2021-11-14 233 views
🌿 芫茜豬肉湯餃配芫荽豆漿湯米線 $58因為本人太鍾意食芫茜,叫叫吓成碗都係芫茜,上菜嘅時候先發現幾震驚。其實配湯芫茜味幾出,再食餃子已經冇咩感覺。佢很醜,但芫茜控必試。
🌿 芫茜豬肉湯餃配芫荽豆漿湯米線 $58

2021-10-29 437 views
天空藍 這裡黃二訪中環三一餃子,必食fusion餃子同豆漿米線蒜芯豬肉餃,一咬已經係粒粒蒜頭香味同有爽脆嘅口感,好食花枝丸食落熱辣辣 Lunch時間好多人排隊,所以一定要早到,人齊才可入座
天空藍 這裡黃
二訪中環三一餃子,必食fusion餃子同豆漿米線
蒜芯豬肉餃,一咬已經係粒粒蒜頭香味同有爽脆嘅口感,好食
花枝丸食落熱辣辣
Lunch時間好多人排隊,所以一定要早到,人齊才可入座
$70 (Lunch)
  • 豆漿蝦皮湯米線
2021-10-23 452 views
-{黃店💛中環餃子🥟}另一間出名嘅餃子店 位於中環所以都好多人lunch time黎排😂🤤蒜芯豬肉餃+温泉蛋紫菜拌飯+炸花枝丸🤤 ($72)餃有6隻 煎到有層雪花皮😍咬落幾脆 入面有啲菜芯粒 但蒜味唔係好出個紫菜飯有牛角嘅影子👀🥳啲飯粒粒分明 蛋味好香🥰最後花枝丸夠熱辣辣 不過食落有啲油👖褲評: 7.2/10等左20分鐘啲野食都未到🥴聽店員講煎餃係要等耐啲👀不過中環依個價錢算唔錯~性價比: 7.5/10服務: 8/10環境: 7/10🚩 三一餃子 🚩地址: 中環利源西街7號地舖
{黃店💛中環餃子🥟}

🤤蒜芯豬肉餃+温泉蛋紫菜拌飯+炸花枝丸🤤 ($72)
個紫菜飯有牛角嘅影子👀🥳啲飯粒粒分明 蛋味好香🥰

地址: 中環利源西街7號地舖
蒜芯豬肉餃+温泉蛋紫菜拌飯+炸花枝丸
蒜芯豬肉餃+温泉蛋紫菜拌飯+炸花枝丸
2021-10-21 321 views
三一餃子從石硤尾搬到中環, 無論是煎餃和主食的種類也比舊店更多更精, 雖説中環比石峽尾更為熱鬧, 但因為店家被路邊攤擋包圍, 反而辨識度較低, 有點難找. 這裡的煎餃很不錯, 點了黑白松露豬肉煎餃, 豬肉新鮮沒有羶味, 肉汁豐富, 松露香味嗅下去明顯, 但吃的時候味道相對柔和. 煎餃底部香港脆, 焦香味均衡, 餃子皮不會太厚但內餡包得夠貼, 相當不錯.主食點了豆漿蝦皮烏冬, 沒有配料, 重點就在湯底身上, 豆香夠之餘也多了蝦的鮮味, 湯汁不會太濃稠, 烏冬口感順滑而不會糊化, 只是沒有配料真的有點寡, 也不夠飽呢! 於是點了醉炸雞翼, 是醉雞翼和炸雞翼的結合, 外皮可以再脆一點, 但吃起來香脆中帶酒香, 比起一般的有新意呢!

2021-09-29 542 views
喺中環利源西街有一間小店 出名食餃子🥟 今次係四訪 證明有幾鍾意食😋每次黎都會叫佢哋嘅套餐 一客餃子+一個煮食餃子分兩款 分別係煎餃子或蒸餃子 本人比較喜歡食香口啲嘅煎餃子(+$4) 另外佢哋嘅餃子都有好多唔同餡料 但每次黎親都會叫黑白松露豬肉餃 咬落去松露味好香 再蘸上佢哋嘅特製醋汁 非常惹味 非常有after taste另外再選佢哋嘅鰹魚昆布湯米線 佢哋個湯底非常濃郁 好有魚香 米線亦非常彈牙 真心推介其實佢哋嘅蒸餃子都好出色 如果怕熱氣的話下次可以試呢隻
每次黎都會叫佢哋嘅套餐 一客餃子+一個煮食
黑白松露豬肉餃
其實佢哋嘅蒸餃子都好出色 如果怕熱氣的話下次可以試呢隻
黑白松露豬肉餃
鰹魚昆布湯米線
*✲゚*。🥟無限回訪嘅良心餃子小店💛呢間我應該食過10次以上喇 因為又抵又好食😋我最鍾意嘅combination係粟米豬肉煎餃配鰹魚昆布湯米線💯我覺得煎餃比湯餃更香口 皮薄而且足料😛之前食過一次蒜芯豬肉餃 不過太重口味 粟米豬肉餃好食啲🤣鰹魚昆布湯底可以揀辣度/唔加辣都可以 米線份量都可以自選架🙆🏻‍♀️ 主食仲有其他幾個選擇 溫泉蛋紫菜拌飯都唔錯👍🏻豆漿蝦皮湯我自己就麻麻哋鍾意🙈因為小店座位得10幾個 堂食嘅話lunch time 有時要等好耐🙈可以用Openrice order定外賣自取會快啲唔洗等位💁🏻‍♀️-✨ 餃子+主食 ($58) (煎餃+$4)✨ 餃子+主食+小碟 ($74)-📍 三一餃子 Trinity Dumpling @ttdumplings中環利源西街7號地舖-#cafefoodsnap_💛#cafefoodsnap_Central#cafefoodsnap_noodles
*✲゚*。🥟
無限回訪嘅良心餃子小店💛

呢間我應該食過10次以上喇 因為又抵又好食😋
我覺得煎餃比湯餃更香口 皮薄而且足料😛
之前食過一次蒜芯豬肉餃 不過太重口味 粟米豬肉餃好食啲🤣
主食仲有其他幾個選擇 溫泉蛋紫菜拌飯都唔錯👍🏻
豆漿蝦皮湯我自己就麻麻哋鍾意🙈

✨ 餃子+主食 ($58) (煎餃+$4)
✨ 餃子+主食+小碟 ($74)
中環利源西街7號地舖
#cafefoodsnap_💛
#cafefoodsnap_Central
#cafefoodsnap_noodles
2021-09-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 鰹魚昆布湯米線
  • 粟米豬肉餃
2021-09-24 321 views
最欣賞食店提供多樣化套餐👍🏻👍🏻👍🏻雖然店名叫餃子,但實情除左餃子仲有不同特式小食。用Apps提早落單,大大節省係店外等待取餐時間,好方便!岩哂係中環番工又中意外賣番公司食既我,hk$67埋單有甘多野食,真係好滿足!!!🤩🤩是日點了虾皮豆漿烏冬少辣(+$)+關冬煮+炸網春卷(+$)+ coca cola plus(+$).

2021-09-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$67 (Lunch)
  • 關東煮
  • 絲網春卷
2021-09-05 388 views
係中環返工,中午時常外賣自取支持下黃店,蒜芯豬肉餃同埋黑白松露餃都幾有特色幾好食,只是常常OpenRice顯示已經可以取餐了,行過去才發現仲要等一陣⋯最高紀錄等過30分鐘😑今日同朋友weekend 去中環,介紹佢試下這間特色餃子店,今次試了大阪燒餃,味道都不錯。但是堂食體驗真係有待改進⋯請下侍應妹妹擦下餐檯都愛理不理的、過來擦了也是隨便一擦,人地支持你黃店、食物好吃,但不正常這種服務態度啦建議:外帶吃囉

建議:外帶吃囉
  • 大阪餃子燒
2021-08-27 301 views
關東煮+羅泰峰撈米線(小辣)$58一個星期總有幾日唔想出街同人逼又唔想行出街買外賣,但係又想食好西🤣🤣所以今日係office同同事一齊嗌左黃店外賣,係想食好耐的餃子店🥟不過因為我食魚素,無得食餃子😖好彩都有其他野揀!關東煮有蘿蔔、魚蛋、冬菇和不同形狀的魚餅,份量好有誠意,超飽!味道方面,整體調味有dd偏鹹,蘿蔔好淋好甜🤙🏿冬菇好大夠,但都夠淋夠入味🤙🏿魚蛋和魚餅就是一般的味道🤙🏿小辣的撈米線好香口,不過都係偏鹹的麻辣,略嫌米線煮得太淋,整體黎講值得一試🥡
關東煮+羅泰峰撈米線(小辣)$58

關東煮+羅泰峰撈米線(小辣)
2021-08-26
Delivery
$58 (Lunch)
關東煮+羅泰峰撈米線(小辣)
2021-08-26 233 views
白熊小編絕對是餃子控(話說前男友不吃餃子的說)中環的店面比較小 下單後通常都要等10-15分鐘 我這次點了三一餃子的外送 送過來的時候卻冷掉了🥺(同事說她的關東煮還熱騰騰這根本是差別待遇好嗎🥶)-🌟-餃子+米線 $58黑白松露豬肉湯餃 (+4)本身點了炸餃卻沒有🥺松露的味道很重很香🥰豆漿蝦皮湯米線 這個湯底跟湯餃的湯是一樣的 豆漿味很濃 卻沒有蝦皮味(???) 米線有一點變硬和黏在一起了 但是上次我從中環店鋪直接買回家也沒冷的這麼誇張🥺

-🌟-
餃子+米線 $58
黑白松露豬肉湯餃 (+4)
本身點了炸餃卻沒有🥺松露的味道很重很香🥰

豆漿蝦皮湯米線
Delivery
Type of Meal
Lunch
  • 黑白松露豬肉餃
2021-08-16 458 views
中環越嚟越多特別嘅餐廳,依家嚟得多呢頭就越搵越多。食量同胃口又麻麻,不如食小食餃子都好。佢有啲套餐都幾抵,兩個人份量少少可以分一份。我哋點咗餃子(煎餃另加4元)主食小食,72元。絲網春卷,好脆口,料都好足,點辣醬一流。蒜芯豬肉餃,我呢份有小小燶,但可接受。皮厚度適中,料都足,有葱蒜平衡到,肉嘅部分都平均,小小汁,未至於乾。溫泉蛋紫菜拌飯,見到有人點好吸引,自己都試下,可以揀少飯個啲,都幾好。撈埋係好食,有啲汁,唔會乾,不過一齊食就好啲,自己一個會有小小多。整體係抵食,店員算有禮貌,幫襯嘅時間係tea time,人唔多。

佢有啲套餐都幾抵,兩個人份量少少可以分一份。

我哋點咗餃子(煎餃另加4元)主食小食,72元。

絲網春卷,好脆口,料都好足,點辣醬一流。

💛💛💛三一餃子💛💛💛久仰大名,有少少難搵,所以睇Google Maps嘅時候都要小心搵😂。前前後後去咗兩次,第一次佢俾人打爆玻璃,所以冇開門。第二次終於食到。舖頭細細,唔算好多位😛。黑白松露豬肉餃(冰花煎)冰花餃好食,黑松露味略嫌太重,重到有少少嗆喉。食得多有少少口渴,要飲水🤔。餃子嘅大細正常偏細,所以都幾啱女仔食,男仔食就可能要加多碗麵啦😂!蒜芯豬肉餃(冰花煎)價錢喺中環黎講都算係咁🤟🏻。我地覺得蒜芯豬肉餃好食過黑白松露餃,至少食完唔會好口渴🤪。味就唔算好重,絕對食得出蒜味。總括來講都好食!餃子個皮鎖住豬肉肉汁,咬落去仲有肉汁流出來💗。粟米豬肉餃(湯餃)鰹魚昆布湯米線好彩依到既煎餃出色,因為湯餃有啲平平無奇,食落去嘅粉味比較重🥺。粟米餃裏面嘅粟米完整嘅,但始終餃皮有少少厚,所以同冰花餃相比就真係比下去啦🤔。另外,個麵都好普通,又唔係唔好食,只係有少少為食飽而食😂。
💛💛💛三一餃子💛💛💛

黑白松露豬肉餃(冰花煎)

蒜芯豬肉餃(冰花煎)

粟米豬肉餃(湯餃)
2021-06-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
喺中環翻工嘅朋友要留意啦!呢間位於利源西街嘅餃子黃店係最近嘅人氣小店💛 次次路過都見到坐滿座架🤣餃子+主食+小碟 ($68)雖然店舖面積唔算好大!但種類都唔少架~ 小編今次就叫咗個$68 set再另加咗啲野🥰🌟 蒜芯豬肉餃餃子煎得好香脆,食落蒜味香濃肉餡juicy🥟🌟 大阪餃子燒(另加$9)唔知大家有無掛住日本呢🇯🇵大阪燒就食得多,呢個扮大阪燒嘅餃子真係好趣致,呢個🌟 鰹魚昆布湯米線個碗係貓貓圖案好得意🐱昆布湯可以揀辣度,小編就揀左”垃圾辣”,個人都覺得都幾辣🌶唔食得辣嘅要留意啦~🌟 炸花枝丸 味道正常 好香口,面頭仲甜甜地。🌟 餃子雞翼 (另加$24)雞翼裡面䖆左啲豬肉,咬落香脆多汁,作為小食一流呀~味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

餃子+主食+小碟 ($68)

🌟 蒜芯豬肉餃
餃子煎得好香脆,食落蒜味香濃肉餡juicy🥟

🌟 大阪餃子燒(另加$9)

🌟 鰹魚昆布湯米線

🌟 炸花枝丸
味道正常 好香口,面頭仲甜甜地。

🌟 餃子雞翼 (另加$24)
雞翼裡面䖆左啲豬肉,咬落香脆多汁,作為小食一流呀~

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-07-23 732 views
好差既經歷⋯⋯平時都唔係點寫食評既,但係食物太參差真係忍唔住出聲⋯⋯等位等左10分鐘,一入到去d侍應既感覺唔太有善,經常匿響廚房自己傾偈。間野係自己掃Qr code落單,但係一開頭我同我朋友都唔知寫左外賣紙張menu然後比侍應,開頭佢堅持唔收,要我地電話落單。不過我地入左個網又落唔到order,問左另一個侍應佢就幫我地用手機試,試左幾次都唔得,試埋隔離檯個code先發現個server斷左work唔到,果個女仔行開左,然後大聲講左句:「又斷server好煩呀!」,然後要我地自己用手寫單。落單後就等左好耐,差唔多有半粒鐘,明明都冇乜新既客人入黎,其他坐緊既客人又已經食緊野,d侍應都係到自己傾計好似冇咩野做。不過我地冇催單因為仲有d耐性,如果佢d野食好食既話都值得等既,可惜就只有失望而回。首先黎既係煎蒜芯豬肉餃,冇乜特別,雖然蒜味係ok重但煎到又乾又硬,而且唔係好多肉汁,只能說中規中矩。朋友個兜就炸黑松露豬肉餃,好差,乾到爆,d皮又厚又硬,仲要冇乜黑松露味,得少少黑松露油味,同食普通豬肉餃冇分別。過左陣先黎個主食(我見隔離檯仲要食哂d餃子兜烏冬先黎,但係兜烏冬睇落只係好簡單倒d湯入個碗到就搞
好差既經歷⋯⋯

平時都唔係點寫食評既,但係食物太參差真係忍唔住出聲⋯⋯

過左陣先黎個主食(我見隔離檯仲要食哂d餃子兜烏冬先黎,但係兜烏冬睇落只係好簡單倒d湯入個碗到就搞掂既鰹魚湯底烏冬,真實點整就唔清楚),我地嗌左溫泉蛋紫菜飯同豆漿蝦皮米線。兜飯d米好硬,同隔夜飯既口感一樣。兜米線湯底淡,而且好細碗,雖然我知係有得嗌多米線,但係你$62黎講regular size都真係太少,份量似下午茶餐多d。

食緊果陣又有好多大隻細隻既烏蠅飛黎飛去,本身好肚餓都搞到唔太開胃⋯⋯

其實我都唔想寫到間黃店咁差,但係個經歷實在唔太開心,無論係環境、服務態度定係食物質素都係十分參差,仲要比成$62/餐,屋企就煮到既水準,我自己覺得其他連鎖店都比佢好食⋯⋯

其實唔係話係黃店就算好唔好食都要盲沖去支持⋯⋯冇心做真係唔好做啦⋯⋯
皮硬到刮親牙肉既黑松露豬肉餃
2021-07-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$62 (Lunch)
2021-07-19 338 views
嚟到中環呢一間小店食餃子🥟🤩💛小店座位唔多,人氣都好夠,平日夜晚keep住有人排隊🤣今次試咗餃子(6隻)+主食+小食=$68·✨煎黑白松露豬肉餃🥟 (煎+$4)煎到一餅咁,望落唔錯,黑松露味係有嘅但唔算太重煎餃子唔會太乾食落去仲有肉汁·✨韭菜蝦皮豬肉餃🥟韭菜湯餃都正正常常,蝦皮就食唔出😅個豆漿魚湯比其他餃子店更加有鮮味,算係幾好飲·✨鰹魚昆布湯烏冬昆布湯鰹魚烏冬正常發揮,個湯幾清甜嘅😙·✨羅泰豐撈米線撈米線,熱食的,以蒜、蔥、辣、酸汁米線撈,有啲似啲街邊冷麵個種感覺😆·✨餃子雞翼 +$24雞翼入邊有啲豬肉,味道都係咁,個雞翼唔夠脆,價錢貴咗少少·✨酥炸生蠔 +$24酥炸生蠔冇咩特別唔算太大粒,不過算係酥脆嘅🙂·🌟$68有三樣嘢都ok,個人覺得小食可以揀返唔洗加錢嘅,例如炸花枝丸都幾多人叫嘅😚咁個性價比會高啲😉可以支持💛💛
今次試咗餃子(6隻)+主食+小食=$68
✨煎黑白松露豬肉餃🥟 (煎+$4)
煎到一餅咁,望落唔錯,黑松露味係有嘅但唔算太重
煎餃子唔會太乾食落去仲有肉汁
✨韭菜蝦皮豬肉餃🥟
韭菜湯餃都正正常常,蝦皮就食唔出😅
個豆漿魚湯比其他餃子店更加有鮮味,算係幾好飲
✨鰹魚昆布湯烏冬
昆布湯鰹魚烏冬正常發揮,個湯幾清甜嘅😙
✨羅泰豐撈米線
✨餃子雞翼 +$24
雞翼入邊有啲豬肉,味道都係咁,個雞翼唔夠脆,價錢貴咗少少
✨酥炸生蠔 +$24
酥炸生蠔冇咩特別唔算太大粒,不過算係酥脆嘅🙂