2023-03-17 32 views
和氣食堂之前喺沙田食過一次覺得質素都幾好,選擇又多,可惜地點比較唔就腳⋯早排竟然比我發現原來屯門都開咗分店,以後想食就方便好多🙆🏻‍♀️🔸牛油燒日本番薯仔 $20🔸燒芝士年糕2件 $38🔸燒日本廣島蠔2隻(蒜+芝士)$48🔸香芒三文魚腐皮壽司 $34🔸北海卷 $132🔸火焰海膽帆立貝卷 $72🔸雙重芝士鰻魚卷 $58🔹檸檬藍柑梳打 $45-今日唔係好肚餓所以就冇叫飯麵嗰類主食,點知特式卷物原來都好大件!北海卷、火焰海膽帆立貝卷、雙重芝士鰻魚卷都係一碟3件,件件都多飯又足料,夾起嚟都有啲重量😆自從去完北海道返嚟就愛上咗海膽同三文魚子,所以一見到北海卷就毫不猶豫點咗,滿滿的海膽、拖羅蓉再加上三文魚子完全係大滿足🫶🏻 香芒三文魚腐皮壽司甜甜地配搭幾特別。串燒唔想食咁多肉嘅時候私心最鍾意叫日本番薯仔同芝士年糕🙋🏻‍♀️ 檸檬藍柑梳打大大杯兩個人share都得,呢個價錢很ok!!

🔸牛油燒日本番薯仔 $20
🔸火焰海膽帆立貝卷 $72
🔸雙重芝士鰻魚卷 $58
🔹檸檬藍柑梳打 $45

2023-03-17 23 views
和氣極強特盛定食火炙左口魚邊/油甘魚/帆立貝珍寶赤蝦/海膽/三文魚籽口感鮮美,食材新鮮,能感受到食物的原汁原味。火炙左口魚、油甘魚、帆立貝:有嚼勁,肉質鮮美,口感豐富。珍寶赤蝦、海膽、三文魚籽:鮮甜多汁,脆嫩可口打破了我以為這是一家普通日式快餐店的形象。跟餐:日式蒸蛋、(熱)檸檬水、軟殼蟹沙律🥗、(細)黑豚腩丼 $152.00日式蒸蛋口感軟滑,入口即化。軟殼蟹沙律菜清新爽口,蟹肉鮮嫩大大塊肉。黑豚腩丼肉質不俗,味道香濃。J.GASCO LEMONADE 檸檬藍柑梳打 $45.00為這杯飲品沖來的❤️❤️搭配檸檬和藍柑橘的口感清新,帶有微微的氣泡感。打卡必叫,淨飲都飽。鰻魚便當🍱(炸雞、便當壽司四件、麻醬豆腐) $96.00鰻魚肉質有水準,口感細膩。炸雞有兩大塊🍗🍗食完不會滿口油膏。建議,店家可以加配沙律醬、便當壽司四件、麻醬豆腐。整體來說,十分豐富對得起價錢。 三文魚刺身(4切)$60.00厚得不要不要😂😂好似手指甘厚。大推大推✨✨天婦羅盛合(材料:番薯🍠、南瓜、冬菇、鮮蝦、芋頭、茄子)$78.00材料豐富多樣,炸得酥脆不油膩,口感獨特。📍和氣食堂 (屯門)屯門良德街11號寶怡花園商場地下
和氣極強特盛定食
火炙左口魚邊/油甘魚/帆立貝
珍寶赤蝦/海膽/三文魚籽

跟餐:日式蒸蛋、(熱)檸檬水、軟殼蟹沙律🥗、(細)黑豚腩丼
$152.00

為這杯飲品沖來的❤️❤️

鰻魚便當🍱(炸雞、便當壽司四件、麻醬豆腐)
$96.00
整體來說,十分豐富對得起價錢。

三文魚刺身(4切)$60.00
厚得不要不要😂😂好似手指甘厚。大推大推✨✨

材料豐富多樣,炸得酥脆不油膩,口感獨特。

📍和氣食堂 (屯門)
屯門良德街11號寶怡花園商場地下9-11號舖
和氣壽司定食 $122 壽司款式好多,長條鰻魚、三文魚子壽司、元貝、蝦、吞拿魚茸等,味道都幾好,特別係鰻魚超級大條,入口啖啖肉😋😋壽喜牛肉鍋定食 $82咁呢個餐就有色澤豐富🐮食落去係口感超級豐富!☺️牛肉唔錯,唔會overcook,食落又腍又滑😋😋沾生雞蛋醬汁,口感更細緻幼滑🤤炸蝦卷🍤 仲保持酥脆,又唔會變軟或過硬,保持住蝦既美味口感。 揚物炸雞🍗炸得夠香脆🥳迷你木魚湯烏冬🍜烏冬彈牙😋日式蒸蛋🥚食落口都幾滑👍🏻加州卷🍘壽司飯入面包住紫菜、蟹柳、青瓜等,卷面灑上橙紅色既蟹籽,配埋沙律醬好開胃。和氣食堂(屯門)📍屯門良德街11號寶怡花園商場地下9-11號舖
和氣壽司定食 $122

壽喜牛肉鍋定食 $82
咁呢個餐就有色澤豐富🐮食落去係口感超級豐富!☺️
牛肉唔錯,唔會overcook,食落又腍又滑😋😋
沾生雞蛋醬汁,口感更細緻幼滑🤤

揚物炸雞🍗炸得夠香脆🥳

迷你木魚湯烏冬🍜烏冬彈牙😋

日式蒸蛋🥚食落口都幾滑👍🏻

和氣食堂(屯門)
📍屯門良德街11號寶怡花園商場地下9-11號舖
2023-03-17 22 views
放假日,住新界嘅屯門牛牛唔想特登搭車出去搵食,於是就諗起上次經過嘅和氣食堂,門面大,裝修企理,上次唔夠時間冇入去,今次補番數先.四點刺身盛(三文魚,章紅魚,廣島蠔,同牡丹蝦)先嚟一個刺身刺激下味蕾,刺身盛有廣島蠔嘅組合的確少見,當然鮮味十足不失所望.千迴火鳥 優化咗的名稱同味道非常合襯,火鳥香口juicy,味道非常惹味.日本南瓜+番薯天婦羅 時間控制得非常好,天婦羅脆口唔會鞋,日本直送的確吸引.帆立貝三文魚親子丼 用料豐盛,份量唔孤寒.鯛魚湯泡飯 有點驚喜,本身鯛魚鮮味十足,湯飯泡過後吸收鯛魚精華,鮮味更見突出.人均消費💰 : $ 150總結✍ : 正宗和風味道NatNat評分💎💎💎💎(5💎為最高)

帆立貝三文魚親子丼 用料豐盛,份量唔孤寒.

人均消費💰 : $ 150
總結✍ : 正宗和風味道
NatNat評分💎💎💎💎
(5💎為最高)

2023-03-17 24 views
繼續喺屯門搵食,朋友推介呢間日本餐廳,木系設計,座位寬敞,食物種類勁多,有刺身、壽司、沙律、日式小食、串燒、烏冬拉麵、天婦羅等,搞到我地都有啲選擇困難🤣1️⃣ 七味河豚干 $59即叫即燒,燒得香脆,烤完後剪開一條一條,七味粉加埋個沙律醬—齊食,又幾夾喎。2️⃣ 三點刺身盛 $88刺身好新鮮,厚切三文魚啖啖肉,活赤貝爽口,甜蝦好鮮甜,正😋3️⃣ 三文魚5味 $78可以一次過試幾種口味嘅三文魚,啱哂貪心嘅我🤣擺盤好靚,打卡一流📸五味包括海膽、牛油果、普通三文魚、咖哩鹽、芝士,最正就一定係海膽配三文魚,甘甜加上鮮味👍🏻4️⃣ 鹽燒地雞串、鹽燒地雞腎串燒方面,我地就揀左雞肉同雞腎,雞串唔會太乾身,都幾嫩滑,仲有啲肉汁;雞腎如一貫嘅爽口,送酒就最夾。 5️⃣ 帆立貝三文魚親子丼 $82份量都唔少,面頭鋪滿三文魚子、帆立貝同三文魚,最正係三文魚全部厚切,超肥美,帆立貝都好鮮甜,不知不覺就食到見底🤗#foodie_couple_hk_sm816
繼續喺屯門搵食,朋友推介呢間日本餐廳,木系設計,座位寬敞,食物種類勁多,有刺身壽司、沙律、日式小食、串燒、烏冬拉麵、天婦羅等,搞到我地都有啲選擇困難🤣

1️⃣ 七味河豚干 $59

2️⃣ 三點刺身盛 $88
刺身好新鮮,厚切三文魚啖啖肉,活赤貝爽口,甜蝦好鮮甜,正😋

3️⃣ 三文魚5味 $78

4️⃣ 鹽燒地雞串、鹽燒地雞腎

5️⃣ 帆立貝三文魚親子丼 $82

#foodie_couple_hk_sm816
2023-03-16 1176 views
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】和氣食堂【地區】#Dr_eat_屯門【類型】#Dr_eat_日式【價位】中低價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】壽司,刺身,丼飯,燒物,天婦羅────────────────────【環境/服務/衛生】。日式木系嘅簡約裝潢,環境乾淨整潔。地方大,可容納人數不少.【大阪豬扒丼 $88】。號稱大阪最強既激高大阪豬扒丼,吸睛度爆燈。丼飯上堆成座小山丘咁高既椰菜絲沙律。頂層一層木魚絲,再淋上大阪燒醬。望住真係夠哂Gimmick 。沙律菜下面係炸豬扒。炸至金黃色,入口香脆,內裡肉腍多汁.【三文魚親子刺身丼 $102】。刺身丼份量好足料。表面鋪滿三文魚刺身。紅白相間紋路清晰。厚度目測有成1cm架。入口鮮甜甘香,滿滿嘅魚油香。加上三文魚籽嘅爆脆感,真係大滿足.【牛油果炸蝦卷 $58】。卷物係即叫即製。裡面嘅炸蝦仲係熱辣辣又脆口。入口軟腍帶香脆。配上牛油果嘅綿密,蟹籽既粒脆感。大人小朋友都好岩食.【蟹肉忌廉薯餅 $29】。熱辣辣上枱。咬落外脆內軟。中間嘅忌廉蟹肉,好似流心咁軟滑香口.【燒芝士年糕 $38】。年糕表面燒香。咬落軟腍煙韌。中間嘅流心芝

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】和氣食堂
【地區】#Dr_eat_屯門
【類型】#Dr_eat_日式
【價位】中低價位
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】壽司刺身,丼飯,燒物,天婦羅
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。日式木系嘅簡約裝潢,環境乾淨整潔
。地方大,可容納人數不少

【大阪豬扒丼 $88】
。號稱大阪最強既激高大阪豬扒丼,吸睛度爆燈
。丼飯上堆成座小山丘咁高既椰菜絲沙律
。頂層一層木魚絲,再淋上大阪燒醬
。望住真係夠哂Gimmick
。沙律菜下面係炸豬扒
。炸至金黃色,入口香脆,內裡肉腍多汁

【三文魚親子刺身丼 $102】
刺身丼份量好足料
。表面鋪滿三文魚刺身
。紅白相間紋路清晰
。厚度目測有成1cm架
。入口鮮甜甘香,滿滿嘅魚油香
。加上三文魚籽嘅爆脆感,真係大滿足

【牛油果炸蝦卷 $58】
。卷物係即叫即製
。裡面嘅炸蝦仲係熱辣辣又脆口
。入口軟腍帶香脆
。配上牛油果嘅綿密,蟹籽既粒脆感
。大人小朋友都好岩食

【蟹肉忌廉薯餅 $29】
。熱辣辣上枱
。咬落外脆內軟
。中間嘅忌廉蟹肉,好似流心咁軟滑香口

【燒芝士年糕 $38】
。年糕表面燒香
。咬落軟腍煙韌
。中間嘅流心芝士餡,堅係正

【鹽燒地雞串 $25】
。雞皮燒到好脆口
。肉質細嫩,吾嚡口,完全冇雪藏味

【牛油燒日本番薯仔 $20】
。微甜軟腍嘅日本番薯仔沾上牛油香
。一粒粒食,不如不覺好快清盤

【波子汽水 $20 / 柚子檸檬梳打 $29】

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】屯門良德街11號寶怡花園商場地下9-11號舖
【分店】黃大仙|沙田|屯門
【℡】22944266
【營業時間】星期一至日 10:00-20:00
2023-03-16 20 views
和氣食堂 Waki Shokudo三文魚壽司🐟魚肉夠軟綿,油脂豐富,魚味濃郁。赤貝壽司🍣 質感柔軟,甘甜中略帶澀味,夠晒爽嫩爽口。三文魚火炙壽司,三文魚經過火炙燒香表面,令魚油嘅香味由內散發出來🐟左口魚壽司🍣口感既肥美又爽口,食落更覺濃郁甘香,入口即溶。帆立貝壽司🍣肉身肥厚,味道鮮爽帶甜😋甘甜且質地細緻嘅南瓜🎃番薯🍠切片後炸成天婦羅🍤,呈現脆與綿密兩種口感,食落仲會飄散淡淡甜香!松葉蟹柳蟹籽沙律🥗,青瓜絲好乾身又爽脆做得唔錯, 將蟹籽,沙律醬,蟹柳全部撈勻超滿足。軟殼蟹手卷🦀,軟殼蟹🦀炸至金黃酥脆,再配上開胃的蛋黃醬,提升味道層次,份外滋味。照燒日本魷魚🦑,用秘制日式照燒汁燒制而成,味道香濃,,帶有些少甜味。魷魚口感夠晒Q彈。
和氣食堂 Waki Shokudo

三文魚壽司🐟魚肉夠軟綿,油脂豐富,魚味濃郁。
赤貝壽司🍣 質感柔軟,甘甜中略帶澀味,夠晒爽嫩爽口。
左口魚壽司🍣口感既肥美又爽口,食落更覺濃郁甘香,入口即溶。
帆立貝壽司🍣肉身肥厚,味道鮮爽帶甜😋

2023-03-16 14 views
這間和氣食堂開在屯門一個街坊商場的地下,食品種類都算多,價格亦相宜。這天到訪住在屯門的朋友家,晚上便與友人一起到附近的這間和氣食堂食個飯。以下幾款個人覺得都不錯🥢 章紅魚薄切刺身15切 – 鮮甜且有咬口🥢 電擊雞翼 – 凍食的單骨雞翼, 外面的醬汁有點像蜂蜜,甜甜的又帶有芝麻香🥢 鐵板煎鬆軟牛舌 – 牛舌的確鬆軟,厚身又惹味,適合配飯/啤酒🥢 鹽燒地雞串 – 肉汁豐富彈牙又惹味🥢 濃蕃茄湯牛肉烏冬 – 熱辣辣的蕃茄濃湯,酸酸甜甜開胃又暖身

🥢 章紅魚薄切刺身15切 – 鮮甜且有咬口

🥢 鹽燒地雞串 – 肉汁豐富彈牙又惹味

2023-03-11
Dinner
自從和氣食堂進駐了建生,已經成了我家的飯堂之一,而和氣食堂本身蠻適合家庭用餐,餐點選擇多樣化,老少咸宜,故和氣食堂總是熱熱鬧鬧的,一家大小歡樂地用膳。溫泉玉子豚肉生薑燒丼肉品的鹹甜交織譜出完美的圓舞曲,最後撒上翠綠的蔥花和芝麻,溫泉玉子豚肉生薑燒丼色香味俱全,豚肉生薑燒一點也不膩口,讓人一口接一口。強烈建議拌入溫泉玉子,增加豚肉生薑燒滑潤感,味道更上一層樓。石狩鍋是北海道鄉土料理之一,以高湯搭配蔬菜和三文魚為主,湯底我選了豬骨湯。大廚先把三文魚煎煮,那麼石狩鍋便能品嚐到三文魚自然的鮮美,魚脂融入湯裡,結合蔬菜的甘甜,喝起來順口又暖胃。三文魚油脂分佈均勻,一入口就吃到魚肉的軟嫩多汁。蒜香一口和牛濃蕃茄湯烏冬的濃蕃茄湯頭真的無敵霹靂好喝,喝得到濃蕃茄湯的酸甜滋味。烏冬嚼起來非常有彈勁,吸入嘴裡無比滑順,沒有粉粉的咬感,尤其是搭配著濃蕃茄湯一起吃特別合拍。蒜香一口和牛外層酥脆,內裡約七分熟,一口咬下,嘴巴充滿著蒜香,肉汁在口腔噴發出來,牛肉味濃厚。汁燒三文魚腩壽司炙燒後獨有的三文魚油香是沒有任何一種魚類能取代,三文魚腩滿滿的海味,汁燒增添三文魚腩的風味,讓媽媽這個三文魚控完全大滿足,壽司醋飯

汁燒三文魚腩壽司炙燒後獨有的三文魚油香是沒有任何一種魚類能取代,三文魚腩滿滿的海味,汁燒增添三文魚腩的風味,讓媽媽這個三文魚控完全大滿足,壽司醋飯亦相當對味。

黃澄澄的日式蒸蛋不只是簡單的蒸蛋,還有加了少許冬菇和鳴門卷增加日式蒸蛋的口感,日式蒸蛋綿密滑溜,有著濃郁的蛋香,表現不錯。

蒜蓉燒日本廣島蠔極度滑嫩,日本廣島蠔結合特調的蒜蓉,並灑上青蔥,每一口吃在口裡均是濃濃且迷人的蒜香爆發,還有廣島蠔的甜鮮,蒜蓉燒日本廣島蠔的好吃令人印象深刻。

精緻的黑松露鵝肝帆立貝卷一登場就讓大家驚呼連連,卷物厚度豪邁,高貴精緻,微微炙燒的帆立貝肉質細緻,再以高雅清香的黑松露點綴,還有肥厚豐潤的鵝肝無窮「脂」味,吃完至今仍無限懷念,沒想到黑松露,鵝肝,帆立貝這組合如此美妙呢。

午市套餐可以以跟餐價加9元配特飲,所以我和媽媽分別選喝巨峰梳打與柚子檸檬梳打,柚子檸檬梳打喝起來清爽,炎炎天氣還是喝梳打比較爽快,媽媽蠻喜歡酸中帶甜的柚子檸檬,解膩又爽口。巨峰梳打蘊含果香,沁涼爽透,不會過於死甜,喝上來不太有負擔感。

2023-03-15 33 views
呢間日式餐廳之前我都食過幾次,選擇好多而且性格比高,所以有時想食日本野都會黎呢度~👍🏼🇯🇵今次同朋友分享食咗幾款之前冇叫過嘅菜式~😋 ✨ 鹽燒地雞串🐔雞肉燒得好香,用鹽燒冇多餘嘅醬汁,更加可以食真d雞味~✨ 鹽燒一口和牛🐮和牛燒完都幾嫩口,唔會韌✨ 鐵板煎霜降一口牛🐂用鐵板上菜,更可以保持牛肉熱辣辣嘅好味道~✨ 濃蕃茄湯牛肉烏冬🍅蕃茄湯真係好濃郁,飲到有蕃茄肉,烏冬亦好滑溜~✨ 章紅魚薄切刺身🐟估唔到一碟有咁多片,魚肉好新鮮,口感好清爽✨ 芒果三文魚蟹籽沙律🥭芒果沙律加上滿滿嘅蟹籽,一定係絕配!😋

今次同朋友分享食咗幾款之前冇叫過嘅菜式~😋

✨ 鹽燒地雞串🐔
雞肉燒得好香,用鹽燒冇多餘嘅醬汁,更加可以食真d雞味~

✨ 鹽燒一口和牛🐮
和牛燒完都幾嫩口,唔會韌

✨ 鐵板煎霜降一口牛🐂
用鐵板上菜,更可以保持牛肉熱辣辣嘅好味道~

✨ 濃蕃茄湯牛肉烏冬🍅

蕃茄湯真係好濃郁,飲到有蕃茄肉,烏冬亦好滑溜~

✨ 章紅魚薄切刺身🐟

估唔到一碟有咁多片,魚肉好新鮮,口感好清爽

✨ 芒果三文魚蟹籽沙律🥭
芒果沙律加上滿滿嘅蟹籽,一定係絕配!😋
2023-03-15 22 views
估唔到和氣食堂係屯門開咗分店🤭其實食過佢係沙田嘅分店,真心好味道兼價錢抵,所以同朋友經開時二話不說就要幫襯🫣我地叫左幾款,全部都好正好好味😋👅芒果三文魚蟹子沙律:超正超好味🤤店員一送上黎已經忍唔住嘩一聲😛勁多蟹籽,每啖入口都好有口感同勁滿足!👅日本南瓜天婦羅:南瓜🎃甜炸衣好薄好香脆🤩👅火炙三文魚,左口魚,帆立貝:火炙令壽司魚油更出,食落口更滑更香😊👅四點刺身盛(三文魚、章紅魚薄切、廣島蠔刺身、甜蝦刺身):真的每款都好新鮮鮮美,特別鍾意廣島蠔刺身,肥美又啖啖肉☺️👅帆立貝三文魚親子丼:又係足料到爆嘅丼飯,真係配哂啲飯黎食仲有刺身剩😝好抵食好滿足丫🤘🏻

我地叫左幾款,全部都好正好好味😋

👅日本南瓜天婦羅:南瓜🎃甜炸衣好薄好香脆🤩

2023-03-14
Dinner
寶怡花園附近一向都唔少好野食~今次~比哩間既裝潢吸引住~日式居酒屋風格~而且價錢又唔貴wow✅️自家制芝士厚燒玉子($48)超級厚既玉子燒~襯熱食~熱辣辣咁真係好正~玉子既甜度適中~唔會太甜~好味道✅️脆脆燒三文魚皮($36)魚皮炸得夠薄夠脆~一D都唔油~食落仲有陣陣既魚香味添~用黎送酒真係一流✅️松葉蟹柳蟹子沙津($58)哩個沙律份量超級多~係連蟹子蟹柳食落都係份量十足架~而且青瓜絲食落新鮮爽脆~✅️芝士軟殼蟹卷($65)4大舊~十分足料既軟殼蟹卷~咬落~裡面既軟殼蟹卷仲係脆架~✅️石鍋鰻魚炒飯($122)叫左咁多前菜小食~所以主食我地只係order左一個~初初都驚2個人會唔夠食~不過見到哩個飯既size就冇再擔心過啦~熱辣辣既石鍋炒飯~上到枱都仲聽到滋滋聲咁~鰻魚冇骨~肉質夠哂柔軟~炒飯粒粒分明~足料得黎食落仲好夠鍋氣咁添~仲要食到尾~d炒飯食落都仲係熱辣辣架~加分加分~✅️Apple Cinder($38)一睇飲品menu竟已經比佢吸引住啦~黎到當然要同佢打打卡先啦~Somersby既蘋果酒~食肆黎講$38蚊真係好抵飲
寶怡花園附近一向都唔少好野食~

✅️自家制芝士厚燒玉子($48)

超級厚既玉子燒~襯熱食~熱辣辣咁真係好正~
玉子既甜度適中~唔會太甜~好味道
✅️脆脆燒三文魚皮($36)

魚皮炸得夠薄夠脆~一D都唔油~
食落仲有陣陣既魚香味添~用黎送酒真係一流
✅️松葉蟹柳蟹子沙津($58)

哩個沙律份量超級多~係連蟹子蟹柳食落都係份量十足架~
而且青瓜絲食落新鮮爽脆~
✅️芝士軟殼蟹卷($65)

4大舊~十分足料既軟殼蟹卷~咬落~裡面既軟殼蟹卷仲係脆架~
✅️石鍋鰻魚炒飯($122)

叫左咁多前菜小食~所以主食我地只係order左一個~
初初都驚2個人會唔夠食~
不過見到哩個飯既size就冇再擔心過啦~
熱辣辣既石鍋炒飯~上到枱都仲聽到滋滋聲咁~
鰻魚冇骨~肉質夠哂柔軟~
炒飯粒粒分明~足料得黎食落仲好夠鍋氣咁添~
仲要食到尾~d炒飯食落都仲係熱辣辣架~加分加分~
✅️Apple Cinder($38)

Somersby既蘋果酒~食肆黎講$38蚊真係好抵飲
2023-03-13
$200 (Dinner)
  • 自家制芝士厚燒玉子
  • 脆脆燒三文魚皮
  • 石鍋鰻魚炒飯
屯門寶怡商場有好多好多食肆,揀了這間日式居酒屋,知道佢有幾間分店,一於試下先。餐牌好厚,影得好好清晰,對睇圖叻過睇字既我哋,好快就有心水啦😀😀!生虎蝦刺身刺身擺放好得體,有泰式汁章紅魚刺身好厚好厚,雖然係四片,十分厚切,好滿足!火焰左口魚邊牛油果沙律和風份量都唔少!有牛油果,左口魚邊及黑松露混和,口感豐富,又不會被配菜搶去沙律的清新,balance!牛油果軟軟殼蟹卷軟殼蟹炸得唔錯,卷物有滿滿的牛油果鋪面,整體感覺不錯👍柚子檸檬梳打酸酸甜甜,好開胃,都有頗多檸檬,若想酸味重,可「督」多幾次檸檬片!藍咁白桃梳打好味喎,又係開胃之選,賣相靚靚!大阪豬扒井呢個係大驚喜,首先係賣相,真係好突出。我老公仲話點解會有棉花冰既🤣🤣🤣🤣🤣真係相當似既!豬扒井冇唸過會有呢個椰菜刨絲係面,去吉列豬專門店先有。呢個去除吉列油炸既油膩感,非常好!咬落豬扒炸得好香脆,係水準之作,大推!整體感覺:CP高,款式好多,要食多幾次先得😋😋

生虎蝦刺身
刺身擺放好得體,有泰式汁

章紅魚刺身
好厚好厚,雖然係四片,十分厚切,好滿足!

火焰左口魚邊牛油果沙律和風

牛油果軟軟殼蟹卷
軟殼蟹炸得唔錯,卷物有滿滿的牛油果鋪面,整體感覺不錯👍

柚子檸檬梳打

藍咁白桃梳打
好味喎,又係開胃之選,賣相靚靚!

大阪豬扒井

整體感覺:CP高,款式好多,要食多幾次先得😋😋
2023-03-13 18 views
位於屯門的日本料理餐廳,主打各式各樣的日本菜式,有壽司卷物、刺身、丼飯、便當、湯麵、一品料理、燒物等等,餐牌多頁,附上圖片,目不暇給。刺身:章紅魚薄切刺身15切 刺身一共有15片,魚肉新鮮,色澤粉嫩帶紅潤。串燒:鹽燒一口和牛和牛一整串,密密麻麻,肉質軟腍帶油脂,充滿肉汁。串燒:鹽燒地雞串外皮燒得乾脆,擠一點檸檬汁,更加提升肉鮮。地雞雞肉彈牙。烏冬:燒雞扒豬骨湯烏冬奶白色的豬骨濃湯,烏冬麵條煙韌。燒雞扒外皮煎香,啖啖厚肉。泡飯:鯛魚湯泡飯鯛魚片、大量的蔥花、海帶及芝麻鋪面,濃湯浸泡著飯粒,吸收了魚湯精華,清淡而帶鮮味。丼飯:特選鰻魚丼鰻魚蠻大條,底下的珍珠米,配上鰻魚汁,很下飯。
刺身:章紅魚薄切刺身15切

刺身一共有15片,魚肉新鮮,色澤粉嫩帶紅潤。
串燒:鹽燒一口和牛

和牛一整串,密密麻麻,肉質軟腍帶油脂,充滿肉汁。
串燒:鹽燒地雞串

外皮燒得乾脆,擠一點檸檬汁,更加提升肉鮮。地雞雞肉彈牙。
烏冬:燒雞扒豬骨湯烏冬

奶白色的豬骨濃湯,烏冬麵條煙韌。燒雞扒外皮煎香,啖啖厚肉。
泡飯:鯛魚湯泡飯

丼飯:特選鰻魚丼

鰻魚蠻大條,底下的珍珠米,配上鰻魚汁,很下飯。
1K
2023-03-13 30 views
未到夏天,天氣就愈來愈熱,就想吃涼爽些!📍位置:近建生輕鐵站,往商場方向就是了,大約走五分鐘。🏠環境:上黑下淺啡色的門面,室內呈L字形,座位多而容納空間大,不過1點前都滿座了。收銀近門口,窗邊是二人座位,亦有卡座,以啡色皮椅配黑石枱,天花掛有很多燈泡,十分光亮。🤵🏻服務:不收加一,提醒1點前到,反則要排隊。🍽️午市:提供多元化套餐,基上有主食、蒸蛋、炸雞和餐飲,大多價錢都在一百元以下,是非常抵食又飽肚。🥢三文魚壽司定食:🍗揚物炸雞2件+日式蒸蛋🥚+迷你木魚湯烏冬🍜+熱奶茶🧋(多奶) $116這是一款主要吃三文魚🍣的定食,拼盤有三塊厚切刺身,又肥美又鮮甜😋;兩件花之戀多蟹籽;三款壽司和三種件卷物,加上清湯烏冬,已經夠飽肚😙,更何況有炸雞和蒸蛋!炸雞外脆肉較乾身😗,而蒸蛋很好吃😍,內有雞肉和充滿蛋香!🥢網燒牛扒🥩定食:🍗揚物炸雞2件+日式蒸蛋🥚+白飯🍚 $85+巨峰梳打🥤(少冰)$9牛扒份量不多,亦較薄身,不過燒得很香口☺️,淋上燒汁更入味👍,口感軟韌,用來送飯一流😊,有少許芝麻醬沙律伴碟,而白飯大碗,🥹所以是吃不完。🥢火焰左口魚邊🥑牛油果沙律🥗和風醬(少沙律汁) $75見到不少人推介,很想試
未到夏天,天氣就愈來愈熱,就想吃涼爽些!

📍位置:近建生輕鐵站,往商場方向就是了,大約走五分鐘。

🤵🏻服務:不收加一,提醒1點前到,反則要排隊。

🥢三文魚壽司定食:

🍗揚物炸雞2件+
日式蒸蛋🥚+
迷你木魚湯烏冬🍜+熱奶茶🧋(多奶) $116

🥢網燒牛扒🥩定食:

🥢火焰左口魚邊🥑牛油果沙律🥗和風醬(少沙律汁) $75
見到不少人推介,很想試一試,左口魚上有粒粒松露添香味☺️,微炙過後魚油突出😋,加上爽口的沙律菜解膩,味道和口感都很棒👍!

🥢芝士🧀厚燒🍳玉子(走芝士)$48
玉子厚身,切開四大件,口感軟綿而滿蛋香。

🥢燒日本廣島蠔🦪2隻(芝士+蒜蓉) $48
一次可以試兩款口味,我就較喜歡多蒜🧄,因為香口,朋友就喜愛芝士🧀,可以遷就客人的口味,很貼心,而且蠔大隻多肉🤤,夠肥美!

🥢溏心蛋🥚 $17

有完整兩隻溏心蛋,這個價錢比7-11便利店更便宜😍,蛋黃流心,拌飯一流。
2023-03-09
$200 (Lunch)
  • 火焰左口魚邊牛油果沙律
  • 三文魚定食