上Open Rice睇到有咁多讚揚嘅食評,就嚟試吓呢間所謂高質素嘅西餐,點知強差人意。佢而家做緊一個二人set$399另加10%服務費。先講餐湯,我加$18升級要龍蝦湯,質素係正常嘅,內裡都有龍蝦肉,菜湯就中規中舉。主菜叫咗三文魚忌廉天使面,上菜速度勁快,快到湯都未飲完就已經上咗個天使面,可惜個面身勁硬,好似未煮熟咁,三文魚數量合理。主菜亦叫咗個辣肉腸Pizza,呢樣係令我哋覺得超差嘅食物。個餅底係冧晒嘅,冧到切都切唔開,好似係急凍薄餅底再翻熱咁,味道我覺得Pizza Hut個至尊必勝批都好味過佢多多聲。另外個餐仲包兩杯飲味,我有一杯加多$18升級特飲,點知杯升級特飲同跟餐果杯一樣都係甜味劑溝疏打水。以上垃圾食物埋單五舊幾水,真心覺得唔抵食,兩個湯,一面一批加兩杯嘢飲,質素仲要麻麻地。真係唔會再有下次,我就絕對唔會俾好評呢間餐廳。

2020-10-25
Type of Meal
Dinner
疫情關係,朋友聚會相對減少之餘,亦會傾向一些面積較大,空間寬敞的餐廳聚餐,相信大家都會食得安心些。位於 mega box 的 the point 的確是個不錯的選擇,不單樓底高、空間夠闊,燈光柔和,而且這裏還有我至愛的意式薄餅與黑松露。黑松露野菌湯 每一匙都充滿豐富的雜菇碎,菌香撲鼻,濃稠度適中,加入忌廉口感細滑。紐西蘭生牛肉片配黑松露火箭菜沙律 ( +$48 )火箭菜的深綠,令生牛肉的鮮紅份外搶眼;材料亦非常豐富 ~ 有 火箭菜、碎合桃、鮮黑松露片、蕃茄亁,以及經生醃過,再進行灼燒的薄切生牛肉,牛脂豐富,味道濃郁,淋上黑松露黑醋汁,配上清爽的火箭菜更突顯了牛肉的天然鮮味鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿披薩( 9 吋 )來到 the point,當然要食這裏最出名的 ~ 拿玻里薄餅,外酥內軟,較美式披薩濕潤,口感煙韌有彈性,Topping 還有我喜愛的意大利風乾火腿 ,咸咸香香,很好味, 再加上原片鮮黑松露所帶出的幽香,簡直味覺與嗅覺的亨受意大利小雲吞配鮮黑松露、野菌、香腸粒、鼠尾牛油汁小雲吞以菠菜作餡料,由新鮮即刨黑松露片及豐富的黑松露蓉相伴,食物的熱力令松露獨特的香味、醬汁的牛油香、

紐西蘭生牛肉片配黑松露火箭菜沙律

紐西蘭生牛肉片配黑松露火箭菜沙律 ( +$48 )
鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿披薩

鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿披薩( 9 吋 )

意大利小雲吞配鮮黑松露、野菌、香腸粒、鼠尾牛油汁
小雲吞以菠菜作餡料,由新鮮即刨黑松露片及豐富的黑松露蓉相伴,食物的熱力令松露獨特的香味、醬汁的牛油香、菌香徐徐在空氣中散發,叫人食慾大增;雲吞製作成一口一粒,既易入口,餡料亦不易漏出,可原汁原味直送口中,是傳統意粉以外的另一好選擇。

黑松露雪花雲呢拿泡芙
連食泡芙都可以同時嚐到黑松露的味道和香味,令一個簡單的甜品昇格了不少呢。
黑松露白朱古力慕絲

黑松露白朱古力慕絲 (  +$18 )
口感細滑,甜度適中,香滑濃郁的白朱古力奶凍混入了若干的黑松露碎,味道非常合拍,
奶凍的原味突顯出松露的濃香,令人不禁一食到底。

這次餐廳新推出的黑松露盛宴 ,用料毫不吝嗇,由餐湯至甜品,均有新鮮黑松露,大片大片的洒在食物上,客人喜歡的話,更可要求加配原個黑松露,體驗親自即刨原粒黑松露的感覺。

2020-10-22
$305 (Dinner)
鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿披薩
2020-10-26 1603 views
近排在同事上得知這間店在Megabox開分店,我都算是這間店的忠實粉絲,因為我覺得他們的質素都有所保証,故得知他們開分店,都搶先來幫襯,今次巧遇他們做緊一個名為黑松露盛宴的推廣,我朋友是黑松露粉絲,當然都想試一試,這間店又在我公司附近,當然不會錯過!這裡環境和其他分店一樣的寛敝,因新店加上疫情下,見餐廳都不是那麼多人,希望日後會好一點。我們量體溫後安排入座,這裡的餐牌比其他分店還要精美,很吸引人客去看餐牌的精美圖片,而我們當然第一時間是點黑松露盛宴,再看,原來有一些是要加錢的,我們見有一些都很吸引,所以都加了錢點了。黑松露野菌湯,未入口已經聞到一陣陣的黑松露香氣,吃上去野菌很香很多,加上黑松露,湯的味道不鹹,香濃的湯每一啖都吃到豐富的菇菌,黑松露香氣四溢,口感豐富細滑,味道很不錯!我們加了錢點了一個紐西蘭生牛肉片配黑松露火箭菜沙律,一看便知生牛肉很新鮮,生牛肉很薄,加上火箭菜,燒蕃茄醬和黑松露橄欖油,這個頭盆真的一絕,吃上去醒胃又可口,牛仔肉又鮮又嫰,果然不同凡響!這裡的披薩永遠都給人一個驚喜,今次也不例外,鮮黑松露,芝士,意大利風乾火腿披薩,披薩面頭鋪了一些黑松露片,加上風乾火腿,入

紐西蘭生牛肉片配黑松露火箭菜沙律

這裡的披薩永遠都給人一個驚喜,今次也不例外,鮮黑松露,芝士,意大利風乾火腿披薩,披薩面頭鋪了一些黑松露片,加上風乾火腿,入去陣陣黑松露味,風乾火腿的鹹香味也令披薩的味道提升不少,風乾火腿份量很多,啖啖肉,喜歡吃風乾火腿的真的不可放過!

鮮黑松露,芝士,意大利風乾火腿披薩

這個令我驚喜的意大利小雲吞配鮮黑松露,野菌,香腸粒,鼠尾草牛油汁,淨係睇都知道裡面有很多黑松露在裡面,陣陣香氣撲鼻而來,令人涶涎三呎,黑松露味濃,小雲吞細細粒,份量也很多,加上野菌和香腸粒,吃上去很有飽肚感,味道很香很可口,真的想一吃再吃!

意大利小雲吞配鮮黑松露,野菌,香腸粒,鼠尾草牛油汁

甜品我們每人叫了一個不同的甜品,其中一個是黑松露雪花雲呢拿泡芙,這個泡芙凍凍的,一口一件,加上有黑松露的忌廉,份外香甜。
黑松路雪花雲呢拿泡芙

全晚第二個驚喜的是這個加錢的甜品,黑松露白朱古力慕絲,慕絲用上白朱古力打做,入口已經很香甜,但估唔到他們用上黑松露拌入慕絲裡,每一口都吃到陣陣黑松露的味道,但黑松露又不會搶到慕絲的味,但又吃到黑松露的味道,這個甜品很令我驚喜,為今晚的晚餐劃上完美句號!

2020-10-22
$305 (Dinner)
黑松路雪花雲呢拿泡芙
黑松露白朱古力慕絲
今日我哋就叫咗佢哋嘅黑松露盛宴,套餐包括有黑松露野菌湯,而前菜同主菜我哋就揀咗入邊嘅黑松露火箭菜梨子沙律;意大利小雲吞配鮮黑松露、野菌、香腸粒、鼠尾草牛油汁,除此之外,仲有鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿披薩, 真係啱晒我哋呢啲鍾意食黑松露嘅人。首先講吓佢哋嘅黑松露野菌湯,菌味非常濃郁而又唔會蓋過黑松露嘅味道兩者調和啱啱好。而火箭菜梨子沙律方面,用咗黑醋佢調味,酸度啱啱好,配合埋合桃,有種清新又膩嘅感覺。之後講講佢哋嘅意大利雲吞,呢個雲吞食落,都有好濃郁嘅黑松露味都配合埋佢哋嘅雲吞餡料覺得都幾夾!見咁多菜式入邊我就最鍾意佢哋嘅黑松露薄餅,薄餅入邊仲加咗巴馬火腿做配料,估唔到巴馬火腿又唔會搶咗嘅香氣喎,係我第一次食到嘅味道! 除此之外薄餅啱啱出爐非常香脆,大家記得趁熱食啦!哈哈原來仲有甜品未講我哋就叫咗黑松露雪花雲呢拿泡芙同黑松露白朱古力慕絲 (+$18), 兩個相較之下我哋就覺得黑松露白朱古力慕絲好食啲!用呢個作為最後一道菜非常滿足 !如果大家係好似我咁都係黑松露控嘅話, 一定要嚟呢度試吓!
如果大家係好似我咁都係黑松露控嘅話, 一定要嚟呢度試吓!
2020-10-12
$200 (Dinner)
2020-10-23 87 views
/ /#召集黑松露控嘩~見到呢間餐廳推出咗黑松露盛宴,真係全餐都食到黑松露😍忍唔住去試咗啦😛呢個set包咗餐湯、前菜、主食、甜品🍮🍲黑松露野菌湯超香濃嘅黑松露湯,好足料!仲食到好多野菌,配搭令黑松露味更突出飲落唔會好漏,仲有一片嘅刨片黑松露😆🥗黑松露火箭菜梨子沙律梨子沙律食落好清新配搭埋個黑醋汁,好特別啊!不過我個人中意連埋核桃一齊食個口感同味道又上咗一個層次🥰🍕鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿披薩超多刨片黑松露鋪面,黑松露味好濃郁仲有一層厚厚嘅芝士添🧀呢個pizza底係發酵咗24小時,所以食落同其他pizza唔同,食落會比較軟身啲,唔會脆卜卜,呢個都係pizza嘅特色🤣🥠意大利小雲吞配鮮黑松露、野菌、香腸粒、鼠尾草牛油汁小雲吞都充滿著黑松露味食落啖啖都好rich不過如果個汁再多啲就會perfect🙈黑松露雪花雲呢拿泡芙🍨黑松露白朱古力慕絲 (+$18)好特別嘅甜品,cream夠滑!白朱古力配黑松露又幾夾!

/ /
#召集黑松露控

呢個set包咗餐湯、前菜、主食、甜品🍮
🍲黑松露野菌湯
超香濃嘅黑松露湯,好足料!
仲食到好多野菌,配搭令黑松露味更突出
飲落唔會好漏,仲有一片嘅刨片黑松露😆

🥗黑松露火箭菜梨子沙律
梨子沙律食落好清新
配搭埋個黑醋汁,好特別啊!
不過我個人中意連埋核桃一齊食
個口感同味道又上咗一個層次🥰

🍕鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿披薩
超多刨片黑松露鋪面,黑松露味好濃郁
仲有一層厚厚嘅芝士添🧀

🥠意大利小雲吞配鮮黑松露、野菌、香腸粒、鼠尾草牛油汁
小雲吞都充滿著黑松露味
食落啖啖都好rich
不過如果個汁再多啲就會perfect🙈

黑松露雪花雲呢拿泡芙
🍨黑松露白朱古力慕絲 (+$18)
好特別嘅甜品,cream夠滑!
白朱古力配黑松露又幾夾!
2020-10-22 84 views
慕名而來,一嚐松露滋味。MegaBox地點雖然唔方便,但勝在夠靜,無咩人。由730坐到1000都無問題。講食物之前要反映下餐廳落單問題。我地加錢轉左個前菜沙律同甜品,但兩樣野都黎錯個甜品仲要催左兩次 等左20mins以上先黎到,第一次黎仲要黎錯...........餐湯,味道唔錯,啖啖都食到菇菌粒,可惜松露味唔夠重。前菜沙律,我地加錢轉左生牛肉沙律。但牛肉味道一般,好淋,無牛味,黑醋味多。松露味亦唔係好覺。建議唔好加錢轉。松露火腿芝士pizza。本身抱最大期望,芝士好味,松露都ok,味道比芝士淡。火腿太鹹,搶曬D味搞到其他味都唔係好出。挑走D火腿食就好好味(就咁食都覺得好鹹,所以我地撈埋D湯食)建議落order可以叫佢地少火腿BTW pizza底唔係我期望個只香脆意式pizza。意大利小雲吞。我覺得好味,本身中意食,只係個餡太少。入面細細粒既肉丸比主角小雲吞更好食。但上黎既時候已經唔係好熱,食既時候部分微熱,部分室溫去到先知原來個套餐唔包飲品。我地每人叫左一杯飲品。石榴檸檬同芒果mocktail。前者係比平時酸既檸檬茶味,後者除左杯邊有D糖粒之外無咩特別,建議試其他野飲。全日最驚喜莫過
慕名而來,一嚐松露滋味。

餐湯,味道唔錯,啖啖都食到菇菌粒,可惜松露味唔夠重。

BTW pizza底唔係我期望個只香脆意式pizza。

。但上黎既時候已經唔係好熱,食既時候部分微熱,部分室溫

全日最驚喜莫過於個黑松露白朱古力慕斯。估唔到咁夾,我同朋友都覺得好好味。(不過本身唔中意食甜野既可能覺得太甜)。

總結,488兩位松露Set可以一試,記得加錢轉甜品
但不建議加錢轉沙律同加野飲。因為埋單變左7XX,咧個價錢可以食其他更好既野。

生牛肉沙律
松露火腿芝士pizza
松露小雲吞
石榴檸檬
芒果mocktail
黑松露白朱古力慕斯
2020-10-15
$368 (Dinner)
松露小雲吞
黑松露白朱古力慕斯
THE point 在 MEGA BOX 開咗新店梗係要即刻去捧場🤤而且仲期間限定黑松露盛宴❤️唔係一般坊間買到嘅黑松露醬✅而係用每日空運到港嘅新鮮黑松露😍盛宴set係2人份量好豐富,真係超級大滿足😆👇🏻(食物items都勁長~~~)人頭唔洗300就可以食到咁多好西🙈.....[黑松露野菌湯]好香濃好creamy👍🏻黑松露+野菌=完美配搭.[紐西蘭生牛肉片配黑松露火箭菜沙律]黑醋+火箭菜係絕配生牛肉薄片幾嫩滑,不過無乜牛味配搭甜合桃好好味,寶寶係咁食😂.[鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿披薩]必食,手工做嘅pizza餅底+招牌火山石窯高温烤焗鹹香十足嘅ham配黑松露都好match🥰寶寶又狂食一片片嘅黑松露🤣🤣🤣.[澳洲M5和牛西冷配鮮黑松露]加配原個新鮮黑松露店員響面前即刨黑松露片😍成件事好高質😂和牛肉質鮮嫩多汁,夾住一片鮮黑松露入囗濃郁牛脂+黑松露香🙈諗起都回味. [黑松露白朱古力慕絲]白朱古力慕絲好香滑,唔會過甜亦好濃奶香,甜完再感受到黑松露香味非常特別👍🏻第一次食呢個配搭.[黑松露雪花雲呢拿泡芙]呢個就不太感覺到黑松露味,不過泡芙都好食🥳.我同大哥嘆黑松露盛宴,寶寶就食兒童餐😁😎結果
THE point 在 MEGA BOX 開咗新店
梗係要即刻去捧場🤤
而且仲期間限定黑松露盛宴❤️
唔係一般坊間買到嘅黑松露醬
✅而係用每日空運到港嘅新鮮黑松露😍
盛宴set係2人份量好豐富,真係超級大滿足😆👇🏻
(食物items都勁長~~~)
人頭唔洗300就可以食到咁多好西🙈
[黑松露野菌湯]
好香濃好creamy👍🏻
黑松露+野菌=完美配搭
[紐西蘭生牛肉片配黑松露火箭菜沙律]
黑醋+火箭菜係絕配
生牛肉薄片幾嫩滑,不過無乜牛味
配搭甜合桃好好味,寶寶係咁食😂
[鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿披薩]
必食,手工做嘅pizza餅底+招牌火山石窯高温烤焗
鹹香十足嘅ham配黑松露都好match🥰
寶寶又狂食一片片嘅黑松露🤣🤣🤣
[澳洲M5和牛西冷配鮮黑松露]
加配原個新鮮黑松露
店員響面前即刨黑松露片😍成件事好高質😂
和牛肉質鮮嫩多汁,夾住一片鮮黑松露入囗
濃郁牛脂+黑松露香🙈諗起都回味
[黑松露白朱古力慕絲]
白朱古力慕絲好香滑,唔會過甜
亦好濃奶香,甜完再感受到黑松露香味
非常特別👍🏻第一次食呢個配搭
[黑松露雪花雲呢拿泡芙]
呢個就不太感覺到黑松露味,不過泡芙都好食🥳
我同大哥嘆黑松露盛宴,寶寶就食兒童餐😁
😎結果係佢狂食黑松露,媽媽食番個兒童餐🤣
#enjoydinner #foodiesofinstagram #eats #instacool #foodstagram #instafood #foodpic #foodgasm #delicious #foodoftheday #foodpics
#Yummy #Foodie #Delicious #Dinner #Breakfast #Yum #Lunch #Homemade
2020-10-19 87 views
Mega Box 開了The Point, 之前一直都想試,今日行經就決定入內dinner明太子軟殼蝦pizza $172一定要點一款招牌pizza 啦,話說採用意大利優質麵粉作麵糰,放入石窯高溫烤焗,餅底鬆脆煙韌,😋有一整隻軟殼蟹,酥脆可口。餅面鋪滿爽脆蝦肉,配上明太子醬,正!棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 $88係小雞搥,炸至金黃香脆,再蘸上燒烤醬更惹味。香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉 $126這醬汁味道不太突岀,勝在不會覺得膩,蜆很大隻,嫩滑鮮甜,數量亦不少,加了不少分。strawberry ice cream float $48女仔最愛嘅士多啤梨🍓,加上邪惡雪糕,酸酸甜甜,打卡一流。Mock champagne $48味道很清新,有蘋果又有清檸味,so refreshing!朱古力布朗尼 $68朱古力味濃郁,質感結實富咬口,再加冰凍軟滑雲呢拿雪糕,味道很夾。香蕉配蕉糖脆脆,味道無得輸啦!
Mega Box 開了The Point,
之前一直都想試,今日行經就決定入內dinner

明太子軟殼蝦pizza $172
一定要點一款招牌pizza 啦,
話說採用意大利優質麵粉作麵糰,
放入石窯高溫烤焗,餅底鬆脆煙韌,😋
有一整隻軟殼蟹,酥脆可口。
餅面鋪滿爽脆蝦肉,配上明太子醬,正!

棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 $88
係小雞搥,炸至金黃香脆,
再蘸上燒烤醬更惹味。

香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉 $126
這醬汁味道不太突岀,勝在不會覺得膩,
蜆很大隻,嫩滑鮮甜,
數量亦不少,加了不少分。

女仔最愛嘅士多啤梨🍓,加上邪惡雪糕,
酸酸甜甜,打卡一流。
Mock champagne $48
味道很清新,有蘋果又有清檸味,so refreshing!

朱古力布朗尼 $68
朱古力味濃郁,質感結實富咬口,
再加冰凍軟滑雲呢拿雪糕,味道很夾。
香蕉配蕉糖脆脆,味道無得輸啦!
2020-10-18 58 views
服務非常好,同soho區有得比 (要讚個部長), 成個用餐感受加分好多。食物亦好有水準,尤其係pizza - 一食難忘。好有火喉,皮脆,食材的味道出晒嚟。龍蝦湯都係好新鮮。份量控制得非常準確,食完係飽肚但又飽到濟。連電子儲分卡都可以放入apple wallet。成個用餐體驗,以同等餐廳黎講真係完全另一個level
份量控制得非常準確,食完係飽肚但又飽到濟。

連電子儲分卡都可以放入apple wallet。

成個用餐體驗,以同等餐廳黎講真係完全另一個level

Type of Meal
Dinner
2020-10-18 67 views
放工後約了妹妹去megabox行街, 話說她早排和男朋友去過The point吃pizza,覺得不錯就推薦今晚再吃。 餐廳地方都幾寬敞,員工有禮貌又helpful,還熱情地向我們推介了黑松露套餐,可惜我們對黑松露不太感興趣,所以我們散點了幾款美食。明太子軟殼蟹披薩軟殼蟹鬆脆,餅底煙韌,整塊薄餅都佈滿醬汁明太子,芝士很香很可口,配料還有蝦仁,紫菜碎,口感更豐富 ,味道雙重提升, 值得推薦。香蒜白酒蜆意粉蒜香與白酒的配搭一向很夾,蒜片香氣撲鼻,蜆肉香甜入味,意粉熟度適中, 半熟但不生,非常有口感。棒棒雞槌炸雞槌香口惹味, 顏色呈金黃油炸程度剛好,味道香濃,雞肉鮮嫩, 喜歡吃雞髀的都可以一試。我們點了一杯Mock Champagne和 Strawberry Ice Cream Float,對我來說味道都不錯,味道清單可沖淡食物的油膩感。 最後當然加多份甜品才夠滋味,朱古力布朗尼必定是首選, 即叫即做,大概15分鐘後,香濃美味的布朗尼呈現眼前,味道不過不失,但滿足感滿滿。

明太子軟殼蟹披薩

香蒜白酒蜆意粉

棒棒雞槌

2020-10-18 45 views
我一向都係黑松露嘅愛好者,黑松露一向都係餐飲中鑽石,俾人一種高級嘅感覺。早排見到The point新出左黑松露盛宴套餐,我一早就book mark一定要試吓。今日終於有機會同老公去撐枱腳去。佢哋由餐湯到甜品都有黑松露,而且仲係新鮮即刨嘅黑松露,迫爆嘅黑松露別有一番風味, 因為黑松露唔適宜高溫烹調,會令到黑松露香氣流失,所以最好嘅食用方法就係刨成薄片,然後放上已煮好食物上,用食物熱力令黑松露散發出獨特香味。餐湯有黑松露野菌湯,大量嘅野菌配上黑松露嘅香氣十分之夾,加上有忌廉嘅加持令到成個湯更加creamy得黎又有口感。前菜我選擇咗黑松露火箭菜梨子沙律,火箭菜加香梨本身已經夠清新, 加上即刨黑松露,就可以係清新之中食到濃郁松露香氣滋味,另外合桃碎亦都非常之加分,令到沙律整體更有口感。當然唔少得仲有佢哋招牌嘅Pizza,今次依個松露盛宴就有鮮黑松露芝士意大利風乾火腿pizza。手工嘅Pizza餅底厚薄適中,旁邊中帶點香脆,芝士嘅份量仲好多添,趁熱食仲有拉絲效果,鹹香嘅風乾火腿配上新鮮黑松露,夠晒豐富。主菜我就揀咗意大利小雲吞配鮮黑松露野菌香腸粒鼠尾草牛油汁。意式雲吞size啱啱好一口一啖,醬汁

主菜我就揀咗意大利小雲吞配鮮黑松露野菌香腸粒鼠尾草牛油汁。意式雲吞size啱啱好一口一啖,醬汁味道唔錯有淡淡的牛油香,作為配料嘅野菌同香腸粒份量都幾多。

最後唔少得嘅甜品就係黑松露雪花雲呢拿泡芙 ,雖然雲呢拿泡芙自身冇咩特別,但係呢個甜品特別在就係即剃嘅黑松露雪花點綴,呢一餐真係將黑松露由頭食到尾,大滿足。
2020-10-17 96 views
上班忙碌了一星期,放假想吃好些。今次來到了九龍灣的The point,聽講他們的黑松露盛宴很多好評,於是決定來試試。餐廳環境非常舒適,地方非常大,門面位置設有酒精消毒啫喱,注重衛生。餐廳設計簡潔明亮,十分時尚。黑松露盛宴$488,包湯,頭盤,Pizza,意粉,甜品,全部都有黑松露,感覺非常豐富。首先試了黑松露野菌湯,野菌打碎一粒粒,飲落口感豐富,而且口感較忌廉,帶有淡淡的黑松露香味。大小也剛剛好,打了一個好頭陣。我們加了$48試試生牛肉片。賣相非常吸引,牛肉片切得非常薄,肉質新鮮,吃落口感軟滑,充滿鹹香味,上面有很多一片片鮮黑松露,味道鮮甜美味。他們的pizza餅底焗得薄薄,但是香韌綿軟、口感勁道,很有咬口,鮮黑松露,芝士及火腿的份量也足料。吃落口感非常豐富。主食是鮮黑松露溫泉蛋白汁意大利粉,當日的蔬菜是蘆筍,份量適中,與意大利粉煮得剛剛好。意粉口感煙韌,而且十分creamy,配上溫泉蛋的蛋汁,味道更加豐富,黑松露味較淡。最後是甜品,黑松露配雲呢拿忌廉泡芙出奇地絕配,雲呢拿甜甜的味道帶一點黑松露的清香,軟滑細緻的口感,令人一試難忘,非常滿足的一餐。

鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿Pizza

鮮黑松露溫泉蛋白汁意大利粉配時令蔬菜

Green  point
鮮黑松露、芝士、意大利風乾火腿Pizza
鮮黑松露溫泉蛋白汁意大利粉配時令蔬菜
Green  point
2020-10-10 67 views
自從上次食過尖沙咀分店之後,真係好鍾意呢度嘅Pizza,所以就決定帶好朋友佢哋九龍灣嘅分店。的確呢度嘅地點冇咁方便,但係地方更加闊落坐得非常舒服。而且我哋仲遠距離見到燒烤嘅火爐,諗都覺得個Pizza正呀!呢度嘅Pizza選擇好多,除咗一啲傳統小小嘅款式之外,亦都有啲特色味道,真係揀咗好耐先揀到呀!最後決定咗要呢款有星星,即係餐廳推介嘅意大利香草醬海鮮pizza。餡料方面除咗有主角意大利香草醬,仲有蜆肉,提魚,蝦同魷魚。個香草醬真係好香濃,加埋少少檸檬汁除左更加可以將海鮮嘅鮮味帶出,仲令到個香草醬層次再提升。仲有pizza唔可以冇嘅芝士,今次餐廳選用左水牛芝士,而且仲係大量嗰隻,所以每一啖都有強烈嘅拉絲效果,真係好幸福呀!由於我哋兩個女仔都唔係好肚餓,所以要多咗份小食就夠哂數。我哋揀咗份香蒜辣椒白酒煮蜆,蜆肉嘅份量都幾多,而且每隻都大大隻又飽滿,仲完全冇沙!蒜頭白酒加辣椒呢個組合真係無敵,加埋蜆肉嘅鮮味,忍唔住連個汁都飲埋!好正!

由於我哋兩個女仔都唔係好肚餓,所以要多咗份小食就夠哂數。
2020-10-10 62 views
黑松露迷有福了🔥近排有幾個黑松露迷朋友都不約而同極力地叫我一定要食The Point既黑松露盛宴😈作為黑松露fans我一定要嚟食過究竟😏🧐今餐真係過足癮😋黑松露盛宴$488兩位用(加一服務費)黑松露野菌湯🥣大大塊黑松露片每啖都充滿黑松露既香味加埋碎左嘅野菌同濃滑忌廉絕配⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑松露火箭菜梨子沙律🥗又係大大塊既黑松露仲加左又甜又脆既合桃甜甜酸酸既梨子🍐份量大大碟好清新除非似我朋友唔食沙律例外否則都應該會鍾意⭐️⭐️⭐️⭐️意大利雲吞🥟配鼠尾草牛油汁味道唔係好重同d汁好結個種但好香既鮮黑松露味再加埋野菌粒,香腸粒,同肉丸粒成樣嘢好豐富好夾⭐️⭐️⭐️⭐️黑松露Pizza🍕難怪呢度必食係Pizza意大利風乾火腿同黑松露芝士味道好夠又唔會太漏Pizza條邊同d芝士焗到融為一體好香好脆, 諗返起都覺得回味🤤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑松露雪花雲呢拿泡芙同黑松露白朱古力慕絲🍮最後食埋個黑松露甜品簡單將黑松露加上甜品面頭點綴令成個黑松露盛宴就圓滿晒⭐️⭐️⭐️⭐️兩個夠晒食飽飽最緊要係用料一啲都唔吝嗇服務態度好 座位舒適 每張枱都有分枱板可以叫杯Cocktail同朋友邊食邊飲係鍾意黑松露既朋友唔錯嘅地方🤗🤗🤗
黑松露迷有福了🔥

意大利雲吞🥟
配鼠尾草牛油汁
味道唔係好重同d汁好結個種
但好香既鮮黑松露味
再加埋野菌粒,香腸粒,同肉丸粒
成樣嘢好豐富好夾

黑松露Pizza🍕
難怪呢度必食係Pizza
意大利風乾火腿同黑松露芝士
味道好夠又唔會太漏
Pizza條邊同d芝士焗到融為一體
好香好脆, 諗返起都覺得回味🤤
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

係鍾意黑松露既朋友唔錯嘅地方
🤗🤗🤗

黑松露盛宴
2020-10-07
$250 (Dinner)
黑松露盛宴
  • 黑松露野菌湯
  • 黑松路Pizza
好掛住係 The Point - Pizza & Pasta 食既龍蝦大餐,仲飲左枝高質香港手工啤🍺 疫情期間好耐無同爸媽去街食晚餐,爸爸可能好興奮,不停話要嗌枝啤酒chill下😅 揀左比較fruity既Hang Five,好易入口,仲有淡淡既桃+熱情果味😍好清新🍑依枝手工啤酒除左好飲,包裝紙既畫風都好特別,打卡一流😆看圖說故事,飲完啤酒當然要食火焰龍蝦pizza🍕龍蝦二人餐 $338 火焰龍蝦pizza (9”)龍蝦芝士通粉兩客龍蝦湯兩杯指定餐飲$38 加配沙律 (柚子味噌、烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍)依個二人餐真心抵,單點原隻焗釀龍蝦pizza都要$298,俾多$40就多左以上咁多樣食物、飲品💪🏻仲要係高質🤤👉 火焰龍蝦pizza著火既龍蝦真係好吸睛!! 一拎上枱已經不停影相、拍片📸原隻龍蝦放係pizza上面,除咗賣相一流,味道都好好😋有茴香頭、車厘茄、水牛芝士、香茅龍蝦汁,夠曬香口😍pizza食落口感好crewy,同埋真係有龍蝦肉嫁🤤當然唔少得拉絲芝士!! 唔好唔記得食隻龍蝦,入面用芝士釀左好多蝦仔,鮮味十足!! 👉 龍蝦芝士通粉個芝士拉絲邪惡到呢👿好煙韌既通粉吸曬啲龍蝦汁+芝

看圖說故事,飲完啤酒當然要食火焰龍蝦pizza🍕

龍蝦二人餐 $338
兩客龍蝦湯
兩杯指定餐飲

👉 火焰龍蝦pizza

👉 龍蝦芝士通粉
個芝士拉絲邪惡到呢👿好煙韌既通粉吸曬啲龍蝦汁+芝士,每一粒都好夠味!! 你無睇錯,果隻真係龍蝦鉗😍仲好厚肉,而且好新鮮👍

👉 龍蝦湯
真心好好飲!! 口感好creamy,龍蝦肉仲好多添😻粗略估計有10粒8粒🦞如果依個龍蝦湯有酥皮就正啦😈貪食到呢!!

PS 值得一提加配既沙律都好好食,羽衣甘藍既份量真係幾多,好喜歡柚子味噌醬,酸酸甜甜好清新😊係一個好開胃既appetizer🤤
Hang Five手工啤酒
龍蝦湯
指定餐飲
加配沙律 (柚子味噌、烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍)
2020-09-23
$150 (Dinner)
Hang Five手工啤酒
龍蝦湯
指定餐飲
加配沙律 (柚子味噌、烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍)
  • 火焰龍蝦pizza