2018-09-14 81 views
最近天氣帶點涼意,而火鍋亦是香港人其中一樣最喜歡吃的,所以亦順應天氣多個藉口去吃吧。除了火鍋外,亦有刺身供應。座位闊落,挺多位置。大赤貝刺身:大大的赤貝,肉質煙靭,色澤光鮮,食慾大增~紋甲魷魚刺身:花心思的魷魚捲著紫菜及蟹子,魷魚煙靭,原本是無味的,但包裹著的材料增加其味道及口感。招牌酸菜魚湯底火鍋(半條魚):大大條酸菜,味道,魚嫩滑,不過不多,還有其他材料:紅白蘿蔔、芽菜、大蔥、寬粉,感覺健康,加上微辣,很過癮!手切新鮮肥牛:雪花紋條條清晰,分佈平均,雖然說是薄切牛肉,但肉質算是厚厚的,滾一滾已經可以吃了。手打鮮蝦丸、墨魚丸:鮮蝦丸蝦味十足;墨魚丸不如平日常吃雪白的那種,而是混入墨魚汁的魚丸,兩款都十分彈牙,真材實料。即炸響鈴、即炸自家制魚皮:自家製,香口夠脆,不重油益味。
即炸響鈴、即炸自家制魚皮:自家製,香口夠脆,不重油益味。
2018-09-12 667 views
朕今日又同一眾隨從四出尋食,有人就提詳食火煱,有人又話要食刺身,咁朕為左兩全其美,不如就撈埋做瀨尿牛丸吖笨!朕就叫隨從上網Check下邊度有好食既火煱加刺身!隨從就話大角咀表叔,有火煱有刺身,可以一戰!GOGOGO!!!黎到表叔火煱,個格局行大眾平民化路線,啱哂朕咁親民既形象!一坐低,隨從們即刻叫個刺身試一試先,跟手叫埋火煱同配料,大戰一場!刺身先到,條魚尾都仲郁緊,刺身食落清甜彈牙,真係食多多都食得落呀!食完啲刺身,仲可以攞過魚頭去椒鹽,椒鹽魚頭夠哂香口,佐酒一流!店小二仲頻頻幫朕添酒添!跟住到火煱喇,先黎左個鮮蘿蔔清湯牛腩鍋,因為朕都有啲餓,個鍋一上枱,朕己經夾件牛腩食下先,估唔到件牛腩好腍身,仲好濃牛味添,話咁快碟手切新鮮肥牛(大)己經黎埋,碟肥牛雪花均勻,食落油香味濃,CP值高!呢度除左刺身,火煱,都仲有海鮮,朕就叫左聖子皇,隻聖子皇仲大過朕隻手掌,食落仲好鮮甜同埋彈牙,可以再戰!跟住就緊係要試下呢度啲自家製水餃,魚皮&手打蝦丸墨。阿姐即包自家製水餃&韮菜餃,用料充足,即包唔會令到啲皮索哂啲水份或者其他喺冰格攞出黎既硬到石頭咁,即包即滾,食落爽口彈牙,讚!!!手打蝦丸拼墨丸,叫

活魚刺身(包公)
活魚刺身兩食(椒鹽)

鮮蘿蔔清湯牛腩鍋
手切新鮮肥牛(大)

聖子皇

跟住就緊係要試下呢度啲自家製水餃,魚皮&手打蝦丸墨。
即包水餃拼韮菜餃

手打蝦丸拼墨丸,叫得手打,緊係要彈死狗咁先爽,呢𠴱蝦丸拼墨丸除左彈,仲有粒粒蝦同墨魚肉粒在內,用料夠足,無得頂!
手打蝦丸拼墨丸
即炸自家制魚皮夠薄夠脆又係佐酒之選!
即炸自家制魚皮
綜合一眾隨從既意見,表叔火煱可以一戰再戰!

------完------
皇帝菜
2018-09-10
活魚刺身(包公)
活魚刺身兩食(椒鹽)
鮮蘿蔔清湯牛腩鍋
手切新鮮肥牛(大)
即包水餃拼韮菜餃
手打蝦丸拼墨丸
即炸自家制魚皮
  • 鮮豬腳筋
  • 蝦丸拼墨丸
大角咀這間火鍋店經常都有大角咀街坊點名贊好。住在附近不久,平時聽人贊都聽到我「心郁郁」,今日決定來試試看。餐廳裡面抽風十足,冷氣又夠,食完不會一頭煙。枱面闊寬,坐得舒服。食材選擇多,平時食開的這裡都有,更特別的是這裡有刺身提供,食火鍋還可以食刺身,一次過滿足兩個願望。打得邊爐當然有酒飲。沙嗲駌鴦鍋$78因為同得朋友想食沙嗲,而我又想食清少少,駌鴦鍋就最適合不過。手切頂級牛頸脊$148打邊爐怎少得了牛,點了個手切頂級牛頸脊,不但賣相一流,連水準都一流。牛肉肥瘦分佈均勻,入口鬆軟得來又有咬口。一碟的份量已經好多,夠兩個人食有餘。黑松露新鮮雲吞$58這個比較特別,平時打邊爐見不到。黑松露配雲吞原來可以好夾。黑松露味看,雲吞裡面的鮮蝦又大又爽甜!粒粒圓滾滾的!脆鯇魚腩$58片片都超脆超爽口,滾多久也不會散開,看得出來非常新鮮。魚肉甜美不止,還咬口十足。牛栢葉$38不用多說,也是新鮮。牛栢葉好吸湯,打邊爐一流。水魷魚$38爽脆肉厚!蟹籽墨魚滑$75打邊爐必點,可以自己根據個人喜好按大小放入鍋中,肉質彈牙,肉料十足。最後當然得食點澱粉質,烏冬是不錯選擇。這間火鍋點價錢合理,食材肉料新鮮,難怪街坊都

餐廳裡面抽風十足,冷氣又夠,食完不會一頭煙。
枱面闊寬,坐得舒服。
打得邊爐當然有酒飲。
沙嗲駌鴦鍋
沙嗲駌鴦鍋$78
手切頂級牛頸脊$148
黑松露新鮮雲吞$58
脆鯇魚腩$58
牛栢葉
牛栢葉$38
不用多說,也是新鮮。牛栢葉好吸湯,打邊爐一流。
水魷魚
水魷魚$38
爽脆肉厚!
蟹籽墨魚滑
蟹籽墨魚滑$75
唐生菜
稻庭烏冬
最後當然得食點澱粉質,烏冬是不錯選擇。
這間火鍋點價錢合理,食材肉料新鮮,難怪街坊都一致好評。
2018-09-07
$300 (Dinner)
沙嗲駌鴦鍋
牛栢葉
水魷魚
蟹籽墨魚滑
唐生菜
2018-09-06 68 views
臨近收工幾個同事都話想去打邊爐,其中一位同事就介紹左去位於大角咀呢間表叔火鍋, 佢之前食過話性價比高好啦。。。咁我哋就一於去試試, 入到餐廳侍應都好有禮貌, 有招呼,幫我地加水,然後介紹 美食給我地, 首先我哋點咗一份赤貝刺身同水母刺身,水母刺身爽口鮮甜, 第一次食 印象唔錯, 赤貝都好新鮮,沒有腥味 所以我哋決定再encore多一份, 今次都係嗌返赤貝刺身,水母刺身, 帶子刺身 口感 唔錯,非常鮮甜, 同埋生蠔,生蠔都唔錯,好新鮮海水味重,size又夠大,肥嘟嘟, 食完頭盤我哋就點咗個 酸菜煮魚湯底, 配料很多, 魚湯鮮甜, 仲有水晶粉跟埋, 價錢唔貴, 仲有咁多份量,絕對抵食 之後我哋嗌咗細嘅手切肥牛,肥牛雪花均勻,入口即溶, 又係要再encore嘅食物 之後我哋嗌咗午餐肉條,即炸響鈴, 烏冬, 食物都係非常新鮮,而且份量亦不少, 整體成餐 我畀90分, 最後 仲有哈密瓜送上,非常貼心值得再嚟
值得再嚟
2018-09-02 92 views
見有七十幾個好評,於是試吓。點知中在伏。牛栢葉和蚌也是發水,十分不新鮮。手切牛,全碟也是冰到很硬。湯𥚃的粟米,仲硬過冰鮮粟米。完全不明白為什麼有七十幾好評呢?同冇食過野一樣,食左五百幾
2018-08-30 60 views
近排日日落雨,不過都無損我出外打邊爐既雅興!今日誤打誤撞來到表叔火鍋,一入到門口,店長好貼心叫我同朋友交把遮比佢幫我地入袋,雖然可以話佢怕我地滴濕佢地方,但我覺得好體貼,無遇過餐廳會有此服務。我地7點到,尚算早,有幸坐到卡位,枱面上經已有醬油比我地隨意落!我仲以為餐廳吾會爆,但坐到7.30就差不多全院滿座。店員推介這個酸魚煲,其實聽個名真係吾太討好,但既然佢推介,就即管試試啦!好食到不得了,好多魚,吾會太多骨,又有菇在煲內,酸菜吾太酸,吾會搶左個湯既味道,個湯好入味,好好飲!刺身好新鮮,魷魚那兩款好有趙口!魚皮大塊,吾碎又脆口墨魚丸好大粒,比起出面細細粒既簡直係巨丸,好彈牙!手切牛叫細既都經已好足份量,好厚切,雖然有人會喜歡薄切,但我好喜歡厚落去啖啖肉既感覺!!!
刺身好新鮮,魷魚那兩款好有趙口!
魚皮大塊,吾碎又脆口
墨魚丸好大粒,比起出面細細粒既簡直係巨丸,好彈牙!
2018-08-29
Type of Meal
Dinner
  • 酸魚鍋
放工想去打邊爐,行過大角咀見到呢間火鍋店好似己有人氣於是就入去試吓啦。本身只係想打邊爐,但原來一邊有此信息,簡直滿足晒兩個願望。 老番介紹試吓食咗個三文魚同埋個海蜇刺身,第一次食咁爽口嘅開支刺身,佢同平時食撈麵嗰啲開始非常唔同,佢係透明嘅,而且非常熱心咁晏啊,我哋好快就清晒成碟刺身。 火鍋方面我哋叫咗酸菜魚湯底,非常足料,淨係食魚都已經值回票價。另外我哋仲叫咗墨魚丸蝦丸、水餃、肥牛同炸魚皮。啲丸全部都係手打嘅,勁大粒,粒粒彈牙多汁。炸魚皮都非常新鮮,師傅話係廚房自己炸,都食得出同出邊買嘅非常之唔同。所有食物都好新鮮,而且好大份,我哋捧住個肚走,下次要叫一班朋友一齊食

另外我哋仲叫咗墨魚丸蝦丸、水餃、肥牛同炸魚皮。

啲丸全部都係手打嘅,勁大粒,粒粒彈牙多汁。

2018-08-28 145 views
今日同幾個朋友去左打邊爐,呢間鋪搭小巴好多時都會見到,上網seaech完見到都唔錯呢。環境唔係有好靚既裝修,始終我地主要打邊爐,如果裝修越靚,野食價錢相對都貴。啲枱凳都唔會放到好迫,都有足夠既位置。先黎左渣竹蔗水,夠哂凍同清甜。叫左胡椒豬肚雞做湯底。飲左兩碗湯先,好香胡椒味,飲好暖胃。手切肥牛,煮完之後望落好似好韌同嚡,點知食落好淋同好牛味!廣島蠔,一碟都有成8~9隻,食落唔會有雪藏味,唔錯!即炸魚皮,唔洗放入湯都可以就咁食,非常鬆脆。即炸響鈴,放落湯幾下再食,唔單止索哂湯,而且佢本身都好鬆化。手打四寶丸,真係好彈牙,咬落去嗰時差啲走出黎。

先黎左渣竹蔗水,夠哂凍同清甜。
竹蔗水

叫左胡椒豬肚雞做湯底。
胡椒豬肚雞鍋

飲左兩碗湯先,好香胡椒味,飲好暖胃。
胡椒豬肚雞鍋

手切肥牛,煮完之後望落好似好韌同嚡,點知食落好淋同好牛味!
手切新鮮肥牛

廣島蠔,一碟都有成8~9隻,食落唔會有雪藏味,唔錯!
廣島蠔

即炸魚皮,唔洗放入湯都可以就咁食,非常鬆脆。
即炸自製魚皮

即炸響鈴

手打四寶丸,真係好彈牙,咬落去嗰時差啲走出黎。
2018-08-27
Type of Meal
Dinner
竹蔗水
手切新鮮肥牛
即炸自製魚皮
2018-08-27 128 views
約左朋友食飯, 因為佢帶埋佢囡囡一齊, 又見呢排都keep住落雨, 所以喺返佢屋企附近, 而佢就推薦左呢間火鍋店.格局似飯店類型, 普通鑲嵌式爐面圓板枱, 擺位唔會迫住隔離枱, 仲有4-6人卡位.坐低就會有豉油調味料放定喺到. 款式都係一般食開的.叫左個刺身拼盤, 有三文魚, 赤貝, 甜蝦, 同埋比較特別既水母刺身, 海蜇食得多, 刺身食都係第一次.湯底雖然有好多選擇, 但因為有小朋友喺到, 所以我地叫左個清湯鍋底, 野食都叫左係小朋友都會食既野.手打四寶丸都幾大粒, 4款食落都好彈牙.水餃啲餡都好多好飽滿, 隻隻都漲卜卜. 煮完啲水餃皮都無爛, 味道唔錯.蜂巢豆腐, 雖然無平時食開既山水豆腐咁滑, 但呢種索哂啲湯食落口就別有一番風味.雜菜籃啲菜都好新鮮.最後叫左個烏冬, 煙煙韌韌幾好食.

坐低就會有豉油調味料放定喺到. 款式都係一般食開的.

刺身拼盤

手打四寶丸都幾大粒, 4款食落都好彈牙.

蜂巢凍豆腐

雜菜籃啲菜都好新鮮.
田園雜菜籃

最後叫左個烏冬, 煙煙韌韌幾好食.
2018-08-27
$200 (Dinner)
刺身拼盤
2018-08-27 140 views
同朋友仔聚會最好就係烚下烚下!今次同舊同學一起去到近旺角豪華戲院附近的表叔火鍋到打邊爐。未齊人時,我們叫左份刺身拼盤,$268已經有四款刺身,非常抵食及新鮮!三文魚厚切有口感、赤貝彈牙、甜蝦夠晒鮮甜、水母非常爽口!CP值咁高,難怪差唔多每枱都叫返盤。餐廳有多款招牌湯底,今次我們就叫了胡椒豬肚雞鍋。配半隻鮮雞都只係$138。將所有配料放入胡椒湯內,大滾就可以先飲新鮮的胡椒豬肚雞湯。雞湯唔係好油,而且胡椒味都算幾重,係夏天飲得太多凍野,用黎驅寒真係唔錯。食火鍋我特別鍾意食手打丸!手打丸的彈牙感係其他半熟的雪藏丸完全無得比!餐廳的手打四寶丸有齊墨魚丸、蝦丸、豬肉丸及鯪魚丸!無論邊款丸的口感都非常彈牙,相比下,我會特別鍾意食夠晒鮮味的蝦丸。朋友仔特別Order了一份廣島蠔,一份大約有8隻到,每隻的Size都唔算細,而且漲卜卜。烚熟後唔會太細隻,而且味道鮮而唔腥,$88都幾抵食。相比滑豆腐,我覺得蜂巢凍豆腐更適合打邊爐食!由其食呢D靚湯底的火鍋,呢D會「吸湯」的豆腐,可以讓大家食盡火鍋的精華!鳳城水餃係餐廳新鮮包起的,唔係一般酒家用雪藏的水餃。食落豬肉好Juicy,加埋爽口的木耳絲,味道及口感都

胡椒豬肚雞鍋

將所有配料放入胡椒湯內,大滾就可以先飲新鮮的胡椒豬肚雞湯。

蜂巢凍豆腐

鳳城水餃係餐廳新鮮包起的,唔係一般酒家用雪藏的水餃。食落豬肉好Juicy,加埋爽口的木耳絲,味道及口感都係水準之上。
鳳城水餃

火鍋點可以唔叫返份靚牛呢?今次我們叫左一碟大的手切肥牛,一睇顏色就知佢新鮮,無雪味之餘,牛脂都幾均勻。
手切肥牛(大)

煮熟後,牛肉的紋路好明顯,仲以為會好鞋⋯點知⋯⋯有驚喜!肉質夠晒淋,而且牛味都好重!加埋分佈平均的牛脂,令到牛肉片食落夠香。

係大家食到飽飽地開始傾下計時,我們叫左一份自家製魚皮及一份即炸響鈴一邊傾一邊食。魚皮上菜時剛剛新鮮炸起,唔會太油,而且口感夠鬆脆!無論即食定浸湯食都唔錯。
自家製魚皮

即炸響鈴係餐廳自家新鮮炸,卷得有層次,食落都唔錯。
即炸響鈴

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

手切肥牛(大)
自家製魚皮
2018-08-27 38 views
今日同老公突然 好想打邊爐, 同事聽到我同老公嘅對話,於是就畀咗個建議我哋, 話呢間火鍋店開咗八年, 材料新鮮價錢適合, 於是我哋收工就去咗 位於大角咀呢間表叔火鍋, 侍應都熱情招待, 畀咗好多 推介我哋。 最後我哋點算咗 赤貝刺身同水母刺身, 赤貝新鮮鮮甜,水母刺身第一次食, 口感唔錯好爽口, 有啲似食緊海蜇嘅感覺, 火鍋湯底我哋揀咗 酸菜魚鍋, 湯底配料很多 有酸菜芽菜大量魚片仲有水晶粉, 我哋淨係食呢啲配料 都食到飽飽地,所以 火鍋配料我哋淨係 點咗手切肥牛 黑白雙拼丸 炸響鈴。手切肥牛 雪花均勻入口即溶 牛味好重 值得推介黑白丸即係 墨魚丸 同埋墨汁墨魚丸 粒粒都乒乓波咁大, 就算 滾得 耐咗 都仲會爽口彈牙, 唔錯唔錯即炸響鈴 我個人鍾意擺落去三秒就食, 都好 香口爽脆其實食完呢堆嘢已經好飽, 但係 個牛真係好值得再回味, 所以我哋最後再叫多一碟手切肥牛 哈哈,同事真係冇介紹錯,一定會再來幫襯。最後仲有水果送,真係好🤗
今日同老公突然 好想打邊爐, 同事聽到我同老公嘅對話,於是就畀咗個建議我哋, 話呢間火鍋店開咗八年, 材料新鮮價錢適合, 於是我哋收工就去咗 位於大角咀呢間表叔火鍋侍應都熱情招待, 畀咗好多 推介我哋。 最後我哋點算咗 赤貝刺身同水母刺身
赤貝新鮮鮮甜,水母刺身第一次食, 口感唔錯好爽口,
黑白雙拼丸
炸響鈴。

手切肥牛 雪花均勻入口即溶 牛味好重 值得推介
即炸響鈴 我個人鍾意擺落去三秒就食, 都好 香口爽脆

2018-08-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
晚上無啦啦落勁大雨,爹dee又話想打下邊爐,所以就同佢過左黎大角咀表叔呢到食晚飯啦我地6點幾黎到,只有幾枱客人係到,可能係時間尚早關係啦。好耐之前我已經同朋友黎食過一次,覺得食物都唔錯,所以今次就帶爹dee黎試試我地坐低左之後睇睇menu有咩好食,發現有本人至愛既田雞鍋,緊係二話不說即刻點左先啦點完個鍋再多點左幾款邊爐配料,就交左俾服務員落單了,之後就乖乖坐係到等食haha湯底仲有多款提供,有辣有唔辣,任均選擇呢到d刺身都好抵食,見咁吸引,之後我地都後加了兩款黎品嚐品嚐三文魚剌身(腩)$98海花蝦 $100兩款刺身都好鮮甜美味,尤其係個海花蝦,蝦身晶瑩剔透,食落去爽口彈牙,令人相當回味食完刺身主角終於出場了冬瓜瑤柱田雞鍋😍😍😍😍$108除左有大大隻新鮮田雞外,個鍋入面配料亦十分豐富,有呢個冬瓜、蝦米、瑤柱、紅棗......食落好鮮甜。而且d田雞雖然大大隻,但食落去肉質非常嫩滑,完全唔會覺得韌,啖啖肉,超愛同埋田雞既份量都幾多下 ,值得一讚其餘既火鍋配料都陸續送到蝦🦐丸拼墨魚🦑丸$75服務員同我地講d丸係佢地自己手打的,真係手打先有咁彈牙,食落去寧舍唔同,同我地自己食開既真係無得比 誠意

湯底仲有多款提供,有辣有唔辣,任均選擇

三文魚剌身(腩)$98
海花蝦 $100

食完刺身主角終於出場了

冬瓜瑤柱田雞鍋😍😍😍😍$108
同埋田雞既份量都幾多下 ,值得一讚

其餘既火鍋配料都陸續送到

蝦🦐丸拼墨魚🦑丸$75
服務員同我地講d丸係佢地自己手打的,真係手打先有咁彈牙,食落去寧舍唔同,同我地自己食開既真係無得比 誠意推介

手切新鮮肥牛(小)$168
肥瘦適中,切到薄薄一片易入口,肉質鬆軟而且食落去唔會覺得韌

水餃🥟夠晒大隻脹卜卜,一睇就知材料十足

窩筍$32 第一次食,估唔到係咁好食,入口非常淋甜 正

即炸響鈴$45 即點即炸,上枱既時候仲係熱辣辣,入口脆卜卜!!就算我地之後放左係到好耐無食到,再食番口感依舊,真係不得了

最後食完送既水果&竹蔗水~夠晒清熱下火,服務員仲要話係自家煲的,點可以唔試下,果然夠晒清甜

連埋加一服務費等等,兩個人食左$701,食物有番咁上下質素,真係一d都唔算貴
2018-08-22
$350 (Dinner)
2018-08-16 39 views
朋友介紹話呢間火鍋又好食又抵食於是放工就同同事去試下呢度除左有火鍋之外仲有刺身,選擇都唔少。。。。。。。。。。。。。刺身我地揀左”大赤貝刺身”同埋比較少有嘅”爽口水母刺身”兩款都非常新鮮爽口😋水母刺身點埋個醋食就更加清新。。。。。。。。。。。。。我地揀左”胡椒豬肚雞鍋”胡椒味會愈滾愈出味雞肉都幾嫩滑而豬肚都幾淋很不錯嘅湯底😊。。。。。。。。。。。。。“手切新鮮肥牛”脂肪分佈好平均,厚薄均勻牛味都算幾濃,而且肉質都算幾嫩一啲都唔韌,很不錯🤤。。。。。。。。。。。。。“蝦丸拼墨魚丸”兩款都大大粒,好爽口彈牙特別係蝦丸,啖啖蝦肉,好鮮味😋。。。。。。。。。。。。。“炸響玲””炸魚皮”即叫即炸,兩款都炸得好鬆脆仲要大大碟,好抵食。。。。。。。。。。。。。整體非常滿意真係又好食又抵食無介紹錯😏
朋友介紹話呢間火鍋又好食又抵食
於是放工就同同事去試下
呢度除左有火鍋之外
仲有刺身,選擇都唔少
刺身我地揀左”大赤貝刺身
同埋比較少有嘅”爽口水母刺身
兩款都非常新鮮爽口😋
水母刺身點埋個醋食就更加清新
。。。。。。。。。。。。。
我地揀左”胡椒豬肚雞鍋”
胡椒味會愈滾愈出味
雞肉都幾嫩滑
而豬肚都幾淋
很不錯嘅湯底😊
。。。。。。。。。。。。。
“手切新鮮肥牛”
脂肪分佈好平均,厚薄均勻
牛味都算幾濃,而且肉質都算幾嫩
一啲都唔韌,很不錯🤤
。。。。。。。。。。。。。
“蝦丸拼墨魚丸”
兩款都大大粒,好爽口彈牙
特別係蝦丸,啖啖蝦肉,好鮮味😋
。。。。。。。。。。。。。
“炸響玲””炸魚皮”
即叫即炸,兩款都炸得好鬆脆
仲要大大碟,好抵食
整體非常滿意
真係又好食又抵食
無介紹錯😏
2018-08-15 48 views
話說我本身係住係旺角朗豪X後面,近住大角咀其實都真係勁多野食,平時係呢面拎開淘寶都會經過呢間表叔,望入去次次都坐滿哂但一直都無機會試,直到今日我打邊爐既癮又泥,近近地一於試試先我地今日點左四川麻辣鍋,睇到勁多辣椒,勁香麻辣味!係未食火鍋之前,我地點左個剌身拼盤,有大赤貝,紋甲尤魚,水母,赤貝,同埋生豪(法國吉拉多)我只能夠講剌身係即叫即切即開,生鮮有口味,生蠔大隻,有海水味,蠔味十足!食左成盤刺身我地滿足哂,再上我今日既主角打邊爐,我點左四川麻辣鍋,花椒八角乾辣椒,味道夠哂麻辣又香!拍得住大陸食既味道!手切黑豚,肥瘦適中,入口不覺油膩響鈴係即叫即炸,剛炸好就上枱,好脆。怪不得我見枱枱都有叫黑松露雲吞,超大粒,包住大大隻鮮蝦,咬落好香黑松露味道。自家煲既竹庶茅根,解渴降溫又無咁熱氣!食到尾仲有生果送上!估不到既精彩,新鮮生蠔刺身令人滿意非常,食物質素很好。服務態度好好有禮。
我地今日點左四川麻辣鍋,睇到勁多辣椒,勁香麻辣味!
手切黑豚,肥瘦適中,入口不覺油膩
響鈴係即叫即炸,剛炸好就上枱,好脆。怪不得我見枱枱都有叫
黑松露雲吞,超大粒,包住大大隻鮮蝦,咬落好香黑松露味道。
自家煲既竹庶茅根,解渴降溫又無咁熱氣!
食到尾仲有生果送上!
2018-08-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2018-08-09 237 views
圍內成班都鐘意打邊爐,有啲喜歡放題,有啲喜歡散點,而我就較鐘意後者,畢竟食材質素點都會好啲,更何況俾我任食都食得唔多,不如食好啲好過。今日來到大角咀表叔火鍋,雖然係平日,但全場爆滿,位置唔算超多,建議預約。餐廳供應火鍋、小菜,九成人都烚下烚下,我地都不例外。環境正正常常啦,本地火鍋店,有電視、冷氣夠,有刺身位,魚缸有新鮮海鮮餐牌方面選擇多,湯底超過廿款,酸菜魚、胡椒豬肚雞、魚頭、海鮮、豬骨、雞煲等;另有空運刺身、小食;配料方面有海鮮、肉類、丸類、滑類、粉麵等,價錢合理。9:30pm後入座,火鍋配料有8折呢醬油清潤鮮海底椰湯底:湯底揀左海底椰,上枱呈奶白色,佢就似高湯加椰奶咁,幾濃郁,煲得耐亦都唔會走樣,入面都有海底椰、紅棗、椰子。三文魚腩刺身、爽口水母刺身:三文魚腩刺身8片,腩位肥美有鮮味呢。至於水母刺身,今次係第一次食,切成條狀,晶瑩爽脆,配上少許醋、檸檬,更為鮮味,主要係口感正手切新鮮肥牛:點了小份,質素唔錯,手切雙飛,唔會薄切切,淖幾秒食得,牛肉味濃,又夠嫩腍,完全唔韌,推薦鴛鴦墨魚丸:墨魚丸兩色,手打大大粒,爽口又彈牙,個人覺得黑色嘅更加濃郁添。即炸響鈴:新鮮即炸,口感鬆化,最

醬油

三文魚腩刺身、爽口水母刺身三文魚腩刺身8片,腩位肥美有鮮味呢。至於水母刺身,今次係第一次食,切成條狀,晶瑩爽脆,配上少許醋、檸檬,更為鮮味,主要係口感正

即炸響鈴:新鮮即炸,口感鬆化,最重要冇油溢味,有誠意。45蚊有8件,性價比高
田園什菜籃:一籃有齊生菜、白菜仔、皇帝菜,新鮮。

生蠔:

魚:

蝦:
蔗汁:
水果:
$200 (Dinner)