2019-09-14 155 views
位於銅鑼灣利舞臺,地理位置幾好,約朋友飲茶都容易搵~環境算乾淨企理,夠大,坐得舒服午餐選擇同埋優惠都算幾多,係等緊朋友嘅時候我都睇咗好耐😄😄最後我哋揀咗一個雪菜火鴨絲炆米同埋幾樣點心~雪菜火鴨絲炆米份量都幾多!而且d湯汁非常惹味🤤配埋鴨肉一齊食,正呀!飲茶就梗係唔少得燒賣啦~大大粒,見到咁多蝦🦐,食指大動🤤🤤叫左蛋撻仔外皮真係幾鬆脆細細隻,暖粒粒係當正餐或甜品一樣得🥰另外,值得一試嘅係佢哋嘅:海鮮明蝦角好足料!除咗大大隻鮮蝦,仲有馬蹄喺入面,外皮炸得脆脆,馬蹄又爽脆,咁就double脆啦😆😆咬落仲要有少少汁,Wowo~ juicy😌😌😌All in all, 呢度飲茶都幾好鍾意飲茶嘅可以book mark定😉
位於銅鑼灣利舞臺,
地理位置幾好,
約朋友飲茶都容易搵~

環境算乾淨企理,
夠大,坐得舒服

午餐選擇同埋優惠都算幾多,
係等緊朋友嘅時候我都睇咗好耐😄😄

最後我哋揀咗一個雪菜火鴨絲炆米同埋幾樣點心~

雪菜火鴨絲炆米
份量都幾多!
而且d湯汁非常惹味🤤
配埋鴨肉一齊食,正呀!

飲茶就梗係唔少得燒賣啦~
大大粒,見到咁多蝦🦐,
食指大動🤤🤤

叫左蛋撻仔
外皮真係幾鬆脆
細細隻,暖粒粒
係當正餐或甜品一樣得🥰

另外,值得一試嘅係佢哋嘅:海鮮明蝦角
好足料!
除咗大大隻鮮蝦,
仲有馬蹄喺入面,
外皮炸得脆脆,馬蹄又爽脆,
咁就double脆啦😆😆
咬落仲要有少少汁,
Wowo~ juicy😌😌😌

All in all, 呢度飲茶都幾好
鍾意飲茶嘅可以book mark定😉
2019-09-14 154 views
又到一年一度中秋節,就和父母來茶樓吃一餐歡樂飯聚一聚。茶樓一如既往的多人,應該是食物和環境級數高質的關係。燒鵝我估因為多人的關係,片皮鴨賣完了,但燒鵝也是值得試的。燒鵝皮真的很脆,次次叫也是如此的水準,真心之作,加上啖啖燒鵝肉,和出面只有骨的燒鵝比差天共地。金脆骨金脆骨炸得很蘇香,配上甜甜的汁很是野味,香得黎一點也不熱氣,老人家也適合。芝士龍蝦伊麵龍蝦伊面價錢便宜,初頭以為百幾蚊的價錢會沒什麼蝦肉,但錯了,蝦肉很厚身。伊面吸收了蝦的鮮味和芝士味,味道更是頂級。斑腩煲最後就是老人家最愛的斑腩煲,熱辣辣不在話下,最重要就是斑腩又鮮又香濃,配白飯最好的選擇。

燒鵝

金脆骨

芝士龍蝦伊麵

斑腩煲
2019-09-08
$300 (Dinner)
2019-09-14 107 views
打冷吃多了,就帶父母來酒樓吃吃好東西吧。雖說是高級食府,但價錢不算貴,和普通大排擋差不多的價錢,只是有加一和茶錢。燒鵝叫了燒鵝半隻,分量出奇地多,足足是四個人的份量。燒鵝的皮很鬆脆,而且肉質鮮滑,配上特製的酸梅醬,更是把鵝的鮮味提升。值得提的是,燒鵝很厚肉,吃算很滿足很juicy。腐乳通菜通菜很鮮嫩,不會老,配上腐乳,味道更是出眾,但神奇的是,它不會太咸,啖啖腐乳的香,配飯一流。瑤柱蛋白炒飯首先飯非常大碟,再加上飯上枱時仍是熱辣辣,這點值得加分。瑤柱絲很多,啖啖也有瑤柱味,再配上一些蝦米,真是香噴噴又好味。

燒鵝

腐乳通菜

瑤柱蛋白炒飯

2019-09-12 109 views
本來睇到openrice有好幾篇食評介紹呢間酒家嘅片皮鴨都幾好,特價$188一隻,加$78可以兩食,所以特登同我的他黎試下,點知黎到,酒家話原來臨近中秋暫時收起特價菜牌😭😭好啦,惟有試住第二啲菜式先😢因為得2個人,簡簡單單點左3款食物✌️潮蓮燒鵝(例牌)$148。燒鵝肉一啲都唔韌,有鵝胸、鵝脾,亦都夠哂大碟👍而燒鵝旁邊有蜜汁餞豆,而家都比較少地方會有蜜汁餞豆😌酒家整嘅豆都好好味,酸酸甜甜咁愈食愈餓😋🤣石窩海皇炒飯$108。我的他話我食白飯實話悶,就提議點呢個飯,一上枱,嘩!咁大窩😱實食唔哂😱因爲用石窩盛載炒飯,所以有啲飯焦,好香脆😋炒飯內有好多蝦、帶子仔,好啱伴住其他餸一併食👍👍家鄉扣肉煲$98。一食之下,咦!呢個味道嘅扣肉煲係第一次食到!竟然係南乳味🤣幾特別,而且幾惹味👍有好多件扣肉!而扣肉好彩唔會太肥,隔紗隔紗咁樣肥,好香口(大鑊,又要跑多幾個圈🙈)!但太大煲都係食唔哂😅簡單食過呢餐,3款食物都好啱我地食☺️我的他叫我唔可以做大嘥鬼,要攞剩餘嘅食物回家啊👍👍下次等酒家嘅片皮鴨再有特價嗰陣,一定要試試🤣

因為得2個人,簡簡單單點左3款食物✌️

下次等酒家嘅片皮鴨再有特價嗰陣,一定要試試🤣
2019-09-09
$212 (Dinner)
2019-09-10 105 views
咁啱朋友就嚟生日,所以就喺銅鑼灣附近搵咗一間喺酒家,諗住食餐好,最後決定選擇玉桃軒。位於利舞臺廣場,由地鐵站約3-5分鐘便到達。酒家環境大,很快已安排好座位。本月推介菜式,有波士頓龍蝦及北京片皮鴨等,可以以優惠價享用。鹵炸軟心豆腐外脆內軟,非常入味,配上甜醬味道更加一流。金牌脆皮燒腩仔肥瘦比例均勻,肉質軟嫩,皮又香又脆。上湯波士頓龍蝦烏冬底龍蝦鮮味肉厚,肉質爽口,烏冬吸盡湯底味道,口感嫩滑非常。西蘭花炒帶子西蘭花烹煮後仍保持爽口,配搭鮮甜帶子,看似簡單,但非常考功夫。原隻蛋黃大桃包適逢朋友生日,壽包絕對唔少得,蓮蓉甜度適中,加上原隻蛋黃,朋友非常高興。
位於利舞臺廣場,由地鐵站約3-5分鐘便到達。
酒家環境大,很快已安排好座位。
鹵炸軟心豆腐
外脆內軟,非常入味,配上甜醬味道更加一流。
金牌脆皮燒腩仔
肥瘦比例均勻,肉質軟嫩,皮又香又脆。
上湯波士頓龍蝦烏冬底
龍蝦鮮味肉厚,肉質爽口,烏冬吸盡湯底味道,口感嫩滑非常。
西蘭花炒帶子
原隻蛋黃大桃包
  • 原隻蛋黃大桃包
2019-09-10 178 views
暑假剛過,又可與朋友一起來個午市茶聚。今日大家約了到銅鑼灣玉桃軒酒家,這裏一向受歡迎,還未到中午已有不少客人在座。明爐即燒义燒皇义燒皇是這𥚃招牌小菜之一,差不多每次都會點選它,肉質鬆軟,味道香濃,肥瘦剛好,配以甜甜的蠔油小豆,美味可口。上湯豆腐魚雲煲朋友和我都很喜歡喝魚湯,這裏的魚湯配以白菜、豆腐、蘑菇和魚頭,味道清甜,很有住家的風味。那些年腸粉簡簡單單的腸粉,皮薄香滑,加上香蔥和芝麻,沾上甜醬或麻醬,已很滿足。香滑芝麻卷黑芝麻卷很有懷舊風味,甜度剛好。整體而言:地點方便,食物質素佳,服務良好,難怪有不少的捧場客。

香滑芝麻卷
黑芝麻卷很有懷舊風味,甜度剛好。

2019-09-02
$110 (Lunch)
2019-09-06 88 views
呢晚收咗工,見悶悶地無嘢做😌 咁啱班同事約食飯,我當然跟大隊啦。班女仔話想食中菜,最後決定去「玉桃軒」。嚟到利舞台20樓,大家已經被場外同大門佈置吸引住,大大嘅水晶吊燈、加圍邊嘅裝飾紗布,啱哂啲新人嚟結婚擺酒🥂 侍應安排我哋坐抵之後第一件事,就梗係叫餸啦!不過大家實在太多意見,最終我都係無話事權😏 班女仔原來都幾刷得,不過又真係食得喎👍🏻👍🏻「片皮鴨」皮脆肉嫩,加上蔥段同青瓜,再夾喺麼麼皮嚟食,口感大滿足;「薑蔥焗蠔」勁大隻,廚師加入大量薑蔥一齊煮,醬汁調配得好好味;「蒸海班」嘅時間拿捏得啱啱好,啱啱熟、肉質唔會太老;「蒜香雞」好香口,仲保留到肉汁、唔會炸到乾晒;「賽螃蟹」份量唔少,蛋白同蟹肉嘅比例剛剛好,有入口即溶嘅感覺。連平時好少出街食中菜嘅我,都覺得呢餐勁滿足。仲要招呼好、食咁多嘢每人都係比兩百幾蚊,真係好抵喎👀

「蒸海班」嘅時間拿捏得啱啱好,啱啱熟、肉質唔會太老;
「蒜香雞」好香口,仲保留到肉汁、唔會炸到乾晒;

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$286 (Dinner)
  • 片皮鴨
  • 蒜香雞
2019-09-03 6420 views
難得大家唔使O.T,我哋終於可以 #齊齊整整 坐埋 #吹吓水、#食個飯🍻 同事話 #燒烤食物、#打邊爐 太熱氣,咁一於轉吓口味、正氣一啲食 #中菜🥢 為咗方便大家搭車,呢晚我哋揀咗 #利舞台 玉桃軒 做我哋嘅 #聚腳地。大概18:30我哋到達 #玉桃軒,當時客唔多,#服務員 先為我哋 #安排座位,再遞上 #餐牌,#態度 比一般中式酒樓嘅 #服務員 斯文有禮,感覺唔錯👍🏻 唔知係咪近排香港經濟差咗,連帶 #酒樓食物 都相對平哂👀 無諗過$358就可以有條 #沙巴斑、半隻 #蒜香雞 之餘,仲可以揀多個 #小菜(我哋揀咗 #賽螃蟹),另加 #小秘書 幫大家揸主意,要咗個 #薑蔥焗桶蠔😉 而同事都唔執輸,比佢發現到酒樓特價 #片皮鴨 一隻都只賣$188,佢話咁抵無理由唔食啫😆 十分鐘之後,餸菜陸續上枱🥢 先嚟嘅係 #片皮鴨,肉質依然保持鮮嫩、鴨皮亦唔會太肥,配上 #青瓜、#京蔥 同 #甜醬 夾埋 #么么皮 一齊食,口感好豐富😍 之後再嚟嘅係 #賽螃蟹,熱辣辣口感唔錯... 不過加隻生蛋黃喺面就賣相perfect喇🤪 登登登... 我至愛嘅 #薑蔥焗桶蠔 咁啱擺喺我面前,我當然唔客氣要隻最大㗎啦

十分鐘之後,餸菜陸續上枱🥢 先嚟嘅係 #片皮鴨,肉質依然保持鮮嫩、鴨皮亦唔會太肥,配上 #青瓜、#京蔥 同 #甜醬 夾埋 #么么皮 一齊食,口感好豐富😍 之後再嚟嘅係 #賽螃蟹,熱辣辣口感唔錯... 不過加隻生蛋黃喺面就賣相perfect喇🤪 登登登... 我至愛嘅 #薑蔥焗桶蠔 咁啱擺喺我面前,我當然唔客氣要隻最大㗎啦👀 #師傅 將 #汁醬 同 #薑蔥 剛好掛上 #桶蠔 上面,包住 #桶蠔 嘅一層薄薄嘅 #漿粉 索哂啲 #調味料,咬落去微微嘅脆口感覺,再到 #肥嘟嘟 嘅蠔身,點可以唔愛上佢♥️ 最後上枱嘅有 #清蒸沙巴斑、#蒜香雞,兩者都好鮮味😋 雖然呢一刻#小秘書 已經飽到一個點,不過我哋仍然係無停過口,爭在未叫多「靚仔」撈埋啲 #蒸魚豉油 乾咗佢😅 總體我覺得呢餐真係好抵食,而且環境又夠寬敞,最緊要係服務好吖嘛👍🏻 I’ll be back😎
2019-09-02
$286 (Dinner)
2019-09-03 597 views
去了幾星期旅行,很是掛念中菜了,所以今天下班跟友人到了玉桃軒嘗粵菜😉聽聞這餐廳的片皮鴨很有名,故點了個二食套餐🥰北京片皮鴨配豆腐菜苗滾鴨湯片皮鴨每人吃了十片左右,嫩滑、抵食、好夠飽😙鴨很新鮮,皮熱辣辣的。兩個人吃一定夠!滾鴨湯是一大亮點,大推大推!湯充滿了鴨味、超級香,每人飲了三碗。右窩櫻花蝦蝦醬唐生菜🥬一大驚喜!唐生菜跟蝦醬本來就是絕配,加上櫻花蝦,口感頓時昇華了,惹味濃郁,送飯一流。最後一提,玉桃軒員工服務態度好好!食物質素不賴,滿意!

聽聞這餐廳的片皮鴨很有名,故點了個二食套餐🥰

北京片皮鴨配豆腐菜苗滾鴨湯
豆腐菜苗滾鴨湯

右窩櫻花蝦蝦醬唐生菜🥬
石窩櫻花蝦蝦醫唐生菜

最後一提,玉桃軒員工服務態度好好!食物質素不賴,滿意!
Type of Meal
Dinner
豆腐菜苗滾鴨湯
石窩櫻花蝦蝦醫唐生菜
2019-09-02 347 views
來利舞臺廣場多次,今晚帶媽咪來試一試這間豪華中菜酒家!門口已經給人寬敞華麗的感覺,內裡裝修雅麗,非常漂亮!雖然裝修豪華,但這裏的燉湯龍蝦套餐只是$678,有群翅,龍蝦, 老虎斑... 價錢一點也不貴呢 , 非常抵食!這裏另一招牌菜是北京片皮鴨,現在半價優惠$188, 價錢非常吸引,必食!片皮鴨皮香肉嫩,不是太肥膩,配上熱辣辣的薄餅及配菜,再沾上特製甜醬,每一口都充滿脆嫩滋味!上湯焗波士頓龍蝦一隻 ~龍蝦肉鮮甜爽口,令人回味呢!是日豐料燉湯~ 用料豐富,以群翅,瘦肉,淮山,杞子,桂圓燉湯,湯頭濃郁。群翅份量十足,爽口微彈,口感豐富!清蒸老虎斑~魚肉滑溜又鮮甜,火候剛剛好,不宵一刻已吃清光!菜脯肉鬆煎蛋角(自選菜式)~ 鹹鹹的菜脯配合香口煎蛋角, 啖啖好滋味! 非常滿足的一晚,有翅,有龍蝦,有老虎斑,更有片皮鴨;每人三百有找,性價比高!

北京片皮鴨

上湯焗波士頓龍蝦一隻 ~龍蝦肉鮮甜爽口,令人回味呢!

上湯焗波士頓龍蝦

清蒸老虎斑~魚肉滑溜又鮮甜,火候剛剛好,不宵一刻已吃清光!

菜脯肉鬆煎蛋角

2019-08-29
$250 (Dinner)
菜脯肉鬆煎蛋角
2019-09-01 3450 views
今天和家人到銅鑼灣逛街,又係到咗食飯時間,在 OpenRice 找到了利舞台廣場的 玉桃軒酒家,這酒家地方不錯,光猛整潔,服務員招呼周到!北京片皮鴨半隻方香味濃郁的片皮鴨,用熱辣辣的薄皮包住,當然不少得有青瓜、香蔥和醬料,片皮鴨皮香肉嫩,肥瘦適中,夾雜其他配料送食,口感豐富。燉湯龍蝦餐是日豐料燉湯燉湯材料非常豐富,群翅、瘦肉、雞、淮山等等,難怪味道濃郁好喝,而且份量十足,我們把湯渣也吃了。🤗上湯焗波士頓龍蝦大大碟波士頓龍蝦,賣相非常吸引,以上湯𤉋焗,龍蝦肉吸收了上湯的精華,食落啖啖鮮香味,一吃停不了!😋😋😋清蒸老虎斑一道簡簡單單美味的清蒸海上鮮,當然也食材新鮮,廚師就充分利用了烹調時間,加入香蔥、薑𢇁、醬油配料等,炮製出一條極美味又嫩滑的老虎斑,我們不停地吃,差不多連魚骨都吃掉。😋😋😘菜甫肉鬆煎蛋角這度懷舊小,自小已很喜歡吃☺️今天發現在菜單上,當然是必吃之選,你和我吃的是圓圓一片,但廚師的做法是以半圓形夾起來,味道跟我小時候的相似,真的很開心,可以尋回小時候的感覺。好味道的中菜

北京片皮鴨半隻

燉湯龍蝦餐
是日豐料燉湯
群翅燉湯
用料十足

菜甫肉鬆煎蛋角
這度懷舊小,自小已很喜歡吃☺️
今天發現在菜單上,當然是必吃之選,

好味道的中菜
2019-08-29
$260 (Dinner)
群翅燉湯
用料十足
點心🥧 | 香港加油❤️ | 0831🇭🇰座落於銅鑼灣鬧市的中式酒樓,除擁有繁華影子,食物質素也絲毫不差。作為這裡的常客,對他們拿手好菜倒背如流乃自然不過。以近現代包裝演繹傳統點心口味,在多國菜成行成市的香港中能有如此心思實屬難得,其平民價錢更錦上添花深得人心。🔝 黑松露帶子餃蒸熟的帶子肉會比刺身份外鮮甜,黑松露作為香濃的存在正好補償了因爲甜味而忽視的嗅覺,配合寶盤般的外型形成一款色香味俱全的作品。🔝 韮王鮮蝦腸粉腸粉皮用澄麵粉製作,蒸製時不會吸收水份而淡化麵粉美味,煙韌彈牙,粉皮厚度跟鮮蝦大小及韭菜比例剛恰到好處,能同時品味嚼勁、蝦鮮味、韭菜的熏香。🔝 懷舊千層糕千層糕乃香港最難得一見的懷舊點心,又因為製作工序繁多而逐漸在點心界淡出,師傅需用奶皇及鹹蛋黃製成的夾層跟煙韌包包每層製作。鹹蛋黃的香氣、奶黃的甜美潤滑、包包嚼勁無一不為食客所愛。🔝 奶皇流沙包包包煙韌彈牙,師傅特別用蔗糖處理餡料,令帶有鹹蛋黃香味的奶皇額外多了一份純粹惹性,自然跟其他奶皇包高下立見。✔️ 陳皮火鴨絲炒米粉香口又不搶過鴨羶風頭,調味料以點綴般存在,不過缺乏湯米粉的陳皮風味,整體缺乏懷舊感,以口味及珍貴度來講還是推薦
點心🥧 | 香港加油❤️ | 0831🇭🇰
蜂巢脆芋卷

座落於銅鑼灣鬧市的中式酒樓
除擁有繁華影子,
以近現代包裝演繹傳統點心口味,
在多國菜成行成市的香港中能有如此心思實屬難得,
其平民價錢更錦上添花深得人心。
黑松露帶子餃

🔝 黑松露帶子餃
蒸熟的帶子肉會比刺身份外鮮甜,
黑松露作為香濃的存在正好補償了因爲甜味而忽視的嗅覺,
配合寶盤般的外型形成一款色香味俱全的作品。
韮王鮮蝦腸粉

🔝 韮王鮮蝦腸粉
腸粉皮用澄麵粉製作,
蒸製時不會吸收水份而淡化麵粉美味,煙韌彈牙,
粉皮厚度跟鮮蝦大小及韭菜比例剛恰到好處,能同時品味嚼勁、
蝦鮮味、韭菜的熏香。
懷舊千層糕

🔝 懷舊千層糕
千層糕乃香港最難得一見的懷舊點心,
又因為製作工序繁多而逐漸在點心界淡出,
師傅需用奶皇及鹹蛋黃製成的夾層跟煙韌包包每層製作。
鹹蛋黃的香氣、奶黃的甜美潤滑、包包嚼勁無一不為食客所愛。
奶皇飽

🔝 奶皇流沙包
包包煙韌彈牙,
師傅特別用蔗糖處理餡料,
令帶有鹹蛋黃香味的奶皇額外多了一份純粹惹性,
自然跟其他奶皇包高下立見。
陳皮火鴨絲炒米粉

✔️ 陳皮火鴨絲炒米粉
香口又不搶過鴨羶風頭,調味料以點綴般存在,
不過缺乏湯米粉的陳皮風味,
整體缺乏懷舊感,
以口味及珍貴度來講還是推薦火鴨絲湯米。
◽️
📍 玉桃軒酒家 (銅鑼灣)
銅鑼灣 波斯富街99號 利舞臺廣場 20樓全層

OpenRice | me_and_bosstyle
2019-08-31
$150 (Lunch)
蜂巢脆芋卷
陳皮火鴨絲炒米粉
  • 四式點心
  • 流沙奶黃包
2019-08-31 98 views
位於銅鑼灣中心的「玉桃軒」酒樓,是中午飲茶既好餐廳!中午大約12:30去到都不用等位!叫左幾個點心同粉面食!「蜜汁叉燒米粉」最最欣賞是蜜汁叉燒同米粉是分開上的,叉燒份量十足,有6-8塊,是有良心的餐廳!叉燒是半肥瘦,好好食呀!另外叫了蒸飯,是「排骨飯」,員工貼心把豉油另上,食既時候先下,方便得多!白飯吸引了排骨既肉味好好食!「金菇牛肉腸粉」有別於傳統,是分開6塊一口一塊,不用自己分開,是貼心的!「白灼溫室豆苗」一大碟,外食是要別點菜才行喔!埋單一人大約$120,都約抵食!
位於銅鑼灣中心的「玉桃軒」酒樓,是中午飲茶既好餐廳!

中午大約12:30去到都不用等位!叫左幾個點心同粉面食!

「蜜汁叉燒米粉」

「白灼溫室豆苗」一大碟,外食是要別點菜才行喔!

埋單一人大約$120,都約抵食!
2019-08-23 233 views
又到一星期一日的家庭日了。 做人新抱真是份外想念娘家的😌一有時間,就會帶老人家吃一下好東西。 我媽好喜歡吃粵菜,今天在銅鑼灣工作完畢後,就帶着媽媽去附近餐廳吃晚餐。 利舞臺是我媽常來的地方,這次我看到有好多優惠正在推出,就帶我媽來吃一下。 🤣華麗寬敞的裝修佈置,地方大,位置也多。 看裝修就知道是婚宴場地之選。 坐下去好舒服,並沒有局限的感覺。 不過唯一缺點是樓底偏矮🤣我看到他們正在做個優惠是❤️沙巴大龍躉兩味❤️兩百多元就有交易,好便宜哦!第一味是以清淡為主,用蔬菜鮮味(西芹)吊出大龍躉的魚鮮味。 每塊龍𧄌肉好厚實,好大一塊,真是啖啖都是肉。 第二味:是濃味為主。 是以沙鍋焗炒龍躉並配上燒腩仔。 好野味! 送飯吃一流。 而且燒肉放在裹面讓豬油滲出來,吃下去的鮮肉更鮮嫩。 個人滿喜歡的。👏🏻看樣子平平無奇,其實味道適中的: 🔆南乳醬金脆骨🔆份量十分多, 選肉方面是半肥瘦的,一層肉一層油脂。 咬下去並不難咬,味道是慢慢滲出南乳味,特別😄吃那麼多肉,什麼可以沒有菜呢? 來一個💋金銀蛋莧菜💋莧菜超級嫩,並且不太鹹。 煮得剛剛好。 👏🏻👏🏻👏🏻最後,因為我好久沒有喝湯了,就來了一個燉湯😝有匙羹撈一撈
又到一星期一日的家庭日了。

不過唯一缺點是樓底偏矮🤣

第一味是以清淡為主,用蔬菜鮮味(西芹)吊出大龍躉的魚鮮味。

每塊龍𧄌肉好厚實,好大一塊,真是啖啖都是肉。

看樣子平平無奇,其實味道適中的: 🔆南乳醬金脆骨🔆

吃那麼多肉,什麼可以沒有菜呢?
來一個💋金銀蛋莧菜💋
莧菜超級嫩,並且不太鹹。 煮得剛剛好。 👏🏻👏🏻👏🏻

最後,因為我好久沒有喝湯了,就來了一個燉湯😝有匙羹撈一撈發現 超多料的。 喝下去不燥,味道讓人好養生。 這個是:人參雞肉紅棗湯。 😍

整體來說這家的性價比是滿高的🥰
下次要帶爸爸一齊來。

2019-08-22 193 views
在銅鑼灣同屋企人食晚飯,中菜最合口味,揀咗利舞臺呢間玉桃軒酒家❤︎招牌菜是片皮鴨,一隻太多食唔哂,有半隻揀,但份量依然十分多。鴨皮連肉,皮脆肉嫩,不會太油亦不太乾,水準十分高,難怪每枱客都有叫片皮鴨蝦子雙菇炆海參,海參炆煮得好腍好入味,的確是要中菜酒樓先煮到呢個味道,屋企人非常喜歡。雙菇份量極多,送飯一流甜豆百合炒藕片,是荷蘭豆炒蓮藕。菜名真是無改錯無取巧,蓮藕片炒得爽脆,甜甜地,十分開胃,又剛好中和一下海參同片皮鴨的偏重口味

$250 (Dinner)
  • 北京片皮鴨