2020-11-23 1411 views
收工Chill一Chill,平時日餐、韓餐、西餐、泰餐、越南餐等食得多,想搞吓新意思,食啲平時好少食嘅野,同Friend子見到間川菜,好近中環地鐵站,行出去三分鐘就見到,決定一試扮吓辣妹子!入到去點左三個餸,一黎到O咗嘴,有驚喜,碟碟餸都好巨,King Size,份量十足,開始懷疑兩個人叫三個餸會唔會食唔曬😂 😋酸菜魚 $276有唔同辣度可以選擇,魚肉好滑,無魚骨,啱晒要食得優雅嘅我地,用料十足,好多酸菜,仲要個湯係飲得㗎,麻辣加酸咩咩嘅感覺好正,酸菜魚唔止得酸菜同魚,入面仲有寬粉,又滑又彈牙,簡單啲嚟講係一個King Size麻辣魚肉酸菜粉,食得好滿足☺️ 😋川香回鍋肉 $98回鍋肉大家都應該食唔少,但呢個回鍋肉會畀到少少唔同嘅感覺畀大家,唔係平時食開果種小小肥美嘅口感,廚師大哥刀工唔錯,切得好透薄,炒得好乾身,有啲脆口嘅感覺,啱曬鍾意食香口嘢嘅人。 😋酸辣土豆絲 $78係我見過最大碟嘅土豆絲系列😂,一嚟到嚇一嚇,會唔會巨左啲,開餐夾嚟食又另一個驚喜,爽口兼有麻辣香

😋酸菜魚 $276

😋川香回鍋肉 $98

😋酸辣土豆絲 $78

2020-11-18
$200 (Dinner)
想食酸菜魚嘅癮好大😳 香港又冇咩真係特別好好食嘅酸菜魚 放工經過蘭桂坊見到有一間排到好長龍嘅川菜店 就諗住試一試🧐⭐️人見人愛酸菜魚 配寬粉 $304叫咗小辣 酸菜魚嘅味道真係幾正宗 而且佢哋嘅湯底係勁麻香 先用鑊爆香左嘅蒜頭、花椒同酸菜 再放落湯 所以碗湯係勁香❗️ 花椒同蒜味好重 飲到上癮停唔到🤣 加上勁大碗兩個人食其實已經啱啱好 寬粉先係重點 索晒酸菜魚嘅湯汁 超級入味👍🏻而且好煙韌 好正🔥⭐️乾扁四季豆 $86都係叫咗小辣 加麻 乾扁嘅煮法令到四季豆食落乾身 感覺唔會太油膩 仲有一啲鹹榨菜同埋肉碎做配料一齊爆 食落偏鹹但係好香口 可以緩和下酸菜魚嘅油膩感☺️📝其實最後食完個酸菜魚已經好飽🌝 雖然個四季豆唔算真係好Heavy 但都要放慢啲食🤣 價錢都唔算好貴 以佢嘅味道來講都幾值🤟🏻🔎十二味 - 中環德己立街21號地舖

⭐️人見人愛酸菜魚 配寬粉 $304

⭐️乾扁四季豆 $86

🔎十二味 - 中環德己立街21號地舖
本人媽媽係四川辣妹子,成日都會食到佢煮四川風味既送,之前仲有跟佢返鄉下食川菜而家因為疫情返唔到鄉下,估唔到香港都食得返鄉下嘅味道呀!首先成個裝修都係中國風,用左國寶熊貓好得意xd 因疫情仲有熊貓提你要洗手xd呢到嗌野食都係用qr code嗌;店員都好helpful,會主動問你d野食好唔好味,服務態度十分好野食都有驚喜,估唔到碟碟都咁大盤呀!嗌左人見人愛酸菜魚(小辣),佢個酸同辣嘅平衡做得岩岩好!一望落去成盤野香料都好夠,唔會得個酸字為左就個朋友要嗌小辣,下次帶埋食得辣既朋友黎try埋個大辣就岩晒! D魚肉大大片,極少骨/仲有好多配菜,食果陣唔會好齋,有好多口感!抵讚!四川野少不了肥腸啦!呢個肥腸肥瘦都有,瘦嘅好香口炸到脆卜卜,肥膏嘅食落好滿足,咬落去有油出但係唔會好“漏“ 一盤都有三十舊到,鍾意香口野嘅我地輕鬆清晒xd最後嗌左個蔥油麵,簡單野先最test到間餐廳既質素一擺上枱就聞到好香油味,麵夾埋上面嘅炸蔥一齊食好正xd下次必定要搵個食得辣嘅朋友黎陪我再食呀!
而家因為疫情返唔到鄉下,估唔到香港都食得返鄉下嘅味道呀!

野食都有驚喜,估唔到碟碟都咁大盤呀!

一盤都有三十舊到,鍾意香口野嘅我地輕鬆清晒xd

最後嗌左個蔥油麵,簡單野先最test到間餐廳既質素
一擺上枱就聞到好香油味,麵夾埋上面嘅炸蔥一齊食好正xd

下次必定要搵個食得辣嘅朋友黎陪我再食呀!
2020-11-22 179 views
今日去左中環睇置地廣場新擺嘅熊熊裝飾,搵到呢間十二味有川菜食,聽過人講要試一間川菜餐廳有無質素就係睇下佢唔辣嘅嘢好唔好食,咁岩今日朋友唔食得辣嘢,我地就叫晒唔辣嘅菜,一於試下會唔會唔辣就唔好食!秘制醬香鍋($38)+雞軟骨($48)+牛柏葉($38)+牛舌($48)+寬粉($28)+木耳($28):呢個鍋重有得簡辣嘅,都係撈果個醬嘅分別。呢個醬重好貼心有得簡走我最受不了嘅芫茜,重可以簡走花生同埋黃豆,最正係可以簡少鹽,黎到真係唔鹹,更能夠食到食物嘅味道。其實樣樣都好好味,我最中意係雞軟骨!同埋真係好大兜,我地都食唔晒。大盆花菜($98):呢樣係用椰菜花炒豬肉,炒得好香,椰菜花唔會好稔,重有咬口嘅,呢味唔錯!同埋都真係幾大盆,我地又係食唔晒。桂花冰釀($28):整得好清香,亦唔會好漏同太甜,朋友們好中意!熱情果梳打($28):一黎到真係哇出黎,真係超大杯,如果係食辣嘢真係岩晒,夠大杯可以解辣,亦都係唔會好甜,抵讚!另外最抵讚嘅係佢用手機落單,減少出錯嘅機會,中意加單就可以嘟個QR code落單,唔洗次次都叫侍應咁麻煩。

2020-11-21
Type of Meal
Dinner
2020-11-21 50 views
好想食辣食? 於中環LKF有「十二味」!招牌菜酸菜煮魚一定少不了! 魚肉嫩滑, 酸菜爽口, 美味美味! 越食越開胃, 配白飯一流! 中辣沒想像中辣, 下回要嘗大辣!!!!!!!!!辣椒花椒八角滿滿, 配料針菇和萵荀, 湯的味道濃厚, 魚肉亦大致無骨, 魚片分量真的好多, 好足料! 份量絕對足3人, 非常適合和朋友分享。桂花冰釀, 很像糖水,桂花清甜, 有解辣的效果, 味道OK。一向中意食麻辣, 「十二味」四川菜好惹味! 過到口癮! 愛麻辣之人真的可以一嘗。整體麻辣調味合適, 用 QR code落單, 覺得中國風環境OK, 價位適中!

2020-11-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 酸菜魚
2020-11-20 101 views
由多年前嘅烤魚九宮格,對十二味一直追隨,猶記得嗰陣第一次去十二味嗰份驚艷,烤魚用木炭保溫而唔係用酒精呢種做法加上出品嘅風味,就有如由紅磡迅間轉移到深圳河以北,摷番啲回憶只係一年無跟進過,宜家十二味嘅分店竟然多逹十二間,我的店,強大了。燒椒皮蛋,燒椒做法有三,火炙白鑊攢滾油,印象中第一次喺十二味嗌燒椒皮蛋,呢度嘅燒椒皮蛋有啲似剁椒皮蛋,口腔未能夠太感應到啲椒有被燒椒過嘅味道,之但係目測又見到啲椒係有啲微微薰黑嘅痕跡嘅,唔知係咪個比例嘅關係,尤幸個醬汁味道無敵,微辣加上微酸,一口滿滿嘅川味挽回分數不少,皮蛋個黃仲係流心而唔係黑實嘅,呢種狀況可遇不可求,如果多啲椒嘅話相信會更加好食。川式口水雞,就算個心有幾想試新嘢,十二味嘅口水雞都係一個幾乎每一次都忍唔住嗌嘅菜式。口水雞上面佈滿香蔥,芝麻以及花生碎,醬汁辣中帶甜,可能因為今日多數係背位嘅關係,雞肉要比起上次更加嫩滑,但又唔會覺得太肥膩,花椒味同個辣味做得相當平衡,特別鐘意佢底下有少少青瓜絲,入味之餘又夠爽脆。經典香辣鍋 (中辣加麻少鹽) + 油麥菜 + 萵荀 + 鮮腐竹 + 金針菇 + 寛粉 + 肥牛,香辣鍋大大盤非常豐富,辣麻鹹度都有得度

經典香辣鍋 (中辣加麻少鹽) + 油麥菜 + 萵荀 + 鮮腐竹 + 金針菇 + 寛粉 + 肥牛,香辣鍋大大盤非常豐富,辣麻鹹度都有得度身訂造,啱哂有要求嘅朋友,味道同喺大陸食到嘅一模一樣,油麥菜同萵荀新鮮爽脆 ,鮮腐竹同金針菇索盡湯汁嘅精華,Q彈而不立糯嘅寛粉同富牛味嘅肥牛令人過咗滿足嘅一夜。

臨走探埋個廁所,店員指示要落地牢嘅,落到去發現別有洞天,地牢嘅裝潢走型格嘅酒吧路線,下次同朋友喺上面食完飯可以移師到地牢繼續飲酒喎。
2020-11-19 141 views
I have been a regular visitor to this place for a few yearsAt first I usually go for the spicy fried bowlBut now with the super huge portion spicy and sour fishIt has completely blew my mind and switched my preferenceI always want to seek something more healthy when dining outThis fish bowl is definitely the best choiceIt’s coupled with mushroom , Lactuca sativa and SauerkrautAll soaked entirely in booth and very well balanced with the rather mild fish filletIt’s also a plus that they guarantee

It’s also a plus that they guarantee no bones for their fillets so it’s user friendly for all people
2020-11-19 79 views
之前一直想試佢哋嘅經典香辣鍋因為見到隔籬枱炒得好大好豐富,而且配料都好多,雲落好香,所以一定會試下。今次終於叫咗小辣嘅香辣鍋。驚有少少辣,但係好在食嘅時候覺得辣味啱啱好非常容易接受,叫嘅配料都有好多選擇,我同朋友都揀咗好耐先點到,原來佢最少要叫5款配料先落單,所以要點嘅時候都要留意下,我哋叫咗田雞,鮮蝦,萵筍,豆皮,年糕。我覺得年糕,一定要試下因為佢煙煙韌韌嘅口感真係好香脆,我自己好鍾意食。而鮮蝦方面,佢提供嘅蝦都有好多隻,所以我覺得性價比都幾高幾抵食。
2020-11-19 63 views
中環有好多特色嘅中菜餐館都好唔錯,今日晚黑同朋友嚟咗呢一間新開冇幾耐嘅十二味試下,晚黑是7~8點到其實已經坐差不多坐滿曬好旺人店員服務態度好好,我都覺得好舒服。點菜係自己掃碼點餐,有圖睇得到所以都非常之方便。因為見到對面嘅水煮牛肉非常之吸引,所以就點咗水煮牛肉,水煮牛肉嘅牛肉好多,而且每一塊都好大,加埋香滑嘅薯粉好入味,自己叫咗小辣覺得辣味都可以接受到。加埋芽菜非常之爽脆,口感好好。yummy!!
2020-11-17 247 views
之前都食過十二味,不過通常食夜晚,今日晏就經開中環見到有,就入左去食。午市每個套餐都會配白飯、慾望酸梅同有一小碟青瓜,好爽脆,幫你開一開胃。我哋叫左水煮牛肉,一上菜就已經覺得好香,大部份牛肉嫩滑醇厚,兼且味道帶點麻香,叫咗小辣,個辣度幾岩唔太食得辣嘅人,亦不失佢嘅風味。我哋仲叫咗酸菜魚,都係叫咗小辣, 酸辣開胃,唔太辣,魚肉嫩滑,令人回味無窮,所以食完一個之後同朋友再叫多一個share食,食到好飽好滿足。個慾望酸梅帶少許酸甜,同時可以解辣。

水煮牛肉

酸菜魚

個慾望酸梅帶少許酸甜,同時可以解辣。
慾望酸梅
2020-11-14
$114 (Tea)
水煮牛肉
酸菜魚
2020-11-16 75 views
點估都估唔到水煮魚會出現係蘭桂坊大街😍😍😍你可能成為蘭桂坊最熱鬧嘅一個地方之一!Lunch time大約12點半左右,門外已有人龍!誇張過啲night clubs 😳好彩早到,好快就輪到我地入座!即刻用QR CODE 電話落單😎水煮牛肉SET LUNCH HKD78,送餐飲同白飯😝真心抵!係好抵Deal!!成大碗水煮牛大約有6-8片牛肉,牛肉香滑粉嫩,沾上重口味嘅水煮湯汁,餸飯一齊食一流耶🤪 飲埋酸梅汁生津解渴😝下次要食大辣🌶🌶🌶有冇同道飯腳?同我一齊嗒真嘅個麻辣香鍋😍😍😍.

下次要食大辣🌶🌶🌶

有冇同道飯腳?同我一齊嗒真嘅個麻辣香鍋😍😍😍

2020-11-16 60 views
本來約咗朋友去蘭桂芳飲啤酒,但行過德己立街,見到有新店開業,原來是十二味四川菜,朋友心思思想食酸菜魚,那麼我們就改去十二味食晚餐。入座後侍應提醒是要用手機下載程式落單。朋友當然第一時間叫了酸菜魚,上菜都好快, 一大鍋份量十足,酸菜加上少許紅辣椒,酸酸辣辣十分開胃,魚肉於香濃的酸辣湯底內,吃起上來魚肉特別嫩,酸菜清爽,酸辣得宜,惹味十足。蔥油拌麵,蔥油拌麵是傳統的上海特色小吃﹐雖然簡單樸實﹐彈牙的麵伴上蔥油味道香濃的醬汁,卻是讓人回味無窮也吃不厭的美好滋味。
入座後侍應提醒是要用手機下載程式落單。
2020-11-15 103 views
因為疫情關係,喜歡食酸菜魚的女兒,常常說不能如常放假去深圳食川菜,今日聽到同事話中環有間食川菜好好味的十二味,一於叫埋女兒去試吓!餐廳採用手機程式下單,方便又環保!人見人愛酸菜魚:用上雲南老埕酸菜、四川酸菜同廣東鹹酸菜炮製,特別好味,魚肉嫩滑,份量又多,而且仲有得揀辣同唔辣,湯底是用魚骨熬成,味道鮮甜。川式口水雞:亦有辣度選擇,口水雞味道層次豐富,有麻辣鮮香嫩爽等味,忍不住一口接一口。女兒也讚不絕口!
餐廳採用手機程式下單,方便又環保!
2020-11-01
Type of Meal
Dinner
2020-11-14 227 views
Weekend Happy之前要醫下肚😏,就係蘭桂坊入口就見到依間川菜野,一望原來係十二味🤤,之前食過其他分店都唔錯,所以食的野先😂🔻人見人愛酸菜魚(配粉條)$276🔻2人份量幾足夠,湯底酸辣惹味🤤,係可以飲既湯😋。魚肉幾滑,有超多既酸菜,麻香酸辣🌶真係好鬼正🤩,萵苣好入味,酸辣又爽口真係好好味😋。仲有個寬粉,又係正喎,一定要試👍🏻🔻蔥油拌麵$38🔻脆炸蔥絲,每條麵都沾均醬油👍🏻,咸味足夠。拌勻後,蔥油味好香,雖然係蔥油拌麵,但係食落一啲都唔油膩🤤,麵質軟身彈牙,幾好食😋。🔻慾望酸梅$28🔻一大杯既酸梅湯,真酸梅嘅酸梅湯,冇藥材味,正👍🏻。杯中有一片檸檬🍋,想酸的既可以篤佢兩下😌,酸梅湯帶少少檸檬嘅香味又係另一個層次,如果淨係想試嘅話可以飲到尾先篤下個檸檬🍋。

2020-11-13 210 views
原來中環最近開了十二味!同區來說,真的算是少有的lunchtime抵食之選,而且有質素保證。前排同朋友經過見到才發現的,剛巧我們也很喜歡吃辣,就決定去吃了。這間店設計頗有心思,沒錯「民以食為天」,所以要吃點有質素的食物。午市套餐的價錢好抵,完全無expect過在中環會吃到這個價錢的lunch🌟川式口水雞:一向都好鍾意食口水雞,12味嘅口水雞算是幾出色,雞肉嫩滑之餘底下的辣椒好香麻,最適合同飯一齊食。🌟川香回鍋肉:回鍋肉肥瘦適中,肉炒得好乾身同香,仲有好多蓮藕配菜。🌟蒜泥青瓜:12味的冷盤做得幾好,好香蒜味,青瓜亦爽脆。喜歡吃辣,又想在中環吃得經濟點的,這裡是不錯的選擇。menu👇🏻(自助掃碼點餐)ps 其實我有點想試個火鍋醬料~

川香回鍋肉

蒜泥青瓜

🌟蒜泥青瓜:12味的冷盤做得幾好,好香蒜味,青瓜亦爽脆。

喜歡吃辣,又想在中環吃得經濟點的,這裡是不錯的選擇。

川香回鍋肉
蒜泥青瓜