2013-08-21 48 views
朋友眾會,特登搵個shoppong mall地方有得行下街,又有地方食飯,一早定左要係王家沙所以都book定位好d.一去到就有得入,幾好..但係walk-in ge就要等啦. 叫左好多野食:前菜有:醉雞 燻魚  肴肉  蒜泥白肉卷 皮蛋豆腐 四喜烤麩 甜粢飯 三絲粉皮 主食:話梅骨 bb鴒 小黃魚 上海粗炒 炒飯 小籠包  担担麵 嫩雞煨麵甜品:高力豆沙 酒釀湯子 奶皇小麻球 豆沙鍋餅唔係好多相,因為電話無電= =講真真心想再食多次ge一定係 甜粢飯 話梅骨話梅骨好好食甜甜酸酸,送飯一絕!!甜粢飯,其實都唔大舊.入面條油炸鬼幾好食再加上類似椰絲糖粒ge野,好似甜品咁烤麩好入味, 食完一舊又一舊另外..燻魚d骨都幾大條同粗,唔小心插到牙肉@@蒜泥白肉卷..一啖食哂...太精緻,想食普通蒜泥白肉ge朋友會失望,根本兩回事,不過都好食gebb鴒唔太juicy...唔知自己食緊乜咁其他野都普普通通...service都ok...我地叫好多野,佢都覆左幾次單,仲比多多copy方便我地對..不過略嫌環境一般,食飯要睇環境ge人要諗諗啦

叫左好多野食:
甜品:高力豆沙 酒釀湯子 奶皇小麻球 豆沙鍋餅

唔係好多相,因為電話無電= =

講真真心想再食多次ge一定係 甜粢飯 話梅骨

話梅骨好好食甜甜酸酸,送飯一絕!!
烤麩好入味, 食完一舊又一舊
另外..燻魚d骨都幾大條同粗,唔小心插到牙肉@@
bb鴒唔太juicy...唔知自己食緊乜咁
其他野都普普通通...
不過略嫌環境一般,食飯要睇環境ge人要諗諗啦
燻魚
2013-08-06
Type of Meal
Dinner
  • 話梅骨
  • 甜粢飯
  • 烤麩
2013-08-21 18 views
今日相約一班三五知己去食飯.好在我地幾日前已經訂左位..所以一去到就可以即入 我地7個人去..都叫左好多野食.. 醉嘉美雞:花雕味都好濃,肉質幾滑. 上海話梅骨: 味道酸酸地甜甜地,好味, 好開胃醒神,而且佢ge賣相好吸引,送飯 正呀   三絲粉皮:不過不失啦~ 蒜泥白肉卷:細細件,好精緻,有小小辣,但味道就麻麻地 皮蛋豆腐:好好好味 豆腐好滑,配埋D肉鬆一齊食,正正正 乾煎小黃魚:煎到金黃色,而且肉好滑,又唔會覺得好多油 龍井茶皇BB鴿:第一次食,幾好味,佢D骨都好''淋'',越嚼越香 甜粢飯:好細條, 裡面GE油條好脆好鬆脆, 甜甜地,好特別,唔錯 除左呢D...我地仲食左嫩雞煨麵,王家沙擔擔麵,鮮菜肉小籠包....食到咁上下...就緊係食下甜品啦~ 酒釀丸子:佢D丸子好大粒,但就有D酸... 本人就麻麻地啦 高力豆沙球:入口鬆軟,紅豆沙餡料唔夠多,砂糖再多DD就更佳啦!總而言係好味ge 奶皇小麻球:

我地7個人去..都叫左好多野食..
醉嘉美雞:花雕味都好濃,肉質幾滑.

正呀

三絲粉皮:不過不失啦~
蒜泥白肉卷:細細件,好精緻,有小小辣,但味道就麻麻地

皮蛋豆腐:好好好味
豆腐好滑,配埋D肉鬆一齊食,正正正
乾煎小黃魚:煎到金黃色,而且肉好滑,又唔會覺得好多油

食到咁上下...就緊係食下甜品啦~
酒釀丸子:佢D丸子好大粒,但就有D酸...
本人就麻麻地啦

奶皇小麻球:
2013-08-06
$150 (Dinner)
  • 甜粢飯
2013-08-17 10 views
由於我早一天訂座,所以能於7時半的晚飯時間之下都不用等候就能入座!王家沙安排了卡位給我們呢!我們點了分別有前菜:醉嘉美雞,鎮江肴肉;小食:紅油炒手,鮮肉生煎包!當中比較推介醉雞和生煎包!醉雞的酒味濃郁;生煎包熱辣辣,包的底層是脆的,包內的豬肉嫰滑,而且充滿清湯。而鎮江肴肉和紅油炒手則不過不失吧!主菜點了上海話梅骨,上海粗炒,韭黃炒鱔糊,素雜錦荳腐煲!上海話梅骨外脆,醬汁帶點酸甜的味道,十分開胃。鱔糊味道新鮮,味道屬水準之上。素雜錦荳腐煲和上海粗炒則較失色,味道較普通!荳腐煲的portion略嫌細,而且豆腐帶微酸;粗炒的麵是一般的烏冬!最後,甜點高力豆沙也值得推介的!豆沙味道不會過甜,而且亦夠熱。

Dining Offer
Tasting Event
  • 醉雞
  • 生煎包
  • 話梅骨
  • 高力豆沙
OK
2013-08-13 11 views
香芹手撕雞辣味令呢碟小菜好香,雞肉都唔小,但係芹菜味就唔多覺有啦蒜茸拍青瓜簡簡單單的一道前菜,味道唔錯,蒜茸味好夠,做前菜一流排骨年糕上海獨具風味的小吃,黎度加入左廣東菜嘅煮法,同係上海食嘅味道唔係好一樣,但係廣東菜煮法亦有廣東菜嘅好,我自己幾鍾意
香芹手撕雞
辣味令呢碟小菜好香,雞肉都唔小,但係芹菜味就唔多覺有啦
蒜茸拍青瓜
簡簡單單的一道前菜,味道唔錯,蒜茸味好夠,做前菜一流
排骨年糕

2013-08-13 130 views
每次去又一城都見到王家沙出面排滿晒人,所以成日想試但又懶得等位,終於的起心肝打電話去訂枱。真係好彩有訂位,閒日去出面都得成10幾人,我諗我7個人真係有排等!餐牌上實在太多選擇了!樣樣都想試!冷盤小食:醉嘉美雞-好強烈酒香,而且啖啖肉都醃到味!蒜泥白肉卷-其實我一心係以為蒜泥白肉,o黎到先知我搞錯,佢係一個卷!裡面係蘿蔔絲食落幾爽趣,面層係蒜泥,挾起先見到碟面有一層辣油,都幾辣!皮蛋豆腐-食滬菜必點的吧!超喜歡啊,豆腐好滑!肉鬆又夠鬆化(唔係廢話,因為好多時拌既肉鬆都係"淋"的)三絲粉皮-又係必點既前菜!平時都係食開雞絲粉皮,三絲又真係唔同啲!加青瓜絲無咁漏!又無齋雞絲咁"寡"。而呢個花生醬份量剛剛好!粉板又夠薄!我個人認為係必點呀!雖然話係小份冷盤,但其實份量都唔細,我地7個都可以每人食到架!係三絲粉皮太正要encore!小籠包-唔需要多介紹啦,皮薄多汁是常識吧!一個字正!不過記得從上頂頂挾起咬一口再加薑絲落去食更加好味!甜栥飯-朋友話去王家沙必點栥飯!果然好介紹,出面舊飯夠淋身,裡面又夠趣,整個口感非常煙韌‏!而且呢個係甜既,比較少食都算係幾特別!擔擔麵-真係唔係間間整得好食,好多時
餐牌上實在太多選擇了!樣樣都想試!
冷盤小食:
醉嘉美雞-好強烈酒香,而且啖啖肉都醃到味!
醉嘉美雞
蒜泥白肉卷
皮蛋豆腐

甜栥飯
擔擔麵-真係唔係間間整得好食,好多時湯底都做唔到真正擔擔麵湯底,但佢又做得唔錯,以唔係主導擔擔麵o黎講,起碼做到重花生味既湯底,麵條軟硬適中!
擔擔麵
上海話梅骨-呢個又係個個爭住食,好入味!酸酸甜甜既排骨,d肉好"念"身,我地叫左個上海炒飯o黎送呢個一流!
上海話梅骨
最後高力豆沙同豆沙窩餅做甜品一定唔少得!另外仲叫左個奶黃小麻球!
高力豆沙,外層夠鬆軟,豆沙唔會太甜。不過認為豆沙太少,如果內裡多返豆沙會更好!
豆沙窩餅,呢個就比較一般喇,都係豆沙唔會太甜!但餅包厚身左d..所以硬左d!
奶黃小麻球-幾香口...蛋黃夠靚!唔錯!

王家沙果然抵佢咁多人排隊!一定會再返o黎呢間食!
2013-08-08
$180 (Dinner)
醉嘉美雞
皮蛋豆腐
甜栥飯
擔擔麵
上海話梅骨
  • 高力豆沙
  • 奶黃小麻球
2013-06-16 50 views
本人這兩知月的星期六早上也在九龍塘再培訓,一點落堂之後必順要處理的便是肚子餓的問題。坦白說,要在又一城找一間不是快餐店,而又要吃得輕盈的餐廳作午膳並不容易,是日我便選了王家沙。中午人真的很多,我跟友人也要等差不多十五分鐘才被安排入坐。第一道菜是「三絲粉皮」。所謂的三絲其實是青瓜絲,火腿絲和雞絲。當它來到的是候我終於明白為何它不是叫雞絲粉皮,因為雞絲的份量真的十分少;而本人認為火腿絲好像也不太配合這項菜式,有點奇怪。不過,粉皮的分量十分慷慨,切得略粗,是我喜歡的風味,很有口感;而花生醬的份量亦剛好,不太膩。第二道菜是「鮮菜肉小籠包」。一籠有四件,賣相十分飽滿,新鮮夠熱的小籠包怎樣吃也是最好味的!豬肉跟紹菜的分量也不多,不算肥膩,肉汁卻不少。小籠包的皮不是最薄的那種,不過剛好令食客夾起而不把小籠包弄穿,絕對比我於五月頭到上海吃的好味。第三道菜是「嫩雞煨麵」,跟近來電視上的一位男士的形容詞一樣:我很醜但我很溫柔。麵的賣相真的不太討好,不過很好味。煨麵煮得十分滑溜,很適合剛剛脫掉智慧齒的我食用,哈哈!湯底十分濃,我懷疑是用上了魚來煮的。不過切菜和雞粒的分量也是偏少的,是不是現今的食材真的很貴呢

中午人真的很多,我跟友人也要等差不多十五分鐘才被安排入坐。

鮮菜肉小籠包
第三道菜是「嫩雞煨麵」,跟近來電視上的一位男士的形容詞一樣:我很醜但我很溫柔。麵的賣相真的不太討好,不過很好味。煨麵煮得十分滑溜,很適合剛剛脫掉智慧齒的我食用,哈哈!湯底十分濃,我懷疑是用上了魚來煮的。不過切菜和雞粒的分量也是偏少的,是不是現今的食材真的很貴呢?幸好也有磨姑粒在當中增強口感,為這嫩雞煨麵加點分數。
嫩雞煨麵
三道菜只不過是一百六十元而已,兩個人在又一城有這樣的午餐,真的還不錯吧!

為食鴨分數:7/10
2013-06-15
15 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
鮮菜肉小籠包
嫩雞煨麵
2013-06-12 45 views
3人食,每人約60元,我地3PM左右才去食,所以唔駛等位,中午見好多人等位呀....不過好難食...隻棕的蛋黃勁細...湯年糕的湯底是味精湯底,都不是'咬'出的...嗚嗚~~~

不過好難食...

隻棕的蛋黃勁細...

湯年糕的湯底是味精湯底,都不是'咬'出的...
嗚嗚~~~
'桂花'酒釀丸子
生煎包
2013-06-11
生煎包
2013-05-29 36 views
母親節當日已經在家中聚過餐, 今趟算是第二次慶祝, 其實大家只是找個借口再大吃一頓! 細佬建議到九龍塘王家沙, 一行六人便訂了位, 當日準六時半開餐.四個前菜:醉嘉美雞--花雕味濃郁, 皮薄有雞味, 雞肉嫩滑, 略嫌雞肉太少四喜烤麩--眾人一致好評的前菜, 烤麩炆得夠腍, 而且入味, 整個菜入口帶點甜味脆皮素鵝--素鵝皮尚算脆, 內裡有木耳和冬菇, 合格三絲粉皮--份量足, 粉皮算滑, 不過味道普通, 並不突出, 還額外提供多碟麻醬 韭黃炒鱔糊--鱔片入味但腍身, 沒甚口感, 醬汁較濃, 多韭黃, 有點油膩感覺松子桂魚--魚的外皮炸得酥脆, 內裡的魚肉嫩滑, 加上開胃酸甜的醬汁, 如果魚肉多一點更佳乾煎小黃魚--除了上述提及的四喜烤麩, 這個菜大家再一次讚好, 小黃魚的外皮煎至香脆可口, 魚肉則保持嫩滑, 而且入味, 雖然魚身細少, 仍然感覺魚肉豐富鮮蕃茄莧菜--蕃茄和莧菜都是新鮮嫩口, 莧菜賣相翠綠, 不油膩, 份量足, 清淡之選上海話梅骨--每舊都帶有骨和肉, 肥瘦肉比例又對稱, 有嚼口, 味道酸酸甜甜, 開胃醒神, 兼且入味夠大碟, 最後還有伴碟, 賣相吸引, 相當滿意蟹粉小籠包

四個前菜:

脆皮素鵝--素鵝皮尚算脆, 內裡有木耳和冬菇, 合格
蟹粉小籠包--皮可以再薄一點, 肉汁可以再多一點, 有蟹粉味, 不過唔夠香濃, 普普通通
王家沙擔擔麵--點了少辣, 賣相可以, 麵質一般, 肉碎不多, 花生香味不濃, 夠份量, 只屬一般菜色
咸粢飯--細細條, 熱騰騰的糯米包住香脆的油條, 糯米鬆軟有嚼口, 內裡小小的油條仍然保持鬆脆, 一上菜便應該馬上品嚐, 否則油條變腍, 便會浪費
最後三個甜點
奶皇小麻球--煎堆內藏奶黃餡, 煎堆外層香脆, 帶芝麻香味, 不過煎堆皮太厚, 內裡的奶黃餡只有小甜, 不太滑, 如果皮薄啲, 加上流沙奶黃餡, 會否好啲?
酒釀丸子--帶有好香酒味, 丸子細細粒而且煙韌彈牙, 糖水甜中帶點酒味, 是三個甜品中大家最滿意的一個
高力荳沙球--大大個, 熱騰騰, 而球身是軟綿綿的, 賣相一流, 可惜咬落口, 唔夠鬆軟, 口感似麵包, 荳沙較少又不太甜, 十分麻麻地
今次點的菜色, 有出色有敗筆, 可能是偶爾, 可惜收費實屬偏高, 值得一讚的是當晚的服務員, 不時更換碟子, 主動幫忙剪開小黃魚, 又端上胡椒粉和提供額外的麻醬.
2013-05-19
  • 四喜烤麩
  • 乾煎小黃魚
2013-03-31 18 views
果日我地3大1小去又一城行街,買完野之後就決定去王家沙食個下午茶。去到見到個環境唔係太好,始於係喺個電梯底下面,仲要係商場死角位,而唔係完整嘅店舖格面,所以唔係太舒服有少少壓迫感。但由於友人鐘情於上海菜,所以最後都入去食。入到去個侍應俾咗張好入嘅枱我地,但真係太焗所以我地要求坐出面啲枱。一坐底見到張餐牌選擇算多,我地叫咗五道菜同兩杯豆漿。依個正宗酸辣湯的確唔錯,酸辣分明,唔會淨係食到一種味 食完仲有莫名其妙既感覺,好精神好爽!家鄉炒年糕算係幾樣之中最好食!成道菜好入味、濃郁,年糕夠哂彈牙,配菜亦好夠完全冇慳料啊 我地大家都食唔停,未食過既真係值得一試依道菜!好多地方既生煎包都試過,又一城依間既生煎包唔錯,包底好脆金黃色,入面嘅肉汁好juicy,唔會有種乾巴巴嘅感覺!我地都覺得依個咸薄餅嘅葱明顯過少,冇咗佢嘅特色,味道亦偏淡。我地好期待依個以王家沙為名既擔擔麵,仲選擇咗唔辣。點知俾咗失望我地,賣相唔錯但係唔夠熱,麵太軟,冇咗爽嘅口感,真係好可惜!豆漿亦夠濃,唔會似溝咗水咁。最後我地食咗$28x,總體算唔錯但環境真係唔係太好,想舒服放鬆既話都唔會再選擇又一城嘅王家沙!

依個正宗酸辣湯的確唔錯,酸辣分明,唔會淨係食到一種味
食完仲有莫名其妙既感覺,好精神好爽!
我地大家都食唔停,未食過既真係值得一試依道菜!
豆漿亦夠濃,唔會似溝咗水咁。

2013-03-30
  • 家鄉炒年糕
2013-01-11 10 views
團契細胞小組唔太齊人,但部份人都想盡量聚一聚,所以簡單啲就晌星期日完咗崇拜後上又一城食餐飯,講講近況、講講家庭。雖然又一城食嘢唔平,不過一來近我哋嘅教會,二來有寶寶室,對有小朋友嘅組員會方便啲,就喺咁我哋3家人一行9個(6大3細)揀咗王家沙。門外有三幾個人正等位,我哋人多要大枱搵位較難,幸好有光哥一家打頭陣先過嚟攞位,因為星期日午飯時間都幾多人晌又一城搵食。食物方面有咩揀?兩張A4呎吋點菜單就一眼睇晒,分類包括:涼菜、點心、湯羹、小菜、蔬菜.豆腐、飯.麵.年糕、魚翅.烏參.鮑魚、甜品、飲品等,好似啲點心紙咁照剔,減少叫錯嘅情況。因為都只喺食餐晏,小朋友又多,貴嘢就排除以外,都喺叫吓點心、小菜、飽肚嘅麵食之類。先嚟點心,一共有成30款供選擇,都喺上海特色嘢,分別叫咗4款:蘇式鮮肉小籠包 $32一籠有4件,何謂「蘇式」,侍應嘅回答就喺話淨肉。小籠包嘅底皮就好薄,但摺位較厚,所以令到包面嘅皮變得稍厚,未能透出內裡湯汁,亦影響整體口感。既然喺淨肉餡,做到肉鮮、汁多,總算扳回唔少分。 鮮菜肉小籠包 $32試咗個淨肉,就要試埋個菜肉,同樣一籠4件,餡料由豬肉跟紹菜做成,肉餡唔肥,都喺講求健康嘅世代

,因為星期日午飯時間都幾多人晌又一城搵食。

蘇式鮮肉小籠包 $32
鮮菜肉小籠包 $32
試咗個淨肉,就要試埋個菜肉,同樣一籠4件,餡料由豬肉跟紹菜做成,肉餡唔肥,都喺講求健康嘅世代減少肥豬肉比例,但質感仍然鬆軟,唔錯!
王家沙牛肉餅 $32
牛肉餅外皮比較厚,牛肉餡亦偏少,雖然煎得蠻香,但跟晌尖沙咀「唯一」食到嘅北京餡餅,就真喺技術性擊到喇。雖然小弟仲未試過清真牛肉館嘅牛肉餅,因為甚少踏足九龍城,但唯一嘅北京餡餅已好能夠滿足我,因為餡餅底面香脆、餡料十足、肉汁充沛。王家沙嘅牛肉餅,改善空間絕對超大。
炸饅頭 $20

愛心媽媽阿Wing,專燈點啲炸饅頭俾啲細路仔食,總好過炸薯條啦。一客有6粒,其實我都幾鍾意食,蒸或炸我都OK,當然炸就香口好多。小弟都算嗜甜之人,蘸煉奶喺要蘸得滿滿先擺休,單睇外觀就知啲饅頭炸得好平均,色澤金黃,饅頭心好鬆軟綿綿,雖然喺平價嘢,估唔到幾款點心佢最得我歡心喎。
點心以外,我哋仲嗌咗幾道小菜,份量都喺的的骰骰。
上海話梅骨 $72

雖則一碟份量唔多,但粒粒小排骨沾滿話梅醬,惹味得嚟,酸甜有緻,又唔嗆喉,餸飯、淨食都得。
瑤柱賽螃蟹 $66
加入咗瑤柱為升級版少少嘅賽螃蟹,不過瑤柱碎碎唔多,觀感上唔明顯;然而手勢紮實,蛋白炒得頗嫩滑,再將蛋黃打開撈勻,加點陳醋,味道多咗幾分層次,唔會食落好寡。
糟溜魚片 $72

魚片做得非常滑溜,帶有少少酒糟味,就算唔好酒嘅人,相信都應該接受到。而配菜嘅木耳好大塊,咬落挺爽口,跟魚片一黑一白,相映成趣,值得推介嘅菜色!
雪菜毛豆百頁 $54
雖為小菜,但屬蔬菜.豆腐類一欄。雖然加入咗雪菜,整體味道都比想像中清淡,原因喺雪菜加得唔多,較為點綴性。而毛豆質感粉粉,實質都只喺有啲清草味,反而啲百頁有趣啲,長長粗粗,口感有少少爽,但豆味濃度有中上級別。
食完幾款小菜飽肚程度都有番咁上下,所以臨尾墊肚嘅粉麵飯就唔打算叫得會太飽肚嘅嘢,最終決定揀來兩碗湯麵。查實佢哋嘅粉麵有好多選擇,如:鍋巴、菜飯、兩面黃、炒年糕……等等。
雪菜肉絲湯麵 $40
賣相平實,上海湯麵配以雪菜同肉絲,無驚喜,亦唔叫失望,只喺較為清清哋,啱小朋友食所以先叫啫。還好嘅喺麵條咬落有韌勁,又拉得幼細,賣到成$40一碗,晌又一城個場唔叫得貴,但個人覺得晌度食始終唔太划算!
嫩雞煨麵 $42
另一碗嫩雞煨麵,睇樣幾對板,湯色奶白滲出少少鹹香;煨麵喺上海菜獨有嘅煮麵方法,一般湯麵就先搵大滾水淥煮再加入上湯,煨麵就將啲麵同肉湯一齊煮,麵條吸味更強。個煨麵煮得頗滑溜,可恨嘅喺青菜跟雞丁都喺偏少,之前晌美孚小店滄浪亭食過嘅嫩雞煨麵,湯味比依度更濃,但雞丁又喺得好少,嫩雞煨麵嘅亮點喺啲湯,嫩雞變成「大茄」!
甜品
奶黃小麻球 $28
見個名幾得意,想知喺乜,所以點咗一客嚟試試,啊!原來喺加咗奶黃餡嘅煎堆仔。煎堆仔渾圓沾滿白芝麻,咬落幾香口,外層又帶點脆身,不過外皮有點厚,而奶黃餡唔夠軟滑,否則應該幾好食。
豆沙窩餅 $36
靚媽阿Wing指定點嘅,因為一對仔女喜歡食,當然小弟對甜品一樣喺來者不拒啦。外皮炸得甘香,但略嫌厚身,無咗脆口感,相反又多份煙韌感,另外豆沙餡下得唔少,味道又幾清甜,作為人多易分享嘅甜品,豆沙窩餅都算喺一個理想之選。
有小朋友同枱食飯都喺麻煩啲,真喺辛苦晒幾位媽咪、爹哋,幾位細路都算乘,無搞事。最後埋埋單計計數,除茶位每位收$4之外,小食花生$10一小碟,不過睇單見佢哋只收7個人茶錢
,應該無計坐BB櫈嗰兩個B仔,又算幾勻真有人性化。
$105 (Lunch)
  • 糟溜魚片
2012-12-15 5 views
又一城的周末下午人山人海,雖已過午飯時間,但門外等位客人聚聚集,幸好不用等太久專程來吃王家沙的生煎包,畢竟是餐廳的招牌菜鮮肉生煎包($32)生煎包裡的蒸氣把包包谷脹,圓咕碌的賣相很可愛,包底脆卜卜,包內充滿牛肉汁,十分滋味王家沙牛肉餅($32)牛肉頗鹹蘿蔔絲酥餅($30)菠蘿咕嚕肉($68)有別於一般咕嚕肉,王家沙的咕嚕肉用上肉圓,口感有趣家鄉金腿上海炒飯($56)味道恰到好處,不油不膩亦不太鹹,飯粒不會乾身,同桌皆讚高力豆沙球($36)王家沙的甜點首選,甫上桌已聞到濃香蛋味,入口鬆軟,以蛋白製的包子口感幼滑,若紅豆沙餡料多一點會更佳

專程來吃王家沙的生煎包,畢竟是餐廳的招牌菜
鮮肉生煎包($32)
王家沙牛肉餅($32)牛肉頗鹹
蘿蔔絲酥餅($30)
菠蘿咕嚕肉($68)
有別於一般咕嚕肉,王家沙的咕嚕肉用上肉圓,口感有趣
高力豆沙球($36)

Other Info. : 這間王家沙沒有正式鋪位,「無瓦遮頭」,只是商場的一個死角位,與朋友家人相聚尚可,宴客則不甚大體 所謂食得唔好浪費,死角位都可以賺錢,商家暴利之心昭然若揭
2012-12-08 10 views
@又一城王家沙 星期五去看電影, 晚餐都在又一城解決原本食日本串燒, 但想食的人自己又無訂位在不知要等多久情況下, 去了王家沙蟹粉小籠包, 皮可以薄一點啦湯汁多, 但大隻太重夾起易破穿了湯汁流到碗上, 想吸都吸唔切蟹粉量少...唔太抵食 闊少炒飯, 在menu上見到見個名好豪, 未弄清有什麼材料下在虛榮心驅使下已下單想見識下...好了, 其實只是平平無奇的加了青豆和肉粒的炒飯.....原來呢個闊少好節儉比起楊洲炒飯.....蝦都没有炒飯味道唔錯, 也不會吃完碟下全是油 奶油蛙蛙菜, 切得太幼一條條沒甚纖維口感,放入口爛爛的糖醋排骨排骨炸得有點乾, 已經沒什麼肉汁只是個人喜好, 愛吃酸酸的東西而糖醋汁極像豬腳薑的汁 ^0^口味很大肚婆呀是日每人消費 $120 (多謝淋咖哩哥請)
@又一城王家沙
星期五去看電影, 晚餐都在又一城解決
原本食日本串燒, 但想食的人自己又無訂位
在不知要等多久情況下, 去了王家沙
蟹粉小籠包, 皮可以薄一點啦
湯汁多, 但大隻太重夾起易破
穿了湯汁流到碗上, 想吸都吸唔切
蟹粉量少...唔太抵食
闊少炒飯, 在menu上見到
見個名好豪, 未弄清有什麼材料下
在虛榮心驅使下已下單想見識下
...好了, 其實只是平平無奇的
加了青豆和肉粒的炒飯.....原來呢個闊少好節儉
比起楊洲炒飯.....蝦都没有
炒飯味道唔錯, 也不會吃完碟下全是油
奶油蛙蛙菜, 切得太幼
一條條沒甚纖維口感,放入口爛爛的
糖醋排骨
排骨炸得有點乾, 已經沒什麼肉汁
只是個人喜好, 愛吃酸酸的東西
而糖醋汁極像豬腳薑的汁 ^0^
口味很大肚婆呀

是日每人消費 $120 (多謝淋咖哩哥請)
2012-11-11 3 views
唔好意思~ 因為去食之前沒諗過會寫評, 所以沒影相..純文字記錄是次光顧實況~是日餐單:1. (怪/臭味) 鮮肉小籠包2. 酸辣湯面3. 馬拉盞炒通菜!?4. 紅蔥海哲頭小籠包 ! - 臭既 ! 同個侍應講左兩次話唔要 , 要退, 仲好似聽唔明咁用D 唔咸唔淡既廣東話 講唔要 丫? 唔通呢間上海食店真係請番上海人黎做侍應唔識聽 ? 跟住"部長" 先再走埋黎話 做咩唔要? 我話臭架 ! 隔左冇幾耐佢番轉頭話 : " 我都食左你頭先個小龍包, 係有股 '草' 味, 可能你接受唔到, 唔好意思" ...... 哦...小龍包 加 臭草....有趣酸辣湯面 - 一般, 食唯一好過, 平好多, 起碼 D 面唔好林到好似入口即溶咁....好似食梗X 咁馬拉盞炒通菜 - 碟菜勁油, 馬拉盞 唔覺有, 反而食到 避風塘炒蟹果種味道, 即係 炸左D 蒜頭 + 小量辣椒 , 再加埋D 油 林落碟菜到...避風塘炒通菜紅蔥海哲頭 - 呢個算係最正常既菜了

是日餐單:

1. (怪/臭味) 鮮肉小籠包
2. 酸辣湯面
3. 馬拉盞炒通菜!?
4. 紅蔥海哲頭

小籠包 ! - 既 !
? 跟住"部長" 先再走埋黎話 做咩唔要? 我話臭架 ! 隔左冇幾耐佢番轉頭話 : " 我都食左你頭先個小龍包, 係有股 '' 味, 可能你接受唔到, 唔好意思" ...... 哦...小龍包 加 臭草....有趣

紅蔥海哲頭 - 呢個算係最正常既菜了

2012-11-10
$100 (Dinner)
  • 紅蔥海哲頭
2012-09-01 52 views
自從去完上海旅行 對上海美食一直念念不望早上地鐵站口小販叫賣的自選餡料粢飯地道小吃館的三丁燒賣和撈麵還有糯米粉做的色彩繽紛的糕點不過王家沙走高檔路線 上述的食物都不在菜單上平時很喜歡吃帶酸味的菜色 糖醋排骨最合心意可惜店員說今天沒有糖醋排骨 很難明白為甚麼會沒有改點梅子骨 也是酸酸甜甜的 只是賣相黑黑的不大討好另外一道酸甜菜 不得不提松子魚桂花魚起骨炸得鬆脆 澆上酸甜的醬汁 味道一流但松子略嫌少了一點 只有十多粒好歹松子也是這道菜的主角 怎麼份量會這麼少上海菜不可缺少的當然就是小籠包由於點了另一道有蟹粉的菜 所以吃普通的小籠包就好了夾起來的時候沒有破掉 小籠包皮厚度適中咬開後有啖啖鮮甜的肉汁流出 味道不俗另一道有蟹粉的菜就是兩面黃兩面黃是一個炸過的面餅 不過炸得不太夠面餅偏白 不是金黃色的 不夠香脆不知道是我不太愛吃蟹的關係還是做法的問題感覺蟹粉很腥 這道菜已被列入黑名單另外還點了蒜泥白肉卷 酸辣湯 錕飩和咸肉津白質素普通 好像任何一間上海食店都能做到但這裡卻又被其他食店貴 實在有點不值
自從去完上海旅行 對上海美食一直念念不望

好像譚仔的蒜泥白肉還好吃點
另外還點了蒜泥白肉卷 酸辣湯 錕飩和咸肉津白
質素普通 好像任何一間上海食店都能做到
但這裡卻又被其他食店貴 實在有點不值
$200 (Dinner)
梅子骨算是做的好
2012-08-09 1 views
因為真係太難食既關係, 所以特登上黎open rice 開個account 寫食評..價錢同食物質素唔成正比, 同樣價錢出去可以食倒更好個招牌蟹粉小籠飽$50 有4粒 (叫碗飯食好過) , 仲要難食到嘔 , 食完一粒唔想再食, 味道奇差, 好在倒晒成碟醋落去先辟倒陣怪味勉強食倒......!本身對食既要求一D都唔高, 做左廿幾年人..味試過食D咁難食既小籠飽 ..!!!!! 王家沙無take two !
價錢同食物質素唔成正比, 同樣價錢出去可以食倒更好
王家沙無take two !
2012-08-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)