2022-07-29 127 views
最近幾乎每月都會來南豐紗廠工作,之前看到圍欄裝修已經超級期待🤩🤩🤩🤩一開店就即刻和朋友來試了~簡約木系裝飾,讓人感到很舒服放鬆呢!天氣太熱的關係,點了杯冰冰涼涼的抹茶解渴~《Tokyo Rice》很正宗的苦澀味道,大愛!!朋友點的季節限定《Matcha Lemonade》清爽的檸檬和梳打配上抹茶,也意外的好喝,令人感到精神一振✨✨另外,我們還點了Croffle來填一下肚子空虛感~ Croffle是指牛角酥和窩夫的合體喔!《Caramelized Banana Croffle 》焦焦甜甜的感覺,配上酥酥的牛角,再押一口濃濃的抹茶,很滿足呢!😍💜《Matcha Mochi Croffle 》略嫌麻糬不夠多,沒有太過煙靭的口感,對於同時也是一個麻糬控的我來說,不是很滿足~🥲總括來說,仍是一間很有日本水準的抹菜cafe店啦💚會再來試的!

簡約木系裝飾,讓人感到很舒服放鬆呢!

《Caramelized Banana Croffle 》

《Matcha Mochi Croffle 》

2022-07-13
$60 (Tea)
2022-07-29 106 views
呢度嘅全日早餐賣相好可愛 好有日式嘅感覺🇯🇵有一隻雲朵蛋 第一次食 蛋白超綿密 入口即溶 甜甜地🥚☁️旁邊仲有酥脆嘅牛角包窩夫🧇🥐再配埋雞胸肉🐔同牛油果沙律🥑🥗好豐富✨
2022-07-25 121 views
行完南豐紗廠見到有間新開嘅抹茶Cafe😋咁岩天氣又熱又焗就叫左杯抹茶軟雪糕消下暑☃️🍵Matcha Soft Serve Ice Cream $42見到話係人氣雪糕🧐所以對佢期望好大🤣但食落又覺得唔算太特別🤭抹茶味都夠但個味太單調🥲不過雪糕質地真係好軟滑❤️個cone都夠脆唔會淋😋溫馨提示❣️要留意軟雪糕好快溶~所以記得唔好好似我咁😬掛住影相搞到滴到周圍都係好味指數👅:6.5/10推薦指數👍🏻: 5/10

好味指數👅:6.5/10
推薦指數👍🏻: 5/10

2022-07-24 170 views
終於可以去朝聖了😛一點鐘去到 ,人流比較少,轉眼間以前坐滿了新店荃灣有限定既輕食雲朵蛋croffle配三文魚/雞胸 (如果想食三文魚,記得早d 去啊😘)入面會有一塊格仔餅🧇,佢係牛角包質地嘅格仔餅,外面非常脆,內裏非常軟😍口感非常好,好有層次🤩抹茶拿鐵matcha Expresso $48100% 抹茶,牛奶及咖啡打造成三色漸層。咖啡味好濃,同綠茶恰到好處,兩者香味唔會互相蓋過。口感都非常滑流。鮮奶抹茶+ 抹茶雪糕 $52雪糕好好味😍 溶左落杯綠茶到,雪糕既甜味中和左抹茶既苦味,好適合鐘意小小甜又唔會蓋過綠茶嘅味道。但缺點就係雪糕溶得好快,想影相既朋友要加快腳步👣
終於可以去朝聖了😛

一點鐘去到 ,人流比較少,轉眼間以前坐滿了

抹茶拿鐵matcha Expresso $48

鮮奶抹茶+ 抹茶雪糕 $52

但缺點就係雪糕溶得好快,想影相既朋友要加快腳步👣
2022-07-23
$100 (Lunch)
  • Houjicha Latte Float w/ Okinawa Brown Sugar Ice-cream
日本過江龍抹茶店 𝘛𝘩𝘦 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘛𝘰𝘬𝘺𝘰 繼銅鑼灣第一分店開張後,最近荃灣南豐紗廠 𝘛𝘩𝘦 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘴 也開設了第二分店,而且是首家堂食分店呢~ 室內設計以水泥風拼木系設計,空間闊落且座位不少,對比銅鑼灣分店大了幾倍,終於不用外賣邊走邊喝了! 𝘔𝘦𝘯𝘶 大致與銅鑼灣相同,不過荃灣分店就加入了咖啡及焙茶飲品,並且推出多款限定食品~‎𓏸 𝘌𝘨𝘨 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘭𝘰𝘶𝘥 𝘱𝘭𝘢𝘵𝘦荃灣限定新品雲朵蛋𝘈𝘋𝘉,到訪當日雞胸和煙三文魚都𝘚𝘰𝘭𝘥 𝘰𝘶𝘵了,所以只好選擇火雞腸~ 主角雲朵蛋賣相吸引,蛋黃流心,蛋白部份就像棉花糖般的口感。搭配的𝘗𝘭𝘢𝘪𝘯 𝘤𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 質地鬆脆,味道甜甜的。雲朵蛋和𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 都是甜的口味,𝘈𝘋𝘉的話個人還是比較喜歡鹹的口味 ~‎𓏸 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦同樣是荃灣分店的限定新口味,外脆內軟的𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 富牛油香,中間夾着微微拉絲的抹茶麻糬,口感變煙靭更豐富! 如果麻糬份量可以再多一點就100分了!𓏸 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘚𝘰𝘺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦採用100%的有機抹茶粉沖調,整體口感順滑的,可惜豆奶的味道太突出了,有點蓋過抹茶本身的味道了,

‎𓏸 𝘌𝘨𝘨 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘭𝘰𝘶𝘥 𝘱𝘭𝘢𝘵𝘦

‎𓏸 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦

𓏸 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘚𝘰𝘺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦
採用100%的有機抹茶粉沖調,整體口感順滑的,可惜豆奶的味道太突出了,有點蓋過抹茶本身的味道了,略為失望~

𓏸 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯𝘢𝘥𝘦
同樣地以100%的有機抹茶粉為基底,再加入梳打水以及自家製檸檬糖漿沖調而成~ 但喝起來有點像被沖淡的抹茶水...

𓏸 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘸/ 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 & 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘔𝘪𝘭𝘬 𝘐𝘤𝘦 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮
夏日還是想來點冰的~ 北海道牛奶雪糕超重奶香,抹茶軟雪糕口感順滑,吃到濃郁的抹茶味~ 搭配了𝘗𝘭𝘢𝘪𝘯 𝘤𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 和粟米片,𝘤𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 沾著雪糕一起吃也是個不錯的選擇呢!

銅鑼灣分店開張一直𝘣𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬 到現在,沒想到荃灣就開店了,新界人表示方便很多! 不過整體來說飲品就比較失望了(´・・`),比較推薦大家吃 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 或者𝘐𝘤𝘦 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 吧~ ¨̮ ¨̮
2022-07-23 77 views
是日大暑、一於來個消暑早餐上OpenRice望下、被食物照片吸引住、一於黎試試太早到、原來開9:00、係隔離大堂涼冷氣等左一陣煙三文魚雲朵蛋&雞肉雲朵蛋 除左煙三文魚&雞肉既分別、其他一樣煙三文魚:帶點油香雞肉:好juicy軟熟雲朵蛋:帶點甜、好特別Koffle : 充滿酥脆感、好香口、好正👍Matcha Expresso Latte出品好吸晴、一層一層⋯⋯第一口matcha感覺好清新、甜甜的再試試頂層的、咖啡味濃跟住mix埋黎飲、matcha帶點啡、唔甜唔漏、夏天消暑佳品環境清幽、舒服可能星期六、早上巳經好多人黎、坐滿一半、但未有感到半點壓迫感食完早餐、一路歎住咖啡、一路寫食譜⋯⋯so chill服務員工有禮、落單時會講明早餐要等15分鐘真係15分鐘內可出菜連問2次要杯熱水、都好有禮貌、讚Overall
是日大暑、一於來個消暑早餐
上OpenRice望下、被食物照片吸引住、一於黎試試
太早到、原來開9:00、係隔離大堂涼冷氣等左一陣

煙三文魚雲朵蛋&雞肉雲朵蛋
除左煙三文魚&雞肉既分別、其他一樣
煙三文魚:帶點油香
雞肉:好juicy軟熟
雲朵蛋:帶點甜、好特別
Koffle : 充滿酥脆感、好香口、好正👍

Matcha Expresso Latte
出品好吸晴、一層一層⋯⋯
第一口matcha感覺好清新、甜甜的
再試試頂層的、咖啡味濃

清幽、舒服
食完早餐、一路歎住咖啡、一路寫食譜⋯⋯so chill

員工有禮、落單時會講明早餐要等15分鐘
真係15分鐘內可出菜
連問2次要杯熱水、都好有禮貌、讚

Overall

2022-07-21 88 views
呢度所有野都係自助形式, 星期六既人流都預左會多, 不過等位既時間比我預期既短🙃 因為呢間係抹茶專門店, 所以有大量各式各樣既抹茶飲品同甜品選擇, 仲有啲分店限定添, 不過就數量有限🥲
Iced Matcha Latte ($42)第一啖飲落超級濃既抹茶味, 真係一杯CP值極高既Iced Matcha Latte😍Iced Matcha Expresso Latte ($48)三色漸層影相超靚, 將三層攪拌完飲落抹茶味好香濃, 係飲得出真係正宗既抹茶整出黎, 成杯飲落好有層次, 唔飲鮮奶既朋友可以轉燕麥奶或者杏仁奶, 不過層次就會冇咁突出🙂Matcha Mochi Croffle ($42)Croffle 帶少少脆身, 佈滿抹茶粉, 中間夾住抹茶味超濃既綠色麻糬, 超級好食, 仲要係即叫即整, 所以等既時間會比較耐😉 因為呢個係分店限定既關係所以都好多人叫, 我地買完隔左半個鐘都已經賣曬🙈 除左甜品之外仲有All day breakfast同埋少量鹹食嫁

Iced Matcha Latte ($42)

Matcha Mochi Croffle ($42)

2022-07-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$66 (Tea)
  • Matcha  Mochi  Croffle
  • Matcha  Expresso  Latte
  • Match  Latte
2022-07-21 88 views
𝐓𝐇𝐄 𝐌𝐀𝐓𝐂𝐇𝐀 𝐓𝐎𝐊𝐘𝐎 。Matcha Latte Float with Matcha Soft Serve $52。Iced Hojicha Latte $42。Matcha Mochi Croffle $42THE MATCHA TOKYO差唔多登陸荃灣一個月本來想等人潮少啲再嚟,結果都係人好多荃灣新店有堂食座位,都算多位兩邊落地玻璃有自然光令室內採光好好但有一樣衰係要自助等位人開始多會keep住好多人企係你旁邊等位勁多人望到實好有壓迫感啊😅呢度除咗有Croffle、軟雪糕之外仲有荃灣店限定嘅雲朵蛋ABD不過中午一點鬆啲就無哂三文魚Croffle都有好幾款sold out🥹唯有食返Matcha Mochi Croffle我揀咗抹茶latte加抹茶軟雪糕好可惜!我一出去拎上面層軟雪糕已經溶緊完全跌哂落啲抹茶度,我無expect咁快倒坍🥲抹茶味係好香濃,口感都好順滑見到啲人嘅comment話偏甜,我又反而覺得偏苦可能每個人手勢唔一樣?🤔朋友就試咗新出嘅焙茶latte焙茶味極濃,仲有少少焙茶嘅苦澀味tim加奶口感都滑,但天氣熱想解渴啲都係推薦飲抹茶🍵
𝐓𝐇𝐄 𝐌𝐀𝐓𝐂𝐇𝐀 𝐓𝐎𝐊𝐘𝐎

。Iced Hojicha Latte $42
。Matcha Mochi Croffle $42

THE MATCHA TOKYO差唔多登陸荃灣一個月
本來想等人潮少啲再嚟,結果都係人好多
荃灣新店有堂食座位,都算多位
兩邊落地玻璃有自然光令室內採光好好
但有一樣衰係要自助等位
人開始多會keep住好多人企係你旁邊等位
勁多人望到實好有壓迫感啊😅

呢度除咗有Croffle、軟雪糕之外
仲有荃灣店限定嘅雲朵蛋ABD
不過中午一點鬆啲就無哂三文魚
Croffle都有好幾款sold out🥹
唯有食返Matcha Mochi Croffle
我揀咗抹茶latte加抹茶軟雪糕
好可惜!我一出去拎上面層軟雪糕已經溶緊
完全跌哂落啲抹茶度,我無expect咁快倒坍🥲
抹茶味係好香濃,口感都好順滑
見到啲人嘅comment話偏甜,我又反而覺得偏苦
可能每個人手勢唔一樣?🤔
朋友就試咗新出嘅焙茶latte
焙茶味極濃,仲有少少焙茶嘅苦澀味tim
加奶口感都滑,但天氣熱想解渴啲都係推薦飲抹茶🍵
2022-07-11 282 views
Matcha Tokyo登陸荃灣!唔洗再過海食啦!新店設有堂食座位,落地玻璃令室內採光十足,如果唔多人嘅話都幾好坐~新店除左有經典嘅Croffle、抹茶軟雪糕,仲有荃灣店限定嘅輕食雲朵蛋Croffle配雞胸 同埋新岀嘅焙茶飲品!可惜當日去到就有好幾款野食都賣晒,連最想食嘅croffle就無————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀⠀▪️Egg in the cloud, salmon//chicken, avocado salad & plain croffle plate $88煙三文魚同雞胸都賣晒,所以就分別轉左做牛肉同火雞腸~ 而Croffle就改為朱古力窩夫~係雲朵蛋呀!蛋黃超流心,蛋味好濃呢~ 不過蛋白就偏甜。朱古力窩夫外皮酥脆,入面有唔少朱古力醬。而口感就有別於一般嘅窩夫,較為有咬口,有少少似麵包,無Croffle咁有層次。牛油果質素都ok,質地軟滑唔會無味。牛肉偏結實有咬口,偏鹹帶焦香,都幾香口。火雞腸就正常發揮~▪️Iced matcha espresso latte $48三色漸層,打卡一流!拌匀前偷飲左一啖抹茶,茶香回甘無粉

Egg in the cloud

三色漸層,打卡一流!拌匀前偷飲左一啖抹茶,茶香回甘無粉感。而拌匀後,咖啡同抹茶幾balanced,順口唔會太甜。

▪️Matcha lemon jelly parfait $65
抹茶雪糕茶味濃郁唔苦澀,加埋帶淡淡檸檬香嘅lemon jelly,清新得黎唔會搶過茶香。下面仲有超多cereal同抹茶啫喱,不過啫喱就無乜茶味。如果可以多啲雪糕就好啦,完全唔夠撈cereal。

▪️Houjicha latte float w/ Okinawa brown sugar ice-cream $52
新品!Houjicha茶味突出,奶味低調,撈埋黑糖雪糕,可以增添一絲甜味之餘,亦令latte變得更thick更順滑。

The Matcha Tokyo之前開到嚟銅鑼灣嗰陣,日日都見到好多人出post講,行過嗰邊一兩次,經常都好多人~ 估唔到開業不足半年就喺荃灣南豐紗廠開咗分店😯 荃灣分店仲要係堂食店,有好多座位,可以坐低慢慢食😛餐牌上面嘅選擇真係超級多,估唔到抹茶可以變出咁多嘅配搭🤣 除咗飲品,仲會有Croffle同一啲pastries~ 最近仲新推出咗焙茶系列🤎🤩 抹茶同焙茶相比,我本身就比較鍾意焙茶,因為我鍾意嗰種獨特嘅烘焙香~ 今次就同朋友一人一杯,試晒抹茶同焙茶🤭•🥢 Iced Matcha Latte $42呢杯係朋友飲嘅,我飲咗2啖😛 抹茶味真係幾香濃,口感好順滑,完全唔會有顆粒感~ 奶香味同抹茶嘅回甘味都幾balance👍🏼 但整體就偏甜咗少少🤏🏼•🥢 Houjicha Latte Float w/ Okinawa Brown Sugar Ice-cream $52呢杯係焙茶latte再加一球沖繩黑糖雪糕~ 首先講咗焙茶latte先,焙茶味道真係好香濃🤤 但係第一啖飲落嘅口感就有少少甘,比起抹茶嗰杯,焙茶呢杯算係無乜甜味~ 而個沖繩黑糖雪糕係冰感比較重嘅雪糕,唔係好軟滑creamy嗰種,

🥢 Iced Matcha Latte $42
Iced Matcha Latte

呢杯係焙茶latte再加一球沖繩黑糖雪糕~ 首先講咗焙茶latte先,焙茶味道真係好香濃🤤 但係第一啖飲落嘅口感就有少少甘,比起抹茶嗰杯,焙茶呢杯算係無乜甜味~ 而個沖繩黑糖雪糕係冰感比較重嘅雪糕,唔係好軟滑creamy嗰種,就咁食就比較普通,但估唔到攪勻之後都幾有驚喜🤩 因為攪勻之後成杯焙茶latte 飲落嘅口感會更濃厚順滑,而且會甜返少少~黑糖味同焙茶真係幾夾😋

💬價錢貴少少,但鍾意抹茶/焙茶嘅朋友都可以一試😛
2022-07-10 87 views
-🦄THE MATCHA TOKYO @the.matcha.tokyo_hk -ICED HOJICHA ALMOND LATTE Hkd48Rating🌕🌕🌕🌑🌑--一星期前去了南豐紗廠 喝了杯抹茶拿鐵之後前幾天再回訪這間抹茶過江龍 喝了焙茶拿鐵是次的組合依舊是配上杏仁奶 然後少冰走甜一入口其實是頗有驚喜的 會嚐到苦澀的味道而這種苦澀味是挺上頭的 可惜只是霎眼之事你會品嚐到焙茶的苦澀味 只因為你沒有拌勻當你把它跟奶融洽的攪拌 基本上苦味會消失然後因為它杏仁奶的味道 其實都很弱很虛無我沒有感受到杏仁奶的滑 有一點像喝水一般-而相信大家到訪Cafe都只是想放鬆慢活一下我自己都不例外 我也想慢慢去享受這杯拿鐵可惜這杯拿鐵有三顆大冰磚 又不可以先走冰到最後就只可以看著那三顆冰塊們逐漸融化我的拿鐵只是淡上加淡 原本已經沒有味道了所以喝到最底 基本上 心情會直接跌到去谷底-無可否認它的頭幾口是最完美的 是苦澀與醇之後是愈來愈淡 真心希望會有加Shot的選擇-我應該把自己想喝的品項都喝過了 後會有期-
Rating🌕🌕🌕🌑🌑
[MY 14th TEA LATTE W ALMOND MILK]
一星期前去了南豐紗廠 喝了杯抹茶拿鐵之後

之後是愈來愈淡 真心希望會有加Shot的選擇
我應該把自己想喝的品項都喝過了 後會有期
2022-07-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)
2022-07-03 1762 views
-🦄THE MATCHA TOKYO @the.matcha.tokyo_hk -ICED MATCHA ALMOND LATTE Hkd48Rating🌕🌕🌕🌗🌑--還記得剛剛Matcha Tokyo開在銅鑼灣的時候我都算是較早的一批人去朝聖 始終是個茶控當時只是飲了一杯熱的 /Kyoto Uji/ 京都抹茶感覺不是怎樣 沒有很重抹茶味 還有點兒失望之後沒想到 它們的分店會是選址在南豐紗廠雖然對我而言 稱不上是超方便 但總比過海好平日的上午去拜訪當然是沒有很多人很舒服今次就試了他們的抹茶拿鐵 加錢轉了杏仁奶然後要求了無糖跟少冰 這是最適合我的口味入口會嚐到抹茶的甘與醇 零甜度 抹味挺上腦因為是走糖的關係 剩下的都是抹茶的苦與澀所以如果你跟我一樣都是濃茶控 謹記要走糖喝到最後會有回甘 之後才有杏仁奶的順滑感其實我覺得它是僅次於Matchali的抹茶拿鐵當然Matchali的比它更濃 而且還可以加Shot這杯抹茶 茶粉沖泡得挺順 但奶的比例不足夠感覺是抹茶加了水先再加奶而不單是只有奶…拿鐵中 奶類都在扮演一個很不可或缺角色呀-此外 如果拿鐵可以走冰就好了 雖然天氣很熱但是冰粒某程度上也會
Rating🌕🌕🌕🌗🌑
[MY 13th TEA LATTE W ALMOND MILK]
還記得剛剛Matcha Tokyo開在銅鑼灣的時候

喝到最後會有回甘 之後才有杏仁奶的順滑感
其實我覺得它是僅次於Matchali的抹茶拿鐵
當然Matchali的比它更濃 而且還可以加Shot

這杯抹茶 茶粉沖泡得挺順 但奶的比例不足夠
感覺是抹茶加了水先再加奶而不單是只有奶…

拿鐵中 奶類都在扮演一個很不可或缺角色呀
此外 如果拿鐵可以走冰就好了 雖然天氣很熱
但是冰粒某程度上也會溝稀了抹茶的濃度呢

不過我還是會再訪 想喝喝它其他的茶類飲品
2022-06-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)
💚 THE MATCHA TOKYO 分店 CAFE 登陸荃灣南豐紗廠🤩 之前一直都想試,不過近排好少去銅鑼灣,知道分店開咗喺南豐紗廠,仲有位置可以坐,就決定走去試下了😁💚 作為香港第二家的分店,荃灣店與銅鑼灣店最不同的是設有堂食座位,帶來更多飲品及輕食選擇,如 Egg in the Cloud 及更多 Croffle 口味😘💚 而荃灣店亦首設 30 分鐘茶道工作坊 ,由茶師面授日本茶道 🍵 學完仲有證書😆 好飲又好玩👍🏼💚 第一次去梗係要試多啲signature 飲品食品☺️💚 MATCHA LATTE FLOAT W/MATCHA SOFT-SERVE ICE-CREAM $52有得飲,又有雪糕🍦食👍🏼 不過影相要快手,唔係就溶了~ 雪糕抹茶味很濃呢☺️💚 抹茶拿鐵 Matcha Espresso Latte $48用上100%有機抺茶, 牛奶及咖啡打造三色漸層, 味道豐富有層次,鍾意飲咖啡嘅要試下!飲品設有兩款全新咖啡豆選擇,客人可以按照自己口味作選擇~💚 CARAMELIZED BANANA CROFFLE $58抹茶奶左兩杯,croffle就試下其他口味啦!香脆croffle加上

學完仲有證書😆 好飲又好玩👍🏼

💚 第一次去梗係要試多啲signature 飲品食品☺️
💚 MATCHA LATTE FLOAT W/
有得飲,又有雪糕🍦食👍🏼
不過影相要快手,唔係就溶了~ 雪糕抹茶味很濃呢☺️

抹茶奶左兩杯,croffle就試下其他口味啦!
香脆croffle加上焦糖香蕉🍌好食呀😍

💚 沖繩黑糖雪糕 $38
原來除咗抹茶仲有其他口味既雪糕呢😝

💚 抹茶除左好食,仲有豐富的養份,可以令身體同皮膚變得更美麗更健康✨ 講起又想食了🤩

2022-07-02 235 views
南豐紗廠新開Cafe日本東京參表道抹茶堂香港分店有機綠茶做主打叫左杯人氣 𝚂𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎 𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔 🍵𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐸𝑠𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑜 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒睇相有3層色,但係我個杯得1層半色,似得抹茶味,而沒有咖啡味道😂🍵𝑀𝑎𝑡𝑐𝑎ℎ 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 𝐹𝑙𝑜𝑎𝑡 𝑤/ 𝑆𝑜𝑓𝑡 𝑆𝑒𝑟𝑣𝑒𝑑 𝑖𝑐𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚🧇𝑃𝑙𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑟𝑜𝑓𝑓𝑙𝑒唔熱又冇乜味😆店舖空間寬闊但坐位很少3號風球都要等位經驗話我知,新店唔好咁快去試過一排run 順左希望有改善
南豐紗廠新開Cafe
🧇𝑃𝑙𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑟𝑜𝑓𝑓𝑙𝑒
唔熱又冇乜味😆

店舖空間寬闊但坐位很少
3號風球都要等位

經驗話我知,新店唔好咁快去試
過一排run 順左希望有改善
2022-07-01 365 views
荃灣新店 • 南豐紗廠 | 𝘛𝘏𝘌 𝘔𝘈𝘛𝘊𝘏𝘈 𝘛𝘖𝘒𝘠𝘖 🍵喺香港嘅第2間分店今日開業喇😍環境好大,有位坐可以堂食!! 多咗好多新品係紗廠優先發售/限定㗎!✧ Matcha experience7月開始店水開班教你刷茶,選用店內最高級手摘茶GOKO抹茶粉,學完即刻嘆茶🍵✧ Houjicha latt float w/ Okinawa brown sugar ice-cream Houjicha 焙茶系列終於係香港上市了!! ✧ Egg in the cloud Croffle plate $88 (紗廠限定) 分別有2款雲朵蛋croffle plate(煙三文魚/ 雞胸) 食完好飽😂有招牌croffle, 牛油果🥑沙律~ 雲朵蛋同croffle都甜甜的,蛋可以轉炒蛋(紗廠優先發售以下3款croffle)✧ Matcha Mochi Croffle $42Croffle入面夾滿軟糯嘅抹茶麻糬,外脆內軟仲有拉絲,麻糬唔好錯過!!✧ caramelised banana croffle $58✧ Marshmallow croffle $58焦糖香蕉croffle勁夾!! 棉花糖嗰款偏甜

✧ Matcha experience

Houjicha 焙茶系列終於係香港上市了!!

(紗廠優先發售以下3款croffle)
✧ Matcha Mochi Croffle $42
✧ Marshmallow croffle $58
焦糖香蕉croffle勁夾!! 棉花糖嗰款偏甜啱甜甜星人~

📍THE MATCHA TOKYO
Unit G01, G/F, The Mills, Tsuen Wan, Hong Kong
@the.matcha.tokyo_hk
2022-06-23
$100 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event