2024-04-21 236 views
最近來紅磡, 也會光顧滄浪亭的嫩雞煨麵, 是次也預留了位置, 要回味一番。接近16:45, 小店並無顧客, 以為可以享受寧靜的時光, 怎知不消一會, 即有兩枱客人入座, 寧靜的時光瞬間即逝。一如以往, 點了一碗嫩雞煨麵和一客豆沙春卷, 雖然加了價, 但是是合理的幅度。1) 嫩雞煨麵 $572) 豆沙春卷 $22嫩雞煨麵份量依然不少, 奶白色的湯底加上足量的雞肉和菜蔬, 甚是吸引。湯底以奶烹調, 順滑美味, 喝後不渴。雞肉切丁, 肉質較有咬口, 稱不上很嫩, 但也不乾不柴。菜蔬份量不少, 雖沒上回那麼多綠色的菜葉, 但入口清爽, 相當不錯。麵條掛湯, 但略嫌有點軟腍, 加上冷氣略微不足, 邊吃邊冒汗, 影響食慾, 感覺有點飽滯。豆沙春卷炸得脆口, 不油膩。豆沙份量雖然不多, 但甜度剛好。小店只收現金, 點餐後亦沒有記賬的單據, 故習慣結賬前先行計算消費總額, 取定所需現金才往收銀處結賬。店員告知消費金額為$8x, 但根據自家計算, 總數應是$79, 雖然店員隨即多番道歉, 但令這次消費蒙上不好的體驗, 亦慶幸自己有事先計賬的習慣才沒有多付費。

嫩雞煨麵 + 豆沙春卷

1) 嫩雞煨麵 $57
2) 豆沙春卷 $22

2024-04-16
$79 (Tea)
嫩雞煨麵 + 豆沙春卷
豆沙春卷
香港好難搵好食上海菜,朋友就推介呢間俾我。中午時段去所以人特別多,餐廳環境非常狹窄,而且如果係兩個人食嘅多數都要同人搭枱。我哋就係兩個人去,之後就有兩個陌生人同我哋搭枱,唔係打對錯 係要坐四邊,所以真係有啲尷尬。🍜嫩雞煨麵 $57湯麵份量非常大,而且好足料有食唔完嘅菜同肉,入邊啲雞粒一啲都唔韌,而且菜唔會煮到腍晒仲係爽口。重點係個湯真係好出色,食到停唔到口。同其他餐廳一般嫩雞煨麵味道唔同,個湯係奶白色,有奶香味同雞湯味好濃郁,好似係落咗啲煉奶所以好creamy。🍖糖醋排骨 $52排骨份量好多,而且炸得好酥脆,但係又唔會好油膩。糖醋汁酸酸甜甜配搭埋一齊唔會覺得太漏。唯一就係骨頭比例太多,不過整體都好好食。🐔雞絲粉皮 $40本身對呢個雞絲粉皮冇咩太大expectation,因為間間食過味道都差唔多。但係食完之後真係出乎意料,個芝麻醬非常出色,花生醬味超香濃,而且醬都比得好足,唯一係啲雞絲有啲乾。餐廳環境逼夾,唔好預咗坐得好舒服咁食,不過整體味道真係好唔錯,會寧願坐逼少少都想食到佢個嫩雞煨麵。有機會下次試吓其他小食同麵。

🍜嫩雞煨麵 $57

🍖糖醋排骨 $52

🐔雞絲粉皮 $40

2024-04-02 291 views
放工去開紅磡,經過見到年幾前食過之後念念不忘嘅滄浪亭,諗都唔諗就衝咗入去🤣照舊叫咗嫩雞煨麵(見到幾乎每一枱都有叫),唔洗5分鐘就上菜🍜 如果多人黎可以試埋小食/拌面,都好好食!碗麵份量超大,一個男仔食都有啲多🍽️麵條係似米線但係偏幼,比米線彈牙,係我鐘意嘅口感。雞粒好嫩,多到食極都有🤣最重要係個湯!呢個湯好有奶香味,唔會太鹹,就算話係香港top 5好飲嘅湯麵都唔誇張!☕️🍲#滄浪亭 #湯麵之王 #奶香滋味

嫩雞煨麵

碗麵份量超大,一個男仔食都有啲多🍽️

#滄浪亭 #湯麵之王 #奶香滋味
2024-03-25 210 views
今日又去食呢間上海麵,今次叫左糖醋排骨麵、葱油肉絲面、大排面。上次叫左上海湯年糕同嫩雞煨麵,湯底幾濃厚,應該係加左豆奶落去煲,年糕略嫌太淋,嫩雞唔夠嫩,今次想食d其他style。佢既炸野既炸粉不會過厚,十分乾身無索油,好脆身,炸豬扒肥瘦均勻。糖醋醬似糖漿咁杰身,所以可以好均勻咁裹住排骨。排骨都有輕輕醃過,唔會有雪味騷味👍🏻但骨頭比例太高,無乜肉食,所以叫炸豬扒好過葱油拌麵個麵質幾好!夠煙韌!不過湯麵個麵食到一半高林pat pat

糖醋排骨
糖醋排骨
2024-02-29 431 views
看了網上介紹美孚滄浪亭,因為嫩雞煨麵是我至爱,今日專程來食。這店面積很细,有4張正方形4人枱再加牆邊一張二人枱,4人枱枱面放4碗麵4杯茶就剩不多空位,坐在兩枱中的人就是背貼背,對狹窄環境一定用有心理準備。嫩雞煨麵一上便急急試下奶白色的湯,但未喝到前己嗅到牛奶味,喝落証實D湯真係加了牛奶,這個湯肯定不是傳統的湯底也不是我的口味,碗麵份量不少,麵及雞肉質素也正常。最後結論係不用專程來食,當然我肯定這店是用心經營的。

最後結論係不用專程來食,當然我肯定這店是用心經營的。

2024-02-04 621 views
必吃嫩雞煨麵|紅磡小店|健康之選呢間位於紅磡嘅小店得好少座位,每次都要搭抬,而且只收現金, 但係食物真心好味,而且一坐底已經拎杯熱茶比你。🌟 嫩雞煨麵|$57|8.5/10湯底係香濃嘅牛奶雞湯味, 麵條煙韌有咬口。另外有好多嫩滑既雞粒同埋菜,份量大同埋足料。極度推薦‼️。價錢亦都非常親民❤️❤️
必吃嫩雞煨麵|紅磡小店|健康之選

🌟 嫩雞煨麵|$57|8.5/10
呢間上海嘢不嬲好多人排隊,食物味道一直不錯,但店鋪擁擠,重點係店員態度好差。今日去食完之後埋單店員話得現金支付(但店門口冇寫明只收現金)。我同朋友咁啱冇現金係身,於是問佢咁我地去ATM攞錢啦。佢話唔得,一係你地扣低d野,唔係自己諗辦法,講下講下仲叫我地扣低身分證。我心諗扣人身分證好似犯法wor,但仍然客氣話身分證唔可以俾你,並表示宜家唔係我地唔比錢,係你地冇渠道收錢,店員一再表示佢哋唔理,仲叫我地搵在場食客換錢。眼見店員不可理喻,最終我地都係扣低左張卡係店鋪到去攞錢。成件事淨係感受到店員不停將自己既責任推卸到客人身上,亦無意解決自己的問題。總結一句,雖然食物不錯,但咁既態度,下次都係免了。

用餐時間(6:31pm early dinner)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋多年前喺美孚見過呢間上海嘢,不過太多人試食晤到,點知原來佢喺黃埔開咗間分店,真好彩。🀄️🧧諗緊食糖醋骨麵定係嫩雞煨麵?見周圍五枱有三台都嗌嫩雞燴面,所以跟風。5分鐘上菜算快,湯好甜一飲落去好舒服🍜,啖湯好滑感覺唔多味精。佢將小棠菜切粒,唔會煮得太淋啲菜仲爽口🥬🥬。大部份雞粒都嫩滑,但點都有一部分會太靭同埋老咗🐓。隔籬位個女仔好好,食唔晒請我食大排骨麵塊排骨同埋雞絲粉皮,大排骨表面揸得好香脆,醃得好入味,幾想食多佢兩三嚿,不過唔係咁好意思。雞絲粉皮正常發揮,不過麻醬落多咗。餐廳氛圍阿姐好急咁想你落單,想你快啲食完俾下一枱客,但唔記得咗自己唔係一間快餐店。🍟
用餐時間(6:31pm early dinner)
餐廳氛圍
2024-01-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-01-08 364 views
沒有什麼比家的味道更沁人心脾~難得和許久未見的朋友聚餐,商量著能夠有家的味道,清淡卻不寡淡的煙火味。在這裏,找到了許久未曾見過的人情味。店鋪很小,但是無比溫馨。很多熟客光臨,每每飯店都會需要排隊,但是大概15分鐘左右就能夠入座。來的客人基本上都有自己鍾情的選擇,店家以一張經典的老菜單,不算複雜的菜式,一直做了許多年。這次點了糖醋排骨湯麵、香菇雞肉煨麵還有百頁毛豆。糖醋排骨是經過油炸後淋了滿滿的糖醋汁,味道也不錯,不會覺得油膩。香菇雞肉煨麵特別好吃,湯底奶白色,喝起來有股豆乳的甘醇但不會覺得過分濃郁,只覺著在冬日來上這麼一碗足料的湯麵,全身上下,由外到內的舒暢暖和~
沒有什麼比家的味道更沁人心脾~

這次點了糖醋排骨湯麵、香菇雞肉煨麵還有百頁毛豆。

2023-12-29 400 views
我係食上海菜長大嘅. 呢間小店我成日經過有時都見到都有人排隊,但係我就從未食過, 今日心血來潮又仲放緊假,所以就試吓. 叫咗幾樣嘢: 第一樣係燻魚麵, 可惜魚就得三塊咁多, 味道好甜,啲肉又乾晒! 可以話係魚乾! 咁都要60幾蚊,omg!另外見到有好多人嗌嘅糖醋排骨小食, 唔肥之餘, 味道唔錯. 甜酸度啱啱好, 而且排骨仲係鬆脆內嫩. 呢個可以試.另外叫咗兩個小食一個係烤麩,佢係有埋黑木耳嘅另外一個係毛豆白頁呢兩個係20幾蚊,所以size都預咗係咪你嘅?烤麩黑木耳正常,但係都有少少偏甜。毛豆百葉真係少得可憐, 而且啲百葉好碎好少。 味道亦普通. 食返個 $20 牛雜籮白冇咁嬲...試一次夠喇

薰魚
燻魚麵
甜酸排骨

烤夫
毛豆百頁

試一次夠喇

TakeAway
甜酸排骨
朋友話好耐冇食過上海嘢,又想實惠d ,第一時間就諗起呢間。食物質素有保証但環境就冇乜可言喇😌所以要食境嘅朋友仔就唔洗諗。🌱嫩雞煨麵:一嚟到好吸睛,因為奶白色一大碗送到你面前🤣真心好鍾意個湯底,好香豆乳味同少少花生麻油香,飲落勁creamy! 麵底偏腍咗少少但就好入味👍🏻雞粒同青菜份量都算多,整體嚟講配搭得好好!就算飲晒d 湯都唔覺口乾同口渴🌱紅燒軟排麵: 呢款同嫩雞煨麵剛剛相反,味道較濃,豬軟骨同豬肉都整到好腍好入味!麵質較煨雞麵爽口一點🌱雞肉湯年糕: 同嫩雞煨麵大同小異,只係麵底換咗年糕咁解。年糕嘅煙軔度啱啱好,唔會過軟過硬,不過入味程度就唔係好夠🌱菜肉餛飩: 餛飩皮薄,餡料富口感,咬落有陣陣紹酒香~~ 而且都算大粒👉🏻溫馨提示: 店鋪好細,唔建議多人聚餐,而且冇訂座服務。晚膳時間都比較多人,需時等候。

2023-11-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 紅燒軟排麵
2023-11-28 323 views
經常會行過去食lunch,不過多數時間只有兩個人一齊去食,如果咁岩遇到有人等位,店員就會係咁叫你轉位,最多試過起身三次,真係食到好炆。建議冇三四個人都唔好去食,一係最好極速食完走人
2023-11-14
Type of Meal
Lunch
2023-11-20 360 views
失望的嫩雞煨麵 之前無灣仔某店食過一次類似既雞煨麵好正 今日見到紅磡有間 食評唔錯就想去試下 間鋪唔大間 因為一人 所以阿姐叫左我坐門口位 對住廚房入口 聞到有陣叔味..感覺唔太好 碗麵上到 係幾大碗 但雞肉粒比較鞋同埋無乜雞味 個湯唔算好夠熱 個麵有啲煙韌 麵okay 但總括環境禮貌食物普通 應該唔會再突登去

失望的嫩雞煨麵

但總括環境禮貌食物普通 應該唔會再突登去
雞煨麵
2023-11-20
$57 (Lunch)
2023-10-16 737 views
滄浪亭 @ 紅磡本身好鍾意食中國四大發明(粥粉麵飯)…尤其係有湯既野…湯飯…湯麵最啱。而滄浪亭絕對係我耐唔耐都心思思想去食下既comfort noodles🍜無錯的話…本店應該係美孚…後來唔知幾時紅磡開左店。感覺紅磡無咁格澀…(其實都差唔幾…🤣🤣) 每次黎都點同一樣野就係雞煨麵…其實就係雞粒加菜粒加麵…雞粒就正正常常…有時會輕微柴柴地。但係佢奶白色個湯真係好鬼香…我食呢個麵都係因為呢個湯。肚餓既會加個炸雞…熱辣辣又juicy唔錯…或者加個獅子頭…呢度最想試既就係佢既辣肉醬…因為好似要加廿9幾蚊唔捨得…希望"捨得"人士去開試下話我知值唔值感覺美孚店個湯好似再正d…下次去試下先
滄浪亭 @ 紅磡

肚餓既會加個炸雞…熱辣辣又juicy唔錯…或者加個獅子頭…

感覺美孚店個湯好似再正d…下次去試下先

2023-10-13 503 views
入黃埔,何文田站落車行3分鐘就到,晚飯時間實多人要等幾分鐘先入到,地方淺窄唔好坐就更,但佢地個嫩雞煨麵真係又平又靚,大大碗,雖然 d 雞肉唔似得個名咁叫嫩,頭盡係叫雞粒煨麵,但個湯同麵係精髓所在,牛奶豆乳味,香甜可口,唔似味精野,麵質彈牙好夾,夾埋 d 菜同雞肉,相當健康。兩碗埋單 114 蚊,收貨。食完再行前 d 買埋媽咪雞蛋仔做甜品,再去碼頭海邊散步,欣賞下夜景,吹吹海風,分享下生活既細節,談談心,完滿既約會。

2023-10-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)