2015-10-23 3905 views
狗仔粉聽人講得多,食就未食過,究竟同其他粉有咩分別??終於有機會試下啦!!其實間野都真係幾細,好彩都叫有個位坐下咁,個feel有d似大排檔。一坐低唔洗諗緊係叫個狗仔粉($20)先諗諗下,試埋個火鴨翅($20)同大雜燴($30)狗仔粉黎講,個湯底好似唔係好夠味,不過你知啦,重點係要落菜脯嘛!D菜脯勁正,落完又落………真係想買返樽返屋企。火鴨翅其實同碗仔翅冇咩分別咁…個大雜燴其他都係同出面既牛雜差唔多味,呢兩個真係有d唔抵叫。最後,有d唔夠喉,所以叫左個黑白炸丸($12)食下…諗住幾粒丸,純粹飽下肚姐。不過佢出期意料地好食!個皮炸到脆卜卜,咬入去仲係熱辣辣,粒丸好夠味,呢個認真ok!雖然野食都唔算好差,但其實唔係好特別,冇咩意慾想特登過去食……
其實間野都真係幾細
,好彩都叫有個位坐下咁,個feel有d似大排檔。
一坐低唔洗諗緊係叫個狗仔粉($20)先
狗仔粉,火鴨翅,大雜燴

諗諗下,試埋個火鴨翅($20)同大雜燴($30)

最後,有d唔夠喉,所以叫左個黑白炸丸($12)食下…

黑白炸丸

$40 (Tea)
2015-09-21 3651 views
行街經過,朋友見我未食過就陪我食下啦,第一次黎食,叫左個狗仔粉同火鴨批,我覺得狗仔粉有點似粗身烏冬,每條好短,方便用匙羹連湯飲,湯就略嫌味道吾夠濃,不過枱上面有茶甫,可以配埋食,辣菜甫吾錯,值得一試,之後就食火鴨批,見到menu張相好吸引,所以叫左隻黎試,好香,味道好夠,因為配左碗仔翅 , 所以吾會好油,岩岩好,整體黎講都吾錯,可以再試,不過鋪頭坐位吾多,坐得有點逼,食完想坐左陣都吾方便,
行街經過,朋友見我未食過就陪我食下啦,

第一次黎食,叫左個狗仔粉同火鴨批,

2015-08-23 3477 views
中午的大熱的天氣,老公聽聞這間十八座狗仔粉出名,到店坐下,看看周圍也是名星的照片,也試試吧!和老公哎了狗仔粉及鴨肶翅,狗仔粉糊糊的很飽肚。但鴨肶太咸了,我只吃了一口,以為有一碗的碗仔翅浸鴨肶,但是原來只有一湯匙左右。其他老公包底
其他老公包底
  • 狗仔粉
  • 火鴨翅
2015-08-19 2960 views
之前屋企人買過外賣回家,試過火鴨絲碗仔翅,香辣魚蛋,黑白炸丸,味道幾好。今日去開佐敦就過嚟試一試!「狗仔粉」D麵有D似上海粗炒ge感覺,D菜脯、葱、同湯底好match, 但最正ge係D辣菜脯,一定要加埋一齊食!個人愛吃辣,所以落咗好多;朋友唔太愛辣,但也說辣菜脯好正👍!「黑白炸丸」黑丸有黑椒牛丸,香菇貢丸;白丸係豬肉丸,墨魚丸。因為我同朋友都唔食牛,所以將牛丸轉了墨魚丸。我哋無落任何醬料食,即叫即炸,正!下次再嚟佐敦會再試埋魚肉燒賣,據說味道不錯!但會揀無咁熱先再嚟,因為真係食到成身汗😅!

「狗仔粉」

「黑白炸丸」

2015-07-24 2851 views
狗仔粉: 菜"保"有沙! 係好多沙! 好鹹,好重味精! D粉濕到好林,唔駛咬都食到火鴨翅: 比一般碗仔翅多料,味都OK,無狗仔粉甘鹹,但唔係好知火鴨同平時既有咩分別,但真係好貴大雜燴: 包括豬肚,豬腸,豬皮,蘿蔔! 秘製醬汁幾好味,但甜左小小,猪皮一夾就爛,辣菜粒夠辣
TakeAway
2015-07-18 2814 views
先來大狗仔粉 X2菜脯(辣果款一粒都辣死)+冬菇+蔥花+豬肉狗仔粉 有少少烏冬感覺,唔會爛大 招牌火鴨翅 唔用豬肉絲,改用火鴨絲煲碗仔翅,有D臊翅滾火鴨髀皮已經林曬,但有另外一種特色髀完全唔會臊燒賣、魚蛋、魚皮餃辣醬香,魚蛋好林(不過餐牌話試下就知D魚蛋有幾爽),不過燒賣竟然爽口魚皮餃加左醬好食好多黑白炸丸其實無咩特別,D丸唔係脆埋單$140
先來大狗仔粉 X2
翅滾火鴨髀
皮已經林曬,但有另外一種特色
髀完全唔會臊
燒賣、魚蛋、魚皮餃
魚皮餃加左醬好食好多
黑白炸丸
其實無咩特別,D丸唔係脆
埋單$140
2015-06-25 2933 views
    今天和男朋友在附近看中醫,看完之後已八點幾了,本來我想去吃好一點的,但又不想走太遠,因為已經晚了。  我聽說過狗仔粉,但是一聽到狗仔粉,我就聯想到狗肉,而且吃狗仔粉的環境多是擠逼或大排檔的格局,讓我坐得不舒服,所以沒有去吃的意欲。但男朋友和朋友吃過,我就覺得可以一試。  這間狗仔粉是個小店,店肉是煮食的,店外有幾張桌子,我們隨便坐下,我要了魚肉撈及翅撈。  翅撈比較濃稠,味道也偏濃,我看到有木耳、冬菇碎等配料,比較鹹,但是很惹味,我都沒加調味料;魚撈比較清,還有蔥花,味道較淡,吃得到清脆的魚肉。  狗仔粉給我的感覺比較爽,因為是短短的,我都沒細味呢。聽說「狗仔」諧音「救濟」呢。

翅撈狗仔粉
魚肉撈狗仔粉
$30 (Dinner)
2015-06-22 2193 views
食粉仔,心目中既第一位,就係屯門置樂既橋底粉仔,酸辣菜甫的味道提昇了粉仔既米香。而18座狗仔粉,食完之後,我大概會排佢起3,4位。大排檔既座位方式,不錯。點左碗細既粉仔,加一火鴨脾。粉仔:可惜的是這兒沒有醋,否則的話就可以試真一點,粉仔還未煮很通透熟稔,米味還不足,可幸的是有菜甫,才稱得上好味。火鴨脾是我到店鋪上看到別人吃,我又想吃的其一菜式,火鴨脾的皮不算太脆,不過咬上撕開時卻容易得很,沒有凍了皮就像橡筋的感覺。佐孰多野食都係人都知,不過特別的卻寥寥可數,此店頗為特別,尤其香港沒有太多店有得食,回頭機會甚高。

而18座狗仔粉,食完之後,我大概會排佢起3,4位。

大排檔既座位方式,不錯。點左碗細既粉仔,加一火鴨脾。

粉仔:

火鴨脾

佐孰多野食都係人都知,不過特別的卻寥寥可數,此店頗為特別,

尤其香港沒有太多店有得食,回頭機會甚高。
2015-06-13
$30 (Tea)
2015-06-09 2304 views
平時很愛食碗仔翅,呢間竟然叫鴨火翅?應該同碗仔翅差不多,試下先...材料好多呀,有鴨絲,木耳...每啖都真料實料,而已很濃稠,加了鴨肉絲多了一番風味既碗仔翅,似乎不用加醋亦可,店家是沒有"醋"提供的,話要食原味先好食,食得辣既重可加菜甫(只提供辣味)就更添一重風味。

2015-06-06
$27 (Last Night Supper)
2015-06-03 2281 views
在油麻地閒著,忽然想起住附近的莊友,恰巧她又在家,'那我買點小吃便上來吧'。油麻地不像旺角,想買燒賣魚蛋之類的,不是那麼易,因為不是'總有一間喺左近'。正在想有什麼其他可買時,想到了十八座狗仔粉的第一分店就在油麻地!爽快地買了個外賣,便到莊友家去。人不多,今次只買了狗仔粉和火鴨翅各一。因為是外賣,是劃一的size 和價錢 (各$28)。一打開狗仔粉的蓋,鹹香噗鼻而來。即使是外賣,也盛得滿滿的。即使外賣很容易使麵「發漲」,以粘米粉製的粉條仍不糊不爛,傳統秘方應該功不可沒。粉條盡是冬菇、蝦米湯底的味道,配合菜脯一起吃,惹味非常。因為朋友不嗜辣,我加了不辣的菜脯;其實嗜辣的應該試試它的辣味菜脯,麻香味十足,又辣得過癮。至於火鴨翅,對於(聲稱)減肥的人,那種肉香簡直可以滿足吃肉的慾望——很濃的燒鴨味,但其實鴨肉很少,內容像碗仔翅。又不是想果腹的,這兩個小食在味道和份量上都恰到好處。雖然我未經歷過上一輩說狗仔粉而想起的辛酸(聽說過狗仔粉是救濟粉的諧音),但能嘗一下當年的街頭味道——我知道,捧著一碗鹹香四溢的狗仔粉和火鴨翅,無論在舊日,還是物質較富裕的今天,是多幸福的事。

2015-05-31
TakeAway
$56 (Tea)
2015-04-17 2510 views
本身諗住同男朋友睇完戲後係尖沙咀食埋野就反屋企, 傾傾下就話不如行去佐敦搵食之前都有聽聞過18座狗仔粉個名幾響, 但次次經過都冇食... 所以今次就試試佢地下舖位唔大..開左幾張木接台, 好似大排檔咁..之後聽到D阿姨同D客講樓上有好多位呀..上去啦~原來仲有樓上舖..個日其實都幾肚餓..成10點都未食野..但本住試下既心態..每樣淨係叫左1份~阿姨好Hard Sell話有上脾..咁就試埋啦~叫左狗仔粉..火鴨脾..雜錦大雜薈..味精味都幾重下..有少少海鮮味..湯底有D蝦干仔係度..與其話佢係湯..不如話佢係玻璃芡..打芡應該係想個湯掛麵D~ 麵質好似唧唧魚麵既口感..E碗野30蚊係一隻用少少碗仔翅淋面既燒鴨脾..隻脾就normal啦..反而值得一讚既係個翅..雖然得個幾啖..但有好濃既鴨味..如果抱住食碗仔翅既心態食佢..會有驚喜既~不過$22食隻燒鴨脾加2..3啖翅就貴左少少雜薈好似有豬肚..豬皮..大腸個D~味道冇乜特別..佢話個個滋味醬定美味醬..我食落就冇咩特別..好似甜醬溝麻醬加豉油..唔記得左幾錢反而我最欣賞係e樽辣菜莆..阿姨上狗仔粉既時候已經有話台面紅色個樽係辣菜莆

火鴨脾
雜錦
勁辣菜莆
反而我最欣賞係e樽辣菜莆..阿姨上狗仔粉既時候已經有話台面紅色個樽係辣菜莆黎架..好辣架..食得辣既落幾粒啦.. 自問自己食得辣..但男朋友唔係好食得~落左3份1羹..的確係幾辣..男朋友一試已經話好嗆喉..食左幾啖已經話頂唔順唔食..佢係麻辣味黎..先痲後辣~之後我再放左一羹落去..食到尾尾~我都食得有D吃力~畢竟佢會嗆到喉嚨有D辛苦~

總括黎講...70幾蚊食佢就唔太抵..味精都幾多~~吃完男朋友話好似冇食過野咁~之後同佢吃左麥叔叔..
2015-04-13
$35 (Last Night Supper)
2015-04-09 1682 views
去到佐敦都搵左好耐先搵到,典型嘅大排檔部局,其實餐牌仲有其他嘢食嘅不過我等一次去梗係食狗仔粉啦。白色嘅圓柱體粉睇落就唔太吸引,啲湯,又或者叫芡, 味道有少少似碗仔翅,加上佢啲配料(雖然我唔太知係咩黎)成個配搭幾特別,但我個人就覺得稱唔上叫好味,而且食到最後鹹到唔想食。所以香港四大奇食都係試過就夠。
2015-03-18 2345 views
經常聽人說到哪吃狗仔粉,令我也想嘗一下,決定專程去佐敦吃,聽說佐敦有間很有名餐廳專賣狗仔粉,雖然店子很小,枱子只有三四張,但已滿座,排隊等了5分鐘,就有位啦。點了馳名的狗仔粉,火鴨翅,火鴨脾,店員很快把食物送到枱上,吃了幾口,這個狗仔粉令我想某牌子的唧唧魚肉麵,當然狗仔粉令人驚喜,麵質很爽口,加上自家制作的菜莆,有辣和不辣之選擇,我個人較愛吃辣,辣得很過癮,很美味。至於火鴨翅跟普通碗仔翅差不多吧,我倒覺得碗仔翅比較好吃;另外就是火鴨脾,每啖都是肉,用手拿著吃,特別有風味,正!沒有試過的朋友,可以試一下,別有一番風味!

沒有試過的朋友,可以試一下,別有一番風味!
燒鴨脾
2015-02-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
燒鴨脾
2015-03-08 1789 views
原本想食澳牛🌚,可惜多人到痴線😑,行過十八座狗仔粉,想作出第一次嚐試😝,由於唔肚餓,淨係叫左細嘅狗狗粉,即叫即到熱辣辣,賣相相當普通,亦非想像中咁香,但狗狗粉嘅湯底味道香濃,雖然狗狗粉不夠彈牙,但整體而言相比其他街頭食店,味道不俗而且十分有創意
  • 狗仔粉
2015-03-07 1978 views
今晚要出佐敦,做好嘢之後行過見到呢間路邊食店,賣嘅係細個最鍾意食嘅街邊小食食店都好有街邊風味,摺枱硬木櫈,坐路邊!先企在路旁等阿姐安排座位,個阿姐又聾聾地,一定要面向佢講嘢先得,(我覺得佢係讀唇架!)坐低咗阿姐落單,食物種類多!之後上晒食物就會比低張數紙!之後攞數紙比錢!大雜($32):牛肚好硬!硬到好似膠咁,最後我只食到一舊,淨低晒,大腸彈牙,有厚有薄,蘿蔔無渣爽甜,豬皮唔爽口,最好味嘅係啲橙色醬,唔辣但好惹味,整體好一般!狗仔粉:($20)好咸嘅湯,有菜甫蝦米!好濃但混濁!條條狗仔粉彈牙!但因為啲湯太咸,所以唔好味!牆上嘅介紹話辣菜甫好味到要偷,但因為啲湯太咸,已經唔想再加菜甫!風味嘅嘢,可能只能回味!以前一檔街邊檔食一種食物,呢間食店要做好咁多種類嘅食物,所以做得唔夠盡善盡美!
今晚要出佐敦,做好嘢之後
行過見到呢間路邊食店,賣嘅係細個最鍾意食嘅街邊小食
之後攞數紙比錢!
大雜

2015-03-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$52 (Dinner)