2018-09-25 335 views
好一陣子沒有在週五晚上到SOHO喝兩杯了、剛開始工作的時候就是喜歡下班去Happy Hour、吃飯聊天喝酒到凌晨一兩點才回去、過著一些看回頭「糜爛」的生活🤦🏻‍♀️ 人大了、偶爾放慢腳步、跟知己好友外出吃飯喝東西倒又是另一種感覺。今晚跟男友來到伊利近街、找到這間位於小斜坡上的The Italian Club。暗黑柔和的燈光使我們彷彿忘卻了工作的辛勞與都市帶來的壓迫感、安靜地坐在窗邊的高桌看著樓下興奮又似帶醉的遊人、享受著那餐前的Sparking Wine。Grilled Tomato Cheese芝士微微烘熱、於半溶狀態、軟軟的帶點咸香、伴著多士吃不覺膩。Bruschetta烘過的意大利包鋪上滿滿的車厘茄粒、橄欖油、羅勒、好香。喜歡簡單不用太多配料的意粉、意粉醬才是重點。這個Spaghetti Pesto 採用各種香草、大蒜、芝士等制成、香氣撲鼻、意粉亦算煙韌。Angus Rib Eye 以鐵板上、medium rare 的牛柳粉嫩呈玫紅色、肉質非常軟嫩。另附上四款醬汁供享用、有黑醋、橄欖油、蒜香檸檬汁、辣椒橄欖油。個人還是覺得黑醋最夾!甜品是自家製的Tiramisu 、口感幼滑、味道不

Grilled Tomato Cheese

Bruschetta
烘過的意大利包鋪上滿滿的車厘茄粒、橄欖油、羅勒、好香。

喜歡簡單不用太多配料的意粉、意粉醬才是重點。

甜品是自家製的Tiramisu 、口感幼滑、味道不錯啊。

就這樣渡過了寧靜放鬆的晚上。
2018-09-25 108 views
今日同朋友中午係中環附近lunch,因為突然好想食意粉,又用app搵到呢間叫做Italian Club既餐廳,於是就揀佢啦!無揀錯啊!因為位於荷李活道上面既巷,始終離下面office building有段距離(搭好幾段半山電梯),所以閒日黎呢度幾少人,好多空位,亦令呢度坐落更好feel。餐廳環境昏暗,我真係覺得好有feel,暗得黎同佢裝修好夾。呢度裝修好靚,以深啡、黑做主調,有classic vintage既感覺,坐係度有去左外國既錯覺,係度坐下傾下計咁食飯好舒服。好鐘意個環境!坐低後waiter就比d包我地食下先,呢個長條形既包真係好高質,鬆軟得黎又好有咬口,加上呢度既黑醋酸甜比例恰到好處,用黎點包會食唔停!不過當然都唔會唔記得點野食啦我地叫左兩個pasta,一個卡邦尼意粉, 一個肉醬意大利雲吞,大推佢既肉醬類pasta!!順帶一提,呢度上菜時間較長,真係好似歐洲咁起碼起四個字,甚至可能近半個鐘,總之趕時間、lunchtime好短既千其唔好係度食,你會癲架不過我地唔算趕,同埋食野快,唔怕等既,主要係肚餓,但有d長條包食下都ok。第一碟pasta黎啦!鮮茄肉醬意大利雲吞唔好睇佢一堆野咁

第一碟pasta黎啦!

鮮茄肉醬意大利雲吞
唔好睇佢一堆野咁,其實真係好正。佢既Ravioli係正方形果種,一片片鋪排係長形既碟上,再淋上大量鮮茄肉醬。先講d鮮茄肉醬——高質!!足料肉碎、酸度恰好既鮮茄同茄醬仲有芝士,呢個醬真係誠意滿分,正到用埋黎點包食!佢Ravioli入面包住既肉都好香,鮮茄肉醬濃味得黎都仲食得出Ravioli入面既肉香,真係正!
滋味!

waiter見我地食完d包,仲補上新鮮出爐既麵包條!不得了,熱騰騰既包條真係更加滋味

卡邦尼意粉
呢碟其實唔睇價錢、客觀黎講係好味,不過又未至於好味到驚喜或者下次會再叫,睇埋個價錢就會覺得呢個價位有進步空間。佢意粉質感算正常,不過覺得以近200蚊價位既意粉黎講應該要有完美既al dente口感。另外,可能因為等埋ravioli serve,ravioli好熱,但呢碟就係暖唔係熱。

佢係好味既、惹味既,有趣既係無論我係意大利定香港食既咁多碟carbonara都未試過係呢隻味,所以第一下覺得有d有趣,不過佢係好味既,感覺上係比較偏向係意大利果時食過既口味,但又唔完全一樣,亦同香港多數餐廳整既既唔同味,你可以當佢唔係carbonara咁食hahaha,我最深既印象係佢幾重既黑椒味,同埋幾靚既煙肉。

食完pasta其實都少少飽,雖然每碟唔算好多,但食下d好好味既包條都幾飽haha,所以加個甜品就剛剛好!我地就加個Tiramisu。佢既tiramisu好多,有d加水果既款揀,因為聽落太怪,我地就揀傳統果種!

面有d朱古力碎片~
呢個tiramisu好驚喜~夠滑又唔會太漏,好味!
滿足~

真係唔錯既意大利餐廳
2018-09-23 113 views
中環lunch 搵食記平時鐘意行上Soho 食lunch, 人少好多又易搵位。今日試咗呢間The Italian Club, 入到去環適舒適寬躺,又無乜人。我地點咗以下食物。Italian SaladBruschetta -多士上有好多切碎調咗味嘅車厘茄,淨係個賣相已經好吸引,味道當然唔差Devil pizza - 即叫即焗,餅底香脆,配左上面惹味嘅材料,好食!Tiramisu- 飯後甜品,當然唔少得傳統嘅tiramisu
中環lunch 搵食記

平時鐘意行上Soho 食lunch, 人少好多又易搵位。

Italian Salad

2018-09-22 90 views
I had a booking at 9:00 thru app, when we arrived the staff wasn't aware of our booking and we needed to wait while they setup a table for us, not a big deal. While we waited they poured us 2 welcome drinks which is a nice touch. I must say the food was good but my complaints are all about the service.We were seated and not offered menus. I waited to see how long it would take them to bring me a menu but after waiting 10 minutes I decided I was too hungry to wait any longer and had to ask them to bring menus.
Napkins... all other diners had them but, like the menus, I had to ask the staff to get them for us. This really makes me wonder if the staff knows how to set up a table for the next set of guests or if everyone has to chase the staff down to get basic things like menus and napkins.
Speaking of table setup, when we arrived to our table there was a small basket with a DIRTY napkin in it. I was very confused what this was for until I saw the staff coming around to offer more bread sticks to guests. When they got to my table, like everything else in this experience, I had to ask them for a fresh basket and not some dirty leftovers from the previous diners. To add to this, I saw another table seated after us who was almost immediately brought a fresh basket of bread sticks so I can't believe that the staff who set the table didn't even bother to take away the dirty bread basket and then they failed to followup with bringing us the bread.

Food:
~Steak tartar was tasty and a good sized portion but was better after adding a bit of salt. Would also be good to be given more than 2 small pieces of bread to eat it with.
~Green salad with buffalo mozzarella was good.
~The Big Italian burger was tasty and very well seasoned.
~USDA Rib-eye was flavorful but came with no salt. I ordered the steak medium and it arrived on the rare side of medium-rare. This is fine because I will eat a rare-ish steak but it wasn't what I asked for.
~Traditional tiramisu - only complaint: it wasn't big enough hahaha.
2018-09-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
2018-09-20 95 views
今日同男朋友去咗中環行街行經蘇豪個邊 見到門口有間好靚嘅西餐所以我哋就去咗一入到去店員好熱情咁樣俾咗杯welcome drink我地一杯白酒來 都幾易入口不過同男朋友就比較鍾意飲紅酒所以另外都叫咗杯紅酒之後我哋就叫咗個烤芝士配多士舊芝士好搞笑 味道好特別 係好食嘅之後叫做蕃茄多士 上面有滿滿嘅蕃茄仲要全部番茄都係食得出好新鮮 之後叫左個肉醬意粉意粉嘅口感拿捏得好好 而且個汁都好正有好多肉係入面之後就叫咗個安格斯肉眼 叫咗五成熟 火候都控制得好好唔過熟而且肉汁鮮嫩 非常之好食最後就叫咗個tiramisu 作結
今日同男朋友去咗中環行街

叫咗五成熟 火候都控制得好好唔過熟
而且肉汁鮮嫩 非常之好食

最後就叫咗個tiramisu 作結
2018-09-19 415 views
是日慶祝生日, 我老公帶我到了呢到充滿浪漫氣氛籠罩著,呢到比較暗, 每枱都有燈的蠟燭,播放著有情調的音樂。 落了單後, 餐廳職員便上了暖暖的餐包,枱上有醋及橄欖油點綴, 餐包還可免費添加,還給了Welcome Drink—White Sparking Wine, 又香又甜到了頭盤~BRUSCHETTA烘烤過的意大利麵包加上新鮮車厘茄碎, 少少蒜粒,初榨橄欖油,羅勒, 香氣撲鼻, 車厘茄好新鮮Grilled Tomino cheese芝士表面經過加熱, 有些暖暖的, 內層軟軟的。呢種有些像水牛芝士更濃一些的味道, 我自己好喜歡食芝士, 覺得很不錯Spaghetti Pesto配了傅统的香蒜酱,羅勒, 大蒜,芝士,簡簡單單,已經好香香草的味道安格斯肉眼牛扒用了香草、黑椒調味,煎香後以熱木板上,如果想加加不同味道, 可配餐提供的蒜香檸檬汁,松露橄欖油,黑醋 ,辣椒橄欖油4款醬汁*松露橄欖油,好香松露味, 好特別但我本人都是比較喜歡點蒜香檸檬汁,比較開胃最後上了用杯裝的Tiramisu好滑, 好濃厚咖啡酒
是日慶祝生日, 我老公帶我到了呢到充滿浪漫氣氛籠罩著,
呢到比較暗, 每枱都有燈的蠟燭,播放著有情調的音樂。
 落了單後, 餐廳職員便上了暖暖的餐包,
枱上有醋及橄欖油點綴, 餐包還可免費添加,
到了頭盤~
BRUSCHETTA
Grilled Tomino cheese
Spaghetti Pesto
配了傅统的香蒜酱,羅勒, 大蒜,
芝士,
簡簡單單,已經好香香草的味道
安格斯肉眼牛扒
,松露橄欖油
,黑醋 ,辣椒橄欖油4款醬汁
*松露橄欖油,好香松露味, 好特別
但我本人都是比較喜歡點蒜香檸檬汁,
比較開胃
最後上了用杯裝的Tiramisu
好滑, 好濃厚咖啡酒
2018-09-17
2018-09-19 419 views
中環SOHO區好多酒吧和餐廳,想放工後在附近食一個浪漫旣晚餐,有時花多眼亂唔知點揀。經同事推介就近有一間食物質素高而又有情調既意大利餐廳 The Italian Club,於是就去嘗試。,餐廳無論外觀同內部裝修都非常有格調, 彷如置身於外國酒吧裏,非常有Feel。Wellcome drink一入到坐下每人會有一杯welcome drink (white sparklingwine🥂),清甜開胃易入口, 非常好飲。Grilled Tomino Cheese ($85)頭盤是一種傳統芝士,廚師將其烘烤一下,令芝士散發香味;而外層好似麻糬咁將其配上脆多士,口感非常好。再伴以沙律菜及車厘茄較為不膩。BruschettaBruschetta係一款意大利傳統嘅開胃菜, 用料簡單,。將大量新鮮蕃茄粒加上香蒜、羅勒及橄欖油放在意式脆多士上,非常鮮甜美味,這配搭絕對有驚喜真不錯。Spaghetti Pesto呢款意大利粉軟硬度適中,以大量羅勒和蒜頭醬, 再加上雙重意式咸芝士(應是Parmigiano 和Reggiano芝士),再用橄欖油炒;旣不油膩而且香氣逼人,非常濃郁。 B. Angus Rib-Ey

Wellcome drink
Wellcome drink

Grilled Tomino Cheese ($85)

B. Angus Rib-Eye
鮮嫩牛扒是以hot stone plate上,廚師要控製火喉要啱啱好。因鐵板本身已燒得很熱,而我地叫左medium well,所以D牛扒不能整得太熟。配以
4個自家製醬汁( Chili, 白松露、Balsamic Vinegar 同埋Garlic Lemon juice) ,無論客人選擇那種配料皆能提升到牛扒既香味。再以紅酒伴食真係好滿足!
B. Angus Rib-Eye

Traditional Tiramisu
Tiramisu是傳統嘅意大利甜品, 其質感極為幼滑及鬆軟,奶味突出,而底層的Espresso份量恰到好處,最重要是不會太甜,啱晒我!
Traditional Tiramisu
2018-09-11
$450 (Dinner)
2018-09-18 63 views
今晚放工想同朋友飲杯野,唔想留喺蘭桂坊迫,所以就行多幾步去左蘇豪區。一坐低就會奉上Welcome wine, 幾易入口。餐包係麵包條,可以點黑醋吃。芝士奶味好香濃,配蔬菜同麵包可以中和返,感覺冇咁膩。如果配埋紅酒一齊食應該更好。鍾意食蕃茄可以點呢款,廚師將蕃茄切粒(目測應該超過一隻蕃茄),配烘麵包,送酒幾好。卡邦尼意粉好惹味,質感CREAMY,別看小小一碟,其實很飽肚。平時PIZZA通常都好多肉,難得見到呢款清新少少,主要係蕃茄同磨菇,冇咁多肉,感覺上比較健康。厚批亦比較飽肚,當然邪惡芝士都係唔少得啦~終於講到重頭戲肉眼扒這次的牛扒調味比較輕,重點是4款醬汁,一次就可以試四種口味,感覺很豐富。當中最喜歡松露油,味道最夾~最後以甜品tiramisu作結~味道不會太甜,奶香幾重,不錯!環境幾靚幾舒服,現場仲有live band,氣氛幾好,放工來同朋友食飯真係唔錯。
一坐低就會奉上Welcome wine, 幾易入口。
餐包係麵包條,可以點黑醋吃。

芝士奶味好香濃,配蔬菜同麵包可以中和返,感覺冇咁膩。
如果配埋紅酒一齊食應該更好。

卡邦尼意粉好惹味,質感CREAMY,
別看小小一碟,其實很飽肚。
平時PIZZA通常都好多肉,難得見到呢款清新少少,
主要係蕃茄同磨菇,冇咁多肉,感覺上比較健康。
厚批亦比較飽肚,當然邪惡芝士都係唔少得啦~

終於講到重頭戲肉眼扒

這次的牛扒調味比較輕,重點是4款醬汁,
一次就可以試四種口味,感覺很豐富。
當中最喜歡松露油,味道最夾~
最後以甜品tiramisu作結~
味道不會太甜,奶香幾重,不錯!

2018-09-13
久唔久都要去食餐好,同另一半好好拍下拖,早前男朋友帶左我去呢間the Italian club,雖然唔算係fine dining,不過果到都幾有情調,環境都幾岩情侶去裝修唔算好有特色,不過紅木加埋偏暗既燈去,係幾有mood既!未黎野食就有自家製既麵包個包仲係暖既,而且個面好脆,加埋欖油同醋就已經好好食同埋係可以refill既,想食多兩條都無問題Bruschetta $85烘過既意大利麵包,加埋蕃茄同香草成件事好簡單但又好refresh而且個包脆脆地,同d蕃茄既口感有對比,我地兩個人,好快就食哂Spagehtti Perto $165打做既意粉口感係唔同d,加埋好香既香蒜醬,就算加左好多芝士都唔會太heavyHot Stone Steak $380男友好鍾意食牛,當然要叫個牛扒啦呢到既牛扒係美國入水既angus beef仲會放係塊熱石上面serve牛肉有牛味,不過覺得瘦左少少最特別反而係佢比左4個sauce你點4個sauce包括辣椒油,松露,醋,同埋檸檬個檸檬sauce好香,仲可以減低肉既油膩,有新意又好味Tiramisu $65Tiramisu望落去唔算好吸引,但估唔到食落勁有驚喜個c
久唔久都要去食餐好,同另一半好好拍下拖,
早前男朋友帶左我去呢間the Italian club,
雖然唔算係fine dining,
不過果到都幾有情調,環境都幾岩情侶去
裝修唔算好有特色,
不過紅木加埋偏暗既燈去,係幾有mood既!
未黎野食就有自家製既麵包
個包仲係暖既,而且個面好脆,
加埋欖油同醋就已經好好食
同埋係可以refill既,想食多兩條都無問題
Bruschetta $85
烘過既意大利麵包,加埋蕃茄同香草
成件事好簡單但又好refresh
而且個包脆脆地,同d蕃茄既口感有對比,
我地兩個人,好快就食哂
Spagehtti Perto $165
打做既意粉口感係唔同d,
加埋好香既香蒜醬,就算加左好多芝士都唔會太heavy
Hot Stone Steak $380
男友好鍾意食牛,當然要叫個牛扒啦
呢到既牛扒係美國入水既angus beef
仲會放係塊熱石上面serve
牛肉有牛味,不過覺得瘦左少少
最特別反而係佢比左4個sauce你點
4個sauce包括辣椒油,松露,醋,同埋檸檬
個檸檬sauce好香,仲可以減低肉既油膩,有新意又好味
Tiramisu $65
Tiramisu望落去唔算好吸引,
但估唔到食落勁有驚喜
個cream勁滑又有奶香,一定要試!
Sparkling White
當晚想飲杯白酒,
店員就介紹左呢個sparkling
味道甜甜地,好易入口

Overall所有食物都幾有質素
店員唔算好主動殷勤,但都有禮貌
價錢亦都幾合理,大家有興趣都可以試試!
$300 (Dinner)
2018-09-15 77 views
星期五放咗工約男朋友係中環附近食飯見到呢間位於Soho嘅The Italian Club評分唔錯就來試下上餐廳之前要行一條小小嘅樓梯一入到去會先見到個bar area之後左邊先係餐廳間餐廳嘅燈光偏暗,同埋會keep住播啲輕快嘅音樂好配合我哋Happy Friday嘅主題 😂坐低之後店員就會每人serve一杯white wine做welcome drink,放鬆吓心情先我哋叫咗呢樣嘢食上面有啲Parma ham下面有啲Ravioli,芝士味好香,好食!Main course我哋叫咗好似係呢度最出名嘅hot stone steakorder嘅時候唔洗揀幾成熟,因為係可以自己控制嘅!一開頭好raw,再慢慢留佢係石上面煎熟Hot stone steak會跟返4個home-made sauces可以用嚟點嚟食店員會好細心咁同你講解每個sauce係用咩嘢材料做最後甜品我哋叫咗個traditional tiramisu唔知係咪因為traditional關係感覺同平時食開嘅tiramisu有啲唔同,cream多啲,好甜好滑 😋
星期五放咗工約男朋友係中環附近食飯

上餐廳之前要行一條小小嘅樓梯
一入到去會先見到個bar area
之後左邊先係餐廳

間餐廳嘅燈光偏暗,同埋會keep住播啲輕快嘅音樂
好配合我哋Happy Friday嘅主題 😂

order嘅時候唔洗揀幾成熟,因為係可以自己控制嘅!

一開頭好raw,再慢慢留佢係石上面煎熟

店員會好細心咁同你講解每個sauce係用咩嘢材料做

最後甜品我哋叫咗個traditional tiramisu
唔知係咪因為traditional關係

2018-09-07
2018-09-13 229 views
朋友在中上環工作,知我閒來會寫下食評,於是要帶我去試意大利菜。其實意大利菜我也食過不少次,但有時要見面也得找個似藉口的藉口,反正都要食飯,就欣然赴會。餐廳在伊利近街,從港鐵站也得走上一段斜路才到,就當晚餐前先做運動。來到餐廳下面,門口不起眼,要走樓梯上一層,上到去就較為寬敞。餐廳內用上很多酒瓶作裝飾,燈光很柔和,黃色的燈光甚至有點暗淡。餐廳內已經坐滿很多客人,揚聲器播著柔和的歌曲,客人都言談甚歡,氣氛很好。既然由朋友帶來,就由他來點菜吧!他就點了Grilled Tomino Cheese ($105)做前菜、Spaghetti Pesto ($165)、Cooked Ham Pizza ($155)、Hot Stone Steak的USDA Certified Black Angus, USA –Striploin 250gr Grilled Bistecca ($250)及甜品的Whiskey Cream Tiramisu ($85),還有兩杯Chianti 2016 Cosmo Maria Masini (每杯$78)。餐廳標榜用的酒都是有產區聯盟認證的,先奉上Welcome Dr

Hot Stone SteakUSDA Certified Black Angus, USA –Striploin 250gr Grilled Bistecca ($250)及甜品Whiskey Cream Tiramisu ($85),

餐廳標榜用的酒都是有產區聯盟認證的,先奉上Welcome Drink是Prosecco Valdobbiadene Superior DOCG 2016 Ville D’Arfanta,原來這普羅賽克是產於意大利東北部的汽酒,有別於香檳是於瓶內發酵,Prosecco 是在蒸汽高壓釜發酵二次,所以酒味清爽輕巧,本人就覺得比香檳好飲。

桌上還備有兩條手指餅、黑醋及橄欖油,而這牌子的意大利香醋很有名,生產過程的嚴謹與葡萄酒看齊。
GIOVANNA PAVAROTTI

前菜的Grilled Tomino Cheese,是產於意大利西北部Piedmont的半軟硬芝士,經燒過後半軟硬芝士變得更香及些微熔化,所以口感很creamy,非常特別,味道很好。
隨碟還有蔬菜及自家製的切片麵包,不過我還是喜歡分開來食芝士,那種焦香軟腍的感覺令人相當滿足。

Grilled Tomino Cheese

Spaghetti Pesto是自家用新鮮蘿勒、蒜頭及橄欖油製成傳統的蘿勒青醬,再加上由綿羊奶做的Pecorino cheese綿羊芝士,及被譽為最高級別,有芝士之王之稱的帕馬森硬芝士Parmigiano Reggiano cheese來做成這種顏色帶綠的意大利粉,青醬是意大利常用的醬汁,香味較濃,加了兩種芝士,味道略帶鹹香。
Spaghetti Pesto

Cooked Ham Pizza是用意大利蕃茄醬、新鮮水牛芝士Mozzorella及、高質熟火腿、蘑菇及意大利麵粉製成薄餅,餅底是以薄批形式,較為硬身而香脆,火腿甘香而茄醬香甜,是正宗的意大利薄餅。
Cooked Ham Pizza

另外,我們選了的Red Organic Chianti DOCG 2016 Cosimo Maria Masini,這款有機Chianti的主要成份是意大利的Sangiovese最優質葡萄。由於 氣候乾燥,陽光充足,葡萄中含有豐富的糖和單寧成分,含豐富香味,是獲獎的意大利葡萄酒。葡萄酒呈紅寶石色,帶有 紅櫻桃味,略帶甜味,適合在室溫下搭配第一道菜,肉類和奶酪。

Hot Stone SteakUSDA Certified Black Angus, USA –Striploin 250gr Grilled Bistecca,是選用有證書的150日以上的穀飼安格斯牛仔做燒牛扒,上枱時較生,利用鐵板的餘溫繼續加熱,所以不會因為過熟而變嚡。燒牛扒保持嫩滑及有肉汁,調味亦恰到好處。另外配備四種分別用辣椒、白松露、香醋及檸檬加蒜,與特級冷壓橄欖油調配而成的牆汁,味道各擅勝場。特級冷壓橄欖油是被視為五級意大利橄欖油評級中的最高級別,四種醬汁中個人比較喜歡白松露汁,香味較濃,其實不蘸任何醬汁都已經夠味了。

甜品Whiskey Cream Tiramisu,用了做Tiramisu之最佳材料,新鮮白滑的Mascarpone cream、Savoiardi biscuits手指餅、expresso coffee濃縮咖啡、可可粉及鮮雞蛋來做,並加有少許威士忌,味道香濃而不太甜,也不太濕,是有傳統特色的佳作。
Whiskey Cream Tiramisu

一邊食一邊聽朋友娓娓道來的介紹,差點抄也抄不及。這一頓美味的意大利餐,用料講究,精心配搭,原來中間也蘊藏著不少學問,正如我的簡介中述說,「懂得欣賞也需要經過虛心學習,累積經驗才能領會其中好的地方。」今次學了不少意大利餐的知識。

平均消費每人$504。
$504 (Dinner)
Cooked Ham Pizza
Whiskey Cream Tiramisu
  • USDA Certified Black Angus USA –Striploin 250gr Grilled Bistecca
3K
2018-09-12 67 views
白天的中環是重要金融中心,西裝筆挺的打工一族忙忙碌碌,到了晚上就大變天了,辛苦過後又是輕鬆享樂的時候,在華麗的燈光下,有美酒佳餚,盡情狂歡。相約一班好友去了一間餐廳,燈光昏暗悠和,好有氣氛。到達後,每人會有一杯welcome drink,white sparkling wine, 味道輕巧,女士們一定喜歡。Grilled Tomino Cheese $105這種芝士本身味道不太濃烈,加上烤過後散發出的焦香,特別滋味,佐酒一流。Bruschetta $85清新開胃的前菜。蕃茄粒粒清甜無比,混合了蒜茸,欖油,羅勒作調味,層次更加豐富。Spaghetti Pesto $165香蒜醬,羅勒和兩種風味的芝士,另味道濃郁而不膩,每條意粉都沾上醬汁,那種豐富的口感另人回味。Angus Rib-Eye $380有四種不同伴汁,意大利橄欖油,白松露油,陳醋和檸檬蒜油。其實我個人認為不加添任何醬汁,原汁原味最能食到牛的原味。牛肉質感非常軟腍,牛味濃厚,牛脂滿溢,好正!Tiramisu $65只是平平無奇的一個tiramisu, 但那種幼滑,那種綿綿口感,滋味無窮。

相約一班好友去了一間餐廳,燈光昏暗悠和,好有氣氛。

Grilled Tomino Cheese $105

Bruschetta $85

Spaghetti Pesto $165

Angus Rib-Eye $380
牛肉質感非常軟腍,牛味濃厚,牛脂滿溢,好正!

Tiramisu $65

2018-09-11
$600 (Dinner)
2018-09-11 57 views
朋友生日, 佢岩岩去完意大利..之後完全迷上了..一於生日同佢食意大利餐慶祝回味下餐廳係樓上的, 入到去有Bar台飲野, 另一邊就係餐廳~室內環境同氣氛好柔和,, 好適合情侶黎二人世界先上welcome drinkWhite sparkling Prosecco白酒, 淡淡既葡萄香味,易入口意式風味的麵包係要點黑醋同油食黑醋質地濃稠又香,  麵包夠香脆 好好食Bresaola Carpaccio Salad意式乾牛肉比較少脂肪又唔太咸,新鮮的沙律菜再配上乾牛肉+芝士,,味道岩岩好Parma Ham Ravioli意大利雲吞皮身又軟又滑, 連ham一齊食, 一食愛上熱辣辣的Ham pizza,, 成個口都有滿滿的芝士蕃茄醬同Ham好邪惡呀Ham唔會好肥, 味道又唔會太咸!而且Pizaa份量都好足料, 十分推介!!安格斯牛排四成熟, 牛質嫩紅, 牛味好濃郁, 十分juice!仲有四碟小醬汁分別係黑醋,香油,辣油, 檸檬, 帶出不同的口感~Mushroom又解一下油膩, 好食!!再配返杯RED WINE, 簡直係享受人生呀甜品Strawberry Tiramisu香甜又滑, 草多啤梨一D都唔
朋友生日, 佢岩岩去完意大利..之後完全迷上了..
一於生日同佢食意大利餐慶祝回味下

餐廳係樓上的, 入到去有Bar台飲野, 另一邊就係餐廳~
室內環境同氣氛好柔和,, 好適合情侶黎二人世界

先上welcome drink

White sparkling Prosecco
白酒, 淡淡既葡萄香味,易入口

意式風味的麵包係要點黑醋同油食
黑醋質地濃稠又香,  麵包夠香脆 好好食

Bresaola Carpaccio Salad
意式乾牛肉比較少脂肪又唔太咸,
新鮮的沙律菜再配上乾牛肉+芝士,,味道岩岩好
Parma Ham Ravioli
意大利雲吞皮身又軟又滑, 連ham一齊食, 一食愛上

Ham唔會好肥, 味道又唔會太咸!
而且Pizaa份量都好足料, 十分推介!!

Mushroom又解一下油膩, 好食!!
再配返杯RED WINE, 簡直係享受人生呀

甜品Strawberry Tiramisu
香甜又滑, 草多啤梨一D都唔酸
咖啡味又唔會太重, 我個人偏愛呢隻意式Tiramisu

2018-09-10 64 views
#Bruschetta ($85)😋好味指數:(6.5/10)下面係微微烘過嘅麵包,上面放咗好多蕃茄粒🍅食落去都幾開胃😎#Grilled tomino cheese ($105)😋好味指數:(7/10)有一舊面頭烤過嘅芝士,配麵包😚舊芝士都幾大舊,所以都幾濟下🤣#Spaghetti Bolognese ($165)😋好味指數:(7/10)蕃茄汁嘅意粉🍝有好多肉碎,都幾滿足😙意粉唔會煮得淋,有咬口,係我中意嘅質感😍#Angus Rib-eye ($380)😋好味指數:(7.5/10)有4款醬汁,我比較喜歡嘅係蒜蓉汁😙叫咗5成熟,不過有啲位就韌咗小小😟但肉味都幾濃嘅😝

#Bruschetta ($85)
😋好味指數:(6.5/10)
下面係微微烘過嘅麵包,上面放咗好多蕃茄粒🍅食落去都幾開胃😎

#Grilled tomino cheese ($105)
😋好味指數:(7/10)
有一舊面頭烤過嘅芝士,配麵包😚
舊芝士都幾大舊,所以都幾濟下🤣

#Spaghetti Bolognese ($165)
😋好味指數:(7/10)

#Angus Rib-eye ($380)
😋好味指數:(7.5/10)
有4款醬汁,我比較喜歡嘅係蒜蓉汁😙
叫咗5成熟,不過有啲位就韌咗小小😟但肉味都幾濃嘅😝
2018-09-10 74 views
見到網上comment所以諗住試下,試完發覺中哂伏,叫咗bruschetta,spaghetti pesto, grilled tomino cheese, hot stone steak, traditional tiramisu. 大部份菜都淡而無味,性價比超低!
2018-09-07
$400 (Dinner)