2024-04-13 45 views
近排喺社交平台見到好多人影依間餐廳既門口,果然係絕佳嘅打卡影相位,不論你飯前飯後都可以任影唔嬲。這裏食物種類都算係多,刺身壽司串燒鍋物樣樣有齊,我哋點了壽司盛合八貫和和牛壽喜燒,再加一個味噌茄子燒。壽司嘅款式好平均,海膽吞拿魚三文魚油甘魚蝦帶子都有,醋飯也做得不錯。值得一提係海膽是帶有鮮甜味的,絕對不會苦。壽喜燒是有湯汁底,最後再放肉的那一種,湯鍋本身有很多配菜,有少少似打邊爐。牛肉方面和牛味濃,但肉質就帶有少少韌,以$298嘅價錢一大盤嚟講都算唔差。一開始我以為茄子是原整半個燒,但係原來師傅已經好細心地幫你切好,靚靚哋咁擺出來,味道很濃郁,值得一試。

2024-04-12 25 views
高質居酒屋 - 和道屋海膽拖羅千層塔日本馬糞海膽分量十足,拖羅蓉油脂滿滿,魚鮨非常豐富,再配上三文魚籽,口感豐富,鮮味LEVEL UP,吃岀幸福感海膽甜蝦刺身杯 食材新鮮,甜蝦爽口清甜,搭配鮮味十足的日本馬糞海膽,海膽入口慢慢溶化,令人一試難忘海膽手卷 人間美食❤️簡單的日本馬糞海膽手卷,海膽的鮮味遍佈每個味蕾,鮮甜味美,無懈可擊芒果蟹籽沙律海量去皮青瓜絲加上蟹籽、蟹柳絲、芒果果肉鮮甜,整體酸甜開胃錫紙白蜆 蜆肉清甜,絕無砂石,後勁帶出淡淡白酒香燒花魚一夜干 魚肉肥美厚實,燒至金黃香口,完美迫岀甘香的魚鮨,整體鹹香惹味和道屋📍尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓
高質居酒屋 - 和道屋

海膽拖羅千層塔

海膽甜蝦刺身

海膽手卷

芒果蟹籽沙律
海量去皮青瓜絲加上蟹籽、蟹柳絲、芒果果肉鮮甜,整體酸甜開胃

錫紙白蜆
蜆肉清甜,絕無砂石,後勁帶出淡淡白酒香

燒花魚一夜干

和道屋
📍尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓
餐廳整體環境寬敞舒適,仲劃分咗幾個區域,部份座位之間都有竹簾隔住,私隱度頗高,適合同朋友聚會閑聊👍🏻另外,每一份定食套餐都包咗漬物、沙律、茶碗蒸、麵豉湯、生果同甜品,份量豐富,好抵食❤️🅵🅾🅾🅳壽司定食 $198呢款定食值得一試‼️份量十足,包咗六款壽司(甜蝦、帶子、三文魚、油甘魚等等),每一件壽司都做到大件新鮮同肥美🍣另外仲可以選配一碗細size嘅壽司丼飯,好足料抵食👍🏻澳洲產牛肉壽喜燒定食 $208壽喜燒湯底加入了昆布鰹魚湯,味道鮮甜🍲另外更附有豐富配料:水晶粉、娃娃菜、蟲草花、雜菌等等,口感豐富😍澳洲產牛肉都十分鮮嫩,食完後覺得大滿足٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و鰻魚定食 $ 148鰻魚大件厚身,肉質肥美,食到啖啖肉👍🏻表皮都燒得焦脆,鰻魚汁同燒烤味頗為突出😋整體而言,呢一間絕對係會encore嘅餐廳👍🏻

🅵🅾🅾🅳

壽司定食 $198

澳洲產牛肉壽喜燒定食 $208

鰻魚定食 $ 148

整體而言,呢一間絕對係會encore嘅餐廳👍🏻
同朋友喺尖沙咀做完facial 喺OpenRice搵到呢間居酒屋做緊優惠全單88折咁抵食 就一於試下😎🐂A4和牛壽喜燒2人套餐 $988 🍱漬物三款 醃製苦瓜 蕃茄 白蘿蔔 味道酸酸甜甜 清新開胃 🍣火炙壽司四點🔹火炙和牛壽司🔹火炙左口魚壽司 🐟刺身五點帶子 甜蝦 三文魚腩 吞拿魚 油甘魚刺身厚切新鮮 每款各2件 🎣拖羅海膽刺身杯2杯海膽好新鮮 味道甘甜🤩拖羅口感綿密 加埋魚籽大大啖食好滿足🥰 🍲特盛A4和牛壽喜燒配稻庭烏冬和牛片油脂豐富分佈均勻 入口肉質好嫩和牛肉香味超濃郁 按喜好搭配日本生蛋漿或者芝麻醬食特製嘅壽喜燒汁味道偏甜 配料都有好多:豆腐 娃娃菜 洋蔥 冬菇 金針菇 京蔥 皇帝菜 粉絲 煮一陣就入曬味😋🍨芝麻&綠茶雪糕

🐂A4和牛壽喜燒2人套餐 $988

和牛肉香味超濃郁
按喜好搭配日本生蛋漿或者芝麻醬食
🍨芝麻&綠茶雪糕
2024-04-09 30 views
今日晚餐喺居酒屋食海鮮!happy jai~~~朋友約咗我喺一間尖沙咀居酒屋食晚餐,見到在場唔少食客都有點壽喜燒,但我哋今晚主攻海鮮🤩🤩🤩海膽拖羅千層塔係必點!最上面係海膽,中間係拖羅蓉,下面係飯飯已經調咗味,一啖食晒海膽同拖羅簡直係最高享受!另外叫咗一人一隻薯蓉大蝦🦐非常肥仔😂啖啖蝦肉,夠彈牙,好食!😋點左三款刺身,三文魚、油甘魚、赤背新鮮好食。最後一人點咗一碗魚湯烏冬,夠晒飽飽滿足!
今日晚餐喺居酒屋食海鮮!happy jai~~~

海膽拖羅千層塔係必點!
最上面係海膽,中間係拖羅蓉,下面係飯
飯已經調咗味,一啖食晒海膽同拖羅
簡直係最高享受!

另外叫咗一人一隻薯蓉大蝦🦐
非常肥仔😂啖啖蝦肉,夠彈牙,好食!😋

點左三款刺身,三文魚、油甘魚、赤背
新鮮好食。

最後一人點咗一碗魚湯烏冬,夠晒飽飽
滿足!

同大少去科學館玩之前,就當然食埋個午餐先。行經加連威老道就俾門口嘅《千與千尋》無臉男吸引住,然後再望下個menu見都好似唔錯好,所以就入去食個豐富Lunch啦!門口位置除左有無臉男坐陣之外,旁邊仲有櫻花樹裝飾,同埋滿滿日系色彩嘅燈籠,真係未食嘢就已經可以大量打卡位。沿樓梯上去就係用餐位置,除了有普通座位之外,仲有啲需要除鞋才可以坐嘅榻榻米座位,完完全全係日本居酒屋感覺。 午餐定食都有好多選擇,除左之外,仲有串燒、石鍋飯、丼飯…等等,而每定食仲包三文魚、茶碗蒸、沙律、前菜、,真係相當豐富。一人一份定食,真係睇見到已經覺好吸引啦!大少就叫左一份安格斯肉眼壽喜燒定食,肉眼大大片得嚟佢嘅量數都多(大約都有六/七片左右啦),佢嘅肉質軟腍之餘仲好厚物,配上蛋漿一齊食香滑可口。而壽喜燒湯濃郁得嚟味道啱啱好,所以鍋內嘅蔬菜吸晒啲精華,變得更加好味。我就叫左份特選雜錦定食配冷稻庭烏冬,雜錦就有帶子、油甘魚、三文魚腩、拖羅、甜蝦,每款都有兩件而且厚切,入口都食得出佢嘅新鮮同水準。冰鎮嘅稻庭烏冬都係另一亮點,加埋個冷麵汁一齊食,非常爽口彈牙。除左主食之外,仲有麵豉湯、椰菜絲芝麻醬沙律、鮮甜蟹肉茶碗蒸、三文魚
一人一份定食,真係睇見到已經覺好吸引啦!
除左主食之外,仲有麵豉湯、椰菜絲芝麻醬沙律、鮮甜蟹肉茶碗蒸、三文魚、醃牛舌前菜同埋蕨餅,完全係超級豐富呀!
2024-03-26
Type of Meal
Lunch
  • 特選雜錦定食配冷稻庭烏冬
2024-04-07 20 views
相約在尖沙咀居酒屋👯‍♀️🍣🇯🇵🫶🏻一入門口就好似走咗入動畫片場景,好真實🥹上一層先係座位,地方唔算好大,平日夜晚都差不多滿座!餐枱上有兩個套餐,見到有好多食客揀咗套餐但係我哋想試多啲唔同嘅嘢,所以就選擇散叫海膽拖羅千層塔見到每一台食客都有點,我都試一試先海膽份量都唔少,味道唔錯呢個千層塔用來做生日蛋糕都得🤣另外都試咗幾款刺身,幾鍾意赤背刺身食刺身,飲清酒,同朋友傾吓計環境唔錯幾舒服!
相約在尖沙咀居酒屋👯‍♀️🍣🇯🇵🫶🏻
一入門口就好似走咗入動畫片場景,好真實🥹
上一層先係座位,地方唔算好大,平日夜晚都差不多滿座!

餐枱上有兩個套餐,見到有好多食客揀咗套餐
但係我哋想試多啲唔同嘅嘢,所以就選擇散叫

海膽拖羅千層塔
見到每一台食客都有點,我都試一試先
海膽份量都唔少,味道唔錯
呢個千層塔用來做生日蛋糕都得🤣

另外都試咗幾款刺身,幾鍾意赤背刺身
刺身,飲清酒,同朋友傾吓計
環境唔錯幾舒服!

2024-04-06 35 views
朋友知道我喜歡食日本野, 就介紹了一間很有特色的日本居酒屋比我。一入到店舖,有個無面男坐了在店舖,仿佛好似進入了電影千與千尋的世界,店內亦有一些要除鞋的和式卡位,很有特色。我們叫了幾款食物,包括炸白蝦仔、日式雞軟骨、雞皮餃子、明太子雞翼、自家製厚切吉列芝士千歲米豚、焦糖菠蘿、豚腩片白虎蝦卷和帆立貝壽司。餐廳很多食物都真係好食而且有特色。炸白蝦仔非常酥脆,香脆可口,令人食不停口,用來一邊傾計一邊食最好不過。另一個推薦大家傾計小食就係日式雞軟骨,炸得脆身,而且非常有口感。雞皮餃子非常特別,剛剛炸起更好食,內裡餡料都非常豐富足料,建議大家趁熱食用會更加好食。明太子雞翼烤得剛好,外皮酥脆,雞肉嫩滑, 啖啖肉, 微辣美味。自家製的厚切吉列芝士千歲米豚是餐廳的招牌。肉質易咬而且不油膩,中間有拉絲芝士,令到層次更豐富,表面又炸到卜卜脆,真係好正好吸引。焦糖菠蘿因為經過燒之後有一點酸酸甜甜夠開胃,焦糖衣脆卜卜,香甜多汁。豚腩片白虎蝦卷,豚腩片有少少鹹香,但沒有豬的騷味,加上豚腩片薄切包住好彈牙的白虎蝦,口感一流。帆立貝壽司的帆立貝很肥美,口感滿足, 加上非常鮮甜,壽司飯的醋比例適合。

炸白蝦仔

焦糖菠蘿

豚腩片白虎蝦卷

帆立貝壽司
2024-03-05
$450 (Dinner)
居酒屋有千與千尋無面男打卡,居酒屋日式傳統裝潢,很多日式擺設,和風紙燈籠,鳥居牆身,日式掛畫等等,充滿日本風情,有好多打卡位,又有舒服的榻榻米卡位。黃金蟹膏鵝肝丼 $108鵝肝味道鮮甜,細膩滑嫩,醇厚香氣,入口即化!黃金蟹膏甘香,鮮味十足,味道十分濃郁。黃金蟹膏配鵝肝,味道配合得天衣無縫!定食包括有前菜,沙律,麵豉湯。非常好味道必食👍👍👍👍👍吉列米豚定食 $118吉列米豚肉即叫即炸,外脆內軟,肉質肥美香口,油香滿溢,肉汁豐富!豚肉厚切,大大件,非常足料。定食包括有三文魚刺身,烏冬,沙律,酸蘿蔔,蕨餅(黑糖和菓子) ,蟹肉蒸蛋,麵豉湯。好美味必食👍👍👍👍👍角切魚生丼 $98魚生丼新鮮足料,入面有三文魚,吞拿魚,魷魚,魚子,玉子等等。壽司飯已經用豉油和醋調味!定食包括有三文魚刺身,沙律,酸蘿蔔,蕨餅(黑糖和菓子),蟹肉蒸蛋,麵豉湯。午餐定食 $88起 超抵食餐廳全日88折入座每枱玩扭蛋,即扭即中,即中即用(最低全單5折,買一送一,免費串燒,飲品等優惠)環境 9.5/10味道 9.5/10服務 9.5/10衛生 9.5/10性價比 9.5/10人均消費$100-$300店名 : 和道屋 地址

黃金蟹膏鵝肝丼 $108
黃金蟹膏配鵝肝,味道配合得天衣無縫!
定食包括有前菜,沙律,麵豉湯。
非常好味道

衛生 9.5/10
性價比 9.5/10

人均消費$100-$300

店名 : 和道屋
地址 : 尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓
#和道屋 #尖沙咀美食 #尖沙咀
#居酒屋 #串燒 #海膽
#香港美食 #香港 #hkfood #hkrestaurant #topcitybiteshk
#hk_dailyspecial
#tst #hk #hkfood #hkfoodie #japanesefood #hksake #香港日本菜 #香港刺身 #香港串燒 #香港酒場 #香港清酒 #尖沙咀 #尖沙咀居酒屋 #尖沙咀美食 #香港美食 #尖沙咀
#居酒屋

• 黃金蟹膏鵝肝丼
一家帶有濃厚日本風格的居酒屋,由步入門口開始,已經是讓人打卡的熱點,很有特色。餐廳上一層才到達,旁邊有個清酒櫃。裝修很舒適,餐牌款式多樣,有新推出菜品、套餐、各式各樣的刺身、壽司、串燒、料理、天婦羅、鍋物等。炸白飯魚乾前菜先來個炸物,佐酒菜。一群白飯魚仔壓平後再炸,乾片薄脆。鹽燒雞腿肉串雞肉連雞皮,燒得鹹鹹香香。白燒鰻魚串鰻魚的肉質煙韌、爽彈。明太子雞腿肉串明太子醬鋪滿雞肉上,多汁嫩滑。網燒安格斯肉眼扒肉眼以燒烤的烹調方式,最為適合。肉質軟嫩腍滑且薄片,油脂適中,不會太飽膩,而且牛肉味道香濃。吞拿魚三色飯丼飯上有三款吞拿魚,包括蔥花吞拿魚腩蓉、拖羅、赤身。這個三拼組合,一次過試盡各種吞拿魚。
餐廳上一層才到達,旁邊有個清酒櫃。
裝修很舒適,餐牌款式多樣,有新推出菜品、套餐、各式各樣的刺身壽司、串燒、料理、天婦羅、鍋物等。
炸白飯魚乾

前菜先來個炸物,佐酒菜。一群白飯魚仔壓平後再炸,乾片薄脆。
鹽燒雞腿肉串

雞肉連雞皮,燒得鹹鹹香香。

白燒鰻魚串

鰻魚的肉質煙韌、爽彈。
明太子雞腿肉串

明太子醬鋪滿雞肉上,多汁嫩滑。
網燒安格斯肉眼扒

肉眼以燒烤的烹調方式,最為適合。
吞拿魚三色飯

丼飯上有三款吞拿魚,包括蔥花吞拿魚腩蓉、拖羅、赤身。
這個三拼組合,一次過試盡各種吞拿魚。
尖沙咀最近多了新開的日式居酒屋,試咗其中一間,和道屋 WADO IZAKAYA 裝修特別可愛,吸引了大人小朋友,設有散叫也有二人套餐,CP值很高! 打開 menu 看一看,餐廳主打壽司、串燒、石燒和牛、鍋物、刺身、生蠔、丼飯、烏冬、酒類。環境氣氛很好,晚上坐滿了聚會的朋友和情侶,值得一試!拖羅海膽刺身杯我個人認為海膽杯是必食的,賣相精美,用上雞尾酒杯非常有特色。海膽鮮甜,拖羅蓉食落滿口油香,入口即溶的口感,拖羅和海膽各自的香味混合在一起,簡直是絕配。特選寿司盛合八貫很高質素的手握壽司,非常豐富,每一件都是師傅精心挑選,很有廚師發辦的感覺。我個人當然最喜歡是海膽壽司,新鮮馬糞海膽,入口即化,淡淡的的海水味,鮮甜之餘仲好有層次感。牡丹蝦大大隻,北海道元貝味香濃,厚身彈牙。中拖羅、大拖羅,看得見的肥美,帶油香,入口軟熟無筋,配上赤醋飯,口感軟綿,回味無窮。深海池魚無得頂,三文魚腩魚油味豐富,特別新鮮,鮮甜大大的滿足。軟殼蟹牛油果卷非常出色的軟殼蟹牛油果卷,外表綠色有層次感,牛油果口感豐潤,軟殼蟹外表香脆。錫紙白蜆熱辣辣的上枱,白蜆厚肉,肉質爽彈,配搭湯汁,味道更加鮮甜。豚肉串燒米豚腩片、米豚
拖羅海膽刺身
特選寿司盛合八貫
牡丹蝦大大隻,北海道元貝味香濃,厚身彈牙。
軟殼蟹牛油果卷
錫紙白蜆
熱辣辣的上枱,白蜆厚肉,肉質爽彈,配搭湯汁,味道更加鮮甜。
豚肉串燒
米豚腩片、米豚蘆筍卷、煙肉車厘茄
串燒選用了北海道千歲米豚肉,師傅火喉控制恰到,
燒得焦脆内裡鮮嫩多汁,千歲米豚肉質甜美,蘆筍鮮嫩,車厘茄多汁,非常美味!
燒飯團
飯團燒到金黃色,外層非常香脆,有少少醬油味,以紫菜包著吃,口感煙韌。
可爾必思乳酸梳打
非常大杯的一款特飲,乳酸味濃郁,梳打透心涼。
$500 (Dinner)
  • 拖羅海膽刺身杯
  • 清酒大蜆鍋
  • 特選寿司盛合八貫
餐廳:和道屋 (尖沙咀)地址:尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓居酒屋喺日本上班族歡聚減壓嘅地方,能夠搵到一個地方暢所欲言,氣氛特別熱鬧🏮。和道屋喺一間位於尖沙咀嘅居酒屋,一開門就比充滿日系風格嘅長廊吸引,長櫈上仲有宮崎駿嘅「無臉男」迎接你添👻。二樓嘅用餐區空間闊落,設有榻榻米卡位,無論喺情侶小酌定朋友聚餐都非常適合👥,和風布藝、日式燈籠同酒樽都隨處可見,配上木系裝潢令人仿如置身日本🇯🇵 餐廳主打日式料理:刺身、壽司🍣、定食、串燒🍢、鍋物等都有齊曬😎,仲有個大雪櫃裝著多款清酒🍶、啤酒🍻、梅酒等,同三五知己食吓串燒、飲吓酒真喺夠曬chill🤟🏽,晚市除左單點餐牌亦推出幾款二人套餐🍱,菜色嘅質素唔錯不過就細份咗啲,Like佢哋社交平台 ,或暫喺openrice訂位都有全日88折優惠🈹✝️海膽生蠔杯 $88生蠔同海膽鮮味層次Double Up,兩者嘅配搭滿載鮮香,口感細膩、爽嫩兼備🦪,加埋柚子醋啫喱令味道更清新,將鮮甜味大大提高🌊 ✝️千歲米豚蘆筍卷 $36嚟自千歲市嘅米豚用咗混合北海道米嘅飼料餵養,每個月只有大概700隻,極其珍稀🐖,肥瘦適中嘅肉質鮮嫩多汁,配上爽脆嘅露荀口感豐
餐廳:和道屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓

餐廳主打日式料理:刺身壽司🍣、定食、串燒🍢、鍋物等都有齊曬😎,仲有個大雪櫃裝著多款清酒🍶、啤酒🍻、梅酒等,同三五知己食吓串燒、飲吓酒真喺夠曬chill🤟🏽,晚市除左單點餐牌亦推出幾款二人套餐🍱,菜色嘅質素唔錯不過就細份咗啲,Like佢哋社交平台 ,或暫喺openrice訂位都有全日88折優惠🈹

✝️海膽生蠔杯 $88
✝️千歲米豚蘆筍卷 $36
嚟自千歲市嘅米豚用咗混合北海道米嘅飼料餵養,每個月只有大概700隻,極其珍稀🐖,肥瘦適中嘅肉質鮮嫩多汁,配上爽脆嘅露荀口感豐富,油而不膩😋

✝️鹽燒厚切牛舌 $68
雖然個人覺得未算喺「厚切」,但都有爽口質感👌🏽,面頭灑咗海鹽將鮮味提升,配上微焦嘅外層更惹味🔥

✝️汁燒雞腿肉大蔥串 $32
雞腿肉醃到好入味,兩面都沾滿鹹甜燒汁🍗,鮮美嘅肉塊同清爽嘅大蔥梅花間竹咁串起,每一啖都滿載葱香同肉汁,別具風味🤤

✝️日本A4和牛壽喜燒 $298
壽喜燒汁以3至4款木魚熬製而成,
配上娃娃菜、冬菇、豆腐等配料味道清甜可口🍲,日本A4和牛雖然唔喺好大塊但佈滿細緻嘅油花🥩,入口軟綿,鹹甜醬汁配上香濃幼嫩嘅和牛油而不膩,
蘸埋滑溜嘅日本生雞蛋漿令人欲罷不能😍
2024-03-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2024-03-29 48 views
一間新開又可以打卡居酒屋,以千與千尋無臉人作為打卡賣點,再以多種食物,食物賣相又精緻,來吸引食客,新開將還有折扣優惠,實屬吸引。******************************和道屋位於尖沙咀,從大門而進,就已經是一個滿心歡喜的打卡位,以千與千尋無臉人與大眾合照,從大門至樓梯而上都滿佈了日式風彩,單是這個位置,已經可以不停打卡。從樓梯而上,餐廳地方不算太大,但卡位也能安座不少人數,以日式裝潢,要除鞋而坐,都甚吸引。餐牌食物品類甚多,包括小食、刺身、壽司、天婦羅、燒物、和食、鍋物、御食,飲品有梳打、汽水、酒類等。拖羅海膽刺身杯 HKD88,拖羅切成蓉放在蘿蔔絲上面,然後把海膽在表面,加了點黑魚子點綴,賣相非常吸引。入口有點即溶感覺,口鮮甜無比,滿足。燒日本南瓜 HKD28,1客有片,帶點燒香,口感粉嫩又清甜南瓜,美味。燒飯團 HKD28,沒想到燒飯團脆口帶焦香,有點驚喜。蟹肉味噌甲羅燒 HKD98,用上味噌調味甲羅燒甜味相對較多,口感較稀。再配上多士而吃,蟹肉醬還有多,剛好可以配飯團一起吃不錯,如果多士再脆口點會更加風味十足。日本A4和牛喜壽燒 HKD298,日本A4和牛點上

餐牌食物品類甚多,包括小食、刺身壽司、天婦羅、燒物、和食、鍋物、御食,飲品有梳打、汽水、酒類等。

燒飯團 HKD28,沒想到燒飯團脆口帶焦香,有點驚喜。
日本A4和牛喜壽燒 HKD298,日本A4和牛點上滑溜蛋汁,脂肪量不算太多,帶點牛味,喜壽燒鍋有豆腐、金菇、菜、洋蔥、冬菇和粉絲,鮮甜美味。
$300 (Dinner)
  • 蟹肉味噌甲羅燒
  • 燒飯團
  • 燒日本南瓜
  • 拖羅海膽刺身杯
  • 日本A4和牛壽喜燒
2024-03-29 23 views
依家日本餐廳周街都有,但真正令你感受到日式風情嘅又有幾多間呢🇯🇵 走入和道屋掛滿燈籠嘅長廊,經過呆坐中嘅「無臉男」,再沿着樓梯上就到佢哋嘅用餐區啦🤩 店內採用木系設計同暗啞嘅燈光,靠邊有一排榻榻米卡座,氣氛舒適👍🏼 日式燈籠同裝飾放滿每個角落,和風感滿溢🏮 Wado Izakaya is a restaurant located in TST that makes you feel like you’re back in Japan. The space was filled with lanterns and arts, with tatami seats for extra comfort and privacy. 餐廳主打居酒屋料理,串燒、壽司、鍋物等應有盡有,當然仲有多款酒類任君選擇🍺 同班朋友過黎暢談喝酒,所有煩惱通通踢走💆🏻‍♀️唯一美中不足就係食物嘅份量同價位有啲落差,如果大份少少就好啦🙈They specialise in Japanese cuisine and offers wide variety of alcoholic beverages . The quali

They specialise in Japanese cuisine and offers wide variety of alcoholic beverages . The quality was good, however prices were set a tad bit high for the amount they’re serving.

池魚刺身 $228
Aji Sashimi
師傅將原條池魚切成薄片,晶瑩剔透嘅魚肉細緻幼滑,魚油香四溢♨️ 配上酸汁吊出鮮味,同時突顯白身魚獨有嘅清爽感😌
The translucent aji sashimi had a slight bite with fatty aromas. Freshness was further elevated when paired with the vinegar sauce.

拖羅海膽刺身杯 $88
Tuna Belly and Sea Urchin Sashimi Cup
油脂豐富嘅拖羅蓉綿密細膩,同香醇淡雅嘅海膽堪稱絕配,甘甜味喺口中久久不散👅 脆卜卜嘅三文魚籽同黑魚籽附有海水嘅鹹香,令鮮味進一步提升🌊
The mellow tuna belly and savoury uni brought out the freshness in each other, topped with salmon roe and caviar for extra savouriness.

和道屋魚生太卷 $98
Wadoya Sashimi Roll
色彩繽紛嘅太卷用上多種刺身,油甘魚、三文魚、八爪魚等,鮮味大爆發💥 裡面仲加左清脆嘅醃黃瓜同沙律菜,拼湊出多重層次嘅口感🤤
Salmon, tuna, amberjack and octopus sashimi was encased in sushi rolls, which was an umami explosion! The lettuce and pickles helped to cut through the heaviness.

去居酒屋又點少得串燒呢🍢 鹽燒雞腎 ($32) 彈牙有嚼勁,灑上少少海鹽已經好夠味👌🏼 白燒鰻魚串 ($68) 無加任何醬料,俾你品嚐到食材嘅原汁原味🐟 魚皮燒到金黃色酥脆,配上軟滑鮮嫩嘅魚肉層次感豐富😋
Salt Grilled Chicken Kidney Skewer had a nice crunchy bite, flavoured with a pinch of salt. Grilled Eel Skewer had crispy skin and tender fish meat, with a slight charred fragrance.
2024-03-29 23 views
去尖沙咀經過,見到一個玻璃門入面坐住個無面男,比佢吸引左,入去食晚飯。經過無面男同佢影張相,就上一層到餐廳部份。餐廳裝修都好多日式擺設,門口仲有部夾野機。坐低無耐,侍應好快已經放茶同餐牌,最後因為我同老婆大愛芝士既芝士控,揀左個清酒芝士火煱二人餐。一上黎中間放左個熱溶既芝士水池,水池則邊放左四樣食物,見到龍蝦肉,即刻掉佢落去游下水先,芝士配龍蝦,永遠都唔差。芝士味濃,龍蝦肉唔會梅,都好正常貨。跟住到和牛去游,和牛油份已經高架啦,配埋芝士,夠哂沉淪。炸生蠔,生蠔夠大隻,唔厚粉,有汁。試埋個蘆筍,配埋個芝士,又幾好食喎,爽口。半打生蠔,雖然唔算大隻,但都幾夠蠔味。有其他晒料一齊。刺身盛盒,都幾多款式,份量足夠,種類都算多,新鮮唔錯。三文魚頭,夠晒大件,仲有埋個鮫位,魚油充足,好食。海膽甜蝦刺身杯,海膽雖然唔大塊,但都算甜唔苦,蝦正正常常火灸壽司:有左口,吞拿,三文,和牛,件件都燒一燒過香氣十口。漬酒:凍飲,幾香,容易入口,帶甜。環境充滿日本feel,侍應親切,又helpful
半打生蠔,雖然唔算大隻,但都幾夠蠔味。有其他晒料一齊。
刺身盛盒,都幾多款式,份量足夠,種類都算多,新鮮唔錯。
三文魚頭,夠晒大件,仲有埋個鮫位,魚油充足,好食。
海膽甜蝦刺身杯,海膽雖然唔大塊,但都算甜唔苦,蝦正正常常
漬酒:凍飲,幾香,容易入口,帶甜。
環境充滿日本feel,侍應親切,又helpful

2024-03-25
Type of Meal