2020-01-07 90 views
難得與閨密拎都平日一齊放假,而且也是她的生日月份,記得她曾說過很想high tea一下💕所以給她一個驚喜先~跟她說去1881影相相📸️影完相後搭電梯上一層,她看到「Van Gogh Senses」說就是很想食這間的下午茶,我就很豪氣地入去吧!當她知道一早已經訂了位,她勁happy喔😆 見到閨密滿意也很開心🥳因為成間餐廳係玻璃窗,日光投射入餐廳好光猛🌞有日光影相都靚啲喔💛餐廳內有梵高畫作如一樣畫廊🖼🔸 Daubigny’s Garden Tea Set▲首先來個龍蝦沙律包🦞啖啖龍蝦肉麵包也很鬆軟▲剩係係呢個Tea Set都可以影一段時間喔😗小食是放左音樂盒上🎼音樂盒是梵高的作品「向日葵🌻」▲下午茶小食有鹹點和甜點2種🧁咸點:煙三文魚薄餅配鱘魚魚子醬、鵝肝醬配葡萄及榅桲醬、鮑魚絲酥餅食咁西式既high tea,無諗過有鮑魚食🤣估唔到是很好味和很match的😙 鮑魚煙韌彈牙 !鵝肝係長條形,很濃的鵝肝味甜點:綠茶紅豆waffle、Macaroon、芒果椰子糯米飯、迷你肉桂油條綠茶紅豆waffle,綠茶味道濃郁質感好cream 💛🔸仲夏向日葵🌻仲夏向日葵係辣木葉、蜜樹茶、檸檬草和芒果蜜餞,好清新

🔸 Daubigny’s Garden Tea Set
▲首先來個龍蝦沙律包🦞啖啖龍蝦肉麵包也很鬆軟

▲剩係係呢個Tea Set都可以影一段時間喔😗
小食是放左音樂盒上🎼音樂盒是梵高的作品「向日葵🌻」

▲下午茶小食有鹹點和甜點2種🧁
鵝肝係長條形,很濃的鵝肝味

綠茶紅豆waffle,綠茶味道濃郁質感好cream 💛

🔸仲夏向日葵🌻
仲夏向日葵係辣木葉、蜜樹茶、檸檬草和芒果蜜餞,好清新的感覺😙甜度係自己調教🐝
2020-01-06 102 views
***今天到了位於1881 Heritage的Van Gogh SENSES. 之前也有試過它們的熱朱古力,不過未有進去餐廳內,因為當時遊客挺多的。這次與朋友試了它們的Daubigny's Garden Tea Set,有鹹甜點,鹹點有煙燻三文魚薄餅配鱘魚魚子醬、鵝肝醬配Grapes and Quince Jam、龍蝦沙律包和鮑魚絲酥餅,我比較喜歡鵝肝醬配Grapes and Quince Jam. 甜點有綠茶紅豆華夫餅、梵高精緻馬卡龍、迷你肉桂油條等,鹹甜點各佔一半,鹹甜胃口也可以滿足,而且環境也實在優雅舒服,位置便利,下午茶的感覺絕不比酒店差。
2020-01-04
$250 (Tea)
2020-01-06 69 views
為慶祝新的一年到來,與妹妹去了一直想去很久的Van Gogh Senses吃晚飯。餐廳位於1881的2樓,單看外表已甚具氣派。餐廳外是售賣梵高相關商品的精品店,全部商品都十分精美,有把畫作融入設計的茶壺、手錶和杯碟套裝等。入坐後已被餐具所吸引,當日座的位置餐具配置正好是湖水藍配小白花的組合,的確令人未食已感到開心。晚餐點了套餐The Harvest ($680)。先上3款餐包,味道並不特別,配上牛油吃🧈還算可以。📍荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳Dutch Veal Carpaccio with Confit Tuna and Caperberries嫰紅的牛肉沒有加很多調味,主要以水瓜柳的酸味帶出味道,配料再加上吞拿魚和香草🌿。📍日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚Japanese Dashi Broth with Sous Vide Abalone昆布湯清澈見底,但味道過於濃郁,中間配有鮑魚切片和炸過的豆腐,配搭頗新鮮。📍紅燒澳洲羊腱配馬鈴薯配蔬菜Braised Australian Lamb Shank with Potatoes and Root Vegetables 羊腱一大隻,肉量

晚餐點了套餐The Harvest ($680)。

先上3款餐包,味道並不特別,配上牛油吃🧈還算可以。

📍荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳

📍日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚

📍紅燒澳洲羊腱配馬鈴薯配蔬菜
羊腱一大隻,肉量不少🐐,吃起來羊味不算重,沒有煮得過熟,肉質仍算細嫰。醬汁醋味頗濃,羊腱下配有軟滑的薯荷🥔,連配菜都有仔細調過味🥦🥕,整體還算不錯。

📍梵高精選甜品
Van Gogh Dessert
今日的甜品是朱古力咖啡黑芝麻蛋糕🍰,上面的朱古力咖啡mousses 軟滑香濃,但下層的蛋糕黑芝麻味並不突出,尤幸配上草莓醬汁同吃🍓味道討好。

套餐餐配有一杯飲品,點選了Matcha Latte🍵。帶微微抹茶香和甜味,更重要的是飲品夠熱,飲完令人覺得十分舒服😌。

整體上味道未至令人留下深刻印象,但相信來這裡吃的都為了餐廳的環境和感覺,用餐體驗還算不錯👍🏻,來一次試一試還是值得啊🥰。
尖沙咀地標之一1881內,有一間充滿藝術氣息的餐廳🍴🎨,餐廳以梵高Van Gogh著名名畫為主,餐廳外有不少相關的手錶及精美餐具等。這間餐廳吃的是環境✨,🎨Dinner with Van Gogh’s Artworks🖼 !.🍴The Harvest ($680).🍞🥐海鹽牛油餐包🧈,一共有三款,餐包剛剛新鮮出爐。.🐃荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳Dutch Veal Carpaccio with Confit Tuna and Caperberries小牛肉顔色呈淡粉紅色🐃,薄片很淡味,需要配着油封吞拿魚和水瓜柳一起吃🍴。.🥣日式昆左柴魚高湯配慢煮鮑魚Japanese Dashi Broth with Sous Vide Abalone昆布湯汁是精華所在✨,💧高湯雖然清晰,不過味道突出,💥第一口鮮味就在口腔爆發。配料的鮑魚片和炸玉子豆腐味道不過不失。.🍖紅燒澳洲羊腱配馬鈴薯配蔬菜Braised Australian Lamb Shank with Potatoes and Root Vegetables 🐏羊腱份量不少,啖啖肉,🤤絕對可以滿足肉食獸的需求!羊肉不算特別濃郁,🍾吃下

🍴The Harvest ($680)
餐包
🍞🥐海鹽牛油餐包🧈,一共有三款,餐包剛剛新鮮出爐。

🐃荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳
日式昆左柴魚高湯配慢煮鮑魚
🥣日式昆左柴魚高湯配慢煮鮑魚

🍖紅燒澳洲羊腱配馬鈴薯配蔬菜
🐏羊腱份量不少,啖啖肉,🤤絕對可以滿足肉食獸的需求!羊肉不算特別濃郁,🍾吃下去酒味更為突出,肉質還可以👌🏻,外皮部分充滿膠質,可以保補骨膠原。配菜方面有紅蘿蔔🥕、蘆筍🥒和薯蓉🥔,薯蓉調味得不錯👍🏻,口感軟滑😋。
🍰梵高精選甜品
Van Gogh Dessert
甜品是朱古力黑芝麻蛋糕🍰,黑芝麻味淡淡的,旁邊的酸酸甜甜的士多啤梨醬🍓很出色。
法式焦糖牛奶咖啡
法式焦糖牛奶咖啡($54)
Brûlée Latte
Type of Meal
Dinner
2020-01-04 668 views
歐洲就唔係成日有假放可以去, 但係 星期六日 得閒,畀自己想過下下歐洲遊行生活, 品嚐美食睇下博物館睇下名畫, 當然呢樣就比較易 ,讓自己享受。 今次就同咗家人,趁周六午餐,去了位於尖沙咀舊水警總部1881的van gogh sense 用膳, 除咗 品嚐美食之外更加油入門口開始已經可以用心細閱梵高嘅畫作, 真係一舉兩得。 餐廳位於1881 2樓, 反室外同室內兩部分,室外可以買杯咖啡,坐喺出面, 慢慢欣賞1881歷史建築。 而室內部分則是由咖啡與 小型畫廊開始, 小型畫廊, 除了展出數幅梵高畫作外,亦 陳列著 梵高最出名的畫作製成的餐具, 齋睇都 賞心悅目。 行入啲就係用餐區, 弧形 餐廳配以天窗,令到冬日嘅午市時分 份外溫暖。 即使坐喺室內用前亦都有著室外溫暖的感覺。 另一邊牆身有數部電視, 會不停播放有關餐廳嘅事物與及梵高的畫作, 令到用膳都變得有趣味。 順帶一提枱上面嘅擺設餐具亦都精緻美麗。 麵包籃 兩款麵包各有特色, 伴以法國海鹽牛油外脆內軟。頭盤 胡椒吞拿魚配火箭菜水牛芝士及意大利陳醋 胡椒吞拿魚, 外面稍稍火炙過,而內裏仍然保持鮮嫩 ,魚味濃郁富油香, 配以火箭

麵包籃

兩款麵包各有特色, 伴以法國海鹽牛油外脆內軟。

頭盤
胡椒吞拿魚配火箭菜水牛芝士及意大利陳醋

胡椒吞拿魚, 外面稍稍火炙過,而內裏仍然保持鮮嫩 ,魚味濃郁富油香, 配以火箭菜番茄與及水牛芝士, 味道方面複雜而夠層次, 值得一試的沙律。

南瓜湯配肉桂奶油

南瓜湯色上極度美麗, 奶黃色 的湯睇得出用料非常充足, 而且南瓜味道也十分濃郁, 杰身得嚟也夠滑。

main course
慢煮聖誕火雞配南瓜栗子及香蒜香草醬

火雞畀人感覺一向都係又粗又鞋,然而呢度嘅聖誕火雞肉軟滑, 配以南瓜栗子及香草醬, 入口齒頰留香。

香煎鱸魚配菠菜及牛油蜆汁

主角鱸魚入口表皮金香脆口, 魚肉雪白新鮮, 配以牛油蜆汁及菠菜, 大蜆新鮮, 牛油香味配以菠菜的鮮甜,十分有特色,而且色香味俱全。

芒果慕斯蛋糕

甜品叫了是日甜品,是芒果慕斯蛋糕, 慕絲軟滑大芒果的酸甜, 而且質地也好對版。 絕對是高水準之作。

餐廳最特別之處是餐飲可以選 餐廳特調的茶飲。
仲夏向日葵

今次揀了 仲夏向日葵, 以及薑橙迷情。 仲夏向日葵以辣木葉、蜜樹葉、檸檬草及 芒果蜜棧作為base, 配以蜜糖。
薑橙迷情

而薑橙迷情則以紅茶、薑及橙皮 作為base, 配牛奶享用。 兩款茶底如平常喝開的紅茶 比較,層次感豐富, 也各有特色。 喜歡嘗茶的更可以在 餐廳入口買茶葉回家享用。
總括而言,van gogh sense 店員服務周到, 而且食物也頗具水準, 最重要的是, 無論是視覺還是味覺,也能滿足得到呢。
2020-01-04 66 views
今晚終於都食到我想食好耐既Van Gogh,環境好靚而無論係侍應定係食物質素都好高!一黎到就有微暖既麵包食住先~味道都好好煙韌有咬口!我地最後決定食set dinner,唔使自己諗又食到佢出名既菜式! 第一道菜係荷蘭小牛肉配油封吞拿魚。小牛肉整得岩岩好,濃郁既牛味再加埋肉質軟滑,好易入口又冇血味。配埋煎封過既吞拿魚,第一道菜已經好有驚喜!之後就係昆布魚湯配慢煮鮑魚,魚湯係用一個好精緻既壺裝住,到上台時先淋落去,保證最新鮮熱辣就食到,唔會攤咗一陣影響口感。魚湯好鮮味同埋夠清,但又唔會無乜味!鮑魚真係好出色,口感一流而肉質爽口彈牙,一D腥味都冇!另外我地一人叫一款主菜share食。第一款係香辣番茄燉海鮮,海鮮全部都係新鮮而爽口既,不論係魷魚、蜆同埋青口都做得好好食,番茄味帶出海鮮既鮮味又唔會蓋過本身既味道,微辣既口感亦都相當開胃。第二款係紅燒羊腱,羊腱亦都係煮得岩岩好,羊肉有少少膻味但唔會太勁,肉質非常鮮嫩而且配埋個紅燒汁一齊食好好食!甜品方面有朱古力蛋糕同埋類似芒果拿破崙,兩款都好出色而擺盤好有心思,呢到既碗碟亦都非常之靚同埋優雅,另外仲有得單買返屋企用,好享受同埋舒適浪漫既晚餐!

2020-01-03 52 views
久別重逢的朋友約見面,當然搵個清靜的地方見面,她提議到1881呢間集多國菜,精緻美食,咖啡店爲一體而最主要係以荷蘭畫家Van Gogh爲主題的餐廳。首先入到門係一個小畫室一樣的鋪頭,首先見到著名名畫『向日葵』,然後再行入D,就係餐廳。3點3,啱好係下午茶時間,點咗一份2人tea set,有鹹有甜點,正合適。Tea set上枱時好有驚喜,有名畫裝飾,有音樂盒播嘅音樂,仲要有精緻的美食,未吃已好賞心悅目,佢哋分別系煙燻三文魚薄餅配鱘魚魚子醬,鵝肝醬配葡萄及榲李醬,龍蝦沙律包,鮑魚絲酥餅,而甜點就係綠茶紅豆華夫餅,馬卡龍,芒果椰子糯米飯和迷你肉桂油條。鮑魚好彈牙好好味,芒果椰子糯米飯也好吸引,有點吃泰菜的感覺。2人點的飲品抹茶牛奶同摩卡也好靚同好好飲,一個愉快的下午。

2人點的飲品抹茶牛奶同摩卡也好靚同好好飲,一個愉快的下午。

2020-01-03 802 views
話說上次飲完梵高3D打印咖啡之後,男朋友似乎幾鍾意呢種風格嘅餐廳,於是我趁佢生日就book咗一間梵高體驗館。入到呢個環境真係好靚,近門口位置係買一啲紀念品嘅地方,即是你喺餐廳用過嘅餐具都可以喺呢度買得返。入到黎餐廳位置就可以見到牆上面有幾個電子嘅梵高名作,點解係電子嘅呢?因為當你通知餐廳你朋友生日嘅時候,除咗甜品上會加上祝福語,牆上面嘅電子畫都會變成Happy birthday嘅作品。佢呢度只有一個餐俾你揀,令我覺得最喜歡嘅係,佢嘅所有餐具擺設都係好靚,即是一隻白色嘅碟其實都有暗花,全部花紋都係梵高嘅作品。首先會上咗個麵包先,佢嘅包真係好軟熟得來又好煙韌,係手造唔加化學嘢而直接花時間俾作發酵果種。佢總共有三款味道,分別係原味,提子乾同榖物,上枱嘅時候仲係微暖,真係好好食。而前菜就係小牛肉拼吞拿粒,佢個小牛肉真係好嫩好軟腍,再配埋油封過嘅吞拿魚同啲配菜,口感好豐富又新鮮。再嚟就係柴魚高湯配慢煮鮑魚,佢除咗鮑魚仲有一啲豆腐,豆腐湯柴魚高湯嘅味道非常之夾,鮑魚個湯撞埋一齊亦都好鮮味。佢個豆腐係用過類似炸皮咁嘅袋去包住個豆腐,口感好得意,而且外皮亦都索滿晒個湯。主菜我哋就嗌左各一,一個係番茄燉

主菜我哋就嗌左各一,一個係番茄燉海鮮。佢入邊有蜆,青口,三文魚同魷魚圈。佢啲海鮮好新鮮,配埋蕃茄好鮮甜得來又酸酸地,好開胃。

另一個係紅燒羊腱,個羊唔會有騷味,肉都寫到好腍好入味,而佢個薯蓉亦都好幼滑。

甜品方面就係呢個咖啡味tiramisu,好幼滑,唔會太甜,加埋個朱古力底,再配埋新鮮野莓同士多啤梨,好滿足。

飲品佢有好多款唔同嘅熱茶俾你揀,依家啲熱茶都有唔同嘅主題,又唔同嘅花茶去造成,如果唔同嘅主題都會應用返唔同嘅茶杯。就好似我呢杯仲夏向日葵咁。

而男朋友嗰杯就係翠綠秘寶,綠茶為主嘅。食完一餐咁滿足嘅晚餐加埋呢杯茶,真係超級滿足。加上呢度嘅職員都好好禮貌,有一個菜都會為你換上唔同嘅餐具,絕對係一間高質正統嘅西餐廳。

2020-01-02
$750 (Dinner)
Celebration
Birthday
為了慶祝好朋友的生日,特別選擇了一間藝術主題的餐廳,希望能令佢留下美好的回憶,餐廳以梵谷為主題,在裝修、內部環境及餐具上都會找到他的畫作蹤影😍在享受藝術美景的同時,再品嚐精緻的美食,這絕對是一個難忘的體驗🤗如果是和情侶來這裏食飯,這裏確是一個不二的選擇👍🏻晚餐套餐 $680/1,由於我們有2人,就各點一款主菜1. 餐前麵包麵包有3種,包括蔥油麵包、無花果核桃麵包和全麥麵包,配上自家製的無鹽牛油,有點鹹會更好味2. 檸檬醃吞拿魚,帶子及聖納羅辣椒配柚子醬油因為被檸檬醃過及柚子醬的關係,吞拿魚和帶子的鮮味更為突出,連青瓜粒和番茄粒一齊食,味道很清新及開胃3. 粟米忌廉湯配香脆蟹鉗湯很濃稠及幼滑,屬真材實料之作。蟹鉗炸得不錯,如果蘸忌廉湯食,好像沒有咁熱氣😝4. 烤鵪鶉胸,釀腿肉配朝鮮薊忌廉(主菜2選1)鵪鶉胸肉烤得剛剛好,表皮香脆,肉仍有少少紅,有點像食妙齡乳鴿😂中間的酥餅很鬆化,釀了滑嫩的鵪鶉腿肉5. 香煎法國比目魚配燒章魚,西班牙辣肉腸及意大利青醬(主菜2選1)比目魚肉厚,和燒章魚粒、辣肉腸,青瓜粒、番茄粒和青醬一齊食,味道很豐富,很好食😋6. 菠蘿意式奶凍配椰子海綿蛋糕及椰子泡沫這個

晚餐套餐 $680/1,由於我們有2人,就各點一款主菜

1. 餐前麵包
餐前麵包

2. 檸檬醃吞拿魚,帶子及聖納羅辣椒配柚子醬油
檸檬醃吞拿魚,帶子及聖納羅辣椒配柚子醬油

3. 粟米忌廉湯配香脆蟹鉗
粟米忌廉湯配香脆蟹鉗

4. 烤鵪鶉胸,釀腿肉配朝鮮薊忌廉(主菜2選1)
烤鵪鶉胸,釀腿肉配朝鮮薊忌廉

香煎法國比目魚配燒章魚,西班牙辣肉腸及意大利青醬

6. 菠蘿意式奶凍配椰子海綿蛋糕及椰子泡沫
這個甜品很精美,有菠蘿片卷住的奶凍,軟身的海綿蛋糕,水果和椰子香的泡沫,睇得又食得😍
菠蘿意式奶凍配椰子海綿蛋糕及椰子泡沫

7. 仲夏向日葵和藍莓之吻
仲夏向日葵用辣木葉、蜜樹茶、檸檬草、芒果蜜餞沖泡;而藍莓之吻是用南非博士茶、藍莓、矢車菊沖泡。這2款茶都有很清新的茶香,而且食飽後很解膩👍🏻
仲夏向日葵
藍莓之吻

餐前麵包
粟米忌廉湯配香脆蟹鉗
烤鵪鶉胸,釀腿肉配朝鮮薊忌廉
香煎法國比目魚配燒章魚,西班牙辣肉腸及意大利青醬
菠蘿意式奶凍配椰子海綿蛋糕及椰子泡沫
2019-12-30 569 views
之前試過呢到嘅tea set,賣相精緻又好味,令人念念不忘,趁朋友生日,帶佢嚟試吓。位於1881嘅Van Gogh SENSES,顧名思義全店以梵高為主題,無論裝修,擺設,記念品,禮盒等,一切圍繞住梵高嘅作品,藝術氣氛濃厚。Daubigny’s Garden Tea Set $498/兩位Tea set一共16件,包括八款不同嘅甜點鹹點。上枱時上層嘅音樂盒會播出音樂及轉動,整體賣相精美,下層仲有乾花做裝飾,感覺好夢幻呀😍🥰鹹點龍蝦沙律包煙燻三文魚薄餅配鱘魚魚子醬鵝肝醬配葡萄榅桲醬鮑魚絲酥餅4款鹹點,我最鍾意龍蝦沙律包同鮑魚絲酥餅。龍蝦沙律包足料,啖啖龍蝦肉,麵包非常鬆軟有彈性,配埋開胃沙律醬,十分唔錯。鮑魚絲酥餅,鮑魚彈牙,鮮味十足,絲酥餅好脆!好香口!甜點綠茶紅豆華夫餅梵高精緻馬卡龍芒果椰子糯米飯迷你肉桂油條甜點分面,每款都好出色,坦白講,得一件真係唔夠喉,好味到想每款食多幾件😋馬卡龍味道香點,而且甜度適中,好啱我口味!迷你肉桂油條香脆,肉桂味突出,好正!Van Gogh Breakfast 茶具好靚,好想買一套返屋企😍朋友嘅Van Gogh Breakfast,混合多款Black

Tea set一共16件,包括八款不同嘅甜點鹹點。

鹹點
龍蝦沙律包
煙燻三文魚薄餅配鱘魚魚子醬
鵝肝醬配葡萄榅桲醬
鮑魚絲酥餅
4款鹹點,我最鍾意龍蝦沙律包同鮑魚絲酥餅。
鮑魚絲酥餅,鮑魚彈牙,鮮味十足,絲酥餅好脆!好香口!

甜點
綠茶紅豆華夫餅
梵高精緻馬卡龍
芒果椰子糯米飯
迷你肉桂油條

Van Gogh Breakfast
茶具好靚,好想買一套返屋企😍
朋友嘅Van Gogh Breakfast,混合多款Black tea而成,茶味香醇。
Orange Ginger
薑橙茶清新,味道舒爽。
Type of Meal
Tea
2019-12-29 86 views
之前來吃過下午茶,今天再次到訪來吃午餐!午餐分了四道菜$398跟五道菜$478兩種價錢。分別在於五道菜多一份意大利麵。我們怕叫太多吃不完,最後要了四道菜跟五道菜各一份。果然餐廳質素沒有令我失望,無論由前菜、湯、主菜都令人有驚喜,能吃出廚師的用心!加上這邊都加上很多Van Gogh的作品跟元素,很有藝術氣息,超喜歡用餐環境!吃飽飽還可以到外面的紀念品店選購心儀的商品,價錢相宜,自用/送朋友都大方得體。

2019-12-28
$500 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2019-12-28 76 views
lur左好耐話想黎k11食van gogh, 今晚終於借口話黎睇聖誕燈飾, 順便上去食晚飯k11本身都好有古典味道, 今晚又有人係度影婚紗相啦, 行上石階梯到2樓, 就見到Van Gogh Senses, 有outdoor area, 推門入去係售賣梵高精品既精品店, 有餐具, 書, 匙扣等等, 再向前走就係餐廳部分啦餐桌已放好餐具, 藝術系餐廳果然有其獨特之處, 一碗一碟, 或是連水杯都參照梵高作品精心設計, 牆上掛住一幅幅仿製畫作, 環境氣氛一流。⭐4 Courses Set Dinner $680 一位⭐先上餐包, 分別係亞麻籽同埋合桃紅莓包, 要先食亞麻籽包, 如果唔係放耐左會變韌, 甜甜地既合核紅莓包好適合配上香滑牛油。荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳小牛肉薄片3~4成熟好粉嫩, 口感軟熟吞拿魚鮮味再加上水瓜柳既酸甜, 好用心既配搭日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚店員係上菜同時淋上高湯, 感覺新鮮又grand, 昆布柴魚味好易偏咸, 但依個湯香得黎咸味唔會over, 慢煮鮑魚片好彈牙鮮味香辣蕃茄燉海鮮蕃茄汁味道天然帶微微辣味, 加上洋蔥同串茄, 海鮮有三文魚, 蜆, 青口同埋魷魚

日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚

香辣蕃茄燉海鮮
蕃茄汁味道天然帶微微辣味, 加上洋蔥同串茄, 海鮮有三文魚, 蜆, 青口同埋魷魚, 蕃茄汁都掛滿海鮮, 火候控制亦好好海鮮唔韌, 三文魚亦唔鬆散, 好味

紅燒澳洲羊腱配馬鈴薯配蔬菜
羊腱好大隻, 伴上西蘭花苗同蘿蔔, 主角羊腱超級軟腍, 一刀切落去可見肉係十分粉嫩, 我地冇要求過幾多成熟但依個生熟度對我地黎講係perfect, 肉好香甜而一d酥味都冇, 而且咬落去仲係好juicy, 十分推介哩道主菜。

梵高精選甜品
面層朱古力好軟滑, 面頭有少少脆脆, 配上紅莓醬同少少鮮果, 同時我地叫埋兩種茶分別係Breakfast tea同Earlgrey tea, 為依餐咁有味道既晚餐作結。

係咁好既氣氛同環境下用餐, 有精緻既餐具同菜式, 仲有醒目有禮既Waiter, 確係好值得一試, 打住梵高既旗號, 相信依度會一直保持住高水準。
依間以梵高為主題既餐廳無論tea set定裝修都充滿藝術氣息,今日趁朋友生日同佢黎左食tea慶祝👭👭Daubigny’s Garden Tea Set($498/2)依度tea set最特別既地方係上面有個音樂盒所以佢上既時候會一路播住音樂🥰咸點有煙三文魚薄餅配鱘魚魚子醬,鵝肝醬配葡萄及榅桲醬,龍蝦沙律包同鮑魚絲酥餅,龍蝦沙律包味道鮮甜,個包充滿牛油香而且好鬆軟☺️鮑魚煙韌彈牙,配埋香脆既酥餅食好夾😛甜點有綠茶紅豆waffle,Macaroon,芒果椰子糯米飯,迷你肉桂油條,綠茶味道濃郁而且吾會好甜,特別既係甜點有芒果椰子糯米飯,上面仲鋪上左幾粒芒果珠珠令到口感更加豐富飲品可以揀茶/咖啡,我地揀左latte macchiato同sunflower bouquet,拉花好靚啊岩哂用黎打卡☺️sunflower bouquet帶有蜜糖味,味道好清新🥰
2019-12-23
$270 (Tea)
2019-12-26 67 views
呢日清假,就同屋企人去食想食咗好耐既凡高下午茶,每次經過都好想試下佢今日有機會啦!平日下午茶都好旺場呢,裝備好靚,周圍都有凡高既作品。餐具好精美,食物未到就有視覺享受。下午茶大多數係鹹點比較多,而下午茶套餐係包左兩杯咖啡或茶,咖啡或茶都有幾款可以揀。咖啡拉花幾靚幾有心思。茶就要左仲夏向日葵,佢好貼心個茶杯套裝都想應返個主題用咗向日葵。 佢首先上咗個龍蝦包,個龍蝦醬食到一粒粒龍蝦。個下午茶上台嗰陣時會有音樂盒嘅音樂。呢個好得意,大家估下係乜嘢,其實佢係芒果糯米飯,好有份子料理feel。鮑魚幾大隻幾足料。一粒粒飽滿嘅魚子醬再加上脂肪比例啱啱好嘅三文魚,真係令人好滿足。

平日下午茶都好旺場呢,裝備好靚,周圍都有凡高既作品。

餐具好精美,食物未到就有視覺享受。

咖啡拉花幾靚幾有心思。

佢首先上咗個龍蝦包,個龍蝦醬食到一粒粒龍蝦。

個下午茶上台嗰陣時會有音樂盒嘅音樂。

鮑魚幾大隻幾足料。

跟女友來一個預祝聖誕的晚餐,選了位於1881以著名畫家梵谷為主題的餐廳。這裡餐前麵包很鬆軟而且好香,塗上海鹽牛油好好吃。當中以加入合桃那款麵包最好吃。最細心就是連興盛裝麵包的碟都是預先加熱。前菜為小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳,這道菜可以吃到牛肉片的鮮嫩同時吃到濃味的吞拿魚。水瓜柳還是第一次吃,醃製過,酸甜口味味道酸酸甜甜及一種獨特的香味。這道菜是 L 比較喜歡的日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚,以慢煮方法令鮑魚更腍更入味。昆布柴魚高湯更是非常鮮甜。到主菜了,我們各選了一個。L 較喜愛這款較濃味的香辣蕃茄燉海鮮,包括三文魚、青口及魷魚。事實上蕃茄的甜味令本道菜不算太辣,海鮮份量亦算多。女友選的主菜為紅燒澳洲羊鍵配馬鈴薯配蔬菜,羊肉外紅燒汁香口內裡嫩滑。再配薯蓉及蔬菜伴碟,薯蓉沾上燒汁都惹味。餐後甜品就是提拉美蘇,甜度恰當。賣相就像一個水彩筆的調色盤映襯餐廳的主題。多幅名畫都可以近距離欣賞,當中 L 最喜歡的作品就是《星夜》,據說於醫生允許梵谷白天可以外出的條件下所創作,其作品所描述的風景正是精神病院所在地聖雷米。

到主菜了,我們各選了一個。

2019-12-13
$750 (Dinner)
  • 餐前麵包