2017-10-30 534 views
其實和民在部份分店推出早餐已有一段時間,包括v city的和民和華都的和亭,不過一直沒有機會試。根據網站的餐牌,會有和風及洋風的早餐,另有即食麵早餐供選擇。用餐前先付費,餐膳由店員送上。我們選了個魚柳炒蛋加多士的早餐,另加了一個細通粉及炒蛋配多士,埋單五十六元。店員態度一般,可能因為時間尚早,店內頗為安靜。食物於合理時間上桌,所見即所得。和風通粉:醬油清湯不會過鹹,通粉軟硬度適中,熱度足夠。今天最滿意的餐點。魚柳炒蛋配多士及炒蛋多士:食物熱度明顯不足,炒蛋除了不熱之外,也炒得偏老,魚柳及多士同樣是冰冷的。結論:除了環境尚可外,感覺並不理想,相信如果點和風的早餐或即食麵類相對會比較好,但和式早餐不是我那杯茶。

店員態度一般,可能因為時間尚早,店內頗為安靜。

食物於合理時間上桌,所見即所得。

2017-10-29
各式其色的日式餐廳在香港已開到成巷成市! 拉麵店、壽司店、鐵板燒、日式料理、日式燒肉、放題、抹茶甜品店、甚至近期受歡迎的日式厚班戟...,間中又會聽見有日本著名食店進駐香港,實在多不勝數!當中,有些實力日式餐廳依然在香港站穩住腳!就好似十年前,拍拖時跟舊男朋友幫襯過的 <和民>,由於,不斷有很多後起之秀的日式餐廳加入戰團,令我也基乎忘記這個店名!幸好!慶祝 8月好姊妹生日,她建議我們三人走到屯門 V City 居食屋 <和民>! 讓我記番起既熟悉又久違了的名字!現時的 <和民>,相比十年前的 <和民>,已加入很多新元素!單是門面已截然不同,卻保留一貫的紅色包裝,保持鮮明形象!價錢依然親民!食物方面已變得多元化!仍有那份親和力!供應:沙律、前菜、冷菜、鐵板、壽司、刺身、串燒、燒物、麵、飯、天婦羅、肉類、海鮮、甜品...等,絕大部份幾十元已有交易嘞! 之所以多年來在租金壓力下仍屹立不倒!可想而知其實力及背後一班粉絲!推薦組合和民沙律 $86份量大堆頭,包括:新鮮爽脆的生菜、鮮甜的蕃茄、柔軟的雞肉、硬實的西蘭花、爽彈的蝦肉…等,
各式其色的日式餐廳在香港已開到成巷成市!
當中,有些實力日式餐廳依然在香港站穩住腳!
 讓我記番起既熟悉又久違了的名字!
價錢依然親民!食物方面已變得多元化!
仍有那份親和力!
供應:沙律、前菜、冷菜、鐵板、壽司刺身、串燒、燒物、麵、飯、天婦羅、肉類、海鮮、甜品...等,絕大部份幾十元已有交易嘞!

推薦組合和民沙律 $86
份量大堆頭,
包括:新鮮爽脆的生菜、鮮甜的蕃茄、柔軟的雞肉、硬實的西蘭花、爽彈的蝦肉…等,色彩繽紛,非常豐富!
 淋上和風沙律醬,十分開胃!
推薦組合和民沙律

熱枝豆 $16
當店員送上桌子,見到以器皿蓋住枝豆保溫及放枝豆殼,還讚店方細心!
店方不馬虎,溫熱的枝豆灑上鹽,除了原有的清甜之外,還食起來更惹味可口!
略嫌太乾及份量偏少!

熱枝豆
黃金四色芝士薄餅配蜜糖 $68
大約 8~9 吋,芝士香軟濃厚,薄餅薄身而帶煙韌,口感討好!芝味無窮之餘又幾抵食!
 配上蜜糖,鹹香帶甜別有一番風味!

黃金四色芝士薄餅配蜜糖
豚肉大阪名物炒麵燒餅 $63
即叫即製熱辣辣,木魚的香氣洋溢,木魚絲在熱力之下,不停擺動,好像在鐵板上跳舞!
 其實食落幾香口,口味集酸、甜、鹹於一身,最敗筆之處是混合不少粉,食落是粉漿的口感,
 完全做不到水準!
豚肉大阪名物炒麵燒餅
自家製溫豆腐伴海苔濃汁 $63
由於製作需時,我們還以為落漏單,直至追單,店員才告知要時間蒸製!
所以最後上桌!
 器皿都幾深,份量足夠三入分食;略帶湯水,味道清怡!
熱辣辣的豆腐好嫩滑,加入海苔口味變得不太單調!

自家製溫豆腐伴海苔濃汁
這餐日式生日飯堅抵食,
平均消費百多元!大家食得飽足又滿足!
2017-07-24
$163 (Dinner)
Birthday
推薦組合和民沙律
黃金四色芝士薄餅配蜜糖
自家製溫豆腐伴海苔濃汁
2017-08-30 523 views
下午茶時間,突然間好肚餓,路過見到和民走咗入去食。不太多人,而且價錢比較貴,所以一個人也能食很多東西,叫左呢個60多元的拉麵,再加一個40幾蚊嘅大阪燒,拉麵一般感覺比其他拉麵店嘅水平都差很多,唯一比較好的是這個大阪燒,仍有些味道,但整體覺得價錢跟品質也不太合比例,應該不會再去這間,裏面食下午茶了...

大阪燒

大阪燒
2017-08-27 348 views
昨晚假期在屯門市中心行街,去了居食居(和民),見多人排隊食,便去試一試。大阪風鐵板魷魚炒麵,炒魷魚的新鮮可口,加上魷魚的香氣已經令人好開胃,鐵板上的炒麵真熱熱的是好味道。餐牌好多食物睇落幾好。

餐牌好多食物睇落幾好。
2017-08-26 302 views
我們趕時間去看戲就跑進來,叫一個超迷你叉燒(一塊)公仔麵等左20分鐘,加一個牛朝食等左九個字都未上。同侍應講我們趕時間叫她追單,看一看單就走開以後不再來光顧!真係等到花兒也落了,等到戲也看不成。謝!

以後不再來光顧!真係等到花兒也落了,等到戲也看不成。謝!
2017-07-31 370 views
居食居(和民)在屯門區,晚餐叫了一個大阪風鐵板魷魚炒麵,由於鐵板上食物好有鑊氣,燒魷魚氣味充滿誘惑力,要食多兩口熱的魷魚,再加上配菜於炒麵上,買上好吸引令人食得好開胃,炒麵味道剛剛好又不會食後口乾
大阪風鐵板魷魚炒麵
大阪風鐵板魷魚炒麵
2017-07-31 251 views
原本叫果個定食係(冷蕎麥麵+魚生飯)點知冷蕎麥麵賣哂 但天氣熱又好想食壽司或者魚生 就揀咗另一個定食 (牛肉鍋燒烏冬+壽司)跟餐有沙律同飲品。我就揀凍柚子蜜好快就已經上菜 最慢反而係杯飲品 前後冇五分鐘 我已經食緊嘢😂因為烏冬要等佢水滾再打生蛋 煮熟埋牛肉先食得 店員就同我講 可以食沙律同壽司先沙律冇乜特別 啲醬都夠 食完沙律就水滾 可以打蛋 我就成隻打落去做水波蛋 其實都可以整做蛋花 不過我就鐘意水波蛋多啲壽司方面 有四件 三文魚 北寄貝 帶子 八爪魚帶子值得一讚 好厚身 但三文魚就薄咗小小 都好新鮮 唔點豉油都唔會腥呢個時候 烏冬就食得喇 因為我見牛肉同蛋得咗我就熄火 所以冇煮過龍嘅情況出現烏冬好彈牙 但牛肉得兩三舊 有啲小 湯唔算太甜 入面有啲蔬菜 例如娃娃菜 紅蘿蔔 金菇等等 仲有鳴卷其實都好飽好飽$86都唔算太貴推薦大家飲柚子蜜 可以消濟😎最後呢 想講吓服務 落車嘅小姐好禮貌 冇哂我要嘅嘢就一路講唔好意思😂不過佢聽漏咗 我要追加茶碗蒸 佢冇加到😭後來有個年紀大小小嘅女士上菜 佢幫我set好哂 仲教我點食 又驚啲嘢阻住哂 幫我汁走佢 都幾好人總括而言 誤打誤撞食咗個好好食嘅烏冬
原本叫果個定食係(冷蕎麥麵+魚生飯)
跟餐有沙律同飲品。我就揀凍柚子蜜
沙律冇乜特別 啲醬都夠
壽司方面 有四件 三文魚 北寄貝 帶子 八爪魚
其實都好飽好飽
$86都唔算太貴
推薦大家飲柚子蜜 可以消濟😎
總括而言 誤打誤撞食咗個好好食嘅烏冬餐 都唔錯

2017-07-13 298 views
下午5點3,行到攰,又未到晚餐時間,喺"和民"門口見到有心太軟和雪糕啱我囡,我可以食刺身,唔使咁飽又可以抖吓隻腳,就係咁,惡夢開始了……落單後,我囡嘅心太軟和雪糕等咗5分鐘就到了,我以為我嘅三色刺身和半份鰻魚卷應該都差不多到啦,點知等咗20分鐘都未到,咁我就問個侍應點解咁耐,(因當時餐廳只等得兩枱客,仲要係食完準備走的),個侍應了解完話叫我等多4分鐘,啲刺身師傅仲切緊!(心諗鵰花咩?!要切半粒鐘!!),咁都算了,咪繼續等囉!但碟嘢一上枱,嘩!不得了!!三文魚切法好奇特!喺中間切,連筋的!啲蝦一隻有殼,一隻未挑乾淨啲腸,一隻得少少連住蝦頭,好腥嘅!吞拿魚算係正常少少,但都唔算新鮮·!鰻魚卷係最正常的了,只係啲飯散啲啫!侍應hea!師傅差!呢餐都算經典囉!!我喺openrice從來只睇唔評論的,今次真係差到頂唔順!BTW,頭兩張相我唔想俾星㗎,係取消唔倒咋!如果有負星星,我一定俾爆燈!

!!),咁都算了,咪繼續等囉!

侍應hea!師傅差!

呢餐都算經典囉!!

我喺openrice從來只睇唔評論的,今次真係差到頂唔順!

2017-06-16 226 views
本身諗住食我最愛的峰壽司但等位等太耐,唯有試下呢間和民啦!兩個人叫左好多野食,首先要讚下天婦羅係即炸!和民有好多熟食選擇,可惜壽司款式很少,味道還可以,叫左炒面燒餅,哇雖然係熱辣辣,但入面d炒面淋Patpat!同粉漿嘅口感一樣!不好吃....串燒仲衰!牛脷凍又乾,好難咬!芝士雞棒..雞翼麻麻,暖但無咩味,滑旦炸豬柳味道ok,但炸油要換啦!成陣油炸鬼油益味最後要讚下無論是part time /full time員工的態度都幾好!keep住
本身諗住食我最愛的峰壽司但等位等太耐,唯有試下呢間和民啦!
兩個人叫左好多野食,
首先要讚下天婦羅係即炸!

最後要讚下無論是part time /full time
員工的態度都幾好!keep住
2017-04-09 523 views
星期日中午去左屯門vcity和民點左一碗鰻魚飯 諗住一個人食 等左按近半個鐘點知黎到見到呢碗野我即刻問經理,呢碗真係鰻魚飯!?佢話細係咁 鰻魚會切好真係茶餐廳都不如點解和民會咁咁差!!永久blacklist!
點知黎到見到呢碗野

我即刻問經理,呢碗真係鰻魚飯!?
佢話細係咁 鰻魚會切好

真係茶餐廳都不如

點解和民會咁咁差!!永久blacklist!

對於作為連鎖食肆的居食屋「和民」,久仰其名已久,但一直沒有去吃過。雖本人喜歡日式食物,但都是以刺身壽司為主,而日式熟食多以油炸方式:天婦羅、唐揚雜七雜八,對於經常燥熱的我來說,油炸食物可避則避。夜晚6點時,「和民」還未排起人龍,可惜我們人數未夠半數,不能入座,只好到附近逛逛等其餘朋友,到了6點半時我們再回到「和民」,人龍已築起,而我們也排到大檯第7檯,等了足足半小時,也即是八點時終於可以入座。我們一行6個人,點了一個4人店長推介套餐,價值$716,另外散叫了一些食物。套餐包的一個沙律,這個健康多彩凱撒沙律幾乎到了中段時間才上,那時我們都吃了個半飽,沙律失去了開胃的作用,好在蔬菜尚算新鮮,但「和民」控制上菜的時間確實有待改善,前菜就是應該最先上,何況沙律也不難準備吧?套餐包了兩個主食,我們點了石鍋黑椒牛肉飯和香滑豬柳飯。石鍋牛肉飯頗有pepper lunch的感覺,飯上時牛肉全生,要靠客人人手攪拌,把牛肉上的黑椒和蔥花、玉米徹底拌入飯裡,但手腳必須快,要趁著石鍋還滋滋作響冒大煙時攪拌,適當時得把牛肉推向石鍋面,否則牛肉熟不了。這個飯味道不錯,肥牛上的脂肪隨著熟成的過程流入飯粒,每粒飯粒都

健康多彩凱撒沙律
套餐包了兩個主食,我們點了石鍋黑椒牛肉飯和香滑豬柳飯。石鍋牛肉飯頗有pepper lunch的感覺,飯上時牛肉全生,要靠客人人手攪拌,把牛肉上的黑椒和蔥花、玉米徹底拌入飯裡,但手腳必須快,要趁著石鍋還滋滋作響冒大煙時攪拌,適當時得把牛肉推向石鍋面,否則牛肉熟不了。這個飯味道不錯,肥牛上的脂肪隨著熟成的過程流入飯粒,每粒飯粒都裹著油光,特別香口。
石鍋黑椒牛肉飯
而這個滑蛋豬柳飯,味道平平,炸豬柳裹著的粉衣頗厚,食套餐時可以選擇其他主食。
香滑豬柳飯
另外,四人套餐包兩份燒物,我們點了原條燒魷魚和牛油焗帆立貝(沒拍到照),魷魚份量頗大,不愧為原條燒,目測長度至少有20厘米,表面上塗了甜甜的燒汁,魷魚很厚,不是薄薄無肉的那種,但厚得來又不會韌得咬不動,淋上一點點檸檬汁,很開胃可口。
原條魷魚燒
套餐裡包的兩道一品料理,我們選了和風石鍋煮蜆和關西章魚燒餅,煮蜆湯汁很甜,用了味醂和鹽簡單調味,伴了幾片大蔥,蜆肉飽滿新鮮,幾乎每隻都是開口的,而那個湯汁很清甜,值得推介。
和風石鍋煮蜆
但另一道關西章魚燒餅就很普通了,粉多章魚少,連蔬菜也不多,吃進口裡感覺就是在麵團,如果要點套餐基本上可以不點這個。
關西章魚燒餅
套餐包了一個鍋物,鑑於我們點了挺多海鮮的,所以鍋物我們選了牛肉的,普普通通,有冬菇、豆腐、娃娃菜、金菇和幾片肥牛,鍋物附了兩個生雞蛋,可以直接打入鍋中一齊煮,或者打在碗中當蘸料,基本壽喜燒的味道,不算出彩,我想海鮮鍋的味道應該會更鮮甜吧。
牛肉壽喜燒
隨套餐附贈的精選刺身3品盛,我嘗了三文魚和甜蝦,甜蝦個頭很大,肉質鮮甜,而三文魚也不錯,幾新鮮。
精選刺身3品盛
我們散叫了一些食物,幾乎都是一些炸物-酥炸軟殼蟹卷,炸雞軟骨,脆炸豆腐,總體來說質素還可以,豆腐挺嫩的,上桌時還不斷地搖晃,一塊豆腐比麻將還大塊,可惜調味不足,表皮脆是脆,裡面嫩是嫩,但就是單純的百福豆腐味,若非表面上的柴魚片貢獻了一點點味,我真以為我在吃齋豆腐。
脆炸豆腐
酥炸軟殼蟹卷,炸雞軟骨,炸物炸得都算酥脆,雞軟骨調味不錯,入口可以咬到片片軟骨,口感得意。而炸軟殼蟹卷表面粘滿蟹子,添了一些鮮味。
酥炸軟殼蟹卷,炸雞軟骨
文章一開頭我就說了我很喜歡壽司,所以在我強烈要求下我們加點了一份豪華壽司盛合(鮭魚、帆立貝、海老),一客6件剛好夠我們6個人分,我選擇了帆立貝壽司,帆立貝非常鮮甜,和面上的沙律醬配合得很好。
豪華壽司盛合(鮭魚、帆立貝、海老)
另外同行朋友非常喜歡吃玉子,我們點了自家製厚燒玉子,略為火候過頭了,玉子不夠嫩,味道可以的。
自家製厚燒玉子
這個四人套餐還包四杯飲品,推薦梅酒蘇打,喜歡喝酒的朋友可以單點梅酒,酒味頗香但濃度其實不高。雖然有幾道食物質素平平,但也有幾道出彩的作品,例如是原條魷魚燒、豪華壽司盛合(鮭魚、帆立貝、海老)、和風石鍋煮蜆,但六個人吃了這麼多東西都不用200蚊,其實很划算呢!
$180 (Dinner)
Birthday
石鍋黑椒牛肉飯
原條魷魚燒
和風石鍋煮蜆
精選刺身3品盛
酥炸軟殼蟹卷,炸雞軟骨
豪華壽司盛合(鮭魚、帆立貝、海老)
  • 照燒魷魚
繼撈起沙律當頭盤,我們又訂了和民的 和風新春福聚盆菜 ($868)。新版本改用鮮雞燉煮成的雞湯為湯汁,沒傳統盆菜的濃醬、肥膩,加上長腳蟹、煮鮑魚、帆立貝、燒魷魚、鮮雞件、魚肚、年糕褔袋、龍蝦丸、獅子狗等食材,揉合中日料理特色,愛吃蟹腳的玉仔姨姨很欣賞,小兄妹也吃了不少丸類!吃完那煲也可以重用,比一般盆菜更環保。新年懶出街吃,又受不了傳統盆菜的,可以一試呢。 順便也在和民訂了份 壽司盛合 ($368),三文魚、火炙三文魚、赤蝦、吞拿魚、熟蝦、玉子及飛魚子壽司加起來共40件,這樣下來連飯都不同煲了!其中妹妹最愛飛魚子壽司,在等玉仔姨姨到訪之前,默默全部吃光了!加上嫲嫲額外加料的靚菜苗、以及愛心靚湯(又是姨姨遲到所以還未推出來),這頓團年飯實在豐富又飽足。回來後雞年再見囉!

2017-01-22
2016-12-24 525 views
平安夜冇平安夜氣氛🤔呢間第一次食呢間一定要嗌聖誕套餐。先可以散叫其他嘢食整體來講一般 應該唔會再食二人聖誕套餐三百幾蚊 有:沙律 牛油焗雜菇 煙三文魚 薯條炸魚柳 海鮮鍋(細)牛肉飯(細)兩杯野飲 兩份草莓橙布丁簡單來講唔值呢個價 冇樣嘢特別好食海鮮有啲腥 雖然有蟹腳 魷魚扇貝蜆 雜菇都唔好食 好似水煮咁 散叫:炒麵燒餅鐵板Okay 偏甜 吾系好香串燒有雞 勁雪藏味👎🏻 豬還好 雞翼一般 雞肉碎串👎🏻👎🏻燒花魚大份嘅 不過吾香 肉系嫩嘅 可惜咗條魚
平安夜冇平安夜氣氛🤔
呢間第一次食
呢間一定要嗌聖誕套餐。先可以散叫其他嘢食
整體來講一般 應該唔會再食
二人聖誕套餐三百幾蚊 有:
沙律 牛油焗雜菇 煙三文魚 薯條炸魚柳
海鮮鍋(細)牛肉飯(細)
兩杯野飲 兩份草莓橙布丁

燒花魚
大份嘅 不過吾香 肉系嫩嘅 可惜咗條魚

2016-12-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Xmas's Eve
2016-11-26 480 views
中午三時入去, 冇咩客人, 好多空抬 拍烏蠅. 入去坐低成十分鐘都冇人理, 又冇茶水, d侍應冇野做企晒係度倾偈都冇理我地. 點左野食成三十多分鐘都未來. 個個侍應都好似唔想做野甘. 吾會再幫襯, 連叫佢埋单都吾理我地, 服務超差.
2016-11-06 498 views
今日可能翻風好想食啲熱辣辣嘅嘢同埋食肉。咁就搵咗同愛吃肉同事一齊出去V city食。咁vcity有火巴野食又熱辣辣嘅都係得牛一同和民。牛一又係無位,死咗條心就走咗去食和民。同事見到壽喜燒就問我同鍋燒牛肉有咩分別。我就話佢知個煮法同個汁唔一樣,咁呢我就同佢每人叫咗一個睇吓有咩唔同。嚟到就好好笑,因為我哋兩個餐最大嘅分別就係壽喜燒嗰個係生牛肉,而我嗰個牛肉鍋燒烏冬個牛肉係已經馺熟咗嘅😂壽喜燒唔係咁嗰囉🙈同事唔識蛋既嘢個茶碗蒸同生蛋都俾左我囉,收壽喜燒個鍋擺滿曬材料咁點燒牛肉呢?同馺熟有乜分別🙄其實煮熟左分唔出架。和亭又係平價日式料理⋯⋯點解人哋又做得到分開上,和民又做唔到呢?
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)