種密封純白的風格剛開業星期五至日只收walk-in,幸好我地有early bird dinner的習慣,所以唔駛等位每位茶錢$6加10%,冇問要飲咩野茶亦唔知有無得揀,門口receptionist可能較忙,禮貌需要改善今次坐靠牆梳化位,掛牆燈的高側光映照小畢比令她更美,當然要付出炎熱的代價餐牌圖文並茂,值得一讚,價格貴過<翡翠台>少少,份量亦比<翡翠台>細少少最終點了排骨菜飯,雞排擔擔麵及網紋窩貼排骨菜飯 - 賣相不俗,非常整齊,排骨厚而有肉汁,菜飯粒粒分明,菜莖飽滿,推介!雞排擔擔麵 - 雞排比排骨厚粉,而且切得肢離破碎,以為是<窩貼大王>出品,唯擔擔麵味道加分網紋窩貼 - 侍應端上時應是圓型的網紋只剩240度,大畢比一咬d肉汁如賴尿牛丸泉噴了半米,差點射中斜對面鄰座的情婦對,<南小

最終點了排骨菜飯,雞排擔擔麵及網紋窩貼

對,<南小館>適合約會,環境四正食物精緻,價錢負擔得起,憑門口取的券可以平$20,期待8月CWB希慎廣場的分店開幕
2012-06-02
$75 (Dinner)
  • 排骨菜飯
2012-06-01 4 views
是日九龍灣德福又有新餐廳開幕. 前身是夏面館, 等了個多月, 搖身一變........原來也是賣上海菜, 只不過裝潢跟前者的完全是天壤之別.雖是賣中菜, 但整個店都充滿著新派的歐陸小店的氣息, 令人眼前一亮打開餐牌, 食物選擇好像不太多. 小吃算是比較多花樣, 標榜著''精緻''行先.上海菜中最基本的小龍包, 糖醋排骨...等等都有. 但比較奇怪的是傳統炒面例如上海粗炒那些是完全找不到的.先上個前菜 - 南小館四小併 (HKD$68)併盤本有7款前菜可以選擇其中4款. 我們選了四喜烤夫, 冰宮肴肉, 糖醋排骨及花雕白雞. 其中四喜烤夫份量最多, 十分入味, 烤夫不硬, 算幾好食. 冰宮肴肉一向是淮揚菜中的經典有名的前菜. 好吃的肴肉要花時間腌, 這裡做的算是中規中距, 其中肉比較多, 有點難吃到那晶瑩剔透的部份. 糖醋排骨不夠味, 肉也較硬又難, 失望. 花雕白雞雖看到碟周圍很多汁, 但花雕味不夠,所以不夠香, 雞本身算是不錯的.雞絲粉皮 (HKD$38)份量好少呢......2個人都嫌不夠分. 麻醬也是較少的, 青瓜絲更少. 不過雞絲又十分多, 配料很不均勻. 但我看隔離枱那份又很
原來也是賣上海菜, 只不過裝潢跟前者的完全是天壤之別.

先上個前菜 - 南小館四小併 (HKD$68)

雞絲粉皮 (HKD$38)
份量好少呢......2個人都嫌不夠分. 麻醬也是較少的, 青瓜絲更少. 不過雞絲又十分多, 配料很不均勻. 但我看隔離枱那份又很大份的....不知道為何分配那麼不公平.../_\

無鍚小龍包 (HKD$40)
侍應這款跟另一款同價的鮮肉小龍包有什麼分別? 回答是這款內裡的肉是用了無錫排骨來做, 比較香.
小籠包皮夠薄, 內裡肉汁滿滿, 味道不錯. 不過說用什麼無錫排骨來做, 我又吃不出, 吃了2個都只是覺得跟一般小籠包差不多.

大白菜肉絲炒年糕 (HKD$58)
份量也是很小的. 不過這道味道又不錯. 年糕比較大片, 但整碟色水均勻, 各配料都很入味, 年糕亦十分煙韌, 肉絲切得比較幼小, 如果可以再多一點白菜更好.

排骨湯面 (HKD$48)
這個算是比較大份亦抵食. 湯很清, 面條份量多, 不過我沒有吃.
炸豬排十分出色. 皮薄, 但很脆, 豬排炸得剛剛熟, 完全不老, 亦帶少許油脂, 很鬆化.

雞排擔擔面 (HKD$48)
湯底做得很水很稀, 說是擔擔面, 肉燥只找到數小粒, 花生粒也完全看不見, 整碗面只有微熱辣感覺, 完全不對題.
唯一安慰是炸雞排又是做得不錯. 雞肉嫩滑. 感覺這裡的炸物反而都是不錯的.

招牌生煎包 (HKD$40)
全店大力推薦的是這個生煎包, 也是整晚成枱人一致讚賞的. 上桌用的是小鐵煎PAN, 保持著熱辣辣的溫度. 底部煎得非常脆口, 咬一口, 內裡的肉汁多到爆出來燙到我的口呢!! 上層的包軟熟, 加上中間的肉也不錯, 肥脂均勻. 這個真的可以一吃再吃.

埋單3個人要差不多HKD$400左右, 吃得飽.
剛開業6月份有傳單派發滿HKD$100可減HKD$20 (每枱減一次)
食物算是精緻多於抵食, 質素有些十分不錯, 但有些又不太行.
可能新開幕, 侍應都有點生硬不熟手, 但態度算幾親切.

$130 (Dinner)
  • 招牌生煎包