2019-03-28 2130 views
幾個女仔又聚餐呀!今次其中一個提出食日本嘢就揀咗呢一間一門,聽說要早訂座,仲要我地再三打去確認有冇位,幾巴閉!上到去成條走廊都好暗好黑,勉強可以睇到牆上面嘅掛畫。 入到去總算光猛,有啲似居酒屋嗰格局,油煙味都頗大。朋友說呢度的串燒好味,就即管叫黎試下啦!果然冇介紹錯。左: 鹿兒島豚肉串 口感有啲似豬腩肉,不過冇豬腩肉個層肥肉, 豬肉亦都冇羶味。中: 鹽燒活鰻鰻魚係好肥味㗎,不過有骨,鹽燒的味道比較偏淡。右: 雞肉串 簡單的雞肉串,入口出奇地覺得雞肉咁滑喎!東洋卷 人人都說必叫,真係必叫㗎! 落單時店員同我哋講可以分成三件,我哋就分三件啦! 首先嗰外皮好新鮮,好香,入面的牛油果、三文魚子、沙律配搭得宜。廚師推介十件呢個有啲失望,賣相係好新鮮,冇出水,但入口覺得魚生冇乜鮮味。 而且點壽司的豉油比較鹹。天氣凍,都係要食返少少暖身嘢。合鴨蕎麥麵去親日本都係同蕎麥面擦身而過,今日就係呢度試下啦! 鴨胸微微煎過,香口,沒有多餘油份,蕎麥麵煮得比較腍,但入口仍然覺得佢爽。湯底係甜甜地,可能係因為有柚子菊花同埋一啲蔥花。豚肉柚子豆腐湯豆腐超級滑,個湯底比較鹹,豚肉雖然係一嚿嚿,但係都可以食到係好嫩。店
上到去成條走廊都好暗好黑,勉強可以睇到牆上面嘅掛畫。

入到去總算光猛,有啲似居酒屋嗰格局,油煙味都頗大。

朋友說呢度的串燒好味,就即管叫黎試下啦!果然冇介紹錯。
左: 鹿兒島豚肉串
口感有啲似豬腩肉,不過冇豬腩肉個層肥肉, 豬肉亦都冇羶味。
中: 鹽燒活鰻
鰻魚係好肥味㗎,不過有骨,鹽燒的味道比較偏淡。
右: 雞肉串
簡單的雞肉串,入口出奇地覺得雞肉咁滑喎!
東洋卷
廚師推介十件
天氣凍,都係要食返少少暖身嘢。
合鴨蕎麥麵
豚肉柚子豆腐湯
店員的服務態度都幾好,好有禮貌, 不過有時店員大嗌光臨/歡送的時候,聲浪過大。
Type of Meal
Dinner
2019-02-05 1851 views
一門壽司一早已經聽過呢一間餐廳嘅名!但係佢唔係特別平,而且好多人幫襯,一定要提早成個星期book先至可以食到。見到朋友食得咁開心,今次終於到我幫襯一門啦😆😆叫咗個Suishi set おいしい🍣😋十款壽司,總共$250,新鮮新鮮!好味好味🤤🤤除咗講新鮮同好味,我都唔識用其他形容詞去形容啦真係😝🍣而且顏色鮮艷,擺盤擺得好靚👍加分🥳食居酒屋串燒唔少得,叫左雞軟骨、雞中翼、牛舌、鰻魚、蘆筍🤤呢間餐廳燒得唔錯yeah🙌🏻
見到朋友食得咁開心,今次終於到我幫襯一門啦😆😆

$350 (Dinner)
2019-01-17 1462 views
經友人介紹,來到這家很有日本風情感覺的店子。要讚的是它每張桌子座位都放得很鬆動,給食客十分充足的私人空間去用餐,即使以正常聲線談話也不易給旁邊的食客聽到。原味的厚燒玉子十分香濃,簡單的食材卻有著令人著迷的味道。原味就最能突出蛋本身的獨有香味意粉頗有驚喜,亦是簡單的一碟炒詫粉,用上新鮮的香草,帶微辣,非常好吃。即使是以炒的方式也不覺得太油膩。

厚燒玉子
厚燒玉子
2019-01-09 1272 views
一門幾時都係我最喜歡既日本餐廳。當中最出色既一定係串燒,排名分先後:鰻魚串燒(每次都必定必定會encore)、牛舌串燒第二最愛就係壽司拼盤,用料新鮮,望住師傅一邊整食物一邊同客人傾計,令我諗起去日本居酒屋用餐既情境呢今次仲試左沙律同埋雪糕有豆腐雪糕、紅豆雪糕同芒果雪糕,唔係果d好流既香精味,食得出係自家製作!由其是豆腐味,好香好似食緊冰凍版豆腐花咁作為我的最愛,我一定會俾8/10分啦!
一門幾時都係我最喜歡既日本餐廳。

第二最愛就係壽司拼盤,用料新鮮,
望住師傅一邊整食物一邊同客人傾計,
令我諗起去日本居酒屋用餐既情境呢

今次仲試左沙律
同埋雪糕
有豆腐雪糕、紅豆雪糕同芒果雪糕,
唔係果d好流既香精味,
食得出係自家製作!
由其是豆腐味,好香好似食緊冰凍版豆腐花咁

作為我的最愛,我一定會俾8/10分啦!
2018-01-20
今日終於有機會試呢間好多好食評嘅餐廳「一門」🧐。我哋預先book左位,所以唔使排隊等。{好戲在後頭😁}幾大間餐廳,其實裝修都舊。Menu冇影,因為太多野揀,太多頁😅。呢個係廚師推介嘅🐷鐵板燒鹿兒島厚切煙肉($138)真係煎得好香好脆🤤係會比較多肥膏。細路鍾意食,好快就清晒😂。👅燒牛舌($42)好腍,唔會好韌👍🏻🍢鹽燒活鰻&🐷鹿兒島茶美豚肉串($96)好味肉好腍,豚肉串會比較多肥膏。🥟餃子($45)煎得好香好脆,皮唔太厚。啲細路encore叫咗兩碟😵。🐔雞肉串($25)都腍,我自己嫌太多汁,太甜😬睇過啲食評知道呢度嘅🥚傳統厚玉子($48)係最出名。試咗真係好得,好滑好有蛋味,記住要趁熱食!呢個只不過係🐟赤身吞拿魚刺身($138)但係未食過咁新鮮,好似拖羅咁,入口即溶🤤。個人覺得好抵食,強烈推介👍🏻🍣壽司盛合[六件]($160)又係好新鮮,好好味。大家都大贊呢個🐮牛肉石頭燒飯($86)又係好足份量,本身有泡菜嘅,但係叫咗佢走泡菜😬(有啲唔食辣)。登登登登...... 🐟燒吞拿魚鮫($300)嚟啦!魚肉超嫩滑🤤,皮脆👍🏻份量十足,係四人嘅份量。一條魚只可以整兩客,好彩經理及早推介,唔係嘅話就
{好戲在後頭😁}

幾大間餐廳,其實裝修都舊。
Menu冇影,因為太多野揀,太多頁😅。
🐷鐵板燒鹿兒島厚切煙肉

🐔雞肉串($25)都腍,我自己嫌太多汁,太甜😬
🥚傳統厚玉子

🐟赤吞拿魚刺身

🍣壽司盛合[六件]

🍣壽司盛合[六件]($160)又係好新鮮,好好味。
🐮牛肉石頭燒飯

🐟吞拿魚鮫
登登登登...... 🐟燒吞拿魚鮫($300)嚟啦!
魚肉超嫩滑🤤,皮脆👍🏻份量十足,係四人嘅份量。一條魚只可以整兩客,好彩經理及早推介,唔係嘅話就冇晒😅。

呢間餐廳嘅價錢合理,食物質素非常之好👍🏻經理服務態度亦好好,強烈推介!!我哋已經第二日即刻嚟食反個午餐😅🤣
2019-01-01
$293 (Dinner)
🐷鐵板燒鹿兒島厚切煙肉
🍣壽司盛合[六件]
🐮牛肉石頭燒飯
🐟吞拿魚鮫
2019-01-05 654 views
一門芝士厚燒玉子呢個較普通,但值得一試既!東洋卷 🍣點解可以咁好味㗎?忍唔住再嗌多咗一碟食🤤牛油果、鰻魚、蟹子加埋Pancake皮可以話係Perfect match👍相信我一定唔可以錯過呢款壽司‼️
一門
芝士厚燒玉子
呢個較普通,
但值得一試既!

東洋卷 🍣
點解可以咁好味㗎?
忍唔住再嗌多咗一碟食🤤
牛油果、鰻魚、蟹子加埋Pancake皮
可以話係Perfect match👍
相信我一定唔可以錯過呢款壽司‼️
Type of Meal
Dinner
  • 東洋卷
2018-12-20 624 views
一門是一間日本料理館,在銅鑼灣已經經營了很久,聽聞最出名的是厚燒玉子。今天星期六下午,一個人走去一門吃午餐,點了照燒帆立貝飯套餐$88,附有前菜,麵豉湯和飲品,和蟹肉厚玉子$65。令人驚喜的是蟹肉厚玉子,真的是用蟹肉做的,不是仿蟹柳,而且蛋味香濃嫩滑,的確必食的招牌菜。至於燒帆立貝套餐,醬汁很惹味,有五粒帆立貝,配菜有飛魚子,京葱和小香菇。熱騰騰的麵豉湯挺足料,菜也很多。這份午餐吃得飽飽,大滿足!

2018-09-21 1547 views
香港最多就係日本餐廳,不乏選擇,但一門係回憶,由大學時代到而家將為人妻,一門一直都在而且水準不變。 今晚同大熊貓早左放工,星期五walkin竟然有位,由於都好知對方既指定菜式,基本上一坐低就落單。第一道當然係招牌玉子燒,加左芝士,份量吾少所以做到拉絲既效果即叫即整,上枱夠晒熱,充滿蛋香加埋濃濃既芝士味,幸福非常一門卷係我既最愛,用pancake皮包住鰻魚、牛油果同大量蟹子,口感十足,鰻魚肥美富油香,牛油果剛好中和膩感,每次去一門都要食今次試左樣未叫過既吞拿魚刺身,佢地用左醋浸住,面頭有啲漬物,酸酸地幾好食

即叫即整,上枱夠晒熱,充滿蛋香加埋濃濃既芝士味,幸福非常

2018-09-07
2018-09-06 1248 views
想試呢間餐廳嘅原因係因為見到佢餐牌有賣燒活鰻,午餐12點黎到,餐廳問我地有無book枱,我地無,只係純粹經過記得有鰻魚串食,所以過黎試試。餐廳話1點鐘要交枱,ok無問題,但覺得全部枱做訂座客,唔留少量位做walk in客好似唔係咁好,不過是但啦,食完今次都應該無下次btw佢上菜都快嘅,串燒即點即燒慢少少姐~要左一個lunch set A 牛肉豆腐鍋,配飯、麵鼓湯、小食x1,呢個鍋味道唔錯嘅,豆腐好嫩滑,牛肉中規中矩,但上枱估唔到係咁細鍋,$9x有點不值。串燒完全失望,點了一串燒活鰻$58和一串鹽燒三文魚$28。三文魚只能用乾硬來形容,本身已經唔係用靚位黎燒,仲要燒到乾爭爭,三文魚味都無埋。。。活鰻賣相OK,但毫無鮮鰻味,食過咁多鰻魚串,就算無標榜自己係活鰻嘅都好食過佢!肉薄都算,無鰻魚味先大獲,好彩個皮仲有微脆鰻魚控對佢已經大失所望,應該唔會再黎。

btw佢上菜都快嘅,串燒即點即燒慢少少姐~

串燒完全失望,點了一串燒活鰻$58和一串鹽燒三文魚$28。
鰻魚控對佢已經大失所望,應該唔會再黎。
2018-08-19 1190 views
一門係我其中一間非常鍾意既日本餐廳,因為佢哋好多菜式都非常出色。其中一樣係我每次必點的亦係佢哋的招牌菜就係厚燒玉子。有好多款玉子比客人選擇,我最推薦明太子玉子燒,非常肥美的玉子中間夾住好多明太子,廚師出手一點都唔寒酸,咬落去你會發現蛋非常滑,仲有蛋汁溢出,一個好的玉子燒一定要燒得剛剛好唔可以過左火候。另一款每次必點既係東洋卷,同一般的roll唔同,並唔係同飯去包住食材,而係用類似薄餅皮去包住鰻魚,牛油果,蟹籽,沙律醬,非常足料而美味!
2018-08-18 1159 views
一行五人去一門食飯,今次係第二次黎,第一次印象係價錢偏貴日本料理,同埋對個玉子燒念念不忘今次有朋友唔食生野,所以就算被sell食帶子都唔成功呢度比較適合人多黎,份量唔算太小,但一人分小小可以試多唔同款式1. 厚燒玉子 原味好滑,好滑,好滑,講三次夠認真喇但今次呢個吸漏左個一門logo2. 柚子炸雞普通,不過欣賞舊舊有雞皮3. 餃子皮薄餡靚,juicy4. 白魚煎餅好香魚味,效果估計會好過帶子5. 東洋卷個皮好香蛋味,配搭新鮮6. 凍豆腐極滑,夾埋咸味魚碎,正7. 串燒芝士雞串,普通,較失望8. 豚肉石鍋飯完美澱粉質句號,上枱熱辣辣,有飯焦

今次有朋友唔食生野,所以就算被sell食帶子都唔成功
1. 厚燒玉子 原味

好滑,好滑,好滑,講三次夠認真喇
但今次呢個吸漏左個一門logo

2. 柚子炸雞
普通,不過欣賞舊舊有雞皮
3. 餃子
皮薄餡靚,juicy
4. 白魚煎餅
好香魚味,效果估計會好過帶子
5. 東洋卷
個皮好香蛋味,配搭新鮮
6. 凍豆腐
極滑,夾埋咸味魚碎,正

7. 串燒
芝士雞串,普通,較失望
8. 豚肉石鍋飯
完美澱粉質句號,上枱熱辣辣,有飯焦

2018-08-12
$200 (Dinner)
  • 東洋卷
  • 厚燒玉子
2018-08-18 652 views
每逢星期五同假日都想搵下好野食 😌 第一次寫食請讀者多多指教🙌🏻 因爲我都成日係openrice 搵好野食 同埋我鐘意記錄低食物相片,始終相片係我生活一部分,幾時睇反都記得我同每個朋友之間其同回憶😉同朋友好耐之前都各自有食過,不過已經係N年之前 所以大家都想食多次回味下。可惜有次walkin要 坐bar台,所以唔想入去,又有一次早二日打去book台都話已經full晒,所以一直同一門都冇乜緣份,心裏一直想住 要去食多次.一門推介必定係玉子燒同串燒居酒屋暗暗地仲可以叫到唔同款式食物 始終香港人係鐘意食日本野 不過成晚都聽到其他客人大聲呼叫 比較影響氣氛
每逢星期五同假日都想搵下好野食 😌

香草牛油炒蜆
  • 厚燒玉子
  • 燒牛舌
2018-08-06 614 views
朋友推薦必定要試食的厚燒玉子今次點了雜菌厚燒玉子店員上菜時溫馨提示要襯熱食一切開玉子就見到入面有好多菇食入口還是熱呼呼的玉子很滑很滑不會像平時吃到的玉子燒有鞋口的感覺真的令人一試愛上下次再試試其他口味另一方面還點了牛肉石頭窩飯、東洋卷、餃子牛肉石頭窩飯味道不錯,牛肉的份量也不會太少,可以再食多次而東洋卷和在"一杯"吃的一樣味道,但"一門"的比較濕身,令到皮很容易一夾便爛開。如果乾身一點便不會這麼容易散開了最後,餃子味道不過不失,沒有甚麼太特別
朋友推薦必定要試食的厚燒玉子
玉子很滑很滑
不會像平時吃到的玉子燒有鞋口的感覺
真的令人一試愛上
下次再試試其他口味

另一方面還點了牛肉石頭窩飯、東洋卷、餃子
牛肉石頭窩飯味道不錯,牛肉的份量也不會太少,可以再食多次

最後,餃子味道不過不失,沒有甚麼太特別
位於銅鑼灣的一門,是一間深受港島打工仔喜愛的日本料理店。這餐為加入新公司的Wellcome Lunch,選擇同事們推介的這間日本餐廳。一出電梯,漆黑一片,只有微弱藍光帶路,差點以為同事帶我去鬼屋呢。怎想到,進入餐廳,人頭湧湧,大量的白領正在吃午餐呢。午餐價錢為$98-280不等,包括: 主食,前菜,味噌湯,餐飲。中價價錢,坐得舒適,是會令打工仔有: 工作辛苦 所以對自已好一點 想法的餐廳。海之幸丼$120這個丼飯賣相不俗,三種每日時令刺身加配三文魚刺身組成。時日有甜蝦,吞拿魚,三文魚子,三文魚,刺身切粒,肉質鮮軟,雖沒驚喜,但質素不錯。米飯甘甜,加入蛋絲,用心加分。個人認為,若換成直俓小一點且深一點的碗,令刺身看上去密密麻麻,視覺效果會更佳。東洋卷$60一門招牌菜有兩款,一個是東洋卷,一個是玉子燒。淡黃色薄餅皮,包著牛油果,饅魚,蟹籽,沙律醬,囗感超豐富,軟糯微甜餅皮,搭配鹹鮮饅魚和蟹籽,味道特別,若牛油果熟透一點就更完美。蟹肉玉子燒$65懂我的人,就知道我超愛吃玉子燒,當然要點一份吧。印上一門二字的玉子燒,肥胖胖的,從其賣相已得知菜式足料濕潤。入囗湯汁滿溢,甜度適中,蟹肉鮮甜,但由於
位於銅鑼灣的一門,是一間深受港島打工仔喜愛的日本料理店。

海之幸丼$120

這個丼飯賣相不俗,三種每日時令刺身加配三文魚刺身組成。

東洋卷$60

蟹肉玉子燒$65

懂我的人,就知道我超愛吃玉子燒,當然要點一份吧。印上一門二字的玉子燒,肥胖胖的,從其賣相已得知菜式足料濕潤。入囗湯汁滿溢,甜度適中,蟹肉鮮甜,但由於蟹味不重,建議加入明太子等重味餡料,味道更加特出哦。
2018-07-11
$150 (Lunch)
2018-06-15 1453 views
just like a local Japanese wine restaurant 居酒屋. the food is delicious. no matter the shisimi or hot dishes. like the sake offering. the taste is suitable for every one. the design of the restaurant with lots of wood. raw and letting you relax. ordered a Toro sushi, that's fresh and full of fat. recommend the egg roll. soft and smooth. the egg is just right cooked. dishes to be served with wine but not salty at all.