沙田平鐵牛扒專門店ヾ(^▽^*)))任食松露鹽薯條餐廳裝潢以銀色黃色為主好濃嘅工業風格▫️香草平鐵牛扒🥩分別點咗五成同七成熟七成熟有點過熟,肉質較韌推薦五成熟煎到剛好,肉質軟稔又有肉汁但都有少少筋配上蒜頭一齊食更香口,蒜香好濃郁▫️終極漢堡麵包烘得夠脆漢堡扒用平鐵同牛肩肉打成都算多汁,好厚身唔會煎得太乾加上芝士,蔬菜同芥末醬整體味道不錯▫️薯條熱辣辣嘅任食薯條炸得好香脆每啖都有松露香鍾意加埋胡椒更好味
沙田平鐵牛扒專門店ヾ(^▽^*)))
任食松露鹽薯條
餐廳裝潢以銀色黃色為主
好濃嘅工業風格

▫️香草平鐵牛扒🥩
分別點咗五成同七成熟
七成熟有點過熟,肉質較韌
推薦五成熟
煎到剛好,肉質軟稔又有肉汁
但都有少少筋
配上蒜頭一齊食更香口,蒜香好濃郁

終極漢堡

▫️終極漢堡
麵包烘得夠脆
漢堡扒用平鐵同牛肩肉打成
都算多汁,好厚身
唔會煎得太乾
加上芝士,蔬菜同芥末醬
整體味道不錯

2022-06-28
Type of Meal
Dinner
薯條
📍Top Blade Steak Lab (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓108號舖環境🏠沙田分店好似係最大,大約有80個座位,坐得舒服自在有梳化座位又有卡座,光線充足,設計簡潔,衛生情況都幾好價錢💰大約$160-$278,薯條唔洗加錢就可以任食,而外賣65折起,最平一個打扁漢堡同牛肉飯都係$64,加$25仲可以食到招牌薯條同跟飲品,如果想飲其他野,例如:奶茶、特飲、咖啡就再加錢食物朋友個份Flat Iron Steak不錯,有雪花脂肪,調味唔會過濃,同時肉質亦唔會好瘦好乾,我份豬鞍都幾好,唔會煮到過左火,仲係好好食,不過最抵讚都係任食薯條,唔洗錢叫幾多都可以,不過唔可以浪費,食得哂先好加☑️
沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓108號舖

環境🏠

價錢💰
食物
2022-07-22 154 views
做完運動最好就食返多D肉類補充蛋白質,係GYM ROOM附近開左間食STEAK,次次見到好長人龍,難得今次黎唔算好多人,可能早到D人未放工,就去試一試係咪真係咁好食🤣牛扒選擇有幾款,最貴大約$250,最平個款都係$160,另外仲有豬鞍同BURGER,不過呢D就留返下次同FD黎先SHARE食,第一次黎當然要TRY下佢地招牌Flat Iron!!☺️香草平鐵牛扒 HK$160,外型相當吸引,牛味香濃自然,呢個價錢有呢個質素真係相當經濟👍🏻另外餐廳仲有提供任食薯條,睇落好幼身,不過就連皮即炸,旁邊仲有配埋白松露鹽調味,真係極邪惡,ON DIET中所以就唔食咁多🥲不過都明點解一週末假期同埋晚飯時間,都咁多人,因為真係物超所值

2022-07-21 132 views
Top Blade Steak Lab——————————————————約左幾個老朋友見面,有人提議食西餐,每人食份牛扒,唔怕傳染wo😝都係幼主意黎,最後就揀左都幾有人氣既Top Blade(〃'▽'〃)店鋪裝修樸實,沒有的LED燈或者打卡位,專心認真做好每份食物應該係佢地宗旨——————————————————我lunch食得太飽,所以到左夜晚都唔係好餓,叫左藜麥平鐵牛扒沙律🥗原來沙律都好多材料!有雞蛋、螺絲粉、紫洋蔥、生菜,同埋主角平鐵牛扒🤩已經切好一粒粒,有厚度,肉汁豐盈,口感完全唔韌,雖然係沙律,但冇諗過會咁豐富,同主食一樣咁多,加左藜麥之後好似比普通沙律更健康,整體味道酸酸地,清爽開胃——————————————————另外仲叫左杯開心果紅茶特飲,有我最愛既奶蓋🥰配合茶一齊飲唔會好heavy,成餐飯都食得好滿意(○^~^○)
Top Blade Steak Lab

——————————————————
Top Blade Steak Lab好食:9.5/10服務:88.5/10衛生:9/10性價比:9.5/10同男友係新城市廣場睇完電影就係時候醫下肚仔,好多間都係連鎖餐廳,好似出面都有得食,就想試下新野,見到有一間好多人排隊,睇下MENU原來係食牛扒,男友食肉獸黎🤣佢即刻話要食呢間,最後都等左30分鐘先有位,不過一路等一路聞到好香牛扒味同薯條味,好心急想快D入去🤤我地一坐底二話不說即刻叫野食,之前已經諗好,佢要左「平鐵牛扒」,MENU寫有8安士,餐廳簡單用海鹽、香草去調味,男友話肉質幾鬆軟😚同埋幾好味,我就叫左份「藜麥平鐵牛扒沙律」,冇諗過沙律上既牛肉同佢個份一樣咁好食,富肉汁又嫩滑,淨係食肉都食到好飽,沙律性價比幾高的🤑
Top Blade Steak Lab
好食:9.5/10
服務:88.5/10
衛生:9/10
性價比:9.5/10

2022-07-21 195 views
今日好想去食個扒,見到喱間新開未試過,又係專門食扒的,咁就入去試下啦,見到佢大大個數據鐘有好多人Likes,應該都唔會差嘅,一坐低侍應就同我哋講,薯條係任食㗎,我就好開心,因為我好鍾意食薯條的。首先,一聽完個侍應講任食薯條,我就先order一份,諗住一路食住去等個扒,點知我等咗成半個鐘先有我嘅第一份薯條,炸得太乾,唔好食,比較起麥記仲好味,但前提下我好鍾意食薯條再加上肚餓,我就好快食完第一份薯條,我立即order第二份,希望第二份會好食啲,好奇怪,第二份一落單都無5分鐘,薯條就到啦,今次喱份無咁乾,好食少少,但都仲係⋯唉,心入面期盼嗰兩份牛扒啦,一嚟到,嘩好靚呀!點知⋯太難食了,肉質差,味道差,都唔知啲Likes 係點嚟嘅,不過可能係香港區唔好味道啦,有機會去外國見到佢的話,我會再俾次機會佢嘅
,心入面期盼嗰兩份牛扒啦,一嚟到,嘩
好靚呀!點知⋯
太難食了,肉質差,味道差,都唔知啲Likes 係點嚟嘅
2022-07-20 144 views
#Top Blade Steak Lab #沙田美食 #人氣牛扒👉🏻今日黎到沙田新城市,真係好多人,同時餐廳都好多,選擇嚴重有困難🤣就交埋網絡決定,睇下一search彈邊間餐廳出黎就入個間👉🏻最後出現Top Blade Steak Lab,主打平價又高質Flat Iron,我地當日6點幾去到,餐廳已經坐滿,最後等左約30分鐘先有位👉🏻我地兩個女仔怕食唔哂兩份扒,就叫一份是日特別版招牌平鐵牛扒同埋終極漢堡,雖然招牌牛扒都唔平,但幾有驚喜,肉質好鬆軟,相信廚師好細心為牛扒除去筋位,嫩滑程度我覺得係僅次於Tenderloin添,真係唔誇張,薯條都係勁大兜,唔洗錢咁比左勁多我地,好食過連鎖快餐店好多,唔會過鹹,幼身得黎比較長,唔會炸到好碎

2022-07-20 84 views
又有朋友生日🎂佢對牛肉要求好高,所以就專登搵左間高質素既餐廳同佢慶祝一下,食物供應當然有多款牛扒,仲有沙律、漢堡之類🍔當晚我地仲加左錢配沙律同餐湯🥗味道正正常常,份量都足夠,而香草平鐵牛扒就好深得我地歡心😚牛扒已經切好一片片,方便share,但同時又冇血水流出黎,油脂分佈均勻,好似有種濃郁滑順的牛油香,食第一啖已經慢慢浸透著牛鮮味,煮至五成熟肉汁滿滿😍餐廳係免費無限量薯條,可以加茄汁或者黑松露醬,我覺得黑松露幾好,幾濃味,岩哂我呢d重口味人士,不過食埋薯條真係好飽,最緊要都係朋友滿意就得🥰

2022-07-19 88 views
夏天為我帶來好多戶外活動,今日就去左大圍個邊踩單車🚴🏻‍♂️踩完真係好餓,要快d搵野食,就問左個沙田朋友有冇咩好推介,佢話佢自己去過呢間餐廳幾次,有信心保證,所以今晚就信佢一試🎊餐廳主打食牛,不過我呢排就戒緊口,所以打算叫豬,價錢竟然比起牛扒貴,不過店員有介紹佢地用左匈牙利混血豬,豬種精挑細選過,食落又真係比起平時食到既肉味更濃同埋香,肉質都軟腍,絕對能媲美肉眼同西冷既滋味,貴係有原因💸我仲加配左一杯Mojito,酸度同甜度比例好好,薄荷的清涼中和酒味道,份外滿足,對女生來說非常易入口🍸

2022-07-19 81 views
男朋友好鍾意食牛🐮不論係牛扒、牛丸、生牛河呀,只要有牛既地方,佢都有興趣想食,今日就去屋企附近間Top Blade Steak Lab食牛,🥩係我地區好出名,但一直未去過,見今日放早可以早d去攞位先,因為平日午市同晚市都超級多人,至少都要排1個鐘😳餐廳以Flat Iron同埋任食薯條成名🍟何文田開左第一間店後,慢慢再開到沙田同埋港島,相當利害👏🏻男朋友就叫左份美國390日穀飼prime 級平鐵牛扒,價值$278,我就要終極漢堡,價值$160,加少少錢仲有加沙律同餐湯,最後兩個人埋單都唔洗$500🤑牛扒價廉物美,終極漢堡亦好juicy,仲有任食薯條,一定夠飽肚,唔怪之得反應咁熱烈🤣

2022-07-18 107 views
最近多左睇片學煮餸,發現牛都分左好多唔同部分,煮食上烹調處理又會有唔同,例如Flat iron係牛三角肩對上部分,用煎既方法會好嫩滑細膩,睇到我流哂口水🤤不過香港扒房多數都係食肉眼、西冷多,好少有機會食到Flat Iron,但搵搵下又比我搵到有間專食呢個部分,係香港都有幾間分店,我就揀左去沙田,貪就腳🤣叫左份平鐵牛扒同埋栗飼豬鞍架,可以試多d野,牛扒肉質油脂分均好平均,粗筋去掉,所以食落好軟腍😍意想不到咁好食,另外既豬鞍都唔差,份量好大舊,仲燒到有網紋面,有香草、鹽及胡椒作簡單調味,肉汁豐盈,質素真係唔錯

已經好耐冇同老公過二人世界,難得兩隻小朋友學校有活動,我地就出去拍下拖同埋鋸下扒,平時食開港式扒房,鐵板炸炸聲相當有鑊氣,今次就想食好d同埋坐得舒服d,揀左新城市廣場入面既Top Blade Steak Lab🥰我地兩個一共叫左份平鐵牛扒沙律、西班牙栗飼豬鞍架同埋香草平鐵牛扒,餐廳仲有不少特飲,配肉食相當享受😎我份豬鞍好快就送到,上檯個時幾靚,輕易就能切開,唔會有豬so味,都幾厚身同埋冇筋,食落唔算好油膩,仲有肉汁,幾好🤓另外仲有薯條做配菜,脆度十足,店員話食完一份仲可以再添,我開頭都唔信,但見到每檯食完又再點過,我都唔輸蝕食左兩轉🤣

愛牛之人有福了~🐂呢間餐廳出名在佢既平鐵牛扒同薯條任食😍本來覺得一分錢一分貨.但試過之後覺得都真心抵食👍🏻餐廳限時90分鐘.可以係佢地社交平台 ONLINE BOOKING入座後.職員會介紹下餐單.係考慮期間就會上薯條.幾好👍🏻咁就可以食住咁等牛扒😁第一次食就叫左MENU上較平既香草平鐵牛扒同是日限定☺️咁就可以有個比較💥 香草平鐵牛扒💥是日限定平鐵牛扒💥任食薯條💥Dirty Lemonade檸檬特飲薯條係幼身果種.食落FELL到係新鮮炸起.又熱又脆😍仲有淡淡既黑松露味.好正2個人任食就食左2盤😈牛扒有驚喜.肉質都軟熟.都有牛味.又JUICY😍配菜亦好正再配埋佢既Dirty Lemonade檸檬特飲清新.好似可以清下熱氣咁🤣🤣值得一試.佢係香港仲有幾間分店!
愛牛之人有福了~🐂

牛扒有驚喜.肉質都軟熟.都有牛味.又JUICY😍
配菜亦好正
再配埋佢既Dirty Lemonade檸檬特飲
清新.好似可以清下熱氣咁🤣🤣

值得一試.佢係香港仲有幾間分店!
$200 (Dinner)
這晚來個小慶祝,和男朋友來到沙田新城市廣場的Top Blade享用西餐,餐廳主打平鐵牛扒,除此之外,還加入了漢堡包及豬鞍架等菜式,看到不少食評推介牛扒,之前食過一次覺得好食,今次回訪主要想試其他菜式🙂終極漢堡🍔呢個終極漢堡賣相好吸引,厚厚的漢堡扒配上外脆內軟的麵包,加埋芝士、番茄、生菜及特色醬!醬汁、漢堡扒至麵包都是自家製作,麵包質感煙韌而帶點濕潤,口感豐富🔥🔥🥰西班牙栗飼豬鞍架🐷漢堡包咁高質,連西班牙栗飼豬鞍架也是高水準黑毛豬肉質鮮嫩,外皮煎得脆脆的,肉質厚實而彈牙
終極漢堡🍔
西班牙栗飼豬鞍架🐷
2022-07-15 134 views
上個開心星期五,我約咗個好風趣幽默,又樂於助人嘅好好同事仔食飯🤣 呢日我想食Top Blade😙 環境舒服,食物又高質,係聚會聊天嘅好地方~💮香草平鐵牛扒即是Flat Iron,是位於牛肩膀與頸佔置的肉,是牛隻運動量較大的部位,肌肉發達且其肉質嫩度適中,油花均勻分布,Medium Rare仲可以保持到肉質鮮嫩,正❤️💮開心果紅茶特飲開心果奶蓋佔左杯身嘅1/3,奶蓋面有烤過既開心果碎,下面就係凍茶喇,奶蓋配紅茶係最夾嘅,互相配合之餘,又唔太搶味!奶蓋質地好豐滿,打得好挺身,食落充滿開心果味,微甜💮美國390日穀飼prime 級平鐵牛扒 份量不少的Prime級平鐵牛扒,店員推薦medium rare,最能鎖住肉汁,入口即溶既口感好正😋😋😋

💮香草平鐵牛扒

💮開心果紅茶特飲