2024-07-27 111 views
小店晚市一星期只開星期四一晚,其餘時間只開午市,周末又會休息,住九龍的我,是很難得吃到。星期四剛好收工專程過來😁。這小店是我個人的叻沙口袋名單,喜歡新加坡口味,椰奶味會重一點😊。不過今次覺得味道雖然仍然是不錯,蝦已基本脫殼,但沒有以前那份極為豐富的口味,不是湯底不濃郁,只是好像沒有以前般複雜的味道,而且份量好像少了🤔?但價錢屬於親民,也許價錢沒有調整下,份量調整了?公道點,仍是我認為屬於在香港出色的叻沙之一。因為不太懂吃骨頭,所以肉骨茶沒試過😅
因為不太懂吃骨頭,所以肉骨茶沒試過😅
  • 叻沙
2023-12-11 893 views
迷湯肉骨茶專門店地址: 鰂魚涌海堤街18號地下D5號舖#yauyau_鰂魚涌  推薦指數:9/10 我自己有鋪叻沙癮,今次就去公司附近嘅小店上一上電啦。店入面得八個吧枱位,平時淨係開平日中午同星期四夜晚,去到都實有位架啦,因為啲枱係有啲難坐嘅,不過啲野食係值得既!鋪頭得一個店員,大家去到俾啲耐性。 🥘🥘叻沙(小辣)$80 湯底嘅蝦籽香同椰奶味都好突出,唔稠身呈啡奶黃色,面上嘅紅油可以話係畫龍點睛, 紅油辣得嚟清新攻喉配合翻個椰奶嘅順滑,真係好舒暢。佢浸紅油突破到叻沙必然會有嘅油膩感覺,如果鍾意食辣嘅人會覺得佢比馬來椰爺更勝一籌。個面都好彈牙,配料豐富新鮮,面嗰啲香料都有炒過炸過。 🍖🍖肉骨茶 $70 飯 、肉、茶三樣會分開上,茶味好足中藥材,不過平時唔鍾意飲中藥嘅就應該唔鍾意食,舊肉好入味,冇因為炆得耐就鞋哂,同啲中藥意想不到咁夾。 味道: 4.5/5 服務: 4/5 環境: 2/5 番兜: 4.5/5 #鰂魚涌美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #
地址: 鰂魚涌海堤街18號地下D5號舖
#yauyau_鰂魚涌  推薦指數:9/10

🥘🥘叻沙(小辣)$80

🍖🍖肉骨茶 $70

味道: 4.5/5
服務: 4/5
環境: 2/5
番兜: 4.5/5

#鰂魚涌美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #鰂魚涌新加坡菜 #新加坡菜 #叻沙 #迷湯肉骨茶專門店 #迷湯
2023-06-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
肉骨茶
Book mark 咗呢間小店一段時間,不過佢主要做午市,晚市一星期只有一晚(星期四),呢晚終於約到朋友嚟一試,即使掛咗3號波,我哋都風雨不改小店Menu選擇主要有兩款:肉骨茶 同 叻沙. 我哋order 咗各一🔸招牌肉骨茶套餐 $70即時飲一啖落肚,暖笠笠,藥材味剛好,唔會太濃朋友話個”肉骨茶”嘅味道令佢諗返起細嗰同爹哋媽咪去星馬旅行嘅時候一早去地度小店食肉骨茶嘅回憶,啖湯唔止暖胃,仲暖上心頭呢~🥰除咗當歸,老闆話”肉骨茶”仲落咗二十幾款藥材同香料去餚製,既養顏、護理脾胃,仲有提高血液循環嘅作用肉肉可以同老細講你喜愛的肥瘦比例記住要點吓辣椒豉油一齊食*套餐 同 單點 嘅分別係:套餐多咗 油條 同 白飯🔸叻沙 $70老闆一放低碗麵,我哋覺得最搶眼嘅係正中間嗰棵郁郁下嘅植物仔原來棵植物仔係”叻沙葉”老闆話可以原塊葉食,或者搣碎撈埋落個湯度食呢次係我哋第一次食”叻沙葉”,味道好香濃(我哋即時諗起越南湯麵嘅 香花菜、金不換……)個叻沙湯底清香,微微辣唔會死鹹,唔會太杰太糊口食完成晚都無口渴感,亦唔會滯住滯住配料方面:螄蚶最出色,好鮮甜蝦蝦選用咗虎蝦,鮮味彈牙魚片軟滑,建議配埋一啖叻沙葉去食,

🔸招牌肉骨茶套餐 $70
即時飲一啖落肚,暖笠笠,藥材味剛好,唔會太濃
肉肉可以同老細講你喜愛的肥瘦比例
記住要點吓辣椒豉油一齊食
*套餐 同 單點 嘅分別係:套餐多咗 油條 同 白飯

🔸叻沙 $70
老闆一放低碗麵,我哋覺得最搶眼嘅係正中間嗰棵郁郁下嘅植物仔
原來棵植物仔係”叻沙葉”
老闆話可以原塊葉食,或者搣碎撈埋落個湯度食

個叻沙湯底清香,微微辣
唔會死鹹,唔會太杰太糊口
食完成晚都無口渴感,亦唔會滯住滯住

配料方面:
螄蚶最出色,好鮮甜
蝦蝦選用咗虎蝦,鮮味彈牙
魚片軟滑,建議配埋一啖叻沙葉去食,味道即時升呢 🆙
豆卜吸滿湯汁,好惹味
另外仲有雞蛋、芽菜

而麵嘅選擇有 米粉、油麵 或者 米粉+油麵,我就揀咗大份米粉、細份油麵嘅摻摻喇,覺得咁樣嘅口感比例最適合!
叻沙

呢間one-man band 嘅小店簡單舒適 ,老闆親切
牆上貼有老闆嘅師傅到星馬當地試過肉骨茶店嘅小小品評
食物味道保持傳統風味之餘亦食得出老闆嘅用心改良
食完有種窩心嘅滿足感 🫶🏻
2023-08-31
2023-07-20 709 views
呢條街有超多餐廳,lunch time嚟到嘅時候,間間舖頭都有好長嘅人龍,唯獨係呢一間得小貓幾隻;由於佢平時只係開12點到3點,得星期四先開晚市,如果唔係特登嚟或者喺度附近住/做嘢都好難食到。入到去,已經有滿滿藥村味,堂食得8個高凳位,好似坐吧枱咁!⋯⋯🍜『叻沙 Laksa』$70普通版已經有唔少海鮮,湯底味道好豐富,充分發揮到海鮮嘅鮮甜&鹹香;加埋mix嘅粉,有少少唔夠喉;堂食嘅擺盤會靚啲!⋯⋯🦴『招牌肉骨茶套餐』$70哩個味道有少少失望,有藥材香,但飲落好似「無咗嗰靈魂」;舊豬軟骨都幾大件,塞滿咗個盒;。📍 迷湯肉骨茶專門店 (鰂魚涌)鰂魚涌海堤街18號地下D5號舖

入到去,已經有滿滿藥村味,堂食得8個高凳位,好似坐吧枱咁!

⋯⋯

🍜『叻沙 Laksa』$70

⋯⋯
🦴『招牌肉骨茶套餐』$70
招牌肉骨茶套餐

📍 迷湯肉骨茶專門店 (鰂魚涌)
鰂魚涌海堤街18號地下D5號舖

2023-07-18
TakeAway
$70 (Lunch)
2023-06-24 591 views
終於吃到了😝!朋友推薦,以前曾經來過,但無做好功課,原來小店除了周四有晚市,平日只做午市,周末休息😕。今天有事請了下半天假,就老遠跑過來。竟然沒有客人,原來過了午餐時間真的靜🤔。小店座位不多,食品沒太多選擇,但我寧願貴精不貴多。小店主打肉骨茶,但我卻偏好叻沙😝,而且需是新加坡口味的叻沙🤭,就是不太喜歡仿咖哩麵的馬來口味的叻沙。朋友就是推薦這會是合乎我口味🤔。湯底濃厚,有椰奶味,湯面上的紅油,是sambal 辣醬吧,第一啖真的有點嗆😵,但慢慢就順了😊。很久沒吃到過這口味🫣,讓我又想著新加坡的食物了😌。新加坡這地方是有點悶,但食物呢,就足以讓我懷念了🤭。點解呢排新加坡機票無減價啊?🥺
2022-11-29 1176 views
天氣開始轉涼,又想食啲熱湯🍲嘅嘢,肉骨茶都係一個好好嘅選擇。鰂魚涌都有好幾間肉骨茶店,唔試過晒都唔知邊一間最啱自己口味。今次呢間座位唔多,店舖細小,但賣點在於比較正宗同香濃,標榜不含任何味精夠健康😌———————————————————————————🥢招牌肉骨茶。套餐💬對住牆上面介紹馬來西亞🇲🇾嘅肉骨茶店,感覺上又係幾咁正宗,無花巧但贏在真材實料,整碗肉骨茶非常之濃郁,充滿濃厚嘅藥材味,唔係個個受得住;腍滑嘅🐽排骨一大碗,不過無湯浸住好快❄️凍晒;另配上白飯同油條,一個午餐🥣都會好飽肚
———————————————————————————
🥢招牌肉骨茶。套餐
2022-08-16 1507 views
💚迷湯肉骨茶專門店💚店舖位置都算偏僻,店面亦唔大。即使款式唔多,店舖唔大,但喺小編堂食緊個時,都不斷有客入嚟堂食/買外賣,可以見到佢都幾受歡迎。▫️叻沙 $70椰香味都算濃,蝦香味幾出,辣度剛好,湯底嚟講合格。麵底揀咗油麵,口感幾好,咬落剛好,唔會太‘林’,而且會掛汁,贊🙈 配料豐富,乜都有齊,正宗。 小編因為都真喺幾鐘意食叻沙,所以喺香港都食唔少,小編覺得呢間嘅叻沙都真喺算正宗,所以都推介大家都試呢間。▫️招牌肉骨茶+排骨 $60排骨非常腍,不過唔夠入味。肉骨茶有好香濃嘅藥材味,亦喺馬來西亞肉骨茶嘅特色。飲落都唔覺有落好多味精,而真喺似真材實料煮,所以贊🤣總括而言,推介大家去試(唔怕位置偏僻的話🤔)
💚迷湯肉骨茶專門店💚

▫️叻沙 $70

▫️招牌肉骨茶+排骨 $60
肉骨茶

總括而言,推介大家去試(唔怕位置偏僻的話🤔)
2022-08-11 883 views
今日lunch time同同事去食肉骨茶。舖頭面積雖然不大,引流超多。一看就知超受歡迎!我們三位同事都分別order肉骨茶。配料也很多。湯帶甜、藥材味,但恰到好處。如果喜歡食辣可以加少許辣椒片。推薦這個食法未到更有層次。
今日lunch time同同事去食肉骨茶。
舖頭面積雖然不大,引流超多。一看就知超受歡迎!

我們三位同事都分別order肉骨茶。

• 招牌肉骨茶套餐
2022-06-16 753 views
外賣肉骨茶 排骨大嚿肉質好 湯底清甜 藥材味夠濃不會有口渴或味精的感覺$70 價錢同份量都合理 就係白飯同豉油可以俾多少少😂老板一個人做就一定要俾多小小時間~但係好有禮貌同埋值得去吃!
外賣肉骨茶 排骨大嚿肉質好 湯底清甜 藥材味夠濃
不會有口渴或味精的感覺
$70 價錢同份量都合理 就係白飯同豉油可以俾多少少😂
排骨肉骨茶
排骨肉骨茶
2022-04-24 748 views
迷湯肉骨茶專門店 地址:鰂魚涌海堤街18號地下D5號舖如果未試過呢間嘅你,一定要去試下呢間餐廳。雖然呢間野得一個廚房所以上菜係比較慢,閑閑哋都最少等15-20分鐘😅。但佢個叻沙 🍜 $70 湯底超香濃,每一啖都有陣陣嘅椰香味😚,值得一讚嘅係蝦、螄蚶同虎蝦,好鮮味爽口,而且仲已經係剝咗殻添,又正宗又正🤩!#nicefoodie鰂魚涌
地址:鰂魚涌海堤街18號地下D5號舖

#nicefoodie鰂魚涌

有睇開我出po,就知我好鍾意食叻沙,叻沙係國民美食,就好似香港既雲吞麵咁。香港嘅叻沙我都食得七七八八,今次介紹嘅係一間隱世小店,其實就係喺小娘惹同一條街。迷湯肉骨茶專門店係一間係2013年開店既新加坡菜餐廳,已經開業九年,一開始係由一對夫婦經營,呢個店主係六年前頂讓,夫婦將秘方傳授,店主再改良。店鋪瑟縮係隱蔽的巷仔,店舖得店主自己製作,所以店舖淨係主攻肉骨茶、喇沙同怡保雞,每個套餐每日賣90份。喺馬來西亞嘅店舖,只會獨孤一味賣喇沙或者肉骨茶。但喺香港可能貴租嘅原因,買喇沙嘅舖頭通常都會賣埋肉骨茶。而呢度肉骨茶用上高級食材、配以二十幾種高級藥材同香料精心餚製,材料講究,絕對不含味精。每碗經幾個鐘文火製作,有養顏、補氣補血、提高血液循環既作用。肉骨茶有分星加波既海南派,馬來西亞既福建派同廣東派,店主話佢唔屬於任何一派,只係採集各派精華,去蕪存菁,經多番改進而成今日呢款口味。店舖夠哂隱世,因為佢唔係大街,而係喺巷同巷之間。餐廳星期六日都休息,平時淨係做午市,只係得星期四會做埋晚市,始終一個人運作,規模比較細,由準備食材、買食材、製作、門面、清潔都係得一個人做。其實店舖喺疫情之後有成年冇開店,

店舖夠哂隱世,因為佢唔係大街,而係喺巷同巷之間。餐廳星期六日都休息,平時淨係做午市,只係得星期四會做埋晚市,始終一個人運作,規模比較細,由準備食材、買食材、製作、門面、清潔都係得一個人做。其實店舖喺疫情之後有成年冇開店,係前排好耐先開返,題外話佢係最早一批響應612罷工嘅黃店。

店舖比較細,最多只可以容納8人,環境上有啲侷促,晏晝時間差唔多係坐滿。

餐牌好簡單,第一頁就係兩款嘅肉骨茶套餐,第二頁就係兩款嘅叻沙。
1️⃣ 叻沙 💰70(👅: 8/10)
叻沙
叻沙湯頭呈啡黃色,上面會見到有喇沙葉,同埋見到有唔小紅油,顏色上好靚,睇落好濃,聞落去幾香,飲落去味道係偏淡,椰奶味道偏淡,偏輕盈,蝦香味會出啲,入口算順喉不膩,質地唔係稠身個種。辣味悠長不嗆,辣度唔算好辣,唔食得辣嘅人都應該食到,因為有用椰漿去調教辣度,用椰香味同埋辣度去做一個平衡。整體係帶少小椰奶味既蝦湯底,唔算太鹹。

麵條方面係摻摻,有油麵米粉,油麵咬落幾滑,米粉咬落幾爽,兩者都掛汁唔見腍。

配料好豐富,有螄蚶、虎蝦、豆卜、鷄蛋、芽菜同魚片。

有兩隻大大隻連頭大蝦,大蝦因為去咗殼,方便食,咬落去厚肉結實,食落去豐富蝦味,仲可以啜到蝦頭香濃嘅蝦膏。

配料算正宗,因為有螄蚶,獅蚶係全熟,而唔係半山熟、紅噹噹嗰種,咬落去爽口,食落去算鮮甜無腥味。

至於魚片咬落去算爽口彈牙,豆卜食落去入味有豆香,而雞蛋蛋白入口嫩滑,蛋黃食落夠粉香。
2️⃣ 招牌肉骨茶套餐 💰70(👅: 8/10)
招牌肉骨茶套餐
套餐分別有排骨、肉骨茶、飯、黑醬油同油條。因為嗰日冇大骨所以就叫左正常既排骨。

肉骨茶茶香色濃,聞到陣陣嘅藥材味,飲落藥材味濃,入口偏苦,有啲太濃,不過肉骨茶香充斥係口腔入面,因為依度冇落味精同鹽,只有多種藥材烹調而成,所以飲完都唔會覺得唔渴。

排骨夠新鮮,咬落肉質鬆軟腍身,入口即化,岩岩好離骨,帶小小肥肉,令到口感更加豐富,又唔會覺得油膩。

油炸鬼比較腍身,如果更脆會更好,黑醬油比較普通少少,飯就冇咩特別。
🌟食物方面,我覺得喇沙會比起肉骨茶略勝一籌,不過以同區來比較,我最鍾意當然係已經結業嘅小娘惹,另外蝦麵店同埋馬來亞春色綠野景緻艷雅我覺得個湯都會比呢間濃,如果鍾意食冇咁濃味既,咁啲間都係唔錯嘅選擇。見到店主堅持一人主理,唔諗住開分店,每日親自揀新鮮豬肉,而價錢又非常平民,係值得支持嘅小店。

星馬菜排行榜 (順序)
Bibi Baba🥇
Rempah Noodles🥈
小娘惹 (已結業) 🥉
星洲總廚
馬來亞春色綠野景緻耀眼
蝦麵店
蘇山雞飯
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室

叻沙排行榜 (順序)
小娘惹 (已結業)🥇
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
拿督星馬大飯店
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $70 (服務費: NA)
2021-11-18
2022-03-05 507 views
這家在鰂魚涌的肉骨茶專門店很特別, 除了只在午市開門, 在兩年前疫情開始時, 它就暫停營業, 還以為只是停業個多星期, 怎知一停就停了年多, 還以為它結業了. 見到其再次營業相當高興, 還是老闆one man band處理選材, 烹調及待應的工作, 菜式還是獨沽三味, 就是肉骨茶, 喇沙和怡保雞.肉骨茶是馬拉風味, 深色而充滿藥材香味, 相比星加坡的胡椒風味更合我心. 湯頭甘而不苦, 沒有其他雜味, 如蒜頭及鼓油味, 喝起來身體暖暖的, 當然不會是”習爺爺的溫暖一下子傳遞到全身”吧! 這自然得多就是.這裡的原塊軟骨夠大塊, 和湯分開上碟的做法可以吃到肉的原香, 以及浸過湯汁的味道, 雖然如此大塊, 但肉質依然夠稔, 沒有一卻分是韌而柴口. 黑豉油加配辣椒辣勁比一般的強, 除了用來點肉塊外, 用來拌飯也相當不錯.The Soupaholic is famous for her Malay style Bak Kut Teh. The Bak Kut Teh is the Chinese herbal soup with pork ribs. Singapore style is with

The Soupaholic is famous for her Malay style Bak Kut Teh. The Bak Kut Teh is the Chinese herbal soup with pork ribs. Singapore style is with pepper and garlic while Malay style is mainly with Chinese herbal and soy sauce. The soup here is aromatic and not bitter at all while the ribs are soft in texture. During the pandemic it has temporary closed for more than years and it has just re-opened recently. So lucky to have such traditional taste.
TakeAway
一向不寫食評,今日真的忍唔住,download個apps咁麻煩都要寫。10月5號第一次來,12nn 舖頭一開門,我是第二個顧客落單外賣後,老闆話在門外等,門是玻璃門,老闆清楚見到我在等,等到12:15pm睇住有個講普通話女顧客入內落單,我清楚睇住不是先打電話下單而是入店內才落單,等到12:20pm老闆竟然將外賣先給該女顧客,我入內質問才做我的外賣。這間店就算係全港最好食都好,容許打尖行為,永遠不會再光顧。
2021-10-05
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
$70 (Lunch)
2021-07-01 1814 views
點少得呢間,等左佢成年,幾驚佢執左! 個日開心到呢,之後同事就陪我食,然後我就陪佢食個貴野#黃金海鮮叻沙 不過我又覺得,其實普通版已經好滿足見佢開番,個心即刻定番尐! 不過可能佢個時未順手,等得比較耐
2021-05-25 1481 views
都唔知幾耐無試過食叻沙係有螄蚶,所以雖然一心嚟食肉骨茶,都要即刻轉呔食個叻沙。上菜係比較慢,因為得一個喺廚房,舖頭仔冇坐滿都等15 20分鐘,但係值得等嘅,湯底夠香濃,蝦有鮮味爽口,面頭三隻螄蚶畫龍點睛,可以話香港碩果僅存嘅正宗味道💛