白布街不乏不同類型的餐廳、酒吧,跟隨好友到這家餐廳,門口予人神秘感,黑漆漆又陰暗,很有格調。一進去旁邊有個屏幕,入面放了一支支清酒。另外枱上放了個魚缸,入面不是養金魚,而是很多隻蟹仔,眼睛一直離不開那些活躍的小蟹,店員說牠們都是從日本宮崎空運過來的,真是身嬌肉貴!有些客人點炸蟹仔,就會從中拿來炸了。這裡適合與好友坐一整晚把酒談心,我們也是點了些料理及爐端燒物,然後坐在吧枱看著師傅,互相暢談。炸蓮藕餅:中菜偶爾吃到的菜式,以魚肉打造的蓮藕餅。但味道有點不同。蘸上醬汁,蓮藕餅彈牙。再加入埋惹味的蝦米,經油炸後,蓮藕表皮脆口,味道香口。味噌煮牛舌:日本料理經常使用的調味料-黃豆味噌,加上高湯烹煮,不會太鹹。牛舌沒有筋,很腍滑,相當入味,其他配料如豆腐及蔥亦吸收醬汁味道。爐端燒,點完即燒。紅紅熾熱的炭爐,師傅放上串燒,很美味。燒海蝦:大大條海蝦,燒至橙色,剝開蝦殼,蝦肉彈牙結實。燒五花腩:肥瘦比例比例平均,燒過的脂肪沒那麼油膩,更加乾身,薄片鹽香。燒小洋蔥:很可愛的洋蔥,起初還以為是丸子,但上枱才知道是串串洋蔥,每次都是一整粒吃掉。雞心:很少吃內臟,有點怕內臟有股味道。不過友人點了一客兩串,而
爐端燒,點完即燒。紅紅熾熱的炭爐,師傅放上串燒,很美味。

燒海蝦:大大條海蝦,燒至橙色,剝開蝦殼,蝦肉彈牙結實。
雞心:很少吃內臟,有點怕內臟有股味道。不過友人點了一客兩串,而且見它燒得像燒牛舌般,就試試吧。口感煙韌有嚼勁,沒有內臟那種雞腥味,挺易接受。
秋葵:秋葵乾乾的,上面加了點鹽及木魚絲,鹹鹹的。
來到最後的甜品時間。水信玄餅:晶瑩剔透的啫喱狀果凍,本身無味,淋上黑糖蜜,甜甜的,個人還是較喜歡黃豆粉。
質素高的日本料理,的確令人回味。
2019-10-04 26 views
友人跟我都鍾情於日本料理,常到處尋覓特色的日本菜。暗沉的裝潢及圓形玻璃門口吸引著我們,貌似新開不久。一進去就是居酒屋的設計,一整排吧檯,對著開放式的廚房及師傅。當在找廁所的時候,店員說在上層,才知道原來還有樓上的。全都是榻榻米座位,裝修更漂亮,中間位置有個大大的月球。坐在吧檯前,就可以看著師傅弄每樣食材。端上的時候還會介紹每一道料理及材料,有誠意。炸釀蓮藕:魚肉及蓮藕蓉製成,入面還有些櫻花蝦米,出奇地小小的蝦干卻最搶味。魚肉令整塊蓮藕餅更添加口感,煙韌。味噌牛舌:味噌(麵豉)湯常常喝,而這次就以麵豉汁製作的料理的湯汁,材料有豆腐粒、日本大蔥及牛舌。豆腐切成小粒,更易吸味,不過一夾起就很易爛掉。牛舌十分厚肉,而且炆得很腍,一咬下去已經變一絲絲。刺身四點盛:由廚師發辦的刺身選擇-帶子、油甘魚、深海池魚及拖羅。刺身十分新鮮,師傅說魚都是由日本空運到港。魚都很結實;帶子鮮甜;拖羅兩片,油脂豐腴,咬下去很快已經化在口腔裡。剝皮魚:點了條燒魚吃。特別的剝皮魚,扁扁的身軀,不算大條,燒過的魚皮脆,很易就剝掉,骨也輕易去掉。魚肉白白的 ,肉質帶韌性。梅子茶漬飯:平日少吃茶漬飯,所以很陌生。聽朋友說把泡
剝皮魚:點了條燒魚吃。
魚肉白白的 ,肉質帶韌性。
梅子茶漬飯:平日少吃茶漬飯,所以很陌生。聽朋友說把泡好滾熱的綠茶倒進飯裡,日本的珍珠米粒,上面灑上飯素、芝麻、紫菜絲、大粒酸梅及山葵拌勻,就可吃了。而酸梅及山葵有助消滯,份量細細碗剛好。
今晚誤打誤撞入左呢間日本菜餐廳食野,絕對要高度評價一下。開頭見佢個名叫"月。火鳳燒鳥" 諗住佢係食串燒或者燒肉之類,點知原來都係居酒屋形式既日本餐廳,所以餐廳唔會有一大陣燒烤味,反而好乾淨企理,地下係bar枱,二樓係tatami既格局,感覺唔錯。我對餐廳既煮食用具特別有興趣,因為平時就算open kitchen都無見到咁多儀器,其中有一部儀器師父解釋比我聽就係為左可以底同面都可以燒到食物,令食物燒得更均衡,更易控制火喉,真係聽完都對我黎緊要食既野充滿期望。果然食物質素真係好高,首先油甘魚刺身同池魚刺身,肉質細嫩鬆軟,晶瑩剔透,好新鮮。跟住個汁煮牛舌超級入味,牛味勁出肉質一流。前菜食完就到左今晚d重頭戲燒物喇,首先呢個燒扇貝真係肉感十足,帶子份量多,又香又甜,真係食到停唔到口。燒章紅魚就真係燒得啱啱好,而且燒得均衡,肉味好香,皮夠脆,配埋杯sake絕對係人間極品。最後試埋佢個招牌菜燒免治雞肉串,肉感又係好足,雞肉好滑口感一流。好耐無食完餐飯會滿足,值得推介。

跟住個汁煮牛舌超級入味,牛味勁出肉質一流。

好耐無食完餐飯會滿足,值得推介。
2019-10-01 29 views
今晚去到一間質素好高嘅居酒屋決定要推薦比大家首先呢間居酒屋嘅裝修都相當用心一樓仲係私人度更加高嘅地方可以同朋友暢談心事!而我哋就選擇咗坐喺地下個層因為可以睇住廚師煮嘢食首先會有前菜味道幾開胃份量都唔算少刺身方面就有油甘魚/立魚同池魚除咗油甘魚之外其他都係第一次食估唔到咁有魚味!大讚再嚟就係啲燒物喇估唔到會有雞皮食燒得好脆口好惹味燒物既種類都幾多而且時間把握得好好基本上食完一樣下一道菜就會準備好另外我哋都叫咗一杯酒店主對裝酒嘅器皿都好有研究㗎一啲都唔兒戲最後就係甜品水信玄餅好有黑糖嘅甜味甜到剛剛好岩哂一啲唔鐘意食甜既朋友!
今晚去到一間質素好高嘅居酒屋
決定要推薦比大家

首先呢間居酒屋嘅裝修都相當用心

一樓仲係私人度更加高嘅地方

可以同朋友暢談心事!

而我哋就選擇咗坐喺地下個層
因為可以睇住廚師煮嘢食

首先會有前菜味道幾開胃
份量都唔算少

刺身方面就有油甘魚/立魚同池魚

除咗油甘魚之外其他都係第一次食
估唔到咁有魚味!

大讚

最後就係甜品

水信玄餅
好有黑糖嘅甜味
甜到剛剛好
岩哂一啲唔鐘意食甜既朋友!
2019-10-01 18 views
呢間日式餐廳可以話係類此居酒屋,但環境裝修就高級好多,又比較寧靜~餐牌有刺身,小食,燒物,同一啲新鮮直送嘅食材~地下喺bar 枱,可以一路欣賞廚師製作美食又可以傾下計咁,樓上就喺tatami 型式。如果唔知想食咩,可以問下廚師今日有咩好推介,或者試下日本直送刺身~我地試左直送池魚同白魚刺身 價錢大約三百幾~燒魚都喺店內值得推介嘅,價錢跟番時價,呢條燒章紅魚利用鹽燒嘅方法,保留左入邊嘅肉汁,可以先試下魚肉嘅原味之後點啲醬汁可以提昇味道~燒物我地仲食左咗秋葵同埋燒粟米。粟米超香甜!秋葵同上面嘅木魚味道非常夾!最後要推介呢度煮牛舌!個汁有少少薑味,牛舌好入味,口感又夠淋!呢度除左日式菜式,都有個好特別嘅自家熟成牛扒,喺店內將肉例如美國西冷,放喺熟成專用櫃30日,令牛肉更美味~我下次都想試!

我地試左直送池魚同白魚刺身 價錢大約三百幾~

2019-10-01 43 views
第一次嚐到高質日本菜☺️ 店裡氣氛超好,地面樓層是bar式座位,方便客人與師傅直接下單和溝通,2樓更是榻榻米的座位,超日式🌸刺身上面是帶子,左邊為鱆紅魚,中間為立魚,右邊是深海池魚。師傅建議由左至右,由淡味的帶子順序開始吃。帶子好鮮甜🥰鱆紅魚彈牙,立魚,深海池魚冬瓜雞肉煮冬瓜好香雞肉味道,超入味超級軟腍🤪日本燒花膠魚檸檬汁突出膠魚的香味,肉質較厚,重點是沒有骨啊👍🏻不喜歡吃骨的人可以點這道!串燒🍢雞軟骨 - 好腍好易咬✅小洋蔥 - 可愛又爽口🤣煙肉卷車里茄 - 必食!車里茄的鮮甜味一清煙肉的油膩感覺,口腔裡爆發2種感覺🤪明太子免治雞肉扒 - 啖啖免治雞肉+明子太無得輸🤩梅子燒飯團🍙飯團周邊燒的剛剛好,微脆的飯焦超香口,咬一口有驚喜🤪以為一整個都是飯的飯團,原來厚厚的飯團內裡有酸酸甜甜的梅子☺️甜品🍮水上圓子,透明般的啫喱配上黑糖醬,作為今餐的結尾超級滿足啊🥰🥰❤️mylittle score: 9❣️Will I be back? 100%

刺身
上面是帶子,左邊為鱆紅魚,中間為立魚,右邊是深海池魚。

冬瓜雞肉煮
冬瓜好香雞肉味道,超入味超級軟腍🤪

日本燒花膠魚

❣️Will I be back? 100%
Type of Meal
Dinner
2019-09-29 29 views
今日同朋友嚟到白布街食飯揀咗一間裝修比較高級而且環境清幽嘅餐廳呢間餐廳主要係食高級嘅日本食物我哋一入門口就俾一缸蟹吸引住啦原來佢地叫澤蟹可以原隻炸熟佢食不過佢地咁生猛真係唔忍心!我哋今晚叫咗廚師發板首先嚟到嘅前菜酸酸地幾開胃㗎之後就到刺身啦魚類都幾多而且啲刺身真係有食到魚嘅味道證明食材非常之新鮮而且肉質係好清透!再來係一個冬瓜第一次咁樣食冬瓜但係食落都幾好味重點黎啦就係燒物!第一道燒物係膠魚雖然唔係好鍾意食魚但係魚質而且唔算好多骨另外仲有雞翼/雞皮/銀杏等等所有嘅燒物都燒得剛剛好唔會太燶時間把握得好好最後左一個好似啫利嘅甜品添清一清燒物既燶味! 三百幾蚊食到咁多野個人覺得性價比都算唔錯食物有質素 環境又好岩傾計!原來呢到可以變電視好得意!
今日同朋友嚟到白布街食飯
揀咗一間裝修比較高級而且環境清幽嘅餐廳

呢間餐廳主要係食高級嘅日本食物
我哋一入門口就俾一缸蟹吸引住啦

原來佢地叫澤蟹
可以原隻炸熟佢食
不過佢地咁生猛真係唔忍心!

我哋今晚叫咗廚師發板
首先嚟到嘅前菜酸酸地幾開胃㗎

之後就到刺身

魚類都幾多
而且啲刺身真係有食到魚嘅味道

證明食材非常之新鮮
而且肉質係好清透!

再來係一個冬瓜

第一次咁樣食冬瓜
但係食落都幾好味

重點黎啦就係燒物!

第一道燒物係膠魚
雖然唔係好鍾意食魚
但係魚質而且唔算好多骨

另外仲有雞翼/雞皮/銀杏等等
所有嘅燒物都燒得剛剛好
唔會太燶時間把握得好好

最後左一個好似啫利嘅甜品

清一清燒物既燶味!

三百幾蚊食到咁多野
個人覺得性價比都算唔錯
食物有質素 環境又好岩傾計!
原來呢到可以變電視
好得意!
2019-09-28 18 views
未入餐廳已經比佢門面嘅裝修所吸引,餐廳有兩層,第一層係以吧枱形式,第二層就係日式塌塌米,未食已經好有日本嘅感覺,餐廳除咗散嘅之外亦都有提供Omakase,主打係日式爐端燒,先嗌左款前菜日式牛蒡絲,食落辣辣地,惹味又開胃!刺身盛合有池魚王、油甘魚、鯛魚同帶子,池魚王同帶子比較出色,幾有鮮味!然後係Off Menu既雞蓉煮冬瓜,好有日式家庭料理嘅感覺,調味調得唔錯,食落舒服!嗌左幾款爐端燒,有小洋蔥、雞軟骨、明太子免治雞肉串同煙肉車厘茄,極度推介明太子免治雞肉串,燒得啱啱好,咬落有少少軟骨嘅口感,配埋面頭鹹香嘅明太子,味道唔錯!而爐端燒最啱配埋清酒一齊食,除咗可以解膩,仲帶出食物嘅鮮味!仲嗌左燒池魚,外脆內軟,配埋蘿蔔蓉混合特製既酸汁,食落好開胃,同魚既味道好夾!最後仲有燒飯團、麵豉湯同水信玄餅,今餐真係好滿足!
未入餐廳已經比佢門面嘅裝修所吸引,
餐廳有兩層,第一層係以吧枱形式,
第二層就係日式塌塌米,
未食已經好有日本嘅感覺,
餐廳除咗散嘅之外亦都有提供Omakase,
主打係日式爐端燒,
先嗌左款前菜日式牛蒡絲,
食落辣辣地,惹味又開胃!
刺身盛合有池魚王、油甘魚、鯛魚同帶子,
池魚王同帶子比較出色,幾有鮮味!
然後係Off Menu既雞蓉煮冬瓜,
好有日式家庭料理嘅感覺,
調味調得唔錯,食落舒服!
嗌左幾款爐端燒,有小洋蔥、雞軟骨、
明太子免治雞肉串同煙肉車厘茄,
極度推介明太子免治雞肉串,
燒得啱啱好,咬落有少少軟骨嘅口感,
配埋面頭鹹香嘅明太子,味道唔錯!
而爐端燒最啱配埋清酒一齊食,
除咗可以解膩,仲帶出食物嘅鮮味!
仲嗌左燒池魚,外脆內軟,
配埋蘿蔔蓉混合特製既酸汁,
食落好開胃,同魚既味道好夾!
最後仲有燒飯團、麵豉湯同水信玄餅,
今餐真係好滿足!
明太子免治雞肉串
煙肉車厘茄
2019-09-24
Type of Meal
Dinner
明太子免治雞肉串
煙肉車厘茄
2019-09-28 43 views
今日黎到呢間位於白布街,超高水準既居酒屋。居酒屋裝修心思精緻,居酒屋分兩層,上層是塌塌米,感覺置身於星空中。我地二人選擇下層bar枱位,牆身裝飾成魚缸,裹面隱約見到一支支日本酒。bar枱上擺放左個魚缸,裹面養左好多隻蟹仔,幾得意,原來佢係炸比人食架。太殘忍,所以我地無點啦。坐bar 枱好處係可以見到師傅親自燒串燒,好有日本feel,串燒又香噴噴,一d 都唔會大煙。先食個前菜-牛蒡炒免治雞肉粒,真係好小食牛蒡,甘樣炒原來都幾好味。刺身,深海池魚,帶子,魷魚,樣樣都新鮮甜味噌牛舌-呢個真係唔講得笑,勁好味,牛舌好腍,好入味,仲有d豆腐粒配襯。點小得串燒,五花腩,秋葵,雞軟骨,蘆荀,雞頸肉。豬頸肉就食得多,雞頸肉唔係師傅推介都唔識叫黎食,原來幾好味wo。雜錦魚生飯,餐牌無架,我都係隨便問下,師傅就整比我食,老闆話10月先推出咋,估唔比我早一步食到😋仲有甜品水玄信餅食,充滿驚喜既居酒屋,大家黎到呢度唔怕諗唔到食乜。

刺身,深海池魚,帶子,魷魚,樣樣都新鮮甜

• 刺身
  • 雜錦魚生飯
  • 雞頸肉串燒
2019-09-27 17 views
昨晚同朋友去了一間高質嘅居酒屋,食物質素高,環境又靚 ,好開心滿足。 餐廳嘅佈置好有日本feel,仲有一種高級嘅感覺。食咗前菜,煮物,串燒,刺身,魚生飯,甜品,每一道菜都係誠意之作,質素極高,回味無窮。前菜係牛蒡找免治雞肉,之後來了一道味噌牛舌,牛舌炆得非常入味及霖,好正。 刺身有帶子,魷魚,深海池魚等數款 ,非常新鮮。串燒有燒秋葵,露筍 ,雞軟骨,雞頸肉,豬腩肉,全部都燒得非常香口惹味 ,保持肉汁。雜錦魚生飯同樣好新鮮,有日本食到的水準, 最後的甜品品晶瑩通透,口味清新,為這餐高質晚飯畫上完美句號。

2019-09-26
2019-09-27 60 views
好耐好耐無寫過食評,估唔到為呢間餐廳嬲到再寫,真係唔知點解呢間嘢可以有咁多好評,滴唒汗食左一塊成400蚊的西冷,勁難食,乾身及韌,完全唔值,完全唔值成$128一串牛舌,得三片,完全唔值,蕃薯超普通,免冶雞串d肉有d霉除咗食物:環境唔舒適,地方細,位同位之間好迫好近,加埋後面有職員行嚟行去,坐得唔舒服,私穩度極低,十幾個Bar枱位同位之間極近大煙,食物以燒物為主,太大煙,空氣唔流通,食完好似食左韓燒一樣另主要招呼職員喺有禮貌,但感覺似地產保險sales,不停r水吹,好唔舒服朋友生日,大家好耐無見想食餐好傾下計,食完真心嬲,最後大家都唔太飽、唔多舒適情況下要再去打邊爐食晚餐下半場,揀間咁嘢,真係有d對朋友唔住

除咗食物:

熟成西冷
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-09-27 40 views
經過旺角搵食,被這家以月亮🌕為裝潢主題的餐廳吸引住了,原來店內有更多月亮裝飾,配合店舖的名稱~整晚的體驗,只可用非常高質來形容!先來一客深海池魚及立魚刺身,池魚肉質較爽,立魚則較腍,相輔相成,加少許葱花,很香口。 燒帆立貝驚喜滿滿,帆立貝和蟹柳配上蛋黃醬,大蔥,洋蔥,配以燒汁,黑椒點綴。味道較濃而富有層次,口感新鮮又好吃,與一般的清酒帶子不同。全晚的焦點落在燒黑鯛上,點蘿蔔蓉酸甜汁,味道咸香,肉質嫩滑。全靠師傅在炭爐上用鐵枝串起黑鯛,用心以人手反復燒烤,是吃得到的大滿足。串燒五花腩,毫不覺油膩,豬皮卻很香。水信玄餅晶瑩剔透,配上了黑蔗糖,入口即溶,口味清新,整晚完美落幕。二樓是榻榻米,最近人不多,兩位也可坐呢,非常吸引!

串燒五花腩,毫不覺油膩,豬皮卻很香。

二樓是榻榻米,最近人不多,兩位也可坐呢,非常吸引!
2019-09-27 13 views
店內裝潢同佢店名一樣都係行華麗路線,正門有特大圓形玻璃窗,店內清酒飾櫃還有動畫在半透明櫥窗上,好似真實出現在酒樽上面,睇得出新派餐廳擺放好多心機。除此,樓上佈置成黑夜和室,月光般的燈光作主要光源氣氛一流,位置舒適好岩一班人休閒食餐好。食物選料好用心,刺身想試新口味既朋友不妨點𩶘魚、深海池魚,一嘗食材鮮味及師傅刀功,個人特別鍾意池魚的濃鮮味,夠特別。要調味的菜式,餐廳一樣做得令人滿意,燒帆立貝經過蛋黃醬、沖繩煙肉醬調味,食落有微烤洋蔥胡椒辛香,相信係師傅其中一道得意之作。烤原條黑鯛難道高,能夠近距離望到師傅用心製作食物好難得。烤黑鯛少骨肉質不會鬆散,要夾魚肉非常容易,食得舒服。肉味帶咸香,簡單調味便做出令人印象深刻的菜式。

2019-09-26 12 views
旺角的黑布街及白布街一帶開了很多特色的餐廳,與洗衣街一街之隔分隔了旺角的繁囂,突顯這裡的安寧就如世外桃園一樣,來到這餐廳的門前見有一個直徑超大的圓形玻璃、再加上紫色霓虹招牌的影照下非常浪漫這裡提供很多新鮮的蔬果及魚類,order之後師傅便即場於你面前烹調蟹肉酸物開胃醒晨的冷盤金目鯛油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美帶子味道很清甜 、拖羅入口即溶, 油脂味又香、油甘魚肉質結實爽口、魚味鮮甜深海池魚吉列炸:池魚也稱鰺魚大多用來做壽司或刺身,第一次嘗到用吉列炸的味道、外層脆卜卜,魚肉則又鮮又嫩,肉質也好豐富麵豉煮牛舌:牛舌的質感軟糯卻又保留了一點點的彈性,麵豉的味道完全融入了牛舌中沖繩黑糖:好有驚喜的一個甜品,甜度適中、味道就像愛玉或仙草一樣,滑溜滑溜好易入喉

蟹肉酸物開胃醒晨的冷盤

金目鯛油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美

深海池魚吉列炸:池魚也稱鰺魚大多用來做壽司刺身,第一次嘗到用吉列炸的味道、外層脆卜卜,魚肉則又鮮又嫩,肉質也好豐富

2019-09-26 464 views
呢間居酒屋🏮主打串燒Omakase,有選擇困難嘅話,仲可以叫師傅發板添。佢深藏不露,唔單止有兩層,裝修仲好elegant添!店員同師傅都好友善,會逐一向我地介紹每一道菜🥰環境舒服到我哋唔捨得走🙈唔覺唔覺坐咗兩個鐘🕰1️⃣雞軟骨串 $40雞軟骨爽脆彈牙,配上檸檬汁🍋更帶出雞軟骨嘅鮮味🤤🙆🏻‍♀️好味指數: 8/10 2️⃣煙肉車厘茄串 (Off the menu)呢個配搭好特別,煙肉係外層包圍住車厘茄,鹹甜交加。一咬落去煙肉嘅鹹香味充斥著成個口腔;車厘茄則會爆汁,鮮甜可口。🙆🏻‍♀️好味指數: 8.11/10 3️⃣小洋蔥串(Off the menu)好少食到咁嬌少可愛嘅小洋蔥,好清爽!🙆🏻‍♀️好味指數:7.89/10 4️⃣明太子免治雞肉棒免治雞肉棒好有咬口,食落去啖啖肉,明太子係上面作為點綴。唯一係明太子會令整個雞肉棒鹹味加重🤧🙆🏻‍♀️好味指數: 7.65/10 5️⃣燒花胶魚(Off the menu)燒花胶魚冇骨之外,魚嘅肉質鮮嫩,外層嘅皮同魚肉燒得脆脆地🤤🙆🏻‍♀️好味指數: 8.26/10 6️⃣花.刺身精選拼盤(四點盛) $480四點盛嘅剌身組合每次都不同,今次師傅發板就有1.帶子,2.鱆紅魚,3.鱲魚
[旺角~月.火鳯燒鳥]
1️⃣雞軟骨串 $40
雞軟骨爽脆彈牙,配上檸檬汁🍋更帶出雞軟骨嘅鮮味🤤
🙆🏻‍♀️好味指數: 8/10
2️⃣煙肉車厘茄串 (Off the menu)
🙆🏻‍♀️好味指數: 8.11/10
3️⃣小洋蔥串(Off the menu)
好少食到咁嬌少可愛嘅小洋蔥,好清爽!
🙆🏻‍♀️好味指數:7.89/10
4️⃣明太子免治雞肉棒
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.65/10
5️⃣燒花胶魚(Off the menu)
燒花胶魚冇骨之外,魚嘅肉質鮮嫩,外層嘅皮同魚肉燒得脆脆地🤤
🙆🏻‍♀️好味指數: 8.26/10
6️⃣花.刺身精選拼盤(四點盛) $480
四點盛嘅剌身組合每次都不同,今次師傅發板就有1.帶子,2.鱆紅魚,3.鱲魚,4.深海池魚。
師傅叫我地一地要順序食,咁就唔會搶咗大家嘅風頭👻帶子好清甜;鱆紅魚帶微甜,囗感獨特;鱲魚鮮甜有咬口;深海池魚肉質細嫩,爽口之餘,帶油脂香味。
🙆🏻‍♀️好味指數: 8/10
7️⃣冬瓜雞肉煮 (Off the menu)
冬瓜好甜美,而且冇渣😏雞肉碎增添冬瓜嘅鮮味
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.55/10
8️⃣梅肉飯團🍙 $48
飯團🍙外層有飯焦,令🍙更脆囗,飯團裡面有梅肉,酸酸地,口感層次豐富😋
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.24/10
9️⃣水信玄餅 $48
晶瑩剔透,水信玄餅配上黑糖蜜,涼爽清甜。
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.77/10 -
🔟麵鼓湯🥣 $48
麵鼓湯🥣有好多豆腐同野菌係裡面,材料非常豐富,而且好䁔胃。
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.12/10 -
💡整體來講,呢間性價比極高,食物質素🤤記住bookmark🔖呀!
月.火鳯燒鳥 Tsuki Izakaya
地址🐾:旺角白布街2-24號藝興大廈地下9號舖