2023-08-30
我的中學老師曾經教過我書本其實唔需要由頭睇到尾,只睇精華的部份就夠,如果唔係你只係浪費人生。頭一次聽到簡直係當頭棒喝,所以有時搵好西食的時候都係一樣,人的胃口有限,黎到一間餐廳,只需要享用最好食的菜式就夠,而唔需要浪費自己食野的Quota。呢個系列就係介紹一些奇貌不揚的餐廳,當中亦搵到滄海遺珠美食推介。第一間介紹就係粗菜館。粗菜館係舊時都有少少名氣,主因係得到蔡瀾先生推介,不過隨時蔡生推介唔同的餐廳後,自然好快將粗菜館消失係大家腦海。當中有一道菜係黎到必叫就係秘製沙薑雞,佢同其他食店的沙薑雞唔同,外面佢會係白切雞或鹽焗雞,之後配上沙薑醬俾你點就係叫沙薑雞。但粗菜館係做得好細緻,首先會將雞煮熟,之後用秘製沙薑汁去炆,雞肉入晒味之餘又唔會過鹹,而雞肉肉質仲可以保持嫩滑,最後將沙薑汁打芡淋上雞肉上枱,可以話睇得又食得,只係呢道菜已經可以送幾碗飯。