2019-06-02 117 views
#Throw back 自從試過天后間沾麵小店,就撻著左個沾麵制,鍾意食沾麵多過食拉麵。次次行過登龍街都見到呢間舖排長龍,自問無能耐肚餓仲可以排一個鐘隊。但係今日難得只係得幾條友,即刻衝左埋去排,幾個字就入得去🤗入面全木既設計好有日本既風味感覺,再見到正宗拉麵的飲品配搭 - 冰水,個心已經開心左一半。唔記得左呢個係咩麵,幾好食🤤其實仲嗌左最出名既濃厚魚介沾麵,不過唔記得影相🙈揀左凍麵,呢度既沾麵掛湯能力十分高👍🏻湯底都正,食完唔會太口渴。
#Throw back

唔記得左呢個係咩麵,幾好食🤤

其實仲嗌左最出名既濃厚魚介沾麵,不過唔記得影相🙈

2019-05-30 188 views
個人本身喜愛食拉麵,一有機會經過銅鑼灣,當然就試試馳名的三田製麵所啦。可能當時時間尚早,唔洗等位即刻有得入。我點左豚骨魚介湯沾麵,麵質彈牙,叉燒入味又厚度適中,不過不失。湯底偏重口味,如果中意清淡的人就可以揀過其他湯底。🤭
2019-05-30 136 views
今日銅鑼灣上堂,因為好耐冇食三田沾面,所以早一點過去食。每次都要排隊但每次都總令人期待,第一次食就愛上了辛辣濃香豬骨魚介沾面大中小價錢一樣,平時同先生黎都會叫加大一齊share, 不過今次自己一個就叫個小的,唔想浪費。通常我都會叫熱,可能唔係太鍾意冷的面食。面浸上魚介,味道好味不只好味,而且口感一流,而且最後可加湯,變為魚湯。但這已是過去的回憶今次非常失望,面質唔熱,叫了熱卻冷冰冰,面質一咬,又硬又唔彈牙,連魚介也淡淡無味。可能廚房轉了,已經失去再吃的念頭有點兒失落,希望一天再有想吃的衝動
今日銅鑼灣上堂,因為好耐冇食三田沾面,所以早一點過去食。

每次都要排隊但每次都總令人期待,第一次食就愛上了

辛辣濃香豬骨魚介沾面
通常我都會叫熱,可能唔係太鍾意冷的面食。

可能廚房轉了,已經失去再吃的念頭

有點兒失落,希望一天再有想吃的衝動
2019-05-19 208 views
拉麵賣相不錯,香味亦不錯。 沾汁係魚介風味,湯之上有一片紫菜,仲有魚介粉。不客氣將粉撈勻試一口,豬骨湯加上魚介,魚介海味幾突出,豬骨明顯給比下去。湯汁質地非常厚,好容易掛麵,但問題就係食大麵嘅時候,沾汁會一滴不留。湯汁黎講味道係夠既,以拉麵湯底黎講算唔錯,但以沾麵湯黎,略為唔夠重口味。最大問題係湯汁溫度唔夠,入口無燙熱感覺,相信好快會被拉麵感染。至於麵,賣相不俗,但入口唔夠煙韌,略嫌有糊口感覺。標準出品係冷麵,溫度適中,飛水夠乾,還好無再淡化沾汁,麵的確非常掛湯,不過冷麵令室溫湯更冷,食到一半,真係以為自己食緊冷麵。完食後,請店員係僅餘嘅沾汁加上清湯,可怕清湯溫度嚴重不足,一心諗住將湯加熱會有另一番風味,竟換來一次無得救。可惜。配料方面,沾湯入面有叉燒粒,呢個係全場最好食,肉質鬆軟,肥瘦適中,吸收晒沾湯味道,非常好味。跟麵有一片厚切叉燒,味道正常,略帶一點乾,只好將叉燒放落湯浸死,情況稍有改善。溏心蛋溏心度OK,味道略為淡口微甜。整體黎講,如果無任何日本夠店嘅光環,呢碗沾麵可算係唔錯。但以沾麵名店呢個名號出場,出品似乎欠缺風範,實在失望。
拉麵賣相不錯,香味亦不錯。

店員服務態度一般, 安排入座方面完全唔helpful, 令到輪候時間增加了不少。 客人提出有關入坐安排要求,如辦不到, 應該向客人解釋或通知客人,但店員態度 是黑面和完全理會。
2019-04-18 326 views
近日香港有越黎越多沾麵店。有少數都仍然可以保留到日本風味,亦有好多加入左本土風味。至於過江龍三田製麵所,係保留到日式風味嘅其中一間。食過沾麵都知,魚介湯底先係日式沾麵嘅傳統,而三田保留到傳統魚介風味,再建基於魚介湯底繼承創新。當中有辣味,同不同季節嘅限定風味。魚介湯底濃厚,而且麵條亦容易掛湯。如果食完想飲埋d湯,可以向waiter要求加清湯!最後值得一提,呢間沾麵/拉麵店係有加一收費,以沾麵/拉麵店計係比較少有。
2019-04-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$86 (Dinner)
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
2019-04-08 354 views
家人放假同朋友出銅鑼灣買手工材料,走著走著又到了三田製麵所食午餐,之前已經幫襯過 ,覺得呢度嘅沾麵,湯底濃郁,非常有水準,所以再次光臨。一如以往,我點了魚介湯底沾麵,不過今次揀咗辣味。湯底加了辣,味道更豐富,亦不會過 辣。而湯底內有紫菜和一些肉碎。至於沾麵我揀了凍麵,店員表示凍麵較彈牙。麵條算粗身,掛湯能力高。 另外還有一片肉,筍,以及半隻糖心蛋。糖心蛋有蛋香和醬油味,但個人覺得過咸了一些。店舖新加了酒場,聽說有關東煮的食物,不過今次未有機會試。

店舖新加了酒場,聽說有關東煮的食物,不過今次未有機會試。
2019-04-02 331 views
濃香豬骨魚介沾麵叫了一個熱麵 一個冷麵誰料送來的兩個都是冷麵 (吃了一口才發覺)告知女店員上錯了麵她竟然質問我們是否已吃過...然後不情願地拿走我們的麵(拇指的長長指甲直接插入麵中)又大大聲跟另一店員說 她們吃過啊另一店員連忙走過來說不要緊 會換過一碗給我們結果換來的只有麵 叉燒 蛋 那些都沒了要跟那女店員說她又不情願地走過來 拿走了麵(拇指的長長指甲再次直接插入麵中)那另一店員又連忙走過來說不好意思 會補回給我們.食物的味道還好可是這樣的處事方式 和 員工的衛生意識實在令人不會想再光顧
濃香豬骨魚介沾麵
叫了一個熱麵 一個冷麵
誰料送來的兩個都是冷麵 (吃了一口才發覺)
告知女店員上錯了麵
她竟然質問我們是否已吃過...
然後不情願地拿走我們的麵
(拇指的長長指甲直接插入麵中)
又大大聲跟另一店員說 她們吃過啊
另一店員連忙走過來說不要緊 會換過一碗給我們
結果換來的只有麵
叉燒 蛋 那些都沒了
要跟那女店員說
她又不情願地走過來 拿走了麵
(拇指的長長指甲再次直接插入麵中)
那另一店員又連忙走過來說不好意思 會補回給我們
食物的味道還好
可是這樣的處事方式 和 員工的衛生意識
實在令人不會想再光顧
2019-04-01 215 views
本身想找另一家拉麵店~但是實在懶得走了就去平時那一條拉麵街找個沒吃過的不用排隊 不過兩人就要被分配搭台位 除非等兩人位 腳都累死了 乾脆直接坐了這家之前就聽過 一直沒有嘗試 招牌是沾面「豚骨沾面」叫了辣的面的話可以分熱的冷的 冷的面比較彈牙 熱的話比較軟我自己就喜歡彈牙的面 於是點了冷的沾上豚骨熱湯 真是超級讚!!!可惜到最後實在沒辦法繼續吃 太飽了!貪心的我 點了大份 以為自己能吃的下 結果太浪費了。。。上面的溫泉蛋蛋白鹹到不行!還有肉部分太乾巴巴了~吃了一口就不行了!除了這個問題,這碗麵還是ok的!「豚肉拉面」閨蜜點了湯拉麵+10蚊紫菜味道是可以的~但個人還是覺得沾面好吃!
本身想找另一家拉麵店~但是實在懶得走了

「豚骨沾面」
叫了辣的面的話可以分熱的冷的
冷的面比較彈牙 熱的話比較軟
我自己就喜歡彈牙的面 於是點了冷的
沾上豚骨熱湯 真是超級讚!!!
可惜到最後實在沒辦法繼續吃 太飽了!
貪心的我 點了大份 以為自己能吃的下 結果太浪費了。。。
除了這個問題,這碗麵還是ok的!

「豚肉拉面」閨蜜點了湯拉麵+10蚊紫菜
味道是可以的~但個人還是覺得沾面好吃!
2019-04-01 176 views
因為落雨見到有位,就即管一試。點知真係好難食。麵底差,湯底鹹,地方超汚糟,侍應個個黑口黑面,粗粗魯魯,仲聽到爆粗連連。真係食大排擋招呼都好過佢,一定叫朋友咪去食。
真係食大排擋招呼都好過佢,一定叫朋友咪去食。
2019-03-31
$200 (Dinner)
2019-03-31 147 views
中午匆忙,隨便點了個山椒拉麵了事。臨結帳的時候,發現未帶足現金。望了眼帳台八達通,人家表示不收,我就立即表示去取。店員要求我留手袋,然後要我把手袋放到前台,我都一一照做。取好錢回來,付帳,發現店員把我手袋丟在她腳邊地上。我就跟店員表達了自己的不開心。其實她如果直接道歉,今天就到此為止。沒曾想,她立刻把自己的手袋從旁邊的櫃子裡拿出來,也扔到地上,並表示地面天天拖洗,非常乾淨。我立刻就惱了。我說我也是隨意的人,時常也是放地上無所謂的(她竟然有臉復和),但你一個服務行業的,這麼做事未免太不細緻。店員口裡道歉,眼睛卻很不愉快地對我上下打量。無論食物質素如何,一家店服務也是靈魂,請不要忘記自己的本分。
2019-03-27 110 views
濃厚豚骨魚介辛辣沾麵($80) 主打豬骨魚介、辛辣豬骨魚介湯底。份量有小、中、大可選擇,三種都毋須加錢,仲可以揀熱麵/凍麵。湯底非常濃稠,偏重口味。拉麵係店內工場每日新鮮製作,粗身而且彈牙,掛湯力強,叉燒偏瘦,薄薄兩片,蛋黃呈流心效果。
濃厚豚骨魚介辛辣沾麵($80)
2019-03-26 113 views
.濃厚豚骨魚介湯沾麵🍜小 中 大 同價‼️大size有成280g拉麵😍再大食d既朋友 可以揀特大的份量加$10有420g的份量精明眼又唔算大食既我緊係叫兩份大 再分一半比同行大食既朋友啦😌拉麵底可以揀冷麵/熱麵魚介湯超級香濃 但少少偏咸 不過比起以往食沾麵經驗 我覺得呢間算淡左d架啦大家食得沾麵都預左係重口味🤭我再加埋辣🌶覺得更加惹味麵身好彈牙 是我喜歡的質感👍🏻可惜叉燒冇燒過 唔夠香口是銅鑼灣性價比算是高的一家沾麵🍜
濃厚豚骨魚介湯沾麵🍜
麵身好彈牙 是我喜歡的質感👍🏻
可惜叉燒冇燒過 唔夠香口
是銅鑼灣性價比算是高的一家沾麵🍜
  • 辛辣濃香豬骨魚介沾麵
夜晚11點幾同朋友黎到銅鑼灣三田製麵,諗住試下沾麵,點知食到一肚氣!首先,一入到去,全部員工挨住枱玩手機無留意我地入咗去,到我地大聲問:「last order未?」佢地先黑口黑面安排位置比我地^_^到落單啦,我地叫完野,覆單咁基本既野都唔做,粒聲唔出行開咗。到上菜又係唔出聲,放低就算。所謂既加一服務費服務咗係邊?我地食幾耐就玩電話幾耐,其間不停聽到粗口,真係未食完都想走。最後,埋單時,曲頭髮的女生繼續黑口黑面,連基本迎送客人的禮貌都無 收完錢就算^_^真係希望可以改善下!

真係希望可以改善下!
2019-03-25
Type of Meal
Last Night Supper
2019-03-25 91 views
銅鑼灣登龍街,以前有一間賣拉麵,後來漸開漸多,發展至現在很多間拉麵店和食肆,形成食街路過見這間門外有人龍,以人氣指數,值得一試,就去排隊看看餐牌,發現主打食沾麵,很好之前都寫過日本沾麵的食評,今次又可以寫了排了約15分鐘,可以入座侍應送上圍裙一人一條,怕食沾麵時衣服被汁沾污,很細心叫了"濃厚豚骨魚介湯沾麵",這個我在日本吃過,但不是三田的分店侍應說麵有分冷和熱,我選了熱.另加了"唐辛子風味雞翼"沾麵到了,先試湯,很濃,魚味很重,正好在吃麵時沾湯,正正分擔了濃而咸帶點辣的味道,讚麵夠"奀"且彈,很好.肉只有一塊,不算多,算正常雞翼有七味粉,炸得頗香,好味.整體都好,值得再去.惟一是要等位,為了美食,值得
路過見這間門外有人龍,以人氣指數,值得一試,就去排隊

看看餐牌,發現主打食沾麵,很好
之前都寫過日本沾麵的食評,今次又可以寫了

排了約15分鐘,可以入座
侍應送上圍裙一人一條,怕食沾麵時衣服被汁沾污,很細心

侍應說麵有分冷和熱,我選了熱.
另加了"唐辛子風味雞翼"

沾麵到了,先試湯,很濃,魚味很重,正好
在吃麵時沾湯,正正分擔了濃而咸帶點辣的味道,讚
麵夠"奀"且彈,很好.
肉只有一塊,不算多,算正常
雞翼有七味粉,炸得頗香,好味.
整體都好,值得再去.惟一是要等位,為了美食,值得
濃厚豚骨魚介湯沾麵(特大)
唐辛子風味雞翼(4隻)
2019-03-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
濃厚豚骨魚介湯沾麵(特大)
唐辛子風味雞翼(4隻)
  • 濃厚豚骨魚介湯沾麵