Restaurant: Wah Yuen Chiuchow Cuisine
Info:

2024-06-19 3806 views
一家十口做節,訂了包房,環境舒適寧靜,家庭聚會可以暢所欲言, 唔怕嘈到其他客人。我們點了滷水拼盤,香煎蠔烙,蝦棗,椒鹽九肚魚,普寧豆腐,走地雞全隻,適逢端午節,部長推介潮州粽,叫左兩隻,全部都好好食!好似叫得太多熱氣嘢,最後送清心丸糖水,我地再叫兩份芋泥,好似甜左啲。整體食得好開心,服務一流,兩大長老和小孩都好滿意,下次再嚟,想試下生醃蝦。

2024-05-18
$300 (Dinner)
  • 香煎蠔烙,椒鹽九肚魚,普寧豆腐
2024-06-09 5058 views
我哋星期六三個人去食晏,叫咗四碟嘢,食物尚可以,因為1145am 到人唔多,櫃檯附近職員傾計也很自由,我哋聽到有潮州話粗口評論職員安排大細枱問題,沒理會。食完埋單四百幾,因有一碟鵝肝炒飯屬午餐($88),職員埋單話唔可以用信用卡,其實話俾我聽幾多錢嘅時候,連單也冇俾我睇,直接講出價錢,我要問可唔可以睇吓張單佢先俾我睇,如果4碟嘢其中之一係午餐,而呢個係唔俾用信用卡嘅原因或條件(即使你食得幾多錢),俾現金唔係有問題,但我覺得要預先同客人講。潮洲食館酒樓多的是,呢間幫襯幾次,今次體驗特別,沒有下次了。
2024-06-08
$150 (Lunch)
2024-05-24 4468 views
長輩慶生 中菜吃得多 改吃潮州菜家人選了這家 地點方便 我們一行9人訂了房 不怕聲量大吵到其他人我們點了🥢滷水拼盤滷水鵝片 鵝味濃但不羶 不會太過肥膩 很軟熟滷水鵝肝嫩滑 滷水鵝腸爽脆鮮香🥢香煎蠔烙足料香脆可口🥢生醃蝦肉質鮮香嫩滑🥢普寧豆腐(我最愛)外脆內軟 吃到停不下來🥢小炒皇沒有特別 有鑊氣🥢水瓜烙餅邊都脆身 吃起來軟腍煙韌 不過我都是較喜歡蠔烙🥢唔記得係咩骨😂酸酸甜甜 🥢金不換炒薄殼(季節限定)鮮味十足 時間剛好有 一定要試🥢糖醋伊麵(好好食)超級香脆 酸酸甜甜 開胃可口🥢潮州炒魚麵美味 口感彈牙🥢反沙芋頭個個大讚 甜而不膩
長輩慶生 中菜吃得多 改吃潮州菜

🥢香煎蠔烙
足料香脆可口
🥢生醃蝦
肉質鮮香嫩滑
🥢普寧豆腐(我最愛)
外脆內軟 吃到停不下來
🥢小炒皇
沒有特別 有鑊氣
🥢水瓜烙
餅邊都脆身 吃起來軟腍煙韌 不過我都是較喜歡蠔烙
🥢唔記得係咩骨😂
酸酸甜甜
🥢金不換炒薄殼(季節限定)
鮮味十足 時間剛好有 一定要試
🥢糖醋伊麵(好好食)
超級香脆 酸酸甜甜 開胃可口
🥢潮州炒魚麵
美味 口感彈牙
🥢反沙芋頭
個個大讚 甜而不膩

2024-04-14
$300 (Dinner)
  • 糖醋伊麵
  • 潮州炒魚麵
  • 香煎蠔烙
  • 金不換炒薄殼
  • 普寧豆腐
2024-01-28 3876 views
親臨老字號潮州菜館🥰老闆娘10分熱情招待,員工亦都好貼地好親民🤣成晚都有講有笑!樂也融融,打成一片!-正宗滷水雜錦😍滷水鵝片、滷水鵝腎、滷水蛋、滷水鵝腸👍🏻超好食!全部都整到好入味,鵝腎整到好林,一啲都唔韌!鵝腸亦都好彈牙爽口🤤-椒鹽九肚魚🐠10分推介!真心好好食!前所未有食過咁好食🤤🤤 完全係新鮮炸起,熱辣辣,脆卜卜🥰-酥炸鹹蛋卷🤞🏻啱晒鍾意食鹹蛋黃嘅大家!外皮炸到極致鬆脆可口🥹好好食!-娃娃菜魚蛋煲🥬巨型魚蛋,係新鮮手打魚蛋,好彈牙🤣鮮味十足!-香芋泥鴨🦆香芋蓉好香,但都遮蓋唔住鴨肉嘅味道!成件事都好夾👍🏻🤤-尖椒炒雞丁🐥係家鄉菜嘅味道!送飯一流~配埋隔離嘅咋紫蘇葉🤤真係不得了!-愛心糖醋麵💛係正宗潮州菜必吃菜式之一!造型充滿特色之餘,仲真係做到外脆內軟🥰
親臨老字號潮州菜館🥰
正宗滷水雜錦😍
椒鹽九肚魚🐠
酥炸鹹蛋卷🤞🏻
啱晒鍾意食鹹蛋黃嘅大家!外皮炸到極致鬆脆可口🥹好好食!
娃娃菜魚蛋煲🥬
巨型魚蛋,係新鮮手打魚蛋,好彈牙🤣鮮味十足!
香芋泥鴨🦆
香芋蓉好香,但都遮蓋唔住鴨肉嘅味道!成件事都好夾👍🏻🤤
尖椒炒雞丁🐥
係家鄉菜嘅味道!送飯一流~配埋隔離嘅咋紫蘇葉🤤真係不得了!
愛心糖醋麵💛
香芋泥鴨
尖椒炒雞丁
愛心糖醋麵
2024-01-26 2354 views
班朋友突然想食正宗潮州菜我就介紹華苑潮州菜館👍🏼其實我已經食過無數次都覺得好好食 食極都唔厭🤤裝修懷舊😀傳統嘅感覺滷水拼盤 鵝腸爽 腎唔硬 鵝肉嫩椒鹽九肚魚 乾爽唔油膩潮州鹹蛋卷 極力推介糖醋麵 老闆娘仲特別為我製作心形😍😍香酥芋茸鴨本身以為剩係得芋頭 原來底部有乾坤😅
班朋友突然想食正宗潮州菜

老闆娘仲特別為我製作心形😍😍

香酥芋茸鴨
本身以為剩係得芋頭 原來底部有乾坤😅

2023-11-15 4052 views
多謝朋友們搞飯局, 被carry輕鬆食到呢間係尖沙咀嘅老字號潮州菜 滷水四大併  - 滷水甘香而且入味, 加埋支高粱熱身, 非常夾隆江豬腳  - 全晚MVP, 豬腳充滿骨膠源, 軟腍入味, 可惜要預訂未能encore 螄蚶 - 冇血腥味, 未試過可以試試入門版炸普寧豆腐 - 襯支Burgundy過桶Chardonnay轉一轉風格炒桂花翅 - 用魚腸炒而唔腥灼南澳光魷 椒鹽九肚魚 / 炸大腸 - 炸物永遠都係最佳送酒富貴石榴球 - 手工菜, 如果少D馬蹄更好, 加支香檳提鮮蝦棗併蟹棗 - 如果每樣都係12件就可以唔洗揀只可以食一款水瓜煮鮮蝦中芹煮馬友 香煎蠔仔烙方魚炒芥蘭 - 芥蘭吸收哂方魚香鮮, 無渣肉碎粥鼠殼粿 - 潮汕民間年節祭祖小食, 採摘野生「鼠殼草」熬成湯汁, 加入豬油、糯米粉製成粿皮, 然後包上豆沙、糯米、花生仁、蝦仁、豬肉做餡料, 鹹甜隨意; 今次版本偏重豆沙, 唔算煙韌, 對比較少食粿嘅小編係特別嘅體驗反沙芋 - 少甜冇咁"漏"清心丸

滷水四大併
- 滷水甘香而且入味, 加埋支高粱熱身, 非常夾
螄蚶
螄蚶 - 冇血腥味, 未試過可以試試入門版
炸普寧豆腐
炒桂花翅
炒桂花翅 - 用魚腸炒而唔腥
炸大腸
椒鹽九肚魚 / 炸大腸 - 炸物永遠都係最佳送酒
富貴石榴球
富貴石榴球 - 手工菜, 如果少D馬蹄更好, 加支香檳提鮮
蝦棗併蟹棗

中芹煮馬友
香煎蠔仔烙
香煎蠔仔烙
方魚炒芥蘭
方魚炒芥蘭 - 芥蘭吸收哂方魚香鮮, 無渣
肉碎粥
肉碎粥
鼠殼粿
反沙芋
反沙芋 - 少甜冇咁"漏"
清心丸
清心丸
$600 (Dinner)
炸大腸
蝦棗併蟹棗
方魚炒芥蘭
2023-10-16 3099 views
剛幫襯完,一次夠應該唔會有下次,話說幾天前已經訂枱,今日仲WhatsApp確認過,訂19:00上到去無枱,問收銀(年長女士)話安排中,等咗5分鐘再問有枱埋緊單會留比我哋,點知執完枱店(男士),有人訂咗唔係比你唔好誤會,再三追問下,有位年青D嘅女士又講安排緊,再等多幾分鐘最終都係坐番嗰張剛執好嘅枱,已經有D火火哋...有位就算。坐低點菜已經係19:15,落完單唔洗5分鐘出整4樣餸,好有效率快過大排檔....我哋都唔差50分鐘食完埋單仲叫埋甜品食添...廢話唔講。滷水鵝片例牌 - 鵝肉嚡口滷水唔香蝦蟹棗 - 蝦棗叫做出色D,蝦 或 蟹味唔夠濃,蝦棗唔夠彈但Juicy水瓜烙 - 粉少煎得唔夠脆黏唔住d瓜,一夾就散晒鹹魚炒芥蘭 - 堅鹹烏沙水晶包 - 勁,後加單2分鐘唔洗上枱,個皮有d蒸完凍咗又返蒸感覺,煙韌得離有啲硬總結:搬咗過嚟,環境好咗,人氣又高咗,但部份員工態度及餐廳待客之道,有好大改善空間,全程感覺係你好快d食完走啦,唔好咗住張枱,應該唔會有下次。

滷水鵝片例牌 - 鵝肉嚡口滷水唔香

水瓜烙 - 粉少煎得唔夠脆黏唔住d瓜,一夾就散晒

鹹魚炒芥蘭 - 堅鹹

鵝片
烏沙水晶包
水瓜烙
鹹魚炒芥蘭
2023-10-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
聽說是老字號,經營多年,口碑不錯,所以早一天訂位,結果是走廊兩位枱,旁邊窗口梳化無你份,以為是四位才可以坐,後來兩位普通話walk-in 進來就坐進去,條氣頂到上心口,碗翅幾靚都背脊骨落。本來去到比這張枱我,已經想走,想食潮州翅都唔想再叫,但心想已經坐得唔舒服,還要食得唔開心,何必難為自己,於是點了潮州翅、沙嗲牛肉、還有什麼唔記得喇,好唔好食已經無意思,除了味道,還有服務、環境、氣氛、好多元素加在一起才成事。
2023-06-04
$1000 (Dinner)
香港唔少人都中意食潮州菜,亦有唔少潮州餐館,但就唔係間間都做到傳統風味。今次就同班老細去試下,呢間係尖沙咀比較有名氣嘅華苑潮州閣,菜式花款比較多,選擇自然多,味道都相當唔錯!潮州滷水三大拼,鵝肝做得相當出色,味濃滑口,好食到冇影到相重有必試嘅酥炸鮮蝦棗,係呢度都好受大眾歡迎,一定要叫嚟食!生腌獅蚶,人生第一次試,開出嚟帶血咁,其實賣相有啲難入口,因為個樣有啲恐怖,視覺影響所以食唔到咩味糖醋麵,食之前要係面糝啲白糖,入口脆卜卜,好似食緊媽咪麵又甜甜地最後會俾杯功夫茶落格,入口帶點苦,但之後會嚐到清香又回甘,幾好飲
潮州滷水三大拼,鵝肝做得相當出色,味濃滑口,好食到冇影到相
重有必試嘅酥炸鮮蝦棗,係呢度都好受大眾歡迎,一定要叫嚟食!

糖醋麵,食之前要係面糝啲白糖,入口脆卜卜,好似食緊媽咪麵
又甜甜地

2023-04-11 3184 views
這是其中一間我們疫情近幾年經常去的較為home style 的潮洲餐廳,每晚都是由這一對潮州夫婦在餐廳主理,所以能保持到好味水準,貫徹統一。我們一行六人臨時在清明節當天定位,訂到包房,在開關前單位是非常緊張,如果沒有一周前預訂很少機會能訂到包房,但當天只有7成入坐。我們叫了*潮州滷水鵝肝,滷水豬大腸,滷水掌翼,滷水鵝- 滷水味完全深透在食材內,尤其欣賞鵝腸,沒有腥味,口感剛好開過淋或過硬。生醃獅蚶- 味道偏淡,可以調校濃味一點醃蟹- 味道偏淡,可以調校濃味一點*𧐢烙- 其中我喜歡的菜式,炸漿脆薄剛剛好包實肥美的蠔春菜蘿蔔牛丸煲- 春菜夠淋鮮茄潮白魚蛋煲- 潮州魚蛋口味不錯糖醋伊麵雙面王- 火候控制得好,不會太乾。*蠔仔肉碎粥- 方魚蠔仔份量多*甜鼠殼果- 對於-個喜歡甜品的我是很滿足,外皮脆內軟香甜薑茨糖水- 解油膩清新這是其中一間我們疫情近幾年經常去的較為home style 的潮洲餐廳,每晚都是由這一對潮州夫婦在餐廳主理,所以能保持到好味水準,貫徹統一。我們一行六人臨時在清明節當天定位,訂到包房,在開關前單位是非常緊張,如果沒有一周前預訂很少機會能訂到包房,但當天只有7成入坐。
我們叫了
生醃獅蚶- 味道偏淡,可以調校濃味一點
醃蟹- 味道偏淡,可以調校濃味一點
*𧐢烙- 其中我喜歡的菜式,炸漿脆薄剛剛好包實肥美的蠔
春菜蘿蔔牛丸煲- 春菜夠淋
鮮茄潮白魚蛋煲- 潮州魚蛋口味不錯
糖醋伊麵雙面王- 火候控制得好,不會太乾。
*蠔仔肉碎粥- 方魚蠔仔份量多
*甜鼠殼果- 對於-個喜歡甜品的我是很滿足,外皮脆內軟香甜
薑茨糖水- 解油膩清新
2023-04-05
Dinner
初次光顧這家老牌潮州菜館,出來招乎的都是叔叔輩,非常熱情有禮,都當我們熟客看待,難怪晚上六時多客人已魚貫入場, 不過一陣,已坐無虛席,氣氛熱鬧。🎉🎉🥳傳統潮州菜,餐牌佳餚林林總總,十分齊全, 價錢豐儉由人。我們今次選了幾道特色菜嚐嚐!😋😋🥰✨芋茸香酥鴨底層啖啖鮮嫩鴨肉,上層厚厚香滑軟糯芋茸,外層金香酥脆,口感味道俱佳,盡顯師傅功架。👍👍👍✨石橄欖赤肉燉湯石橄欖滋陰潤肺,順喉止咳,最適合疫情過後飲用。燉赤肉不油膩,入口甘甘甜甜,非常滋潤。👍👍🥰✨潮州蠔烙足料新鮮蠔仔,粒粒鮮嫩脹卜卜,外面煎得金黄香口,蛋味濃郁,內裡鮮蠔濕潤,粉漿煎得煙韌不油膩,凸顯傳統風格。👍👍😋✨香酥鮮蝦棗足料蝦肉打得半爛,保留蝦肉粒增添質感,外層彈牙香口,內裡新鮮美味。👌👌😋✨普寧豆腐薄切豆腐件外層金香鬆脆,內裡嫩滑。 看似簡簡單單,其實又是巧手功夫菜。👏👏👏✨潮州鮮蠔仔粥蠔仔肉脹卜卜,粒粒鮮嫩。粥底伴有肉碎、菰片,加上胡椒粉更覺惹味,忍不住多吃了幾碗。😋😋😋✨烏豆沙水晶球外皮煙韌晶瑩,烏豆沙軟糯美味,甜度適中,味道口感同樣吸引。😍😍😍✨糕燒姜薯姜薯表面甜甜韌韌,內裡熱騰騰、軟軟糯糯,較重口感的福果及橙皮,各有特色。

✨芋茸香酥鴨

✨石橄欖赤肉燉湯

✨潮州蠔烙

✨香酥鮮蝦棗

✨普寧豆腐

✨潮州鮮蠔仔粥

✨烏豆沙水晶球

✨糕燒姜薯
姜薯表面甜甜韌韌,內裡熱騰騰、軟軟糯糯,較重口感的福果及橙皮,各有特色。整體味道雖然有點甜,但襯托本身味道清淡的姜薯,又不會惹人生厭。😊🥰🥰

唯一不足處,是地方較為淺窄,不過坐位間隔都有足夠私隱度,多自成一角。若人多更有房間安排,但提議先行訂座為佳。👌👌👍

2023-03-04
$280 (Dinner)
  • 芋茸香酥鴨
  • 蠔仔肉碎粥
  • 烏豆沙水晶球
  • 普寧豆腐
2023-01-07 3506 views
今晚去過這個食店,主打潮州食物,我們四個人,本來想點4款拼盤,服務員提醒先吃三款,四款可能太多,果然碟頭不小。吃了鹵水鵝肝,鵝腸同鵝肉鹵水不錯,不會死鹹,我個人挺喜歡鵝肝,有驚喜。蝦蟹棗都很好吃。另外有白灼鮮尤,鮮尤不錯,但驚喜在蝦醬,有香味但不會過鹹,如果再濃稠一點就更合我口味。今晚我們人比較少所以吃的種類不多。希望下次可以試試其他幾款菜,魚麵,豬手,水瓜咯。還有很多特色潮式甜點。服務員好緊張食客對事物有沒有不滿有沒有吃剩。這點很好避免浪費也對自己出品有要求。
2023-01-07
$450 (Dinner)
  • 蝦蟹棗
  • 鹵水鵝肝
2022-12-29 2887 views
前幾日,同班朋友一齊去華苑潮州閣食晚飯,其中叫左鵝肝、鵝腸同鵝片拼盤,鵝肝味道已經不太新鮮,非常失望。鹵水影真麻麻,強烈不推薦。 蠔仔酪、水瓜酪同椒鹽九肚魚就非常好!廚師值得點贊👍 還叫左幾樣潮州特色點心,味道同做工都不錯,很值得推薦。美中不足的是,四個水晶包,一個爆開。 廳面經理係一位阿伯,年紀大,反應慢,最後漏左order。 餐廳明明不是太多人,但是服務員不安排比較好一D的餐檯,六、七個人偏偏安排在通道附近,非常唔舒服。以後有聚餐不會再光顧。
蠔仔酪、水瓜酪同椒鹽九肚魚就非常好!廚師值得點贊👍
廳面經理係一位阿伯,年紀大,反應慢,最後漏左order。
想搵間中菜,坐得舒適又想酒下飲,同事即刻推介咗呢間潮州酒家比我。見到SEAFOOD LOVES SAKE嘅POSTER唔洗左揀右揀,一於揀呢款配搭✨ 🦑白灼南澳鮮魷 配 伝心[雪]純米吟醸🍶配清酒係最完美嘅配搭,具透明感,簡單調味的白灼南澳鮮魷,更凸顯海鮮原始鮮香。來自潮州汕頭市國家4A級「南澳島」新鮮的大尾魷,用簡單白灼方式處理,味道鮮甜,而且口感豐富,唔會靭。大尾魷送酒,真係唔錯嘅選擇下次要再試其他海鮮
想搵間中菜,坐得舒適又想酒下飲,
同事即刻推介咗呢間潮州酒家比我。

見到SEAFOOD LOVES SAKE嘅POSTER

唔洗左揀右揀,
一於揀呢款配搭

✨ 🦑白灼南澳鮮魷 配 伝心[雪]純米吟醸🍶

而且口感豐富,唔會靭。

大尾魷送酒,真係唔錯嘅選擇

下次要再試其他海鮮
2022-12-15 1633 views
SEAFOOD LOVES SAKE🦑 近排成日去揾有參加「SEAFOOD LOVES SAKE」嘅餐廳,因為佢嘅配搭揀得好好,絕對可以令食材加分😍今次叫咗白灼南澳鮮魷 x 伝心雪純米吟醸 $428,嚟自潮州汕頭市國家4A級「南澳島」新鮮的大尾魷,用簡單白灼方式處理,更突顯魷魚嘅鮮味。配埋酒清雅潔淨,具透明感,配簡單調味的白灼南澳鮮魷,更凸顯海鮮原始鮮香。仲有佢個椒鹽九肚魚都好好食,中意食香口嘢嘅話都要試下🫶🏻
SEAFOOD LOVES SAKE🦑

仲有佢個椒鹽九肚魚都好好食,中意食香口嘢嘅話都要試下🫶🏻