話說,Yandy整個11月沒幾餐晚飯有好好在吃...因為幾乎每天都OT到9:00PM後@口@怕長肉肉,晚餐都只吃一點撐一下肚子,整個人變得好失落T^T終於來到11月尾,我要爆發了!!!這還不是全部啊!!!星期五的晚上,跟友人到APM的王家沙來了個瘋狂聚餐!!!滿肚子的失落感終於一掃而空了!!!今次真係要嚼~嚼~嚼不停@口@這也還不是全部@口@我們一班瘋女人點菜還真是亂來^^"整體我感覺很不錯呢,價錢稍貴,但一大班友友聚頭就是要坐得舒服。而且待應服務好周到加善,倒茶很落力,友人喝水,她每次也記得呢。挑幾款我喜歡的介紹好了。醉嘉美雞雞肉嫩口,感覺都是雞批肉呢,酒味偏淡不會苦澀澀的。略嫌雞味不夠及骨有點碎,但整體我滿喜歡的。皮蛋豆腐好像是聲名滿高的一道,賣相很不錯,醬汁偏咸了點,不要沾太多XDDD清新開胃,女生應該都會喜歡這味道的。本幫燻魚不好魚的我從不會叫這個的,但這個好有驚喜,咸咸甜甜的恰到好處,配飯吃一定很不錯。但吃魚就是要去骨就比較麻煩<--這是一定的好不好...蒜泥白肉卷要說到有驚喜就一定要提這一道,揀飲擇食的我青瓜紅蘿蔔我都很少碰。但這個不得了,剛入口有點小辣,但邊嚼,中
話說,Yandy整個11月沒幾餐晚飯有好好在吃...
因為幾乎每天都OT到9:00PM後@口@
怕長肉肉,晚餐都只吃一點撐一下肚子,整個人變得好失落T^T
終於來到11月尾,我要爆發了!!!
這還不是全部啊!!!
星期五的晚上,跟友人到APM的王家沙來了個瘋狂聚餐!!!
滿肚子的失落感終於一掃而空了!!!
今次真係要嚼~嚼~嚼不停@口@
這也還不是全部@口@
我們一班瘋女人點菜還真是亂來^^"
挑幾款我喜歡的介紹好了。
醉嘉美雞
雞肉嫩口,感覺都是雞批肉呢,酒味偏淡不會苦澀澀的。
略嫌雞味不夠及骨有點碎,但整體我滿喜歡的。

皮蛋豆腐
清新開胃,女生應該都會喜歡這味道的。
本幫燻魚
但吃魚就是要去骨就比較麻煩<--這是一定的好不好...
蒜泥白肉卷
但這個不得了,剛入口有點小辣,但邊嚼,中間的青瓜青甜味慢慢滲出來,中和辣味。
整個過程清新又新奇,力推必試!!!
鮮肉生煎包
一向愛好包點的我,這個生煎包肉餡咸淡適中, 咬開時邋有點肉汁,很Juicy,包也沒有變得水爛爛,底部也煎得很香脆,水準之上呢!

王家沙咸粢飯 王家沙甜粢飯
感覺以店名命名的都是招牌菜?!
我只吃了咸的,真的平平無奇,肚子有空間還是試其他的吧。
上海話梅骨
又一呼聲很高的一味,這個真的要讚!
香甜可口,小小的一粒連骨,放口裡就去骨,而且肉質嫩滑,不會乾巴巴的。

清炒河蝦仁
好像也是有名的,但個人對海鮮很挑,蝦仁我幾乎都不吃的。
但這個帶點Creamy包裹著蝦仁,爽脆有咬口,就是沒什麼蝦味。

鮮蕃茄時菜 鮮豆板時菜
女生吃飯一定要有菜,但重點是我不喜歡菠菜啦!!!T^T<--這死小孩偏食得很...
味道不錯啦,反正多少一定要吃點菜才安心。
家鄉金腿上海炒飯
喜歡這個炒飯很一粒粒的,又香又乾身,也不會很油(重點),淡淡的蛋香很討喜。
最後當然是不能少的甜品,但Yandy是少有不好甜的女生...
桂花酒釀丸子沒有很濃的酒味,但少有的有包餡,清清的作結尾後不錯。
整體食物質素都很滿意,最重要的是服務很好,上菜也很快。
愉快舒壓的一個晚上。
2013-11-29
Type of Meal
Dinner
  • 家鄉金腿上海炒飯
  • 上海話梅骨
  • 蒜泥白肉卷
  • 鮮肉生煎包
2013-10-21 19 views
跟友人閒逛到肚扁, 走進略有名氣的王家沙, 吃籠小龍包, 讓人快樂不已.晚上8時人不多, 搭枱可即時入席.醉嘉美雞雞怪怎也要叫碟雞. 這個面頭放了幾粒明目杞子, 就當是可養顏補血的一道菜. 用酒浸著滑雞, 賣相不俗.但始終就不愛凍吃, 又沒有雞味. 酒味又不特別重. 而且骨太多, 有點"呃秤".蒜泥白肉第一次吃一卷卷有蒜泥白肉. 又是太凍.包著紅蘿蔔絲吃下不夾味, 還有點嘔心. 可能是第一次吃, 極不習慣.蒜蓉又不夠, 失望.蘇式鮮肉小籠包都叫做皮薄餡靚, 每人兩件當然不夠. 魚湯蒜子菜心苗極之失望. 菜心苗擺明是菜心, 粗莖得比一般菜心還要大, 還要硬. 蒜子就隨意放幾粒起面.魚湯不是魚湯, 只是最普通的上湯味.豆沙餡餅太油, 已經上碟時不夠熱, 豆沙餡又太少. 正宗皮厚.上菜速度偏慢, 五碟菜仍有漏單情況. 唯一接受是加茶很快~
晚上8時人不多, 搭枱可即時入席.

蒜泥白肉
第一次吃一卷卷有蒜泥白肉. 又是太凍.
蒜蓉又不夠, 失望.

蘇式鮮肉小籠包
都叫做皮薄餡靚, 每人兩件當然不夠.

魚湯蒜子菜心苗
魚湯不是魚湯, 只是最普通的上湯味.

豆沙餡餅
太油, 已經上碟時不夠熱, 豆沙餡又太少. 正宗皮厚.
上菜速度偏慢, 五碟菜仍有漏單情況. 唯一接受是加茶很快~
$150 (Dinner)
2013-10-03 45 views
難得出到觀塘,唔多熟路既情況下只係逗留在apm裡,晚餐也在這裡解決算了,於是試下王家沙吧!!肉凍:依一個我唔記得左菜名了,總之佢係肉凍XD" 依個係一個冷盤黎既,咬落去有D啫喱既質感,還可以吧.bb乳鴿:細細隻咁不會太過油膩,但沒有甚麼特別.醉雞:雞很滑,不會煮得過火令肉質變硬,酒味好香好醇好濃,一啖酒再加上一啖雞,再加埋妃子,好進補既感覺XD" 不過自己一個飲曬應該會醉吧XD"紅油炒手:醬汁好濃味,有少少辣,雲吞大大粒,皮夠薄夠滑,餡料夠多,配塔起上黎好惹味,好好食!!家鄉金腿上海炒飯:炒飯最重要係D咩呢? 最重要係抄得夠乾身!! 依個抄飯做到了!!再加上金華火腿既鹹香,依個抄飯真的很不錯!! 而且好足料都幾大碟呢 桂花油釀丸子:來到我最鍾意食既酒釀丸子了,佢真係冇令我失望呢!! 酒釀很香,充滿清香既酒味,加上桂花既香味,再加埋Q彈既丸子,最特別佢既丸子係有餡既,係甜甜既餡,真係好好食!!當日見到有好多人等位,建議訂台會比較好啊.

肉凍
bb乳鴿:細細隻咁不會太過油膩,但沒有甚麼特別.
BB乳鴿
醉雞
紅油炒手
桂花油釀丸子
當日見到有好多人等位,建議訂台會比較好啊.
2013-09-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
醉雞
紅油炒手
桂花油釀丸子
2013-09-17 9 views
因為太肚餓既關係 唔想等太耐位所以就簡王家沙食!!上茶速度都算幾快,d服務態度都ok既只係等位麻煩左少少 要係咁逼 個酒較得好好,花調加雞湯夾埋一齊岩岩好,不過最失色係佢d雞翼尖斬到碎濕濕食唔到咁濟 有d浪費第一次食呢個係水晶肴肉,食落其實有d似燻蹄但就啖啖肉 幾好咬口 連埋d姜絲一齊食仲好食蒜泥白肉入面係包住d青瓜 辣辣地得黎有青瓜既fresh 不過最好多d人先好叫因為有d肥,2個人食heavy左d最後叫左個雞煨面不過唔記得影相haha, 呢個d面其實唔錯,雞肉唔悔 但個湯底就真係好淡, 有待改善
因為太肚餓既關係 唔想等太耐位所以就簡王家沙食!!

食唔到咁濟 有d浪費
水晶肴肉
蒜泥白肉卷
因為有d肥,2個人食heavy左d

但個湯底就真係好淡, 有待改善

2013-09-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
水晶肴肉
2013-07-19 25 views
今日同女友到APM搵野食, 原本打算死日本菜, 但因為太多人排隊又肚餓而放棄左, 所以走左果隔離王家沙貪佢夠快, 點知就出事。我地兩個人叫左小籠包, 鎬貼, 蔥油餅, 馬拉盞通菜&賽磅蟹, 除左碟菜係OK之外, 其他係我食過近乎難食既一間, 小籠包乾到好似麵包咁, 鎬貼D皮厚到好似食緊麵粉咁, 真係好差.... (可能我由細食京滬菜食大所以要求高D)但離譜係賽磅蟹, 竟然用蠶豆炒!! 喂, 全香港有5%人有蠶豆症, 你起碼個餐牌食清楚或者落單時同客人講聲丫。小弟因為蠶豆症, 幾歲大時唔知道食左差D無命呀!!!佢D蠶豆切到一片片綠色仲以為係菜頭, 我食左幾片唔對路咪問下侍應呢D咩黎囉, 個侍應OK既, 佢起碼會想了解下我問題出左係邊, 之後經理拎埋碟野走過黎問我想點, 佢話賽磅蟹係咁煮喎, 我話我食過過百次都未食過有人用蠶豆整既賽磅蟹, 佢原全無心聽我解釋咁樣係會食死人, 只係問我咁你係咪想取消丫? 之後一句道歉都無!埋單離開之後, 本來同女友睇戲, 結果即時發燒, 岩岩睇完醫生返來, 好彩無咩大礙。我最嬲既唔係呢樣, 而係佢地完全唔將客人健康放上心, 以為只係取唔取消碟菜咁簡單。 有蠶

有蠶豆症既食家千萬要小心!

2013-07-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$109 (Dinner)
2013-01-30 24 views
話說小妹將第一次參加馬拉松, 已練習了多月. 但體重竟然一磅也沒有減少?!?! (真羞家), 還是告誡一下自己跑後不要狂吃肉. 多吃一點菜吧!這天, 我和姐姐在王家沙的一餐儘量點蔬菜- 鮮菜肉小籠包($32), 上海素蒸餃($32), 上海菜煨麵($42), 金牌蟹粉生煎包($52).餐前花生- 十萬個不想要這一碟專門欺負客人(掠水)的”花生”, 因面皮薄之故, 硬著頭皮都要接受. 可幸的是這一碟只收取十元, 在不合理之中還算合理了! 而且花生沒受潮, 夠脆口, 又不過鹹, 我們竟然把它吃光光?鮮菜肉小籠包- 為什麼外皮乾癟乾癟的?!?! 小籠包的皮像蒸素餃的那種. 咬下去, 質感一如所料的乾身, 尤其是頂部的皮, 又乾又厚又硬. 內餡是菜肉餡, 肉的比例減少了, 內餡的油潤感會比鮮肉小籠包為少, 湯汁亦都比較少. 只是形狀像小籠包, 味道還不如正正經經吃一隻菜肉餃.要吃有點蔬菜的小籠包, 不如到尖咀的”頂太瘋”好了, 那裡的絲瓜小籠湯包算是多汁鮮甜, 起碼保持了小籠包的形神.上海素蒸餃- 是全素, 但完全不寡. 全因為添加香菇與麻油之故, 香氣滿溢. 菜餡的菜(以小棠菜為主)亦非常嫩

可幸的是這一碟只收取十元, 在不合理之中還算合理了!
只是形狀像小籠包, 味道還不如正正經經吃一隻菜肉餃.
上海素蒸餃- 是全素, 但完全不寡. 全因為添加香菇與麻油之故, 香氣滿溢. 菜餡的菜(以小棠菜為主)亦非常嫩綠爽脆, 最怕吃到蒸霉菜餃, 霉菜包(這裡指的是霉身的菜, 不是梅菜). 菜餡切得細碎口感好.
而且, 餃皮反而還比小籠包的還薄身?!?!
上海菜煨麵- 湯是奶白色的, 呷一口, 有濃濃的雞湯味, 就是嫩雞燴麵”走掉”嫩雞一樣.
吃齋者忌點此麵, 不然齋砵也會被打破掉了!
小妹不是茹素者, 有雞湯的味道更合心!
雞湯雞味濃又不過鹹, 令人覺得是真材實料(希望是真),
麵條軟身但不糊, 軟腍的麵條可”索”盡雞湯, 令入口時的味道更濃.
麵中的菜又是小棠菜 (小棠菜是不是很便宜? 每樣菜也有它的身影).
雖然沒有其他配菜, 但卻是簡簡單單好味道.
只是一個”齋麵”索價$42, 還真”不簡單”!
金牌蟹粉生煎包- 不是要多菜少肉嗎??

咬下去, 湯汁差點噴出來!
生煎包頂部柔軟底部香脆, 稍嫌底部厚了少許, 搓薄一點令口感會更佳.
蟹粉沒有偷減料, 啖啖都吃到蟹粉的鮮味, 濃而不腥.
不小心又吃得過飽, 多蔬菜又如何? 澱粉質一樣多, 人做運動我做運動, 人家變瘦自己發胖, 唉~~~
2013-01-28
2012-09-15 17 views
因為亞女要去官塘 APM 附近學做蛋糕 , 故在 APM 找地方食晚飯 , 第一次到此商場唔多熟地頭, 見周圍都好多人等位 , 一於分散投資多取幾家食店籌號等....終於等到位, 雖然在門口位都好啦照坐下, 餐紙其實選擇不太多, 隨意點了幾款例牌菜 小籠包 $32 ---- 皮厚了一點, 汁唔夠多 , 好一般 咖哩鮮肉鍋貼 $32 ---- 見個名比較特別 ,一於試試, 有少少失望 , 咖哩味不足 王家沙牛肉餅 $32 ---- 味道都算 OK 但肉少 樟茶鴨 $62---- 廚師推介之一, 味道OK , 肉質稍乾不覺油膩 京蔥爆咸肉茶樹茹 (配薄餅) $68 ---- 全枱餸中最OK的, 淨食會略咸, 但加入在薄餅 中食就一流啦 , 唔夠薄餅仲耍追加多一份薄餅回味 百頁結燒肉 $66 ---- 好咸 ,百頁又ug , 唔多掂 咸肉波菜砂鍋飯$58 ; 闊佬炒飯$58 ---- 一個比較清淡, 一個味濃少少, 互補之下效果都幾好 醉雞 ---- 酒味不足 , 普通啦*** 五個人食埋單 $670

王家沙牛肉餅 $32 ---- 味道都算 OK 但肉少
中食就一流啦 , 唔夠薄餅仲耍追加多一份薄餅回味
醉雞 ---- 酒味不足 , 普通啦

*** 五個人食埋單 $670

唔夠酒味的醉雞
百頁結燒肉 --- 唔得
馬拉盞炒菜
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
京蔥爆茶樹菇 , 放入薄餅中食最好
樟茶鴨
2012-07-22 53 views
看完蝙蝠俠剛好是晚飯時段,預計要等位的情況下,侍應竟說有位,只限坐個半小時,成交。蟹粉小籠包:皮O既厚度適中,湯汁亦好鮮味,如果要食,起碼每人四隻,不過一籠四隻要$50,太貴啦;脆皮素鵝:個皮有油益味,個饀都好弱;上海粗炒:正常水準,個汁同京蔥牛肉個汁一樣味;京蔥牛肉配薄餅:個薄餅竟然係呢種,皮太薄,根本都唔啱包住嚟食,牛肉好嫩,唔錯;馬拉盞通菜:通菜有啲硬,唔乾身,馬拉盞足料,好味。四人合共$450,朋友常說舊式的上海飯店越來越少,舊式的不需花太多心思,慣常款式點菜,大大碟熱騰騰,老侍應有性格的招呼,坐在其中會吃得津津有味,價錢當然大眾化。這裡的食物有質素,環境太狹窄,大枱不多,講價錢,要舒適,二人世界剛剛好!
看完蝙蝠俠剛好是晚飯時段,
預計要等位的情況下,
侍應竟說有位,
只限坐個半小時,
成交。

脆皮素鵝:個皮有油益味,個饀都好弱;
上海粗炒:正常水準,個汁同京蔥牛肉個汁一樣味;
馬拉盞通菜:通菜有啲硬,唔乾身,馬拉盞足料,好味。

四人合共$450,
朋友常說舊式的上海飯店越來越少,
舊式的不需花太多心思,
慣常款式點菜,
大大碟熱騰騰,
侍應有性格的招呼,
坐在其中會吃得津津有味,
價錢當然大眾化。
這裡的食物有質素,
環境太狹窄,大枱不多,
講價錢,要舒適,
二人世界剛剛好!

蟹粉小籠包
馬拉盞通菜
上海粗炒
京蔥牛肉配薄餅
2012-07-18 9 views
来香港一看上海菜我吓了一跳这也叫上海菜明明是点心店正张菜单最多的就是面,饭,点心,真正算的上是上海本帮菜的没几个,而且味道差的离谱,不过后来听朋友介绍香港所谓的上海菜都是买这些东西的,上海菜的杯具啊!!!
2012-07-02
2012-06-07 1 views
之前係旺角好鍾意去食王家沙,覺得佢食質數都好平均有日行APM見到有,就同幾個朋友一齊食點知........失望當日我地叫左蟹粉小龍包<<唔錯燻魚<<十分差,好似食緊牛肉乾咁,好硬。又唔入味,朋友覺得好似放左幾日咁豬扖菜飯<<一般鮮茄蝦仁二面黃<<個面好食,但D汁太甜,無左鮮茄的味我估我都唔會再去食.....
之前係旺角好鍾意去食王家沙,覺得佢食質數都好平均

有日行APM見到有,就同幾個朋友一齊食

點知........失望

當日我地叫左蟹粉小龍包<<唔錯

豬扖菜飯<<一般
鮮茄蝦仁二面黃<<個面好食,但D汁太甜,無左鮮茄的味
我估我都唔會再去食.....
2012-05-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 蟹粉小龍包
2012-06-05 11 views
今晚心血來潮想食上海菜 APM內二選一 我選前者 王家沙/家傳滬曉新開張時來過一趟 當時服務未上軌 侍應手忙腳亂 落錯單又上錯別人既菜今次落單斟水都無問題 友人未到齊也比檯 亦沒有催促落單試過其分店比較下 這裡既生煎包出奇地好 肉汁香口包底鬆脆 東坡肉+蝴蝶包 好夾兼好味素鵝腐皮卷 多料又脆口金腿炒飯 味道唔差 差在無料鎮江肴肉 唔香口 肉質硬醬爆羊肉+薄餅 味道OK 可憐蔥多羊肉少 担担麵 麵底OK 湯好淡口又少花生肉碎小籠包,咖哩牛肉窩貼 普普通通4個人還叫了一客豆沙窩餅作結

今次落單斟水都無問題 友人未到齊也比檯 亦沒有催促落單

試過其分店比較下 這裡既生煎包出奇地好 肉汁香口包底鬆脆

東坡肉+蝴蝶包 好夾兼好味

素鵝腐皮卷 多料又脆口

金腿炒飯 味道唔差 差在無料

鎮江肴肉 唔香口 肉質硬

醬爆羊肉+薄餅 味道OK 可憐蔥多羊肉少

担担麵 麵底OK 湯好淡口又少花生肉碎

小籠包,咖哩牛肉窩貼 普普通通
4個人還叫了一客豆沙窩餅作結
$130 (Dinner)
2012-05-07 12 views
跟家人提早慶祝母親節。本來從前在又一城王家沙食過都覺得味道普通價錢貴,在OpenRice上見到APM呢間王家沙的評價又係麻麻地,但係屋企人訂左位,冇得異議,惟有跟隨大隊去。點菜時為左穩陣起見,已盡量點餐紙上標明為「招牌小菜/點心」,希望普普通通又一餐喇,點知比想像中仲要難食好多倍。醉嘉美雞- 賣相OK,但味道差勁,從未嘗過一道冇酒味嘅醉雞,尤如將一份烚熟嘅冷藏雞雪凍後再澆上有少少酒味嘅汁就算數…鎮江肴肉- 我覺得OK(但其他人覺得唔好食),係是晚惟一過到關嘅菜式…蒜泥白肉卷- 賣相麻麻,白肉包住紅蘿蔔,食落都仲OK喇,怪怪地囉…椒鹽排骨- 賣相及味道跟KFC香辣炸雞一樣,其實唔算難食,但係我想食嘅係椒鹽排骨而唔係KFC喎,大佬…乾煸四季豆- 味道麻麻,乾得可怕…王家沙牛肉餅-我唔敢試,屋企人話乾睜睜,唔好食…王家沙擔擔麵-賣相可以,味道極之普通,叫左中辣但只係得少少少少辣…酸辣湯麵-唔夠味,麻麻地,想要多啖酸辣湯都冇…家鄉金腿上海炒飯-全晚最離題的菜式之一,家鄉金腿只有極少量尤如芝麻般大小的微粒,味道清淡,只比炒白飯鹹少少…清炒河蝦仁-食落第一啖OK,跟手只覺得好鹹…瑤柱賽螃蟹-hmm

乾煸四季豆- 味道麻麻,乾得可怕…

王家沙牛肉餅-我唔敢試,屋企人話乾睜睜,唔好食…

酸辣湯麵-唔夠味,麻麻地,想要多啖酸辣湯都冇…

清炒河蝦仁-食落第一啖OK,跟手只覺得好鹹…

瑤柱賽螃蟹-hmmmm…我只食到好多好多好多蛋白…

木桶雞- 同醉雞一樣,只係將一隻烚熟嘅冷藏雞加汁入桶再上碟,其實個汁味道唔錯,但係隻雞真係又老又乾又冇味…

全晚最想食嘅係小籠包,但係個爐壞左冇得食,連補飛嘅機會都冇埋…

服務方面,有好有唔好,有遇到一個上菜時極無禮貌嘅waiter,但係其他嘅侍應都幾好,打和…

最慘就係呢餐所謂上海菜其實係一粒上海味都無,極其量只係一餐極差極差嘅廣東菜。

總括,APM王家沙是本人平生有史以來食過最差的一家上海菜館﹗

BLACKLISTED。

THE END。
2012-05-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Celebration
Mother's Day
2012-04-17 19 views
很久沒有去觀塘了!到apm時除了日本菜外,滬菜也是一個不錯的選擇啊!個人很喜歡吃炒年糕,推介這個回鍋肉炒年糕,男生應該較不喜歡吃年糕,會覺得是一舊冇味冇道既粉。但加了回鍋肉和醬汁之後味道就會剛剛好,不加白飯也可以!而且這邊的肉也不是肥五花腩,沒那麼膩~ 平常較少吃上海食品的朋友應該較少吃到百頁吧!其實百頁原本是一大塊豆腐製品(像布一樣),把它切開一條條再打結跟豬肉一起炆的,吃起來有濃濃的豆味和醬汁味~這個百頁腩肉炆得不錯,而且最好的是份量很多!!怕肥肉的朋友可以少吃肥肉的地方,因為只吃瘦肉也不硬~小籠包again!看起來皮像是厚了一些,但夾起的時候其實也是會穿的… 而且凍得有點快…… 在晚上繁忙時間餐廳規定了入座時間為1.5小時,但他們上菜速度很快,吃起來時間也很充裕~個人也很喜歡他們的店面設計,那些新式砌字希望秦始皇也能有機會看到!有些真的百思不得其解~ 此謂目不暇給。
回鍋肉年糕
個人很喜歡吃炒年糕,推介這個回鍋肉炒年糕,
男生應該較不喜歡吃年糕,會覺得是一舊冇味冇道既粉。
但加了回鍋肉和醬汁之後味道就會剛剛好,不加白飯也可以!
而且這邊的肉也不是肥五花腩,沒那麼膩~
百葉腩肉
平常較少吃上海食品的朋友應該較少吃到百頁吧!
吃起來有濃濃的豆味和醬汁味~

這個百頁腩肉炆得不錯,而且最好的是份量很多!!

怕肥肉的朋友可以少吃肥肉的地方,因為只吃瘦肉也不硬~
小籠包

而且凍得有點快……

在晚上繁忙時間餐廳規定了入座時間為1.5小時,
但他們上菜速度很快,吃起來時間也很充裕~

有些真的百思不得其解~ 此謂目不暇給。

2012-04-16
回鍋肉年糕
小籠包
百葉腩肉
  • 回鍋肉炒年糕
2012-03-30 8 views
今日放工想食d輕型少少既菜所以就去左王家沙啦!!最後係王家沙食既野都唔算好輕型哈哈!點左担担麵,闊佬炒飯同紅油炒手紅油炒手味道不錯,雲吞肉味幾濃,唔怕被醬汁搶左風頭,可惜既係唔夠辣担担麵就叫左小辣,聞落幾香,食落味道唔太濃味,差少少味覺既刺激 (呢個掛住食唔記得影相哈哈)闊佬炒飯就即係蛋白菜心炒飯,炒得太油,飯太硬,無果粒性,明顯鑊氣唔夠,下次都係唔好叫炒飯今次叫既除左炒飯有點兒失策,下次都係叫返佢出名的菜會好d~
今日放工想食d輕型少少既菜
所以就去左王家沙啦!!

最後係王家沙食既野都唔算好輕型哈哈!
點左担担麵,闊佬炒飯同紅油炒手

今次叫既除左炒飯有點兒失策,下次都係叫返佢出名的菜會好d~

2012-03-29
2011-12-27 11 views
叫左碟清炒豆苗98大元。成碟油,撇完一碗,仲有好多油,如圖示。另外,上海粗炒沒有了應有味道,多左海苔味,很奇怪。皮蛋豆腐就非常鹹,皮蛋係濕濕碎碎的。全晚不停飲水,非常口渴。還有我在六點入座時,店舖有很多空位,卻要我二人跟其他人搭枱,真的莫名奇妙,場內有多張獨立二人枱
清炒豆苗
2011-12-27
$140 (Dinner)