Restaurant: V&B Cuisine
Info:

今日收工同個師傅係尖沙咀食嘢,樂道21A鋪”品味料理”茶餐廳,叫咗兩個套餐,即係包埋野飲第一張單:$208 - 因為飲品另計第二張單:$139 - 我師傅同經理講,點解唔係包埋野飲,經理回覆話”幫你做個優惠”!我小 ! 真係好𨶙感激佢囉唔可以怪我哋港人點解咁積極北上消費,其實係你哋做衰自己 🤬🤬🤬

第一張單:$208 - 因為飲品另計

2024-04-09
$140 (Dinner)
2024-01-18 359 views
越南米線裡面食材不新鮮,酸掉了,洋蔥肯定是酸掉了,我挑走了還是覺得湯不對,有點酸。這家店客人不是很多,我去的時候是吃飯時間,沒有很多人。所以食物可能賣不完就容易不新鮮繼續賣給客人吃,我吃過那麼多年河粉還第一次吃到壞掉的。大家小心。可樂呢是20多一罐,可能在香港都這樣,不會再來,中午吃的牛肉麵50又好吃。晚上吃的河粉,酸掉了。還是選附近好吃的麵店吧或者是茶餐廳,或者選其她人多的。反正是我在香港吃的最失望的一餐。
2023-11-27 285 views
# 食評:不推薦的晚餐經驗我們剛從MC的演唱會出來,由於已經很晚,我們隨意找了一家餐館吃飯。不幸的是,這家餐館的食物和環境都遠遠低於我們的期望。我叫了一碗豬肉丸河粉。遺憾的是,河粉出現了煮不散的問題,像是只用清水煮過一樣,即使加了辣椒油,風味也仍顯單薄,根本無法下嚥。我的女朋友選擇了午餐肉肉丁公仔麵,結果也同樣令人失望。碗中充滿了一些不知名的紫色配料,味道也十分難以接受。更糟糕的是,這家餐館的環境非常不潔,讓我們這些剛從演唱會回來的MC粉絲感到十分困擾。我們注意到,不只我們,許多同樣是MC粉絲的客人也進來試食後,顯得同樣不悅。綜合以上評價,我們強烈建議大家避開這家餐館。食物的味道和質量,以及店內的環境,都無法達到一個基本的接受標準。
# 食評:不推薦的晚餐經驗

2023-09-26 283 views
十年都唔會上openrice出post嘅我,尖沙咀返左工咁耐都未食過呢間野,一試就出事,員工態度差之餘,仲要落錯單收貴左,提返佢先知落錯,然後等左12分鐘未有 再同我講漏單漏單,咁有某個員工比餐我嗰陣,一睇啲餸…..出事,叉燒得4-5舊手指尾咁細,油雞得隻雞翼+半隻雞翼尖…..,我究竟食緊啲咩,全部都係骨黎,再加上我個人認為碗瀨粉有陣怪味(唔識形容),最後奶茶飲剩半杯就埋單走,其實唔明點解有人讚間野好食,自問對食要求唔高,呢間野連餵飽客人個肚都做唔到,相信正常人中左伏都會black list,出post都係將呢間野啲事share出黎,防止有更多受害人,唔值得比錢佢賺。極差!!!!!
2023-09-26
$71 (Lunch)
已經對上一次寫食評已3年前了.今天經過尖沙咀品味料理在次點了燒鵝飯和义燒例牌.果然係不同凡響.燒鵝剛剛燒起來原汁原味.皮脆香口而不肥.味道一絕.义燒例牌色香味俱全.那塊五分肥五分瘦的义燒口感一流.回味無窮.食完之後相信全港九燒味都食唔番咁好食的燒味呀.真係只此一間.唔怪得知咁多遊客去食.就算買番左搭飛機都要買回來.因為我親眼見証太多遊客.港客都食燒鵝和义燒。
2023-09-12
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-06-01 843 views
一大班朋友吃小炒既好地方餐湯好好飲,可惜唔記得影相,飲落清甜,仲要好多配料,連平時唔飲湯既朋友都讚不絕口!強烈推薦椒鹽魷魚鬚,超級好食!!!一咬落去就感受到魷魚嘅彈牙口感,個皮亦完全唔厚粉,一上枱就好快俾我哋清光小食麻辣豬耳,好食,分量亦好多!薯仔炒牛柳粒好香~味道好食,連薯仔呢一個配菜都好入味,啱晒鍾意食薯仔例牌叉燒味道唔錯,送飯一流,紙米卷一上枱就俾佢外型吸引,成隻蝦咁上碟,真係好驚喜!!下次會繼續同朋友黎食
一大班朋友吃小炒既好地方

小食麻辣豬耳,好食,分量亦好多!

例牌叉燒味道唔錯,送飯一流,

紙米卷一上枱就俾佢外型吸引,成隻蝦咁上碟
,真係好驚喜!!

下次會繼續同朋友黎食

2021-03-05 884 views
一間有越式和港式的茶餐廳,雖然早上冇乜客,但樓面都好忙,連比餐牌我都需要啲時間,呢樣野做得唔太好菜名:越式雙拼粉麵餐(熟牛肉+煎蛋)$42整體而言,成個餐我都係失望嘅,原因有以下幾點1.湯底完全吾係越式湯2.個河粉係煮過頭,令到質感變得太軟爛,加上佢應該係加熱湯係預煮的河粉上面,所以啲河粉係痴住左成一大舊3:熟牛肉係用平時沙嗲牛肉既肉而吾係牛肉片,啲肉已經因為落左鬆肉粉而失去左本來的味道我個人不大推薦食呢一間的早餐,實在令我失望

菜名:越式雙拼粉麵餐(熟牛肉+煎蛋)$42

整體而言,成個餐我都係失望嘅,原因有以下幾點
1.湯底完全吾係越式湯

我個人不大推薦食呢一間的早餐,實在令我失望
2020-11-24 498 views
嗰日去食燒味叫左烧鵝半隻.食落口與別不同皮脆香濃,肉質鮮味。不肥不瘦,超级好食.可能係全港九最好食既燒味。後尾在叫左碟义燒例牌、嘩超超超好食呀,半肥瘦肉質.味道好味到難以形容。夠香夠淋、超级好食。我比六星推介。
2020-11-22
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$380 (Lunch)
Celebration
Birthday
2020-06-14 672 views
下午六點三食晚飯,少人,座位有卡位,坐得舒適。餐牌頗多選擇,有越南、燒味、中式小菜。點左一個燒味飯,連熱飲 $58,幾好味,份量剛好。服務態度好。滿$200 可付支付寶/ wechat pay 。我成日冇帶現金,所以對我黎講算一個小賣點。無。便飯來講非常滿意。
無。便飯來講非常滿意。
2019-07-24 1304 views
今天和Honey到樂道購物,Honey想吃燒味飯,路經V&B,本以為只是吃越南菜的,原來也有燒味飯,就入去試一試。全日套餐:叉燒燒肉飯(連飲品)$68燒味好味,叉燒蜜甜,燒肉皮脆,不肥,燒肉甘香。另外,Honey叫了越南套餐:生牛肉河粉($88)河粉很大碗,吃不完。湯頭甜,牛肉薄而不肥。套餐可加配小食,Honey選了越式炸春卷。炸起很鬆脆,但由於河粉太大碗,還是吃不完春卷。至於兩份餐,都有飲品。我點熱奶茶,真的不行!紅茶沒有紅茶香,奶太重,淡而無味。很膩很膩!Honey飲越南式滴漏咖啡(加$15)這個滴漏咖啡也不行!咖啡稀稀的,完全不是越南咖啡!沒有烘焙的香味的!滴漏完,看看咖啡壺底,只有薄薄的一層咖啡……怪不得,完全沒有咖啡味道!這店的食品不錯,但飲品呢……真的不行!而且,只是茶餐廳,但仍然要收加一服務費 。哪裏來服務呢?

全日套餐:叉燒燒肉飯(連飲品)$68
燒味好味,叉燒蜜甜,燒肉皮脆,不肥,燒肉甘香。

另外,Honey叫了越南套餐:生牛肉河粉($88)
河粉很大碗,吃不完。
湯頭甜,牛肉薄而不肥。

套餐可加配小食,Honey選了越式炸春卷。
炸起很鬆脆,但由於河粉太大碗,還是吃不完春卷。

至於兩份餐,都有飲品。
我點熱奶茶,真的不行!
紅茶沒有紅茶香,奶太重,淡而無味。
很膩很膩!

Honey飲越南式滴漏咖啡(加$15)
這個滴漏咖啡也不行!
咖啡稀稀的,完全不是越南咖啡!
沒有烘焙的香味的!

這店的食品不錯,但飲品呢……
真的不行!
而且,只是茶餐廳,但仍然要收加一服務費 。
哪裏來服務呢?
2019-07-24
$184 (Lunch)
2019-06-27 610 views
首先我冇諗過係出面飲餐湯可以咁大碗同足料♥️一向鍾意飲湯既我第一時間清哂蝦餅扎肉撈檬扎肉既口感好爽口,好既扎肉係要有少少爽口既肥肉先會做到呢個質感👍🏻蝦餅都好食,我食到一半,塊蝦餅都保持到微暖不得不提佢令我最加分既地方係佢既撈檬汁,充滿咗好多嘅配料,酸甜適中,係成碗野既靈魂特別炎炎夏日食佢簡直透心涼,酸甜又開胃👏🏻🤭迷你春卷好好好好好好食♥️♥️😍完全係外脆內軟,春卷表面有好多層網紋,令到我一咬落口已經覺得好香脆香口,再連埋生菜一齊食,中和返油膩感,正!下次小食中一定返撻佢

蝦餅扎肉撈檬
蝦餅都好食,我食到一半,塊蝦餅都保持到微暖
特別炎炎夏日食佢簡直透心涼,酸甜又開胃👏🏻🤭

下次小食中一定返撻佢

2019-06-04 414 views
琴日行完街經過樂道, 入左去呢間店食飯, 對於下午3點黎講都幾旺場, 坐了接近70%人, 見餐牌都幾多野食, 叫左個豬頸肉飯, 出奇地好食, 疑似老闆娘見我食得咁滿足竟然仲話送碗例湯我飲! 重來唔寫食評既我都決定專登入黎寫返, 希望可以鼓勵多d呢類良心服務, 下次必定再幫襯!
2019-06-03
2019-06-01 309 views
經朋友介紹來試試這間特色越南菜,果然不錯👍👍,豬扒非常好吃😋,還有叉燒又淋又多汁,菠蘿海鮮炒飯的海鮮也非常足料,令人出乎預料的是服務很好👍👍👍,吃了三個小菜,服務員還送了例湯給我們,感覺好貼心,下次還會再光顧。
  • 菠蘿海鮮炒飯
2019-05-09 339 views
夜晚商場無哂野食,同老婆喺街度搵嘢食,見呢間都幾多人入去食,就衝入去試下佢先!餐牌上面有燒味,有串燒,有炒粉麵飯等等,選擇都幾多!燒腩仔飯燒腩都幾脆口,而且幾香,不過某啲位就偏咸。。啲燒味汁偏甜,唔係個個啱。份量方面都算幾足料!蔥油海蜇難食!!完全無味!份量又少!呢個係失敗之作!!我哋仲嗌咗個馬拉盞通菜但搵唔返張相,碟通菜我哋真係食唔出有馬拉盞通菜嘅味道,只係一碟好普通有落鹽炒嘅通菜。。。仲有杯凍檸賓,溝得太稀,無咩利賓納味。。。服務態度唔好有期望;環境衛生有待改善。。

餐牌上面有燒味,有串燒,有炒粉麵飯等等,選擇都幾多!

燒腩仔飯
燒腩都幾脆口,而且幾香,不過某啲位就偏咸。。
啲燒味汁偏甜,唔係個個啱。
份量方面都算幾足料!

蔥油海蜇

難食!!完全無味!份量又少!
呢個係失敗之作!!

仲有杯凍檸賓,溝得太稀,無咩利賓納味。。。

服務態度唔好有期望;環境衛生有待改善。。
$80 (Dinner)
2019-05-01 182 views
今天下午去呢間餐廳,我觀察到如果內地客去食,立即畀個貴既餐牌,再加一去劏客。香港人就畀別外一個餐牌。完全係一間不知所謂店,大家要小心呢間。我叫一個牛腩飯加一共$80。坐住我对面个香港女仔叫个牛腩飯只是$50真係离鋪!仲有冇过份d,係香港做d甘既野,丟香港面。大陸化。大家吾好再來呢間,要話畀你地朋友聽。我一定会去消委會投訴呢間野。點會甘過份。甘樣點會做得長,只貪圖一時利益,就甘樣去劏客,小心最后果幾年呀。

2019-05-01