今晚一齊尋找香港味道🇭🇰,去到佐敦嘅「糖水檔1987」,睇落紅白相間嘅店面都頗有現代感,其實係源自1987年開始創立既老式粥鋪😮,經過第一、二代老闆經營,而家由一班熱愛香港美食嘅後生仔接手老店💪🏻,希望打造成街坊嘅宵夜聚腳地,的確見到唔少街坊堂食外賣。小小嘅店面卻載有香港人情味同本地美食❤️,包括粥品、懷舊小食、經典小炒同傳統糖水等,希望大家多多支持,將呢份情懷延續落去。————————————————👅 鴨腎菜乾豬骨粥($38)👍🏻招牌必食之一!老配方傳承📝,長時間熬製連米粒都化開,鴨腎、蠔豉、菜乾及豬骨呈現濃郁味道,有種清熱下火嘅感覺👅 XO醬炒蘿蔔糕($36)👍🏻採用手工自家製嘅香辣XO醬🌶️,正常辣都有種刺激感,蘿蔔糕有臘腸粒,食落有蘿蔔味,仲有一大堆爽脆椰菜同芽菜,讚讚.👅 豬皮蘿蔔魚蛋($29)👍🏻獨家秘製車仔醬汁,由多種香料調配,香辣之餘又甜甜地,蘿蔔軟腍多汁🥘,豬皮同魚蛋都好入味,還原傳統港式滋味👅 鮮奶桃膠雪耳燉蛋白($53)👍🏻幾種材料加堆一齊就好滋補養顏🌸,桃膠同雪耳都燉到軟軟腍腍,燉蛋白滑捋捋,吸收晒奶香味.👅 芒果大滿足($56)👍🏻一碗有齊仙草、芋圓、小丸子、芋

————————————————
👅 鴨腎菜乾豬骨粥($38)

👅 XO醬炒蘿蔔糕($36)
👅 豬皮蘿蔔魚蛋($29)

👅 鮮奶桃膠雪耳燉蛋白($53)
👅 芒果大滿足($56)
👍🏻一碗有齊仙草、芋圓、小丸子、芋圓、芒果同椰果,啱晒心大心細嘅朋友🥰,覺得小丸子最好味,尺寸巨大化增加咗軟糯糯嘅口感,加埋淡奶更好味

🚩總結:熱愛傳統🫶🏻不斷改良嘅糖水
————————————————
🌟注意:如果鍾意食佢哋嘅XO醬,可以$129/支加購帶返屋企
📍 糖水檔1987
地址:佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖
🗺地區:#bem佐敦
📥分類:#bem港式
💰人均消費:#bem_51至100蚊
  • 鴨腎菜乾豬骨粥
好似好耐冇食港式糖水咁🤣不過雖然呢間舖頭名叫糖水檔 但好似佢啲港式小食款式同樣多😂舖頭已經有三十幾年歷史但開店老闆好似因腳患冇做lu 而家由一對情侶繼續傳承落去~👍🏿白雪女皇(凍) $49白雪女皇系腐竹桃膠糖水配燉蛋白成碗糖水好足料 啖啖都筆到桃膠🤭腐竹已經煲融晒喺糖水度 口感非常滑溜🥰食到香濃腐竹味 調味唔假 系清甜嗰種❤️入面嘅桃膠都系滑嘟嘟嘅😛帶少少爽口 食落有咬口得嚟唔會太硬實底部就系燉蛋白同樣非常滑溜😚帶淡淡嘅奶香 甜度啱啱好👍🏿成碗糖水確實幾好食🤤味道: 8.5/10性價比: 8/10👍🏿椰汁芒果爆珠西米燉蛋白 $56細佬👦🏻揀咗佢至愛嘅芒果好唔容易先氹到佢比史努比試下味😂入面有大量芒果 清甜多汁西米露充斥住滿滿嘅椰香 口感帶少少黏稠🤭芒果爆珠嘅口感好過癮🤪一啖食晒所有配料味蕾上頗大衝擊🤣幾有層次感 少驚喜底下同白雪女皇一樣系燉蛋白整體甜度亦系啱啱好👍🏿味道: 8/10性價比: 8/10👍🏿XO醬炒蘿蔔糕 $36Menu上面寫住用咗手工製XO醬嚟到已經聞到好香🥰蘿蔔糕比較軟糯 食落口感綿感~食到少少蘿蔔粒 粉感唔會太重😚亮點喺個XO醬度應該用咗蝦米瑤柱等等嘅配料炒香而成蘿蔔糕
好似好耐冇食港式糖水咁🤣
不過雖然呢間舖頭名叫糖水
但好似佢啲港式小食款式同樣多😂
舖頭已經有三十幾年歷史
但開店老闆好似因腳患冇做lu
而家由一對情侶繼續傳承落去~

👍🏿白雪女皇(凍) $49

椰汁芒果爆珠西米燉蛋白

👍🏿XO醬炒蘿蔔糕 $36
Menu上面寫住用咗手工製XO醬
嚟到已經聞到好香🥰
蘿蔔糕比較軟糯 食落口感綿感~
食到少少蘿蔔粒 粉感唔會太重😚
亮點喺個XO醬度
應該用咗蝦米瑤柱等等嘅配料炒香而成
蘿蔔糕連埋芽菜同椰菜一齊炒
每個角落都佔滿XO醬
食落辣得嚟好惹味🤪而且炒得非常之香~
雖然佢寫系小辣(好似可以加辣嘅)
但史努比已經覺得好辣🫣

呢個就相對比較失色
略嫌咖喱味唔夠香濃 感覺上甜度重啲
魚蛋唔夠爽彈😗
蘿蔔就煮得好夠淋😆
不過好似甜度比較重 之後會食到有啲辣味滲出嚟~
史努比唔食豬皮

衛生: 7.8/10
抵食: 7.7/10
椰汁芒果爆珠西米燉蛋白
2024-01-25 92 views
門口既裝修玩味十足,裡面既顏色以紅白為主,牆🧱上面仲有唔少搞鬼同勵志既金句,令人食得幾開心😂 除左提供傳統懷舊地道小食之外,當中仲加左啲新元素,幾有新意~ 味道方面都唔錯ga👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)白果腐竹雪耳桃膠 🟡 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)呢道既糖水🥣都低糖,所以會健康啲~ 個白果腐竹糖水🥣味道清甜,啲腐竹煮到溶晒,所以糖水質地係奶白色既,質感綿滑濃厚,豆味清新~ 而且用左冰糖🧊去煮,感覺更加順滑滋潤~ 另外仲有爽滑既雪耳同有平民燕窩美譽又煙韌既桃膠,口感幾豐富~ 如果甜啲個香味就更加出~芒果王子🥭 - $56 (好味指數:😍😍😍😍)芒果王子🥭係由楊枝甘露、椰果🥥、蘆薈同桃膠整成,啲芒果🥭芳香馥郁酸酸甜甜咁,有汁亦都有果肉👍🏻 西柚🍊味道清新又有咬口,一咬開就有果汁🍹喺口腔四散既感覺幾正🤤 椰奶🥥🥛香甜,西米煙韌軟糯,蘆薈清甜,桃膠爽滑煙韌~ 整體口感滑潤,甜而不膩幾好👍🏻XO醬炒蘿蔔糕🔥⚪️🥕🍰 - $36 (好味指數:😍😍😍🤩)比較少食炒既蘿蔔糕⚪️🥕🍰,所以叫左黎試下🤤 蘿蔔糕⚪️🥕🍰質感比較厚實,有少少火腿粒🥓,如果蘿蔔味⚪️🥕再出啲就更加好~ 而炒過會香口啲,亦

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

白果腐竹雪耳桃膠 🟡 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)

芒果王子🥭 - $56 (好味指數:😍😍😍😍)

比較少食炒既蘿蔔糕⚪️🥕🍰,所以叫左黎試下🤤 蘿蔔糕⚪️🥕🍰質感比較厚實,有少少火腿粒🥓,如果蘿蔔味⚪️🥕再出啲就更加好~ 而炒過會香口啲,亦多左啲焦香,size切到一啖就可以食到👍🏻 加埋XO醬就再濃味啲,不過個XO醬偏鹹為主,如果再鮮味啲就更加好~

鴨腎菜乾豬骨粥 🦆🥬🍖🥣 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
個粥🥣有唔同層次既鹹香,香濃入味~ 質感軟綿,唔會過稀或者過杰,又可以潤肺🫁 啲鴨腎🦆肉色紫紅,肉質厚實又彈牙~ 菜乾🥬喺蒸乾左啲水分之後,香味濃郁又甘甜,配埋肥瘦適中又油香既豬骨🍖,幾有層次同埋煲得夠火候🔥

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩
$100 (Dinner)
2024-01-10 52 views
上周逛到這家餐廳,正準備好好嚟個下午茶。首先,鹽燒牛舌真係惹味到不得了,好似小時候街頭賣嘅牛雜攤嗰種“靚”,燒得啱啱好,外皮微焦,裡面嫩滑得滴。再嚟個吉列炸流心湯圓,真係出乎我意料,外皮酥脆嘅“正”呀,裡面嗰啲流心流得出嚟,望吓都流晒我啲口水。XO醬炒蘿蔔糕,粒粒香口,吃落有層次,中間嗰啲炒得“哂冧”,蘿蔔糕炒得有精神,真係難得。揀咗白果腐竹雪耳桃膠,甜而唔膩,腐竹同白果嘅絕配,另外嗰啲雪耳同桃膠,吃落去好似無負擔咁“清新”喎,涼茶嘅好選擇!嗰個芒果爆珠甘露,清新得滯,爆珠嘅滋味好像在嘴裡跳舞,“爽”晒。就算喺呢個熱辣辣嘅日子,嚟碗椰汁香芋芋圓西米露都冇問題,香而不膩,仲有嗰陣椰子香,整個人都“涼快”咗。總之,喺這裡食物美味得黎又親民,食一餐真係足夠“滿足”!🍢🍧🥢
🇭🇰Hong Kong - Jordon 📍糖水檔1987灰姑娘白雪女皇XO醬炒腸粉菜乾排骨粥_____________________________之前去完西九文化區影完聖誕樹,就慢慢行出佐敦同尖沙咀行街。但未行到出佐敦已經開始有小小肚餓,經過見到間之前網上介紹嘅糖水舖就入去食小小野。叫咗兩碗糖水,一碟腸粉,一碗粥。菜乾排骨粥,比呢碗粥驚艷到!佢好足料好重菜乾味,好有細細個婆婆係屋企煲嘅菜乾粥。因為真係好少可係出邊食到咁足料嘅菜乾粥,另外粥底亦都好綿。真係想食多幾碗。XO醬炒腸粉,佢個XO醬好好味好香有好重嘅蝦咪香。炒腸粉亦有啲椰菜芽菜真加咗口感。而佢個XO醬味道真係唔錯,本身想買樽返屋企,但諗諗吓屋企仲有樽未食完所以下次先去買。兩碗糖水,都有蛋白做底甜度啱啱好,好香蛋白味。另外,白雪女皇個糖水會係腐竹糖水加上桃膠真係好滋潤,仲有勁多桃膠。而灰姑娘就係芝麻糊配蛋白,芝麻糊好濃郁真係睇得出落重料。📍 佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖
🇭🇰Hong Kong - Jordon
📍糖水檔1987

灰姑娘

XO醬炒腸粉

菜乾排骨粥

_____________________________

📍 佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖
2023-12-12
$50 (Tea)
  • 灰姑娘
  • 白雪女皇
2023-12-23 36 views
擁有 36年歷史嘅糖水檔陪伴街坊一齊長大,附近嘅居民都係熟客。由於第一代老闆因身體健康問題無奈提早退休,現時由一對年輕情侶接手打理,佢地接手後推出左多款新派食物,亦保留原店嘅港式糖水,希望將呢份人情味一直保留。1️⃣XO醬炒蘿蔔糕 - HKD:$36蘿蔔糕外脆内軟用左蝦米同芽菜一齊炒食起黎好滋味2️⃣燒香蒜汁牛粒- HKD:$36肉質好嫩,又唔會好結實醬汁多啲會更加iuice3️⃣腐竹桃膠糖水配燉蛋白- HKD:$49以滑滑蛋白做底腐竹煲到溶晒,再加上桃膠天氣乾燥可以滋潤下

1️⃣XO醬炒蘿蔔糕 - HKD:$36
蘿蔔糕外脆内軟
用左蝦米同芽菜一齊炒
食起黎好滋味

2️⃣燒香蒜汁牛粒- HKD:$36
肉質好嫩,又唔會好結實
醬汁多啲會更加iuice

3️⃣腐竹桃膠糖水配燉蛋白- HKD:$49
以滑滑蛋白做底
腐竹煲到溶晒,再加上桃膠
天氣乾燥可以滋潤下
糖水檔1987 Tong Shui Dang 1987📍佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖萬聖節夜我同朋友放工後去行街,買到兩樣心頭好,花多眼亂睇耐咗,發覺啲餐廳一係截單,一係已準備閂門。於是我哋喺google map查下附近有無餐廳或食店未閂,搵到呢間叫糖水檔1987嘅小店,睇過menu都有想試嘅小食,所以就去咗食晚餐(宵夜)。店員親切友善,安排我哋坐喺店內用餐。睇menu時先知道呢間小店好有故事,前身係一間已有30餘年嘅糖水檔,不過因為老闆有腳患無辦法繼續經營,而又有一對有心情侶食客有意傳承,所以前老闆都毫不保留將秘方傳授俾佢哋。新檔主不斷學習同改良食譜,不論糖水定小食都富有香港特色,而且用心經營,真係好值得支持。 💰$36XO醬炒蘿蔔糕 🧆我哋喺店主推介menu揀咗兩款人氣主食,其中一款就係XO醬炒蘿蔔糕,特色係即叫即炒,口感外脆內軟,加入芽菜同蔬菜兜炒,香氣撲鼻。佢哋用咗手工製作嘅香辣XO醬炒切成一口一件嘅蘿蔔糕,兩者都有獨特嘅香味,XO醬微辣帶後勁,仲有大量蝦米,味道真係唔錯。果然係手工製,真係有一試愛上嘅感覺,難怪佢哋會獨立賣一樽樽嘅XO醬啦! 💰$38鴨腎菜乾豬骨粥 🥣第二
糖水檔1987 Tong Shui Dang 1987
📍佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖

💰$36
XO醬炒蘿蔔糕 🧆

💰$38
鴨腎菜乾豬骨粥 🥣
第二樣主食係檔口招牌菜,養胃健脾嘅綿滑老火粥。呢款鴨腎菜乾豬骨粥傳承前老闆嘅秘方,十分足料,而且因為長時間熬製,熬出食材精華,所以味道份外濃郁。呢晚入面我最鍾意呢個粥,除咗因為我好鍾意食粥外,就係因為佢真材實料,豬骨都俾咗好幾嚿,菜乾亦出晒味,認真大滿「粥」!

💰$48
椰汁芒果西米燉蛋白 🥭
甜品方面,我揀咗椰汁芒果西米燉蛋白,其實我一般都唔太好中式甜品,但椰汁西米呀、燉蛋燉蛋白呢啲就合晒我心意,加埋芒果,真係非常豐富。店舖內有架還原初代糖水車仔檔嘅糖水車,所有甜品都係喺㗎車仔度調製,非常有特色。甜品以燉蛋白做底,淋上大量椰汁西米,再用顏色鮮艷嘅芒果粒鋪面做點綴,賣相都幾靚。芒果肉帶天然嘅果甜,少少酸味都無,同椰汁西米好夾。墊底嘅燉蛋白口感嫩滑,絕對唔係實定定,而且帶有淡淡嘅蛋白香氣,真係無得輸!

💰$39
灰姑娘 🍮
朋友話去糖水檔點可以唔試啲傳統糖水,所以佢揀咗凍生磨芝麻糊配燉蛋白,話要一試傳統嘅芝麻糊。芝麻糊唔會過份杰身,芝麻味濃香,睇到好多細細粒嘅芝麻碎碎。朋友食完豎起拇指,話估唔到有人會諗到最芝麻糊加落燉蛋白度食,傳統同新派嘅配搭令佢好滿意。
  • 灰姑娘
2023-10-09 214 views
晚上同朋友係渡船街呢邊搵食,佢帶咗我嚟呢間糖水檔門面玩味十足,源起於1987年糖水車仔檔,現在由一對情侶食客傳承經營下去入內環境光猛,以紅白色為主調,襯埋搞鬼得意的句子認真過癮~睇下餐牌先,除咗糖水仲有唔少款式嘅小食招牌 鴨腎菜乾豬骨粥粥底綿滑細膩,啖啖鴨腎、菜乾及豬骨的鹹香,好似細個街邊檔買返屋企食嘅味道~而且好足料,啱哂清熱潤肺👍🏻鹽燒牛舌外皮焦脆香口,牛味濃郁而口感柔軟細嫩鹽燒牛柳粒表面香脆微焦,食落肉味濃郁,肉質細膩柔軟豬皮蘿蔔魚蛋經典小食之選~魚旦入味而爽口彈牙,豬皮爽軟綿潤,蘿蔔鮮甜柔綿仲啖啖咖喱味而不帶渣豉油王炒麵炒麵乾身彈牙而鹹度適中,配埋芽菜及椰菜口感更豐富XO 醬炒蘿蔔糕小塊的蘿蔔糕外表酥香內裡綿滑軟密,爽口芽菜及椰菜,配上香辣細膩的XO 醬夠哂惹味,愈食愈過癮~白雪女皇.腐竹桃膠糖水配燉蛋白腐竹清香嫩滑,加埋Q彈的桃膠及軟嫩綿密的燉蛋白,甜度適中夠哂滋潤~整體味道相當不錯,特別豬骨粥好有水準,而糖水有經典又有新派,感受到小店用心烹調,值得再來支持~
晚上同朋友係渡船街呢邊搵食,佢帶咗我嚟呢間糖水

入內環境光猛,以紅白色為主調,襯埋搞鬼得意的句子認真過癮~

睇下餐牌先,除咗糖水仲有唔少款式嘅小食

招牌 鴨腎菜乾豬骨粥

鹽燒牛舌
外皮焦脆香口,牛味濃郁而口感柔軟細嫩

鹽燒牛柳粒
表面香脆微焦,食落肉味濃郁,肉質細膩柔軟

豉油王炒麵
炒麵乾身彈牙而鹹度適中,配埋芽菜及椰菜口感更豐富

XO 醬炒蘿蔔糕

白雪女皇.腐竹桃膠糖水配燉蛋白

• 鹽燒牛舌
  • 鴨腎菜乾豬骨粥
💪🏻 楊枝甘露 ($35)呢個楊枝甘露食落好清新,芒果夠甜🥰 而且落咗勁多碌柚肉,碌柚都唔苦澀,好清甜,食落好有果香味😋!楊枝甘露都食到有椰奶香。💪🏻 椰汁芒果西林燉蛋白 ($48)芒果香甜,芒果量份量都夠多!椰汁香濃😋,西米都圓潤大粒,再係底層配上燉蛋白,奶味濃郁,都滑。三樣加埋一齊食好豐富!💪🏻XO醬炒蘿蔔糕 ($36)XO醬炒完好香,亦都夠辣味!蘿蔔糕軟熟,而且啲XO醬痴晒係雜菜到,配埋雜菜一齊食好香口惹味,亦令口感更豐富😆。💪🏻 鴨腎菜乾豬骨粥 ($38)粥煲得夠綿,唔會好稀。而且有大大舊豬骨同埋有好多蠔豉仔,亦都好多菜乾,好有咸鮮味😋。💪🏻 鹽燒牛粒 ($36)牛柳粒肉質夠淋,有牛香味!💪🏻 豬皮蘿蔔魚蛋 ($29)係用咖哩汁去煮,蘿蔔同豬皮都好入味!蘿蔔夠淋!💪🏻 混醬白腸粉 ($13)勁多甜醬同麻醬😋 腸粉都夠滑身!味道:7.5/10性價比:8/10 食住瘦指數:💪🏻/5

💪🏻 楊枝甘露 ($35)

💪🏻 椰汁芒果西林燉蛋白 ($48)

💪🏻XO醬炒蘿蔔糕 ($36)

💪🏻 鴨腎菜乾豬骨粥 ($38)

💪🏻 鹽燒牛粒 ($36)
牛柳粒肉質夠淋,有牛香味!

💪🏻 豬皮蘿蔔魚蛋 ($29)
係用咖哩汁去煮,蘿蔔同豬皮都好入味!蘿蔔夠淋!

💪🏻 混醬白腸粉 ($13)
勁多甜醬同麻醬😋 腸粉都夠滑身!

味道:7.5/10
楊枝甘露
椰汁芒果西米燉蛋白
鴨腎菜乾豬骨粥
2023-10-02 39 views
嗰日收工都成9點,去佐敦食個宵夜, @tongshuidang1987 前身係老式粥店,已經有35年歷史,依家由一對熱愛港式食物嘅夫妻接手,希望保留傳統香港地道食物,同時都加入咗啲新元素😙Xᴏ醬炒蘿蔔糕 $36份量都Oᴋ多,有大量芽菜椰菜一齊炒,辣得好過癮😝 味道唔錯,而蘿蔔糕唔係屬於札實型,口感偏糊狀香煎蝦米腸 $22蝦米腸煎到幾香脆,醬汁都好足,好惹味,份量都大,一個人食哂應該都幾飽吓,大推👍🏻豬皮蘿蔔魚蛋 $29用上佢哋自家嘅秘製醬汁,食落口甜甜地,蘿蔔都幾入味,而且都無乜渣😛芒果女皇 $49甜品有驚喜,食落滿滿嘅芒果肉、金柚肉、蘆薈,仲有芒果爆珠🤩 酸酸MᴀʏMᴀʏ,口感豐富,又唔會話好甜好甜,成個甜品各方面都拿捏得幾好😋最正係呢度每日都營業到凌晨兩點(逢星期三休息),宵夜有著落啦🤣 而且附近都仲有錶位場,啱哂車友夜遊完,過嚟食糖水吹兩咀👏🏻

Xᴏ醬炒蘿蔔糕 $36

香煎蝦米腸
芒果女皇
  • XO醬炒蘿蔔糕
2023-09-25 35 views
佢哋係一間30多年老店,由熟客接手重新演繹嘅糖水鋪,附近食完飯就過嚟試吓佢哋個糖水同宵夜如何。🫕XO醬炒蘿蔔糕佢哋嘅蘿蔔糕同XO醬都係自家製嘅,即叫即炒保證食落一定係熱辣辣,蘿蔔糕大小適中啱晒一口一塊咁食,外層有少少脆而糕身軟熟,口感唔錯,自家製嘅XO醬辣辣哋咁夠香夠惹味,底下仲有大量炒香咗嘅芽菜,個人覺得性價比同誠意都十足。🫕鴨腎菜乾豬骨粥第一啖已經食得出係熬製咗好耐,食材入晒味嘅老火粥,粥身夠鮮甜帶有菜乾嘅甘香,加入鴨腎增強口感亦都唔錯。🫕椰汁公主材料有椰汁西米露、芒果同挑膠,果肉偏甜唔會太酸,西米露同桃膠配搭亦都唔錯,最緊要夠足料。🫕椰汁芒果西米燉蛋白 $48底層係自家製鮮奶蛋香,配埋芒果椰汁西米露,佢哋嘅蛋白甜度啱啱好,整體食落係非常之滋潤解渴。

🫕XO醬炒蘿蔔糕

🫕鴨腎菜乾豬骨粥

🫕椰汁公主

🫕椰汁芒果西米燉蛋白 $48

同朋友係佐敦行完街想食宵夜發現到呢間有3X年歷史既小店 糖水檔1987而家由一對食客承傳保留原有香港懷舊特色小食亦加入左創意新派糖水宵夜款式好多元化 於是就入去試下喇😌食物種類有懷舊小食 炸物 各款中式糖水 我地叫左幾樣野食SHAREOVERALL感受到小店用心經營 好唔錯😎💥鴨腎菜乾豬骨粥 呢個粥絕對係用心之作😇老火豬骨粥 粥底煮得好綿好鮮甜而且好足料 有鴨腎 菜乾 豬骨味道香濃 好有水準😋💥XO醬炒蘿蔔糕即叫即炒 上枱仲熱辣辣蘿蔔糕切得幾大件 唔係細細粒炒得焦香惹味 但唔會一夾就散再撈埋佢地個自家製XO醬 香辣惹味😝佢地個XO醬 仲可以即場購買添😉💥白雪女皇其實腐竹桃膠糖水燉蛋白我叫左個熱既 個糖水勁足料腐竹煲得好滑 好香豆味仲有好多桃膠 滋潤養顏最底個燉蛋白又係勁滑口感豐富😆💥綠豆仙草撈好足料 一啲都唔水溜溜起晒沙 啖啖綠豆香💚冰凍透心涼 🌬️配埋仙草凍 清新宜人🍃夏日降火消暑之選🥶

同朋友係佐敦行完街想食宵夜

冰凍透心涼 🌬️
配埋仙草凍 清新宜人🍃
夏日降火消暑之選🥶

2023-08-13 168 views
糖水檔早於1987年以前以街頭車仔檔經營,1987年於佐敦渡船街入鋪,2022年由一對食客承傳,於現址繼續將懷舊港式小食、街頭風味(如香煎蝦米腸、燒汁蒜香牛粒、椒鹽脆皮雞軟骨),以及各式滋潤養生和創意新派糖水(如腐竹桃膠糖水配燉蛋白、吉列流心湯圓和炸三色小芋圓)帶給佐敦街坊🙌🏻🌶️XO醬炒蘿蔔糕 $36蘿蔔糕是長型的塊狀,不會一夾就鬆散。把軟熟的蘿蔔糕連爽脆的芽菜放入口,滿是自家製手工XO醬的惹味和香辣。如果喜歡店家的頂級手工XO醬,更可以即場購買😝🥬鴨腎菜乾豬骨粥 $38貴為糖水檔唯一一款粥品,這款用上豐富材料熬製的老火豬骨粥當然也是用心之作;除了有許多鴨腎、菜乾和豬骨,更用上了淡菜(即青口乾),粥底軟綿而鮮甜,非常出色🥰🥢豉油王炒麵 $28雖然只是爽脆的芽菜跟炒麵,但鑊氣十足,醫肚一流。如果想吃辣味的,可以試XO醬炒麵😋🥭椰汁芒果爆珠西米燉蛋白 $56超級推薦,足料到滿瀉!芒果鮮甜香軟,爆珠爽口,西米軟熟,燉蛋白非常香滑,養生之餘消暑又開胃🥰

🌶️XO醬炒蘿蔔糕 $36

🥬鴨腎菜乾豬骨粥 $38

🥢豉油王炒麵 $28

🥭椰汁芒果爆珠西米燉蛋白 $56
2023-08-07
2023-08-13 34 views
白雪女皇一腐竹桃膠糖水配燉蛋白(凍)$49腐竹糖水配燉蛋白再加桃膠好有咬口!好多腐竹同桃膠,勁足料!腐竹糖水唔會好甜!口感好特別,好滋潤,好啱女仔!糖水檔1987 (佐敦)地址:佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖 #hkfoodie #homehong#foodie #HKfood #hkfoodielife #hkfoodshare #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkrestaurant #香港 #hkig #香港好西 #香港好去處 #香港美食
白雪女皇一腐竹桃膠糖水配燉蛋白(凍)$49
腐竹糖水配燉蛋白再加桃膠好有咬口!
好多腐竹同桃膠,勁足料!
腐竹糖水唔會好甜!
口感好特別,好滋潤,好啱女仔!

糖水檔1987 (佐敦)
地址:佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖
#hkfoodie #homehong
2023-08-10 27 views
呢間佐敦八文樓渡船角嘅糖水舖,麻雀雖小,五臟俱全,平民價錢,好多港式懷舊糖水同宵夜小食熟食選擇🤤—————XO醬炒蘿蔔糕 ( $36 )蘿蔔糕即叫即炒,炒得夠金黃焦香🤣 自家製XO醬好惹味!開頭唔算好辣,混合咗蝦米瑤柱豬肉碎,越食越香辣濃郁同上癮,配埋大量芽菜同椒絲,食唔停口😛-香辣椒鹽雞軟骨 ( $36 )脆皮雞軟骨炸粉唔厚,大大粒唔止得骨,仲啖啖肉,有啲似炸雞🤣-白馬王子🎠🤴🏻 ( $56 )腐竹桃膠雪耳糖水,配上香滑燉蛋白,多重口感勁足料,好滋潤~-椰汁芋圓仙草西米撈 ( $40 )大大碗足料抵食~芋圓煙韌,仙草滑溜!
—————
XO醬炒蘿蔔糕 ( $36 )
香辣椒鹽雞軟骨 ( $36 )
脆皮雞軟骨炸粉唔厚,大大粒唔止得骨,仲啖啖肉,有啲似炸雞🤣
白馬王子🎠🤴🏻 ( $56 )
腐竹桃膠雪耳糖水,配上香滑燉蛋白,多重口感勁足料,好滋潤~
椰汁芋圓仙草西米撈 ( $40 )
大大碗足料抵食~芋圓煙韌,仙草滑溜!