2021-12-01 22 views
相隔幾個月後第二次 光顧 「微醺」是一家我很喜歡的酒吧!喜歡他們能與我共享 無憂無慮的一刻最重要是 店員會與我們溝通最後挑選一杯 適合我的酒——-——————🍤🦑🍄微醺拼盤(魷魚圈•酥炸杏鮑菇•鳳尾蝦 配檸檬海鹽)三款炸物外皮都非常甘香卜卜脆用料新鮮就算經油炸後都能吃出蝦跟魷魚的彈牙口感菇汁味也很濃🥩🥔🧄烤慢煮咖啡美國極佳級肉眼扒 配 紅酒咖啡肉汁(美國露荀。烤焗月見薯。烤焗香蒜)牛扒肉質高 經慢煮後 口感更為鬆軟肉汁鎖緊力更強 配上秘製紅酒咖啡肉汁味道一試難忘薯仔焗得外脆內軟 香蒜焗煮後 蒜味唔不重平時不太喜歡吃蒜的我 也嘗試了🫔半熟吞拿魚春卷 配 他他醬春卷皮包裹吞拿魚肉經油炸後 春卷皮脆口 配酒一流的開胃菜吞拿魚肉口感像麥樂雞配上他他醬 好吃除了吞拿魚外 有蔬菜減油膩🍹You may fun是一款水果味重的酒一開始百香果味道香濃慢慢琴酒的苦澀味會浮現杯上有百香果 可自行加入改變味道 配合自己🍼Mocktail - Joy Ng Joy是一款奶樽造型十分可愛的Mock-tail經調劑後 話梅味道突出配搭果汁 非常有層次感——————-—-——————-—-
相隔幾個月後
第二次 光顧 「微醺」
是一家我很喜歡的酒吧!
喜歡他們能與我共享 無憂無慮的一刻
最重要是 店員會與我們溝通
最後挑選一杯 適合我的酒

——-——————

🍤🦑🍄微醺拼盤
(魷魚圈•酥炸杏鮑菇•鳳尾蝦 配檸檬海鹽)
三款炸物外皮都非常甘香卜卜脆
用料新鮮
就算經油炸後都能吃出
蝦跟魷魚的彈牙口感
菇汁味也很濃

🥩🥔🧄烤慢煮咖啡美國極佳級肉眼扒 配 紅酒咖啡肉汁
(美國露荀。烤焗月見薯。烤焗香蒜)
牛扒肉質高 經慢煮後 口感更為鬆軟

是一款奶樽造型十分可愛的Mock-tail
經調劑後 話梅味道突出
配搭果汁 非常有層次感

——————-—-——————-—-
要chill就緊係去SOHO區要joy就緊係去微醺 The Joy House🥂格局雖小 但勝在氣氛好 relax 談心一流😆除咗飲酒之外 食物水準都好高 好正首先cocktail You may fun ($128)係威士忌+ 柚子配合而成 柚子清新嘅味道可以調和威士忌嘅苦澀味 算易入口而我個特別奶樽就係mock tail Joy ng Joy ($88)除左有菠蘿、橙、檸檬汁之外加上home made Dried sweet plum syrup飲落去酸酸甜甜 有啲似山楂味 十分醒胃食物方面 估唔到有生蠔食($48/1pc)我都幾推薦Virgin Mary Sauce 有少少辣配上海水味幾濃又肥美嘅生蠔 幾好味😋另外兩款都有酒味嘅jelly on top 好特別小食方面 微醺拼盤($118) 絕對驚喜三款炸物 (魷魚圈、杏鮑菇、鳳尾蝦)脆卜卜檸檬海鹽同三者好夾 調味岩岩好主菜方面 減緊肥嘅我 揀左香煎三文魚柳 ($258)三文魚肉質幾結實 下面嘅乳酪忌廉菠菜苗同淋喺三文魚上嘅意式檸檬甜酒柚子汁兩者合體 令三文魚更清新醒胃 層次味道🆙最後 令我OMG嘅就係日式章魚明太子白烏冬($13
要chill就緊係去SOHO區
要joy就緊係去微醺 The Joy House🥂
格局雖小 但勝在氣氛好 relax 談心一流😆
除咗飲酒之外 食物水準都好高 好正
首先cocktail You may fun ($128)
係威士忌+ 柚子配合而成 柚子清新嘅味道
可以調和威士忌嘅苦澀味 算易入口
除左有菠蘿、橙、檸檬汁之外
飲落去酸酸甜甜 有啲似山楂味 十分醒胃
食物方面 估唔到有生蠔食($48/1pc)
我都幾推薦Virgin Mary Sauce 有少少辣
配上海水味幾濃又肥美嘅生蠔 幾好味😋
另外兩款都有酒味嘅jelly on top 好特別
小食方面 微醺拼盤($118) 絕對驚喜
三款炸物 (魷魚圈、杏鮑菇、鳳尾蝦)脆卜卜
檸檬海鹽同三者好夾 調味岩岩好
主菜方面 減緊肥嘅我 揀左香煎三文魚柳 ($258)
三文魚肉質幾結實 下面嘅乳酪忌廉菠菜苗
同淋喺三文魚上嘅意式檸檬甜酒柚子汁
兩者合體 令三文魚更清新醒胃 層次味道🆙
最後 令我OMG嘅就係日式章魚明太子白烏冬($138)
隻章魚有我一隻手掌咁大 而且勁有鮮味
完全唔會靭 爽口彈牙 超級驚喜🐙
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
唔信我嘅可以自己去試試😂
You  may  fun
Joy  Ng  Joy
Oysters
May  Fun  Platter
Grilled  Salmon  Fillet
Octopus    Mentaiko  Udon
$200 (Dinner)
You  may  fun
Joy  Ng  Joy
Oysters
May  Fun  Platter
Grilled  Salmon  Fillet
Octopus    Mentaiko  Udon
2021-11-29 19 views
位於中環的The Joy House是一間文青酒吧,主打各種有趣的自創雞尾酒,當中以My Cup of Tea最受歡迎,此外也有提供虎蝦米多龍蝦、烤慢煮煙肉西班牙豬柳卷等小食,適合與朋友聚餐Chill下🥳🍶️ My Cup of TeaMy Cup of Tea是一杯特色茶味雞尾酒,客人先喝用京都煎茶浸泡的熱氈酒感受茶韻,然後再喝用乳酪、接骨木花、蘋果汁等調成的冷氈酒,令口感層次更加豐富✨調酒師把茶與酒的香濃度拿捏得剛剛好,在冷熱、甘甜之間取得平衡,不愧是店舖招牌飲品,值得一試😋👏🍝 蒲燒鰻魚意大利粉麵質略嫌不夠煙韌彈牙,不過勝在汁的調味好,配上油香十足的鰻魚,每口都是鰻魚味,非常入味,整體來說不錯🤩👏🥩 烤紐西蘭特級肉眼扒Sou vide 的肉眼扒不但柔嫩多汁,還非常重牛味,配上薯仔粒和露筍,非常滿足😉👍

🍶️ My Cup of Tea

🍝 蒲燒鰻魚意大利粉

🥩 烤紐西蘭特級肉眼扒
呢間中環酒吧「微醺」嘅老闆隨咗係雞尾酒嘅專家之外,佢仲去過日本學茶藝🍵 將茶道融合調酒技巧,設計咗多款和風雞尾酒,好特別🥂個人超級推薦招牌雞尾酒My Cup of Tea🍵 建議大家先飲京都極上煎茶浸泡嘅熱氈酒, 再飲用乳酪、接骨木花、蘋果汁等調成嘅冷氈酒✨ 啖啖回甘而且茶咪香濃,真係好好飲🤝酒吧嘅食物都唔錯,同朋友嚟飲酒都唔怕餓親🤪📍「微醺」The Joy House🔍地址:中環士丹頓街 11 號 Shama Soho 地舖

酒吧嘅食物都唔錯,同朋友嚟飲酒都唔怕餓親🤪

📍「微醺」The Joy House
🔍地址:中環士丹頓街 11 號 Shama Soho 地舖

2021-10-28 704 views
#pb食在中環在中環Soho稍有醉意🥂店名好有feel 希望大家喺店入面慢慢進入微醺的狀態 無憂地享受😍 佢位於Soho區 中環扶手電梯附近 都幾方便👍🏻 室內都幾大 不過有少少逼 佢亦有幾個室外座位🤪.佢主打日式cocktail 好多用日式茶、果汁整成嘅cocktail 價錢$128 - $158不等👍🏻 食物種類都好多 小食、Steak、Pasta、Risotto都有😋🔹川辣脆炸單骨雞翼佢有兩款味道 香草蒜蓉牛油 & 川辣😍 單骨雞翼夠方便😋 川辣夠惹味 微辣 送酒一流🥰 中意食辣嘅朋友要試👍🏻🔹半熟吞拿魚春卷 • 他他醬呢款小食聽落好特別 但係食落就普通🤪 春卷片包住半熟吞拿魚、青瓜絲、蘿蔔絲 食落冇咩特別🤣🔹海蝦 • 魷魚 • 鮮蜆 • 冬陰功扁意粉推介❤️ 落左椰奶煮嘅冬蔭功扁意粉好掛汁😍 食落啖啖都有椰奶味 冬蔭功味唔會好辣 幾惹味😋 海鮮都好足料👍🏻🔹伯爵茶慕絲窩夫$68唔算好貴🤪 不過睇落就細份左少少🙈 兩塊比利時烈日窩夫本身冇咩味 食落偏乾身😐 伯爵茶味主要靠pat慕絲 但係都唔係好濃🥺 少失望🥺🔹My Cup of Tea 🍵一凍一熱嘅cocktail好特別😍 兩杯都
#pb食在中環
在中環Soho稍有醉意🥂

🔹川辣脆炸單骨雞翼

🔹半熟吞拿魚春卷 • 他他醬

🔹海蝦 • 魷魚 • 鮮蜆 • 冬陰功扁意粉

🔹伯爵茶慕絲窩夫

🔹My Cup of Tea 🍵
一凍一熱嘅cocktail好特別😍 兩杯都主要用左日式綠茶 + Gin🤪 熱個杯飲落酒味出d 濃d 凍個杯就相對易入口d🥰

🔹Eye La🍸
呢杯係Whisky + 日式提子汁 + 藍莓汁 + 新鮮檸檬汁🤪 店員形容佢做喇叭牌正露丸味😂 我就未食過正露丸🤣 不過飲落有少少煙燻味 少少酸 酒味唔算好濃😍

整體食物質素唔錯😍 而且有好多日式cocktail好特別🥰 價錢亦唔會好貴 所以佢都幾受歡迎🤪

微醺
中環士丹頓街11號Shama Soho地舖
2021-10-15
$445 (Dinner)
2021-10-18 543 views
放假諗住同朋友搵間可以飲酒又可以食飯嘅餐廳坐低傾吓計😆又唔想去啲好嘈嘅地方最後我哋就喺蘇豪區物色左間都幾有特色嘅restaurant and bar❤️‍🔥鮮海膽魷魚意大利飯 $238睇到佢哋嘅餐牌圖覺得好吸引,而且我哋都好鍾意食海膽,就諗住叫依個fusion嘅意大利飯試吓!佢哋黎到仲係熱辣辣嘅,店員都好貼心提醒我哋要快啲食,熱食個海膽會更加鮮甜🥰意大利飯再加埋魷魚就豐富左口感😋帶子香葱橄欖油意粉 $198本身都熱愛帶子同葱油🥰見到有依個組合就覺得好香好好食😍意粉嘅帶子份量都適中,帶子煎到金黃色,入口軟熟😚加上葱油炒意粉真係好惹味,值得欣賞係意粉煮到好彈牙👍🏻👍🏻法式焗田螺 $118前菜就點了左焗田螺,原本以為係連殼上,點知好貼心咁除曬殼,就咁用田螺肉去焗。田螺加上薯蓉真係💯而且田螺份量都幾多,食到啖啖肉😋My cup of tea $168The joy house 嘅 signature cocktail ,以煎茶底嘅gin調制而成的,一凍一熱嘅gin cocktail,熱嘅以茶壺🫖作容器非常特別,熱的比較濃gin味😚凍的就有加埋乳酪去調制,味道都唔錯❤️Got juice $78除咗

鮮海膽魷魚意大利飯 $238

帶子香葱橄欖油意粉 $198

法式焗田螺 $118

My cup of tea $168

Got juice $78
除咗cocktail,都有兩款mocktail,點左其中一款Got juice,容器都係非常可愛特別,係一隻粉紅烏🤩果汁嘅味道都好fresh,好有菠蘿味👍🏻

• 帶子香蒜橄欖油意粉
2021-10-13 66 views
Happy sunday 同閨蜜去血拼直落晚飯,心血來潮去中環諗住飲杯野,行上石板街有店員介紹下,於是就入去試試,點知揾到寶♥食品及甜品的外型及菜名都非常特別,仲好好味添💯回頭之選❗.原來有分室外室外,不過天氣熱就唔 lu😂而且店舖牆身主要係粉紅色+粉藍色,日光下影相應該好靚😍下次再黎~.🟥意式帶子刺身薄片 $188🟧透薄的帶子刺身,配上白松露油很香濃,仲有三文魚籽,一咬口內卜卜卜鮮甜大爆發😍. 🟨慢煮煙肉西班牙豬柳卷 $168 🐷🟩煙肉包住厚厚的豬柳卷,非常粉嫩啖啖肉,慢煮可以鎖住肉汁,但唔會肥膩,因為豬柳卷比較清淡但配上微鹹煙肉剛好 balance 了,仲有芥末燒烤汁幫豬肉調味,整件事剛剛好。伴菜的烤甘荀非常清甜,而薯蓉亦很綿滑,主菜配菜都無失色。.🟦Licky Tiramisu $68 ☕🟪雪糕筒的容器載著Tiramisu, 面頭配上百力滋及繽紛樂等裝飾,已經非常打卡-able. 唔止外表,味道超好♥啖啖咖啡酒味,cream cheese亦夠香滑,由於雪糕筒太深,要畢落 d先畢到濕潤的蛋糕~索哂咖啡酒超滿足😋.⬜Greyful 伯爵茶慕絲窩夫 $68🧇⬛窩夫偏向厚厚飽滿的,唔係脆
食品及甜品的外型及菜名都非常特別,仲好好味添💯回頭之選❗
🟥意式帶子刺身薄片 $188🟧
🟨慢煮煙肉西班牙豬柳卷 $168 🐷🟩
🟦Licky Tiramisu $68 ☕🟪
⬜Greyful 伯爵茶慕絲窩夫 $68🧇⬛
窩夫偏向厚厚飽滿的,唔係脆脆的類型,食落口感似 muffin, 但一樣帶陣陣伯爵茶香,清清地不會過甜漏,啱哂唔好甜但想過甜品癮的人~
🟫 飲品🍹🟫
✨Cocktail - My cup of tea (凍熱兩飲) $168
超特別的一杯凍一杯熱!
熱⏩綠茶加 Gin酒, 暖暖的蜂蜜綠茶味超易入口,仲帶點回甘
凍⏩其實唔似酒,接骨木花酒加蘋果Yogurt , 甜甜酸酸非常清新,中和暖酒沈重的感覺,好似都冇咁易醉😂
✨Mocktail - Joy Ng Joy
奶樽裝住的果汁超可愛,入口先嚐到新鮮打出的果汁,最尾會搭到烏梅味(類似草本味,店員問我仲以為飛機欖味😂) ,味道很有層次,開胃之選❗
  • joy ng joy
  • Licky tiramisu
  • My  Cup  of  Tea
2021-09-30 68 views
收工約左朋友嚟中環食飯飲野。餐廳名改得幾有意思,叫微醺,意即飲酒後微醉既狀態,所以主打各類特色Cocktail。餐廳既氣氛環境夠哂chill。You May Fun以Gin為主調,比較fruity既cocktail。上面有半個好大既熱情果,將入面既果肉加入杯cocktail,飲落甜得嚟酒味濃郁,層次幾豐富。Joy Ng Joy估唔到係玻璃奶樽裝住既mocktail,因為疫情既關係,就用旁邊插住既飲管飲用。用上自家製sweet plum,同酸梅汁既味道好似,不過更有層次,相當開胃。凱撒沙律配烤雞烤雞都唔錯,沙律醬既份量適中,夠哂fresh。微醺拼盤(自家製黑松露芝士粉)以四四方方既木盒裝住鳳尾蝦、魷魚圈,酥炸杏鮑菇等炸物,將炸物連埋自家製黑松露芝士粉一齊放入紙袋shake,再倒出嚟食,呢個食法既熟悉亦幾有創意,食落都好香口。香草羊奶芝士配自家製蒜蓉包羊奶芝士既味道好香好濃郁,配埋香脆既蒜蓉包,好夾。鮮海膽魷魚意大利飯有兩三片魷魚,份量唔算多但幾好食。海膽則撈埋risotto一齊食會更好。
You May Fun

Joy Ng Joy

凱撒沙律配烤雞
烤雞都唔錯,沙律醬既份量適中,夠哂fresh。

微醺拼盤(自家製黑松露芝士粉)
香草羊奶芝士配自家製蒜蓉包
羊奶芝士既味道好香好濃郁,配埋香脆既蒜蓉包,好夾。
鮮海膽魷魚意大利飯
2021-09-28 70 views
我特別鐘意fushion 菜同飲bazaar d 既cocktail.我揀俾自己既My cup of tea 真係我既my cup of tea, 一個tray serve 晒有凍有熱,熱既清清地serve 到同飲日本綠茶既feel 一樣,而凍既加左青蘋果同yogurt,飲落都creamy d, 先飲熱,再飲凍會balance d (靚仔bartender 教)冬蔭功特別在用椰奶整with 扁意粉,有西式既outlook 但有東南亞元素去Stimulate 味覺整晚同老公喺呢間小店既一餐, 覺得D STAFF 好親切, 加埋環境與氣氛, 覺得客同職員都好快熟落得快好快, 好期待下次再來試其他中西合壁既COCKTAIL.
  • My Cup of tea
2021-09-22 68 views
🍷「微醺」就係有嗰種少少hyper 少少醉嘅快樂😙嚟到呢間酒吧餐廳,午市人流唔算多,坐得好舒服。午餐菜單包飲品、沙律、餐湯同主菜,輕煎三文魚扒配嫩菠菜沙律($188)好適合啱啱做完瑜伽嘅我🤣清新得來帶點健康油脂~而且份量啱啱好,加上西柚同埋車厘茄酸酸甜甜好開胃。蜜汁香草燒雞扒($238)雞扒大大塊燒得啱啱好,雞皮好脆,如果薯菜可以再大啲份量就好啦🥰飲品方面都好吸引,玫瑰水果茶有一大壼,淡淡嘅水果味配上清幽的玫瑰,令人好放鬆啊!
🍷
2021-09-19
Type of Meal
Lunch
🥃微醺,即是微醉,有點飄飄然的感覺。魯迅 《三閒集·怎麼寫》:“寂靜濃到如酒,令人微醺“🥃中環Soho區尋寶差不多係我每個月都會做嘅事,我最鍾意都係入啲細細間嘅小酒館,貪佢夠靜😊今日晏就見到一間裝修一眼就吸引到我嘅,仲要店名夠晒有內涵,叫「微醺」🙉🥃午市套餐以呢個區嚟講價格算親民,$88起有交易,仲有埋湯,沙律同飲品😎前菜先上用咗紫色陶瓷風味嘅載具,好特別好靚,第一次見😍😍沙律菜好新鮮,煙三文魚水準以上,而餐包係熱辣辣同埋比較軟熟👍🏻周打蜆湯十分足料,細細個碗入面有好多蜆,湯夠濃郁!飲品分別係凍Latte同Hojicha Yogurt Soda,前者未必需要太多評論,都係中上水準,但後者驚喜十足,本身以為都未必太特別,但入口就知係有酒嘅😆配埋乳酪同焙茶味又真係異常地合拍,滿分好飲!問咗店員原來落咗Gin🤓其實佢地係主打將酒融合茶道嘅特色酒館,店主對茶道同調酒都十分熟識,所以做出唔同嘅fusion雞尾酒,有機會我都想再試多啲款式😚🥃今次試嘅主菜分別係巴馬火腿鮮雜菌意大利飯同烤紐西蘭特級肉眼扒。好食就兩個都好食㗎喇,但係如果真係要揀嘅話我幾鍾意佢個意大利飯👍🏻用巴馬火腿配意大利飯呢個做法睇

🥃今次試嘅主菜分別係巴馬火腿鮮雜菌意大利飯同烤紐西蘭特級肉眼扒。好食就兩個都好食㗎喇,但係如果真係要揀嘅話我幾鍾意佢個意大利飯👍🏻用巴馬火腿配意大利飯呢個做法睇落好似好簡單,但其實唔係度度都有得食,一齊入口時Risotto中和咗火腿嘅咸味,好夾💯意大利飯係比較硬身又好creamy,係我最喜愛嘅質感😎牛扒本身嘅質素十足,油香味強烈~菜則有薯仔同茄子,薯仔做到幾外脆內軟,同樣高質😋
2021-09-18 303 views
-𝙏𝙝𝙚 𝙅𝙤𝙮 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 微醺今次同個酒鬼朋友去中環食飯當然要搵番個好味既Bar & Restaurant chill 下~行行下搵到呢間用茶道做主題既酒吧 林芝蓮平時一日都飲幾杯茶 諗都唔諗就決定要試下係點🤩餐廳格局唔大 但都有個Terrace 畀人係出面飲下酒可惜呢日餐廳比較full 睇唔到係點而環境方面 同其他酒吧一樣燈光暗的牆身就有大大隻字寫住微醺 再鋪上碎碎金色紙 同埋會掛有鹿頭 都幾有格調🍵 My Cup Of Tea ($168)店員極力推薦的👍 呢個應該係我飲過最特別 又好味 又特別既Tea tone cocktail 🍸(1 set 2 飲)🔥Hot/ Japanese Green Tea infused gin + campari 飲法係先飲一口用煎茶整既熱氈酒 雖然第一啖會係比較苦澀 茶澀+酒澀 再會慢慢回甘 ❄️Cold/ Japanese Green Tea infused gin + elderflower + yogurt + apple juice 再飲冷氈酒 感覺好特別 味道會比較甘甜 茶味香濃 真心好好飲❤️ 一定會為呢個再回頭☺️🍸You May F
𝙏𝙝𝙚 𝙅𝙤𝙮 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 微醺

今次同個酒鬼朋友去中環食飯
行行下搵到呢間用茶道做主題既酒吧
林芝蓮平時一日都飲幾杯茶 諗都唔諗就決定要試下係點🤩

餐廳格局唔大 但都有個Terrace 畀人係出面飲下酒
可惜呢日餐廳比較full 睇唔到係點
而環境方面 同其他酒吧一樣燈光暗的

🍵 My Cup Of Tea ($168)
店員極力推薦的👍
飲法係先飲一口用煎茶整既熱氈酒
雖然第一啖會係比較苦澀 茶澀+酒澀 再會慢慢回甘
再飲冷氈酒 感覺好特別 味道會比較甘甜
茶味香濃 真心好好飲❤️ 一定會為呢個再回頭☺️

🍸You May Fun ($ 128)
Flavour: Gin + King Ginger + Pear syrup + Fresh Passion fruit + Grapefruit juice + soda water
加埋話梅 酸酸甜甜 好清新 岩晒夏天飲

🐚 Japanese Scallop Carpaccio, Salmon Roe with white truffle oil ($188)
呢個正! 呢個很可以!🤩
白松露味好香 配上新鮮帶子
鮮甜鮮甜 加埋大大粒魚子唔怕腥
呢個同朋友都食到舔舔脷😋✨

🦐Daily Pasta - Cream Sauce Prawn Pasta ($168)
新鮮蝦肉 爽口彈牙 用既意粉其實係天使面
Cream sauce 都好重奶油味 味道都唔錯
只係偏向少少膩

🥩 Grilled US IPB CAB Rib Eyes 200g ($348)
厚厚既肉眼 叫左5成熟 雖然有少少過熟
不過肉質仍然好淋 冇筋唔會韌的
肉味都好重 如果再生少少 應該更正🤩

整體黎講
夜晚食都幾有情調 服務態度都非常好
會叫人唔會掛住影相 要欣賞食物🤭🤭
2款酒都真係好唔錯 想試埋其Tea tone cocktail ☺️
食物都係即叫即整 唔錯~
只係餐廳有少少迫 要將就一下
很可以回頭的一家酒吧餐廳👍😍

2021-09-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$406 (Dinner)
  • 意式日本帶子刺身薄片三文魚子白松露油
  • You  May  Fun
2021-09-17 52 views
Pre-TGIF梗係去relax一下今日放工嚟到位於中環SOHO區嘅 @thejoyhouse.hk 飲杯野 食個Dinner🤗🤗呢到個環境好Chill 我覺得非常之適合放工同一班同事或者約個客喺度飲杯嘢 傾吓計佢哋嘅飲品選擇好多 尤其係cocktail 🍹🍸盛裝飲品嘅器皿亦都好靚我哋叫咗其中一杯mocktail 用咗Flamingo嘅杯 🦩 好得意😍🍸Gin Ever - Gin, Dried Sweet Plum, Lemon juice, Grapefruit Juice 🍹Got Juicy - Pineapple juice, Orange juice, coconut Syrup, coconut milk, Mochi 食物來講都非常精緻前菜我哋叫咗春卷 有別於出面食開嘅春卷 佢用咗半熟吞拿魚做餡料 配埋他他醬 意大利雲吞皮 係自家制 會比出面食開嘅厚身 唔會煮到軟淋淋 好有口感酥皮三文魚柳卷 係即叫即包 個酥皮焗到脆卜卜 三文魚亦都好Juice🫕half-cooked tuna spring roll 🍝Fresh Crab Meat Ravioli in Tomato
Pre-TGIF梗係去relax一下

呢到個環境好Chill
我覺得非常之適合放工同一班同事或者約個客喺度飲杯嘢 傾吓計

佢哋嘅飲品選擇好多 尤其係cocktail 🍹🍸
盛裝飲品嘅器皿亦都好靚

食物來講都非常精緻

🫕half-cooked tuna spring roll
🍝Fresh Crab Meat Ravioli in Tomato Consommé
🐟Baked Salmon Fillet In Filo Pastry

📍中環士丹頓街11號
2021-09-12 677 views
相比中環Soho區嘅大型酒吧餐廳,微醺雖然不大,但勝在氣氛夠chill同cozy,更適合三五知己,或者閨蜜談心嘅餐廳,馬上去睇吓食咗咩◭ 帕馬火腿,無花果,自家製蜜瓜果凍,田園沙律,西柚蜜糖汁店員好細心解釋要先食帕馬火腿,因為火腿中嘅油脂,更能帶出無花果清甜嘅味道。西柚蜜糖汁配田園沙律,味道清新,能夠平衡返較重香醇味嘅帕馬火腿🤩◭ 半熟呑拿魚春卷-他他醬外脆內嫩的呑拿魚肉春卷,用嚟佐酒一流😉◭ 微醺拼盤(魷魚圈,酥炸杏飽菇,鳳尾蝦,自家製黑松露芝士粉)呢個拼盤有個shake shake紙袋,方便將炸物連黑松露芝士粉mix埋一齊。黑松露味道香濃,能提升整個炸物嘅味道。◭ 虎蝦米多龍蝦汁扁意粉廚師會將大過手掌嘅虎蝦剝肉,切粒後加埋芝士去焗,粒粒蝦肉食得方便,仲好惹味。龍蝦汁扁意粉嘅味道相對比較清淡,可以伴埋蝦肉一齊食,味道會再好一啲。◭ Cocktail 「Eye La」「泥煤味」Islay Whisky, 混合巨峰提子汁和藍莓果蓉,烈酒中帶點甜嘅味道,比普通「泥媒味」whisky多咗個層次,值得推介俾喜歡飲「泥媒味」whisky嘅朋友👍🏻◭ Mocktail 「Got Juice」用一隻

◭ 帕馬火腿,無花果,自家製蜜瓜果凍,田園沙律,西柚蜜糖汁

◭ 半熟呑拿魚春卷-他他醬
外脆內嫩的呑拿魚肉春卷,用嚟佐酒一流😉

◭ 虎蝦米多龍蝦汁扁意粉

◭ Cocktail 「Eye La」

◭ Mocktail 「Got Juice」
用一隻粉紅天鵝杯,好趣緻🤣
味道比較重椰子味,仲帶微微菠蘿加橙香
唔飲酒嘅朋友可以揀Mocktail

餐廳嘅bartender Turbo服務細心,除介紹食物外,仲會主動和客人傾計。今次Turbo就解釋咗唔同區域嘅Whisky產地,會有咩特質,味道又會有咩唔同。食完呢餐飯後,對Whisky嘅了解又再知多啲。下次要嚟試埋其他產地嘅Whisky先,cheers!
  • 半熟呑拿魚春卷-他他醬
  • Eye  La
2021-09-11 406 views
《靜夜微醺🎶》———————————————-#thejoyhouse 🍸-作為假假地都係個中環OL,Friday Night 約咗friend想chill吓,就揀咗間一直都好想去位於SOHO嘅小酒館🍹-TGIF! 小店有唔少自創Cocktail,而且賣相吸引,打卡一流🥂🍵 My Cup of Tea 茶味雞尾酒crossover非常特別,認真少見,一set有兩杯,冷熱交替咁飲,Gin酒同煎茶、花茶味道好夾,層次豐富🤤💖 Got Juice朋友唔飲酒就叫咗杯mocktail,用咗粉紅色獨角獸裝住一樣咁靚靚,味道有啲似雜果賓治~-主菜方面都算OK😘威靈頓牛扒就見得多,餐廳轉左用三文魚柳,酥皮卷配搭嫩菠菜、車厘茄同檸檬忌廉汁,帶出三文魚嘅油香味😉 而鮮海膽魷魚意大利飯質素都中規中矩,可以一試🦑-🌹 Licky Tiramisu重點嚟啦!用雪糕筒杯裝住,一拎出嚟就已經靚到我哋少女心出晒嚟,不斷影相📸️ 味道亦都相當唔錯,蛋糕係好soft嘅質地,口感軟滑綿密,上面仲有繽紛樂、百力支同士多啤梨做點綴👍🏻-⭐ 參考價錢︰酥皮三文魚柳卷: $238鮮海膽魷魚意大利飯: $238Licky Tirami
《靜夜微醺🎶》
———————————————-