2018-11-19 726 views
今日難得去到屯門V city 唔係好熟呢邊, 睇下朋友有咩介紹啦~最終決定食和民心思思心思思咁選擇食咩, 最後係選擇左叫一個四人前四人前係包括: 一份刺身一份甜品同埋ABCD各簡兩樣包四杯飲品聽洛都覺得好豐富~A方面: 簡左pizza同餃子,pizza味道正常,一人一舊好快就清晒~餃子味道質素B方面: 簡左泡菜石頭飯同牛肉壽司,泡菜飯係成餐飯既意外驚喜,真係估佢唔到咁好食,而另一亮點就係牛肉壽司:味夠濃,汁夠多C方面: 簡左牛肉壽喜燒鍋。牛肉正常質素,壽喜燒係我鍾意既味道,另外叫左店員比芝麻醬黎點野食D方面: 只有兩款唔同既雞肶, 所以我地就各叫左一款,一款係蒜味味度幾好唔會過咸另一款係香炸雞肶, 但炸粉相對地無咩味, 加上隻雞上枱之前未鯨乾啲油感覺有小小油淋淋但炸得幾脆再配蜜糖芥末醬有小小甜辣中和左部份油膩感,另外值得一提雞肶都幾大隻幾滑到左甜品時間啦~ 係一口朱古力蛋糕上面有粒士多啤梨, 士多啤梨偏酸加埋朱古力蛋糕既甜剛好中和到整體黎講呢一餐真係非常豐富, 價錢又合理,質數對得住個價錢岩晒四個人一齊既時光。埋單既時候, 四個人去都飽住走,再要讚下個份量, 剛好每人一件 名正言順的四
今日難得去到屯門V city
唔係好熟呢邊, 睇下朋友有咩介紹啦~
最終決定食和民

心思思心思思咁選擇食咩, 最後係選擇左叫一個四人前

聽洛都覺得好豐富~

感覺有小小油淋淋但炸得幾脆

再配蜜糖芥末醬有小小甜辣中和左部份油膩感,
另外值得一提雞肶都幾大隻幾滑

到左甜品時間啦~

整體黎講呢一餐真係非常豐富, 價錢又合理,質數對得住個價錢

岩晒四個人一齊既時光。
埋單既時候, 四個人去都飽住走,
再要讚下個份量, 剛好每人一件 名正言順的四人前 ! (有D地方唔係嫁MA xDD)
Other Info. : 食四人前,張枱有D細, 要不停清晒D野食, 先有位放下一款食物~
2018-11-17
2018-11-06 346 views
賣相同食品都唔得,連台都唔抹久叫人坐食麵檯面有飯粒諗住試下個早餐,點知中伏,麵完全冇味道,火腿又韌又冇味,雞扒簡直就是擺設咁!唔熱!真系冇下次⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
賣相同食品都唔得,連台都唔抹久叫人坐
食麵檯面有飯粒

真系冇下次
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
啲刺身完全唔新鮮、去骨去唔乾淨,壽司卷基本上冇餡。主打產品啲’’乜鍋物鍋’’味道十分一般,同啲打邊爐地方冇分別。其實唔係話真係好差,但完全唔值。以呢個價錢好多其他選擇會比佢好。

2018-08-12 515 views
平時食早餐多數都係去茶餐廳有次每種朝早行V city經過見到和民原來有和風早餐咁就決心要搵一次去食下早餐Menu選擇都幾多有和風,飯+餸+湯有洋式,炒蛋+多士+腸亦有麵食難得有和風早餐我就梗係揀佢啦揀咗鯖魚定食成個餐$32 ,我覺得價錢合理我仲額外加咗一隻溫泉蛋 ($8)麵鼓湯唔係太夠熱,同左職員講,佢哋都好Nice即刻幫我換返一碗熱嘅豆腐上面有薑蓉同蔥,加少少豉油都幾好味鯖魚份量我覺得適中,早餐佢俾太多反而食唔晒味道正常,如果煎得香脆啲會更好味反而想讚下個蛋卷好淋,好香甜好有衝動想單點一客蛋黎食整體感覺唔錯下次可以試埋佢嘅洋式早餐
平時食早餐多數都係去茶餐廳
有次每種朝早行V city經過見到和民原來有和風早餐
咁就決心要搵一次去食下

早餐Menu
選擇都幾多
有和風,飯+餸+湯
有洋式,炒蛋+多士+腸
亦有麵食

難得有和風早餐我就梗係揀佢啦
揀咗鯖魚定食
成個餐$32 ,我覺得價錢合理
我仲額外加咗一隻溫泉蛋 ($8)
豆腐上面有薑蓉同蔥,加少少豉油都幾好味

鯖魚份量我覺得適中,早餐佢俾太多反而食唔晒
味道正常,如果煎得香脆啲會更好味
反而想讚下個蛋卷
好淋,好香甜
好有衝動想單點一客蛋黎食

整體感覺唔錯
下次可以試埋佢嘅洋式早餐
2018-07-15 669 views
今晚機緣巧合走到茶木門口,見到少人排隊,我就與朋友一同進去點餐。茶木的環境一向簡單雅致,用餐時間有限。首先,點餐後最快上檯是兩杯凍飲,一杯竹炭冰會好像墨魚汁令唇齒染上黑色,但味道特別,值得一試。另一杯抹茶冰味道濃郁,喜歡這種口味的朋友必定要叫。然後,這道鮭魚忌廉可樂餅是本編最中意點的料理之一,每一口咬下去都啖啖鮭魚和忌廉混為一體,雖然外脆內軟,但每一口都是入口即溶,有種飽滿幸福的感覺。滿分必點!接著,這道是夏日刺身冷麵,茶本限定料理從未中伏,每次見到我都一定會試。上次試過三色麵後,今次的刺身冷麵相當吸引,價錢合理。刺身冷麵有蝦,帶子,吞拿魚,三文魚,蟹柳,蛋,青瓜配上泡菜,建議加少少芥末和醋,必定會令此料理昇華到另一個層次。這個石鍋鮭魚&帆立貝蒜蓉牛油飯,可謂平,靚,正。一碗牛油飯,蓋上三文魚,帶子,栗米,少少蔥加上木魚,賣相一流,味道出色。這家的刺身都係質量高,入口就知道價錢絕對係公道。香噴噴的蒜蓉牛油飯令人好快就食完,喜歡這個味道的本編推薦這道料理!當然,素食者可以點只有菌類的石鍋飯,未嘗不可。

茶木的環境一向簡單雅致,用餐時間有限

抹茶/竹炭冰配麻糬

首先,點餐後最快上檯是兩杯凍飲
,一杯竹炭冰會好像墨魚汁令唇齒染上黑色
,但味道特別
,值得一試。
另一杯抹茶冰味道濃郁
,喜歡這種口味的朋友必定要叫。

鮭魚忌廉可樂餅

。滿分必點!

夏日刺身冷麵

接著,這道是夏日刺身冷麵

建議加少少芥末和醋,必定會令此料理昇華到另一個層次。

這個石鍋鮭魚&帆立貝蒜蓉牛油飯
,可謂平,靚,正。
這家的刺身都係質量高,入口就知道價錢絕對係公道。
素食者可以點只有菌類的石鍋飯,未嘗不可。
2018-07-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
抹茶/竹炭冰配麻糬
鮭魚忌廉可樂餅
夏日刺身冷麵
2018-07-03 331 views
唔抵食,味道一般,menu個豚肉大煱寫住2-3人前,到個豚肉煱來到,根本係好少,冇可能係夠2-3人食,滑蛋豬柳飯,連一碗飯的份量都冇,豬柳炸就粉超厚,再後加一個白飯18元,仲要個碗係唔滿的普通飯碗,飯亦不熱,完全唔得
2018-07-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2018-06-19 332 views
-🦄和民-北海道十勝豚肉盒子飯御膳 Hkd78Rating🌕🌕🌕🌗🌑牛肉壽喜燒御膳 Hkd88Rating🌕🌕🌕🌗🌑-父親節既晚上 來到和民居食屋📍可能比較早入座 唔係太多人左下係十勝豚肉飯 賣相不錯👍🏻但啲汁有啲鹹不過汁嘅份量都足夠一碗飯😋豚肉大概有7-8塊🤩睇圖都見到係幾大塊下而每塊豚肉都好入味咬落去好淋唔會食到有筋/太多既脂肪🤔🤔但佢配左啲黃色既sauce又苦又酸咁超級怪😥😥😥之後個牛肉壽喜燒係唯一一個唔辣嘅火鍋配料方面有金菇/豆腐/粉絲/菜Etc😌最面有5-6塊牛肉 幾淋身但味做到入口即溶😗個湯底唔會過份鹹上菜嗰陣佢會另外比壺湯底你🙂唔夠湯既話可以自己加 而個烏冬都幾煙韌 讚😋😋
🦄和民

唔夠湯既話可以自己加
而個烏冬都幾煙韌 讚😋😋
2018-06-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
Celebration
Father's Day
2018-06-18 217 views
返早放工,食果陣已經過左兩點半,但另一位未食野,所以照食午餐懶諗懶行,見到餐廳就入另一位食牛肉石鍋飯,佢話唔好食(所以又冇食哂,真係好浪費。唔好味啫,又未去到好難食,好討厭)我試左啖,的確唔好食。唔夠汁,飯硬,冇乜味。冇影相我食天婦羅豬肉唔知咩(請自行參閱餐牌,星期二特選)。一般,好一般。個飯同樣偏硬,蒸蛋係最好食,因為夠滑😂。豬肉如題,好厚粉,開頭食還好,食食下愈來愈漏,口感麻麻。我地一致決定唔再食呢間野。完
懶諗懶行,見到餐廳就入
我食天婦羅豬肉唔知咩(請自行參閱餐牌,星期二特選)。
豬肉片天婦羅

我地一致決定唔再食呢間野。完
2018-06-02 375 views
屯門V City商場咁多食肆,竟然唔係太多間又得食早餐,全因為商場設計有啲問題,連一間快餐店都冇,附近最近行5分鐘有麥記,天氣大熱天時真係比較懶,係商場的和民開始提供早餐,竟然座無虛席。今次食咗和朝食係鮭魚飯早餐,西式雞扒早餐,配上日式咖啡。完全同日本食到嘅感覺係一樣,當然質素會比較差,不過以30幾蚊一個早餐,都平過快餐店,已經冇乜要求,仲可以用八達通付款,夠晒方便同埋貼心!我諗以後都會繼續喺度食早餐,食完早餐仲可以喺商場嘆下冷氣,消暑佳品

今次食咗和朝食係鮭魚飯早餐,

西式雞扒早餐,
洋朝食

和朝食
和朝食
  • 和洋朝食
有晚去屯門食飯,見到間和民咁多人等位,就入咗去試下,入去叫咗個4人餐,八百幾但都幾多野食,一開始唔覺得伏,個前菜同個沙津都ok嘅,到個刺身開始覺得難食,d三文魚食落有d怪,d蝦仲衰,食落口好淋好腥,係d帶子同吞拿魚好少少,之後上咗兩隻雞脾,一隻燒一隻炸,但兩樣完全唔值,燒個隻同普通快餐店個d差唔多,食炸個隻不如去茶記食生炸彈脾仲好食,個軟殼蟹壽司都唔係咩黎,都唔似軟殼蟹,仲要淋嘅,最係上咗個鍋,海洋鍋嚟,睇個樣以為終於有d好食d嘅,個湯勁咸勁重胡椒味,d海鮮都係腥腥地。諗住嬲嬲地食完就算,但係唔知係唔係d刺身唔新鮮定咩,個晚返到屋企屙咗兩三次。下次真係請都唔再去,又貴又唔抵又難食
下次真係請都唔再去,又貴又唔抵又難食
2018-05-20
Type of Meal
Dinner
2018-05-10 208 views
質素和我期望差很遠。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。仲要價錢不是很平。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2018-04-24 214 views
和民午餐真系好抵,有前菜沙律(幾好味唔系hea), 仲有湯,野飲任飲。我好鐘意叫石鍋飯,熱辣辣好正。特別系泡菜牛肉飯,小小辣好好味。另外黑椒牛肉石鍋飯都ok, 黑椒味夠味,不過對比泡菜牛肉飯就幹小小。
2018-04-07 208 views
第一次食咁散嘅軟殼蟹壽司…開頭夾第一件,入面得好細粒嘅"軟殼蟹",好彩其餘幾件壽司嘅軟殼蟹大啲啲…鰻魚牛肉飯,牛肉少咗啲,同Menu圖片相差好遠,鰻魚味道唔錯。賣相算好嘅係三文魚壽司。

賣相算好嘅係三文魚壽司
2018-01-08 422 views
有一晚和友人往旺角始創中心的和民日本料理食,我選擇了一個石鍋黑椒牛肉飯,其特色是以一個火燒後滾熱辣的半圓石鍋,以㷫熟鍋內的飯、半生牛肉塊、栗米、蔥菜粒及乾糧粒等配料,入口唔錯。
Type of Meal
Dinner
閒日午餐時段去食, 喺門口撳鐘等帶位, 侍應明明見到我哋, 但就係不瞅不睬, 不徐不疾, 好似冇諗過要理我哋咁。由於經過上次等極都未有爐嘅經驗, 所以難得經理幫我哋落單, 先向佢查詢一下會唔會好耐都未有, 得到佢嘅confirm先叫, 結果轉個頭就上。個賣相就係非常之唔錯, 但真係差緊啲嘢, 就係冇咗個煲蓋, 所以啲湯等極都未滾起。 食物方面, 每一樣嘢都係差唔多囉, 牛肉好過火鍋cheap cheap肥牛少少 , 但係又唔會令人太過驚艷, 同埋一啲唔係太貴嘅菇,菜,豆腐咁, 加多一個烏冬質飽你。 之不過個湯, 超級鹹, 超級多味精。 其實佢98蚊再要加一, 都未必及得上吉野家。牛舌飯係圖文不符嘅一個範例, 佢係菜單上面個樣唔係咁㗎, 係最厚切一啲, 然後鋪滿成個飯。 呢個有零星嘅感覺, 不過佢好在邊有少少焦濃。