今次去到中環Soho區嘅The Globe,餐廳走British pub風格,傳統嘅英式裝橫,地方闊落,仲有一個英式圖書館角落同埋世界地圖擺設,好有氣氛。餐廳主打英國菜,亦提供世界各地嘅啤酒、手工啤酒、紅白酒,Gin、Whisky同埋Cocktail等,吸引咗好多外國人幫襯。今次點咗3-Course meal menu,有前菜、主菜同埋甜品,好豐富。Grilled Pork Loin Chop Waldorf Salad • Potato Pave • Pan Jus豬扒厚切,用上黑毛豬,豬扒經過慢烤,肉質鬆軟Juicy,火喉控制得啱啱好,配上醬汁更加惹味,豬扒肉味濃郁,近住豬肋骨側邊嘅肉帶有油脂香,好有咬口。旁邊配上Potato Pave,千層馬鈴薯呈立體方塊,焗至金黃色,口感非常酥脆,帶有薯仔焦香,薯味十足。Lamb TagineCouscous • Apricot • Toasted Almond • Green Olives好有異國風情嘅一道菜,羊肉經過低溫慢煮,肉質軟腍,加上咖喱汁醃製,非常惹味,配上Couscous,由小麥粉製造,形狀好似小米粒,用嚟配搭咖喱烤羊肉嚟食一流。

Grilled Pork Loin Chop

Lamb Tagine
好有異國風情嘅一道菜,羊肉經過低溫慢煮,肉質軟腍,加上咖喱汁醃製,非常惹味,配上Couscous,由小麥粉製造,形狀好似小米粒,用嚟配搭咖喱烤羊肉嚟食一流。另外配料有杏子、烤杏仁,青橄欖等,經過醃製嘅橄欖口感獨特,香氣濃郁。

Dessert
甜品雜莓慕斯蛋糕,Mousse口感軟綿綿,味道酸酸甜甜,充滿雜莓香,表面嘅覆盆莓味道酸澀,雜莓果醬嘅酸味同Mousse嘅乳酪甜味好夾。

Greenall's Wild Berry
Gin帶有溫和嘅果香,容易入口,另外加入士多啤梨同埋橙,增添果味。

Martin Miller
味道好清新,帶有濃郁果香味,混合咗柑橘皮、士多啤梨同埋杜松子味道,入口好清爽。
2024-10-17
  • Grilled Pork Loin Chop
2024-09-07 671 views
中環蘇豪區酒吧林立,The Globe 係一間充滿英倫風格酒館,提供來自世界各地🌍嘅啤酒,別具特色嘅手工啤🍺、葡萄酒🍷及白酒。店內裝修簡約,環境闊落,燈光柔和💡,枱櫈及酒櫃都以木系🪵為主,加上牆上掛有別具特色的相片、油畫及裝飾,令人感覺好chill,仲有點點家的感覺☺️。Grass Fed Australian Rib Eye (10oz) $245肉眼扒🥩表面燒焦香,內層保持濕潤,肉質細緻有嚼勁,帶陣陣油香及肉香🥰,配菜係焗薯批,口感香滑軟嫩,薯味香濃,有微微芝士香味,勁好食😋。Red Wine Braised NZ Lamb Shank $235紐西蘭羊膝🐏無騷味,燉煮時間啱啱好,肉質細緻有口感,紅酒汁味道香濃,又能提升肉香味,配菜有紅蘿蔔🥕、大蔥及酸菜及幼滑薯蓉,絕對係最佳配搭😍。Warm chocolate Brownie $95熱辣辣嘅Brownie,朱古力🍫味勁香濃,中間混入果仁碎,味道更香口,配搭雲呢拿雪糕一齊食,一冷一熱,特別好食。Pinot Noir $90/glass 有提子🫒、櫻桃🍒及草莓🍓香味,入口甜美充滿果香,口感順滑。Sauvignon Blanc $9

Warm chocolate Brownie $95

Pinot Noir $90/glass
有提子🫒、櫻桃🍒及草莓🍓香味,入口甜美充滿果香,口感順滑。

Sauvignon Blanc $90/glass
果香芬芳,當中夾雜著青椒🫑、青瓜🥒、西柚🍊及柑橘🍊等果香,喝起來非常Refreshing😋。

2024-08-30
Type of Meal
Dinner
>>> 英式圖書館同世界地圖好啱打卡 仲有game玩<<>>必點ENG啤酒 HK 琴酒 三文魚醬 烤芝士 羊肉薯泥 <<🥢🥢🥢氣氛 x 高質 = 回訪率90% 🥢🥢🥢咁啱踢英超,就約埋fd 去英式酒吧體驗下~唔好講笑,入波嗰下成班佬一齊嗌真係好震撼,成個氣氛超熱鬧⭐️嚟到一定要啤一啤,嚟自英國嘅Aspall Draught Cyder 清新,女仔都好易入口~而我都叫咗杯香港出產嘅Two moons,即係 Gin-lemon wheel , raspberry,甜得嚟又回甘~⭐️我哋叫咗兩個starter 1 個主菜,全部都勁正!1)Smoked Salmon Rillettes 有兩種魚籽,微酸嘅黑魚子醬x 大海風味三文魚籽,搭配dill pickled cucumber同脆脆嘅crostini,好開胃~2)至於Roast Camembert ,用法包去點烤得微脆但內裹軟身嘅Camembert 芝士之餘,仲有兩種食法:沾下由香橙x無花果x甜棗製嘅果醬 / 烤得香口嘅大蒜,甜味同咸味平衡得好好!3)主菜 NZ Lamb

>>> 英式圖書館同世界地圖好啱打卡 仲有game玩<<
🥢🥢🥢氣氛 x 高質 = 回訪率90% 🥢🥢🥢

⭐️我哋叫咗兩個starter 1 個主菜,全部都勁正!1)Smoked Salmon Rillettes 有兩種魚籽,微酸嘅黑魚子醬x 大海風味三文魚籽,搭配dill pickled cucumber同脆脆嘅crostini,好開胃~2)至於Roast Camembert ,用法包去點烤得微脆但內裹軟身嘅Camembert 芝士之餘,仲有兩種食法:沾下由香橙x無花果x甜棗製嘅果醬 / 烤得香口嘅大蒜,甜味同咸味平衡得好好!3)主菜 NZ Lamb Shank 煮得軟嫩,唔會腥又有紅酒香,配菜都好有層次,有Carrot fondant、牛油 leeks,紅菜頭漬物 , 薯蓉等,口感味道一流!
⭐️甜品Banoffee Pie 都係跟店員推介咁叫,花生味雪糕加上酸甜嘅raspberry sauce,完美!

🏷️Alcohol $60-$130 | Starters $110-$140 |Main $235 |Dessert $95

\\\\\\ \\\\\\ 📍 The Globe ////// //////
(中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A舖)
  • Red  wine  braised  NZ Lamb Shank
  • Roast Camembert
  • Banoffee Pie
  • Smoked Salmon Rillettes
2024-08-15 671 views
位於中環蘇豪的The Globe係一間充滿英倫風情的酒吧,呢度不單止多款精選啤酒/白紅酒🍷,仲提供一系列美味英式小食同主菜,讓你係輕鬆浪漫嘅氛圍中享受美食😝無論係同朋友聚會還是慶祝特別嘅日子都好推介!🔸Smoked Salmon Rillettes 💰110煙熏三文魚醬搭配香脆的烤麵包,口感滑順,煙燻味道恰到好處,讓人一口接一口,十分開胃🤤🔸Scotch Egg 💰110經典嘅英式Scotch Egg外層酥脆,內裡包裹著完美的半熟蛋黃,搭配香腸肉餡,口感層次分明,無論係作為小食還是主菜都非常適合!🔸Australian Rib Eye 💰245澳洲肋眼牛扒肉質鮮嫩多汁,煎至5成熟度,外焦內嫩,搭配香草黃油同薯蓉,每一啖都充滿肉香。🔸Warm Brownie 💰95濃郁嘅巧克力布朗尼,外脆內軟,搭配香草冰淇淋,甜而不膩係完美嘅飯後甜品😛🔸Pint Hofbrauhaus 💰80呢杯德國啤酒清爽可口,帶有淡淡的麥芽香,非常適合搭配各式小食!仲要大大杯有排飲吖🤩🔸Hessenstein Riesling 💰90呢杯德國白葡萄酒酸度適中,果香四溢,無論係搭配牛扒還是小食都可以提升整體風味🤤

🔸Smoked Salmon Rillettes 💰110

• Smoked Salmon Rillettes
  • Scotch Egg
  • Australian Rib Eye
2024-11-02 148 views
位於中環核心地段嘉咸街 門口非常易搵一入去別有洞天 面積很大 座位很多 樓底高 就算很多客人都感覺非常舒適 環境昏暗 播放住音樂 輕鬆嘅氛圍主打酒類選擇非常多!生啤 紅白酒 Gintonic唔同國家 牌子 應有盡有講究飲酒的朋友有福了如果揸唔定主意可以請職員幫手推介全部都好友善除左飲品吸引食物都十分出色厚切薯條即叫即炸 薯味香濃外脆內軟同行朋友讚不絕口雞肉孜然炸物是一款出名的印度菜式香脆唔油膩雞肉保持鮮嫩火腿可樂餅一定要趁熱享用咬下酥脆可口炸槳恰到好處蘇格蘭蛋賣相好吸引將水煮蛋混合著豬肉或牛肉再抹上麵包粉弄成丸子形狀後油炸的英式料理鯖魚配多士魚肉打碎加入芝士 檸檬 辣根醬打成醬 沾在麵包上同食伴酸瓜 茴香非常開胃

位於中環核心地段嘉咸街
門口非常易搵
一入去別有洞天
面積很大 座位很多 樓底高
就算很多客人都感覺非常舒適
環境昏暗 播放住音樂 輕鬆嘅氛圍

主打酒類選擇非常多!
生啤 紅白酒 Gintonic

打成醬 沾在麵包上同食
伴酸瓜 茴香
非常開胃

2024-10-31 129 views
上星期去過一間好有英式特色Bar餐廳🇬🇧環境滿有英倫風格,加上食物有水準👍入到餐廳差不多兩點所以都冇太多客人,主要是外國人寫意飲野中, 我看看餐廳牆上有不少特色畫作, 並有標示價格可以買呢午餐套餐都已包湯、主食及甜點飲品了這款茄子土豆咖喱口感特別, 軟軟綿綿焗薯的感覺,配上綠豆健康美味鴨胸肉焗薯香味四溢鴨肉好入味,配上薯仔🥔肉一齊食好飽滿Warm Chocolate Brownie Hazelnut Fudge Ice Cream 朱古力Brownie配上榛子醬雪糕🍦一冷一熱口感不錯,榛子🌰控的我表示滿意🧡
上星期去過一間好有英式特色Bar餐廳🇬🇧
環境滿有英倫風格,加上食物有水準👍

午餐套餐都已包湯、主食及甜點飲品了

鴨胸肉焗薯
香味四溢鴨肉好入味,配上薯仔🥔肉一齊食好飽滿

2024-10-27 148 views
今次我哋去咗中環一間西餐廳食飯今次叫左lunch set!真係好開心,食完之後心情都好好!前菜方面,我哋叫咗兩樣嘢。第一樣係 Roast Beetroot & Goats Cheese Bruschetta,啖啖都係新鮮感,紅黃甜菜嘅味道配埋山羊芝士,真係好有層次,仲有酸酸啲嘅醃過茴香,味道更加突出。Sourdough吐司亦都好香脆,配搭得好好。第二樣係 Sesame Crusted Tuna Salad,呢個沙律就非常清新,吞拿魚外面有芝麻,口感好特別。配搭啲青豆、黃瓜同埋番茄,仲有隻溏心蛋齊食主菜方面,我哋叫咗 Seafood Marinara,海鮮意粉一上枱就令人食指大動!意粉煮得剛好,配埋新鮮嘅比目魚、蝦同埋魷魚,番茄醬嘅味道濃郁,仲有埋一啲脆脆嘅蝦,真係好滿足。另一個主菜係 80z Australian Rib Eye,牛扒煮得啱啱好,外面有少少焦香,入面就好juicy。搭配焗南瓜同埋葡萄番茄,仲有松露同埋蘑菇牛油,味道真係一流!綠胡椒醬亦都好醒胃,整體平衡得非常好!今日嘅甜品係雲呢拿雪糕配心太軟朱古力蛋糕!美味嘅雪糕配埋朱古力蛋糕真係一流,仲有少少流心朱古力喺入邊留出嚟㖭!
今次我哋去咗中環一間西餐廳食飯今次叫左lunch set!
真係好開心,食完之後心情都好好!

今日嘅甜品係雲呢拿雪糕配心太軟朱古力蛋糕!美味嘅雪糕配埋朱古力蛋糕真係一流,仲有少少流心朱古力喺入邊留出嚟㖭!超級正宗嘅英式甜品

總括而言,無論係前菜定主菜,每一樣嘢都令我哋好滿意。服務亦都好周到,環境又靚,絕對值得再嚟!
2024-10-17 232 views
今日黎到中環,想邊食飯邊飲酒經過見到呢度有好多手工啤同wine,gin既種類都有10款以上就決定入去試下!店內裝修有格調,彷彿置身於美國Prawn Toast然後上桌的是蝦多士,這道菜的蝦仁新鮮,口感彈牙。多士外酥內軟,搭配蝦仁的鮮美,讓整體味道層次分明。每一口都帶來了滿滿的海鮮香氣,搭配一些特製醬汁,更是讓人欲罷不能Roast Pumpkin & Feta Salad這道沙律的新鮮蔬菜搭配烤南瓜,色彩鮮豔,口感清新。南瓜的甜味與橄欖油的香氣相輔相成,讓整道沙律既健康又美味。搭配的羊奶芝士增添了濃郁的風味,讓人感受到地中海的獨特魅力Brewery beer首先,我選擇了幾款啤酒,這裡的種類繁多,來自不同產地的啤酒各具特色。無論是清新爽口的德式白啤,還是濃郁醇厚的英式艾爾,每一款都展現了不同的風味。啤酒的泡沫細膩,香氣撲鼻,口感滑順,配合各種小食,真是讓人心情愉悅Gin tonic這裡提供多種氈酒可供選擇,搭配的湯力水清爽怡人。酒精的香氣與湯力水的氣泡感交融,讓每一口都帶來清新的滋味。選擇不同的氈酒,味道的變化讓人感受到無限的驚喜,十分適合與朋友分享
今日黎到中環,想邊食飯邊飲酒
就決定入去試下!

店內裝修有格調,彷彿置身於美國

Prawn Toast

Roast Pumpkin & Feta Salad

Brewery beer

Gin tonic

2024-10-17 205 views
中環半山真係好多美食,大部份都係西式嘢,今日介紹呢間都係比較少有嘅英式小酒館,食物方面有好多傳統嘅美食👍🏻佢有價錢相宜嘅lunch set,人均百幾蚊已經食得非常好😌我哋揀咗two course,揀咗前菜同主食。。前菜都好特別,一款係上面有一層好好味嘅醬,下面係麵包,非常香脆,喺其他地方真係未食過,值得一試。另外一份係炸雞,佢加入嘅綠色醬汁有啲印度風味,非常特別。主食方面,我哋揀咗雞肉漢堡同埋羊肉小米飯,中間嘅雞肉漢堡非常厚身,建議加入旁邊嘅酸菜一齊食,更加惹味。漢堡配嘅薯條都非常香脆,而且份量好足😍而羊肉嘅做法都幾中式,有啲似我哋食嘅蕃茄羊腩,再加入少少辣味,羊肉味都好出,鍾意食羊肉嘅建議一試。最後要讚吓佢嘅生啤,選擇多,而且隨便叫咗一杯都好好飲,我飲嘅係比利時生啤,離遠已經聞到浸香味,美食配啤酒真係一流🥰呢間餐廳平時行過以為好細間,估唔到入到去咁大,大到坐咗好多人都覺得好空曠,雖然日頭,但好多人同我一樣已經飲緊啤酒,氣氛好好😆

2024-10-14 209 views
I recently visited a charming bar that left a lasting impression, particularly with its standout dish featuring sour broccoli and juicy meat, perfectly complemented by a refreshing berry beer.The dish was a delightful surprise. The sour broccoli was cooked to perfection, offering a unique tang that balanced beautifully with the rich, juicy meat. The meat itself was tender and flavorful, showcasing excellent seasoning. Each bite was a harmonious blend of textures and tastes, making it a memorable
The dish was a delightful surprise. The sour broccoli was cooked to perfection, offering a unique tang that balanced beautifully with the rich, juicy meat. The meat itself was tender and flavorful, showcasing excellent seasoning. Each bite was a harmonious blend of textures and tastes, making it a memorable culinary experience.
To accompany the meal, I opted for a berry beer. To be someone who dislikes beer,  I would actually recommend it. The fruity notes added a refreshing twist that enhanced the overall dining experience, pairing wonderfully with the dish.
The atmosphere of the bar was warm and inviting, making it a great spot for small talk. The staff were exceptionally nice and welcoming, taking the time to introduce us to their menu and offering thoughtful recommendations.
中環SOHO區Friday Night 💫 氣氛熱鬧,鍾意同朋友落📍The Globe寫意吃喝一番。呢度行英式裝潢,有好多英國iconic 嘅物品裝置,特別係英式圖書館📚同世界地圖🗺️,可以打卡之外,仲有得玩復古遊戲機 📺 呢度仲有足球轉播⚽️,地方夠大,想靜靜地摸杯底談心🥃 定融入群體一齊Chill,呢度都滿足到😉除左氣氛夠好,今次同朋友試嘅食物都好好味😋Red Wine Braised NZ Lamb Shank $236紅酒燉嘅羊小腿非常嫩口!唔怪得係侍應推介菜式👍🏻 入口好滑,軟腍又有肉汁。特調牛肉醬汁有淡淡紅酒香,保留左肉汁。配菜有紫甘藍🥬 同甘筍 🥕 味道清甜。Dingley Dell Pork Chop $225 Homemade Brown Sauce • Fried Egg • Chips • Caramelised Apple -港式燶邊煎蛋🍳 「快樂小豬」🐖 ,輕輕愉快的被飼養過程,令到豬扒鬆軟多汁、肉味香濃,脂肪都融入喺肉中,非常之香😋Banoffee Pie $95甜品試左呢個以原條切塊香蕉🍌➕花生醬➕雪糕🍦嘅批,花生嘅濃香配上香蕉嘅香甜,加上雪糕嘅快樂,呢個甜品

除左氣氛夠好,今次同朋友試嘅食物都好好味😋

Dingley Dell Pork Chop $225

Banoffee Pie $95
甜品試左呢個以原條切塊香蕉🍌➕花生醬➕雪糕🍦嘅批,花生嘅濃香配上香蕉嘅香甜,加上雪糕嘅快樂,呢個甜品好有驚喜,同朋友食得lam lam脷😁

最後歎埋2杯gin🍸享用美食同為美妙嘅一晚,Cheers 盡慶而歸 🥂
2024-10-11 180 views
週末與朋友喝酒聊天chill chill,挑選了一間超乎意料好的酒吧餐廳🍴🍺🍹真的要極力推薦給大家。The Globe 是一間主打外國人比較多的酒吧餐廳🍴裡面的美食小吃都是正宗西餐🍴酒吧裡基本上都是講英文的,感覺置身於國外生活一樣。我們點了這裡出名的手工啤酒🍻和cocktail 🍹還有這裡的小吃,真的可以坐這裡一整晚呢。今晚小食送酒,點左幾款有賣相又好食😋十分滿意的:1. Roast camembert $1402. Smoked salmon rillettes $1103. Scotch egg $110擺盤非常精緻,係要慢慢品嚐的小食,特別係魚籽配多士真係真係超級正,另外呢度仲有任食薯條🍟薯條仲要好好味,同埋服務都係超級好,侍應都超有禮貌服務我們,下次一定會再來試埋其他口味食物架☺️😋
今晚小食送酒,點左幾款有賣相又好食😋十分滿意的:
1. Roast camembert $140
3. Scotch egg $110
2024-09-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Last Night Supper)
2024-09-25 304 views
今日來訪位於中環嘅靚裝英倫風酒吧餐廳🥰 餐廳內分為吧枱座同埋普通卡位座,裝飾佈置令人猶如身處外國一般❤️ 好啱黎打卡影下相🤩 今次㨂咗兩款特色小食同埋一客超多人推薦嘅甜品😋 首先當然係超級地道嘅蘇格蘭蛋 (scotch egg) 😍❤️ 外層係混合肉沾上麵包糠炸起,食落脆卜卜勁惹味😋 內裡嘅水煮蛋又嫩又滑,食落蛋香滿滿🤩 同肉肉超夾🤭 另外一款小食㨂咗蝦多士(prawn toast) 多士炸得油香滿溢,酥脆可口🤤 表面有厚厚一層蝦膠,再潵滿濃密嘅芝麻😚 食落每一啖都充滿麻香🫶 真係好啱做下酒小菜🥴✅ 甜品㨂咗好多人推薦嘅酒釀蘋果黑莓金寶 (drunk apple & blackberry crumble) 😙 金寶粒粒好鬆化,食落充滿牛油香❤️ 底部蘋果同埋黑莓煮得好冧🫶 食落帶有淡淡嘅酒香🥂 真心出色😘

scotch  egg

prawn  toast

drunk  apple  &  blackberry  crumble
Type of Meal
Last Night Supper
scotch  egg
prawn  toast
2024-09-23 281 views
想起香港都可以感受到濃濃外國嘅氣氛?就嚟試吓呢間店啦😝入面大部份都係外國人,大家都會收工過嚟飲番兩杯,傾吓偈睇吓波,成個氣氛好好,好舒服🥹而且真心覺得佢哋嘅嘢食素質好高,好有性價比🥹Beer Battered Atlantic Haddock呢個炸魚炸得外酥內嫩,外表炸得金黃但係一啲都唔油膩😎搭配檸檬汁就更能提升風味,而且佢哋嘅自家製醬汁都調配得唔錯,同魚肉好夾👍🏻Grass Fed Australian Rib Eye 10oz牛扒嘅熟到掌控得好好,而且能夠有效鎖住肉汁,仲帶住濃濃嘅煙燻香氣🥰另外值得讚嘅係佢哋嘅配菜焗薯奶味十足,超級好食🤤Warm Chocolate Brownie甜品方面就不過不失,Brownie食落去酥脆,朱古力味濃郁🍫Apple Cider & Tarquin's Blood Orange嚟得呢度點可以唔試吓佢哋嘅酒啊?佢哋嘅啤酒同Gin嘅種類都好多,有好多係喺出面餐廳都冇見過,可以試吓😗今次就試咗佢哋嘅Apple cider同其中一款Gin,呢兩款都相對比較fresh同易入口,帶有淡淡酒味🥳

Warm Chocolate Brownie

📍The Globe 🔍中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A號舖呢間門面望落細細間嘅餐廳,其實行入去之後佔地非常廣闊。客人有8成以上係外國人,係一間非常低調而高質嘅英國菜,每次去都有種去咗小英國嘅感覺。好多朋友移民英國之後話當地食物好麻麻,但係呢一間餐廳卻令我覺得英國嘢食明明就好好食!.佢哋嘅Menu非常英式,全部食物都好地道,大部份嘅菜式喺普通嘅西餐廳都唔會見到,好有新意。前菜:🐖Pork, Cheddar, and Chutney Sausage Rolls - $110香腸卷外皮酥脆,內餡帶豬肉鮮及淡淡Whisky香,搭配英式芥末的微辣,口感味道都甚富層次,鹹鹹香香的,佐酒甚佳。🧀Roast Camembert - $140烤過嘅Camembert芝士,外層微微實身,中間軟軟糯糯的,芝味濃而不鹹,無論是搭配熱辣辣嘅酸種法式麵包、橙子果凍及酸酸甜甜的無花果甜棗果醬,都非常合適,同紅酒🍷好夾。主菜Fish & Leek Pie 坦白講呢一度主菜上枱嘅時候一度令我失望,失望嘅唔係因為味道,而係因為佢叫Pie,但來的卻不是我想象中的批😂。雖然食唔到我心目中的有牛油皮的批,但作為一道主菜,其

📍The Globe
🔍中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A號舖

前菜:

🧀Roast Camembert - $140

主菜

Fish & Leek Pie
坦白講呢一度主菜上枱嘅時候一度令我失望,失望嘅唔係因為味道,而係因為佢叫Pie,但來的卻不是我想象中的批😂。雖然食唔到我心目中的有牛油皮的批,但作為一道主菜,其實味道是很好的。香濃的芝士層下,是大量的泥滑薯蓉,加上煙熏鱈魚、鱈魚和蝦等等,鮮味好突出,入口綿密飽肚。搭配的青豆,是新鮮的青豆,脆得黎幾清香,同平日超市嘅冰鮮青豆,質素完全唔同。

Banoffee Pie
通常甜品嘅貌相越邪惡,就會越好食,呢道Banoffee Pie就正是如此。大大球濃郁的花生牛油雪糕Peanut Butter Ice Cream ,加上大量幼滑奶油、香蕉及拖肥牛油脆餅,入口香濃滑溜,甜度恰到好處,讓人忍不住一口接一口地把脂肪吃下去。