2024-04-20 89 views
之前食過一直念念不忘,今次終於再嚟,仲試咗上次冇試過嘅嘢天天燒雞($198) - 皮又薄又脆,肉好嫩,比起坊間嘅燒雞滑好多,米芝蓮的確名不虛傳老街坊牛筋牛腩($159) - 上枱嘅時候係滾嘅,牛筋同牛腩軟腍得嚟有咬口,准山亦好入味,道菜一直係熱住嘅,好貼心雞油飯(細窩)($39) - 油香而不膩,粒粒分明,粒粒入味手打香水檸檬茶($30) - 淡淡嘅香水檸檬味好清新,甜度啱啱好豆花年代奶茶($35) - 豆花同奶茶都好順滑,豆味重茶香濃,味道好夾,又唔會互搶餐牌選擇十分多,地點方便,環境、裝修同氣氛都好好,座位乾淨闊落,服務又好,值得推介
之前食過一直念念不忘,今次終於再嚟,仲試咗上次冇試過嘅嘢

2024-04-12 222 views
提示1: 份海南雞真係好好餸飯,兩位「飯桶」🍚🍚食都忍唔住嗌左份大嘅雞油飯!上次好急忙咁食過一次天天,但無認真品嚐,今次入Elements決定兜個圈嚟試多次!Black Truffle Squid Shrimp Toast黑松露墨魚蝦多士 💰$129一上枱就聞到濃烈黑松露香味,入口充滿🍤蝦同🦑嘅爽滑彈牙,🍞多士煎到金黃,咁嘅配搭真係好難唔好食!🤩不過,無諗過呢一份嘅份量都唔小,食完都飽飽地!🤪Kale Water Chestnut in mix Jellyfish介蘭馬蹄拌海蜇頭💰 $89厚切嘅海蜇頭好正,淡淡肉嗦嗦聲,唔似出面咬兩淡就無左。平時出街食,好易食到馬蹄唔新鮮嘅涩味,呢到嘅係爽脆,帶啲甜味,抵讚。🥰Tian Tian Hainanese Chicken天天海南雞(中份)💰$189比起「正宗海南雞」,呢一份皮再簿啲,肉再嫩滑啲🐥,入口一啲肥淋淋感覺都無,細味到佢嘅絲滑嘅雞汁🍗,配上經典黑醬油薑蓉辣醬,一切嚟得啱啱好。😎Plain Chicken Oil Rice(3-4 person)雞油飯(大)💰$59吸取上次嘅教訓,呢到份份餸都係白飯神偷,所以兩位飯桶🍚🍚嗌左個🐥大雞油飯

黑松露墨魚蝦多士

厚切嘅海蜇頭好正,淡淡肉嗦嗦聲,唔似出面咬兩淡就無左。

天天海南雞(中份)

吸取上次嘅教訓,呢到份份餸都係白飯神偷,所以兩位飯桶🍚🍚嗌左個🐥大雞油飯。食落有陣淡淡的🐤雞肉同🫚薑嘅香味。
雞油飯(大)

1950’s Milo Chocolate Milk (iced)恐龍美祿(凍)💰$30
新加坡餐廳梗係要嗌返杯🦖恐龍美祿啦!甜甜地,當埋做甜品就一流!🍽️
恐龍美祿(凍)
2024-04-08
雞油飯(大)
恐龍美祿(凍)
晚飯時間,我選擇咗尖沙咀圓方嘅「天天海南雞飯」,體驗咗一頓色香味俱佳嘅晚餐。首先頭盤係南洋醬汁醃花蛤,呢道菜嘅花蛤新鮮爽口,搭配特製南洋醬汁,酸酸甜甜帶點微辣,開胃得嚟又提升咗食慾。主菜當然係佢地最出名嘅天天海南雞,雞肉質地細嫩滑口,就算冇牙都食到,每一塊雞肉都吸收滿滿嘅原汁原味,配上特製嘅薑蓉和辣椒醬,味道層次豐富,真正展現咗海南雞嘅精髓。而雞油飯香氣撲鼻,每粒飯都黃澄澄閃閃發光,令人回味無窮。當然,晚餐嘅完美配搭非五十年代咖啡蒜香豬肋骨莫屬,豬肋骨肉質鮮嫩唔痴骨,外層嘅咖啡蒜香味道獨特,既有咖啡香又有蒜香味,係一道創意十足嘅菜式。尖沙咀圓方嘅「天天海南雞飯」環境舒適,座位闊落,裝潢簡約而溫馨,服務員態度友好,令人感覺賓至如歸。餐廳位於圓方,無論搭巴士定地鐵都好方便。非常建議大家前嚟試吓。

2024-04-10
Type of Meal
Dinner
2024-04-02 92 views
星期二晚上七點左右到達餐廳,冇book位,都有得Walk in,店員同我哋講用餐時間只有1.5小時,不過turn out冇客人等都可以繼續坐.兩個人去食,叫咗個二人餐 $499 另收+1🍴海南雞海南雞真係好出色,雞夠嫩滑,醬料味道都非常好食,而且份量都足夠,兩個人食好滿足😋🍴雜菜煲份量比想像中大,湯底好飲滑口👍🏻🍴糯米飯一人一盅糯米飯,香濃入味,同埋油份充足,唔會黐埋一餅嘢🍴蛇羹唔食蛇嘅朋友可以轉燉湯,食蛇羹,食到令人暖笠笠,不過略嫌呢道餸淡味,要額外問職員落醋🍴桃膠雪梨水二人餐可以order一人一支,淡淡甜味又夠滋潤又夠補(當然佢仲有其他options)
兩個人去食,叫咗個二人餐 $499 另收+1
🍴海南雞

🍴雜菜煲
份量比想像中大,湯底好飲滑口👍🏻

🍴糯米飯
一人一盅糯米飯,香濃入味,同埋油份充足,唔會黐埋一餅嘢

🍴蛇羹

🍴桃膠雪梨水

2024-03-25 67 views
朋友帶我去圓方,食米芝蓮推蔫,正宗新加坡融合菜餐廳,叫天天海南雞飯.餐廳裝修高貴典雅,地方坐位寬闊,仲有私密高廂房.令人可以享受美食.天天海南雞:用上新加坡白雞,雞皮薄肉質嫩滑,食落雞味十足,雞件再蘸上三種醬料,黑醬油.辣椒醬.羌蓉.非常完美配合.
朋友帶我去圓方,
食米芝蓮推蔫,
正宗新加坡融合菜餐廳,
叫天天海南雞飯.
餐廳裝修高貴典雅,
地方坐位寬闊,
仲有私密高廂房.
令人可以享受美食.
天天海南雞:
用上新加坡白雞,
雞皮薄肉質嫩滑,
食落雞味十足,
雞件再蘸上三種醬料,
黑醬油.辣椒醬.羌蓉.
非常完美配合.
平時只要一唔想煮飯,就會約朋友周圍去行街同埋食飯🤣今次就約咗一齊去圓方行街,因爲朋友好鍾意食海南雞飯,所以我哋就行完街後去天天海南雞飯🙂因之前已經食過好幾次,即使平時行街經過都見到好多分店係坐滿曬人,仲有人喺門口等緊位而今次喺圓方呢間,可能因為比較早嘅緣故即刻就有位,而餐廳環境比較其他分店闊落同私隱度比較高,更方便同朋友一齊傾偈舒服地食飯💯之後食食吓飯都坐滿晒人,果然係新加坡米芝蓮餐廳之選😎Menu好多選擇,但當然少不了叫左朋友喜歡的天天海南雞拼燒雞$289海南雞一如既往好香滑而燒雞皮脆及肉質鮮嫩😋仲配上不同的醬汁及調味比自己去點,令到味道更加豐富再加一個雞油飯(細)$39係足夠2-3人份😆雞油飯粒粒分明,攪拌得很均勻,雞油吸收曬味道濃郁迷迭香火焰燒叉燒$129職員即場喺枱面以火槍去燒一燒叉燒,好似一個表演咁睇為這餐晚飯加添不少娛樂氣氛,同時可以令到叉燒更加香脆同有少少燶脆邊😍食到我哋好開心而且佢係半肥瘦嘅叉燒,整體肉質鮮嫩入口即化😋好有驚喜👍豆花恐龍美祿$39一直好鍾意這杯飲品,係我次次嚟呢間餐廳都必點的😄表面滿滿的美祿粉令到整杯飲品更香濃,再加上豆花增加整體口感,好滿足為整餐晚飯畫

海南雞一如既往好香滑
而燒雞皮脆及肉質鮮嫩😋
仲配上不同的醬汁及調味比自己去點,令到味道更加豐富

再加一個雞油飯(細)$39係足夠2-3人份😆

雞油飯粒粒分明,攪拌得很均勻,雞油吸收曬味道濃郁

迷迭香火焰燒叉燒$129

而且佢係半肥瘦嘅叉燒,整體肉質鮮嫩入口即化😋好有驚喜👍

豆花恐龍美祿$39

一直好鍾意這杯飲品,係我次次嚟呢間餐廳都必點的😄表面滿滿的美祿粉令到整杯飲品更香濃,再加上豆花增加整體口感,好滿足為整餐晚飯畫上完美的句點🫶🏻

埋單後發現有限定優惠🙌🏻只要憑消費過的收據,七日內再去即送時令甜品一客👍而每次食完之後都會覺得仲有好多菜式想食但眼闊肚窄,唯有下次再食過😆
  • 天天海南雞拼燒雞
  • 迷迭香火焰黑金叉燒
  • 雞油飯
2024-03-21 70 views
朋友外地回港短暫留幾日,最喜歡食海南雞飯,今次專程去圓方行完街,就去“米芝蓮“推蔫 “天天海南雞飯”餐廳正宗在新加坡開店,在香港/九龍都有分店,餐廳裝修高貴典雅,坐位寬闊,火焰椰子八寶燉雞上菜時會用火槍燒椰子外圍,打開椰子蓋已飄出椰香味,爆滿材料有雞/豬肉,仲有八寶材料沙參,玉竹,蓮子,百合,杞子,龍眼肉,次實,紅棗經過老火時間燉,每一口湯鮮甜有雞椰子味,旅途中無湯飲,有滋潤湯水補一補,份外暖心👍迷迭香火焰黑金义燒义燒是用五花腩,上菜擺設已吸睛,碟邊放滿新鮮迷迭香/肉桂條,火槍燒香迷迭香/肉桂條,再將义燒烤至小小焦香,五花腩肥瘦均勻,加上秘製醬汁,义燒無鞋口入口溶化.天天海南雞新加坡白雞最正是無骨雞皮薄而Q彈,肉質嫩滑雞味十足,雞件再蘸上黑醬油/辣椒醬/姜蓉層次更高.雞油飯細窩飯已足夠2人份量,石窩盛上熱辣辣飯,散發濃香雞油味,雞油飯粒粒分明,同海南雞一齊食回味無窮
朋友外地回港短暫留幾日,
最喜歡食海南雞飯,
今次專程去圓方行完街,
就去“米芝蓮“推蔫
“天天海南雞飯”
餐廳正宗在新加坡開店,
在香港/九龍都有分店,
餐廳裝修高貴典雅,
坐位寬闊,

火焰椰子八寶燉雞
上菜時會用火槍燒椰子外圍,
打開椰子蓋已飄出椰香味,
爆滿材料有雞/豬肉,
仲有八寶材料
每一口湯鮮甜有雞椰子味,
旅途中無湯飲,
有滋潤湯水補一補,
份外暖心👍

迷迭香火焰黑金义燒
义燒是用五花腩,
上菜擺設已吸睛,
碟邊放滿新鮮迷迭香/肉桂條,
火槍燒香迷迭香/肉桂條,
再將义燒烤至小小焦香,
五花腩肥瘦均勻,
加上秘製醬汁,
义燒無鞋口入口溶化.

新加坡白雞
最正是無骨
雞皮薄而Q彈,
肉質嫩滑雞味十足,
雞件再蘸上
黑醬油/辣椒醬/姜蓉層次更高.

雞油飯
同海南雞一齊食
回味無窮
  • 雞油飯
2024-03-20 69 views
今日去咗九龍站一個大型商場行街,見到入面好多唔同種類嘅美食,最終揀咗呢間海南雞專門店,餐廳地方闊落,而且職員仲非常友善 海南雞飯,入口口感鮮嫩、美味豐富,當嫩滑的雞肉和香氣雞油米飯入口。入口感覺 細緻,而且肉質鮮嫩多汁。有雞味,沾上海南雞的秘製醬料一齊食,而且雞皮爽滑,完全唔覺得肥膩,雞肉剛剛好並不老,我好鍾意食海鮮喇沙,香辣而濃郁的湯,嗅到椰奶香味,而且加入豐富的海鮮和香料。湯底由椰奶製作,白色的濃稠質地,入口香綿細,海鮮有魚肉、蝦、貝類和魷魚等,看落豐富,蝦肉入口仲非常爽口size又大隻,海鮮的鮮甜與湯底相互融合,入口味道鮮美而令人垂涎欲滴,海鮮喇沙配米粉,米粉吸收了湯底太好味,好出色,每一啖都有濃郁嘅香味鴛鴦菜花,有椰菜花,小棠菜,煮得很香,入口爽脆,夠晒新鮮入口又唔會好油膩,不得了

2024-03-10 90 views
天天海南雞飯、街方砂鍋銀針粉、火焰沙嗲串串、桂花糕配斑斕醬是我在柯士甸圓方試過的一些美食,它們的味道和特色令我印象深刻。首先是天天海南雞飯,這裡的海南雞飯非常出色。雞肉鮮嫩多汁,搭配著香氣四溢的海南飯和美味的醬汁,每一口都能感受到濃郁的雞肉風味。這道經典的海南菜肴在天天海南雞飯呈現得恰到好處,絕對是值得一試的美食。街方砂鍋銀針粉是另一道令人驚艷的美食。砂鍋裡的銀針粉煮得剛好,保持了它的彈性和口感。配料豐富,包括鮮嫩的肉片、新鮮的海鮮和蔬菜,每一口都充滿了鮮美的味道。這道砂鍋銀針粉給人一種溫暖和滿足的感覺,非常適合在冬天享用。火焰沙嗲串串是一道有趣的美食體驗。這裡的串燒菜品多樣,包括肉類、海鮮和蔬菜,每一串都經過精心烹調和調味。最令人驚艷的是它們的火焰表演,當服務員點燃串燒時,整個場面非常壯觀。而且,這些串燒菜品口感鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的美味。桂花糕配斑斕醬是我在天天海南雞飯試過的一道甜點。這款桂花糕非常鬆軟和口感豐富,它的甜味恰到好處,不會讓人感到膩口。搭配上斑斕醬,增添了一份特別的風味,使整個甜點更加出色。除了以上的美食,50年代咖啡蒜香豬肋骨、森巴醬肉碎四季豆和超級水果茶也值

除了以上的美食,50年代咖啡蒜香豬肋骨、森巴醬肉碎四季豆和超級水果茶也值得一提。50年代咖啡蒜香豬肋骨有著濃郁的咖啡和蒜香味道,豬肋骨烤得香嫩多汁,非常美味。森巴醬肉碎四季豆則是一道下飯的美味菜品,肉碎和四季豆的搭配非常恰到好處,口感豐富。超級水果茶清新爽口,是一道消暑的好選擇。

最後,天天海南雞飯的全單九折優惠絕對是吸引人的。這種折扣讓人更愿意品嚐各種美食,同時也讓整個用餐體驗更具價值和吸引力。

總的來說,天天海南雞飯、街方砂鍋銀針粉、火焰沙嗲串串和桂花糕配斑斕醬都是柯士甸圓方的美食亮點。它們的鮮美口感、精心烹調和獨特的風味絕對值得推介。再加上50年代咖啡蒜香豬肋骨、森巴醬肉碎四季豆和超級水果茶的美味,這裡絕對是一個讓人滿足和享受的用餐地點。而且,全單九折的優惠更增添了吸引力,讓人更加願意光顧和推薦。

無論是尋找正宗海南雞飯、美味的砂鍋銀針粉、刺激的火焰沙嗲串串還是甜點桂花糕,柯士甸圓方的這些餐廳絕對能夠滿足您的味蕾。不妨前往試試,品味這些美食的精彩!
2024-03-09 1620 views
今日去左接朋友收工,附近就一律都係名牌無咩好行,都係打算食完晚餐去西九龍公園散下步吹水,襯有時間就周圍兜下睇下有咩食,行左陣就見到天天海南雞,search左下先知原來係過江龍米芝蓮餐廳,本住試一試既心態,估唔到又喜出望外幾高質,果然可以屹立係圓方都真係有原因。menu都好多野揀,最後嗌左一份燒雞,雞油飯,牛筋牛腩,同一碗湯。✨天天燒雞(大份) $189燒雞係新加坡都係傳統名菜,好受歡迎。近排食比較清所以今次想食香口少少,燒雞肉經過特別處理,外皮金黃酥脆,入面非常嫩滑而且多汁。啲皮燒得香脆,有微微焦香氣,食落香脆可口。另外,佢嘅醬汁有種酸甜微辣嘅味道,好好食好開胃,可以單獨蘸食,或者放落雞油飯食都可以。仲有薑蓉同青瓜做配搭,係另一種風味,同燒雞香脆雞皮亦係一個恰到好處既組合,味道好豐富。✨雞油飯(1~2人份) $39份量2個人食有凸,雞油飯香氣四溢,米飯蓬鬆入味,每粒米都吸收咗雞油嘅鮮美,正!✨老街坊牛筋牛腩 $159牛筋同牛腩經過慢燉,兩款都非常軟腍入味,肉嫩滑多汁,牛筋更加有種入口即化感覺,超好味。湯汁就濃郁香濃,充滿牛肉嘅香氣,撈落雞油飯一齊食,每一啖都係滿滿嘅滿足感。呢道菜嘅味道

✨天天燒雞(大份) $189

✨雞油飯(1~2人份) $39

✨老街坊牛筋牛腩 $159
牛筋同牛腩經過慢燉,兩款都非常軟腍入味,肉嫩滑多汁,牛筋更加有種入口即化感覺,超好味。湯汁就濃郁香濃,充滿牛肉嘅香氣,撈落雞油飯一齊食,每一啖都係滿滿嘅滿足感。呢道菜嘅味道同賣相都極之出色。

✨火陷椰子八寶燉雞 $89
湯以新鮮椰子為基底,加入幾種珍貴食材,feel到有長時間燉煮,因為湯汁好香濃,充滿椰香同中藥嘅味道,不過唔知點鮮搵唔到雞既蹤影,只見到豬肉豬骨,雖然都飲到濃濃既雞味。整體味道豐富,八寶成份有紅棗、枸杞、蓮子等,增加左湯嘅營養價值和口感層次,滋補又美味。

依個質素的確足的係圓方立足,係其他地方都比較少食到咁好味嘅新加坡菜,每款都好高評價,下次會想試試海南雞,同埋肉骨菜(我見到隔離枱有叫,超大碗)今次已經收哂貨,非常美味!份量2個人食有凸,雞油飯香氣四溢,米飯蓬鬆入味,每粒米都吸收咗雞油嘅鮮美,正!
2024-03-07
Type of Meal
Dinner
2024-03-05 189 views
近排試咗好多間海南雞都係覺得《天天海南雞飯》嘅最好食~😍🤤🤪 👉天天海南雞(大)配雞油飯(大)~海南雞無骨之餘雞肉好嫩滑~😍🤪🤤👉鴛鴦菜花~椰菜花加椰菜苗、用咗xo醬炒所以好惹味~😍👉老街坊牛筋牛腩~牛筋燜得好淋好入味、但牛腩就掙啲兼韌~🫢👉星加坡咖喱軟骨牛肋條配鹹煎餅~尼味牛肋條就真係好淋~鹹煎餅必食、每次都要encore不過就貴咗啲~😍🫢👉黑糖三棗桂圓薑母茶~好飲~👍

天天海南雞

👉鴛鴦菜花~椰菜花加椰菜苗、用咗xo醬炒所以好惹味~😍
鴛鴦菜花

👉老街坊牛筋牛腩~牛筋燜得好淋好入味、但牛腩就掙啲兼韌~🫢

👉黑糖三棗桂圓薑母茶~好飲~👍
黑糖三棗桂圓薑母茶

鴛鴦菜花
黑糖三棗桂圓薑母茶
喜歡吃海南雞的朋友,可能都有吃過🇸🇬天天海南雞(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 這間來自新加坡的米芝蓮餐廳,在港島和九龍都有分店。已經有一段時間沒光顧,今晚想吃香噴噴的油飯,便來試試啦~☆ 天天海南雞🍗$𝟏𝟖𝟖雖然不是首次品嚐這個招牌貨,但依然好很美味呀🤭!! 雞肉肉質相當嫩滑,雞皮Q彈,脂肪含量剛剛好,沾上甜醬油更好吃哦~☆ 天天石鍋油飯🍚$𝟑𝟗飯控超喜歡這個石鍋油飯😍!!! 熱辣辣的油飯,香氣撲鼻。加入大量甜醬油後,美味無比! 飯量超多,不過真的好吃,所以好怕就吃光光了~☆ 小食拼盤🥩$𝟏𝟒𝟗小食拼盤有蝦片、串燒、炸蝦餅、春卷,種類豐富。蝦片又香又脆,串燒有三款,但我最愛彈牙又有蝦香的蝦餅,好吃耶~😍 新加坡米芝蓮! 滑嫩嫩海南雞
這間來自新加坡的米芝蓮餐廳,在港島和九龍都有分店。
已經有一段時間沒光顧,今晚想吃香噴噴的油飯,便來試試啦~

☆ 天天海南雞🍗$𝟏𝟖𝟖

☆ 天天石鍋油飯🍚$𝟑𝟗

☆ 小食拼盤🥩$𝟏𝟒𝟗

2024-02-23 112 views
去新加坡必食天天海南雞,雞肉嫩滑又抵食。喺香港圓方,都有間天天海南雞。餐廳走中高檔路線,環境舒適,裝修設計有心思。除左南洋菜式,仲癰好多特色中菜,好似最近爆紅既鴨屎香檸檬茶/手打香水檸檬茶。餐牌有列出十大招牌,每樣睇相都好吸引。我地兩個人叫左兩個主菜加一個湯飯,全部都好大份,仲有個爐熱住。古法肉骨茶有別於馬來西亞常見,湯底深色、藥材味濃既肉骨茶,呢到係新加坡式,湯底較清,淡淡古椒香,豬肋骨好軟嫩,仲有豬肚、支竹、豆卜作配菜,個湯清清地好好飲,加上近日天氣凍,瞬間比我地清晒。老街坊牛筋牛腩牛腩偏瘦,但唔乾柴,牛筋都夠腍,好入味,但食完又唔洗狂飲水。龍蝦湯炸雞油鍋巴雞油炸米同海鮮粒係上枱時,喺客人面前放入湯,龍蝦湯好濃,有帶子、蝦、龍蝦粒,炸米仲有少少脆,但雞油味就唔覺有。不過單係個龍蝦湯都已經好正。埋單每人2百幾,食到捧住個肚走,好滿足。下次再試下其他菜式。
去新加坡必食天天海南雞,雞肉嫩滑又抵食。

龍蝦湯炸雞油鍋巴

2024-02-12 96 views
自問都算常客黎,今次初二開年帶屋企人去食雞。叫咗天天海南雞大份,火焰叉燒,鴛鴦菜花,椰子八寶燉雞,大份雞油飯,超級水果茶同埋黑糖桂圓薑母茶。之前食過天天海南雞拼燒雞,燒雞其實都唔差,不過天天海南雞真係好嫩滑,黑肉白肉都carry得好好,帶咗好多朋友去食都話好好食,所以今次直頭全部都係天天海南雞,屋企人都話好好食。鴛鴦菜花個味道都好好,好似XO醬?食落好惹味。雞油飯又係必叫,真心覺得大份$59好抵食,可以分四碗都得。八寶燉雞湯都好飲,好多中藥材喺入面,但食完啲椰子肉係匹唔到出嚟既(可能都唔expect你會匹😅)而火焰叉燒就麻麻哋,今次第一次試,有啲硬,唔係嫩身嗰隻,份量亦都唔係好多,不過好彩唔係好多,因為屋企人食完一嚿都唔食了。而超級水果茶都覺得麻麻哋,好酸,唔知係咪今次啲水果特別酸,雖然都好大杯感覺抵飲既。最後因為初二關係服務費15%,OK啦整體嚟講大家都食得開心。不過想喺度講句,裝修左後卡位啲凳真係坐得好唔舒服,後面嘅細路郁一下我都feel到,成餐飯不停被Disturb唔可以好好enjoy,我隔離男朋友差啲想鬧人😖如果下次再去要提自己唔好再坐卡位。上次黎我記得後面唔係細路仔,係成年人

不過想喺度講句,裝修左後卡位啲凳真係坐得好唔舒服,後面嘅細路郁一下我都feel到,成餐飯不停被Disturb唔可以好好enjoy,我隔離男朋友差啲想鬧人😖如果下次再去要提自己唔好再坐卡位。上次黎我記得後面唔係細路仔,係成年人,都係張凳郁郁吓😪
2024-02-11
$222.25 (Dinner)
  • 天天海南雞
今日去左圓方element 睇戲,事前又無特別plan 過食咩好,咁岩經過天天海南雞飯先醒起一直都好想試,因為佢係由新加坡過江龍過黎既米芝蓮海南雞飯🤤 無夾過,剛剛好,試完仲翻唔到轉頭,好高質🫢🔥天天海南雞(中份) $189雞肉滑嫩,外皮滋潤鮮亮,依款貴過正宗海南雞因為佢自家製既醬汁,甜甜地鹹鹹地好特別。配料方面,會有醬油、薑蓉、辣椒醬、新鮮嘅青瓜片。我最鐘意醬油,鹹香味夠,仲有薑蓉同辣椒醬帶黎微辣同清新既口感,青瓜片則好清爽,有種口感對比。有少少骨但唔多,整體味道好豐富,平時唔食雞皮既我都食埋🤣🔥古法肉骨茶 $159呢道菜以豬骨熬煮成濃郁嘅湯底,配上香料同草藥煮出嚟嘅獨特風味。肉骨茶湯底濃郁醇厚,每一啖都感受到豬骨嘅鮮味。湯裡面會有排骨,肉質雖然唔係好軟腍,但好入味😁至於材料仲有好新鮮既豬肚,同埋支竹豆卜,全部都吸收哂湯既精華,一件不剩比我清哂😋 我見差唔多每枱都有叫😼🔥班斕汁椰香鱈魚 $109作為班蘭fans, 見到依款菜式既名就比佢吸引左🤣 炸左既鱈魚口感好正,外脆內軟,鱈魚肉都好香好嫰,搭配班斕汁同椰香,又出奇地幾夾🤣 不過班蘭味道唔算好重,反而椰香更加突出,但都非常值唔得一試

🔥天天海南雞(中份) $189

🔥古法肉骨茶 $159
班斕汁椰香鱈魚

🔥班斕汁椰香鱈魚 $109
作為班蘭fans, 見到依款菜式既名就比佢吸引左🤣 炸左既鱈魚口感好正,外脆內軟,鱈魚肉都好香好嫰,搭配班斕汁同椰香,又出奇地幾夾🤣 不過班蘭味道唔算好重,反而椰香更加突出,但都非常值唔得一試,因為份量都唔少😁
雞油飯(1~2人份)

🔥雞油飯(細, 1~2人份) $39
雞油飯以香濃嘅雞油炒熟,飯粒入口香軟,散發著濃濃雞油香。份量好多,兩個人都食唔哂🤣🤣配埋海南雞一流

跟Openrice 既好評果邊無錯😁又食到好西了,海南雞固然非常出色,不過最令我眼前一亮係肉骨茶,可能因為佢藥材味相對上無咁重,偏多少少豬骨既香味,而且真係超大煲,物超所值🥰
2024-01-31
$250 (Dinner)
班斕汁椰香鱈魚
雞油飯(1~2人份)