2017-08-14 71 views
到中環辦事,行得累了,走進附近商場「過冷河」,甫踏進,咖啡香撲鼻而來,沿著香味追尋,見一小店在二樓,本想點一杯咖啡,但發現有更吸引我的Green tea latte,綠茶拿鐵是也!在我前面已有兩位客人,跟隊落單。店子小小,有三人服務,不消數分鐘便可「拿鐵」,出品的速度比「士他北」快,是我最欣賞的。Counter也有小蛋糕陳列,點了Dark chocolate chips muffin,綠茶latte有漂亮的拉花,奶泡打得細致,呷一口,綠茶甘甜而不苦澀,但有綠茶的香味,連著熱奶喝下,舒服潤喉。黑朱古力小蛋糕,內有朱古力碎,蛋糕質感鬆軟,朱古力味濃,配咖啡或我的綠茶拿鐵也很夾。

Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2017-08-13 58 views
發現公司附近有間新的coffee shop,決定早點返工買杯咖啡、為忙碌的一天充充電!Vida Coffee Stand 在嘉軒廣場二樓、裝潢感覺高雅、有亮白色雲石小桌子、古銅色的茶壺餐具、有點法國小cafe 的感覺。咖啡款式都包羅萬有、除了平日的espresso, latte, mocha 外還有cold brew coffee,single origin coffee和一系列不同的specialties! 店主親切的迎上來,我簡單的點了Latte 和Blueburry Muffin帶走。驚喜的是blueberry muffin 縱使沒有加熱、但外面脆脆地、裡面蛋糕很濕潤、不會有那種不喝水就嗆著的感覺。藍莓的份量亦十分充足。Latte的拉花很漂亮、咖啡亦很香滑。

Latte的拉花很漂亮、咖啡亦很香滑。
$70 (Breakfast)
2017-08-11 905 views
有人話開咖啡店有三類人,一種為理想,務求做出精品咖啡,喜歡挑戰技術,慢活而作,但願有知音人欣賞;第二種為做生意,不停迎合市場需要,配出花款多多的產品;第三種應該是最理想但又最難實踐的,就是既能保持專業卻又能做出花款,令自己生意興隆!作為客人,三款我皆喜歡,咖啡店最重要是有自己個性,各式各樣,遇上了又何況一試無妨!話說過來,在繁忙的現實世界中,誰會為一杯咖啡而千里而來呢?相信少之有少,多數人都會在自己常常出入的左近,找到自己杯啡。 喝過好的,要求自然只會升不會降,因此今時今日,願意花三四十元買一杯咖啡的大有人在,今天我路過皇九商場,本來只打算借空調一用,竟發現了一家精品咖啡店,數人在排隊有條小人龍!這個店基本只作外賣,只有一張高身雪石枱作立食。 本來以為商場二樓很寧靜,真估唔到原來上班日不停會有人路過,可能是早上九點多的關係,衣著光鮮的男女皆願意待著等沖啡,不少人一買多杯,相信幫同事入貨,原來精品咖啡處處有,是市場需要。 店內只有一位男士埋頭工作,看來態度認真,有條不紊,加上一個我行我素的髮型,猜得出是第一類型的咖啡店、專業咖啡師的氣質。 落單前桌攞放了疑似自己炒及配的咖啡豆,標明不同

落單前桌攞放了疑似自己炒及配的咖啡豆,標明不同口味、類別及日期,就是因為太專業,對我來說是外星文!如果要我估吓,都能夠明白 hazelnut,cranberry 等是含有各種果仁或果子味的意思!

玻璃杯中有兩款咖啡豆選擇,一款富果仁香,另一款果子香更濃,購買咖啡之前,可以嗅聞一下,找出自己的偏好。

另一方放置精緻的咖啡用具,銅做的煮具,傳統文化。

法式卷餅及鬆餅

24款咖啡,價錢由$28起,單品售$60-$65,其他飲料有8款 $30-$40;食品只有法式卷餅及鬆餅,當時就有這幾款。

早餐的選擇離不開 hot coffee + muffin,我揀了 mocha 、朱古力及甘筍鬆餅,因為不趕時間,決定立食。

朱古力及甘筍鬆餅

因為依然有人龍,咖啡大師非常識做,先給我杯清水,我可以邊吃邊等。

朱古力鬆餅

本來沒有期望的鬆餅出奇的好,鬆軟不太易散,最重要的是材料足,朱古力鬆餅內有粒粒可可,濃郁富口感;甘荀鬆餅比較少有,內藏不少幼長的甘荀絲,真材實料,倍增層次及爽脆感。

Cafe mocha

Mocha 亦有拉花,多層花葉、柔順清晰,朱古力香濃,咖啡幼滑,確含果仁之香,甜度適中,不覺甘酸,香氣撲鼻,熱騰騰出場,好不滿足!

小小店子水準不錯,值得重臨。
2017-08-04
$72 (Breakfast)
朱古力及甘筍鬆餅
2017-08-09 56 views
最近常常於社交平台如Instagram上看到其他人介紹這間位於中環的新咖啡店,評價甚高,經過中環附近特意前來一嚐。下午一時許到達,已經看到上班族絡繹不絕前來購買外賣咖啡,店側亦有一張高桌供客人立食,正如店名所示「Stand」。除了咖啡之外,店方亦有供應少量麵包及蛋糕,不過就沒有提供翻熱服務。Green Tea Latte ($38)抹茶鮮奶拉花精美絕倫,容量之大以此價錢而言絕對超值,口感綿密細滑,抹茶味與奶香並駕齊驅,雖不至極之濃郁回甘但足以令人稱心如意。Blueberry Muffin ($30)鬆餅牛油味濃而不烈,沒有過份油膩感,口感扎實而略帶煙韌,假如能增設焗爐翻熱定必更加出色。雖然小店不設座位不能好好坐下休息細嚐,但眼見不少客人支持足以證明店方質素,留住一眾熟客,價錢比起連鎖咖啡店便宜之餘品質亦更高,倘若再到中環亦會選擇這裡而棄連鎖咖啡店而去呢。

Green Tea Latte ($38)
Green Tea Latte

Blueberry Muffin ($30)
Blueberry Muffin

Green Tea Latte
Blueberry Muffin
2017-08-09 54 views
中環人來人往,個個急步行,似有許多事未做完咁,怪不得話香港工作壓力大,來看看便知,怎樣忙亦要充電,我就在踏正三點三蛇了出來抖抖氣。我知道附近開了一家新的咖啡店,貪呢道少些人經過,慢慢嘆無咁易俾人知。細細個舖十分開揚,可以全程見到咖啡師點樣冲咖啡,聽到聲音都已經有幾分舒壓感。有14款咖啡,價錢最平$28,特式精品最貴$65,8款無咖啡的,食品只有三兩款鬆餅及酥餅。本來想嘆,點知突然接到電話要趕番公司只好外賣,買咗 Green Tea Latte 及 Carrot Muffin,包裝骨子。Latte 本來超熱,返到公司仲暖,青悠悠真係綠茶咁,香但唔甘喎!奶味香,茶味濃,口感好滑下,好好飲。Carrot cake 比較少有,原來好好食,軟棉,切開裡面有好多紅蘿蔔,真係幾特別。

TakeAway
2017-08-09 591 views
已經N年冇去過The Galleria ,記得好多好多年前樓下仲係hermes, 一樓有JOYCE, 二樓則有Green Peace, 唔知係乜?即係IT嘅前身呀,又出賣咗我嘅年紀今日去返已經面目全非,有幾多嘅吉舖,但二樓反而新近開咗間咖啡小店Vida, 店面裝修簡約得嚟有少女感,可能同放有幾束花嘅裝飾有關。由於主要做外賣為主,所以只放有一張高枱,兩三個企位,行過咖啡味唔算太強。咁我就簡單點咗杯熱latte, Iced real chocolate同埋個blueberry muffin。Latte $40:Latte面奶泡層夠滑夠厚, 拉花精緻,而且飲到尾仲可以完整睇到。咖啡味唔算太濃,唔會苦澀,適合大眾口味,就算無糖都可以Iced real chocolate $38:夠冰夠凍,頭幾啖朱古力味濃厚,奶嘅分量恰可,唔會蓋過原味。BlueBerry鬆餅 $30:鬆餅好食,夠鬆軟,唔會好實好甜,送咖啡不錯

2017-08-05
$40 (Tea)
Weekend 不想留在家中,所以便選擇了到中環逛一逛,聽朋友說皇9好像開了一間高質素的咖啡店,於是特別前來一試。咖啡室位於皇9 Galleria 的2樓,位置算係極之方便,因為大部分的金融機構,也是在這個AREA上班的,平日上班時間咖啡店一定多人,今次我WEEKEND到訪,可以避開人群,也實在不錯。這間咖啡店的舖位不算大,只設有一張高枱俾客人放下野,或者黎個快食,不竟香港租金貴,要在中環租一個舖已經不容易,更況大部份中環人也都來去匆匆,所以有一張枱已經可算得上係LUXURY。雖然地方細細,但係店主都去用心去為佢裝飾,在咖啡店的各處放上鮮花,讓客人一邊等咖啡,一邊可以聞到鮮花既香味,暫時RELAX一下。除了主打的咖啡外,也有各式的糕點,輕食可以襯托一下,包括牛角包,朱古力酥,蛋糕仔,MUFFIN等等。而試過各款咖啡如果喜愛的話,也可以買咖啡弄回家自己烹調。咖啡既種類不少,而且價錢合理。點單後,店員便為我烹調咖啡。Iced Caffe Mocha $47今日我點佐我既最愛MOCHA,朱古力既濃度不錯,而且飲得出係純度比較高既朱古力,十分香濃,而咖啡味亦都十分重,基本上飲了兩口已經十分醒神

而試過各款咖啡如果喜愛的話,也可以買咖啡弄回家自己烹調。

咖啡既種類不少,而且價錢合理。

點單後,店員便為我烹調咖啡。

Iced Caffe Mocha $47

今日我點佐我既最愛MOCHA,朱古力既濃度不錯,而且飲得出係純度比較高既朱古力,十分香濃,而咖啡味亦都十分重,基本上飲了兩口已經十分醒神,用作差電絕對一流,不是一般的連鎖咖啡店所能比擬。

Pain Au Chocalat $25

我外賣了一個朱古力酥一試,食落去真係嚇我一跳,因為佢既質感非常鬆脆,很容易會食到一地都係,而佢既朱古力餡料亦都非常多,絕對唔孤寒,每一口香脆既脆皮內都沾滿濃濃既朱古力醬,令我對Pain Au Chocalat有一種新既體驗,感覺飲Chocalate favour 既Croissant。

好多時候一間好既咖啡店,佢都會太focus在烹調咖啡上,而不是太重視其他既層面上,而呢間店既包點絕對俾到我surprise,今日因為天氣太熱既緣故而選了凍咖啡,下次有機會要黎再試下佢地既熱咖啡,試下佢地既拉花手勢同埋咖啡純濃度!
TakeAway
$72 (Tea)
2017-08-08 130 views
星期六,我諗一年入面少過10次我係會早過12點起身,好好的一個星期六,被一些討厭的事情逼到我要早起,一大早勞氣到一個點,「有買貴,無買錯」呢句野總有佢的道理,今次又買左一個教訓了,算吧,人總係要係錯誤中學習用盡全身力氣去鬧人去投訴之後,冷靜下來,原來乜都未食過,經過GALLERIA 見到一間充滿小清新的咖啡店,令我停下了腳步咖啡店主要做外賣,旁邊有一張高檯,可以用來整理一下手上的食物,或係現場食舊MUFFIN再拎杯咖啡走,店內的花掃走了我今日的悶氣,提醒了我今天是星期六,唔好俾壞心情浪費左放有不少咖啡用品,我對咖啡認識唔算好深,但呢個滴滴咖啡曾經係我最愛旁邊放有不少MUFFIN,仲有其他各類酥餅,好彩今日係星期六,如果係平日應該一早已經賣晒了咖啡師用熟練的手勢去沖咖啡,可以咁近距離欣賞,在我眼中是一種表演CAFFE LATTE ($40)雖然用外賣杯,咖啡師並無因為用外賣杯蓋住咖啡而偷懶,一打開都見到靚靚的拉花,LATTE用上大量的奶,奶香固然突出,但亦同時無遮掩所有咖啡味,仍然保持著咖啡的香,BALANCE取得很好CROISSANT ($23)買了最後一舊CROISSANT,CROI

CAFFE LATTE ($40)
CROISSANT ($23)
買了最後一舊CROISSANT,CROISSANT雖然已經放了一個早上,但仍然香脆鬆化,一口CROISSANT再一口LATTE,o個一刻我已經完全忘記左朝早的不快

呢個咖啡店實在好適合中環人落街抖氣時過黎買件MUFFIN或者酥餅,然後再加杯咖啡,為早上醒晨一下
2017-08-05
$63 (Breakfast)
1K
2017-08-08 109 views
認識好多人每日都要飲咖啡,唔飲唔安樂,呢間咖啡店有唔少人推薦,是日喺中環食完午餐,同朋友逛左一會,喺回家前試左呢度嘅咖啡。小店位於嘉軒廣場,附近好多寫字樓,所以平日客人會較多,今日係週六,我地就唔洗等太耐。咖啡店裝潢別緻,位置就唔多,位於小角落中,以簡單嘅鮮花作為佈置,令人舒適。基本上係外賣形式店,不設座位,店門外有一張雲石高枱。咖啡選擇頗多,espresso、americano、flat white、latte、mocha、冷泡咖啡、hand drip等,咖啡以外嘅有抹茶拿鐵、朱古力等,定價合理。此外有幾款糕點,例如鬆餅、喺國外非常流行嘅carrot cake等。Latte $40朋友揀嘅係熱拿鐵,睇住咖啡師三兩下純熟手勢畫左個小拉花,賞心悅目,奶泡順滑挺身,氣孔唔多,聞到陣陣咖啡香,味道醇厚冇焦味,雖然係拿鐵,但奶比例同咖啡剛好,拉花飲到尾都保持得完好無缺。每個人對咖啡嘅口味、要求不同,個人認為呢度嘅咖啡相當有水準,唔會太酸苦,容易入口Real chocolate $38天氣很熱,我地喺商場間穿梭,但都有一股熱氣攻心,所以我揀嘅係凍朱古力,凍朱嘅size都幾大杯喎,奶嘅份量佔半,入

Latte $40

Real chocolate $38
天氣很熱,我地喺商場間穿梭,但都有一股熱氣攻心,所以我揀嘅係凍朱古力,凍朱嘅size都幾大杯喎,奶嘅份量佔半,入口朱古力味香濃,奶多但甜度唔高
當然啦,因為係凍飲,無可避免越飲越淡,屬正常情況。

Real chocolate

藍莓鬆餅 $30
雖然食過午餐不久,但見到幾款鬆餅頗為吸引,所以跟朋友分享一件。muffin頗為驚喜,口感鬆軟,而最重要係並冇焗得太乾太硬,內餡保持濕潤,藍莓味未算突出,不甜不膩,而我最喜歡係佢嘅口感

藍莓鬆餅

咖啡店週六營業到四點,我以為我地都算遲了,估唔到仲有好幾個熟客趕住過黎飲杯咖啡,睇住老闆娘同佢地傾談,睇黎都不下幫襯十次八次,甚至每日都捧場了。
Type of Meal
Tea
2017-08-06 185 views
每當工作到疲憊不堪既時候,就係飲杯咖啡叉叉電既時間啦中環咖啡店林立,咖啡既香氣一路引領住我黎到呢度店面插左幾束繡球花同蝴蝶蘭,配上優雅既雲石裝修,簡潔高貴今日既心情想飲Latte,下單後店員首先詢問我既口味,分別有Nutty同Fruity兩款咖啡豆可以選擇估唔到呢間Coffee Shop咁貼心呢~好加分呀Fruity果款豆係淺度烘焙,偏重果香及帶微酸我就喜愛Nutty果種深度烘焙,較為醇厚既口感,所以揀左NuttyLatte $40咖啡既口感除左Espresso base外,奶泡既幼滑程度都好重要。呢杯咖啡奶泡無乜氣泡,拉花都幾靚,咖啡師既功架可見一班。飲落香醇濃郁,可惜有少少焦味,咖啡粉停留在咖啡機內時間太長就會有此情況發生,不過今次問題不大。Overall呢杯咖啡都係幾好飲既。另外貫徹店舖既雲石花紋咖啡杯好靚,欣賞美麗既咖啡杯都係一件賞心樂事除此之外我仲點左Carrot Cake $30呢件Carrot Cake望落好似Muffin咁,食落好重Nutmeg同Cinnamon味,香料落得好重手,較為辛辣。如果鐘意玉桂味既人應該會喜歡蛋糕內充滿蘿蔔絲同果仁,口感豐富,如果有埋Cream
每當工作到疲憊不堪既時候,就係飲杯咖啡叉叉電既時間啦

中環咖啡店林立,咖啡既香氣一路引領住我黎到呢度

店面插左幾束繡球花同蝴蝶蘭,配上優雅既雲石裝修,簡潔高貴

估唔到呢間Coffee Shop咁貼心呢~好加分呀

Fruity果款豆係淺度烘焙,偏重果香及帶微酸

Latte $40
呢杯咖啡奶泡無乜氣泡,拉花都幾靚,咖啡師既功架可見一班。
Overall呢杯咖啡都係幾好飲既。

除此之外我仲點左Carrot Cake $30
如果鐘意玉桂味既人應該會喜歡
蛋糕內充滿蘿蔔絲同果仁,口感豐富,如果有埋Cream cheese frosting就更好味啦
Carrot Cake

Carrot Cake

店內仲有ice drip coffee呢~
2017-08-06 99 views
不知何故,近日胃納的容量越來越大,剛剛吃飽,轉頭又心思思找吃去。今午雖然擺平了一碗拉麵,但仍覺得未夠滿足,於是走到附近商場的咖啡店,嘆個簡單而快捷的下午茶。店子的的骰骰,骨子衞生。裝修以藍白色為主調,設計簡約,一束束美麗的鮮花,已經是最好的佈置。小店不設座位,只放了張雲石高枱,主要做外賣生意。部份食客如我這樣,過來吃件蛋糕喝杯茶,為自己充充電。眼見舖頭那部專業的咖啡機,以及放著不同品種的咖啡豆,已知店子主力售賣各款咖啡。抬頭看看餐牌,發現除了Blended with Expresso、Cold Brew、Single Origin,亦有Non Coffee,價錢由$28至$65不等,定位合理。食品選擇不多,就是放在櫃枱的法式酥餅及英式鬆餅。今午見到四款,包括:Pain Au Chocolate ($25)、Carrot Cake ($30)、Blueberry Muffin ($30)和Dark Chocolate Chips Muffin ($32),全部均以玻璃罩罩著,企企理理。小妹選擇的Dark Chocolate Chips Muffin ($32)賣相沉實,其質感鬆軟綿密,中

食品選擇不多,就是放在櫃枱的法式酥餅英式鬆餅。今午見到四款,包括:Pain Au Chocolate ($25)、Carrot Cake ($30)、Blueberry Muffin ($30)和Dark Chocolate Chips Muffin ($32),全部均以玻璃罩罩著,企企理理。
小妹選擇的Dark Chocolate Chips Muffin ($32)賣相沉實,其質感鬆軟綿密,中心仍保持濕潤。蛋糕裏藏著不少朱古力片,不會過甜又能增加口感,並散發一份含蓄的香氣。小小一件已能補充力量,為疲累的身軀加加油。
今午不想喝咖啡,於是點了Green Tea Latte ($38)。只見師傅以純熟的手勢調製飲品,過程賞心悅目。成品確實討人喜愛,因為拉花是Kawaii的貓貓圖案!先呷一口,綠茶清香不澀微微回甘奶泡打得細滑企身豐厚順喉

短短的十多分鐘,已夠令人放鬆。時間雖短,但美好。
$70 (Tea)
2017-08-03 39 views
沉日去左中環個邊同客人傾野,因為唔係成日黎呢區,所以預早左時間到。本身諗住去starbucks坐下,但行下行下又比我見到呢間cafe「Vida Coffee Stand」,最先係比佢個muffin吸引左,於是叫杯咖啡同muffin嘆下等夠鐘!呢度地方唔大,但由我order後等緊的呢10分鐘內都非常多人過黎買咖啡!全店以雲石色去佈置,感覺簡約又舒服!當日有牛角酥同埋吸引我的chocolate muffin,另外仲有blueberry同carrot口味!呢度都有咖啡豆比大家買走,如果試過好飲就可以帶返屋企慢慢嘆!外賣杯都係雲石花,真係好靚!店內仲有我最鍾意的繡球花做裝飾! 好香濃的朱古力味,而且蛋糕好鬆軟,不過當時食已經涷左,相信熱食更佳!飲咖啡比較鍾意飲甜少少的Mocha,呢度的Mocha唔會得個甜字搶哂咖啡的香味!雖然呢度只有企位,但都有唔少人選擇堂食!其實係呢個咁繁忙的城市,即使係企係度嘆一杯咖啡,都可以將你當時緊張的情緒暫時忘卻!地址:中環皇后大道中9號嘉軒廣場2樓220-1號舖

全店以雲石色去佈置,感覺簡約又舒服!

外賣杯都係雲石花,真係好靚!

店內仲有我最鍾意的繡球花做裝飾!

地址:中環皇后大道中9號嘉軒廣場2樓220-1號舖
2017-08-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
從朋友圈中得知 Vida Coffee Stand 開設於文華東方酒店隔離, 嘉軒廣場2/F,襯老闆不在公司的中午時份,可以偷走出來過冷河。人本來就係犯賤,偷來的就令自己快樂。我一眼鎖定了Cold brew White 閒談中向美女店主請教,得知咖啡精選了「巴拿馬和印尼咖啡豆」混合。最特別之處是咖啡豆加奶浸 48小時 再冲泡,其優點是將奶和咖啡香完全融合,沖泡咖啡過程中沒有加入水份,以確保咖啡香味並沒有在沖泡過程中流失。Cold brew White 呈現如奶茶的顏色,看它的顏色還擔心咖啡味不足,原來一入口就是柔和的咖啡味道帶有果酸香氣, 酸味平均。口感絲滑細緻,偶爾喝杯略貴的咖啡,當奬勵自己。 喝好咖啡外,我選擇了以藍莓 muffin 作伴,蛋糕面的 crumble 微脆,內裡質感濕潤,內裡的藍莓果肉令口感更豐富, 只可惜份量有點小。匆匆的五分鐘讓我沉醉了一會。

人本來就係犯賤,偷來的就令自己快樂。

我一眼鎖定了Cold brew White

Cold brew White 呈現如奶茶的顏色,
看它的顏色還擔心咖啡味不足,原來一入口就是
柔和的咖啡味道帶有果酸香氣, 酸味平均。
口感絲滑細緻,偶爾喝杯略貴的咖啡,當奬勵自己。

匆匆的五分鐘讓我沉醉了一會。
  • Cold  brew  white
2017-08-01 37 views
係中環嘉軒廣場發現左間新coffee叫<<Vida Coffee Stand>>,雖然細細間,係就五臟具備。 Menu 上有熱飲外,也有凍飲,岩哂而家咁熱既天氣。 另外除左咖啡,當然有也麵包,鬆餅等。 coffee shop只有一張高枱,我點左餐就企係到食。因為是三黠三的關係,我先點的是<<blueberry muffin>>。鬆餅入口相對鬆化,而且藍莓不少,食起上黎味道也有層次。 coffee點了<<cold brew white>>入口咖啡未濃,而且口感較滑,相當易入口,凍飲又解暑,不錯。
Menu 上有熱飲外,也有凍飲,岩哂而家咁熱既天氣。
另外除左咖啡,當然有也麵包,鬆餅等。
2017-07-29
$85 (Tea)
  • cold brew white
2017-07-31 40 views
中環置地廣場附近有個小商場,叫嘉軒廣場,平時吃完飯沒事做會到處逛逛,會逛到這裡。這裡有家好漂亮的花店,再上一層,有一間同樣優雅的小店,設計簡單,明亮乾淨,加上一束束花,已經是最美麗的裝飾品。駐足觀看不大好意思,於是就上前幫襯,老闆娘推介新出的 Cold brew 咖啡 $55,經冷泡40多個小時。嚐起來有很明顯突出的咖啡豆香,卻不苦澀,有回甘的味道,然後緊接的是加了奶之後的滑。蛋糕的種類不多,為有選擇困難症的人減輕不少煩惱。我選了我的最愛:Dark Chocolate Chips $32 。黑朱古力是屬於成熟的人的甜,不會像士多啤梨般甜到漏,是一種含蓄深遠的甜。蛋糕超鬆軟,口感很好,綿綿的,入口即溶 ,而且裡面有不少大大粒的 chocolate chips ,味道和份量也值回票價 ! 如店名所說,店內只有一張小小的高腳白理石圓桌,外賣拿返去慢慢享受會比較方便。