2024-03-23 41 views
週末於香港大學吸收文化氣息後走到附近的墨西歌餐廳午膳餐廳內所有異國情調和裝飾品都是手工製作自然光線充足,別緻的花園仿似置身綠野森林之中付諸實踐將農場到餐桌的概念,種滿可食用的墨西哥仙人掌和香草主打健康自然、藝術和手工藝文化,適合親子朋友聚會海鮮頭盤白酒煮智利藍青口沒加忌廉,健康清新又不失鮮味主廚秘製香草蒜蓉鮮蝦刺身加入青檸辣椒汁,珍寶大蝦彈牙爽口主廚推介超嫩入口即溶慢煮牛面肉配薄餅三片,肉質軟嫩多汁
週末於香港大學吸收文化氣息後走到附近的墨西歌餐廳午膳
餐廳內所有異國情調和裝飾品都是手工製作
自然光線充足,別緻的花園仿似置身綠野森林之中
付諸實踐將農場到餐桌的概念,種滿可食用的墨西哥仙人掌和香草
主打健康自然、藝術和手工藝文化,適合親子朋友聚會
Blue Mussels En White Wine
海鮮頭盤白酒煮智利藍青口沒加忌廉,健康清新又不失鮮味
Shrimp Cheviche Al Pesto
主廚秘製香草蒜蓉鮮蝦刺身加入青檸辣椒汁,珍寶大蝦彈牙爽口
Slow Cooked Beef  Cheek Barbacoa
主廚推介超嫩入口即溶慢煮牛面肉配薄餅三片,肉質軟嫩多汁
English Breakfast Tea
2024-03-23
$289 (Lunch)
Blue Mussels En White Wine
Shrimp Cheviche Al Pesto
English Breakfast Tea
2024-03-22 21 views
呢一間餐廳係食墨西哥料理🤩,見裝修同食物都好特別所有就決定嚟試下啦🥳Birria Beef Stew $189呢一個牛肉係用左慢煮嘅方式去烹調😌,由醃製到慢煮足足用左兩日,所有係真係好有心思嘅一道菜式❤️。而牛肉係超級軟身,而且每一件都好入味🤣,另外個湯底本身都好濃味,就咁飲都好惹味💯,將飯倒落去類似湯飯嘅食法都好有特色🔥Flamingo Ice $38呢個飲品係一般Jamacia同Horchata🌟,兩種都係特色嘅墨西哥飲品,味道有感覺係類似牛奶加左果汁再加乳酸飲料,味道好特別又幾清新😛

Birria Beef Stew $189

Flamingo Ice $38
西營盤 📌【 Verde Mar 】西環西營盤水街41號地鋪好朋友有咗小寶寶 5 個月嘞 🥰 上星期去西營盤探佢,經過見到【 Verde Mar 】環境舒服,推崇健康飲食,就揀咗呢間外牆寫著綠海 • 牛油果 🥑 嘅 🇲🇽 墨西哥餐廳。原來【 Verde Mar 】西班牙文【 綠色海洋】之意。🔅打開 Menu,見好菜式都可以揀雞 、豬肉 、素食 (豆蓉) 或磨菇等餡料 / 配料,好有彈性,好多元化。🧀 Super Nachos $159Nachos 上面鋪滿蕃茄莎莎、Sour cream 同牛油果醬,當然唔少得拉絲嘅芝士 🧀 配料我哋揀咗豬肉,所以呢個 Nachos 係 Super 有香肉味。拉絲 🧀🌯 Chimichanga $99係一種墨西哥油炸卷餅 ,店員建議我哋揀 Carnitas Port 🐷 手撕豬。 佢哋嘅卷餅外皮香脆,食落軟糯,而特製醬,酸酸甜甜好好味。🥗 Burrito Supreme $169呢款墨西哥手卷,初頭以為同卡巴 (Kebab) 差唔多,而餡料我地揀咗素菜 🥗 成個手卷包住蕃茄粒 🍅 洋蔥粒🧅西蘭花 🥦 滿滿嘅蔬果 ~ 好健康;最 surprised 係仲包
西營盤 📌【 Verde Mar 】
西環西營盤水街41號地鋪

🧀 Super Nachos $159
拉絲 🧀

🌯 Chimichanga $99

🥗 Burrito Supreme $169
~ 好健康;最 surprised 係仲包住飯,份量豐富。

🥑 Avocado Smoothie $58
牛油果味濃郁,口感順滑,仲有粒粒牛油果,呢杯牛油果奶昔完全係真•材•實•料 🥑
📍
SYP

@verdemarhk
2024-03-14
$280 (Dinner)
  • SuperNachos
  • AvocadoSmoothie
  • Chimichanga
啲肉份量好多,食肉獸真係要黎試🤩🤩。大推佢嘅牛面肉,啲牛肉燉到好淋🤤,啲飯同牛肉湯好夾。豬肉份量好多,3塊Tortilla 唔係好夠食🤣。如果有多1-2塊Tortilla就啱啱好😍。Tacos可以揀3款唔同嘅配搭,啱曬有選擇困難症嘅人😌。我地揀左豬肉同雞肉,Tacos入面有唔少番茄粒,可以去左豬肉嘅油膩感🤤。Churros好脆身🤤,點埋朱古力醬食做甜品一流👍🏻。🍽Tacos (3 pcs): HK $99🍽️Slow cooked beef cheek barbacoa: HK $189🍽️Homemade Churros: HK $78🍽️Carnitas Pork En Molcajete: HK $189
啲肉份量好多,食肉獸真係要黎試🤩🤩。
大推佢嘅牛面肉,啲牛肉燉到好淋🤤,啲飯同牛肉湯好夾。

Churros好脆身🤤,點埋朱古力醬食做甜品一流👍🏻。

🍽Tacos (3 pcs): HK $99
🍽️Homemade Churros: HK $78
今次去咗位於西營盤水街Verde MAR食墨西哥菜,餐廳由墨西哥籍廚師Eligio主理,餐廳主打墨西哥特色菜同埋牛油果為主題嘅菜式,好健康,牛油果控必定鍾意。餐廳裝潢自然光線充足,綠野園林壁畫同埋店內嘅樹懶Piñata裝飾品都係由廚師Eligio製作,充滿異國風情。後面設有清新別緻嘅花園,種滿可食用墨西哥仙人掌同埋香草,令人好似置身喺綠野小森林之中,好舒服清新。Steak Arrachera Carne Asada墨西哥特色菜式,牛扒用上美國特級安格斯牛扒,牛扒煎至Medium,內裏色質紅潤,牛肉味濃,配搭墨西哥薄餅,口感柔軟煙韌,帶有香濃小麥香,將薄餅夾上牛扒,沾上牛油果醬同埋特製莎莎醬,更增添墨西哥風味。Avocado Tostada墨西哥經典小食牛油果粟米片,將牛油果切片,擺盤係玫瑰花嘅形狀,好精緻。粟米薄片口感特別,脆度十足,味道微辣,食到中段辣味係慢慢滲出嚟,好過癮。Fried Chicken墨西哥風味嘅炸雞鎚醃得入味,醃至深啡色,炸雞外脆內軟,內裏有肉汁,沾上蕃茄醬,味道酸酸甜甜好惹味。Avocado smoothie餐廳signature飲品牛油果沙冰,用上仙人掌杯好可愛

Steak Arrachera Carne Asada

Avocado Tostada

Fried Chicken

Avocado smoothie
餐廳signature飲品牛油果沙冰,用上仙人掌杯好可愛,沙冰以新鮮原隻牛油果加奶調製,口感綿密順滑,充滿濃郁嘅牛油果味道,搭配冰沙嘅清涼感,好清新健康。
2024-03-14
$310 (Lunch)
  • Avocado Smoothie
2024-03-20 21 views
西上環一帶中西文化匯聚,真係諗到、諗唔到嘅選擇都有,呢晚同老婆食飯,竟然比我地搵到間正宗墨西哥菜,係位於西營盤水街嘅Verde Mar前菜 - Ceviche De Avocado:「Ceviche 」係一個特殊嘅烹調手法,特點係會加左蕃茄、檸檬汁等酸味嘅元素,再加上牛油果,簡單黎講就係會令大家有refreshing嘅感覺,非常開胃主菜 - Mexican Seafood Paella:今次真係特登黎食,我同老婆都好鍾意食海鮮飯,但香港有得食嘅地方不多。今次呢份呢個份量十足,海鮮基本上舖滿飯面,同西班牙海鮮飯會有啲唔同,更似我地食緊嘅炒飯,個人就非常喜歡,滿意!另外仲叫左杯特濃朱古力,甜品飲品二合一,正。餐廳環境好趣致,除左天花板掛左墨西哥裝飾外,仲有個室外花園種左不少仙人掌,絕對係一個amazing又享受嘅晚上

2024-03-19 27 views
一直我都喜歡這間特色餐廳,它是香港罕見特色墨西哥🇲🇽菜 餐廳!餐廳見到好多仙人掌 🌵等盆栽🪴,好有大自然的感覺!其中我最喜歡的是其牛油果 🥑的餐點以及各種正宗墨西哥🇲🇽食物!餐廳所種的都是可食用的墨西哥🇲🇽仙人掌🌵和香草🌿主廚會用它們來作招牌菜餚和特色飲品🌴的!我自己點了炸牛油果、牛油果汁的全牛油果食材新鮮好好吃!另再點了皇牌慢煮牛面肉,嫩滑果然入口即化的感覺,新鮮熱辣呢!Verde MAR 西環西營盤水街41號地舖

餐廳見到好多仙人掌 🌵等盆栽🪴,好有大自然的感覺!

我自己點了炸牛油果、牛油果汁的全牛油果食材新鮮好好吃!

Verde MAR
2024-03-19 15 views
To whoever looking for legit Mexican food in Hong Kong, this is the place to go!!繼上次找尋墨西哥野食算失敗🙄 之後為左博我先生一笑, 今次離左 Verde Mar !!一入去就係墨西哥音樂🥹 店內設計好可愛好chill(戶外既小庭園有自家種仙人掌)叫左 machaca shredded beef with eggs (一人一份)、avocado fries、oaxaca cheese fundido & chorizo、avocado ice cream、avocado smoothie + chocolate。我好欣賞side 既 refried beans 🥹 真係墨西哥既味道,chocolate 都係我飲開既墨西哥朱古力🥹🥹 最最最欣賞係 chef Eligió 用左 serrano pepper! 係香港真係搵唔到😭🥹 其他既餐廳/ 超市只係有jalapeños (少見既就habaneros) 所以真係值得我帶先生離食brunch ☺️我地一定會再幫襯 💪

我地一定會再幫襯 💪
2024-03-16
2024-03-15 28 views
.Verde Mar in Sai Ying Pun is a restaurant dedicated to Mexican cuisine and 🥑avocado.They do amazing tacos😍! The chef-recommended beef cheek barbacoa is tender and juicy, tho I prefer stronger flavours😙. Then there’s the rich avocado smoothie😋. 😆首圖放我最鍾意嘅軟皮tacos!呢間整得好食👍🏻😋。慢煮牛面肉入口即溶😍調味自然所以都飲咗好多湯,食嘢傾向重口味嘅話就未必鍾意喇。招牌炸雞全部都係雞鎚🍗,唔算好特別👌🏻。餐牌有成版🥑牛油果專題菜式,牛油果奶昔幼滑新鮮,忍唔住不停飲🥰。青檸梳打比較普通,冇糖㗎~📍Verde MAR (西環)西環西營盤水街41號地舖G/F, 41 Water Street, Sai Ying Pun, Western District

📍Verde MAR (西環)
2024-03-14 30 views
餐廳環境好好,係間好Chill 好有異國特色嘅墨西哥餐廳💛🇲🇽食物除咗主打嘅牛油果之外,仲推廣健康同純素主義。好啱而家呢個咁大壓力嘅香港🥹餐廳入面有住好多異國風味嘅裝飾,更有自己嘅一個小花園自家種植,真係好少見。至尊焗墨西哥脆片(配烤豬肉) ꜱᴜᴘᴇʀ ɴᴀᴄʜᴏꜱ (ᴄᴀʀɴɪᴛᴀꜱ ᴘᴏʀᴋ)墨西哥名菜式NACHOS 舖上芝士、蕃茄粒、甜椒粒、豆蓉、牛油果醬同沙律醬,配上佢味自家製烤豬肉。個種MIX AND MATCH 好好,點上牛油果醬更加係讓味道昇華!🤤🤤🤤烤豬肉醃得又夠味又香,加埋一齊食真係好讚讚👍🏻👍🏻慢煮牛尾配墨西哥飯 ꜱʟᴏᴡ ʙʀᴀɪꜱᴇᴅ ᴏxᴛᴀɪʟ牛尾燘得勁軟腍,個汁食到層次好豐富,有蕃薯嘅酸甜又有牛尾嘅肉香無與倫髀香脆炸雞ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ꜰɪʀᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ自家醃製嘅雞上髀,味道唔錯,可惜當日有點炸得過火⋯⋯🍗自家製牛油果雪糕ᴀVᴏᴄᴀᴅᴏ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ係一樣我見到Menu 已經話一定要食嘅甜品!!絕對無令我失望😎😎😎🥑唔會太甜而且牛油果味好正!好特別!

慢煮牛尾配墨西哥飯 ꜱʟᴏᴡ ʙʀᴀɪꜱᴇᴅ ᴏxᴛᴀɪʟ

自家醃製嘅雞上髀,味道唔錯,可惜當日有點炸得過火⋯⋯🍗

自家製牛油果雪糕ᴀVᴏᴄᴀᴅᴏ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ
📍Verde MAR 🇲🇽西環西營盤水街41號地舖Mexican seafood paella $339第一次食墨西哥式嘅海鮮飯,同西班牙海鮮飯好唔同😧 呢個墨西哥海鮮飯係用seafood broth去煮,口味上會比平時食開嘅更輕盈、light啲refreshing啲🦐 飯嘅質感粒粒分明,唔似西班牙式嘅咁濕!入面配有多種唔同海鮮,例如:大蝦、青口、墨魚同章魚等,配料豐富,值得一試!Avocado ice cream $88呢個甜品好有創意,完美複製牛油果嘅模樣!牛油果雪糕香濃軟滑🍦,而核嘅部份應該用咗芒果去整,食落有少少辣,好特別🥑Homemade churro $78呢度嘅Churro係比較幼身,炸得外脆內軟,肉桂味濃郁,配有朱古力醬,點埋食甜度啱啱好😋🍫
📍Verde MAR 🇲🇽

Mexican seafood paella $339

Avocado ice cream $88

Homemade churro $78
2024-03-08 18 views
香港大學站再往上走著,經過見到外牆有一隻樹獺🦥 被牠吸引著,好可愛。原來裏面是一家🇲🇽墨西哥餐廳,環境簡潔,還有自家種植的小花園🪴🌿點了廚師推介⭐️🐮🥩 Barbacoa Beef $189 慢燉牛肉這是傳統的墨西哥烤肉,此道菜以牛肉烹制。經過低溫慢烤後肉質變得十分柔嫩,容易分離。配上薄餅吃又是另一種口感。🐙🦞🦑🍚 Seafood Paella $339 海鮮飯海鮮種類和份量挺多的,若味道再濃點會更加出色,飯的質感偏濕,個人喜歡乾身點會更好吃😌

點了
廚師推介⭐️

Barbacoa Bee

🐮🥩 Barbacoa Beef $189 慢燉牛肉

Seafood Paella

🐙🦞🦑🍚 Seafood Paella $339 海鮮飯

2024-02-23
$250 (Dinner)
Barbacoa Bee
Seafood Paella
  • Slow Cooked Beef Cheek Barbacoa
第一次來呢間墨西哥餐廳Verde Mar。平時比較少食墨西哥菜式。今次同朋友去咗呢間位於西營盤嘅墨西哥餐廳食dinner. 餐廳設計富有墨西哥特色,天花掛滿左好多動物公仔嘅裝飾。食物方面有驚喜,原來墨西哥菜都幾好味同埋好健康😋⭐️慢煮牛面肉 Slow cooked beef cheek barbacoa $189牛肉好嫩滑,入口即溶。佢另外有洋蔥粒、蔥粒同檸檬在旁邊,可以隨自己喜好加入清湯入面,同牛肉一齊食,味道好清新。⭐️Avocado fries $79炸牛油果條都係第一次食。個感覺好似食天婦羅。好特別!點埋綠色個醬汁一齊食,少少辣辣地,好好味😋👍⭐️ Quesadilla (2PCS) $99個薄餅好好味,好清新!營養豐富,係健康人士嘅首選。⭐️Avocado ice-cream $88賣相好靚,佢用牛油果🥑嘅外殼去裝住牛油果雪糕,中間係芒果雪葩。賣相好似一個牛油果。⭐️Avocado smoothie $78 好creamy好滑,佢加咗少少牛奶打混,口感更加幼滑。牛油果味道好濃郁,真材實料。⭐️Americano $38
餐廳設計富有墨西哥特色,天花掛滿左好多動物公仔嘅裝飾。

食物方面有驚喜,原來墨西哥菜都幾好味同埋好健康😋

⭐️Avocado fries $79

⭐️ Quesadilla (2PCS) $99
個薄餅好好味,好清新!營養豐富,係健康人士嘅首選。

⭐️Avocado ice-cream $88

⭐️Avocado smoothie $78

⭐️Americano $38
Avocado smoothie
Quesadilla (2PCS)
Avocado fries
Avocado ice-cream
2024-02-29
$300 (Dinner)
Avocado smoothie
Quesadilla (2PCS)
Avocado fries
Avocado ice-cream
  • Avocado Smoothie
  • Avocado Fries
  • Quesadilla
2024-03-08 67 views
𓃄 𓃄Verde MAR 位於西營盤水街的斜路,純白外牆上有一幅可愛的樹懶壁畫,非常有特色。其實壁畫和店內的特色裝飾品,都是由墨西哥籍廚師 Eligio 親自製作,非常用心和有誠意。Verde MAR就是西班牙文的 “Green Sea”,餐廳主打健康的墨西哥菜式,店外還有個小花園種滿可食用的墨西哥仙人掌和香草,就是farm to table的概念。𓆇 Signature Fried Chicken $89雞鎚醃得入味,雖然沒有用上炸粉,但外皮炸得金黃,雞肉還保留肉汁,是一道非常可口的前菜。𓆇 Taco $99Taco餡料可選擇雞肉、豬肉、魚、蔬菜或蘑菇,我們點了雞肉。嫩滑的雞肉配上新鮮蕃茄、洋蔥、香菜和牛油果醬,菜式的顏色和味道一樣豐富。𓆇 Birria Beef Stew $189非常推介的招牌菜。醃製和慢煮了兩天的燉牛肉入口即化,非常軟腍。牛肉湯汁才是精華所在,將米飯、香菜和洋蔥加入牛肉湯,每一口都牛味香濃!𓆇 Jamaica $38酸酸甜甜的洛神花茶,健康開胃又解膩,漂亮的紫紅色,應該很受女士歡迎吧。𓆇 Avocado Icecream $88必點的牛油果雪糕!作為這裏的sig

𓃄 𓃄

𓆇 Signature Fried Chicken $89

𓆇 Taco $99

𓆇 Birria Beef Stew $189

𓆇 Jamaica $38

𓆇 Avocado Icecream $88
必點的牛油果雪糕!作為這裏的signature dessert,果然是有原因的。Homemade的雪糕牛油果味濃郁,吃起來口感綿滑清甜。中間的牛油果核其實是芒果雪葩,酸甜清爽。一款甜品兩種不同味道層次,但又非常配合,必點推介!

𓃄 𓃄
📸

2024-03-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • Birria Beef Stew
  • Avocado Ice-cream
黎間由墨西哥廚師主理嘅餐廳係香港大學附近,外牆有油畫幾得意🤩 餐廳入面裝飾特別,充滿藝術同埋手工藝文化氣息,露台位置係個花園,有置身田園嘅感覺!餐牌有多款墨西哥菜,仲有部分菜式、飲品、甚至甜品都加入左牛油果🥑/Super Nachos $159/Nachos 非常脆口,加埋豬肉粒、芝士、牛油果醬等材料味道豐富!/Mexican seafood paella $339/Paella 粒粒分明,非常香口,面頭係滿滿嘅海鮮,有蝦、青口、帶子等🦐 全部鮮味十足!/Slow cooked beef cheek barbacoa $189/黎款慢煮牛面肉係廚師推介,牛面肉質非常軟熟,佢本身冇咩調味,本身肉味已經好濃郁,用餡餅夾住黎食點埋秘制酸辣汁又有另外一番風味🐮/Avocado ice cream $88/食完主食已經大滿足,甜品原來先係重點🤣😱雪糕賣相係牛油果🤣 牛油果味道濃郁,唔會太甜,雪糕口感順滑,果核係芒果雪葩🤩 真係好好食🥹

/Super Nachos $159/
Super Nachos