銅鑼灣· 新式泰滋味燒肉火鍋 小火山📍灣仔堅拿道西10號冠景樓1樓B➰好歌推介「成就計時逐個追,難道我們難活得瀟灑乾脆 ,踏上不歸之旅。」.#潛水 #張敬軒 #林家謙➰朋友最近表示一間新張試業的泰菜餐廳,與平時泰式料理與別不同,鐘意新鮮感嘅我當然立即表示要去。.餐廳位於銅鑼廣時代廣場旁約3分鐘路程,餐廳裝潢以工業風配搭木系風格,燈光柔和偏暗,最大驚喜仲有Live Band表演,可以邊食邊聽歌,非常寫意。.➰𖥕Mookata Meat Platter 💲298 Mookata係泰文解作“豬肉鍋”,最大特色就係結合泰式邊爐及韓式燒肉,係香港非常少見,依份套餐已包含肉類拼盤,2款湯底,1份正宗烤肉醬汁,可以自己揀燒肉或者打邊爐,悉隨尊便,非常自由。.❀冬陰功湯底併牛骨湯 ⭐️4.2/5⭐️冬陰功湯底帶酸酸甜甜,微辣甜酸滋味非常過癮,用黎配搭海鮮及肉類都非常唔錯。.牛骨湯比較似泰式船麵嘅湯底,非常香濃,用來灼肉一流,而且追加一個粉麵更可自製泰式船麵,非常惹味,十分推薦。.另外仲附有4款沾肉醬汁Nam Jim Jaew,全部都係泰式風味,其中最鐘意泰式海鮮沾醬,味道酸辣惹味,啖啖泰式風情。.✥燒

銅鑼灣· 新式泰滋味燒肉火鍋

小火山
📍灣仔堅拿道西10號冠景樓1樓B

➰好歌推介
#潛水 #張敬軒 #林家謙

𖥕Mookata Meat Platter 💲298
❀冬陰功湯底併牛骨湯 ⭐️4.2/5⭐️
✥燒肉拼盤-美國安格斯牛肉拼盤 +💲30 ⭐️4.2/5⭐️
餐廳有三種有燒肉拼盤可以選擇,牛魔王嘅我地當然係選擇安格斯牛肉拼盤,有齊牛小排、封門柳、下肩胛翼板肉及牛胸腹四款唔同既部位,非常滿足,用黎燒肉同打邊爐都一流。

✥小火山小食拼盤 💲88 ⭐️4.1/5⭐️
有齊泰式炸豬肉丸,栗米餅,豬肉腸及腐皮雞卷,一次過滿足多款口味,其中栗米餅香甜脆口,腐皮雞卷外脆內嫩,是比較鐘意的款式。
小火山小食拼盤

✥手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 💲58 ⭐️4/5⭐️
不是平時的炸蝦餅,混入更多豬肉搞拌的蝦多士入口雖然沒有平時的彈牙,但味道更為濃郁,配上糖醋汁亦十分滋味。

✥手打流心鹹蛋黃墨魚丸(4粒) 💲58 ⭐️4.1/5⭐️
墨魚丸手打大大粒,灼熟後要小心,鹹蛋黃流心爆醬效果非常強勁,惹味之選。
手打流心鹹蛋黃墨魚丸

✥蝶豆花芒果糯米飯(2件) 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
最後甜品當然少不了芒果糯米飯,兩件芒果糯米飯擺盤似足壽司咁精緻,最欣賞加入脆米,推薦。

𖥕泰式奶綠 💲48 ⭐️4/5⭐️
𖥕Pina Colada 💲78 ⭐️4/5⭐️
餐廳提供多款酒精及無酒精飲品,泰式奶綠非常濃郁,鐘意飲奶綠嘅朋友要試試。依我點左杯Pina Colada亦都非常夏日清爽,唯一美中不足就係溶冰之後比較淡口。
Pina Colada

➰總結
餐廳以香港少見嘅創新泰式邊爐及燒肉作主打,非常有新鮮感,而且有live band炒熱現場,非常熱鬧,彷如置身曼谷夜市,環境氣氛一流,店員亦非常熱心,鐘意試新野嘅朋友不容錯過。

➿➿➿
小火山小食拼盤
手打流心鹹蛋黃墨魚丸
Pina Colada
2023-06-26 43 views
Mookata 係源自於泰北嘅concept可以一邊泰式BBQ 一邊打邊爐,呢個食法係泰國已經流行咗一段時間,但原來依家銅鑼灣小火山都有啦~我地order 咗✅泰豬鍋燒肉拼盤,小火山仲會送兩個自家製作嘅湯底同四款泰式醬汁~ ✅係湯底方面,我地order 咗冬陰功湯同小火山牛骨船鍋~ 我地一致認為牛骨船鍋湯香濃美味,非常推薦~ ✅而燒肉拼盤方面我地order 咗美國安格斯牛肉及豬肉拼盤,入面有兩款牛肉同兩款豬肉~ 仲可以揀用黎燒烤定打邊爐,好似有雙重享受咁~😳✅小火山小食拼盤入面有四款唔同嘅泰式小食,好好味而且好啱用黎打卡~🥰 平時出街單點打邊爐/BBQ 都好少order ✅蔬菜拼盤,但Mookata 嘅話就order 份黎試下,蔬菜可以用黎BBQ 同打邊爐都得,我地整咗個椰菜炒豬頸肉黎食,好玩又好食~😜✅佢地嗰新鮮椰青係必點飲品,因為呢個椰青係我飲過最好飲嘅椰青,十分清甜,配搭Mookata一齊好夾~😆

小火山主打泰國好流行嘅Mookata,集合烤肉同埋火鍋於一身,一次過滿足兩個願望😆餐廳仲會定期邀請高質嘅busker,可以留意餐廳社交平台 啦!好聽嘅表演會令人更享受美食,但係更好聽嘅表演係會令所有食客停下筷子,細心欣賞🥹 餐廳嘅氛圍亦好好,員工們都好熱情細心。餐廳無論係前菜、肉類定係飲品嘅質素都好高------------------------------▪️泰國烤鍋 $298▪️美國安格斯牛肉及豬肉拼盤 $268▪️手打東陰蝦丸 $50▪️金邊粉 $22▪️溫泉蔬菜拼盤 $78湯底可以六款入面揀兩款,我地點咗冬陰功湯同小火山牛骨船湯。小編食火鍋同烤肉通常淨係會點牛肉,但係餐廳嘅豬肉都好出色🤣梅花肉肥瘦均勻,超惹味,烤肉一流🔥沾醬有四款,分別係甜雞、亞萊、羅望子同埋泰式海鮮。小編同朋友最鍾意羅望子醬,清新得黎又惹味肉類配羅望子醬一流!食泰式火鍋一定要點金邊粉,好索汁!配牛骨船湯一流~ 餐廳推介東陰蝦丸,幾彈牙😙▪️小火山三味刺身一口杯盛合 $138刺身包括三文魚、生蠔同生蝦各兩杯。宫城縣生蠔唔腥,酸辣開胃。生蝦配上青辣椒醬、芫荽同青檸汁,香辣得黎帶點清新🍃▪️釘Moo扮沙冰 Watermelon

▪️泰國烤鍋 $298

手打東陰蝦丸
溫泉蔬菜拼盤

▪️小火山三味刺身一口杯盛合 $138
小火山三味刺身一口杯盛合

▪️釘Moo扮沙冰 Watermelon Smoothie $88
西瓜冰原個上,又清甜解膩又可以打卡🍉 一飲好似返咗泰國🇹🇭 裏面仲有西瓜果肉,係夏天必點~
釘Moo扮沙冰 Watermelon Smoothie
手打東陰蝦丸
溫泉蔬菜拼盤
釘Moo扮沙冰 Watermelon Smoothie
2023-06-26 38 views
特式泰國火鍋配LIVE BAND!!泰國烤鍋湯底 – 香茅椰汁雞湯 & 新鮮椰青雞湯真係成個椰青俾埋你美國安格斯牛肉及豬肉拼盤建議可以叫晒豬肉, 雖然牛肉都唔差但豬肉係勁有肉味, 配埋泰式海鮮沾醬, 超好食!!!唔好浪費將椰青肉刮出黎放湯再沾亞萊蒜醬食, 好清爽!蔬菜拼盤 & 通菜1d都唔hea, 連芽菜每條都漲卜卜栗米吸左椰汁湯之後好鮮甜小火山自製泰式沾醬甜雞沾醬> 羅望子沾醬 > 亞萊蒜沾醬> 泰式海鮮沾醬由小辣到中辣配肉食, 阿萊嘜嘜!!手打冬陰蝦丸彈牙, 不過唔濃冬陰味既泰式生蝦刺身一口杯cheers, 一杯杯咁好方便食蝦非常新鮮, 而且仲夾件生苦瓜食, 清下熱!泰式腐皮雞卷擺耐左之後, 可以放番上個爐到整熱食豆腐皮包捲雞肉同少量蔬菜墨烏旺沙冰 Mango Smoothie & 勿跑扮沙冰 Coconut Smoothie又靚又好飲!LIVE BAND 時段由8點半至10點, 逢星期 5/6/日最近仲有參加緊造星比賽既成員黎表演!!
特式泰國火鍋配LIVE BAND!!

湯底 – 香茅椰汁雞湯 & 新鮮椰青雞湯
真係成個椰青俾埋你
美國安格斯牛肉及豬肉拼盤
建議可以叫晒豬肉, 雖然牛肉都唔差
但豬肉係勁有肉味, 配埋泰式海鮮沾醬, 超好食!!!
唔好浪費將椰青肉刮出黎放湯再沾亞萊蒜醬食, 好清爽!

蔬菜拼盤 & 通菜
1d都唔hea, 連芽菜每條都漲卜卜
栗米吸左椰汁湯之後好鮮甜

小火山自製泰式沾醬
甜雞沾醬> 羅望子沾醬 > 亞萊蒜沾醬> 泰式海鮮沾醬
由小辣到中辣
配肉食, 阿萊嘜嘜!!

手打冬陰蝦丸
彈牙, 不過唔濃冬陰味既

泰式生蝦刺身一口杯
cheers, 一杯杯咁好方便食
蝦非常新鮮, 而且仲夾件生苦瓜食, 清下熱!

泰式腐皮雞卷
擺耐左之後, 可以放番上個爐到整熱食
豆腐皮包捲雞肉同少量蔬菜

又靚又好飲!

最近仲有參加緊造星比賽既成員黎表演!!
銅鑼灣新開左一間泰式火鍋燒烤店,可以一路打邊爐,一路燒烤,真係第一次體驗,小編覺得真係好得意,而且食物嘅質素都好高質,同平時打邊爐好唔同,湯底有好多款泰式湯底可以選擇,小編今次就揀咗兩個湯底:香茅椰汁雞湯同冬陰功,小編極力推介香茅椰汁雞湯,湯底超濃郁,而且仲有淡淡的青檸同埋香茅味,完全好開胃,好鍾意呢個味道👅未開始燒肉同打邊爐之前,小編同朋友就叫咗個泰式魷魚大蝦拌雪耳沙律,好少可以食到雪耳沙律,其實感覺到真係好唔錯,酸酸甜甜,依家咁熱嘅天氣好適合食,兩個人share剛剛好,另外,仲叫咗個小食拼盤,當中裏面就包咗泰式腐皮雞卷,東北豬肉丸,泰式豬肉腸,手工泰式炸粟米餅,小編就覺得炸粟米餅好特別,未試過食過,口感一流!至於火鍋同燒烤又點少得叫牛肉,今次就叫咗個安格斯牛牛拼盤,牛肉質素都好高質,而且花紋都好靚,拼盤裏面包咗牛小排,封門柳,下肩胛翼板肉同牛胸腹,之後仲會有四個好滋味嘅泰式沾醬配牛肉,當中就包括有亞萊蒜沾醬,甜雞沾醬,羅望子沾醬同泰式海鮮沾醬至於泰式火鍋,小編就揀咗泰國公仔麵,再配香茅椰汁雞湯,再加塊牛小排,要食返啲生菜,真心超好味!最後食泰國嘢,又點可以唔叫椰青,椰青水超清涼,另

最後食泰國嘢,又點可以唔叫椰青,椰青水超清涼,另外仲叫咗個菠蘿沙冰,解渴一流
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒懶人先睇總結-❀食物:有燒肉有火鍋,一次滿足你幾個願望!泰式湯底好食,肉類質素都唔差,可以一試~❀服務:正常❀環境:有Live Music好有氣氛,位置都濶落👍❀價錢:2人埋單 $696✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇-又學到新野,原來Mookata泰文字面意思係“豬肉”&“煎鍋”🥘 食法就係中間既圓鐵盤可以燒烤食物,而周圍既淺鍋可以加入火鍋湯打邊爐!泰國未試過,香港都係第一次食!湯底味道就係超符合我口味😻-🎈Mookata Meat Platter ($298)落單可以先選擇自己想食既肉類,一份拼盤已經包括兩款泰式湯底及四款泰式沾醬!-👉 安格斯牛肉拼盤 (+$30)有三款燒肉拼盤可以選擇,我地選擇既安格斯牛肉拼盤就需要加錢~ 有齊牛小排、封門柳、下肩胛翼板肉及牛胸腹四款唔同既牛肉🐮-👉 牛骨船湯最百搭的湯底,無論煮面定煮其他食材都超夾超好食!特別推薦配搭肉類,非常惹味👍-👉 香茅椰汁雞湯好香濃既椰子味,味道偏甜,就咁飲湯都覺得好味😋 呢個湯底比較適合索湯既食材,例如竹笙蝦滑可以吸收哂湯底既

✒懶人先睇總結
❀服務:正常
❀環境:有Live Music好有氣氛,位置都濶落👍
❀價錢:2人埋單 $696

✒有興趣再詳細睇

🎈Mookata Meat Platter ($298)

👉 安格斯牛肉拼盤 (+$30)

👉 牛骨船湯

👉 香茅椰汁雞湯
好香濃既椰子味,味道偏甜,就咁飲湯都覺得好味😋 呢個湯底比較適合索湯既食材,例如竹笙蝦滑可以吸收哂湯底既香甜🥥
👉 泰式沾醬
四款醬汁都各有千秋,我自己就最中意微辣既綠色泰式海鮮沾醬,味道酸酸辣辣,好有泰式風情🇹🇭
🎈竹笙蝦滑 4件 ($52)

第一次見將蝦滑釀入竹笙,外爽脆内彈牙既口感好特別。而且竹笙會吸收哂香濃既湯汁,好適合打邊爐😋
🎈牛骨濃汁牛肉丸 6粒 ($58)

濃汁牛丸好食就唔需要多講,味道香濃彈牙!
🎈通菜 ($32)
特別叫來放入船湯,真係非常夾👍
🎈泰國粉絲 ($22)
一樣係專門放入船湯,吸滿湯汁好好食~
🎈蝶豆花芒果糯米飯 2件 ($38)

🎈勿跑 (新鮮椰青) ($58)

🎈泰國生啤 ($58)

✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking
👉優惠:🈚️
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
去食過好多泰國野,不過無諗過原來泰國菜都可以烤肉+火鍋,仲可以一次過實現!❣️呢到有香港比較少見嘅「泰豬鍋」(Mookata),即係烤肉+火鍋同時有,當然最緊要三五知己在一起食💖😆❣️每晚定時都有live band,邊食邊聽歌,好chill🔥泰豬鍋燒肉拼盤mookata $298(個人覺得好令人難忘,因為2旁湯底超正同真材實料😋)1. 湯底🍲香茅椰汁雞湯:推介!係超級rich texture,滿滿鮮雞湯味,奶香濃得來唔會膩口🍲新鮮椰青雞湯:真係用上原個新鮮椰青,倒出來時有粒粒椰青肉,好清甜2. 小火山經典泰豬鍋拼盤- 豬肉食材好講究,有北海道豚肉眼、伊比利亞黑毛豬梅花肉、波蘭無骨豬腩、手切豬頸肉- 片片肉紋理分明好新鮮,特別鍾意伊比利亞黑毛豬梅花肉、烤過後好滑身香口,滿滿豬肉香- 手切豬頸肉亦好適合用來烤,外層香脆,內裡滿滿肉汁- 建議北海道豚肉眼可以放落去湯底煮,會吸曬湯底精華,甜甜地好正3. 小火山自製泰式醬- 有4款,辣度不一,但都好清新解膩🥬溫泉蔬菜拼盤- 入面超多菜款,泰國肥芽菜,用來吸收湯底精華一流🌟 手打蝦丸(4粒)$48- 好彈口,放落去香茅椰汁湯底更甜香🌟 迷你響鈐卷$4

🔥泰豬鍋燒肉拼盤mookata $298
(個人覺得好令人難忘,因為2旁湯底超正同真材實料😋)

1. 湯底
新鮮椰青雞湯

2. 小火山經典泰豬鍋拼盤
小火山經典泰豬鍋拼盤

- 手切豬頸肉亦好適合用來烤,外層香脆,內裡滿滿肉汁

3. 小火山自製泰式醬
- 有4款,辣度不一,但都好清新解膩

🥬溫泉蔬菜拼盤

- 入面超多菜款,泰國肥芽菜,用來吸收湯底精華一流

🌟 手打蝦丸(4粒)$48
- 好彈口,放落去香茅椰汁湯底更甜香

🌟 迷你響鈐卷$48
- 係品嚐湯底清甜之選😆

另外仲有其他泰式食物:
🍤 手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 $58
手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁

- 下面多士好香脆,個人建議點上糖醋汁更滋味開胃

🥭蝶豆花芒果糯米飯(2件)$38
蝶豆花芒果糯米飯

- 好似壽司咁精緻,配軟香糯米飯,甜度適中

🍉 釘Moo扮沙冰$88
釘Moo扮沙冰

- 用上原個西瓜,飲落去好清甜,烤肉後飲,感覺好refreshing

有機會再同朋友在一起去❤️
新鮮椰青雞湯
釘Moo扮沙冰
銅鑼灣新開 #小火山四款惹味泰式醬汁💦 聽住busking 開party 🕺🏻💃🏻佢主打Mookata,Mookata 係結合咗烤肉同火鍋嘅泰式料理,係泰國嘅熱門美食😋呢度服務真係好好💕泰國烤鍋 Mookata 拼 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤泰國既烤肉加火鍋,圍著燒板的旁邊可以加湯底做火鍋,六款湯底中選兩款湯底,我地要咗牛骨船湯同香茅椰汁雞湯,推介香茅椰汁雞湯,超濃郁,滿滿泰式風味! 肉既質素不俗,雪花紋好靚,再點上四款泰式烤肉汁,好惹味💕溫泉蔬菜拼盤 $78有生菜🥬、超甜粟米🌽、粉絲等等,應有盡有。所有蔬菜都用最嫩部份,十分新鮮,夾落去係脆脆的💕手打流心鹹蛋黃墨魚丸 $58墨魚丸中間沙沙地,感覺得別💕手打冬陰蝦丸 $72味道不太辣,蝦丸夠彈牙💕手工椰子波波 $68甜品時間,呢種波波係泰國都常見,小湯殼形的脆脆碗,上放南瓜絲、椰汁、芋絲等。💕蝶豆花芒果糯米飯(5件)$68有原味同蝶豆花糯米飯,放上芒果同椰漿,芒果厚切,賣相一流💕勿跑扮沙冰Coconut Smoothie $68滿滿一大杯,十分解渴💕火山涼粉籃牛奶 $48好靚嘅籃白色,好似天窿咁靚❤️牛奶夠濃香,涼粉可清熱解暑~🎶🎼🎵最開心
銅鑼灣新開 #小火山

💕泰國烤鍋 Mookata 拼 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤

💕溫泉蔬菜拼盤 $78

💕手打流心鹹蛋黃墨魚丸 $58
墨魚丸中間沙沙地,感覺得別

💕手打冬陰蝦丸 $72
味道不太辣,蝦丸夠彈牙

💕手工椰子波波 $68

💕蝶豆花芒果糯米飯(5件)$68
有原味同蝶豆花糯米飯,放上芒果同椰漿,芒果厚切,賣相一流

💕勿跑扮沙冰Coconut Smoothie $68
滿滿一大杯,十分解渴

💕火山涼粉籃牛奶 $48
好靚嘅籃白色,好似天窿咁靚❤️牛奶夠濃香,涼粉可清熱解暑~

🎶🎼🎵最開心係呢度有busking 有歌聽住咁食野,食咩都好味D。busker 每晚不同,好幸運我哋第二次遇到 @Diff.busking 唱歌,今日主唱 William 病咗無上次咁100分,今日99分😂 真係好好聽❤
2023-06-22
$300 (Dinner)
📍小火山🗺️灣仔堅拿道西10號冠景樓1樓B小火山主打泰國豬肉烤鍋Mookata - 係烤肉同火鍋一齊🍲🔥 仲要有現場唱歌表演🎵 一次過滿足曬我三個願望🥹❤️⚡️手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 $58蝦多士係以蝦肉混合豬肉製成,配上烘乾多士,好香脆!⚡️小火山三味刺身一口杯盛合 $138揀左呢個有三款:泰式生蝦、蒜辣三文魚、宮城縣生蠔,配左特製嘅泰式醬汁,食落酸辣開胃😙 當中比較推薦生蝦~⚡️泰式烤鍋 $298呢個真係好特別😍 一次食曬燒肉火鍋,好滿足💯🌟每爐需最少點一份泰豬鍋燒肉拼盤,每份附送小火山自家製泰式沾醬 4 碟 及 火鍋湯底2款。👉🏻美國安格斯牛肉及豬肉拼盤都算大盤,啲肉薄所以好快熟,點4款沾醬好正!🌶️亞萊蒜沾醬、甜雞沾醬、羅望子沾醬、泰海鮮沾醬🌶️啲醬真係整得出色👍🏻 超鍾意❤️👉🏻湯底揀左冬陰功湯同香茅椰汁雞湯冬陰功湯其實唔辣,係酸,唔食得辣嘅朋友都可以叫😽 而個香茅椰汁雞湯超濃郁🥥 兩個湯底都好味😋🫶🏻⚡️美國手切穀飼封門柳(100g) $88封門柳切得厚身,口感嫩滑~⚡️手打流心鹹蛋黃墨魚丸(4粒)$58大大粒墨魚丸,一咬就爆鹹蛋黃汁😆 口感煙韌彈牙,食得出係手打,仲有啲墨魚肉🦑⚡️十八碌扮
📍小火山
🗺️灣仔堅拿道西10號冠景樓1樓B

⚡️手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 $58
蝦多士係以蝦肉混合豬肉製成,配上烘乾多士,好香脆!

⚡️小火山三味刺身一口杯盛合 $138

⚡️泰式烤鍋 $298
呢個真係好特別😍 一次食曬燒肉火鍋,好滿足💯
👉🏻美國安格斯牛肉及豬肉拼盤
都算大盤,啲肉薄所以好快熟,點4款沾醬好正!
🌶️亞萊蒜沾醬、甜雞沾醬、羅望子沾醬、泰海鮮沾醬🌶️
啲醬真係整得出色👍🏻 超鍾意❤️

👉🏻湯底揀左冬陰功湯同香茅椰汁雞湯

⚡️美國手切穀飼封門柳(100g) $88
封門柳切得厚身,口感嫩滑~

⚡️手打流心鹹蛋黃墨魚丸(4粒)$58
大大粒墨魚丸,一咬就爆鹹蛋黃汁😆
口感煙韌彈牙,食得出係手打,仲有啲墨魚肉🦑

⚡️十八碌扮沙冰 $78
呢杯其實係菠蘿沙冰🍍飲落好fresh💛

⚡️火山熱情伏特加 $88
熱情果味幾香,vodka味唔會太重,兩者味道平衡😌

整體黎講,食物好味,仲有現場音樂聽,個氣氛好好,會想再訪啊🥰🫶🏻
🔹銅鑼灣//小火山🔹人均約$300🔹▫️泰國烤鍋 美國安格斯生肉拼盤 $298+20肉可以燒肉可以打邊爐☺️肉嘅份量夠二至三日食🤩肉幾高質有牛小排等等🍗🍖點埋四隻特製醬😛個人推薦綠色辣醬💚▪️手打冬陰蝦丸(4粒)$50打邊爐要食丸仔🤣蝦滑滑嘟嘟🦐好有咬口😛▫️泰國粉絲 $22要配埋冬陰功湯底😋好吸味食落去係冬陰功粉絲🤣🤣▪️泰式腐皮雞卷 $48望落好似炸燒賣😛食落係有少少雞味,加埋泰式甜酸醬,前菜一流😗▫️泰式魷魚大蝦拌雪耳沙律 $68酸酸辣辣前菜👍🏼入面有d生菜蕃茄雪耳等等☺️食落好清新,開胃必備~▪️Pina Colada $78菠蘿外型嘅玻璃杯好打卡😝🍍🍍酒味唔係好重,啱晒女仔飲🫶🏻🔹好飽評語:新開嘅泰式餐廳,滿足晒又打邊爐又燒烤嘅願望☺️最特別係現場仲有live Band😛飲埋少少酒夠晒氣氛🎤🥰個人覺得服務態度好好,希望一直保持🤣🤣🫶🏻🧠回頭指數:8️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣🌬冷氣溫度:7️⃣🚽廁所評價:7️⃣🧾性價比呢:7️⃣
🔹銅鑼灣//小火山🔹人均約$300🔹

要配埋冬陰功湯底😋好吸味食落去係冬陰功粉絲🤣🤣

▪️泰式腐皮雞卷 $48

▫️泰式魷魚大蝦拌雪耳沙律 $68

▪️Pina Colada $78
菠蘿外型嘅玻璃杯好打卡😝🍍🍍酒味唔係好重,啱晒女仔飲🫶🏻

🔹好飽評語:

🧠回頭指數:8️⃣
🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣
🌬冷氣溫度:7️⃣
🚽廁所評價:7️⃣
🧾性價比呢:7️⃣
2023-06-23 39 views
⭐🌋 小火山 🔥🥳 銅鑼灣開咗間新店「小火山」音樂餐廳🆕,呢間泰式餐廳主打 「Mookata 泰豬鍋🍖 +🍲」,即係一種泰好流行嘅美食,將燒肉同火鍋混合一齊,兩者配搭直情令你想一試再試呀💓🍲 湯底 小火山嘅Mookata湯底新鮮,「🐔椰青雞湯」仲係用真椰青煲成,飲到粒粒椰青肉㗎🤤 仲有好清香嘅雞湯味添🥰 另外仲有「🌶️冬蔭公湯」,冬蔭公湯嘅海鮮鮮甜之餘有正宗嘅泰式酸辣味,越食越上癮啊😋 仲有用牛骨熬超過五個鐘嘅「🐮牛骨船湯」、「🐥香茅椰汁雞湯」、「🥬蔬菜清湯」等選擇😚🥩 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤 ($298)包括有美國手切穀飼封門柳、美國安格斯下肩胛翼板肉、伊比利亞黑毛豬梅花肉、波蘭A級梅花豬腩🥰 有牛有豬,任居選擇😚 我個人就最鍾意封門柳,燒肉好juicy好香!🫗 正宗烤肉汁 Nam Jim Jaew東南亞嘅香料、醬汁一向種類繁多、千變萬化,緊有一款啱你🥳🥬 温泉蔬菜拼盤 ($78)蔬菜拼盤有嘅蔬菜每日唔同,餐廳會選擇最新鮮嘅🤭 啲菜喺公蔭公湯度煮特別好食!佢酸酸辣辣咁幾出色💋 加落椰青雞湯又好清甜,正😋
⭐🌋 小火山 🔥🥳

🍲 湯底

🥩 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤 ($298)

🫗 正宗烤肉汁 Nam Jim Jaew
東南亞嘅香料、醬汁一向種類繁多、千變萬化,緊有一款啱你🥳

🥬 温泉蔬菜拼盤 ($78)
終於唔洗去泰國都食到啦😍小火山係銅鑼灣主打mookata既泰國餐廳!!! 環境寬敞舒適,仲有live music show,加埋d氣氛燈,幾chill幾好feel👍🏻坐低黎杯welcome drink先😋🫕湯底🫕哩度有6款特色湯底,本身泰豬鍋包左兩款湯底,我地揀左香茅椰汁雞湯🥥同埋冬蔭功湯🌶️ 香茅椰汁雞湯椰香突出,加左青檸汁酸may may,好味😋冬蔭功湯唔算辣,酸度反而幾夠👍🏻🫙醬汁🫙泰國人食mookata醬汁都好重要! 哩度自家特調左4款沾醬 - 蒜沾醬,甜雞沾醬,羅望子醬同埋海鮮醬。我自己就最中意羅望子醬同海鮮醬,較有辣勁味道刺激,沾肉一流😋🥩豬牛拼盤🥩🐂美國手切穀飼封門柳🐂美國安格斯下肩胛翼板肉🐖伊比利亞黑毛豬梅花肉🐖波蘭A級無骨豬腩肉既質素good,封門柳肉味濃,肩胛肉就口感軟熟,豬梅花細膩有肉香,豬腩油脂豐富燒到微焦好香👍🏻一路燒d肉汁同油經鐵板流落湯底,湯底越煲越濃旭,仲會多左肉香☑️另外加左日本雞心,秋葵同埋金邊粉。雞心份量足又大粒飽滿,幾新鮮無內臟腥味,原粒燒口感彈嫩☑️金邊粉索哂椰汁雞湯超正😋🍡酥炸東北豬肉丸🍡點少得泰國街頭小食! 豬肉混合東北香料味,外脆香口,點埋酸辣

🫕湯底🫕

🫙醬汁🫙

🥩豬牛拼盤🥩
🐂美國手切穀飼封門柳
🐂美國安格斯下肩胛翼板肉
🐖伊比利亞黑毛豬梅花肉
🐖波蘭A級無骨豬腩

另外加左日本雞心,秋葵同埋金邊粉。

🍡酥炸東北豬肉丸🍡
點少得泰國街頭小食! 豬肉混合東北香料味,外脆香口,點埋酸辣醬更有風味。

泰式雙檸茶同埋青檸梳打,清爽解膩🍹檸茶茶底係用番泰國手標茶☑️

整體我同朋友都好中意依度,一黎係泰國粉,二黎哩度環境同野食都有心思,推介🫶🏻
2023-06-23 22 views
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧係泰國食過之後念念不忘,原來灣仔都有一間泰式火鍋加燒肉兩食嘅餐廳!裝修充滿異國風情,仲有live Band唱歌,氣氛一流。特製嘅爐具,中間用嚟烤肉,而兩邊可以打邊爐,烤肉時中間的肉汁會滴入旁邊的湯底中,讓味道喝起來更香更好喝!每爐需最少點一份泰豬鍋燒肉拼盤,每份附送小火山自家熬製火鍋湯底兩款!我地今次就算左要加$30嘅牛肉拼盤!配上椰子同埋冬陰功湯底。椰子湯底,自家熬製雞湯配搭泰國香料,加入即開原隻椰青、鮮包椰肉,增加口感風味,清甜爽潤。冬陰功湯底,以嚴選泰國香料煮成,由一眾泰籍廚師研發出適合打邊爐的配方,酸中帶辣。小火山美國安格斯牛牛拼盤 $290+$30包括美國安格斯去骨牛小排、美國手切穀飼封門柳、美國安格斯下肩胛受板肉、美國 CAB 牛胸腹有唔同嘅牛肉部位,肉汁同埋口感都各有不同。泰式雞腿肉件200g $88 雞肉非常之鮮嫩多汁,因為肉厚,我比較建議以烤肉嘅食法,可以鎖住肉汁,享受外脆內軟嘅口感!手切新鮮豬潤 100g $68果然十分之新鮮!無論烤定係轉打邊爐都非常好食,沒有內臟嘅異味,好鮮嫩可口。蔬菜拼盤有豆芽,番茄,通菜同埋生
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

小火山美國安格斯牛牛拼盤 $290+$30

有唔同嘅牛肉部位,肉汁同埋口感都各有不同。

泰式雞腿肉件200g $88

手切新鮮豬潤 100g $68

蔬菜拼盤
有豆芽,番茄,通菜同埋生菜,擺咗落去冬陰功湯底度煮,索晒啲湯汁,酸酸甜甜好味道!
2023-06-23 21 views
平時食泰菜不外乎酸辣鳳爪,菠蘿炒飯,碎肉生菜包。🐷又想食烤肉又想食火鍋,真係唔想放題,就發現銅鑼灣新開了小火山,食泰國烤肉同火鍋喜歡湯底可以六款選兩款:我地選了椰子雞湯和船麵牛湯底另外烤肉選了小火山美國安格斯牛牛拼盤美國安格斯去骨牛小排、美國手切毅飼封門柳、美國安格斯下肩胛翼板肉、美國 CAB 牛胸腹全部够有牛肉質鮮味,而且肥瘦分明,再加上烤肉配的豬膏沒有黏底同容易烤燶西瓜cocktail ,絕對透心涼,而且果肉十分多燒烤完,仲叫左個泰國媽媽咪,兩個湯底,兩重享受蔬菜拼盤:份量和種類也多,唔會增加肥膩感^_^雞塊性價比十分高,份量多,岩哂雞控的🐷泰國蝦片伴蛋黃醬,蝦片脆卜卜,一路聽歌一路食就好岩feel蝶豆花青檸泡泡:青檸酸酸清新的,好岩我怕甜的人芒果糯米飯:原味、蝶豆花味,味道椰香味重一路食飯聽住唱歌🎤幾岩朋友聚會

喜歡湯底可以六款選兩款:
我地選了椰子雞湯和船麵牛湯底

另外烤肉選了小火山美國安格斯牛牛拼盤

西瓜cocktail ,絕對透心涼,而且果肉十分多

燒烤完,仲叫左個泰國媽媽咪,兩個湯底,兩重享受

泰國蝦片伴蛋黃醬,蝦片脆卜卜,一路聽歌一路食就好岩feel

蝶豆花青檸泡泡:青檸酸酸清新的,好岩我怕甜的人

芒果糯米飯:原味、蝶豆花味,味道椰香味重

一路食飯聽住唱歌🎤幾岩朋友聚會

• 小火山美國安格斯牛牛拼盤
  • 芒果糯米飯
  • 泰式蝦片
2023-06-23 23 views
大欖串燒換新裝變身泰式火鍋燒肉新店小火山今晚同男朋友去試新野餐廳超級旺場!但侍應態度仍然好好上菜執拾迅速合時餐廳用QR code落單簡單方便有燒肉同火鍋食物仲有泰式小食、甜品、飲品我地試左佢地嘅Mookata即係泰式燒肉加火鍋先揀肉盤再揀湯底我地揀左美國安格斯牛肉及豬肉拼盤有兩款牛肉同兩款豬肉火鍋湯底可以選擇鴛鴦鍋🔥香茅椰汁雞湯🔥冬蔭公湯都好吸引呀!So why not both 🤭未落火鍋料前飲啖湯先味道唔會死鹹兩款其實有啲似少酸辣辣度只係小辣而椰汁雞湯多啲椰香同椰奶味齋睇拼盤肉嘅油花都好靚用黎燒肉同火鍋同樣夠薄切好快熟入口唔韌唔鞋火鍋料💥溫泉蔬菜拼盤有多款蔬菜尤其個蘿蔔片用黎吸湯好好味!💥芝士魚豆腐💥牛骨濃汁牛肉丸真係有肉汁唔死實👍💥泰式粉絲無中式粉絲咁一浸就溶晒可以煮一陣💥泰式金邊粉呢個真係必點吸湯之餘好滑溜同泰式酸辣湯好夾👍小火山仲有自家製泰式沾醬(辣度由下至上排列)🌱甜雞沾醬羅🌱亞萊蒜沾醬🌱羅望子沾醬🌱泰式海鮮沾醬我最愛泰式海鮮沾醬辣度其實都唔算太高但就好惹味配燒肉食啱啱好原來燒肉加火鍋係咁正嘅!火鍋料未食得就快手燒肉先食完燒肉,火鍋就食得啱啱好💥小火山小食拼盤腐皮雞卷同泰式
大欖串燒換新裝

上菜執拾迅速合時

餐廳用QR code落單
簡單方便
有燒肉同火鍋食物
仲有泰式小食、甜品、飲品

我地試左佢地嘅Mookata

呢個真係必點
吸湯之餘好滑溜
同泰式酸辣湯好夾👍

小火山仲有自家製泰式沾醬
(辣度由下至上排列)
🌱甜雞沾醬羅
🌱亞萊蒜沾醬
🌱羅望子沾醬
🌱泰式海鮮沾醬
我最愛泰式海鮮沾醬
辣度其實都唔算太高
但就好惹味
配燒肉食啱啱好

原來燒肉加火鍋係咁正嘅!
火鍋料未食得就快手燒肉先
食完燒肉,火鍋就食得
啱啱好

同台式有少少唔同
用泰奶茶似乎更濃郁
幾特別

現場仲有特別野
竟然有樂隊喺度Busking!
今晚就係 diff.busking
呢班小伙子演唱炒熱氣氛