2021-07-14 260 views
放工同朋友去食小菜,入到餐廳,有種舊時香港嘅感覺,座位都算闊落,坐得唔迫。店舖有一面大玻璃,玻璃上有好多唔同食客嘅留言同簽名,另外仲有幅蔡瀾既字掛咗喺咗喺牆上面。細個同屋企人嚟最鍾意食粥,今次當然有點😋 除咗雞粥,仲點咗山楂醬排骨、XO醬鮮蝦帶子炒西蘭花同埋一碗飯。山楂醬排骨味道酸甜好開胃,食落有淡淡山楂味,感覺健康。XO醬鮮蝦帶子炒西蘭花d蝦同帶子都係大大隻。佢用咗XO醬炒,有微微辣,所以好惹味。雞粥一如以往,又綿又滑,而雞既份量都唔少,滿意~埋單每人$150。

山楂醬排骨味道酸甜好開胃,食落有淡淡山楂味,感覺健康。

雞粥一如以往,又綿又滑,而雞既份量都唔少,滿意~

埋單每人$150。
  • 香滑鮮雞粥
2021-07-11 236 views
平時二公婆都好鍾意去九龍城食飯,宜家有埋地鐵仲方便好多,去九龍城唔一定食泰國菜,老公每次去九龍城都會食粗菜館,覺得小菜夠獲氣,有家味道😋今晚又來食,好想食炒猪什🐖,有猪潤、猪粉腸、猪肚,猪心仲有小腸,猪什爽口,加入薑蔥炒,一啲腥味都冇,味道仲好正😋小炒王,第一次食,配料特別多,又鮮蝦🦐鮮鱿🦑口感好豐富,又夠熱,唔錯唔錯😍老公致愛,就係薑葱鯇魚腩,每次都讚口不絕 ,鯇魚先掩再炸到干身,配大量薑葱再兜,雖然魚肉炸,但一樣食到魚肉鮮味😍來粗菜館,必叫就係猪油撈飯,一碗白飯加入適量猪油及豉油 ,嘩,真係香到入喉嚨,配上獲氣十足即炒小菜,每次都好滿意😍

小炒王,第一次食,配料特別多,又鮮蝦🦐
鮮鱿🦑口感好豐富,又夠熱,唔錯唔錯😍
但一樣食到魚肉鮮味😍
真係香到入喉嚨,配上獲氣十足即炒小菜,每次都好滿意😍
位於九龍城的「粗菜館」,在屯馬綫宋皇臺站出口步行大約兩分鐘左右就到,十分快捷方便。這裡的菜式有不少懷舊菜,當中的招牌炒豬什、蔡瀾鹹魚醬蒸豆腐、豬油撈飯等等的菜式雖然並不是甚麼珍饈百味,但能夠把一些平平無奇的材料泡製出一道道巧手粗菜,廚師的心思和配搭都應記一功。招牌抄豬什(HK$88)👍👍👍👍👍店內一幅由蔡瀾先生提字的「粗菜館天下美味炒朱什」和蘇施黃推介「一定要食炒🐷雜」。兩位名嘴同時推薦, 雖然膽固醇豐富了一點,但都一定要試!豬什有豬肚、豬粉腸、豬腰、豬膶和豬心,加上大量薑蔥爆炒,香氣逼人,口感豐富。薑蔥炒魚雲腩 (HK$85)👍👍👍👍👍魚雲和魚腩先經過走油再爆炒,口感香脆可口,裡面的魚肉仍然鎖緊在內,作為佐酒小吃或配飯都合適。麻辣秘製雞煲(HK$138)👍👍👍👍👍香麻的麻辣秘製雞煲,用了傳統生啫的方法泡製,揭開蓋的時候已聞到陣陣的麻辣香氣。雞件嫩滑又惹味,裡面的青椒和料頭等也十分入味。豬油撈飯(HK$18)👍👍👍👍另一膽固醇超標美食,豬肉撈飯,加埋豉油更美味。Menu

招牌抄豬什(HK$88)

招牌抄豬什

薑蔥炒魚雲腩 (HK$85)

薑蔥炒魚雲腩

麻辣秘製雞煲(HK$138)

麻辣秘製雞煲

豬油撈飯(HK$18)
👍👍👍👍
豬油撈飯

另一膽固醇超標美食,豬肉撈飯,加埋豉油更美味。

Menu

2021-07-09
$180 (Dinner)
豬油撈飯
雖然平時都鍾意煮番兩味嘅我,家常便飯還可以,但真心吾叻煮風味小菜,所以唯有出街搵番間有口碑嘅菜館,叫番兩三個粗菜小炒,滿足一下口慾。咁啱趁住屯馬新通車,今晚一於走一轉九龍城覓食。呢間位於九龍城衙前圍道的「粗菜館」,看來歷史悠久。門前張貼著大大張蔡瀾十大推介,睇相都已經流曬口水。店舖雖不大,但分有上下層。晚上7:00已經開始要等位了,我們兩人等了一會便安排入座了。望住十大推介,樣樣都想食,經過一輪深思熟慮,終於有定案了。介紹番是日精挑細選小菜有:惠州梅菜扣肉、豬油渣炒菜、薑蔥炒魚腩、招牌炒豬雜。配埋碗綿滑白粥,真係冇得輸。「惠州梅菜扣肉」- 唔使多講,呢款菜自己煮真係有排攪。梅菜咸甜度要較得啱啱好,扣肉要夠淋,豬皮及脂肪又要炆得綿,真係又要功夫、心機和時間。呢個小菜味道入口非常舒服不油膩,送飯送粥一流。「豬油渣炒菜」- 本身想食豆豉鯪魚炒油麥菜,但一場來到,沒有理由不試試呢款推介「豬油渣炒菜」㗎。沒想到咁啱又係炒油麥菜。油麥菜配豬油渣,再加埋蒜子、蝦米、冬菇片。炒菜炒得好絕不容易,火喉掌握很重要。呢碟菜不單入口不老,而且爽脆可口,仲要保存到菜的翠綠,色香味俱全。「薑蔥炒魚腩」- 食薑葱魚
,所以唯有出街搵番間有口碑嘅菜館,叫番兩三個粗菜小炒
,滿足一下口慾
。咁啱趁住屯馬新通車,今晚一於走一轉九龍城覓食

,睇相都已經流曬口水

望住十大推介,樣樣都想食
,經過一輪深思熟慮,終於有定案了

介紹番是日精挑細選小菜有:
惠州梅菜扣肉、豬油渣炒菜、薑蔥炒魚腩、招牌炒豬雜
。配埋碗綿滑白粥
,真係冇得輸

明火白粥

「惠州梅菜扣肉」- 唔使多講,呢款菜自己煮真係有排攪

惠州梅菜扣肉

豬油渣炒菜

「薑蔥炒魚腩」- 食薑葱魚腩最緊夠多薑葱
,呢個就啱晒我心水了
,薑葱炒得夠香夠多,魚腩足足有六件,每件都炸得很鬆脆。連魚翅骨咬落都脆卜卜
,裡面魚肉仍十分嫩滑
,件件皮脆肉滑,真係食到唔停到口

薑蔥炒魚腩

「招牌炒豬雜」- 呢味菜真係好少會自己屋企煮。豬雜有豬潤、豬肚、豬腸、豬心,香口惹味,炒得火喉十足。我同阿仔又係食到舔舔脷
,我哋表示好好味

招牌炒豬雜

總結今晚呢四款小炒,真係各具特色
,正正程現了「粗菜精炒」嘅功夫
。只需一些普通常見的食材,經過廚師精心製作,一樣可以係佳餚美食,令人滋味無窮
,真係食過番尋味😋
2021-06-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
明火白粥
惠州梅菜扣肉
豬油渣炒菜
2021-06-29 209 views
粗菜館九龍城呢間菜館男朋友話幫襯咗好多年,風味小炒,餸菜款式非常之多,見有唔少明星幫襯過,留低簽名,超多人食,坐滿晒人。豬油渣炒時菜$88菜心好新鮮爽口,用豬油渣炒,令到佢好香口,豬油渣炸到少少脆口,仲有蝦米、冬菇。薑蔥炒魚腩$85魚腩大大件,用薑蔥爆香,而且好新鮮,外脆內軟,冇落任何味精或者係調味料,正!皮蛋酸薑$28酸薑酸酸甜甜,食到尾先顯辣,皮蛋蛋黃好淋,蛋白就爽口,開胃小菜首選。微辣秘汁炒蜆$88份量好充足,而且粒粒飽滿新鮮,冇乜有沙嘅,另有洋蔥青椒、紅椒及豆鼓,鮮鵝腸豉油王$88底部有芽菜、芹菜及九黃,鵝腸處理得乾淨,豉油炒帶出甜甜地嘅味道,而鵝腸本身好爽口,鋪滿左芫荽及大紅椒,推介!整體而言好食😋,估唔到啲小炒都幾好食唔錯,會再次嚟食。
粗菜館九龍城

豬油渣炒時菜$88

薑蔥炒魚腩$85

皮蛋酸薑$28

微辣秘汁炒蜆$88

鮮鵝腸豉油王$88

整體而言好食😋,估唔到啲小炒都幾好食唔錯,會再次嚟食。
2021-04-06 461 views
九龍城真係有好多好野食,呢日就同屋企人去左呢間老字號食dinner。打開餐牌,見到有蔡瀾十大推介,咁當然要試下啦!我地點左個山楂醬排骨,感覺有啲似咕嚕肉,都係將排骨拎去炸,然後個醬酸酸甜甜咁,不過佢比咕嚕肉高一個層次,味道比較特別!另外仲點左個微辣秘汁炒蟶子,蟶子好大隻,又新鮮,辣辣地,好惹味。仲有清炒蓮藕片,簡簡單單既一道菜,健康又好味。十大推介既其中一樣就係白粥,唔好睇一碗粥好普通,要煮得好味真係唔容易,呢碗粥煮得好綿滑,係我食過最好味既粥!
打開餐牌,見到有蔡瀾十大推介,咁當然要試下啦!
仲有清炒蓮藕片,簡簡單單既一道菜,健康又好味。
2021-03-23 350 views
朋友外國返嚟,想同佢去食地道本土嘅廣東菜,所以就特登嚟九龍城,搵好東西吃。南乳粗齋煲$78呢個粗齋煲做得非常精緻,食材都好企理,入邊有好多材料包括枝竹、菇、菜、茄子、非常豐富,南乳味夠香濃,又唔會太鹹,好味。香脆辣魚腩$78呢個係一流嘅送酒小食,啖啖肉嘅鯇魚腩真係好正,上面有嘅炸除皮層,非常香口,簡直可以話係廣東版嘅炸魚薯條呢。香煎蓮藕餅$88每件都大件,而且好厚嘅牛餅,煎得好香,我餅入邊有豬肉、芫荽、成個做法都好香,呢個等嘅時間要20分鐘左右,侍應生好有禮貌同我哋先講明會比較耐,非常細心。豬油撈飯細筒$45簡直係人間極品,朋友好多年冇食過,而我都係第一次食。估唔到豬油咁香,撈飯食啲飯好啊,加少少生抽,更加帶出豬油撈飯嘅香味,真係非常之正。細細筒用個竹筒上,好可愛呢。

南乳粗齋煲$78

香脆辣魚腩$78

香煎蓮藕餅$88

豬油撈飯細筒$45
2021-03-22
$150 (Lunch)
  • 豬油撈飯
朋友仔鍾意食中菜,佢約左我今晚一齊食粗菜館。餐廳位於九龍城,環境寬敞,坐得舒適,侍應熱情好客,好有食住家菜既感覺。薑蔥炒魚腩魚腩醃得入味,啖啖肉鮮味爽滑,加入薑蔥炒,香口又惹味。蜜味東坡骨大大件腩排相當軟滑,醬汁濃稠帶點甜味,色、香、味俱全,正。招牌炒豬雜有齊豬肚、豬肝、豬心、豬腸等內臟,加入薑蔥爆炒,食落好有穫氣,入口爽滑,味道香濃,調味剛剛好。香芒秘汁煎雞柳賣相色彩繽紛,甜中帶酸,惹味開胃,雞柳夠嫩滑,芒果清甜香滑。
朋友仔鍾意食中菜,
佢約左我今晚一齊食粗菜館。

餐廳位於九龍城,環境寬敞,坐得舒適,
侍應熱情好客,好有食住家菜既感覺。

魚腩醃得入味,
啖啖肉鮮味爽滑,
加入薑蔥炒,
香口又惹味。

蜜味東坡骨
大大件腩排相當軟滑,
醬汁濃稠帶點甜味,
色、香、味俱全,正。

招牌炒豬雜
有齊豬肚、豬肝、豬心、豬腸等內臟,
加入薑蔥爆炒,食落好有穫氣,
入口爽滑,味道香濃,調味剛剛好。

香芒秘汁煎雞柳
賣相色彩繽紛,
甜中帶酸,惹味開胃,
雞柳夠嫩滑,芒果清甜香滑。

2021-03-18
Type of Meal
Dinner
2021-03-20 272 views
經過九龍城的粗菜館多次,今天終於到店吃晚餐,原來粗菜館是蔡瀾先生極力推介的餐廳,有多款家鄉風味小炒菜式,餐牌更有一頁寫滿蔡瀾的十大推介菜式,食物款式種類非常之多。我們點了客家炒粉絲、菜圃涼瓜煎蛋、山楂醬排骨、鹹魚醬蒸豆腐。客家炒粉絲非常足料,有菜絲、冬菇絲、蝦米、芽菜、蛋、夠鑊氣,味道很好!菜圃涼瓜煎蛋很有風味,蛋餅夠薄也足料;山楂醬排骨使用新鮮肉牌,及用山楂果子煮成醬,味道酸酸甜甜非常醒胃。鹹魚醬蒸豆腐選用蔡瀾鹹魚醬,配上新鮮豆腐一鹹一淡,味道十分好。店員服務態度好,整體用餐感覺佳!

店員服務態度好,整體用餐感覺佳!
2021-03-17
$311 (Dinner)
2021-03-19 125 views
第一次食「粗菜館」已經係好耐、好耐、好耐之前嘅事,之後食過多次,亦都食過已經結業嘅佐敦分店,再之後就有一段長時間冇食過,呢日約咗朋友喺九龍城,佢話要特登去番尋味😆我哋叫咗幾樣嘢:- $88嘅「香煎蓮藕餅」:外邊脆脆哋非常香口,裏面仲係好juicy😋- $78嘅「薑蔥炒魚雲腩」:又係炒得好香口,魚肉結實😋- $65嘅「蒜蓉蒸勝瓜」:蒜蓉配醬油蒸勝瓜,簡單味美😋- $42嘅「新鲜魚腩粥」:幾好味😋- $18嘅「豬油撈飯」:豬油加醬油(好似係頭抽),簡單得嚟幾好食😋

我哋叫咗幾樣嘢:
- $78嘅「薑蔥炒魚雲腩」:又係炒得好香口,魚肉結實😋
- $65嘅「蒜蓉蒸勝瓜」:蒜蓉配醬油蒸勝瓜,簡單味美😋
- $42嘅「新鲜魚腩粥」:幾好味😋
$160 (Dinner)
2021-03-17 99 views
九龍城除了食泰菜,也有非常特色的中菜,今天來到九龍城,食的就是一間傳統特色的中國菜式的粗菜館。就算平時選擇菜式時有點困難,但這間餐廳的菜色感覺很多都比較易選擇,皆因菜式都是我愛食的,所以很快就揀了山楂醬排骨、薑蔥炒魚雲腩及要了2個粥。山楂醬排骨$88要了個食家蔡瀾都推薦的菜式:山楂醬排骨。山楂醬排骨剛剛炸起還熱辣辣,味道酸甜外帶點脆 !好味!!無怪乎是食家推薦!薑蔥炒魚雲腩$78 薑蔥魚雲腩,有很多的薑,魚雲及魚腩入口還帶熱,也是新鮮剛炸起,魚夠新鮮,入口香外皮炸到帶脆,可口又很入味,真是傳統美味的菜式!香滑鮮雞粥及狀元及第粥, 粥底都比較清甜,感覺上食香口菜食粥比食飯好呢。此餐廳的菜式即叫即煮,新鮮熱辣又香口,小菜真的非常正,鑊氣小炒夠美味!

山楂醬排骨$88
要了個食家蔡瀾都推薦的菜式:山楂醬排骨。

薑蔥炒魚雲腩$78

2021-03-16 178 views
住九龍城多年, 相信光顧 真係一隻手數得哂, 應該 5次都無, 老實講位置唔係差, 只係門面,服務呢兩樣野已經算係有 D 唔太想入去, 今晚因為整親條腰要去睇跌打, 睇完行開果邊順便搵地方食晚飯, 行過見好多年都無入去食過, 就嘗試再入去啦, 其實開門果一刻都有少少心理準備會見到西口西面既人, 估唔到咁多年無去都係一樣 , 望一望地下好似有 6, 7 張枱, 仲有閣樓, 只有 2枱有客坐, 加埋我地兩位同兩個服務員都無 10個人 ! 望完個餐牌, 好似同幾年前既無咩分別, 只係價錢上加左, 賣點咪又係豬油飯, 不過我唔食今次點左家鄉雞酒湯, 小炒皇, 家鄉煎魚餅,  第一樣來到既係雞酒湯, 真係得罪講句, 埋到來都聞唔到有咩酒味, 可能真係蒸發哂啦, 薑味有少少, 飲入口係好淡, 少少薑味, 成個大碗入面有幾舊雞, 跟住再來係煎魚餅, 一心以為係好似 D 餅既扁平既, 點知原本係長形魚蛋咁樣, 而且跟埋蜆芥, 未食都知道會同炸鯪魚球一樣味道, 呢個魚餅勝在即炸夠熱, 而且魚肉夠彈口入味, 最後一樣係小炒皇, 要讚既係呢度 D 餸係煮得好夠熱, 小炒皇以 XO醬伴炒出來好惹味, 算係三
住九龍城多年, 相信光顧 [粗菜館] 真係一隻手數得哂, 應該 5次都無, 老實講位置唔係差, 只係門面,服務呢兩樣野已經算係有 D 唔太想入去, 今晚因為整親條腰要去睇跌打, 睇完行開果邊順便搵地方食晚飯, 行過見好多年都無入去食過, 就嘗試再入去啦, 其實開門果一刻都有少少心理準備會見到西口西面既人, 估唔到咁多年無去都係一樣 [西], 望一望地下好似有 6, 7 張枱, 仲有閣樓, 只有 2枱有客坐, 加埋我地兩位同兩個服務員都無 10個人 ! 望完個餐牌, 好似同幾年前既無咩分別, 只係價錢上加左, 賣點咪又係豬油飯, 不過我唔食今次點左家鄉雞酒湯, 小炒皇, 家鄉煎魚餅,  第一樣來到既係雞酒湯, 真係得罪講句, 埋到來都聞唔到有咩酒味, 可能真係蒸發哂啦, 薑味有少少, 飲入口係好淡, 少少薑味, 成個大碗入面有幾舊雞, 跟住再來係煎魚餅, 一心以為係好似 D 餅既扁平既, 點知原本係長形魚蛋咁樣, 而且跟埋蜆芥, 未食都知道會同炸鯪魚球一樣味道, 呢個魚餅勝在即炸夠熱, 而且魚肉夠彈口入味, 最後一樣係小炒皇, 要讚既係呢度 D 餸係煮得好夠熱, 小炒皇以 XO醬伴炒出來好惹味, 算係三樣餸中最好味既一碟
不過食完呢次又唔知會幾多年後再會入去食
家鄉煎魚餅
小炒皇
家鄉雞酒湯
2021-03-11
家鄉煎魚餅
小炒皇
2021-03-13 100 views
九龍城應該無人唔識呢間老字號粗菜館,諗一諗都有好幾年無幫襯,今日放工同同事黎食幾個小菜。.我地叫左「香煎蓮藕餅$88」、「薑蔥蜆芥炒牛肉$78」、「椒鹽鮮魷$78」招牌菜果然係招牌,煎蓮藕餅看似簡單但係工序繁複,先將蓮藕切生粒粒再加魚肉打成膠,唔會只食到粉既蓮藕餅👍🏻;薑蔥蜆芥炒牛肉,成個組合好特別,薑蔥蜆芥鹹鹹地得黎好香口,加上滑牛夠嫰滑又厚薄適中,每件牛肉都夠入味😋椒鹽鮮魷簡單菜式,主要係個炸粉薄身,唔會好似咬黎咬去都係粉,魷魚鮮味夠大件👌🏻.加埋白飯汽水,平均都係$150內一個人頭,食到蔡瀾介紹既特色菜,特色又唔貴,難怪咁多年都仲可以屹立不倒。
2021-03-12 99 views
今晚去了九龍城食小菜,小菜的款式很多人,有很多人名人推介,除了小菜外,還有粥品,價錢都算正常。星級推介的梅菜扣肉,梅菜墊底,表面舖上扣肉,扣肉肥膏一層一層,入口完全唔油膩,油脂溶化,扣肉蒸至入味,梅菜亦吸收了扣肉油香,肥而不膩。小炒皇有蝦球、魷魚、蝦乾、雜菌、西芹及豆角等,材料十分豐富,加了些XO醬,整體鮮味十足,蝦肉及魷魚非常新鮮彈牙。蠔仔煎蛋加了些椰菜一起,雞蛋唔會煎得太老,蠔仔肉脹卜卜,加上爽脆的椰菜。整體調味都適中,不會過咸。

整體調味都適中,不會過咸。
2021-03-10 906 views
粗菜館,顧名思義賣的不是什麼精緻菜,而是如客家菜般的平民菜式。粗菜並不代表做法簡單,有些菜式如炒豬什其實十分花時間準備。粗菜館九龍城店及佐敦店碩果僅存,主力售賣家鄉風味小炒,有推介菜式圖文並茂。薑蔥蜆蚧炒牛肉從小只知蜆蚧用來點炸鯪魚球,原來亦可用來炒牛肉。薑蔥大火爆炒,牛肉嫩滑鮮甜,入口無渣。香煎蓮藕餅煎鯪魚餅加上蓮藕碎,熱辣辣的彈牙有口感,煎蓮藕餅內有髮菜碎,近年已經很少見。微辣秘汁炒蜆豉椒炒蜆火喉十足,醬汁微辣,容易接受。蜆肉大多離殼,洋蔥及彩椒清甜爽脆。

薑蔥蜆蚧炒牛肉

香煎蓮藕餅