台東主題嘅台食小店,小店唔大,但樓底高! 裝修好有台灣風味,天花掛滿熱氣球,牆身就用左台灣地圖同明信片做裝飾,而老闆更加係台東人!
🍜 紅燒蕃茄牛肉麵 配冬瓜茶 ($79)湯底係香濃既蕃茄味,配料有紅蘿蔔、小唐菜同蕃茄,好開胃!大大舊牛肉,食落好厚實、燘得好稔!刀削麵好彈牙,好食。
.🍜大腸麵線 ($42)大腸鹵得入味,湯頭濃郁,麵質都算幾幼滑,但略為有少少麵湯分離!配埋芫荽,味道剛好!
🥓蒜味台灣香腸 ($35)香腸切片,有啲蒜片配係隔離,但我唔中意食蒜,所以就甘單食台灣腸🤭 香腸皮脆,口感紮實多汁,好味!.
🥤冬瓜茶冬瓜茶唔死甜👍🏻
Overall,上餐速度快,性價比高,值得一試!.=========================.食物:7.8/10環境:8/10抵食度:7.5/10回頭度:8/10.快啲追蹤Yob一起揾食🤭👇🏾.
台東主題嘅台食小店,小店唔大,但樓底高!
裝修好有台灣風味,天花掛滿熱氣球,
牆身就用左台灣地圖同明信片做裝飾,
而老闆更加係台東人!

🍜 紅燒蕃茄牛肉麵 配冬瓜茶 ($79)

湯底係香濃既蕃茄味,配料有紅蘿蔔、小唐菜同蕃茄,
好開胃!大大舊牛肉,食落好厚實、燘得好稔!
刀削麵好彈牙,好食。
🍜大腸麵線 ($42)

大腸鹵得入味,湯頭濃郁,麵質都算幾幼滑,
但略為有少少麵湯分離!配埋芫荽,味道剛好!
🥓蒜味台灣香腸 ($35)

香腸切片,有啲蒜片配係隔離,
但我唔中意食蒜,所以就甘單食台灣腸🤭
香腸皮脆,口感紮實多汁,好味!
🥤冬瓜茶
冬瓜茶唔死甜👍🏻
Overall,上餐速度快,性價比高,值得一試!
=========================
食物:7.8/10
環境:8/10
抵食度:7.5/10
回頭度:8/10
快啲追蹤Yob一起揾食🤭👇🏾

2023-08-27
$80 (Dinner)
2023-08-27 62 views
疫情關係,已經闊別咗台灣幾年,就算開返關都仲未有機會再去食買玩。最近香港政府話要搞夜市,反而令我更掛住台灣夜市美食😮‍💨咁啱經過鐵花村呢間小店,睇見入面裝飾幾特別,重有台灣小食好吸引,正好入去解一解相思🥹其中一位店員係台灣人,好熱情同用心咁同我哋介紹特色食品,重提到老闆同廚師都係台灣人,希望藉小店令多啲人認識台東🥰成個氣氛令人感覺好親切。台東米苔目店員推薦呢個湯粉,米苔目係客家傳統米製麵條,不過香港好難揾到呢個材料,呢度就用質感近似嘅銀針粉煮。雖然我無食過真正嘅米苔目,不過呢個版本個人都幾鍾意,銀針粉好索味,湯底清清地,加入肉燥同木魚片就變得惹味,白蘿蔔煮得夠淋入味,配料重有貢丸同滷蛋,好豐富。滷肉飯 (細)滷肉飯係經典,飽都要一試🤣豐富肉燥汁看似濃味,其實一啲都唔膩,細碗份量算多,台東的肉燥味甜,五花肉肥瘦均勻,白米飯重混入藜麥更高纖健康,可見小店心思👍🏻肉鬆起司蛋餅久違了蛋餅嘅味道🥹一般嘅台灣食店都好少供應呢度地道美食,係香港食到真係好感動啊🥹🥹蛋餅用料十足,肉鬆同澎湃芝士,真係要盡快襯熱食,加咗甜醬辣醬,感覺直頭身處台灣一樣😎關山臭豆腐一道好台好正嘅小食🤤面頭啲酸泡菜係店家自己腌

台東米苔目

滷肉飯 (細)

關山臭豆腐
一道好台好正嘅小食🤤面頭啲酸泡菜係店家自己腌架,味道唔錯。豆腐炸起乾身,聞落幾夠臭,一口咬落去竟然係juicy架!超好味!醬汁都係店家特製,配搭臭豆腐好好食。

擂沙芋圓
雖然已經好飽,但女人不嬲都有多一個位嚟裝甜品🤭店員介紹嘅擂沙芋圓有別於平常做法,台灣直送嘅芋圓以擂沙方式包裹上自家製花生糖碎🥜,另一番滋味👍🏻

飲品方面,呢度嘅手搖台式飲品都無加白糖,所以唔會好甜。
蜂蜜🍯鮮檸紅茶
- 蜜糖味清潤,檸檬紅茶解膩消暑☀️
芝士奶蓋台東藍
-小店獨有嘅特飲,藍柑橘加乳酸味飲料,面頭一層棉密奶蓋,感覺清新。

小店雖然唔大,但裝修好有台東風味,天花掛滿由小朋友畫成嘅小熱氣球裝飾🎈,再品嚐埋台灣美食,有一剎那我簡直仿如置身喺台東鐵花村熱氣球嘉年華現場,好夢幻啊😚
  • 肉鬆起司蛋餅
  • 關山臭豆腐
2023-08-25 62 views
朋友介紹話呢間台灣野好味,所以今日就帶埋個女去試下啦。香港真係冇咩邊間台灣野係好好食,呢間真係例外。 佢個鹽酥雞飯真係超級好味,佢個鹽酥雞入面夠味之外,最重要係佢啲蒜係面,好似師大夜市入面個鹽蘇雞咁,超好食,香港好多炸雞入面都係冇味,只係靠外面個層粉有味😟同埋佢個臭豆腐都係超級推介,不過略嫌佢個sauce 係底會比較易令到舊豆腐淋左,但佢個臭豆腐一樣好夠味,而且個sauce都非常夾。 至於飲品就冇咩特別啦,不過食得出佢野食真係有落足心機,絕對唔係hea!

🍚滷肉飯(小)滷肉飯係經典台灣特色,台東的肉燥味甜,五花肉肥瘦均勻,肥肉豬皮位置滲透滷水香甜,肉質軟熟,入口溶化!配上軟糯香米及台東特產藜麥,口感十足,高纖又健康!🍳台灣香腸蛋餅經典早吃,綿綿餅底配有煎蛋蛋香,加上台灣腸非常香脆肉甜,仲有濃郁的九層塔,非常惹味!🍢椒鹽甜不辣每次逛夜市我都必點,香港都食到一樣嘅風味!即叫即炸,有魚香味,煙煙韌韌的,口感非常Q彈!🥢關山炸臭豆腐難得有炸臭豆腐,一定要試試,因為製作麻煩,係香港好少有~ 豆腐炸起乾身,咬口清新無油膩感,有一層層嘅脆感,仲配以醬汁及酸菜,入口濃味!🍧五寶冰甜品點少得吃冰!五寶有珍珠,芋圓,甜芋泥,仙草,紅豆!夏日熱辣辣食非常解暑,份量特大,四個人食都無問題!🍯蜂蜜鮮檸烏龍· 🍍芝士奶蓋鳳梨烏龍茶兩杯飲品無添加,全用蜂蜜代替沙糖,飲起上來更清新。蜂蜜鮮檸烏龍,茶味香濃!芝士奶蓋鳳梨烏龍茶,芝士奶蓋香滑,鳳梨一絲絲果肉,有口感!店員都是台灣人,親切有禮,進店已經像身處台灣!店員為我介紹台東特色食材,食材大部份都進口自台灣,以無添加及健康作為食品賣點。台東口味較甜,可能未能切合香港人口味,但小店仍希望保留原有風味,才是真·台東味!
🍚滷肉飯(小)

椒鹽甜不辣
關山炸臭豆腐
五寶冰
蜂蜜鮮檸烏龍· 芝士奶蓋鳳梨烏龍茶
北角依間小店餐牌抵食又有啲較為特別嘅小食~好有台灣味🔺紅燒蕃茄牛肉麵 ($69)🔺大腸麵線 ($42)牛肉湯底帶點蕃茄酸得嚟仲有少少辣 ,非常開胃!牛肉厚實,麵就似幼d嘅刀削麵好彈牙!大腸麵線就面質幼滑,湯味濃郁。大腸份量多,食落無異味又滷得入味。🔻鹽酥雞起司蛋餅 ($39)🔻蝦仁煎 ($45)鹽酥雞配蛋餅食法幾新奇,喺餐廳新出嘅菜色,店員都極力推薦我哋試~加埋芝士同蛋一啖食唔哂,啖啖肉。想試新嘢嘅人可以試下~至於蝦仁煎,蝦仁份量多。煎得好香蛋味配埋甜辣醬好食!〰️九份芋圓($38)另外值得一讚嘅係碗芋圓。芋圓細細粒但有芋頭粒喺入面!咬落煙韌,又唔會粉👍加埋其他配料同桂花黑糖底好食!
北角依間小店餐牌抵食又有啲較為特別嘅小食~好有台灣味

🔺紅燒蕃茄牛肉麵 ($69)
🔺大腸麵線 ($42)

🔻鹽酥雞起司蛋餅 ($39)
🔻蝦仁煎 ($45)

〰️九份芋圓($38)

【北角人氣小店.主打台東主題.台灣人親自打理】#MC帶你去北角台灣!港人外遊熱門地方之一,但係在香港一樣比到你 – 台灣嘅味道、台東嘅情懷!環境︰餐廳裝潢簡單,牆身佈滿大大小小的台灣相片,十分充滿台灣感,但舖頭唔算好大,坐位不多,坐得迫少少。食物︰跟台灣味道沒有分別!!十分推薦📣📣🍚台式肉燥飯上菜時,望落相對乾身少少,但肉粒+肉鬆,食落又有另一種甜味,肉粒充滿肉汁,食落唔會太乾🍜蚵仔麵線麵線、湯底味都同台灣味道沒有分別!!蠔仔飽滿有蠔味,最後小編連湯都飲曬,你就知有幾好味🤤🍜排骨麵(湯)排骨薄身,炸粉不會過多,上菜時,依然保持到香脆口感,無油膩感🫔肉鬆起司蛋蛋皮有少少焦香,配上甜辣醬,十分開胃,每一口都有肉鬆🤤🧆綜合滷味拼盤第一次嚟,即刻叫返個拼盤,每樣都有,唔洗煩😉整體︰⭐⭐⭐⭐/5食物︰⭐⭐⭐⭐/5環境︰⭐⭐⭐/5價錢︰⭐⭐⭐⭐/5推薦︰蚵仔麵線、綜合滷味拼盤==============================📍鐵花村地址︰北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖交通︰港鐵北角站 B4 出口==============================#MC #Ming_Cou
【北角人氣小店.主打台東主題.台灣人親自打理】
#MC帶你去北角

食物︰跟台灣味道沒有分別!!十分推薦📣📣

🍚台式肉燥飯

🍜蚵仔麵線
麵線、湯底味都同台灣味道沒有分別!!
蠔仔飽滿有蠔味,最後小編連湯都飲曬,你就知有幾好味🤤

🍜排骨麵(湯)

🫔肉鬆起司蛋
蛋皮有少少焦香,配上甜辣醬,十分開胃,每一口都有肉鬆🤤

🧆綜合滷味拼盤
第一次嚟,即刻叫返個拼盤,每樣都有,唔洗煩😉

整體︰⭐⭐⭐⭐/5
食物︰⭐⭐⭐⭐/5
環境︰⭐⭐⭐/5
價錢︰⭐⭐⭐⭐/5
推薦︰蚵仔麵線、綜合滷味拼盤

📍鐵花村
地址︰北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
交通︰港鐵北角站 B4 出口

#MC #Ming_Course #MC帶你去北角 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #港島美食 #北角美食 #北角一日遊 #北角好去處 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #消費劵 #香港一日遊 #香港好去處 #香港 #台灣菜 #台式肉燥飯 #蚵仔麵線
鐵花滷肉飯(小)
酥炸排骨麵
綜合滷味拼盤
2023-01-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
鐵花滷肉飯(小)
酥炸排骨麵
綜合滷味拼盤
  • 滷肉飯
  • 滷肉飯(小)
昨晚去了鐵花村第一次試試他們的台灣菜,結果一切都非常好吃。整體而言他們的上菜速度很快,而每一碟的食物份量也適中,價錢也十分合理。首先吃了酥炸雞,這是熱辣辣的,感受到他們是新鮮炸的。然後是蒜泥白肉,他們的蒜泥十分好味,我們還叫了煎腸和蛋卷,一切也很有水準。我們還叫了蚵仔煎、綜合麵和台式滷肉飯,最後叫了芒果冰和九份芋圓。芒果冰上鋪了芝士奶蓋芒果也是啖啖肉的,不是太甜,一切也有水準。我最欣賞九份芋圓不是太甜,我們總共一行五人吃每人也吃飽飽。因為是生日飯,朋友準備了蛋糕,職員還幫我們在切蛋糕的時候主動播放生日歌和幫忙拍照,這是連鎖店未必能做的,而且他們有沒有收切餅費。整體而言這是很不錯的經歷,我們在這小店過了一個難忘的晚上。😊
蒜泥白肉
2023-08-09
$120 (Dinner)
Celebration
Birthday
蒜泥白肉
  • 九份芋圓
  • 綜合麵線
  • 滷肉飯(小)
2023-08-04 71 views
餐廳面積雖不大, 但樓底高, 無壓迫感, 呢度嘅裝修仲幾靚, 牆身佈滿台灣嘅資訊, 特別係台東, 員工親切, 服務又好🔸️蚵仔麵線 麵線幼滑, 湯底味濃, 蠔仔飽滿有蠔味🔸️擔仔米粉米粉彈牙, 入面有蝦、滷水蛋、肉燥、蘿蔔等, 湯底清清地, 唔錯🔸️九份芋圓 三色嘅芋圓微甜帶煙煙韌韌嘅口感, 除咗芋圓仲有紅豆, 涼粉, 超豐富, 份量比想像中多, share 食就最啱, 過足口癮🔸️肉鬆起司蛋餅蛋皮厚薄適中, 餡料入面有芝士同滿滿嘅肉鬆, 呢個組合好食🔸️關山炸臭豆腐一份有5塊, 上枱已經聞到臭豆腐嘅香氣, 面頭有少許酸菜, 香脆豆腐夾住酸菜沾埋佢嘅醬汁一齊食好惹味, 必食🔸️芝士奶蓋百香紅茶🔸️芝士奶蓋白桃紅茶

🔸️蚵仔麵線
麵線幼滑, 湯底味濃, 蠔仔飽滿有蠔味

🔸️擔仔米粉

🔸️九份芋圓

🔸️肉鬆起司蛋餅
蛋皮厚薄適中, 餡料入面有芝士同滿滿嘅肉鬆, 呢個組合好食

🔸️關山炸臭豆腐

🔸️芝士奶蓋百香紅茶

🔸️芝士奶蓋白桃紅茶

鐵花村啱啱台灣返嚟無幾耐又去搵台灣野食,今次去咗北角一間主打台東主題嘅小店,呢間小店門口有斜路,唔需要用斜板可以直接入店,好啱輪椅人士入去食野!小店雖然唔大,但裝修好有台灣風味,近門口天花掛滿熱氣球,店員話熱氣球喺台灣空運到香港,再由香港d小朋友畫花紋上去,感覺好似置身喺熱氣球嘉年華現場,再品嚐埋台灣美食簡直完全唔覺得自己喺香港咁,老闆係台東人,從小店佈置到野食都見到好有心思,讚!👍👍👍1.鹽酥雞便當 配芒果烏龍$682.擔仔麵$493.肉鬆起司蛋餅$364.台式奶茶芋圓(冷)$455.招牌珍珠奶茶$281.鹽酥雞便當 配芒果烏龍$68(9/10)呢個鹽酥雞便當個炸雞炸好酥脆,雞肉唔乾,都有成5舊炸雞,入面仲有台灣腸1舊、魯肉、半隻滷蛋、1舊炸魚蛋,西蘭花同黃瓜!👍👍芒果烏龍係用新鮮芒果榨汁而成,飲落淡淡芒果味再溝烏龍茶,茶味同芒果味唔會互相搶,調得啱啱好,好好飲!😋😋2.擔仔麵$49(8/10)擔仔麵個麵係用上油麵,入面仲有半隻滷蛋、4舊蘿蔔、1隻蝦仁、台灣貢丸同魯肉,油麵份量算多,蘿蔔無根好甜!👍3.肉鬆起司蛋餅$36(8/10)呢個肉鬆蛋餅要盡快襯熱食,熱食好煙韌,肉鬆好多好香,
鐵花村

1.鹽酥雞便當 配芒果烏龍$68
2.擔仔麵$49
3.肉鬆起司蛋餅$36
4.台式奶茶芋圓(冷)$45
5.招牌珍珠奶茶$28

1.鹽酥雞便當 配芒果烏龍$68(9/10)

2.擔仔麵$49(8/10)

3.肉鬆起司蛋餅$36(8/10)
呢個肉鬆蛋餅要盡快襯熱食,熱食好煙韌,肉鬆好多好香,蛋餅上面已經加咗甜醬,碟旁邊亦放咗辣醬,自己比較鍾意辣醬,會好味好多!😋😋

4.台式奶茶芋圓(冷)$45(9/10)
叫呢碗奶茶芋圓簡直可以講一次過滿足哂2個願望,凍奶茶同芋圓糖水二合一。奶茶唔會好甜,三色芋圓好Q彈,珍珠都好Q彈,仲有仙草、紅豆同蝶豆花,份量好多,足夠兩個人食!

5.招牌珍珠奶茶$28(9/10)
叫得招牌珍珠奶茶當然要叫嚟飲下,茶同奶比例啱啱好,珍珠好Q彈煙韌,唔會硬心,成杯奶茶好滑又唔會好甜,非常好飲!

2人總共價錢$226

個人口味總評分:8.6/10

@tiehuacun

地址:北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖

#鐵花村 #台灣菜 #台東 #熱氣球嘉年華 #北角 #北角美食 #北角好去處 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 芒果烏龍
  • 台式奶茶芋圓
  • 招牌珍珠奶茶
  • 肉鬆起司蛋餅
突然間想食台灣野,就見到北角既呢間台灣野,我地係下晏三點到既,去到個時人都算多。店舖裝修都幾有台灣特色🌟唔係好肚餓,所以叫既主要都係小食,我地2個人嗌左下面既幾碟😌薯餅起司蛋餅個人唔係特別推介,個皮煎得唔夠金黃色,應該要有小小脆先好食,入面有啲雜菜同薯餅,另外我叫左比啲茄汁,因為覺得味道唔係好夠🙁奶茶芋圓(溫)味道都仲算可以接受,啲奶茶個人覺得會甜左啲,但我平時飲奶茶都叫走糖既。整體可以,比較平庸🙂蒜味台灣香腸香肠煎好之后切片,味道正常,中意食台灣香腸既朋友可以叫,有啲蒜片配係隔離😉

薯餅起司蛋餅

奶茶芋圓(溫)

蒜味台灣香腸
2023-05-06
$55 (Tea)
2023-04-25 961 views
行到屋苑之地,搵到一家台食小店。室內裝潢簡樸,門口高掛迷你天燈,充滿台灣風。店員有禮貌,上餐速度快,但餐具、餐桌唔乾淨。整張桌面都勁黏泣,上手客人食完無抹一樣,忍唔住用消毒紙自行清潔…食物方面 - 主食滷肉飯 (細)︰豐富肉燥汁看似濃味,其實偏淡口。滷肉切碎,大部份屬於肥脂肪,油膩爆標。細碗版份量算多,但食一半就飽飽濟濟,剩低已經唔想食。擔仔米粉︰份量同樣充足,主料款式多︰白蘿蔔、台灣貢丸、大蝦、滷蛋半隻及一堆肉燥醬。白蘿蔔煮得夠淋,吸汁入味;滷蛋只有輕微醬油咸味 跟 台灣貢丸一樣基本普遍質素,無失手無特色;雪藏大蝦無鮮味,不過爽口彈牙;擔仔湯用燥感覺上比滷肉飯本版健康,少許肥脂肪。加幾條香菜,拌勻清湯可以去除油膩感。湯底唔差,但米粉竟然無煮過?接近硬身,似食緊生米粉。小食 - 綜合丸湯︰一碗只有三粒丸加幾塊白蘿蔔,就索價35蚊,實在有點兒那個囉!貢丸跟花枝丸又普通貨色,湯底味精煮成?茶餐廳例湯都比它有誠意。唯獨可以加丁點分係粒魚丸,真正台灣「中間帶豬肉餡」嘅魚丸,算係個意外小驚喜。大阪燒蛋餅︰家人點的,無試過,公平點不評論。九份芋圓 (溫)︰溫,但凍嘅。如果點冰,即指甜湯底用冰塊?黑

食物方面 - 主食滷肉飯 (細)︰
細碗版份量算多,但食一半就飽飽濟濟,剩低已經唔想食。
滷肉飯 (細)
擔仔米粉︰
擔仔米粉
小食 - 綜合丸湯︰
綜合丸湯
大阪燒蛋餅︰
家人點的,無試過,公平點不評論。
大阪燒蛋餅
九份芋圓 (溫)︰
溫,但凍嘅。如果點冰,即指甜湯底用冰塊?
黑糖湯底帶點極微仙草味,輕甜食落清爽。一碗份量少,仙草、蜜紅豆、芋圓、珍珠全部只有一兩啖。
蜜紅豆未去到起沙,微軟半硬;仙草、珍珠,基本來貨品質;芋圓煙韌有咬口。
九份芋圓 (溫)
總結︰
自從食晒成餐咸食,再加上見到碗甜品嘅外表,已經打定輸數。估唔到依間「芋圓」出名,真係剩得芋圓比較突出。
另外台灣魚丸亦推薦一食,其他餐點,如果唔係經開附近就唔使特登嚟試。
2023-04-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
朋友找到這一間台式料理店剛好我們都很想念台灣的食物就相約來吃了😂老闆是台灣人室內佈置的蠻可愛的~似乎是台東人?哈哈我不知道<MENU>選擇算蠻豐富的🥹而且還有下午茶餐感覺很抵🤤冰品甜品也看起來好好吃!!<烏龍珍珠奶茶>味道做的很台耶🤤而且珍珠是軟的!!其實在香港喝過很多珍奶店珍珠都沒有煮到很熟裡面是硬的…所以這邊珍珠是軟的很驚艷🤣推推<蚵仔麵線>這個跟台灣味道沒有分別!!好好吃🤤必點!<麻辣鴨血豆腐冬粉>味道也很台🤤只不過沒有到很辣希望可以辣一點😂除此之外沒有別的就是很好吃😋<關山臭豆腐>這一道也很台很好吃🤤居然有很台的酸泡菜很讓人驚艷也是會重複點來吃的食物!!<蕃茄紅燒牛肉麵>牛肉燉的很嫩湯也不錯喝份量蠻大份男生蠻夠<酥炸排骨飯>這個真的太好吃了嗚嗚還可以加很台的辣粉真的太絕炸排骨飯也是我在台灣的愛吃的而且他的飯是滷肉飯🥹炸排骨也很酥很好吃!<炸花枝丸>很大顆很好吃也是可以加很道地的辣粉非常棒台灣的炸物一定要加辣粉才道地好吃啊😋喜歡~<蚵仔煎>

朋友找到這一間台式料理店
剛好我們都很想念台灣的食物就相約來吃了😂

老闆是台灣人
室內佈置的蠻可愛的~
似乎是台東人?哈哈我不知道

<MENU>

選擇算蠻豐富的🥹
而且還有下午茶餐
感覺很抵🤤
冰品甜品也看起來好好吃!!
烏龍珍珠鮮奶茶

<烏龍珍珠奶茶>
味道做的很台耶🤤
而且珍珠是軟的!!
其實在香港喝過很多珍奶店
珍珠都沒有煮到很熟
裡面是硬的…
所以這邊珍珠是軟的很驚艷🤣
推推

<蚵仔麵線>
這個跟台灣味道沒有分別!!
好好吃🤤必點!

就是很好吃😋

<關山臭豆腐>
這一道也很台很好吃🤤
居然有很台的酸泡菜很讓人驚艷
也是會重複點來吃的食物!!
蕃茄紅燒牛肉麵

這個真的太好吃了嗚嗚
還可以加很台的辣粉真的太絕
炸排骨飯也是我在台灣的愛吃的
而且他的飯是滷肉飯🥹
炸排骨也很酥很好吃!
炸花枝丸

底部加了豆芽菜有點怪XD
在台灣好像沒有吃過有加豆芽菜的🤔
還是是我見識太淺🤔
總之我覺得吃不太習慣XD

好了,總結這一間台式小店
目前點過的食物來講
大致上都很道地很好吃!
想家時應該會常常來吃🤣
激推!
烏龍珍珠鮮奶茶
麻辣臭豆腐鴨血
蕃茄紅燒牛肉麵
酥炸排骨飯
炸花枝丸
2023-04-14 149 views
#chowweisik鹹#chowweisik北角一🐾台東米苔目|$48見到menu都唔知係咩staff 推薦多人食 就試下喔好香嘅木魚片 湯底都夠味道仲有白蘿蔔、魚蛋、肉燥、滷蛋鍾意佢係銀針粉!🤩可以連埋湯一起食一🐾酥炸排骨麵|$55平時好少食酥炸排骨的好怕太油 多炸粉依個都算薄身保持到香脆口感 share 最好~ 一🐾關西炸臭豆腐|$39炸得乾香脆 入口唔會臭係香嘅版本😂上面配有酸菜下面就有酸酸甜甜汁好似去左台灣夜市咁🤭見到好少人食推薦喔!!一🐾肉鬆蛋餅|$30肉鬆蛋餅正常發揮可以試下其他特別配搭味道喔~一 🚏 鐵花村 (愛群商業中心) (北角)北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖一好似帶你飛咗轉台東,牆上五彩繽紛嘅壁畫,台灣歌曲真係令成個用餐感覺昇華不少,好似去左小旅行咁🇹🇼令我立即google 依個地方!staff 們都好熱心有禮貌喔~(*¯︶¯*)
#chowweisik鹹
#chowweisik北角

🐾台東米苔目|$48
見到menu都唔知係咩
staff 推薦多人食 就試下喔
好香嘅木魚片 湯底都夠味道
仲有白蘿蔔、魚蛋、肉燥、滷蛋
鍾意佢係銀針粉!🤩
可以連埋湯一起食

🐾酥炸排骨麵|$55
平時好少食酥炸排骨的
好怕太油 多炸粉
依個都算薄身
保持到香脆口感
share 最好~

🐾關西炸臭豆腐|$39
見到好少人食
推薦喔!!

🐾肉鬆蛋餅|$30
肉鬆蛋餅正常發揮
可以試下其他特別配搭味道喔~

🚏
鐵花村 (愛群商業中心) (北角)
北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖

staff 們都好熱心有禮貌喔~(*¯︶¯*)

• 關山臭豆腐
2023-04-08 136 views
幾年前到台東旅遊,當地嘅小店,充滿着濃厚嘅台灣人情味。終於,喺香港,可以搵返當時台東嘅味道,台東嘅情懷!鐵花村,從裏面嘅裝修,佢哋嗰碗很台式肉燥飯,好令人懷念在台東旅遊的日子;香港有很多台式食品店,但他們只是模仿台灣的味道,但鐵花村,他們台式肉燥飯,令你回味到很像台灣的街坊小店那種肉燥滋味,雖然並不能說他們的味道很台東,但在疫情時,可以讓你緬懷一下台灣嘅風情。最令人驚喜的是他們的飯溝咗燕麥,這是台灣南部便當常常食到的煮法,雖然間間港式台式便當嘅Menu都係大同小異,但呢一個細節,就讓你食出真正台灣南部嘅情懷。
幾年前到台東旅遊,當地嘅小店,充滿着濃厚嘅台灣人情味。

終於,喺香港,可以搵返當時台東嘅味道,台東嘅情懷!

肉燥飯
菠蘿烏龍茶
肉燥飯
菠蘿烏龍茶
2023-03-23 152 views
八點幾係北角…想起附近有間台灣食店…路痴嘅我梗係要上來openrice 搵下舖正確位置…一睇營業到九點…因為平時食嘢好慢…所以要加快腳搵到店舖到了門口…入面有幾枱客人…好彩趕得切怱怱忙忙點了心想食嘅麵線同飲品就問職員要唔要即刻結帳….職員好有禮貌地叫我先坐下…食飽先比錢🤣大腸麵線…麵線係想像中嘅台灣味道…入面有少量筍絲…敏感嘅朋友要留意唷..大腸有幾舊薄片…唔知係咪第一口大腸醬汁未混…好鹹…之前再食其他就正常…食品點了白桃烏龍…1/3甜度…都幾好味小店可以選擇甜度及冰量…非常好總括味道可以…價錢適中…好喜歡門口吧枱位…可以慢慢望住出門街景希望有機會再來試其他食品

食品點了白桃烏龍…1/3甜度…都幾好味
小店可以選擇甜度及冰量…非常好

總括味道可以…價錢適中…
好喜歡門口吧枱位…可以慢慢望住出門街景
希望有機會再來試其他食品

2023-03-18
$80 (Dinner)