2021-12-18 466 views
新鮮火鍋料專門店,主打新鮮,靚湯底,選擇多,配料多黃金美人鍋,入面有花膠,雞,豬肚,濃郁雞湯鮮甜,胡椒湯底濃郁香辛配料有豆腐紙,三色鮮麵,醬料費$44自家涼茶一支$28,用仿燈膠樽做飲品樽鍋料有手打肉丸,蝦丸,墨丸,肉腸,手工餃子餃子有松露,菜餃,墨汁餃子 仲有新鮮蔬菜鍋料醬油12種任配,有香辛甜辣任配,選擇多!湯底鮮甜濃郁之中帶點辛香,雞肉份量好多,吸曬湯底鮮味,肉質鮮甜嫩滑飲完湯好暖胃,花膠彈牙豆腐紙,薄如紙既豆腐皮,一浸就變軟淋索曬湯底既汁,好食新鮮麵條,甘筍汁麵,墨汁麵,麵身彈牙夠煙韌牛肉片,肉片整到好似花一樣,肉片夠肥,個湯底好夾!蝦丸鮮味,墨丸彈牙,餃皮薄身,餡料飽滿,餃子濃郁松露香氣十足面向海景,坐位舒適,木系裝修,風格中西混合,放置好多新鮮海鮮坐得舒服酒鍋 (V Point) 銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
配料有豆腐紙,三色鮮麵,醬料費$44
自家涼茶一支$28,用仿燈膠樽做飲品樽
鍋料有手打肉丸,蝦丸,墨丸,肉腸,手工餃子
餃子有松露,菜餃,墨汁餃子 仲有新鮮蔬菜

鍋料醬油12種任配,有香辛甜辣任配,選擇多!
飲完湯好暖胃,花膠彈牙
豆腐紙,薄如紙既豆腐皮,一浸就變軟淋索曬湯底既汁,好食
新鮮麵條,甘筍汁麵,墨汁麵,麵身彈牙夠煙韌
牛肉片,肉片整到好似花一樣,肉片夠肥,個湯底好夾!

坐得舒服
酒鍋 (V Point)
銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
好耐之前去過尖沙咀酒鍋嘅分店打邊爐牛肉上枱時已經覺得賣相好精美一塊跟一塊好有秩序咁鋪喺木架上好治癒,好似曬緊太陽咁今次去銅鑼灣再食酒鍋食物賣相嘅精美程度又再震撼我嘅眼球!去到餐廳,右手邊全落地玻璃,可以俾我同朋友一覽維港嘅海景!視野開闊得嚟,個夜景真係叫人拍爛手掌!🟠先上湯底,黃金美人鍋,胡椒豬肚花膠雞湯底,大大件嘅花膠夠晒養顏,豬肚可以驅寒,加埋雞湯,成個湯底好清甜,滾左之後,一飲就已經飲咗三碗!🟠主角出場,叫咗個二人套餐,食物用好大個環形木盤盛載,黑毛豬肉、安格斯牛肉玫瑰花造型好吸睛,每朵有六塊肉,有成六朵咁多!肉質鮮嫩、油脂分布平均,雪花好靚,淥熟之後軟稔稔又無筋!個拼盤仲有三色餃、芝士腸、粟米、南瓜、靈芝菇、雞髀菇、秋葵、蝦丸、墨魚丸,想食乜就淥乜!三色餃好驚喜,三種味道好分明,皮爽肉嫩,仲有爆漿嘅感覺!🟠三色鮮製生麵菠菜、甘筍、墨汁麵,麵質好有口感,條條分明,仲食得出三種唔同嘅味道🟠竹蔗茅根、洛神花茶清甜解膩,打邊爐好拍檔!今次打邊爐打到好似欣賞藝術品咁,仲好有儀式感,滿足!
好耐之前去過尖沙咀酒鍋嘅分店打邊爐
牛肉上枱時已經覺得賣相好精美
一塊跟一塊好有秩序咁鋪喺木架上
好治癒,好似曬緊太陽咁

今次去銅鑼灣再食酒鍋
食物賣相嘅精美程度又再震撼我嘅眼球!

去到餐廳,右手邊全落地玻璃,
可以俾我同朋友一覽維港嘅海景!
視野開闊得嚟,個夜景真係叫人拍爛手掌!

🟠先上湯底,黃金美人鍋,胡椒豬肚花膠雞湯底,

🟠三色鮮製生麵

🟠竹蔗茅根、洛神花茶
清甜解膩,打邊爐好拍檔!

今次打邊爐打到好似欣賞藝術品咁,仲好有儀式感,滿足!
係openrice 見面有coupon 買就用左$128 買左個餐。(之前好似話做$88 架)諗住算啦,都7百幾個like, 應該實無死啦。咁希望大家睇睇我尼個食評。點知真係可以差到咁.先入到去,接待員已經態度唔好。接待員 :有無book 位呀?我:無book 到,岩岩打左尼話可以上黎用coupon.接待員:下,無喎。是旦啦。4 點鐘一定要走。 (果陣2:35 分)好啦,到食物啦。大家睇睇相,上到去貨不對版,幾樣野已經話無。咁你就唔好咁樣做招來,叫人買 coupon 啦。大家見其他post d 肉咪係花咁既樣既,果舊肉,係冰尼架,佢地係唔會解凍,就咁成舊凍肉上俾你。說實在,好難食。 D 丸 D 牛展都冰咁上(無解凍)。 成餐飯,唔駛90分鐘,我自己會早走。好難食。大家食環境既話,都唔駛咁辛苦自己個肚。尼間真係好差,好差
先入到去,接待員已經態度唔好。
接待員 :有無book 位呀?
我:無book 到,岩岩打左尼話可以上黎用coupon.

大家食環境既話,都唔駛咁辛苦自己個肚。
尼間真係好差,好差
2021-12-07 530 views
打邊爐比人感覺好麻甩,同打卡好似冇咩緣但係呢一間由環境,景觀,到食物都靚到可以瘋狂打卡既火鍋店真係顛覆晒我既印象透過落地大玻璃觀賞住美麗既夜景再係咁典雅既裝潢之下品嚐美食簡直係人生一大樂事打過咁多次邊爐,我諗呢一間既醬料係最豐富最講究黃金美人(胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯)呢個應該係我食過咁多火鍋店最足料既一個湯底豬肚、花膠同鮮雞件撈極都仲有基本上其實淨係食呢個湯底既湯渣都已經好滿足牛氣沖天不論打卡度定係美味度,甚至係份量都超級勁既牛氣沖天!同我一樣係牛魔王既朋友必食!淨係牛肉已經有日本飛驒牛、頂級安格斯牛小排、金錢展同牛脷每一樣都好高質你係會食到陣陣牛香,而且每件都油脂豐富食落口牛脂會慢慢溶化,香味慢慢滲出黎,越食越香牛筋當然唔小得特別D既仲有又爽口滑既牛心頂,即係牛心隔離既血管香港好少地方有得食黑松露蝦蟹餃、芝士紫菜蝦蟹餃、韭菜餃佢連餃子都唔馬虎,淨係口味已經有三款有經典既韭菜餃,有創新既芝士紫菜蝦蟹餃,更加有名貴既黑松露蝦蟹餃當中最推薦真係呢個黑松露餃黑松露勁足,味勁香而且香之餘你係仲會食到餡料既鮮味怕淨係食肉好唔balance?唔怕,佢都仲有好多新鮮既雞脾菇、秋葵、粟米仔等既蔬菜響鈴
打邊爐比人感覺好麻甩,同打卡好似冇咩緣
但係呢一間由環境,景觀,到食物都靚到可以瘋狂打卡既火鍋
真係顛覆晒我既印象

透過落地大玻璃觀賞住美麗既夜景
再係咁典雅既裝潢之下品嚐美食
簡直係人生一大樂事

打過咁多次邊爐,我諗呢一間既醬料係最豐富最講究

黃金美人(胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯)
呢個應該係我食過咁多火鍋店最足料既一個湯底
豬肚、花膠同鮮雞件撈極都仲有
基本上其實淨係食呢個湯底既湯渣都已經好滿足

牛氣沖天
不論打卡度定係美味度,甚至係份量都超級勁既牛氣沖天!
同我一樣係牛魔王既朋友必食!
淨係牛肉已經有日本飛驒牛、頂級安格斯牛小排、金錢展同牛脷
每一樣都好高質
你係會食到陣陣牛香,而且每件都油脂豐富
食落口牛脂會慢慢溶化,香味慢慢滲出黎,越食越香

牛筋當然唔小得
特別D既仲有又爽口滑既牛心頂,即係牛心隔離既血管
香港好少地方有得食

黑松露蝦蟹餃、芝士紫菜蝦蟹餃、韭菜餃
佢連餃子都唔馬虎,淨係口味已經有三款

當中最推薦真係呢個黑松露餃
黑松露勁足,味勁香
而且香之餘你係仲會食到餡料既鮮味

怕淨係食肉好唔balance?
唔怕,佢都仲有好多新鮮既雞脾菇、秋葵、粟米仔等既蔬菜

響鈴
打邊爐有靚湯底既話真係一定要食響鈴
因為係響鈴先可以索晒D湯汁既美味
而且呢到既響鈴應該係自家制
因為佢一般豆味更香濃
同埋會浸多幾秒鐘先會淋淋地

豆腐紙
非常特別既一道菜
雖然知道自己點左,但上菜果陣仲以為店家無啦啦派紙巾
好猶豫食唔食得左好耐

點知真係一食難忘

佢豆味係勁香濃
而且因為佢比腐竹果D薄勁多勁多
一放落去已經食得
同埋令佢口感又幼細、又滑溜,仲幾乎入口即溶

估唔到生麵都可以有咁多顏色咁多變化
而且味道同口感都唔錯
最緊要係份量勁足勁抵食

竹蔗茅根、紫貝天葵
打邊爐怕熱氣,呢到都有清熱飲品飲
更加有紫貝天葵呢D咁特別既飲品
2021-12-06 2339 views
記得上年新年前來過吃酒鍋,剛巧朋友最近生日,知道他素來喜歡打邊爐和打卡,這間餐廳正好符合兩個要求,近窗邊位置更可欣賞高樓市景。想不到現場也有不少枱也在慶祝生日。一早訂座時要求二人餐,將所有食材擺放於圓形的木板上,剛剛好能套在火鍋旁邊,再放下數粒乾冰,那絲白的煙霧吸睛之餘,打卡更是一流(要把握時間)。手切肥牛和黑毛豬腩肉捲成六朵花,每朵有六塊;肥牛好新鮮,油花也頗多及分佈平均;而豬腩肉比較厚切有口感,鬆化而不肥膩。餃子方面,黑色的是黑松露蝦蟹餃,黑松露的飄香不會掩蓋海鮮餡的味道,蝦肉好彈牙,蟹肉好甘香;橙色的是芝士紫菜蝦蟹餃,紫菜味好特別,有點和風的感覺,咬開有流心的芝士;綠色的是韭菜餃,好香濃。其他方面,手打蝦丸和墨魚丸特別彈牙不腥;還有芝士腸、秋葵、雞睥菇、靈芝菇及南瓜,平衡一下肉類的膩感。湯底方面,則選了「黃金美人」,即胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯。花膠有豐富骨膠原,而雞湯又滋補養顏,胡椒豬肚更是驅風散寒;裡面有半隻鮮雞,雞肉好軟嫩;豬肚綿軟而帶嚼勁。黃金炸魚皮即叫即炸的魚皮超級酥脆,一粒粒黃金的咸蛋好甘香。三色鮮制生麵分別由菠菜、甘荀和墨汁製成的,天然色素。由於點得太多,只試了橙色的甘

黃金炸魚皮

黃金炸魚皮
即叫即炸的魚皮超級酥脆,一粒粒黃金的咸蛋好甘香。

三色鮮制生麵
分別由菠菜、甘荀和墨汁製成的,天然色素。由於點得太多,只試了橙色的甘荀麵,好煙韌彈牙。

竹蔗茅根
清甜的竹蔗茅根最適合火鍋下火,雪得冰凍且完全沒有渣。

就連醬料都有12款選擇,而且擺放得十分精緻。
2021-12-05
Type of Meal
Dinner
2021-12-03 404 views
酒鍋走新派火鍋路線 紅色的中國風配上歐式的吊燈和塗鴉 裝潢古典時尚 隱隱透出神秘的東洋氣息🏮.這裡的食物造型奪目耀眼 如"酒火入鍋"的火鍋 侍應在中間的木瓜鍋先下酒再點火 雖然有視覺的衝擊 可惜略嫌湯底的酒味不濃 五格鍋中最喜愛波士頓龍蝦湯底 散發香濃的龍蝦鮮味 食材配搭不同的湯底能夠引發出最絕配的味道🍲.一字排開的牛肉掛在架上 擺盤很有霸氣 牛肉入口嫩滑🥓自家制的炸紫菜嚮鈴卷即叫即炸 帶出雙重口感 另外黃金蟹粉魚皮亦很酥脆 散發濃郁的咸蛋黃鹹香 挾一塊放入湯內並迅即挾起 半腍半脆的口感 滋味可口😋.開心小企鵝是墨魚混了魚蛋做成的丸子 雖然尚未解凍略嫌遜色 但造型可愛 其他的菜式味道不過不失 蜂巢豆腐層層小孔質感 吸盡湯汁精華 三色鮮製生麵色彩繽紛 分別由菠菜 甘荀 和墨汁製成.這間火鍋店 性價比確實不高 勝在環境舒適 裝潢有格調 食物擺盤精緻 在銅鑼灣店更可飽覽維港高空美景 是不失為與三五知己相聚閒聊的好地方🍸
$650 (Dinner)
夜幕低垂又是開飯黃金時間,秋意漸濃,火煱就最好不過!今日跟好友到V Point 的酒鍋來個火煱晚餐,勁滿足!居高臨下,海景夜景盡入眼簾,加分不少!甫坐下,一盆應有盡有的醬料及料頭隨即送上,來個大混醬 😍😍😍點了豬肚花膠雞湯底,驚艷的賣相,不單好看還超級慳位,超讚!👍👍👍👍湯內有雞件、豬肚等湯料,算得上豐富。玫瑰花用牛肉及豚肉切成,好睇又食!👍👍👍除了鮮肉,外圍還有秋葵、粟米、雞髀菇、蕃茄、芝士腸、南瓜、秀珍菇、鯪魚滑及墨魚滑;還加上精美的三色餃,分別是黑松露蝦蟹餃、韭菜餃、芝士紫菜蝦蟹餃,算得上應有盡有,味道吸引。三色新鮮麵,看得出跟餃子是同一團麵搓出來的,新鮮搓的麵味道真的特別好吃 👍👍👍秘製脆炸鮮魚皮,香脆可口,即食或快涮一下都可以。豆腐紙,一入湯鍋,隨即軟綿綿的,真是會一片接一片的吃過不停 😂😂😂😂最後還有兩杯特飲,分別是洛神花茶及竹蔗茅根,清熱透心涼,多吃也不怕燥熱 😂😂😂絕對滿足的一個火煱 👍👍💖💖

居高臨下,海景夜景盡入眼簾,加分不少!

玫瑰花用牛肉及豚肉切成,好睇又食!👍👍👍

秘製脆炸鮮魚皮,香脆可口,即食或快涮一下都可以。

絕對滿足的一個火煱 👍👍💖💖
2021-11-29 387 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑飲酒要飲氛圍,原來打邊爐都睇氛圍🥂之前book咗枱喺度打邊爐,餐廳位於VPoint高層,一面外牆全部都係落地玻璃🪟到餐廳嘅時候店員特登安排窗口位俾我哋,呢個位完全將維港夜景盡收眼底,未飲酒已經陶醉喺環境中🌃知道今日我哋有特別慶祝活動,店家仲將我哋點嘅嘢擺放喺一個圓型嘅木盤上,設計完美套住火鍋,又靚又有儀式感🎊✅黃金美人點左呢個湯底,係胡椒豬肚花膠雞湯🥘湯底呈淡金色,入面有大大塊花膠同鮮嫩嘅雞肉🐔湯頭飲落鮮甜,仲有豐富骨膠原,而且加埋胡椒個人即刻暖晒,好啱呢個天氣點♨️✅三色鮮制生麵三色麵分別係菠菜、甘荀同墨汁嘅生麵🍜麵身幼滑富彈性,而且同豬肚雞湯底好夾,煮面一流✅ 黑毛豬腩肉將粉嫩嘅腩肉片整成玫瑰花形狀,精緻美觀🌹黑毛豬肉質幼滑,油脂甘美,口感特別豐富✅安格斯牛牛肉油脂分布均勻,紋理分明🐮肉質鮮嫩有嚼勁,柔滑富彈性✅黑松露蝦蟹餃每粒都相當飽滿,餃入面有原隻爽滑鮮蝦🦐蟹肉增添彈性同鮮味🦀同時散發黑松露飄香✅椒鹽鮮魷等嘢滾嘅時候叫份小食就fit晒😋炸粉好薄,外皮香脆,鮮魷口感結實亦唔韌,加埋椒鹽惹味可口🦑✅豆腐紙好罕見嘅火鍋配料,食法好似響鈴咁浸

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅黃金美人

✅三色鮮制生麵

✅ 黑毛豬腩肉

✅安格斯牛
牛肉油脂分布均勻,紋理分明🐮肉質鮮嫩有嚼勁,柔滑富彈性

✅黑松露蝦蟹餃

✅椒鹽鮮魷

✅豆腐紙
好罕見嘅火鍋配料,食法好似響鈴咁浸喺湯幾秒就食得,口感介乎喺腐皮同響鈴之間,好新鮮特別嘅味道

✅手打芝士墨魚丸
墨魚丸特別新鮮彈牙,質地紮實,而且入邊仲有流心芝士,夠晒邪惡😈

✅ 竹蔗茅根
用燈泡型嘅容器裝住賣相得意💡茅根水清熱下火,甜甜可口又清潤同可以解火鍋嘅油膩

2021-11-28 236 views
幾年前食過一次,呢排天氣凍左就諗起佢,朋友推介食招牌”牛氣沖天”,但要提早預訂,我地兩個人去食,所以店家建議我地要少啲份量,廢事晒嘢~湯底要左”黃金美人”,即係胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯,份量非常足夠,湯頭好甜,雞、豬肚、花膠嘅份量都好多好多,基本上淨係食佢都好夠飽!調味料嘅種類都非常之多,而我自己就揀咗豉油、蒜、辣椒,朋友話辣椒醬都好好味首先上枱嘅係手打麵,有三款,非常彈牙好味,喺Tang 🚧度浸內阻之後好滑好入味,我覺得係全晚最驚喜嘅!豆腐紙,好得意第一次食,浸一浸就變林,真係好似一張紙,又滑又薄。牛氣沖天上枱啦!非常之浮誇,店員仲放咗啲乾冰落去,煙霧離漫,非常適合打卡!配料方面分別有頂級安格斯牛小排、黑毛豬藍玉玫瑰拼盤、手打下院、手打墨魚丸、黑松露鮮蝦餃、韭菜餃、芝士紫菜蝦蟹餃,同埋其他配菜。牛小排非常好味,唔會好肥,食落又好彈牙,好適合我。三款餃都唔錯,特別係黑松露搞,有好重嘅黑松露味,裏面嘅蝦都好大粒食得出有幾粒。黑毛豬好好味,油脂分配足夠,食落去唔會好鞋。蝦丸同墨魚丸就正常水平。個湯頭真係好值得一讚,花膠塊塊都好厚好大塊,好入味。 環境唔錯,乾淨,同埋枱同枱之間都好闊落,唔

黑毛豬好好味,油脂分配足夠,食落去唔會好鞋。
蝦丸同墨魚丸就正常水平。
個湯頭真係好值得一讚,花膠塊塊都好厚好大塊,好入味。

環境唔錯,乾淨,同埋枱同枱之間都好闊落,唔會同隔離枱離得好近。
2021-11-26 322 views
天氣凍咗好想打邊爐🍲朋友推介銅鑼灣酒鍋價錢便宜又好味😋提提各位要預早一星期訂位餐廳長期都好full我同朋友都唔食辣我哋係咗個黃金美人鍋胡椒豬肚花膠雞湯湯底非常足料豬肚好好味,好煙韌天氣咁凍食呢個鍋就啱晒雞好滑好新鮮,花膠好大舊個湯仲要好好飲,滿滿嘅骨膠原配料有12個選擇花膠好味😋我哋早一星期order左二人餐好友驚喜,伴碟很美有牛有豬韭菜餃/黑松露餃/新鮮蝦餃最愛吃黑松露蔬菜兩個人食其實份量好夠三色鮮制生麵自製手工麵,比一般嘅麵更有口感竹蔗茅根洛神花茶
天氣凍咗好想打邊爐🍲
胡椒豬肚花膠雞湯
湯底非常足料
豬肚好好味,好煙韌
天氣咁凍食呢個鍋就啱晒
雞好滑好新鮮,花膠好大舊
個湯仲要好好飲,滿滿嘅骨膠原

配料有12個選擇

最愛吃黑松露

蔬菜
兩個人食其實份量好夠

三色鮮制生麵
自製手工麵,比一般嘅麵更有口感

洛神花茶

• 三色鮮制生麵
2K
2021-11-24 353 views
黃金美人鍋係胡椒豬肚花膠鮮雞湯 湯底嘅雞味好濃而且好足料, 有好多雞肉同花膠 成個餐放得好精緻, 圓形木板圍住個爐, 加上乾冰整出嚟嘅煙霧既效果, 真係澎拜震撼 打卡一流牛肉整到成朵花咁 好靚d肉嘅色澤同肉質都好高質 牛肉味濃厚 有少少油脂 令到口感食落好正 好軟淋另外仲有幾款手打丸類 芝士腸同埋餃子手打蝦丸同手打墨魚丸好彈牙好有鮮味餃子嘅味道好創新好特別 皮薄餡多有黑松露蝦蟹餃, 芝士紫菜蝦蟹餃, 韭菜餃, 3款都好味好足料最鐘意黑松露餃 好足蝦肉好爽滑 黑松露味好出 但係又唔會蓋過蝦味韭菜餃 味道都好香 入面有鮮肉餡同韭菜芝士紫菜蝦蟹餃同樣好足料 係出面真係食唔到同埋仲有秋葵 雞睥菇 靈芝菇 南瓜兩個人食完真係好飽 好滿足醬料 $22/位三色鮮製生麵 $58三款味道分別係菠菜 甘荀 墨汁 竹蔗茅根 紫貝天葵用左電燈泡造型嘅樽裝住 好得意紫貝天葵竹酸酸地 好開胃同好啱解膩竹蔗茅根好清甜 打邊爐飲真係啱曬 好消滯 唔會太甜 易入口酒鍋打邊爐個賣相好震撼好靚好啱打卡另外呢度個景真係好正 大大塊落地玻璃 望住維港 景觀好靚 食飯都開心d
黃金美人鍋

紫貝天葵竹酸酸地 好開胃同好啱解膩
竹蔗茅根好清甜 打邊爐飲真係啱曬 好消滯 唔會太甜 易入口

酒鍋打邊爐個賣相好震撼好靚好啱打卡
2021-11-23 338 views
這間位於銅鑼灣的樓上火鍋店,走新派火鍋路線,裝潢古典別緻,落地玻璃盡覽醉人美景。充滿仙氣的養顏黄金美人鍋,店員會未開始火鍋之前,在食客面前放乾冰落湯底,一陣陣仙氣霧起雲湧,還有玫瑰花造型的頂級安格斯牛小排,定能滿足喜愛相機食先、打卡愛好者人士。美人鍋湯底有雞肉、厚厚的花膠及豬肚,味道非常濃,可以不用再添加醬料。如果二人吃,吃完雞肉、花膠跟豬肚已經飽左一半。日本飛驒牛比牛小排,無論口感及牛味都優勝。🌸黄金美人鍋底$268🌸日本飛驒牛、牛小排、三色餃子、手打蝦丸、手打墨魚丸、脆皮腸$488🌸豆腐紙$48🌸三色鮮製生麵$58🌸竹蔗茅根$28🌸紫貝天葵$28人均消費$500+

🌸黄金美人鍋底$268
🌸豆腐紙$48
🌸三色鮮製生麵$58
🌸竹蔗茅根$28
🌸紫貝天葵$28

人均消費$500+

超可愛!人氣火鍋店,最近仲推出應季大閘蟹主題~蟹粉丸上邊都有可愛嘅大閘蟹🥕紅蘿蔔做點綴,真係好得意😍🐚鹽燒花螺 🦐鹽燒海蝦 🦀大閘蟹(5.5兩)🐤黃金蟹黃雞煲花膠湯底🥩黑毛和牛 🥟黃金蟹粉魚皮 🍤手工蟹粉蝦餃🍥自家製流心蟹粉丸 🥠黃金蟹粉響鈴🥬蔬菜拼盤 🍄雜菇拼盤 🍢蜂巢豆腐 🍜刀削麵🍵薑茶佢個湯底真係好足料🥢可以食到滿滿花膠~和牛大份夠新鮮,牛味好香濃,肉肉邊爐必備!最愛蟹粉丸同埋蝦餃,因為係店鋪自己整所以外型真係好有創意🤩蝦餃食落去,入面仲有大大粒嘅鮮蝦,真係好正!連魚皮都有粒粒蟹籽,會唔會太驚喜~入味嘅蜂巢豆腐,爽口嘅刀削麵,最後再飲一杯暖胃嘅薑茶作結~大閘蟹主題真係食得好開心👻

🐚鹽燒花螺 🦐鹽燒海蝦 🦀大閘蟹(5.5兩)

🐤黃金蟹黃雞煲花膠湯底
🥩黑毛和牛
🥟黃金蟹粉魚皮 🍤手工蟹粉蝦餃
🍥自家製流心蟹粉丸 🥠黃金蟹粉響鈴
🥬蔬菜拼盤 🍄雜菇拼盤
🍢蜂巢豆腐 🍜刀削麵

🍵薑茶

2021-11-09 510 views
5.5 両公 🦀 大閘蟹 🦀 爆膏大滿足 😋酒鍋一直是我其中一間最喜愛的餐廳,今次推出大閘蟹盛宴,我第一時間約朋友來吃晚飯,果然沒有令我失望👍🏼🔅 5.5両公 大閘蟹(蟹膏濃郁、肉質鮮甜)🔅 鹽燒花螺&海蝦(香口之選,送酒一流)🔅黃金蟹黃雞煲花膠湯底(這個湯底十分足料,雞肉新鮮嫰滑,我和朋友都喝了兩碗湯,暖胃養生)🔅火鍋配料十分豐富,有黑毛和牛、黃金蟹粉魚皮、手工蟹粉蝦餃、自家製流心蟹粉丸、黃金蟹粉響鈴、蔬菜拼盤、雜菇拼盤、蜂巢豆腐、酒鍋刀削麵、薑茶(火鍋配料十分豐富,配合大閘蟹套餐,蟹粉系列十分美味,高質👍🏼)喜歡大閘蟹的朋友怎可以錯過!🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀酒鍋銅鑼灣登龍街18號V Point 27
5.5 両公 🦀 大閘蟹 🦀
爆膏大滿足 😋

🔅 5.5両公 大閘蟹
(蟹膏濃郁、肉質鮮甜)

🔅 鹽燒花螺&海蝦
(香口之選,送酒一流)

🔅黃金蟹黃雞煲花膠湯底

喜歡大閘蟹的朋友怎可以錯過!

🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀
酒鍋
銅鑼灣登龍街18號V Point 27
2021-11-06 504 views
終於等到打邊爐既季節喇,酒鍋仲係大閘蟹嘅季節推出左大閘蟹套餐😍😍😍緊係要約埋朋友一齊去歡聚一下環境大又一啲都唔會焗束,而且望住落地大玻璃好好view首先上左個湯底,係黃金蟹黃雞煲花膠湯底,超級有氣勢!裏面係好足料直頭已經成個餸咁配料未嚟嘅時候率先嚟咗重頭戲大閘蟹,套餐係包5.5兩嘅大閘蟹,蟹膏非常之多,食落係超級滿足,而且蟹肉結實食得出係新鮮。當食蟹食到咁上下嘅時候啲配菜就嚟喇!鹽燒海蝦海蝦非常新鮮黑毛和牛和牛切得好薄,入口即溶黃金蟹粉魚皮同一般嘅魚皮唔一樣多咗份蟹香,而且非常新鮮炸得好脆!配埋個花膠湯食一流!手工蟹粉蝦餃平時都已經好鍾意食蝦餃,今次呢個仲要加埋蟹粉非常邪惡黃金蟹粉響鈴同炸魚皮嘅感覺差唔多,但係佢更加朔湯汁最後仲有刀削麵同蜂巢豆腐,完全吸晒成個湯底嘅精華,呢個大閘蟹套餐體驗真係10分特別而且滿足!超級推介
環境大又一啲都唔會焗束,而且望住落地大玻璃好好view
首先上左個湯底,係黃金蟹黃雞煲花膠湯底,超級有氣勢!

裏面係好足料直頭已經成個餸咁

鹽燒海蝦
海蝦非常新鮮

黑毛和牛
和牛切得好薄,入口即溶
黃金蟹粉魚皮

手工蟹粉蝦餃
平時都已經好鍾意食蝦餃,今次呢個仲要加埋蟹粉非常邪惡
黃金蟹粉響鈴
同炸魚皮嘅感覺差唔多,但係佢更加朔湯汁
2021-11-04
$600 (Dinner)